星期日好多人,,好多人咪求其去左間食啦...嘆!!點知....環境有點嘈牛扒去邊..好多根豬肋骨,有骨無肉,好像無食過一樣:侍應生三cofirm 我食的東西,重要將第二張檯D餐,給我們侍應生口音未清,失敗之中所以我以後都唔會去
環境有點嘈
牛扒去邊..好多根
豬肋骨,有骨無肉,好像無食過一樣
豬肋骨,有骨無肉,好像無食過一樣..失敗
侍應生口音未清,失敗之中
所以我以後都唔會去
牛扒去邊..好多根...失敗
2011-09-25
2011-09-26 11 浏览
西蘭牛肉眼扒$118 一個晚餐假期在人來人往的新城市廣場要搵一間唔使等位既食店都唔易咁就去試下佢咩料個湯都係稀稀白湯碟扒都係大家樂扒個隻款味道麻麻有d老$118黎講絕對係唔抵~
西蘭牛肉眼扒
$118 一個晚餐
假期在人來人往的新城市廣場要搵一間唔使等位既食店都唔易
咁就去試下佢咩料

個湯都係稀稀白湯
碟扒都係大家樂扒個隻款
味道麻麻有d老

$118黎講絕對係唔抵~
2011-08-22 14 浏览
今日同細妹o係沙田行完街...想搵個地方食tea...去到Pokka見到d tea唔係咁o岩食...就過隔離呢間Parkview望o下...哦...有個tea set for two $99...有兩層...好似都幾吸引wor~ 於是就同細妹試o下~ 我地想食乳酪...就加多$8蚊叫多個跟餐o既鮮果乳酪...點知中晒計... 嚟到見到一兜生果...有好少好少cream...喂...真係唔知乳酪o係邊lor... 食落去d味又怪...似係d好老o既cream lor...又濕濕地咁...好差好差...算...8蚊我當豪俾佢...望到附近有yogurt專門店...一陣點都要去食返個補數...到個主菜嚟啦...好彩個樣都無令我地失望...兩層架...望到都幾開心~ 上層有生果, tiramisu, 果撻, 三文魚碎蛋三文治, 仲有個迷你漢堡~下層主要都係咸點, 有薯角, 雞翼, 腸仔, 仲有炸魚柳~ 我個人其實鍾意食咸點多d ge~ 所以覺得下層好食d~ 而且熱辣辣都開心d~ 上層o既漢堡都ok~ d肉唔係一般o既漢堡扒, 幾juicy~ 同埋個麵包好脆~ 上面d芝麻好香~ tiramisu

tea set~
下層主要都係咸點, 有薯角, 雞翼, 腸仔, 仲有炸魚柳~

tiramisu唔太甜都可以~ 其他正常~

連埋兩杯餐飲...呢個價錢都算ok~ 返到嚟睇返呢間o野先知評價咁差...下次都未必會去試晚餐lu~
2011-08-13
tea set~
  • tea set
2011-08-01 10 浏览
每次都食越南嘢,今次想轉下好口味,黎過西餐!麵包不錯,是A1的出品!餐湯還可以!沙律一般!充滿期待食MAIN DISH點知中伏......比茶餐廳仲要差.......三文魚煮咗好耐,有D硬、鯹同凍.....從未食過咁差GE......唔會再去喇!
每次都食越南嘢,今次想轉下好口味,黎過西餐!
麵包不錯,是A1的出品!
餐湯還可以!
沙律一般!
充滿期待食MAIN DISH
點知中伏......

比茶餐廳仲要差.......
三文魚煮咗好耐,有D硬、鯹同凍.....
從未食過咁差GE......
唔會再去喇!
2011-07-24
2011-07-03 5 浏览
好耐好耐都無黎過沙田了,在睇Transformer前整個Lunch醫下肚先 我哋3人揀左係Parkview食野,貪佢地方大而唔洗點等位呢 我order 左個 set :-蟹肉椰菜花意粉 w/ 餐包、粟米湯、沙律、凍檸茶 餐包唔錯,軟淋淋的,好味吖。粟米湯亦okay,唔會太浠,味道不錯!沙律普通無特別。蟹肉椰菜花意粉做得okay,足料有蟹肉,汁係忌廉汁,但我略覺意粉做得比較濕,乾身d會好d。唯一差係凍檸茶,唔係話杯茶嘅味道,而係等侯時間,叫左2次等成10分鐘都未黎呀!攪到遲到入場tim !整體過得去,$70、$80 有咁多野食算係咁呢,希望服務水準改善吓就好了。

我order 左個 set :-

蟹肉椰菜花意粉 w/ 餐包、粟米湯、沙律、凍檸茶

餐包唔錯,軟淋淋的,好味吖。
粟米湯亦okay,唔會太浠,味道不錯!
沙律普通無特別。

2011-07-02
2011-06-06 7 浏览
好難吃,好不新鮮,千萬不要來',牛仔骨炸到乾曬,銀雪魚竟然是霉的,這個價錢實在太不底啦,可以用難吃比喻,懷疑食物不新鮮所以用炸粉覆蓋味道,跟在東門吃的霉肉牛排有得揮
2011-06-06
2011-04-03 9 浏览
三月二十日 (星期日)今日的行程非常緊湊一大清早就到了GYMROOM練跑差不多十二時,肚子餓了行到了新城市地下的foodcourt就試PARKVIEW,很多時都有人排隊,應該不錯吧一個SET大約七八十元,有餐包,湯,主菜及飲品餐包吃得出是A1出品一個是軟包,一個是上面有芝麻的硬包我喜歡吃軟的,很鬆軟餐湯是菠菜忌廉湯,不算太濃但是飲得到清淡的菠菜香味周打魚海鮮湯意粉賣相精緻湯底十足一碗餐湯,魚味鮮甜本身的意粉也是al dente海鮮配料絕不馬虎,有青口,魚柳,鮮蝦,蜆,魷魚,各式各樣水準中上老公仔的鹽焗燒雞肶,是很特別的一道fusion菜雞肉嫰滑,味道適中,有薯條等配菜可是男士吃恐怕不太足夠結果是我的太多,老公仔的太少
三月二十日 (星期日)

今日的行程非常緊湊
一大清早就到了GYMROOM練跑
差不多十二時,肚子餓了
行到了新城市地下的foodcourt
就試PARKVIEW,很多時都有人排隊,應該不錯吧

一個SET大約七八十元,有餐包,湯,主菜及飲品
餐包吃得出是A1出品
一個是軟包,一個是上面有芝麻的硬包
我喜歡吃軟的,很鬆軟
餐湯是菠菜忌廉湯,不算太濃
但是飲得到清淡的菠菜香味
周打魚海鮮湯意粉
周打魚海鮮湯意粉賣相精緻
湯底十足一碗餐湯,魚味鮮甜
本身的意粉也是al dente
燒雞肶
老公仔的鹽焗燒雞肶,是很特別的一道fusion菜
雞肉嫰滑,味道適中,有薯條等配菜
可是男士吃恐怕不太足夠

結果是我的太多,老公仔的太少

2011-03-20
燒雞肶
2011-03-22 10 浏览
+分不開心,很勞氣呀!!!!那天到parkview 吃tea,個仔叫了一個豬扒+肥牛粉。本來賣相唔差的,呀仔吃到塊豬扒就出事,他覺得塊豬扒怪怪的,後來我放塊豬扒在碟上切開,內裹是粉紅色的完全未熟,生到不得了,好似只是表面煎了。叫了個男侍應告訴他塊豬扒未熟,他就拿走了塊豬扒。我們就坐在等,個侍應一路都沒有返嚟?我都吳知仲吃不吃碗粉,直情冇人理我哋呀,再叫其他侍應又冇人理,後來我D親友來到想再叫食物,我親友問個女侍應塊豬扒去左邊?她就去廚房再拿了塊豬扒出嚟,好似一D事都冇咁。我就開始忍吳住,好勞氣!事後經理話比拆頭,但我都取消其他食物,跟住經理話碗粉唔收錢。以後都唔使旨要再幫襯!
+分不開心,很勞氣呀!!!!
2011-03-19
2011-02-27 9 浏览
算係足料喇! 塊牛肉都算好咬不過D薯仔如果可以熱DD仲好公司三文治麵包食落都唔錯!包埋野飲 以TEA SET而言 收你40幾蚊仲想點!?新城市廣場入面尚算抵食不過收加一' TOTAL $104.5同埋檯與檯之間較為狹窄
個漢堡飽都叫唔錯
算係足料喇! 塊牛肉都算好咬
不過D薯仔如果可以熱DD仲好
公司三文治
麵包食落都唔錯!

包埋野飲 以TEA SET而言 收你40幾蚊仲想點!?
新城市廣場入面尚算抵食

不過收加一' TOTAL $104.5
同埋檯與檯之間較為狹窄
2011-02-27
個漢堡飽都叫唔錯
2010-12-27 9 浏览
新城市真的愈開愈多食肆,因很久沒在這間食便食這間。怎料會變得如此難吃呢。。。沒有了A1後,這間算是A1吧因它的麵包和CAKE都是從對面的A1來的今次我點了焗波菜忌廉龍利魚飯。飯底是炒飯底,但非常難吃。因飯軟到不得了。。。炒飯怎會是這樣的呢。。?! 不知自己在吃什麼!魚柳軟滑,但忌廉汁很"杰"。不太香,只吃到芝士味。其質素比一些茶餐廳還要差,真的非常失望!!
新城市真的愈開愈多食肆,

因很久沒在這間食便食這間。

怎料會變得如此難吃呢。。。

沒有了A1後,這間算是A1吧

因它的麵包和CAKE都是從對面的A1來的

今次我點了焗波菜忌廉龍利魚飯。

焗波菜忌廉龍利魚飯

飯底是炒飯底,但非常難吃。因飯軟到不得了。。。

炒飯怎會是這樣的呢。。?!
 不知自己在吃什麼!

魚柳軟滑,但忌廉汁很"杰"。不太香,只吃到芝士味。

其質素比一些茶餐廳還要差,真的非常失望!!

2010-11-06
2010-12-15 35 浏览
相約朋友在沙田新城市廣場吃飯,見旁邊Pokka cafe太多人等位,就轉向Parkview,當時心想為什麼這麼少人,跟隔鄰差別太大,因為不想等位,就選了它,我點了菠蘿雜果海鮮通粉炸軟殼蟹,軟殼蟹只吃到面粉,菠蘿沒有用鹽水浸,食到口都痛,全部是生果,只得幾條通粉,味道很差,點了餐茶奶茶,忘記這些餐廳是茶跟奶分開,很難飲,我從來沒喝過如此難飲的奶茶,想嘔,這餐承為$100,難食過快餐店,我不會介紹人來.
2010-12-14
2010-10-18 17 浏览
原本約好三點半一齊食下午茶,等人等到四點幾至有得食雖然唔係好餓,但係約咗幾點食就梗係想嗰個時候食咯!又原本唔係食呢間,但因為想食嗰間要等位,各人都同意另覓食肆求其啦,就parkview你啦!啲set都唔平呀,我又唔想食咁飽,但都叫咗個包食~由於係我喜愛o既煙三文魚,所以都算幾好味,加上有薯角一句講晒,都係貴咗啲囉,下午茶set$42+10% service charge
原本約好三點半一齊食下午茶,等人等到四點幾至有得食
雖然唔係好餓,但係約咗幾點食就梗係想嗰個時候食咯!

又原本唔係食呢間,但因為想食嗰間要等位,各人都同意另覓食肆

由於係我喜愛o既煙三文魚,所以都算幾好味,加上有薯角

煙三文魚牛油果蛋沙律配薯角
2010-10-02
這家位於沙田新城市廣場的Parkview Restaurant, 是open式的位置, 因為四周圍斬很多人在叮晚餐了, 所以很多地方都很多人在等, 這家沒有太多人在等, 而且環保也不錯, 雖然價錢看來不便宜, 但也一試了。我們的坐位是在路邊的, 剛好在Shakey Pizza那牆旁邊, 沒有太多人走來走去, 所以也吃得舒適的。這晚叫了個二人餐特選套餐, 價錢是250, 其實也不算貴。因為已經包了很多東西。餐包, 精美頭盤, 是日餐湯, 甜品及2款主菜: BBQ豬仔骨 + 泰式炒紐西蘭半殼青口1份飯或面類: 田園雞肉炒飯餐包和餐湯都比想像的好吃。餐包不只是一款的, 這次的2個餐包是不同的, 都配了牛油。而雜菜湯味也夠濃的。精美頭盤擺放有心思, 有車厘茄和菜作裝飾, 賣相吸引。這麼忙碌的晚上也沒有隨便的上菜。2款主菜: BBQ豬仔骨 + 泰式炒紐西蘭半殼青口真的很讓人驚喜。 BBQ豬仔骨是2塊很大的, 而且有配菜及薯塊, 份量是我想像不到的大份。而且味道也相當好, 它的汁與肉很配, 加上肉很新鮮, 味道及質感也很令人回味, 配菜也配得很好。泰式炒紐西蘭半殼青口份量亦同樣令人吃驚, 是二人份

餐包, 精美頭盤, 是日餐湯, 甜品

2款主菜: BBQ豬仔骨 + 泰式炒紐西蘭半殼青口
1份飯或面類: 田園雞肉炒飯

BBQ豬仔骨是2塊很大的, 而且有配菜及薯塊, 份量是我想像不到的大份。而且味道也相當好, 它的汁與肉很配, 加上肉很新鮮, 味道及質感也很令人回味, 配菜也配得很好。泰式炒紐西蘭半殼青口份量亦同樣令人吃驚, 是二人份, 但是它上的是一大碗。而且它炒的配料也很多, 汁的味道也非常好。這兩個主菜值得推介。

田園雞肉炒飯味道真實也很好, 但給BBQ豬仔骨和泰式炒紐西蘭半殼青口搶了些風頭。所以感覺它好像比較普通。

甜品都不錯, 叫了一份是朱古力一份是士多啤梨, 還算不錯!!!

牛油餐包
精美頭盤擺放有心思
驚喜之作1: BBQ豬仔骨!!!
驚喜之作2: 泰式炒紐西蘭半殼青口!!!
被比下去之 田園雞肉炒飯!
整份餐的份量非常驚人 =P
甜品, 還好!
庆祝纪念
纪念日
驚喜之作1: BBQ豬仔骨!!!
驚喜之作2: 泰式炒紐西蘭半殼青口!!!
被比下去之 田園雞肉炒飯!
整份餐的份量非常驚人 =P
2010-09-05 12 浏览
今日同奶奶食DINNER,本來奶奶想食POKKA,但POKKA要等廿個位,心急既奶奶就去左PARKVIEW...就係貪佢唔駛等位,假如隔黎人山人海,未必真係人地好識做生意,可能只係自己搞差...食物資素餐包- 唔係街買果D,自己整既,好軟熟,暖暖地,亦唔係同一款包,我最鍾意既係芝麻包,芝麻幾香喎又XP外香內軟餐湯- 其實我聽唔到個全名,剩係記得係忌廉湯,呢隻湯好香,好滑,但唔係好杰,粒麵包粒有點精既作用,夠脆夠香,同湯成一個對比,有兩隻口感,面頭睇係見唔到有咩肉粒,但係碗底係有煙肉粒,賣相好靚,而且飲落好有層次,食材口感分明,但互相配合鱸魚帶子煙肉扒配薯菜- 串燒係用煙肉塊包住帶子黎燒既,好食又唔係唔好食,但好冇層次,煙肉係濃味食物,帶子係淡味食物,食左濃味又食淡味,食唔出帶子.薯菜係栗米薯蓉黎,冇咩薯蓉味,好淡味,冇咩口感,鱸魚其實好似魚柳,佢係炸既,但唔脆,好淋,而且幾多骨,其他都係配菜黎,配菜有翠玉瓜,有矮瓜,翠玉瓜幾好食服務冇讚只有彈. 首先我同奶奶去左坐低等我老公黎,開位果陣WAITRESS開兩個位,但入去果陣帶位果個WAITER係知我地三位,D STAFF好冇溝通喎. 到上

食物資素

冇讚只有彈.

到上菜果陣,我仲未飲完湯,佢將我份MAIN COURSE放我隔黎,到我飲完湯拎個MAIN COURSE果陣,發現碟野係好重,好唔細心囉,做西餐廳既,連上菜都可以人地未飲完湯就上MAIN COURSE,你估呢道係椰_閣呢類港式西餐廳嗎?

到老公黎果陣,坐左一輪都未有人黎落單,嗌左兩次先黎,咁奶奶已經食完,我仲有40%未食完,所以順手嗌飲品,果陣我岩岩放左舊串燒入口,佢就問我飲咩,答佢又唔係,唔答又唔係,鯸死我咁滯,我答完佢,佢就問我老公,我老公諗左兩秒,WAITRESS就話:「算啦你遲D先嗌啦」,之後黎左老公同奶奶果杯,而我既餐飲冇黎過,到我老公食完先到,我答完佢,佢又聽唔到,仲要自把自為幫我「遲D先嗌」,會唔會過份左呀?仲有,人地岩岩放件野入口,都仲問人野,咩禮儀黎?

之後老公既餐包好耐都冇到,湯都就快飲晒,奶奶問佢個包既下落,果位WAITRESS就咁話:「係係係」跟住問佢個包下落佢就走左,老公嗌多次佢,佢就好大聲,好似係大排檔咁嗌:「你個麵包嘛!遲D到」

而斟水方面,冇咩人斟

雖然呢道唔係話好高級,但始終唔係叫茶餐廳丫,員工有冇training過?點解可以咁冇禮貌?而且咁唔細心?我覺得食物質素過得去,環境都唔錯,但都逼逼地,但服務真係太差,隔黎pokka既staff態度好好多

而且衛生方面,係室內有蚊吱既?!
  • 餐包
  • 忌廉湯
2010-08-24 17 浏览
家人想食西餐,所以去咗沙田...(就算要等位都可以行一陣..而且多餐廳選擇)我們4個人選咗4個set dinner (2個相同)1) 羊鞍: 好嫩滑,十分稔..2)T-骨: 比較失望...只可以話不過不失3)鵝肝,牛柳併豬仔脾 (2個): 一份的鵝肝大,一份就細...., 但係2份的牛柳都好好食,因為都係好嫩滑及十分稔! 但係豬仔脾就好似得條骨頭...一啖肉都無整體都可以!不過,waiter 講野好似諗好"黃",快到聽唔到咁濟....同埋我見同一枱的客人的餐包都唔同款式...但我們4個都係一式一樣...有少少厚此薄彼!

我們4個人選咗4個set dinner (2個相同)

1) 羊鞍: 好嫩滑,十分稔..

2)T-骨: 比較失望...只可以話不過不失

整體都可以!