2020-02-08 198 浏览
【支持黃店】最近都吃點新鮮的,銅鑼灣有這家吃一人一碗的夏威夷式菜,是自選Base,再選配菜、主食和醬汁,模式有點像是Subway,全部可以自選。點了這份是三文魚、Sushi Rice、Honey Sauce、另加三文魚籽。不好以為份量好少,小編最後都吃到超飽!首先三文魚份量好多,加Sushi Rice食,像壽司般。而不同的配料令每一口飯都好有口感和味道好豐富,超好食。加了Honey Sauce 甜甜的,很開胃~

2020-02-07 214 浏览
一發現呢間黃店就即刻約朋友食,一埋到門口就見到好黃,收銀機前面都有文宣比人拎(lunch hour好多人,建議早少少到)拎完menu望住選擇多到有選擇困難症,諗左好耐先決定到要自選風味碗。揀左三文魚跟壽司飯+沙律菜($88),配料要左酸蘿蔔、豆腐同香菇,另外加左三文魚子(+$10),醬汁試左蜜糖香醋汁,調味就揀左紫菜絲同木魚絲。一上枱勁大碗!食落酸酸甜甜好過癮不過就食唔晒,如果可以既話提供一個細少少既size,咁就唔怕客人浪費食物,仲可以有肚試下啲小食朋友就揀左吞拿魚跟壽司飯+沙律菜($88),配菜要青瓜、枝豆仁同豆腐,加左隻溫泉蛋($10),要鰹魚醬油再搭芝麻同木魚絲。唔知係咪漏左醬汁同木魚絲,食落冇咩味咁,不過朋友都話會再黎
(lunch hour好多人,建議早少少到)

2020-01-15
2020-01-30 198 浏览
Easy way to my heart? Salmon. Lots of salmon. And pickle radish & ginger. Oh and rice with honey vinaigrette. Wasabi yogurt can do as well! Last time I tried their wasabi yogurt sauce. It is FREAKING GOOD! Can I have your wasabi yogurt sauce in jar? Peek-ka-boooooo! 這次來等了半個小時,太餓了上桌馬上狂風掃落葉。心底還是開心的,好東西值得被珍待啊🤍三文魚在等待過程中已售罄,好可惜😭我好愛他們的#山葵乳酪醬 跟 #蜜糖香醋汁,超級開胃!這次點了呑拿、青瓜、酸薑、酸蘿蔔、香菇配蜜糖香醋汁,酸酸甜甜好下飯🥣🥣🥣朋友加點了炸蕃薯條,香香甜甜我一發不可收拾給他清盤!

朋友加點了炸蕃薯條,香香甜甜我一發不可收拾給他清盤!
2020-01-28
  • 炸蕃薯條
  • 山葵乳酪醬
  • 蜜糖香醋汁
  • 酸蘿蔔
  • 酸薑
2020-01-23 243 浏览
最近黃色經濟圈潮流銅鑼灣一帶的「黃店」也比較多這間的價錢定位較為經濟,又不用加一小帳而且食物比較美味、健康吸引一大班女士光顧第一件事要在門外的紙版上寫上名字不然就白等喔!多數也是兩人吃,也等了十一張枱店內的座位不多需要先到收銀處付款下單再到旁邊自助處取餐具、杯等等店內滿佈「連儂牆」門外有一些文宣刊物可免費自由取閱夏威夷風味刺身飯新鮮海帶芽、紫洋蔥、蟹子、鰹魚醬油跟珍珠糙飯+沙津菜加牛油果$10強烈推薦這個,和風味極重,就像吃壽司般,很惹味小知識,夏威夷曾經被日軍統治,故飲食文化也受到日本一點點影響三文魚刺身沙津蕃茄、青瓜、蜜糖香醋汁跟珍珠糙飯+沙津菜別以為我這麼大食,要加飯是店員漏給我珍珠糙飯,之後再另外補上這道建議跟沙津菜就可以了,整道菜根本就是沙津的元素
最近黃色經濟圈潮流
銅鑼灣一帶的「黃店」也比較多
這間的價錢定位較為經濟,又不用加一小帳
而且食物比較美味、健康
吸引一大班女士光顧

第一件事要在門外的紙版上寫上名字
不然就白等喔!
多數也是兩人吃,也等了十一張枱

店內的座位不多
需要先到收銀處付款下單
再到旁邊自助處取餐具、杯等等

店內滿佈「連儂牆」
門外有一些文宣刊物可免費自由取閱
夏威夷風味刺身飯

夏威夷風味刺身
新鮮海帶芽、紫洋蔥、蟹子、鰹魚醬油
跟珍珠糙飯+沙津菜
加牛油果$10
強烈推薦這個,和風味極重,就像吃壽司般,很惹味

三文魚刺身沙津
蕃茄、青瓜、蜜糖香醋汁
跟珍珠糙飯+沙津菜
別以為我這麼大食,要加飯
是店員漏給我珍珠糙飯,之後再另外補上
這道建議跟沙津菜就可以了,整道菜根本就是沙津的元素
2020-01-21
夏威夷風味刺身飯
2020-01-18 270 浏览
今日去到希雲街午餐,間間店都好多人排隊,結果剛好見到呢間餐廳有兩個位,就去左食,雖然比較迫,但係銅鑼灣都可以接受。第一次食poke bowl,原來食物的種類健康,主要係刺身、沙律菜同壽司飯。我叫左個加州風味的普通size,跟珍珠糙飯同沙律菜,不過冇晒蛋絲,就比多左d青瓜我。原本驚唔夠飽,不過黎到又發現都好多wo,D食物鋪滿晒,令人眼前一亮,一般人都夠飽。食物方面,沙律菜同刺身都好新鮮,配合埋果仁芝麻醬的配搭好好味,而果仁亦會令人更有飽肚感。下次可以再食過。
下次可以再食過。
加州風味
2020-01-16
加州風味
2020-01-13 183 浏览
相信魚生飯大家已經吃很多,但這次想分享的就稍微有點特別喔這家提供的是夏威夷風魚生飯,還可以依自己需要加其他配料!當然還有其他特色風味可選擇~此外也有普通和迷你碗兩種。夏威夷風味 ($88/普通) - 好豐富,是滿滿的一大碗來呢!主要的食材有清脆和帶少許甜味的蟹子、口感脆脆的海帶芽、角切的新鮮吞拿魚刺身,此外還有紫菜、黑白芝麻和紫洋蔥。跟的是壽司飯+沙律菜。可能是因為有沙律菜的關係,明顯我的那碗比朋友的高身點!調味的鰹魚醬油有點微甜!吃畢這碗真的超飽肚!!加州風味 ($98/普通) - 這碗有刺身三文魚、青瓜、雞蛋絲、三文魚子,配的是果仁芝麻醬和單跟飯~飯其實也有壽司飯和珍珠糙米兩種。飲品和小食方面,要走到收銀位置附近才有餐牌。所以想點的話,就要在下單付款前先看看喔
相信魚生飯大家已經吃很多,但這次想分享的就稍微有點特別喔
這家提供的是夏威夷風魚生飯,還可以依自己需要加其他配料!
當然還有其他特色風味可選擇~此外也有普通和迷你碗兩種。

主要的食材有清脆和帶少許甜味的蟹子、口感脆脆的海帶芽、
角切的新鮮吞拿魚刺身,此外還有紫菜、黑白芝麻和紫洋蔥。
調味的鰹魚醬油有點微甜!吃畢這碗真的超飽肚!!
夏威夷風味 (普通)

配的是果仁芝麻醬和單跟飯~飯其實也有壽司飯和珍珠糙米兩種。
加州風味 (普通)

飲品和小食方面,要走到收銀位置附近才有餐牌。
所以想點的話,就要在下單付款前先看看喔
2019-12-30
夏威夷風味 (普通)
2020-01-10 219 浏览
友人帶我去試, 她前幾天吃完說念念不忘,所以要帶我去,果然很好吃!! 我也準備再去食我和朋友也點了一樣的東西 -加洲風味(普通) $88+牛油果$10 選了一半壽司飯加一半沙律很喜歡他們的壽司飯 醋味適中 配上沙律和三文魚很好送飯 再上面有大大粒三文魚子食到停唔到今次因為怕太飽無試到佢地既牛油果奶昔$38,下次想試下😍😍
食到停唔到

今次因為怕太飽無試到佢地既牛油果奶昔$38,下次想試下😍😍

點菜單 ,這裡還在自選  可以問一下店員
加洲風味(普通)加牛油果
西檸梳打
加洲風味(普通)加牛油果
✏️Tuna Poke Bowl ($88)🐟吞拿魚/跟沙律菜/配鰹魚醬油🐟配料:枝豆仁/豆腐/香菇/醃蘿蔔(+$4)/青瓜(+$4)/海帶芽(+$4)/八爪魚(+$10)〰️無限looplooploop😂除咗話我真係好鍾意黎呢間嘢食之外 我都唔知講咩好😂😂今次試嘅新配料係醃蘿蔔 質感脆脆地 爽口感覺令到整個沙律碗口感更加提升咗😛而且我覺得佢嘅調味做得比醃酸薑更加好 因為佢做到嗰種酸酸甜甜味之餘 味道相對之下冇咁搶 整體更加夾🤪另外都想講多次八爪魚真係勁彈牙而且好好好juicyyyy🤩豆腐就唔使多講 冇食過嘅一定要試下 滑到不得了🤓今次吞拿魚嘅份量好似又多咗 感覺新鮮不再講 一啲筋唔會有㗎 而且食極都仲有咁 勁滿足😂
✏️Tuna Poke Bowl ($88)

🐟吞拿魚/跟沙律菜/配鰹魚醬油🐟
〰️

• Tuna  Poke  Bowl
2020-01-03 2418 浏览
由於我好鍾意行銅鑼灣食希雲街既美食, 今次話說與朋同行, 行行下念緊想食乜, 之後朋友就話不如食呢間, 我第一次入呢類店, 感覺好舒服好特別, 但因為太多野都想食, 最後念左好耐點左⬇▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼【夏威夷風味$(88) + 牛油果$(10) = $(98)】(刺身吞拿魚 - 新鮮海帶芽.紫洋蔥.蟹子.鰹魚醬油)新鮮的海帶芽本身就帶有濃厚的鮮味與海味, 紫洋蔥能起到降脂、降膽固醇、降低血粘稠度,對心血管好處多多, 做涼拌係不錯選釋, 鰹魚醬油拎去配飯, 美味更上一層樓👍🏻▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼【吖嘻先生 + 蟹柳$(10) = $(98)】(刺身吞拿魚 - 枝豆.香菇.青蔥.山葵乳酪醬)其實有好多扮工嘅朋友仔唔想飯氣攻心恰眼訓, 午餐索性食少少飯就算, 咁不如試下呢款一半沙律, 一半醋飯, 再加上枝豆、香菇、青蔥同山葵乳酪醬, 感覺就更加輕盈健康!吞拿魚瘦得黎嫰滑, 枝豆同香菇新鮮又爽脆, 至於山葵乳酪醬, 微酸中帶少少刺激感, 同魚生同配料味道都好夾!▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼【炸蕃薯條 $(28)】即叫即炸嘅蕃薯條, 第一啖食落帶少少鹹味同紫菜香, 再咬落去就食到軟熟兼帶天然甜
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼
刺身吞拿魚 - 新鮮海帶芽.紫洋蔥.蟹子.鰹魚醬油)
【吖嘻先生 + 蟹柳$(10) = $(98)】
刺身吞拿魚 - 枝豆.香菇.青蔥.山葵乳酪醬)

【炸蕃薯條 $(28)】
即叫即炸嘅蕃薯條, 第一啖食落帶少少鹹味同紫菜香, 再咬落去就食到軟熟兼帶天然甜味嘅蕃薯肉, 加埋咁有份量嘅厚切, 口感一流!👍
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼
P.S. 無加一服務費,環境好舒適✨材料新鮮
☺絕對會再返黎食!
夏威夷風味
夏威夷風味
吖嘻先生
炸蕃薯條
2020-01-03 168 浏览
呢間以前app有半價時候已經好想試,之後原來係黃店,就爆滿到傻,次次開始前都太多人放棄咗😹—————————————————🔹三文魚撈大碗 配 青瓜香菇雞蛋絲 山葵乳酪醬($88)..揀咗一半壽司飯一半沙律菜😻掙扎咗好耐要咩醬,最後試咗山葵醬~嚟到真係超大碗!沙律菜好新鮮,三文魚肥美軟稔,撈埋山葵乳酪醬好夾呀!😭 酸酸辣辣小小攻鼻,但yogurt令佢不失順口,同啲飯一齊食又會增加creamy感覺,好好食!同埋香菇、青瓜、木魚絲一齊食更有口感同層次!.雞蛋絲份量多但無乜味,唔似甜蛋,下次唔會加呢個配料~同埋「普通」碗已經飽到癲,細食朋友可考慮叫「迷你」碗💛
—————————————————
🔹三文魚撈大碗 配 青瓜香菇雞蛋絲 山葵乳酪醬($88)
2020-01-01 6157 浏览
平安夜前夕約了友人到銅記食飯,未諗到食咩,上網睇下自己bookmark過的餐廳先,搵到一間有特色的店子,主打夏威夷蓋飯(poke),自選材料及配料的刺身飯,自由之丼,一於試下。 放工7點多時段,已經好多人等位,留名等位。 等待時候可睇下個自選menu,等了約20分鐘有位。 小小的店子,簡約風格,牆上掛有木槳,令人聯想到夏威夷的水上活動,另一面的玻璃窗及白色牆身更為觸目,良心小店,木系枱椅,暖色的燈光感覺柔和,有relax之感。 適逢聖誕有佈置。 除了蓋飯,仲有小食及飲品。 餐牌,一款主菜,三款配料,自由配搭都幾多選擇,先付款,之後埋位叫號等食。 三文魚(普通),$88,壽司飯+沙律菜,配料:有枝豆仁、蟹子、香菇,醬汁:山葵乳酪醬,調味:紫菜絲及木魚絲,另加升級配料:鮮蟹肉,$8。 份量豐富的蓋飯,切粒的三文魚、鮮蟹肉及蟹子夠鮮味,沙律菜清爽,食落鮮甜又清新,加上多款配料,每啖都口感十足,味道不俗呢。 三文魚(普通),$88,壽司飯+沙律菜,配料:有枝豆仁、蟹子、豆腐,醬汁:山葵乳酪醬,調味:紫菜絲、2木魚絲及果仁,另加升級配料:鮮蟹肉,$8,友人的。 黃金蟹棒,

放工7點多時段,已經好多人等位,留名等位。

等待時候可睇下個自選menu,等了約20分鐘有位。

適逢聖誕有佈置。

除了蓋飯,仲有小食及飲品。

三文魚(普通),壽司飯+沙律菜,配料:有枝豆仁、蟹子、香菇,醬汁:山葵乳酪醬,調味:紫菜絲及木魚絲,另加升級配料:鮮蟹肉

三文魚(普通)壽司飯+沙律菜,配料:有枝豆仁、蟹子、豆腐,醬汁:山葵乳酪醬,調味:紫菜絲、2木魚絲及果仁,另加升級配料:鮮蟹肉,

黃金蟹棒

黃金蟹棒,$35,香脆鮮味。

食物味道不俗,價格合理,支持良心小店。

飯後周圍行,見到呢個聖誕佈置,有替月行道之感..................。
2019-12-23
2019-12-29 318 浏览
有罷工 有連儂牆 有支持大家既小黃店💛·自選poke bowl $88我哋揀咗兩個Poke bowl 其中一個係三文魚 一個係吞拿魚 我覺得三文魚好食d😈😈始終吞拿魚呢樣生物 真係一分錢一分貨 貴d個d口感先會更好keke 我地試左兩個醬 一個係芥末乳酪醬 一個係果仁芝麻醬 我自己就鍾意芝麻醬多d 但係我男朋友話芥末個個都好味☺️推介落紫菜絲 雞蛋絲是同埋昆布 大家都可以試下+$8加蟹肉 佢有超多蟹肉 超有誠意 開心🥰·#rbyeat#rby小黃店#rby銅鑼灣·📍銅鑼灣希雲街16號地舖
有罷工 有連儂牆 有支持大家既小黃店💛
自選poke  bowl
自選poke  bowl
  • 三文魚
2019-12-22 274 浏览
Poke係夏威夷必食既地道小食,我自從上年係夏威夷食過之後就一直念念不忘。可惜香港唔多地方有得食,上網見到呢間係銅鑼灣咁方便,所以就即刻黎食佢。一入門口,已經見到好relaxing既裝潢,行海灘風格,同佢賣既食物好match.餐牌方面,佢除左固定既 poke仲有得自選,俾你揀選自己想食既,價錢方便都只係$58起,無加一,超實惠。 店內亦都有自助水巴,可以自己斟水。一上菜,我係嚇親既,因為好足料,同埋超大碗呀!!!! 兩個人根本食一碗都夠哂!係銅鑼灣竟然可以搵到咁抵食又坐得舒舒服服既poke,真係估佢唔到。味道方便真係一流,比起我係夏威夷食既仲好味,材料好新鮮又大件,好豐盛,好味過好多刺身飯。飯仲有得揀珍珠糙飯,健康又美味。呢間無論係環境、味道、服務都咁好,一定要再食!

呢間無論係環境、味道、服務都咁好,一定要再食!
唔怕同大家講呢個係我嘅 #pokebowl 初體驗🤣成日覺得我又唔鐘意食菜又唔太食生野 poke呢啲咁健康嘅野都係唔太啱我😅今次俾朋友拉咗去 @peekapoke 發現我錯啦🤪特別係呢度有得build your own bowl 我可以完全customise一碗100%啱我口味嘅poke bowl🤩不過我地星期六嘅lunch time幫襯 由落單到有野食送到 差唔多等咗45mins 大家記住預番時間去食啦🤗.had my very first poke bowl experience at @peekapoke 🙈 & it was great! i love how they let you customise your own poke bowl - seriously heaven for picky eaters like me 😍 for the price, the quality of ingredients was great & the portion was huge - super filling 🤤 will definitely come back whene
had my very first poke bowl experience at @peekapoke 🙈 & it was great! i love how they let you customise your own poke bowl - seriously heaven for picky eaters like me 😍 for the price, the quality of ingredients was great & the portion was huge - super filling 🤤 will definitely come back whenever i feel like eating ‘healthy’ 😅
𝐏𝐞𝐞𝐤 𝐘𝐚 𝐏𝐨𝐤𝐞 ($88) 😋😋😋
主菜有呑拿魚🐟三文魚🍣同埋八爪魚🐙仲有雜錦香菇🍄俾唔食肉嘅朋友揀👍🏻想推薦八爪魚 一來佢係熟嘅 二來佢口感好好 好有咬口💯我自己就揀咗壽司飯同珍珠糙米做底 配埋鰹魚醬油好夾 再加埋溫泉蛋啲蛋汁 好好食呀~😋朋友揀咗沙律菜🥗同飯 但沙律嘅醬汁太多 食到底啲飯好似變咗湯飯咁 太鹹食唔到🥺可能要叫佢少汁😖不過要讚下呢度份量都超級大份 加上配料又多 勁飽肚😋
𝐏𝐞𝐞𝐤-𝐀-𝐏𝐨𝐤𝐞 @peekapoke
peek  ya  poke
✏️Tuna Poke Bowl ($88)🐟吞拿魚/跟沙律菜/配鰹魚醬油🐟配料:枝豆仁/豆腐/香菇/酸薑/青瓜/海帶芽/溫泉蛋(+$10)〰️傻咗我勁鍾意呢間😂勁好食 上次食完之後一路心掛掛好想再食 所以勁快又再嚟🤓然後都係仲係好想食吞拿魚 所以今次都係揀咗吞拿魚沙律菜做底🐟🐟🐟然後再經歷多一次超級選擇困難症 因為真係所有配料都想食🤪不過我最後都叫咗好多上次食過嘅 因為真心好食啊🤩/今次就加錢加咗溫泉蛋🐣但係隻溫泉蛋有少少失望啊 唔知點解佢個蛋黃得好少 同埋冇乜蛋汁嘅感覺 變咗加咗分別完全不大🤧/個豆腐上一次食已經好好食 今次食係好似仲好食咁 救命正到!!🤩佢嘅質感簡直係可以媲美雪糕一樣 食落去完全好似食緊豆腐雪糕咁 超級推介啊😚新嘗試嘅海帶芽酸酸甜甜 配埋青瓜同酸薑 成件事好開胃 好啦 我估我好快又會再嚟食第3次🤣
✏️Tuna Poke Bowl ($88)
🐟吞拿魚/跟沙律菜/配鰹魚醬油🐟

〰️