2022-08-05
好友就嚟生日去咗Parallel食慶祝,呢度距離地鐵站都好近,亦都有好多巴士。我地叫咗6 courses嘅晚餐,Per Person $688。裝修好靚好高檔,總括嚟講食物都好精緻,店員招呼都好到位。55°C Organic Egg, Beluga Caviar用55度慢煮嘅法國雞蛋,半熟嘅雞蛋口感細嫩。再加上鹹鹹地嘅魚子醬,賣相靚之餘又特別。Smoked Hokkaido ScallopProsciutto Ham Chips, Cauliflower Purée煙燻嘅日本刺身帶子,上菜情況都好吸引。一開始係一個黑色嘅波波,一打開就有好多煙噴出嚟,十分迷幻。除咗帶子仲有塊炸脆嘅Parma ham,仲用咗檸檬葉,味道更加鮮。Mini Donut, Braised Angus Ox-tail牛尾係冬甩入邊,仲可以自己唧啲醬汁入去,好特別。冬甩外脆內軟,連埋啲肉食吸晒啲汁好正。牛尾肉都好軟好滑。Tomato ConsomméCrabmeat, Mix Cherry Tomato Warm Salad一開始以為係沙律,但係煎完即刻加上清湯。酸酸地嘅蕃茄再加上清甜蟹肉,材料豐富。Sous Vi
Smoked Hokkaido Scallop
Tomato Consommé
Sous Vide French Free Range Pigeon
Sweet Purple Potato Purée, Hawthorn
炸乳鴿食得多,但係第一次食慢煮嘅乳鴿。店員話佢哋大約着到四成熟,肉質好香滑。除咗本身嘅肉汁,仲有紫薯汁同埋山楂汁可以點。我個人就最中意本身嘅味,原汁原味。
Chef Handmade Pasta
聞落去已經好香牛油味,仲有啲菇,闊條麵好彈牙。
Mystery Dessert
呢個甜品都好有神秘感,又係一個朱古力波。入邊係提子雪糕,店員會淋上點咗火嘅冧酒。一淋上去就燒着咗啲朱古力,朱古力變得更脆,而提子雪糕加上冧酒都好夾。
Coffee or Tea
飲咗熱奶茶,奶味都好香濃;朋友就飲咗熱檸茶。