好耐未來過赤柱啦,今次來到搵野食,有間充滿外國特色風情裝潢設計的堡壘餐廳,好多人係門口打卡,還未來得及了解餐廳是吃什麼,朋友就說去試試這家的甜品,這家是出名的打卡餐廳,我就獻出第一次嘗試。我同朋友都係比較喜歡試不同款式的甜品,所以選擇了hazelnuts choux 同signature cake, 另外咸食就點了margherita (像pizza)同ham,cheese and truffle croque monsieur.(雖然不太懂義大利文,但都好好吃)甜品都是在display 看到的,做得好好看,味道也特別濃郁甜滋滋,特別適合愛吃甜點的女生。另外咸食也是正宗夠義大利風味,味道也是好吃的。今次時間比較趕,下次一定要再來慢慢打卡慢慢品嚐更多美食。
今次時間比較趕,下次一定要再來慢慢打卡慢慢品嚐更多美食。
2022-07-11
2022-07-11 100 浏览
閒日午餐時段唔洗排隊,不過啲座位都差唔多坐滿~🔸 ɢʀɪʟʟᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ $168sᴀʟᴍᴏɴ•ʟᴇᴍᴏɴ ᴀɴᴅ ʙᴜᴛᴛᴇʀ sᴀᴜᴄᴇ•ᴡᴀᴛᴇʀᴄʀᴇss sᴀʟᴀᴅ三文魚火候剛好,魚皮略脆,三文魚肉有肉汁唔會太乾柴至於個西洋菜沙律就唔係我朋友,佢冇問題但我唔鍾意陣味姐🤣🔸 ᴛᴀɢʟɪᴀᴛᴇʟʟᴇ ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ $188ɢᴜᴀɴᴄɪᴀʟʟᴇ•ᴇɢɢs•ᴡʜɪᴛᴇ ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴘᴀsᴛᴇ•ғʀᴇsʜ sʜᴀᴠᴇᴅ ᴛʀᴜғғʟᴇ寬扁麵口感好好有咬口,個松露汁好香,配埋意式煙肉令成件事更有層次,幾出色!🔸 ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴇᴄʟᴀɪʀ $55朱古力長條泡芙外酥內軟,入面有滿滿嘅朱古力忌廉餡,表面嘅朱古力粒粒有咬口,成個泡芙口感豐富🔸 ɢɪᴀɴᴅᴜᴊᴀ $98ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ɢᴇʟᴀᴛᴏ•ᴄʀɪsᴘʏ ᴍɪʟᴋ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ•sᴘᴇᴄᴜʟᴏᴏs ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴘᴏᴡᴅᴇʀ•ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ sᴏғᴛ sᴇʀᴠᴇ•sʟɪᴄᴇs ᴏғ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ朱古力軟雪糕太甜,冇乜朱古力味榛子gelato榛子味幾濃,不過都係比較甜表面有啲肉桂味嘅曲
閒日午餐時段唔洗排隊,不過啲座位都差唔多坐滿~

🔸 ɢʀɪʟʟᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ $168
三文魚火候剛好,魚皮略脆,三文魚肉有肉汁唔會太乾柴
至於個西洋菜沙律就唔係我朋友,佢冇問題但我唔鍾意陣味姐🤣

🔸 ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴇᴄʟᴀɪʀ $55

🔸 ɢɪᴀɴᴅᴜᴊᴀ $98

朱古力軟雪糕太甜,冇乜朱古力味
榛子gelato榛子味幾濃,不過都係比較甜
表面有啲肉桂味嘅曲奇碎令層次更豐富
裝飾嘅黑白朱古力脆片幾脆但太甜
總括嚟講就係好好好甜

🔸 ᴍᴀɴɢᴏ ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ $108

ᴍᴀɴɢᴏ ɢᴇʟᴀᴛᴏ•ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ɢᴇʟᴀᴛᴏ•ғʀᴇsʜ ᴍᴀɴɢᴏ•ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟɪᴢᴇᴅ ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ•ᴍɪʟᴋ sᴏғᴛ sᴇʀᴠᴇ•ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ
賣相係唔錯,但芒果同開心果gelato份量都好少,上面個牛奶軟雪糕同個蛋白餅係超級甜,成杯嘢除咗甜都係甜🤣 可能甜品都唔係咁啱我haha

總括嚟講呢度環境靚,店員幾有禮貌,不過食物就唔算好吸引到我~所以就未必會再嚟食lu~
不過門口都真係幾靚幾打卡able嘅☺️

———————————————
ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ
📍赤柱赤柱市場道25號啟厚閣地舖
2022-07-11
  • Tagliatelle  truffle  carbonara
| ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛe朋友幫我慶祝生日決定帶我去依間意大利餐廳試下🥳因為同朋友係平日嚟食 所以等左10分鐘到就有位 坐低後ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛe嘅店員會親切咁介紹下個餐牌大概有咩同是日推介咁(想試熱賣麵包款嘅朋友記得早啲嚟啊!因為有機會會賣曬架🙈)ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ 以粉紅色歐洲風為主 餐廳外牆同入面都佈滿柔和嘅粉紅牆 由門口到入面嘅座位到行落地庫嘅樓梯 到處都係打卡點📷🥐Truffle Croissant 💰128 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)牛角包好酥脆 影完一輪概都仲好脆口 炒蛋佈滿黑松露片好嫩滑 份量亦夠多 每一啖都可以品味到啖啖嘅松露香 牛角包充滿層次 味道唔錯😋🍝carbonara 💰128 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 4/10)以為同ᴘɪᴄɪ係姊妹店食意粉味道都一定唔會好差 但以ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ嚟講味太夠不特只 麵質都比較腍身 不太推薦意粉😕🍰 dacquoise strawberry pistachio💰58 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 5/10)ᴅᴀᴄQᴜᴏɪꜱᴇ係法國一個好經典嘅甜品 賣相精緻入口鬆脆 微酸嘅士多啤梨加上開心果醬同碎中和到蛋白餅底果種死甜 但整體對我黎講
| ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛe

朋友幫我慶祝生日決定帶我去依間意大利餐廳試下🥳

ᴅᴀᴄQᴜᴏɪꜱᴇ係法國一個好經典嘅甜品 賣相精緻入口鬆脆 微酸嘅士多啤梨加上開心果醬同碎中和到蛋白餅底果種死甜 但整體對我黎講太甜🙈

🍩 crunchy praline 💰48 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10)
依個係佢地見我生日送嘅🙈
係杏仁蛋白蛋糕鋪滿一層嘅幼滑榛子醬 比起士多啤梨果款甜點嘅死甜 依款反而甜而不漏 仲因為佢有啲朱古力脆脆 個口感層次提升😛

✨味道:6/10

✨環境:7.5/10

✨消費:~ 💰200/ʜᴇᴀᴅ

歡迎follow : Goodfoodgoodmood_hk
题外话/补充资料: ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ 佔地兩層 地庫更設置自家烘焙同意大利雪糕工場 🥨🍨 雖然同ᴘɪᴄɪ係姊妹店 但唔一樣嘅係佢主打意大利麵包 所有麵包都唔隔夜 保證食物每日新鮮提供俾大家🥐 店員坐我地係ᴄᴏʀɴᴇʀ位坐 但可能由於陸續有客人嚟所以都要搭枱 同隔離唔識嘅人坐到好近 聽到大家嘅對話😶對於唔鐘意咁近嘅人就要考慮下依點了
2022-01-22
庆祝纪念
生日
  • Truffle Croissant
赤柱粉紅系意式麵包店歐陸色彩嘅裝潢,超級少女心店內麵包選擇花多眼亂 ▫️truffle croissant🥐炒蛋唔夠嫩滑勝在松露味濃郁,份量足以令每啖都有松露香牛角包牛油味好香,但唔夠酥脆 ▫️hazelnut gianduja bomboloni 意式甜甜圈,口感軟腍入面係榛子餡料味道似金莎朱古力,好香濃~外層加埋脆口果仁碎呢個味道驚喜過牛角包! ▫️hot chocolate 熱朱古力唔算甜味道正常
赤柱粉紅系意式麵包店
歐陸色彩嘅裝潢,超級少女心
店內麵包選擇花多眼亂

truffle croissant

▫️truffle croissant🥐
炒蛋唔夠嫩滑
勝在松露味濃郁,份量足以令每啖都有松露香
牛角包牛油味好香,但唔夠酥脆

▫️hazelnut gianduja bomboloni
意式甜甜圈,口感軟腍
入面係榛子餡料
味道似金莎朱古力,好香濃~
外層加埋脆口果仁碎
呢個味道驚喜過牛角包!

hot chocolate

▫️hot chocolate
熱朱古力唔算甜
味道正常

2022-05-27
早餐
2022-07-02 115 浏览
赤柱沒有很多一定要去的餐廳,所以去玩的話這間歐洲風的cafe一定on the list🤭星期日來超級多人,不過因為場內有頗多位置,所以一般等半小時就有位。室內的大粉紅設計非常突出,中間有一個大大的麵包區域,可以把各式各樣的麵包和蛋糕回家,還可以點完即場吃(不在menu上的)。🔹Eggs Benedict $138因為太肚餓,我們叫了幾個主食,當中這個Benedict味道和賣相都不錯,雖然份量偏少,但蛋漿配荷蘭醬味道夠柔和,麵包的部分都相當有咬口,加上有脆口的煙肉碎,可以一試。🔹Tagliatelle Arrabiata $118店員推介這款手工意粉,軟硬度適中,我喜歡它的闊度和厚度,可以感受到意粉的質感,微辣的番茄醬令它不會太油膩,甜甜辣辣很開胃呢。🔹Virgin Cucumber $65天氣熱的話這絕對是推介,青瓜的清新和梳打水互相配合,整體甜度不算高,漸層色很好看❤️🔹Rosemary Blueberry Smash $65點莓類飲品好容易會有藥水味,雖然它也有一點點,但還是可以接受的程度,加上微酸,容易入口,有氣果然很重要~🔹Signature Cake $58這裡所有人都會點它,

🔹Eggs Benedict $138

🔹Tagliatelle Arrabiata $118

🔹Virgin Cucumber $65

🔹Rosemary Blueberry Smash $65

🔹Signature Cake $58
這裡所有人都會點它,其實它是有金莎朱古力的朱古力蛋糕,本來以為很甜很膩,實際上還好,而且蛋糕諗做得很綿密,幾個人分享剛剛好,怕太多的話可以不吃朱古力皮🙈

🔹Small Cheesecake $68
這個芝士蛋糕非常有驚喜!有點像木糠蛋糕,不過是比較綿密和奶的版本,芝士不會太膩,上面的蔓越莓酸度比較突出,反而很切合這個蛋糕,強烈推薦🥰
2022-06-29 108 浏览
都幾似意大利d cafè 嘅,有咖啡有panini 而且餐廳樓底又高有各種pizza ,panini,蛋糕選擇Prosciutto pizzaD prosciutto 好好味呀,超級香,有prosciutto 果種油香味。而且,pizza 上面嘅prosciutto 足料到吖。我朋友三人叫咗三個餐,三個食品當中,我最鍾意呢個。呢個係Parma ham panini 都好正,個麵包好脆!煙三文魚牛角包,麵包焗到香脆,煙三文魚好味!榛子咖啡,味道好,個拉花幾靚。百零蚊chill一個中午幾不錯。
都幾似意大利d cafè 嘅,有咖啡有panini
而且餐廳樓底又高

有各種pizza ,panini,蛋糕選擇

Prosciutto pizza

煙三文魚牛角包,麵包焗到香脆,煙三文魚好味!

榛子咖啡,味道好,個拉花幾靚。

百零蚊chill一個中午幾不錯。
午餐
  • Prosciutto  pizza
2022-06-26 68 浏览
很夢幻很美的餐廳,來到赤柱不得不重來這裡,環境很舒服,服務態度又好好,每枱入來的客人,他們都會很和善地簡單介紹一下。這裡有很多不同種類的西式包點和蛋糕,也有漢堡和意粉,但對於我這個麵包控來說絕對很吸引,充滿芝士和火腿的牛角包,好美味!還點了牛肉漢堡,好多磨菇和肉汁,薯條也很多!
2022-06-26
午餐
  • Cheese  &  ham  croissant
2022-06-25 117 浏览
一月生日同小助手去左赤柱遊,其實最主要都係為咗依間人氣意大利麵包Cafe 款款都想買曬番屋企既 今次食完個午餐,都即刻買咗啲Bomboloin 同屋企人分享。因為都係第一次食Bomboloin 有好多種口味選擇,所以揀咗啲大聚口味同店員推薦😋。-Pistachio Raspberry Bomboloin $42店員推介我食以個,開心果醬食落唔太濃味就普普通通冇深刻印象😆-Chocolate Bomboloin $42其實我一望到就想食🤤食落口感鬆軟面頭有脆珠同脆片,餡料係黑朱古力cream,好想一啖咬落去可惜我切開咗😂,我就好滿意🤤。但如果食晒一個就應該會比較膩。同朋友分享會比較好啲。-Lemon Bomboloin $42小助手叫我買既😂同樣都係好爆餡,都係唔油膩唔會有浸油溢味,食落夠曬酸😆正正常常唔過甜。-整體來講我淨係會食一次,食過就夠啦唔會再買因為對我來講雖然佢幾重手但有啲貴。

Chocolate Bomboloin $42
但如果食晒一個就應該會比較膩。同朋友分享會比較好啲。
Lemon Bomboloin $42
2022-02-09
2022-06-25 291 浏览
一月生日同小助手去左赤柱遊,其實最主要都係為咗依間人氣意大利麵包Cafe 款款都想買曬番屋企既✨-Pane E Latte Burger 🍔 $98 (6.5/10)Burger 超豐富,包用上Multigrain Bun ,每一啖都有嚼勁,漢堡比較厚身肉汁都算juice但淡少少唔太夠牛肉味,伴碟薯條好脆身香口,凍咗都唔會覺得難食不過鹽就重手左啲。-Fettuccine Tiger Prawns $188 (6/10)食落好似手工粉,意粉醬汁酸酸辣辣,但對我來講比較偏酸,落返多少少堂攞返個平衡會好啲,所以真係減左分😪。-Double Mascarpone Cheese Cake $68 (8/10)👍呢個真心推介俾大家見佢平平無奇開頭我都冇抱太大期望,但見mascarpone cheese就試試佢,佢係類似Double cheese Cake ,加埋出面嘅Crumble 碎好食😋-整體尼講呢度嘅甜品🍮好食過麵包同主食,打卡的確係靚同吸引,望到佢麵包櫃同甜品櫃更加係唔捨得走。但實質上除咗漢堡包其他真係偏貴,對我尼講試一次就夠。想去嘅朋友不妨參考一下。
Pane E Latte Burger

Fettuccine Tiger Prawn

Double Mascarpone Cheese Cake

2022-01-24
Pane E Latte Burger
Fettuccine Tiger Prawn
Double Mascarpone Cheese Cake
2022-06-19 93 浏览
今天早上由九龍到赤柱食個意式早餐,早餐有特色,餐廳在面向海旁,座了個多小時,慢慢地享用這種歐式早餐,看看海說說事,服務員很熱情介紹其出品食物,有時間再來试其晚餐。
2022-06-19
$250 (早餐)
  • Latte
2022-06-14 123 浏览
開業大半年終於嚟到𝘗𝘢𝘯𝘦 𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 🇮🇹餐廳設計充滿少女心,又係坐邊都係打卡位😍可惜個日去天氣麻麻地🥹食評:᪥ Pistachio & Strawberry Dacquoise 打卡able 嘅甜品🤤大大粒心形士多啤梨🍓(不過食落就偏酸🥲)中間夾雜著開心果(甜度就頗高🥲)反而最中意係個蛋糕底表層外酥內軟(食落好輕盈)᪥ Classic Croissant 🥐 牛角包好多layers 而且好酥脆帶牛油香🤤🫶🏻᪥ Latte ᪥ Flatwhite
開業大半年終於嚟到𝘗𝘢𝘯𝘦 𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 🇮🇹
餐廳設計充滿少女心,又係坐邊都係打卡位😍
可惜個日去天氣麻麻地🥹

食評:
᪥ Classic Croissant 🥐
牛角包好多layers 而且好酥脆帶牛油香🤤🫶🏻
᪥ Latte
᪥ Flatwhite
2022-06-09 95 浏览
平時鍾意打卡嘅你呢度啱晒你,富有意式風情嘅cafe,外牆黃色,室內粉紅色好靚好啱影相。佢呢度啲甜品真係好好食,尤其佢個eclair同法國local整嗰啲咁。以為佢個croissant 冇特別?咁你就錯啦,佢食落去好有層次感、超級脆、仲要鋪滿白色嘅朱古力醬喺包嘅上面!同出面食嗰啲簡直唔同。
平時鍾意打卡嘅你呢度啱晒你

2022-06-06 165 浏览
一行入去視察四周,成個氛圍好公主式,每個角落都好靚,治癒眼睛嘅地方個steak望落好靚仔咁,但係食落冇乜味偏淡Croissant是自家製的,有層次外脆肉軟士多啤梨戈個最正係戈pat pistachio paste, 好thick好rich, 勁似啲高質pistachio gelato咁嘅味戈個bomboloni就skip,冇特別基本上餐meal嘅錢係比咗落啲打咭位度,食物係props😂環境係值100分好好坐嘅味道:5.5/10Pane e LatteSteak and Eggs $248Truffle Croissant $128Dacquoise Strawberry Pistachio $58Salted Caramel Sesame Bomboloni $42📍Stanley
個steak望落好靚仔咁,但係食落冇乜味偏淡
Croissant是自家製的,有層次外脆肉軟
戈個bomboloni就skip,冇特別
基本上餐meal嘅錢係比咗落啲打咭位度,食物係props😂
環境係值100分好好坐嘅

味道:5.5/10

Pane e Latte

Steak and Eggs $248
Truffle Croissant $128

📍Stanley
2022-06-06 61 浏览
赤柱意大利餐廳Pizza 有着以前我係南法食嘅味道So amazing 🤩 𝙲𝚊𝚙𝚛𝚒𝚌𝚌𝚒𝚘𝚜𝚊𝐶𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 ℎ𝑎𝑚, 𝑠𝑒𝑚𝑖 𝑑𝑟𝑦 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜, 𝑜𝑟𝑒𝑔𝑎𝑛𝑜, 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐ℎ𝑜𝑘𝑒, 𝑡𝑎𝑔𝑔𝑖𝑎𝑠𝑐ℎ𝑒, 𝑜𝑙𝑖𝑣𝑒, 𝑏𝑢𝑓𝑓𝑎𝑙𝑜, 𝑚𝑜𝑧𝑧𝑎𝑟𝑟𝑙𝑙𝑎𝚃𝚞𝚗𝚎𝑇𝑢𝑛𝑒, 𝑜𝑙𝑖𝑣𝑒, 𝑜𝑖𝑙, 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐ℎ𝑜𝑘𝑒, 𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑛𝑖𝑜𝑛, 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑙𝑜𝑛𝑒, 𝑡𝑎𝑔𝑔𝑖𝑎𝑠𝑐ℎ𝑒 𝑜𝑙𝑖𝑣𝑒L̥ͦḁͦt̥ͦt̥ͦe̥ͦℂ𝕙𝕒𝕣𝕝𝕠𝕥𝕥𝕖 ℝ𝕒𝕤𝕡𝕓𝕖𝕣𝕣𝕪全城最好食嘅法式麵包外國人廚師,樓面另人身置外國感覺環境很優美,適合KOL 打卡赤柱最美餐廳
赤柱意大利餐廳

L̥ͦḁͦt̥ͦt̥ͦe̥ͦ

ℂ𝕙𝕒𝕣𝕝𝕠𝕥𝕥𝕖 ℝ𝕒𝕤𝕡𝕓𝕖𝕣𝕣𝕪
全城最好食嘅法式麵包

外國人廚師樓面另人身置外國感覺
環境很優美,適合KOL 打卡
赤柱最美餐廳
2022-06-05 111 浏览
Seems like a restaurant, but mainly serve bread or bakery food without much choice & limited qty. … quite disappointed… I’ve ordered food as normal/simple as ‘salmon with croissant’ at 3:30pm Sunday afternoon... waited for 20min. … then checked the order & found that one was sold out…Disappointed dining experience of a “cafe”