2022-10-20 163 浏览
哩間餐廳每次黎都食唔到,門口大排長籠,因為都係打卡餐廳之一。最出名係食甜品同各式麵包。同埋好多靚嘅打卡位,所以下午好多人食。今次我就等到黃昏就冇人,即刻有位。甜品同埋麵包係櫥窗都得返好少。我哋揀咗梳化位置坐,完全冇食麵包同甜品。😋冷切盤 $168巴馬火腿/高柏火腿/辣肉腸/藍紋芝士/巴馬臣芝士/醃青瓜呢個冷盤係我食過最最最最好食嘅一個,各種火腿同腸都唔會好鹹亦都唔會好乾,配埋芝士色剛剛好。重點就係哩款醃青瓜,超超驚喜,我冇諗過我咁鍾意食。平時我食漢堡包都會走青瓜,但係呢個青瓜係我食過最好食嘅一款。嗰種酸味係從未食過咁好食嘅,但佢只得三條好細,真係好唔夠。😋香煎牛扒 250g $258係澳洲牛腹肉心,火箭菜沙律,巴馬臣芝士碎,薯條個牛係叫左medium,係啱啱好。有肉汁juicky但牛味唔夠出,但哩個價錢絕對抵食。火箭菜份量多新鮮,薯條都好酥脆好味。整體唔錯。😋麵包 $0 (應該叫食物都會送)呢個應該係法包,比較硬身嘅。但係味道唔係太突出偏淡。估唔到佢出名麵包但係呢個麵包有少少失望。😋意大利紅酒 $3xx叫咗支紅酒,因為比較少飲意大利出品,所以試一試味道,都唔係太差配埋牛扒食就一流。總

我哋揀咗梳化位置坐,完全冇食麵包同甜品

😋冷切盤 $168
巴馬火腿/高柏火腿/辣肉腸/藍紋芝士/巴馬臣芝士/醃青瓜

😋香煎牛扒 250g $258
係澳洲牛腹肉心,火箭菜沙律,巴馬臣芝士碎,薯條

😋麵包 $0 (應該叫食物都會送)

😋意大利紅酒 $3xx

總算嚟過呢間餐廳打卡,雖然食唔到甜品同各式麵包,食物質素係唔錯嘅,環境好舒服好似置身外國一樣。如果下午嚟就全餐廳滿晒,就唔可以坐太耐。如果黃昏嚟就可以食晚餐冇咁多人比較Chill。值得黎一試。

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

Pane e Latte (赤柱)
赤柱赤柱市場道25號啟厚閣地舖

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #赤柱美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #Stanley #paneelatte
跟妹妹相約遊赤柱👭🏻3ᴘᴍ元朗出發 去到4點幾即刻排隊食ᴘᴀɴ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ 同上次一樣 都係排咗~0.5ʜʀ太陽🌞仲曬住呢被安排了4人梳發座位太開心😻仲諗住得2個人唔會比我哋坐 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐂𝐚𝐩𝐫𝐢 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 $𝟕𝟖 ✿ 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐓𝐚𝐫𝐭 $𝟓𝟖 ✿ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟓𝟐 ✿ 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬 $𝟏𝟖𝟖 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 店員ᴡɪᴄᴋʏ好ɴɪᴄᴇ 主動ᴏғғᴇʀ幫我哋影相📸️港女表示好歡迎😹由於時間唔早了 多款ᴘᴀsᴛʀʏ已被清空 上次食嘅都無晒🥺今次試咗鹹點 正常發揮都係推薦佢嘅甜包類🌝人均💲𝟐𝟑𝟓 Follow my instagram 📍tr.eatday
跟妹妹相約遊赤柱👭🏻

𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬
𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐓𝐚𝐫𝐭
2022-10-04
𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐓𝐚𝐫𝐭
假日去沙灘訓下曬下真係好舒服再舒服啲?梗係要去靚餐廳嘆下啦一度成為網紅嘅打卡熱點成日都排曬長龍好彩當日公眾假已經唔洗排隊了嘢食亦比想像中平高度推薦Vanilla Bomboloni真正有呍呢拿籽一切開啲醬流曬出嚟個外層又好鬆軟甜而不油膩咁好味都只係40幾蚊咋Pizza鋪咗滿滿火腿同芝士雖然好足料但稍嫌火腿有啲硬同難咬開薑味嘅mocktail 都幾特別我飲開薑茶level所以覺得剛剛好不過我男朋友就覺得有啲濃啦
假日去沙灘訓下曬下

我飲開薑茶level

所以覺得剛剛好
不過我男朋友就覺得有啲濃啦
2022-10-12 89 浏览
▫️放假黎到赤柱渡下假🏝 之前黎都有留意過呢間充滿少女心既cafe💓 難得今次唔洗排隊,注定個天都叫我要食佢😎🥐 Signature Croissant Bomboloni $45▫️見寫住signature就試試佢🥳 酥皮好多層好酥脆🧈 原本驚會好甜,但食落感覺又幾light,見餐牌寫住orange blossom light custard,多一份清香之餘又唔會漏🍊🍕 意大利巴馬火腿薄餅 $78▫️火腿唔算太鹹,配埋火箭菜好夾🌱 餅底唔算好薄但都夠脆🫶🏻☕️ Cappuccino $45 / Iced Americano $36 ▫️有甜野食就好想飲返杯啡🥸 咖啡正常發揮🤓▫️餐廳仲有好多款包🥨 下次可以take away拎返屋企慢慢食😝

🍕 意大利巴馬火腿薄餅 $78

2022-10-08 166 浏览
打卡一流,食物高質😝TRUFFLE CROISSANT $139推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️宜個係新鮮既黑松露 好好味 好香配埋香滑炒蛋😋個牛角酥都好香脆 食到好香既牛油味🥺而且好大份 松露同蛋既份量都夠多一定要試 真心推介🥺🥺👍🏻GRILLED SALMON $168推介度:⭐️⭐️⭐️Salad 加左 Oliver oil 同出面西餐食到既差唔多正正常常🙈PANE E LATTE SIGNATURE CAKE $58🎂推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️加左 hazelnut, crunchy praline milk chocolate, tonka cream, mascarpone cream 外層係脆皮朱古力,入面係mascarpone cheese 好 smoothly, 好香hazelnut味 😛
打卡一流,食物高質😝

TRUFFLE CROISSANT $139

Salad 加左 Oliver oil
同出面西餐食到既差唔多正正常常🙈

推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-08 89 浏览
太耐冇飛啦,要去遠些嘅地方,感受一下旅行嘅感覺赤柱!!真係一個好地方,好地方再配一間打卡餐廳,一定要嚟試一試啦😋我本人最愛食牛角包,麵包,包包包🥐🥯🍞🥨🥖 嚟到呢間餐廳簡直係天堂🥹有好多包選擇!花多眼亂😆 環境食物都好okay! Must tryyy!!!呢到嘅牛角包好香好鬆脆,係要排少小隊啦😅但咁靚嘅環境再配美食,我願意等的(冬天的時間) 夏天就諗一諗先推薦!🌟🌟🌟🌟🌟接待處免先生相片一張🐰
太耐冇飛啦,要去遠些嘅地方,感受一下旅行嘅感覺

有好多包選擇!花多眼亂😆

環境食物都好okay! Must tryyy!!!

呢到嘅牛角包好香好鬆脆,係要排少小隊啦😅

推薦!🌟🌟🌟🌟🌟

接待處
免先生相片一張🐰
2021-12-24
2022-10-02 112 浏览
和Pici同屬一間飲食集團的Pane e Latte,坐落於赤柱海邊🌊的街角,奶油色的歐陸風店面讓人有種置身國外的錯覺,店内洋溢著暖粉色調,少女心up🎀 雖然主食略見一般,甜品卻非常好吃,而且吸睛度滿滿,打卡絕妙(然而忘記拍照了!/(ㄒoㄒ)/~~ 直接吃甜品就好✨ 空肚定能吃好多款😋

直接吃甜品就好✨ 空肚定能吃好多款😋
2022-09-26 105 浏览
High tea with bestie❤️假日同閨蜜去赤柱住兩日一夜,知道呢間餐廳都好多人打卡,所以已經決定去!嗰日係平日,大概早上11點已經入餐廳,其實都已經有啲full,不過就唔使排隊!仲安排到坐卡位添☺️打卡位置好靚!因為食咗早餐,所以唔太食得落好多嘢,所以都係少少哋嗌啲Dessert,toast就算!如果下次再去,都會想試吓佢其他食物,同埋飲杯咖啡,再Chill耐啲😂臨走前仲買咗個招牌牛角包番屋企,將甜品嘅開心時間延長嘻嘻❤️第一日去赤柱都已經去咗門口打卡☺️
High tea with bestie❤️

第一日去赤柱都已經去咗門口打卡☺️
🐯PANE N LATTE BURGER $158麵包烘過更為脆身,面頭舖滿芝麻好香。牛肉漢堡扒煎至微微粉紅色,非常juicy,切開流晒啲肉汁😋漢堡夾有炒過嘅甜洋蔥、蘑菇、火箭菜,增加口感層次。惟洋蔥太甜有啲搶fo同甜膩。🐯TAGLIATELLE TRUFFLE CARBONARA $188見到人哋食評有超多黑松露,但我哋變咗幾片白松露,都算打和返🤣超濃厚芝士carbonara,黃色嘅芝士意粉睇落好似蛋包飯😂松露味道唔濃郁,俾芝士搶晒,而且偏鹹好膩。🐯SIGNATURE HAZELNUT GIANDUJA BOMBOLONI $48好甜😂nutella味,麵包體鬆軟,有好多榛子碎。螞蟻星人應該喜愛🐜🐯SIGNATURE CROISSANT BOMBOLONI $Free 好好食!!!見到個樣好普通以為就咁一個包,原來入面有好軟滑嘅custard cream,仲有少少橙花香,而且甜度適中!食完係會意猶未盡🥹強烈推薦呢款甜點💕成間餐廳裝修、職員都令人覺得好似去咗外國旅行咁~叫嘢食之前可以岀去參觀麵包櫃先,返到座位再一次過落單。最後有啲小surprise嘅,送咗個麵包俾我哋🥰見到隔離枱俾錢埋
🐯PANE N LATTE BURGER $158
麵包烘過更為脆身,面頭舖滿芝麻好香。
牛肉漢堡扒煎至微微粉紅色,非常juicy,切開流晒啲肉汁😋

松露味道唔濃郁,俾芝士搶晒,而且偏鹹好膩。

食完係會意猶未盡🥹強烈推薦呢款甜點💕

成間餐廳裝修、職員都令人覺得好似去咗外國旅行咁~
叫嘢食之前可以岀去參觀麵包櫃先,返到座位再一次過落單。
最後有啲小surprise嘅,送咗個麵包俾我哋🥰
見到隔離枱俾錢埋單有收到,仲以為係vip先有🤣
平日lunch time去到都半full,好彩即刻有位,如果唔係都要等一陣。
食物整體不過不失,有誠意但未算好好食,職員態度親切友善。
打卡的話絕對推薦~包保影爆😆

想有下次指數(5粒⭐️為最高):⭐️⭐️⭐️
  • Pane E Latte Burger
  • signature croissant bomboloni
2022-09-15 130 浏览
赤柱必去打卡餐廳❣️ 餐廳裝修行歐陸風格 坐窗口位照到日光好舒服 (♥ω♥*) 可能因為疫情期間 去果陣竟然唔洗排隊(≧∇≦)✿Pane e Latte Burger✿ [$158]🍔漢堡包嘅份量十分足料 夾左炒大啡菇🍄炒洋蔥🧅火箭菜同芝士🧀 炒大啡菇好食 麵包有啲乾 漢堡扒叫左medium 都有啲乾 同埋肉味有啲淡(><) 薯條都幾香脆 不過有點太鹹 ✿Tiramisu Papillote✿[$48]可能接近收舖時間 甜品選擇好少 店員推薦哩個俾我地 同平時個啲tiramisu好唔同 cream嘅比例較多 朱古力唔錯 唔似平時蛋糕果啲朱古力死甜 整體普通 建議試其他甜品✿Iced Latte ✿[$48]好普通 咖啡味好淡 大家可以試下其他野飲🙈✿San Pellegrino sparkling water ✿[$35]­­★好食指數★:5.5/10★服務態度★:服務態度算好,當時去食唔係好多人,但都漏單 原本叫咗另一款甜品,因為漏單所以冇得食(;_;)#foodie #hongkong #hongkongrestaurant #赤柱 #stanley #赤柱美食 #jcfoods

✿Pane e Latte Burger✿ [$158]

Tiramisu Papillote

✿Tiramisu Papillote✿[$48]

✿Iced Latte ✿[$48]

好普通 咖啡味好淡 大家可以試下其他野飲🙈

­­★好食指數★:5.5/10

#foodie #hongkong #hongkongrestaurant #赤柱 #stanley #赤柱美食 #jcfoods #burger #jcfood_赤柱
2022-02-23
下午茶
2022-09-15 86 浏览
🍭Berry Much📝喺赤柱行咗一圈臨走前趕得上呢度雪糕嘅截單時間雖然只係叫外賣但店員都好熱情邀請我哋坐咁係店內等仲可以打埋卡先出去成品有朵淺粉紅雲狀棉花糖襯埋本身藍天造型嘅雪糕杯同托盤感覺飄飄然內涵由牛奶軟雪糕同雜莓意式雪糕分開食夾埋食各有驚喜伴隨嘅脆脆白朱古力粒同曲奇碎亦為成個甜點嘅質感生色不少After walking around StanleyManaged to order gelato here before leavingWe had it takeawayBut staff were friendly and let us sit insideTo wait and take photosThe cloud of candy floss upon the gelatoTogether with the background of blue sky on the cup and traySo delightfulIt’s actually a combo of milk soft serve and berry gelatoGood no matter tasting
🍭
After walking around Stanley
We had it takeaway
To wait and take photos
So delightful
Good no matter tasting the two separately or together
Those crispy white chocolate pearls and butter cookie crumbs
Were also lovely addition
棉花雲秒速融化
食得好狼狽
最好準備定濕紙巾
Once taken outdoors
The candy floss melted rapidly
A bit messy
Better get the wet tissue prepared
🗓
@susu.foodie.goodie.journal 🍀
2022-08-19
外卖自取
Berry Much
放假想有啲渡假feel就揀左去赤柱行下,想去呢間赤柱人氣打卡cafe打卡好耐😍成為赤柱新必訪景點😍好有歐洲小店嘅感覺,入面嘅waiter全部都係外國人,全程要用英文點餐,好似置身外國🏘▪️Cafe去到已經勁多人排隊,當日天氣好熱好焗,好彩去到個陣唔算等左好耐就可以入座▪️店內好多Pastry,入座之後可以去麵包櫃揀想要嘅麵包,或者買走都得▪️環境一流,不過食物就麻麻,可能pastry比鹹食出色🍳𝗣𝗮𝗻𝗲 𝗘 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 $𝟭𝟮𝟴Muffin幾香,蛋下面有個松露mix芝士啲醬,味道好香Parma ham好脆,但係隻蛋有啲太熟,口感麻麻🥲🍝𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 $𝟭𝟴𝟴用上手工扁意粉,口感好煙韌軟屬,每啖都好creamy,食落反而似黑松露芝士意粉,勁多芝士,更用上原片黑松露,芝士同黑松露味極濃,每一啖都比超多芝士包圍🧀肉更用上正宗豬面頰肉,煎到好香好脆口,而且比起煙肉更有咬口🥐𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗕𝗼𝗺𝗯𝗼𝗹𝗼𝗻𝗶 $𝟰𝟮佢地嘅pastry好香,每款睇落都好吸引😍Bomboloni姐係donut😋外面好鬆軟,入面爆哂朱古力餡,朱古

▪️環境一流,不過食物就麻麻,可能pastry比鹹食出色

Muffin幾香,蛋下面有個松露mix芝士啲醬,味道好香
Parma ham好脆,但係隻蛋有啲太熟,口感麻麻🥲

肉更用上正宗豬面頰肉,煎到好香好脆口,而且比起煙肉更有咬口

🥐𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗕𝗼𝗺𝗯𝗼𝗹𝗼𝗻𝗶 $𝟰𝟮
佢地嘅pastry好香,每款睇落都好吸引😍
Bomboloni姐係donut😋外面好鬆軟,入面爆哂朱古力餡,朱古力香濃甜度唔高

☕️𝗛𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁 𝗚𝗶𝗻𝗮𝗱𝘂𝗷𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟴
冇hazelnut味咖啡亦都冇咩咖啡味🥲有啲失望

2022-09-08 127 浏览
赤柱呢間人氣意大利餐廳,出名麵包、蛋糕。假期永遠大排長龍,今日星期日同朋友下晝5點幾黎到,雖然唔係黃金時間,但黎到都等左幾個先到我地。一入到去,職員大多係外國人,坐底後,staff就同我地介紹一下個menu,同我地講叫蛋糕、麵包果就出去麵包櫃睇完再返黎order。我地order左mascarpone cheesecake、Capri。不過黎到時職員俾左Caprese我地,因為佢地讀音太似所以staff搞錯左。本身我地話俾錯左唔緊要啦,但staff堅持要再拎返我地原先點嘅Capri,服務態度非常好👍🏽個cheesecake味道好好味,賣相都好靚😍Capri & Caprese 味道都好出色,鍾意食麵包甜品嘅你真係要黎試下,入面嘅環境都好靚,好多打卡位,真係好似去左意大利甘!

2022-09-08 121 浏览
個日4點幾去到已經冇左好多野食,可以揀嘅真係唔多,次次都要叫個waitress double check。其實咁樣搞都搞幾耐。同埋,近窗口嘅位真係好鬼曬!又曬又熱,咁啱唔好彩比waitress派你坐個度真係自求多福,特別個度冇遮蔭,真係熱過你係出面海邊坐。呢兩個我就覺得bakehouse整得好食過佢,又平過佢。個日好食嘅係個個開心果roll,真係好好食。又脆又香。性價比一般般啦,可以揀其他餐廳,唔洗去呢間。

呢兩個我就覺得bakehouse整得好食過佢,又平過佢。
個日好食嘅係個個開心果roll,真係好好食。
又脆又香。
性價比一般般啦,可以揀其他餐廳,唔洗去呢間。
📍𝗣𝗮𝗻𝗲 𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 / 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗹𝗲𝘆必訪赤柱大熱打卡咖啡店?失望而回🥹餐廳有高樓底裝修+粉紅色主調,少女感滿滿!! 加上赤柱有陽光與海灘🏖️位置已經加分✧* 不過餐廳最重要都係食物~而佢嘅味道可以話係好差🤮主食同咖啡冇咩特別 偏難食又貴 唔講了~甜品都好失望 價錢質素唔成正比 ( ´◔ ‸◔`)Dacquoise淋晒一pat嘢 冇口感冇層次朱古力冬甩口感同普通麵包冇分別 仲係凍嘅~我都冇嘢好講了 可能唔係好啱我口味haha✧ Pistachio Mango $108✧ Truffle Carbonara $188 / Steak & Eggs $258✧ Strawberry Pistachio Dacquoise $58✧ Chocolate Bomb $45回頭指數😼0/5(打卡滿分食物零分 ⚆_⚆
📍𝗣𝗮𝗻𝗲 𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 / 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗹𝗲𝘆
必訪赤柱大熱打卡咖啡店?失望而回🥹

主食同咖啡冇咩特別 偏難食又貴 唔講了~
甜品都好失望 價錢質素唔成正比 ( ´◔ ‸◔`)
Dacquoise淋晒一pat嘢 冇口感冇層次
朱古力冬甩口感同普通麵包冇分別 仲係凍嘅~
我都冇嘢好講了 可能唔係好啱我口味haha

✧ Pistachio Mango $108