2018-12-29 277 浏览
商場擠滿了逛街買聖誕禮物的人。我也挑了一間西餐廳,來個預祝聖誕的二人大餐。10oz安格斯肉眼牛扒 二人套餐 ($468)點了二人套餐,一個價錢有齊餐湯,麵包,主菜,甜品及飲品,相當豐富。餐前麵包不是普通的餐包,而是合桃麵包。麵包烘熱才上桌,有誠意。麵包有不少合桃粒粒,香脆好吃。是日餐湯是忌廉磨菇湯。磨菇含量多,可以飲到磨菇粒粒。口感creamy, 但又不會太過黏膩。酥皮龍蝦湯現在有供應酥皮湯的餐廳並不多,很久沒有喝過了!所以加錢點了酥皮龍蝦湯。酥皮金黃酥脆,浸湯來吃,口感蓬鬆柔軟,有點點牛油香。龍蝦湯中有不少龍蝦肉。喝下第一口,龍蝦味不算濃郁,但味道就是"越飲越出", 當中更能嚐到點點酒香。10oz安格斯肉眼牛扒牛扒煎得好有火喉,外層焦香。點了五成熟,牛扒中間仍然保持嫩紅。牛扒的口感有嚼頭,每咬一下都有肉汁濺出,牛肉味亦濃郁。簡單用黑椒及鹽調味,無需蘸點芥末及燒汁,已經好夠味。伴菜是焗薯,口感軟糯。香煎鵝肝意式燴飯鵝肝外層香脆,內裡軟綿有油香。有點點鵝油羶味,但又不會太過濃烈, 怕羶的我也接受到。燴飯以忌廉汁作base,忌廉 汁相當creamy, 有奶香。鵝肝的油份混和在燴飯當中,加添

10oz安格斯肉眼牛扒 二人套餐 ($468)
酥皮龍蝦湯
10oz安格斯肉眼牛扒
伴菜是焗薯,口感軟糯。

香煎鵝肝意式燴飯
燴飯以忌廉汁作base,忌廉 汁相當creamy, 有奶香。鵝肝的油份混和在燴飯當中,加添滋味。
隨餐更附贈雪糕,是雲呢拿味的,味道偏甜,為今餐甜蜜作結。
2018-12-21
  • 安格斯肉眼牛扒
  • 酥皮龍蝦湯
2018-12-24 237 浏览
💔👎👎👎12月15日Parkview食晚餐【7:00左右: 到counter攞位(4位)】而當時我哋只喺兩個人, 門口counter男職員話: 「齊人數優先」因為我哋當時未到齊人,所以我哋就喺門口等咗30分鐘。【7:30 : 我哋知道其餘兩人五分鐘之內會到】我哋就同門口個男職員講話可以下一張臺比我哋男職員態度差、串地講:「你唔好呃我呀, 如果我請你哋出嚟㗎! 我試過請d客出嚟㗎係。」我:「我可以嗌埋佢哋兩個個餐。」之後佢安排咗個位畀我哋,但係好似坐咗喺條街咁(即係類似洗碗地方咁)宜間餐廳食物質素好一般服務連快餐都不如,串到佢😌😤用咗五百幾蚊食都唔知食咗啲乜$108+,$50都好食過佢(e.g 禾輋意樂)一啲都唔推薦, 我嚟食飯唔係受你氣, 咁串對啲客,男職員(特徵:頭髮稀疏)😡😠
💔👎👎👎12月15日Parkview食晚餐
【7:00左右: 到counter攞位(4位)】
而當時我哋只喺兩個人,
門口counter男職員話: 「齊人數優先」
因為我哋當時未到齊人,
所以我哋就喺門口等咗30分鐘。
【7:30 : 我哋知道其餘兩人五分鐘之內會到】
我哋就同門口個男職員講話可以下一張臺比我哋
我:「我可以嗌埋佢哋兩個個餐。」
之後佢安排咗個位畀我哋,
但係好似坐咗喺條街咁(即係類似洗碗地方咁)
宜間餐廳食物質素好一般
服務連快餐都不如,串到佢😌😤
用咗五百幾蚊食都唔知食咗啲乜
$108+,$50都好食過佢(e.g 禾輋意樂)
2018-12-15
庆祝纪念
生日
2018-12-19 182 浏览
聖誕節就黎到啦 難得放假就決定同老公去沙田大購物 買咗好多嘢行到好攰就諗住搵間可以坐得耐d而又舒服嘅餐廳 之前都食過parkview覺得都ok 所以決定今次又再去食 ••••••我哋叫咗個二人餐包兩杯飲品 蒜香橄欖油烤羊架同香煎北海道帶子野菌南瓜意大利飯 係兩個主菜上之前 會有兩個餐包 沙律或者忌廉蘑菇湯揀 真心好鍾意食種子麵包 微暖得黎好鬆軟 ••••••因為唔想太熟以致太韌 我地叫左個羊架7成熟 經過香料腌制 羊架肉質嫩滑 沒有太大羊嘅酥味 仲有少少蒜香味 至於個意大利飯 淡淡嘅南瓜味滲入係risotto入面 食落好creamy而又有陣陣嘅奶油香氣 配上新鮮嘅帶子真係幾好味••••••宜家仲有個甜品menu 一向鍾意食甜品嘅我就梗係要叫返個原味pancake層層塔 一共有八層 中間仲夾住左士多啤梨同cream 仲有個雲呢拿雪糕係側邊 食完真係好滿足
2018-12-19 135 浏览
上個星期日去左新城市行街 諗住順便食埋晚飯先返屋企 由於同行朋友想食西餐 所以我地就揀左間睇落比較坐得舒服嘅餐廳***一入到去我就已經俾佢個澳洲M5和牛肉眼扒嘅menu吸引左🥩🥩估唔到係沙田都可以食到高質嘅和牛 牛嘅油脂分佈較為均勻 由於靠近胸部嘅肋肌 所以簡單嘅烹調就已經可以突岀到肉質嘅鮮嫩 揀左剛剛五成熟呢個決定真係冇錯 因為呢個時候係最柔軟同最多汁 亦係最能食到和牛本身濃郁嘅肉味 除左有塊和牛肉眼扒之外 仲有少少嘅薯蓉同薯菜 飲埋個蘑菇忌廉湯同餐飲 食埋個餐包就啱啱好***另外朋友就叫咗個龍蝦蘆筍配意大利寬面 龍蝦都有差唔多一隻手掌咁大都算多肉 有少少嘅芝士味 睇落唔係好大份 因為朋友想飲焗龍蝦忌廉酥皮湯 所以就加咗$68配埋個餐湯同麵包 麵包鬆軟真係好好食 仲有雪糕甜品同餐飲***由於冇限時 我同朋友都覺得坐得幾舒服可以慢慢傾計 之後仲見到有人生日可以散叫一件cake 所以我地都叫左一件cheese cake同一件千層蛋糕 芝士味濃郁 餅底又厚實👍🏻👍🏻

• 澳洲M5和牛肉眼扒
2018-12-11 184 浏览
星期曰晚同屋企人試了呢間味道唔錯嘅西餐,環境寬躺坐得舒適。 西冷:肉質嫩牛味重 牛肉漢堡:份量吸引,漢堡Juicy 初榨橄欖油煮青口: 青口頗大隻夠入味 +$68轉餐 焗酥皮龍蝦忌廉湯:味道好濃郁 熱奶茶:夠熱,茶味夠最後點了一個雪糕pancake,真係嘩一聲賣相好吸引,好大份,pancake微暖同埋雪糕、新鮮士多啤梨一齊食,正~ 整體食品很好,唯一上菜速度快了一點,未飲完個湯主菜已到齊。(可能係我地食得慢啦)
星期曰晚同屋企人試了呢間味道唔錯嘅西餐,環境寬躺坐得舒適。
西冷:肉質嫩牛味重

牛肉漢堡:份量吸引,漢堡Juicy

初榨橄欖油煮青口: 青口頗大隻夠入味

+$68轉餐
焗酥皮龍蝦忌廉湯:味道好濃郁

熱奶茶:夠熱,茶味夠

最後點了一個雪糕pancake,真係嘩一聲

2018-12-09
2018-12-07 184 浏览
第一次食。羊架正常水平,好大件,不過肥肉比較多。叫五成熟,切開睇係咁上下,味道正常,整體算係不過不失咁。但漢堡真心伏,塊漢堡扒無肉汁都算,仲乾爭爭,又鞋又硬,屋企樓下既細cafe都整得好食過佢,唔明白最容易好食既漢堡扒點解可以搞成咁。然後加左餐有包,湯,飲品及甜品。但估唔到所謂既甜品係現成獨立包裝既雪米糍兩粒(仲要係雪凍左硬到咬唔入果種),甜品令成間餐廳比我既感覺cheap左10倍。相信都無第二次。
第一次食。

然後加左餐有包,湯,飲品及甜品

相信都無第二次。

2018-12-03 203 浏览
兩個人食點咗一份羊架和一份肉眼。再加68蚊有酥皮湯。餐飲和甜品。先講個酥皮湯嚟到個樣好似幾似樣。原來個碗就大。但個湯就得半碗。味道麻麻仲要個湯只可以用暖嚟形容😫。即係酥皮湯唔係即叫即焗。羊架同個肉眼嚟到切開一睇冇7剩都有8剩熟。不過兩份我地都係點5剩熟👎🏻。羊架同牛叫做還可以啦!最後個甜品係雪米糍。我連叫佢攞嚟都費事。伏到想坐多陣都唔想。揚手賣單即走。好耐冇食過咁垃圾既西餐。餐包。餐湯。主菜。一獲過嚟晒。咁同食大家樂有咩分別。比700蚊嚟食個快餐。真係超伏!
2018-11-30 237 浏览
新城市呢間少人排D,試吓囉⋯⋯話就話下張枱到我,都要等十五分鐘架。望吓餐牌先,有二人餐,包一個扒,一個意粉同埋跟餐四寶。或者可以散叫餐牌上任何的主菜,+ $45 有變套餐四寶,或者 +$68 四寶然後餐湯 top up 酥皮龍蝦湯or 三文魚沙律。安格斯肉眼 $248叫左七成,上左全熟。但唔算韌,牛味都有,算ok 。有露荀墊底,正。肉眼比較多肥膏,加上佢用普通碟上,天氣冷好快凍左,D肥膏凝結了,賣相同口感即時跌曬 watt 。價錢貴貴地,唔算好值。牛油果大蝦忌廉意粉 $128足料,有成四至五隻大蝦,肉質結實。意粉汁好 creamy ,食到有磨菇同牛油果,都幾討好。加左 $68 upgrade 套餐,有酥皮龍蝦湯,都 good , 味濃加上好多蝦仔。餐包正常, 橙汁不是鮮拃的。甜品係雪糕糯米糍,很 hea 很失望。唔夠飽,+$15 叫多個薯條,即炸又夠多,肥嘟嘟好美味。再配上啤酒 $40 ,一大杯,一樂也。
新城市呢間少人排D,試吓囉⋯⋯
話就話下張枱到我,都要等十五分鐘架。

望吓餐牌先,有二人餐,包一個扒,一個意粉同埋跟餐四寶。

安格斯肉眼 $248
叫左七成,上左全熟。但唔算韌,牛味都有,算ok 。
有露荀墊底,正。
價錢貴貴地,唔算好值。

牛油果大蝦忌廉意粉 $128
足料,有成四至五隻大蝦,肉質結實。
意粉汁好 creamy ,食到有磨菇同牛油果,都幾討好。
大蝦牛油果意粉

餐包正常, 橙汁不是鮮拃的。

甜品係雪糕糯米糍,很 hea 很失望。

唔夠飽,+$15 叫多個薯條,即炸又夠多,肥嘟嘟好美味。
薯條

再配上啤酒 $40 ,一大杯,一樂也。
Erdinger

大蝦牛油果意粉
薯條
Erdinger
2018-11-20 260 浏览
今晚原本想同朋友慶祝生日,沙田區食,黎到li 間餐廳,其實價錢都算預左食貴少少,果邊d 餐廳都間間差唔多,嗌左個二人餐加一個墨西哥片,兩人餐嗌左個安格斯西冷扒,帶子南瓜意大利飯,埋單$500幾蚊~~1)沙律(d 菜係苦既,唔新鮮)2)是日湯落單時係蕃茄薯仔忌廉湯,黎左南瓜湯,味道同薯仔湯無分別,無南瓜味3)西冷扒:有4分之1係肥膏,嗌左5成熟黎左7成熟,好難咬(這個扒單點$238,未計加set 價錢),我覺得花園餐廳$140既價錢也好食過佢N倍)4)帶子南瓜意大利飯:帶子細,無南瓜味,(單點$138,同普通西餐廳$60-80一個意大利飯無分別)5)墨西哥片係最正常就是開左就放醬,無任何功夫可高言6)甜品係一個同$5銀一樣大既雪米糍,講到底價錢太貴又俾唔到相應質素,食水會唔會深左d~,真心嬲同失望

1)沙律(d 菜係苦既,唔新鮮)
5)墨西哥片係最正常就是開左就放醬,無任何功夫可高言
6)甜品係一個同$5銀一樣大既雪米糍,

甜品
2018-11-09 264 浏览
今日同細妹帶埋呀爸同姨甥女去食lunch,想食得好dd,舒服dd,所以決定幫襯呢度。1pm,其實都過左大半個lunch time,相對地唔使等好耐就有位。個度嘅staff 服務一般般,有個中年男侍應,叫佢拎張bb 櫈都推三推四,反而有個姐姐爽快攪掂。我地order 左三個sets,冇諗到個餐湯已經叫人失望😞除左稀,仲有陣燶味,懷疑佢成煲湯燶左底。除左個煙三文魚沙律🥗正常dd 之後,其他都係好睇唔好食.......個手撕豬肉漢堡入面嘅豬肉係鞋ga!!!!!唯有話冇下次啦
我地order 左三個sets,冇諗到個餐湯已經叫人失望😞

除左稀,仲有陣燶味,懷疑佢成煲湯燶左底。

個手撕豬肉漢堡入面嘅豬肉係鞋ga!!!!!

唯有話冇下次啦
又黎新城市lunch la! 喺食咩都無咩所謂嘅情況下, 邊間快啲有位就食邊間🙆🏻‍♀️Request左high chair好快就set好俾我地, 仲有bb餐具😂一於嗌一個burger一個risotto share先. 餐包好快有得食. 有成7款麵包揀(A1係麵包店嘛🥖🍞🥐), 我地揀左藜麥餐包, 鬆軟餐包 wz Pesto//自家製蘿勒青醬, 兩款餐包都鬆軟好味, 尤其藜麥餐包絕對係健康之選. 餐湯唔係太濃嘅忌廉蘑菇湯, 每啖都有碎蘑菇, 忌廉比例無咁重唔會飲完湯就有飽肚感.正宗美式牛肉漢堡包伴薯條 (HKD88)漲卜卜嘅Burger, 豐富嘅餡料, 用一枝粗身嘅籤固定, 由底層起有菜, 切片蕃茄, 勁厚牛肉. 切開後更加顯得足料重量級, 哎原來重有煙肉🥓呢! 唔切開都未必見到兩塊包面都有搽牛油烘成金黃色, 隨意唧小小檸檬🍋汁先. 粗身薯條🍟份量唔吝嗇, 即炸係又香又好味.虎蝦藍青口意大利飯 (HKD92)Li個risotto底有別於一般重cream做法, 係鮮茄底+海鮮高湯嘅味道, 剝左殻嘅虎蝦好爽口, 藍青口又鮮味, 整個risotto味道都非常均勻, 每啖都盡是食材精華. 以為份

餐包+pesto  sauce

餐湯

正宗美式牛肉漢堡包伴薯條 (HKD88)
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條
正宗美式牛肉漢堡

虎蝦藍青口意大利飯 (HKD92)
虎蝦藍青口意大利飯

Li個risotto底有別於一般重cream做法, 係鮮茄底+海鮮高湯嘅味道, 剝左殻嘅虎蝦好爽口, 藍青口又鮮味, 整個risotto味道都非常均勻, 每啖都盡是食材精華. 以為份量不是太多, 係好飽的.

2018-11-06
餐包+pesto  sauce
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條
正宗美式牛肉漢堡
虎蝦藍青口意大利飯
  • 餐包
2018-10-30 273 浏览
咁呢餐廳就係因為我阿媽啦有因為咁樣所以就去食嘅!咁我哋就係食晚飯時間嘅,叫咗一個諗住實冇死嘅carbonara啦😂😂點知都係出事!咸到一個點🤢🤢另外就叫咗一個佢哋嘅招牌菜啦,西班牙海鮮炒飯🥘🥘個賣相呢系幾好嘅,但係呢好乾係真係乾啦,淡啦!即係佢應該有嘅嗰種鹹味呢又冇咗喎😂😂激死😅😅😭😭個炒飯唯一最好係個青口囉,都算係唔錯嘅😅😅同服務就真係差啲啊,好似好願意幫你落單嘅名,你諗來啲有比面口你睇咁樣!所以我應該唔會再去㗎啦😫😫
咁呢餐廳就係因為我阿媽啦有因為咁樣所以就去食嘅!
同服務

2018-10-23 307 浏览
行到沙田新城市中心,午餐時段,四處都多人,又想食下西餐,唯有揀間唔太多人嘅餐廳啦!見到餐單都想食嘅,等唔夠5分鐘有位,點咗兩個午餐,先嚟咗兩個自選A1 Barkery嘅餐包-芝士酥、鬆軟餐包,配以牛油、橄欖醬、醋點下包都唔錯,不過芝士酥就稍為油咗啲....再嚟個餐湯,如果杰少少會好味啲再嚟漢堡薯條,都ok另一份午餐:卡邦尼意粉....真係唔推薦....跟出面食開嘅好唔同,太油,相比漢堡遜色好多...味道一般般...

再嚟個餐湯,如果杰少少會好味啲

再嚟漢堡薯條,都ok

2018-10-19
  • 餐包
2018-10-20 207 浏览
如星期五六日或公眾假期在沙田新城市搵食最好要食頭輪6點,就不用等位等到傻,一行4人一去就就有位了。坐下每人叫了一個主菜, 有個餐前麵包,可以加錢有餐湯,和加錢有飲品。麵包就一定好味的因為係用對面A1的麵包,有幾款比你選擇,配牛油和香草橄欖油醬,主菜叫了個 煎雞扒藜麥飯,塊雞扒煎得夠香脆, 藜麥飯又煮得幾好味喎,意粉就一般,凍咖啡都好香濃的,間唔中都會來食下,保持水準。
2018-10-17
2018-09-17 573 浏览
今日下午唔知食咩好,剩係知有d想食西班牙野,就search下附近有無,發現原來Parkview係有Paella食!成日行街經過呢間餐廳都無試過佢,一於去試試Parkview係A1麵包既餐廳line黎,因為自己都幾鐘意A1 d包既,所以都對餐廳有d期待。結果…入去前,職員安排已經好奇怪,態度都幾差下。入到去,叫左兩個set,係海鮮西班牙燉飯同一個意粉,佢仲有個點醬既包、沙律。d包黎到,係幾鬆軟,同埋d醬味道都唔錯,唔錯既,所以呢個時候都仲係好期待主菜。沙律,正正常常,無咩特別。但主菜一黎,就…西班牙燉飯??點解d飯會咁乾…仲要係普通米…我地係咪叫左揚州炒飯??仲有除左有海鮮,唔知佢邊忽似Paella!!一食…得個乾字,都無味既!!!剩係得dd我最憎既三色椒既味,我一向都覺得三色椒呢種蔬果本身就好臭,放佢入d飯度真係…更難食D海鮮都係乾爭爭又無乜鮮味,呢個咁既Paella竟然賣百幾蚊,講真30蚊一個既蛋炒飯都好味過佢。中伏又有個用三色椒整既dish…忌廉磨菇蝦意粉之類…都係果句,除左三色椒既味之外,都係無乜味…好怪…呢度個又係賣近100蚊佢地整完d野食有無自己試過先放上menu架埋單每人百

入去前,職員安排已經好奇怪,態度都幾差下。

沙律,正正常常,無咩特別。

但主菜一黎,就…
西班牙燉飯??

佢地整完d野食有無自己試過先放上menu架

埋單每人百幾蚊,食左餐衰過茶記既野。唯一可取係前菜既包…

A1既餐廳…大家都係唔好試
A1都係賣麵包算啦