餐厅: Parallel
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-04-20 848 浏览
餐廳由前酒店廚師料理,成個環境寬敞得來都幾舒服,餐廳嘅位置唔大,大概六至八張枱左右,不過佢嘅賣點就係有salad bar buffet !🖤黑白配⚪️今次叫咗佢哋嘅lunch set ,包左salad bar buffet 、湯、主菜同埋飲品Salad Bar🥗 嘅款式選擇唔係好多,但係勝在樣樣嘢都好新鮮,有smoked salmon 、ham、cheese 同埋薯仔沙律等等南瓜湯飲落去香濃溫順 🥣 Seafood Pasta with Tomato Cream Source🍅 🍝 🦞 $188海鮮意粉裏面嘅海鮮全部都好新鮮,個帶子勁大粒😍😍意粉嘅source 味道啱啱好,唔會太Creamy,但係同時亦都食到蕃茄嘅鮮味🍅Aust M4 Beef Steak Garlic Mashed Potato 🥔 🧄 🥩 $248個牛我哋叫咗七成熟,食落去鮮嫩度啱啱好,另外個薯蓉食落去好香滑👍🏻👍🏻👍🏻

南瓜湯飲落去香濃溫順 🥣

2023-03-28 1124 浏览
订了Parallel 中午12点正,原来他们是12点才营业,早到也要在门口等候,隔壁 The Flame 餐厅职员出来推广他们午餐,声称Parallel都是同一家的。12点进入Parallel 我和朋友各自点了鱼餐一份,怕点错便问了服务员是否图片那个鱼餐,服务员回答得有点怪怪:差唔多啦。然后我们去bar枱取自助食物,味道口感都ok啦,刚吃完自助食物鱼餐就上枱了,当堂吓了一跳,这鱼的份量只得图片的一半,怪不得服务员给的回答是"差唔多啦",然后上了个餐汤,汤的味道我喜欢,鱼的味道放少咗一粒盐有点淡。总括来说环境价钱服务我接受,唯独那条鱼块我吃不起,适宜湿吓口食量小的人士享用。
2023-02-08 1138 浏览
週日計畫行觀塘,順便在open rice找到了一個優惠的semi lunch buffet,預定於1330pm有78折優惠,遂與家人去試吃我覺得這裡的沙律前菜及配料多,有红菜頭,凉伴茄子,瓜,芝士,只能說在五星級酒店價格才可以有這等供應,餐後配上香濃咖啡才滿意回歸,原價188元再加一,有78折扣,三人不用五百元,如愛好沙津菜的,物有超值!
2023-02-05
用餐优惠
優惠券
2023-02-06 5911 浏览
觀塘多咗semi-buffet,呢間已是第三間試,好近地鐵🚇站openrice訂座8折,可惜只有1200同1330揀。去到遲咗少少🤏,好彩有訂位去到有個大餐牌喺門口入到去都有細餐牌睇,semi-buffet $188起,order咗Pan-fried  Chicken   Roulade,  Roasted  Root  Vegetable,Slow-cooked  Ostrich  Fillet同Provencal  Lamb   Rack  Polenta(+$50),之後就出去salad bar攞嘢食,有沙律🥗、八爪魚🐙仔、醃菜、cold cut、芝士、煙三文魚同面包攞滿一碟返埋位同時上埋忌廉湯🥣Pan-fried  Chicken   Roulade,  Roasted  Root  Vegetable,雞幾滑Slow-cooked  Ostrich  Fillet,少食鴕鳥,好特別,有口感,韌Provencal  Lamb   Rack  Polenta,賣相唔錯,好食😋脆脆最後上埋餐茶,叫咗熱啡,啡味重甜品🍮要加$25,今日係藍莓🫐cheese cake,我唔食,冇叫。總括

去到有個大餐牌喺門口

Semi-buffet煙三文魚
Semi-buffet  cold  cut同cheese

攞滿一碟返埋位

同時上埋忌廉湯🥣
忌廉湯

Slow-cooked  Ostrich  Fillet

最後上埋餐茶,叫咗熱啡,啡味重
熱啡

總括而言,有煙三文魚、芝士同八爪魚🐙,坐得舒服😌,交通方便,推
2023-02-06
  • 芝士
  • 煙三文魚
  • 八爪魚
2023-01-31 729 浏览
公司附近開左間法式餐廳,Lunch Semi Buffet價錢都抵食,就同同事去試下店面雖小,雅緻既裝修同開放式廚房帶比人一種私房菜既感覺;揀選主菜之後,就可以任拎沙律菜同配料,肉類配料有煙三文魚同三款Parma Ham,幾款自家製沙律入面我最鐘意蓮藕雞絲沙律,爽口得嚟少少酸好開胃;南瓜忌廉湯口感好豐富,令我更期待主食👍🏻香煎雞肉捲Pan-fried Chicken Roulade 以雞胸肉將菠菜捲係中間先煮後煎,底層蔬菜採用紅白蘿蔔,旁邊既薯蓉口感creamy,加入左蒜蓉而唔係平時西餐所見既洋蔥,大大提升香味,完全體驗到法式菜既精緻-水煮格陵蘭比目魚Poached Greenland Halibut Fillet 比目魚經過水煮,唔太吸收到表面既忌廉汁,口味相對較淡

南瓜忌廉湯口感好豐富,令我更期待主食

比目魚經過水煮,唔太吸收到表面既忌廉汁,口味相對較淡

2023-01-30
  • Pan-fried Chicken Roulade
2023-01-24 493 浏览
一行到沙律枱,已很開心,很多款式(我自己很喜歡食沙律的),不是一般的雜果沙律,而是可自由配搭的菜沙律,還有兩款芝士,還有兩三款已撈好的沙律選擇主菜今次選了魚和羊架,羊架就肥了一點,所以覺得份量少了一點,要加埋無限量的沙律就好滿足了😝到餐飲叫了兩杯熱☕,雖然只是普通☕,但奶是熱的,有驚喜🤗這個安排很窩心啊🤗(事關多數餐廳都係比淡奶或就咁倒凍奶的,一倒落就攪到杯☕凍晒呢😅)另外,今次訂座時被通知全廳已滿,只有bar枱位,原本都擔心唔舒服,但去到入座時原來個bar 枱位係門口則,似廳車打開咁款,自成一角很舒適,我們倆口子很滿意(若不介意坐高椅,這個位是很好的選擇,不會被其他人打擾的啊🤗)

2023-01-20
  • Salad  bar
2023-01-15 442 浏览
無意中在 openrice 搵到有semi lunch buffet 既餐廳,評價唔錯而且地點又方便,就book黎試下。第一樣想讚既就係service 非常好!! 坐底無耐苦惱緊食咩時waiter 哥哥就遂一介紹menu 上既食物同推介特色菜式,之後又主動詢問是否需要加pepper係湯,我地問有無麵包時(其實salad bar 有但無留意)又直接拎麵包過黎問要幾多。。。好多細微位都會細心留意到同埋主動幫忙,呢個真係above expectation👍🏻食物方面,好多semi buffet 一係salad bar 好食,一係就main course 好食,好少會2樣都balance 到。而今次既salad bar 食物種類雖然唔算多,但質素方面控制得好好,每樣味道都好唔錯。而main dish 係有驚喜既😋! 我地叫左魚同海鮮意粉,魚係上湯煮(?)肉質好滑唔會腥,手工意粉煙靭但唔硬,海鮮有帶子蝦青口各2大粒。 上枱時present 得靚,而且好好味~ 下次想試下waiter 哥哥推介既雞卷🤤最後我地加左個甜品,上枱時碟上寫左Happy Birthday 係另一驚喜,係openrice b

最後我地加左個甜品,上枱時碟上寫左Happy Birthday 係另一驚喜,係openrice booking 時有簡"生日",但現場時無再提過亦唔記得左,但餐廳有留意到而且係甜品度加左生日message, 好細心👍👍

服務同食物都好滿意,下次再同朋友黎試其他main dish😆

P.S. 指定時間入座仲有全單85折😌

生日
之前見到有人寫blog介紹話前四星酒店廚師主理、又話質素好高,見佢夜晚course set 要$688-$1088等,午餐嘅$168 semi buffet 即刻顯得好抵,就忍唔住訂位試下~Lunch Semi buffet $168 pp出面有一個同酒店自助餐冇分別嘅沙律吧,而且質素高係真架~魷魚調味幾好,夠彈牙;火腿、煙三文魚、貝殼粉都好食❤️基本食完兩round 都唔餓了😂Daily soup今日係南瓜湯,熱辣辣夠哂creamy👍🏻Australia Wagyu Striploin M4+ (+$70)本身見食評話好,就算要加錢都想試吓,點知超級失望🥺叫左7成熟,份量少之外,咬落質地韌又冇乜牛肉味;唯獨係薯蓉味道okVegan handmade pasta 意粉其實我從來唔會選素食,但奈何選擇實在太少,又想飽啲就叫左兩碟share;但係蕃茄醬本身都偏鹹,整體好麻麻Poached Salmon Fillet 兩塊三文魚整得都唔hi,但係調味上偏淡,感覺自己整都唔會差過佢🙊Slow cooker pork loin 佢係全場比較好食嘅主菜,肉質冇牛咁hi,味道ok總結:主菜份量少嘅原因

Lunch Semi buffet $168 pp

Daily soup
今日係南瓜湯,熱辣辣夠哂creamy👍🏻

Vegan handmade pasta

Poached Salmon Fillet

Slow cooker pork loin
佢係全場比較好食嘅主菜,肉質冇牛咁hi,味道ok

總結:主菜份量少嘅原因可能係因為客人會食自助沙律吧,但重點係主菜味道冇一樣令我滿意,價錢亦唔平,雖然openrice 咁多好評,但個人認為除左沙律吧做得好,其他都普通,C P值唔高

地址:觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖

評分標準(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️
Parallel 觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖今天和家人來到呢間位於亞太中心(APM隔離)的西餐廳食lunch。好有氣氛的裝飾:餐廳位置不大,約有6-8張台。Lunch叫set就包salad bar buffet;另有湯、主菜同飲品。Salad bar,款式不算很多,但十分新鮮,健康的有紅菜頭、紫薯沙律;另也有ham、smoked salmon、小魷魚等肉類。比目魚扒:點了兩份、嫩滑新鮮雞胸:健康嫩滑牛扒:好味加了$25點了一份甜品,是日甜品是Tiramisu😋四位夾埋只係$795,非常抵食!店員服務亦很細心,主動介紹餐牌,讚👍🏻
Parallel
觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖

好有氣氛的裝飾:

餐廳位置不大,約有6-8張台。

Salad  bar

比目魚扒:點了兩份、嫩滑新鮮

雞胸:健康嫩滑

牛扒:好味

加了$25點了一份甜品,是日甜品是Tiramisu😋

四位夾埋只係$795,非常抵食!

店員服務亦很細心,主動介紹餐牌,讚👍🏻
2022-12-10
Salad  bar
2022-11-22 456 浏览
心血來潮想放工同佢慶生,知佢放工好攰但正日都要食餐飯㗎,就臨急臨忙搵咗呢度!openrice訂位加預付有85折優惠!order 2個6 crouse ,其實都冇仔細睇餐牌。到店後本來想加2杯sparkling wine,但店家暫時只做全枝,唔做散杯,只好另叫2杯Cocktail!餐廳屬於小店舖,目測20-30坐位。服務態度好好,每道菜式都會講解材料同烹調方法,每道菜式味道同賣相都不俗,以呢個價法式6道菜嚟講,性價比絶對對得起呢個價錢!菜式會跟季節調整,今日食呢幾款,下個月可能會轉!法式麵包3款枝豆蓉脆撻炙燒風乾27日魚柳配魚子醬藜麥沙律earl grey 啫喱鵝肝撻三文魚子生豪椰菜花忌口湯煎封鴿脾配earl grey橙醬黑松露手打意粉火焰法式焦糖燉蛋Twinning 茶/咖啡知道另一半喜歡精緻心機菜,今餐佢覺得滿意滿足環境3服務4食物4衞生4價錢3.5

openrice訂位加預付有85折優惠!
order 2個6 crouse ,其實都冇仔細睇餐牌。

餐廳屬於小店舖,目測20-30坐位。

菜式會跟季節調整,今日食呢幾款,下個月可能會轉!

法式麵包3款

衞生4
價錢3.5
2022-11-21
2022-11-22 394 浏览
心血來潮想放工同佢慶生,知佢放工好攰但正日都要食餐飯㗎,就臨急臨忙搵咗呢度!openrice訂位加預付有85折優惠!order 2個6 crouse ,其實都冇字細睇餐牌。到店後本來想加2杯sparkling wine,但店家暫時只做全枝,唔做散杯,只好另叫2杯Cocktail!餐廳屬於小店舖,目測20-30坐位。服務態度好好,每道菜式都會講解材料同烹調方法,每道菜式味道同賣相都不俗,以呢個價法式6道菜嚟講,性價比絶對對得起呢個價錢!菜式會跟季節調整,今日食呢幾款,下個月可能會轉!法式麵包3款枝豆蓉脆撻炙燒風乾27日魚柳配魚子醬藜麥沙律earl grey 啫喱鵝肝撻三文魚子生豪椰菜花忌口湯煎封鴿脾配earl grey橙醬黑松露手打意粉火焰法式焦糖燉蛋Twinning 茶/咖啡知道另一半喜歡精緻心機菜,今餐佢覺得滿意滿足環境3服務4食物4衛生4價錢3.5

openrice訂位加預付有85折優惠!
order 2個6 crouse ,其實都冇字細睇餐牌。

餐廳屬於小店舖,目測20-30坐位。

菜式會跟季節調整,今日食呢幾款,下個月可能會轉!

法式麵包3款

2022-11-21
  • 鵝肝撻
  • 炙燒27日風乾魚柳
2022-11-13 503 浏览
最近呢間餐廳新開, 連同隔離另一間西餐廳, 呢到特別之處係有沙律BAR任食, 而沙律BAR比得上酒店, 因為起碼有多款式比人選擇, 內裡環境唔算好大, 但就係要好好控制油煙問題, 此終係開放式廚房, 我真係好怕食到成頭油煙味呢款牛味道唔算濃, 汁反而少比較乾身沙律BAR揀咗某幾款嚟影相, 有不同味既火腿, 煙三文魚, 沙侓菜等, 樣樣都好新鮮南瓜湯 - 味道不錯, 如果有南瓜蓉更好呢款三文魚比較清, 冇咁香口, 味道一般呢款寛條麵比較硬身, 唔同平時食開果啲, 但味道都可以總結 : LUNCH真係一般, 睇相好靚好精美既可能係晚巿既食物, 有機會可能會試下做一做個比較

呢款牛味道唔算濃, 汁反而少比較乾身

南瓜湯 - 味道不錯, 如果有南瓜蓉更好

呢款三文魚比較清, 冇咁香口, 味道一般

呢款寛條麵比較硬身, 唔同平時食開果啲, 但味道都可以
2022-10-21
2022-11-10 341 浏览
今晚約埋幾個朋友試呢間期待好耐嘅私房菜,估唔到係呢個價錢食到呢個質素,首先佢上嘅包已經係比其他地方好味,比我以前食嘅米芝連餐廳都更好味,另外食物都好有創意。擺盤都好正,個人最愛就係佢個湯,手工意法,仲有係佢個火焰🔥甜品,係我地面前燒個火,成件事係衝擊眼睛同味蕾!場內嘅staff 都好好,好有禮貌。要讚個妹妹仔waitress,佢好用心講解,而且我朋友有一堆問題問,佢都好有耐心🤣🤣無比我地d 老餅嚇親!
2022-10-16 5450 浏览
結婚週年紀念,都想揾番間浪漫格調嘅餐廳好好慶祝下,所以就試下觀塘呢間6-course法國餐廳,係Open Rice訂重有85折,餐廳一confirm booking就what’s app問我地要邊個course,好貼心!頭盤有枝豆tart、魚子醬魚、鵝肝,之後有椰菜花白湯,主菜有法國鴨肉,最貼心係可以加大homemade pasta份量俾我地,可以食得飽D。每一道菜都會有介紹,自己最鍾意嘅係個椰菜湯,入面隻蠔仍然保持到raw嘅感覺,重有海水味,食到好新鮮食材嘅感覺,另外第一道菜枝豆tart,睇上來似藝術品,食落口就外皮好脆,內裏嘅蓉好入味,非常有意外,唯一我自己覺得麻麻係Homemade Pasta,純粹個人口味,唔太鍾意咁厚身同煙韌嘅口感,但黑松露好入味,係喜歡的。壓軸出場嘅就係個甜品,係好有檸檬味同皮嘅 crème brûlée,但呢一場嘅表演,就真係要喺度賣個關子,等其他食家去到嘅時候就會有驚喜,所以佢個餐牌上面都寫到明係叫做mystery desert。6-course我地食左兩個幾鐘,呢個結婚週年紀念日餐飯食得好開心,有驚喜,格調,服務質素,環境都可以滿分,真係值得一試!

Amuse  Bouche
Cauliflower
French  Mallard  Duck  Breast
Handmade  Pasta
Mystery  Dessert
說到觀塘fine dining餐廳你們有什麼選擇呢?偶然發現原來apm附近有一間cozy小餐廳,晚市有6道菜的精緻晚餐❤️大廚擁有多年酒店餐廳經驗,專長做西餐,很著重食材的質素,所以這天的食材都是直送材料,好好感受一下食物的互相輝映~🔹55c Organic Egg,Beluga Caviar頭盤是賣相可愛的蛋黃配魚子醬,未吃的時候會擔心腥腥怪怪的,入口發現完全是另一回事,雞蛋用了法國有機雞蛋,用慢煮的方法處理蛋黃,讓它上桌的時候依然保持微暖,嚴格來說不算很生,用小匙把大粒的魚子醬攪拌吃,鹹香蛋香好均衡,慢慢喚醒味蕾。 🔹Smoke Hokkaido Scallop,Prosciutto Ham Chips,Cauliflower Puree神秘的黑色球打開就會飄出強烈的蘋果木香,這個甜香味好持久,讓你一直吃都能感受到煙燻的感覺,旁邊的椰菜花purée好綿密,你依然能吃得到椰菜花的味道,這個淡淡的調味配上像薯片一樣脆口的parma ham,然後和北海道肥美的帶子一起吃,味道口感都很豐富。 🔹Mini Donut,Braised Angus Ox-tail這個極具玩味的小球內有乾坤,插著的

55c Organic Egg,Beluga Caviar

這個極具玩味的小球內有乾坤,插著的是濃郁的特製牛尾汁,把汁擠入炸脆的麵包球內,然後把麵包球浸湯汁,和甜甜的蕃茄粒一起吃,味道很有特色,裡面的碎菇口感很鮮明,還有羅勒吊味,慢慢吃讓牛味和蕃茄甜味撞在一起,想要脆脆口感的話可以不用把牛尾汁全部打進去喔。

🔹Tomato Consommé
Tomato Consommé

這款蕃茄清湯視覺都有清新的感覺,白色的湯盤中間有顏色繽紛的荷蘭車厘茄和蟹肉,淋上滾熱的清湯後,慢慢一口口喝,蟹肉非常鮮甜,醋醃
車厘茄酸酸甜甜又和蟹肉很搭配,一邊喝就像清新暖流慢慢進入胃,味道不濃郁,但恰到好處。
Tomato Consommé

本來主食是燒鴿,不過考慮到季節關係選擇了只有這個時間才會有的野鴨入饌,全晚我最喜歡的就真的是它😍這款比較限量的野鴨肉汁豐富,加上零脂肪,可以好好品嚐香濃鴨香,沾上味道突出的紅菜頭purée,每一件都讓你有強烈的滿足感,旁邊的焦糖大蒜也是驚艷之作,大蒜用了幾個小時處理,利用焦糖打走蒜味,令大家更容易入口,淋上的橙醬汁把甜味再次提升,說實話真的完全不覺得是大蒜,強烈建議大家和鴨肉一起吃~

🔹Chef Handmade Pasta
Chef Handmade Pasta

這晚的Pasta有濃郁的牛油香,入口很滑,加上是手工pasta所以口感特別彈牙爽口,而且這款扁意粉比一般厚一點,更滿足更飽肚,上面有新鮮原塊黑松露片裝飾提味,這份適中的鹹香讓你忍不住一吃再吃。

🔹Mystery dessert
cream brulee

神秘的甜品有兩款選擇,怕甜的可以選擇蛋,愛甜的可以選擇Bomb。這裡要提醒大家一定要準備好手機拍攝,因為兩款甜品都是會燒起來!😍Bomb其實是朱古力脆皮做成閃閃球體,裡面包著濃郁奶香的rum酒提子味手打雪糕,淋上rum酒在點火,看著朱古力慢慢融化,裡面的雪糕慢慢出現,每一口都是濃郁酒香,和甜甜的雪糕搭配,最好是有提子乾提升口感,好吃!
BOMB
bomb

另一款則是自家製焦糖cream brûlée,被神秘的黑紙包著,點火後就看到brûlée,外表平實的它口感非常綿密,這可是大廚早年學會來的正宗秘方,所以蛋香比較突出甜度都想對低,這個口感會令你留下印象。
cream brulee
55c Organic Egg,Beluga Caviar