2023-09-17 25 浏览
🍚Pause it呢間人氣cafe好耐之前去過搬左鋪之後樓底高左空間感十足 入到去環境已經加晒分👍👍🍚煙三文魚班尼迪克蛋賣相好吸引 有好多沙津菜夠晒健康😋切開Benedict Egg個陣 流心既畫面好治癒撈埋煙三文魚味道好夾但份量較少🍚牛油果慢煮雞胸意大利飯雞胸易咬 牛油果溝埋個醬 令到risotto個汁望落比較”杰”但食落味道好好👍🍚 Capaccino拉花ok 味道不過不失!如果生活太忙 暫停一下享受美食吧🍚Pause It旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖@pause__it#pauseit#班尼迪蛋 #班尼迪克蛋 #咖啡 #coffee #意粉 #西餐 #eggbenedict #pasta #北角 #旺角 #mk #mongkok#黃店 #openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚Pause it

撈埋煙三文魚味道好夾
但份量較少

🍚牛油果慢煮雞胸意大利飯

雞胸易咬
牛油果溝埋個醬 令到risotto個汁望落比較”杰”
但食落味道好好👍

🍚 Capaccino
拉花ok 味道不過不失!

如果生活太忙 暫停一下享受美食吧

🍚Pause It
旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
@pause__it

#pauseit
2023-09-16 37 浏览
今朝約咗朋友落旺角傾偈,原本係去附近starbucks。點知去到已經執咗。附近再搵cafe.竟然有一間就喺隔離幾個舖位,見到個樣仲要超靚仔。全純白嘅設計加上落地玻璃嘅windows seat,完全係我杯茶。加上我啱啱喺隔離又新玩具買咗一個純白嘅snoopy杯,襯到一個點。講返食物,佢11:30前都有早餐不過唔啱食,我點咗一個牛油果bagel, 加一杯cappuccino。杯咖啡味道啱啱好朝頭早飲,醒一醒神。bagel份量好足裏面嘅牛油果我都估唔到有咁多。去上蔬菜沙律,當lunch都夠食。環境一流,民青selfie YouTube

牛油果bagel

牛油果bagel
2023-09-15 10 浏览
呢間cafe 採光度好高環境好chill!最重要嘅係食物同飲品都好高質💯價錢唔算貴而且無加一服務費CP值好高呀!-🔸黑椒牛肉多士配薯條($84)凍牛肉肉質軟嫩而且充滿黑椒香辣味配搭太陽蛋同多士口感超讚呢💕伴菜有酥脆金黃嘅薯條搭配好完美喔!🔸蜆肉辣茄醬意大利粉($98)意粉份量都幾足每條意粉都掛滿醬汁同醬汁酸酸哋,帶好微弱嘅辣味!推介食得辣嘅朋友仔落啲Tabasco辣醬會更好惹味呀 ❤️‍🔥蜆肉原隻連殼上碟肥美無沙👍🏻☕️焙茶拿鐵($42)☕️朱古力($42)兩杯熱飲嘅拉花都非常有驚喜唔係一般大眾化嘅心形/葉子🌿拉花拉得好高技巧呢😍而兩杯飲品味道都唔會太甜高質好味呀😋
呢間cafe 採光度好高
環境好chill!
最重要嘅係食物同飲品都好高質💯
價錢唔算貴
而且無加一服務費
CP值好高呀!

🔸黑椒牛肉多士配薯條($84)
凍牛肉肉質軟嫩
而且充滿黑椒香辣味
配搭太陽蛋同多士
口感超讚呢💕
伴菜有酥脆金黃嘅薯條
搭配好完美喔!

🔸蜆肉辣茄醬意大利粉($98)
意粉份量都幾足
每條意粉都掛滿醬汁同
醬汁酸酸哋,帶好微弱嘅辣味!
推介食得辣嘅朋友仔
落啲Tabasco辣醬會更好惹味呀 ❤️‍🔥
蜆肉原隻連殼上碟
肥美無沙👍🏻

☕️焙茶拿鐵($42)
☕️朱古力($42)
兩杯熱飲嘅拉花都非常有驚喜
唔係一般大眾化嘅心形/葉子🌿拉花
拉得好高技巧呢😍
而兩杯飲品味道都唔會太甜
高質好味呀😋
2023-09-11 30 浏览
Pause it係我好鍾意嘅Cafe☺️裝修非常之有現代感,仲有少少吧枱位置,望住街感覺好舒服。佢哋嘅食物Hello份量同埋味道都高質素,所以食完絕對會encore!我鍾意佢哋嘅拉花,因為每一杯都非常之複雜,可以有靚靚拉花打卡❤️原來佢哋咖啡師會開手沖咖啡班同拉花班,一齊學習咖啡豆嘅品種、沖洗、拉花等等。煙三文魚班尼迪蛋見到隔籬枱唔少人叫,所以跟隊啦。煙三文魚超大塊,中間嘅水波蛋火候啱啱好非常之柔軟,一切開蛋黃流晒出嚟,與荷蘭醬混合滲晒落酸種麵包入面,所以每一啖都好豐富好好味。唔使擔心唔夠食,仲有啲沙律菜,食完係啱啱好焙茶latte因為已經下午時段,所以唔飲咖啡,選擇咗焙茶鮮奶☺️焙茶味真係好香,完全與牛奶混合。拉花係高難度嘅海馬,因為打卡真係好正!📍 Pause It (旺角)旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖#旺角美食 #旺角咖啡 #咖啡拉花

焙茶latte

📍 Pause It (旺角)
旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖

#旺角美食 #旺角咖啡 #咖啡拉花
2023-09-07 23 浏览
同同事去食飯 所以食咗呢間好靚嘅coffee shop 本身以為呢個cafe都係得個樣 不過味道都唔錯🐣慢煮雞胸三文治配薯條慢煮雞胸肉用低溫慢煮嘅方法,令肉質變得好嫩好多汁。保留雞胸肉嘅原汁原味,同時確保肉質唔會好乾。雞胸肉切成薄片有三大片,再配上新鮮嘅生菜、同醬料,酸酸地幾開胃,個包有烘過 有心思!薯條係比較幼身路線,作為陪餐嘅主食,佢嘅酥脆口感同雞胸三文治嘅柔軟口感形成鮮明對比,同時帶黎一種滿足嘅飽足感。仲配上Cajun powder 唔錯架Lunch仲唔收加一 抵讚

🐣慢煮雞胸三文治配薯條

Lunch仲唔收加一 抵讚
以超靚超colorful拉花聞名嘅Pause it搬左位了!💓,餐廳以白色做主調好簡潔,係到飲杯野、靜一靜真嘅好滿足☕️:-1️⃣「溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥🥑🍞🍳($89)」食落酸甜開胃,牛油果鷹嘴豆泥飽足感好高,仲有隻糖心蛋,營養價值一流🙈~Avocado Toast with Hummus-2️⃣「焙茶拿鐵☕️($40)」好香焙茶香味!香濃而不甜,呢間嘢飲真係must try 🤣~ Hojicha Latte 👍🏻
1️⃣「溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥🥑🍞🍳($89)」
2️⃣「焙茶拿鐵☕️($40)」
Hojicha  latte
Hojicha  latte
2023-08-30 23 浏览
旺角鬧市的咖啡店✨有咖啡拉花課程的咖啡店,小店除了有咖啡、小食、主食外,最特別的是可以報名參加咖啡拉花課程,相當有意思!小店環境相當寬敞,坐得很舒服!喜歡咖啡的朋友有福了,小店有多款不同口味,而且拉花很細緻。不好咖啡的人可選非咖啡系列,例如朱古力,也有美麗的拉花呢!✨《薄荷朱古力咖啡》$42《朱古力》$42《番茄醬菠菜芝士意大利雲吞》$88至於食物方面也有比較少見的菜式,例如這款意大利雲吞,以番茄為主要味道,配合菠菜和芝士,香濃的芝士味,吃得飽飽。《牛肉芝士漢堡配薯條》$108除了意粉類別之外,也有漢堡,很治癒的芝士拉絲,啖啖濃烈的芝士味,牛肉厚厚的,配著幼身薯條。
旺角鬧市的咖啡店✨

小店環境相當寬敞,坐得很舒服!

《薄荷朱古力咖啡》$42
《朱古力》$42

《番茄醬菠菜芝士意大利雲吞》$88

《牛肉芝士漢堡配薯條》$108
Weekend咖啡癮起,去咗Pause it飲咖啡兼食晚餐旺角分店搬咗舖,比起舊舖大間咗坐得闊落咗餐牌上選擇多,有麵包類、意粉、burger等等✨牛肉芝士漢堡配薯條牛肉漢堡扒煎到七成熟,juicy而且肉味香濃漢堡包夠鬆軟,配料有半溶芝士、蕃茄同生菜幼身薯條新鮮炸起脆卜卜份量又多✨紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉豚肉碎煮得入味,紅酒汁加埋蕃茄食落酸酸甜甜好開胃✨Hojicha Latte & Flat White除咗咖啡外,仲有茶類latte,夜晚嚟唔想飲咖啡都仲有其他選擇Hojicha latte焙茶味道濃郁,拉花係攣毛狗仔應該係poodle?好cute!呢間咖啡店嘅拉花出名靚,喺ig見到有天鵝、獨角獸、海馬…原來有咖啡拉花班同手沖咖啡班總括嚟講飲品同食物都好有水準,而且價錢合理,係旺角咖啡店嘅好選擇
Weekend咖啡癮起,去咗Pause it飲咖啡兼食晚餐
旺角分店搬咗舖,比起舊舖大間咗坐得闊落咗

餐牌上選擇多,有麵包類、意粉、burger等等

牛肉芝士漢堡配薯條

✨牛肉芝士漢堡配薯條
牛肉漢堡扒煎到七成熟,juicy而且肉味香濃

漢堡包夠鬆軟,配料有半溶芝士、蕃茄同生菜
幼身薯條新鮮炸起脆卜卜份量又多

紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉
✨紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉
豚肉碎煮得入味,紅酒汁加埋蕃茄食落酸酸甜甜好開胃

Hojicha  Latte

Flat  White
✨Hojicha Latte & Flat White

Hojicha latte焙茶味道濃郁,拉花係攣毛狗仔
應該係poodle?好cute!

牛肉芝士漢堡配薯條
紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉
Hojicha  Latte
Flat  White
2023-08-24 33 浏览
之前在旺角 THE FOREST地下見到有間Cafe , 落地玻璃望入去見到啲咖啡拉花好靚,今日出旺角就一於去試吓😘 「Pause It」好開揚,坐得好舒服👍 黑芝麻拿鐵,拉花超靚,黑芝麻味香濃!抹茶拿鐵,拉花一樣好靚又特別,抹茶味香濃不會有苦澀味👍牛肉芝士漢堡配薯條,芝士🧀️夠多又香濃,牛肉漢保夠juicy! 薯條🍟份量不少,又夠香脆!蜆肉辣茄醬意大利粉,蜆肉大隻,夠新鮮個醬汁帶少許辣巧惹味,意大利粉軟硬適中,不錯!

黑芝麻拿鐵,拉花超靚,黑芝麻味香濃!

抹茶拿鐵,拉花一樣好靚又特別,抹茶味香濃不會有苦澀味👍

• 抹茶拿鐵
  • 牛肉芝士漢堡配薯條
2023-08-21 50 浏览
呢間旺角cafe 我哋由細細間舊舖食到而家, 新舖環境又大又舒服,食物同飲品質素仲keep到👍🏻,仲要唔收加一勁抵食!不得不提係呢到啲飲品嘅拉花真係勁靚😍,每次都好期待係咩圖案,有興趣學拉花仲可以上佢哋個咖啡拉花班~▪️Tiger Prawn Spaghetti $98▪️青醬好香!除咗虎蝦仲有磨菇、荀、蕃茄仔等配菜,意粉份量都幾多幾足料~▪️Salmon Eggs Benedict $84▪️Eggs Benedict可以揀波菜/煙肉/煙三文魚,我哋就覺得煙三文魚係最夾!水波蛋煮得啱啱好,一切就流晒蛋黃出嚟,配埋口感煙韌嘅sourdough好正🤤 ▪️Black Sesame Latte $42▪️拉花係高難度嘅飛馬圖案😱,真係靚到唔捨得飲!第一次飲黑芝麻latte,唔會太甜同埋有黑芝麻嘅香味,飲到最底仲有好多黑芝麻沉澱,香到忍唔住食埋🤣▪️Vanilla Latte $42▪️呢杯好香濃雲呢拿配latte唔會太重咖啡味,甜度啱啱好,啱晒飲唔慣濃味咖啡嘅朋友仔😳

▪️Tiger Prawn Spaghetti $98▪️

▪️Salmon Eggs Benedict $84▪️

▪️Black Sesame Latte $42▪️

▪️Vanilla Latte $42▪️
  • 虎蝦青醬意大利粉
2023-08-17 41 浏览
今日去咗Pause It 唞吓、停下、chill下。呢度樓底好高、空間感十足,感覺好舒服。先飲一杯hand drip coffee,我哋揀咗一款帶茶感嘅咖啡,飲落好舒服。然之後就食嘢啦!叫咗雞肉配法國麵包同埋煙三文魚Egg Benedit,仲叫咗個炸魷魚圈,全部食物份量都好大,性價比幾高喎👍🏻Calamari炸得好香脆,一路食一路傾吓計好正。煙三文魚Egg Benedit係必食推介,水波蛋配火炙咗嘅醬汁好好味,旁邊仲有健康嘅沙律菜!最後仲飲咗兩杯拉花咖啡, orange mocha 味道清新,earl grey latte好香好滑,仲有靚靚拉花圖案,飲到尾都keep到!遲啲有時間,過嚟學拉花先!
今日去咗Pause It 唞吓、停下、chill下。
呢度樓底好高、空間感十足,感覺好舒服。

然之後就食嘢啦!

Calamari炸得好香脆,一路食一路傾吓計好正。

遲啲有時間,過嚟學拉花先!

2023-08-15
🌟餐廳:Pause It📍地址:旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖💰價位:~$51 - $200⏰營業時間:星期一至五 08:00 - 22:00 / 星期六日及公眾假期 09:00 - 22:00📱電話:23482138放半日假約媽媽去coffee shop撐枱腳食lunch,佢想去旺角行街,揀咗呢間「Pause It」,落地玻璃設計增加採光度,加上樓底高,空間感十足。———————————————————🔹紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉長通粉煮得剛剛好,入口煙韌又掛汁~西班牙豚肉碎經過慢煮後口感滑嫩柔軟好juicy!加入紅酒汁及蕃茄醬等同煮,味道酸酸甜甜特別開胃!———————————————————🔹 煙三文魚班尼迪蛋流心水波蛋順滑香嫩,輕輕一切就緩緩流出迷人蛋漿~荷蘭醬相當Creamy,配以甘香嫩滑嘅煙三文魚、經煎香嘅英式鬆餅,口感相當豐富!———————————————————🔹意式泡沫咖啡天氣熱辣辣,忍唔住叫咗杯凍咖啡~咖啡口感圓潤充滿果香,啖啖濃郁芳香,提神一流!———————————————————🔹意式鮮奶咖啡媽媽就叫咗杯熱嘅Latte配Oat Mil
🌟餐廳:Pause It
💰價位:~$51 - $200
📱電話:23482138

🔹紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉

🔹 煙三文魚班尼迪蛋

🔹意式泡沫咖啡

🔹意式鮮奶咖啡
媽媽就叫咗杯熱嘅Latte配Oat Milk,拉花精美,賣相好吸引!飲落奶泡順滑,Oat Milk同咖啡比例剛好~
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-08-11
2023-08-15 31 浏览
我有位女同學最近一直學緊咖啡拉花, 好奇問一下她在哪裏學,因真的短時間便拉得幾靚,心思思都走去報埋一份😀, 同她上完堂,她說其實這間公司仲開了餐廳,食物不錯又冇加一, 性價比聽著都好好所以都去了, 平均埋單個人都是百多元不錯👍egg Benedict 自家製的麵包🥯又香又脆好健康,蛋黃超大再夾下面煙三文魚好好味🤤除了咖啡,黑芝麻Latte都拉到花,店員拉得很美, 濃濃芝麻惹味十足!Pause It The forest 地下G11鋪

egg Benedict

Pause It
The forest 地下G11鋪
2023-08-14 1912 浏览
平日放工約個好耐無見嘅同事見面,所以搵咗呢間方便就腳,坐得舒服,又傾到計嘅餐廳食個晚餐~蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞 $88賣相唔係好吸引,唔知味道係點呢?其實食嗰陣都怕伏,不過食落又無咩嘢。 一共有8粒,外面有好多蕃茄醬,雲吞入面就係菠菜芝士餡,配搭都幾夾,肉醬意粉咁,正正常常,不過皮有啲硬,如果口感軟返啲,有咬口啲就好~芝士牛肉漢堡配薯條 $108本身係想叫一大份薯條,有醬個種,但係當日又唔係咁餓,驚薯條太大份會食唔晒,結果無再另外點薯條,只係點咗呢個餐。牛肉好厚,啖啖肉,牛肉味都重;食落burger嘅包體有烘過,所以特別香口惹味。不得不讚嘅就係啲薯條🍟,真係炸得幾好,下次我嚟嘅話,一定單點薯條。聽講呢度咖啡係用本地Urban Coffee Roaster炒嘅豆,而咖啡師仲親自開班教手沖同拉花班☕️,所以平時唔飲咖啡嘅我,今次都試試!同朋友分別點咗薄荷Mocha同黑芝麻Latte,兩杯飲品嘅拉花都好有心思。黑芝麻Latte $42黑芝麻拿鐵拉花久久唔走樣,好細緻,黑芝麻同鮮奶配搭分量剛好,唔會互搶風頭。芝麻味濃,味道有點像芝麻糊;飲到杯底,更加發現有黑芝麻沉澱咗,證明真係真材實料!薄荷M

蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞 $88
蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞

芝士牛肉漢堡配薯條 $108

黑芝麻Latte $42
黑芝麻Latte

薄荷Mocha $ 42
薄荷Mocha

薄荷Mocha雖然相對無咁多咖啡味,但係薄荷同朱古力嘅味都無蓋過咖啡嘅香氣,飲完之後,會感覺到咖啡嘅after taste 。
2023-07-06
黑芝麻Latte
薄荷Mocha
2023-08-14 25 浏览
今日同媽媽去旺角Forest下既Pause It Café 停一停食好西~餐廳用左落地大玻璃,十分開揚!環境舒適,座位闊落我地叫左蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞、虎蝦青醬意大利粉、Mocha同埋糖漬檸檬咖啡蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞($88)香濃蕃茄醬加入了羅勒,意大利雲吞包住菠菜同香濃芝士,蕃茄balance返芝士既膩,味道岩岩好虎蝦青醬意大利粉($98)虎蝦煎香左,意大利炒彈牙,自家製青醬香濃仲帶有蒜片,味道好清新Mocha($42)拉花好靚,有隻飛馬係上面!朱古力味香濃!同咖啡岩岩好~糖漬檸檬咖啡($52)糖漬檸檬甜甜酸酸,原來同咖啡都好夾,帶出咖啡既香氣!成餐好舒適,好relaxing既午餐!

蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞($88)

虎蝦青醬意大利粉($98)

Mocha($42)
拉花好靚,有隻飛馬係上面!朱古力味香濃!同咖啡岩岩好~

糖漬檸檬咖啡($52)
糖漬檸檬甜甜酸酸,原來同咖啡都好夾,帶出咖啡既香氣!

成餐好舒適,好relaxing既午餐!