2022-09-13 915 浏览
【名古屋過江龍Pancake🥞Pancake House HoiHoi】-小編啱啱係@megabox_hk 食咗個輕盈午餐😝係回家嘅路程有啲時間打食評😎可以即日同大家分享下呢間名古屋過江龍班戟🥞🔅🔆Pancake House HoiHoi🔆🔅-餐廳採用落地玻璃窗🪟光線十足淺木色嘅家具再加埋綠色植物擺設🌱感覺好舒適😗食物方面價錢中上😜主打疏乎厘pancake款款都好吸引🤩餐廳仲有意粉🍝、漢堡🍔、沙律🥗、薄餅🍕等等嘅菜式🫢佢嘅飲品都好吸引🍹有沙冰🍧、特色咖啡☕️、冰茶同梳打😙仲有仲有要讚下上菜速度好快😝👍🏻-😋三重蜜瓜梳乎厘班戟💚 $128+1㊙️呢個班戟係期間限定架㊙️外型好似一個蜜瓜咁😗好得意😜班戟有兩塊😝都幾厚身同埋比平時嘅班戟大塊啲🥳食落空氣感十足夠軟熟充滿蛋香🥚面頭淋咗日本蜜瓜味輕忌廉😋幾香蜜瓜味又唔會太甜😚中間嘅士多啤梨果肉夾心🍓同埋軟心雲呢拿籽吉士醬令味道更加豐富🤩美中不足嘅係擺盤嘅蜜瓜粒唔夠香甜🥹好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋HoiHoi Veggie All Day Breakfast $158+1素豬柳|素蟹餅|黑松露炒蛋|蘑菇|番茄|茄汁豆|沙律菜呢個係素食嘅全日早餐😍顏色相當豐

小編啱啱係@megabox_hk 食咗個輕盈午餐😝

食物方面價錢中上😜主打疏乎厘pancake款款都好吸引🤩
餐廳仲有意粉🍝、漢堡🍔、沙律🥗、薄餅🍕等等嘅菜式🫢
佢嘅飲品都好吸引🍹有沙冰🍧、特色咖啡☕️、冰茶同梳打😙
仲有仲有要讚下上菜速度好快😝👍🏻

素豬柳|素蟹餅|黑松露炒蛋|蘑菇|番茄|茄汁豆|沙律菜
呢個係素食嘅全日早餐😍顏色相當豐富
蘑菇有點牛油嘅香味🍄烤蕃茄好多汁🍅
最讚係黑松露炒蛋🍳滑蛋食落夠creamy
素蟹餅同素豬柳成功偽裝肉類🤣個蟹餅炸得幾脆不過個豬柳有啲啲鹹🥹
沙律菜新鮮🥗但如果有醬汁提供嘅話就更加好啦😙

草莓沙冰

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

📍Pancake House HoiHoi
@hoihoipancakehouse_hk
九龍灣:九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 1樓19-20號舖
荃灣:荃灣楊屋道1號荃新天地1樓117號舖
💸人均消費:$215
2022-09-13
芒果沙冰
草莓沙冰
2022-09-11 90 浏览
🧀🥩🍔芝士素漢堡包配薯條•Cheese & Veggie Hamburger with French Fries ($108)雖然漢堡包先係主角,但薯條真係好好食😆薯條粗幼適中,上到黎勁熱勁脆,無一條係淋既,重要食完個漢堡包再食,都無淋到。而我依個唔係特別中意食素既人黎講,依塊素漢堡都好似肉,唔會覺得奇怪。漢堡包入面配左日式芝麻醬,好清新🌱。🍓🍹草莓沙冰•Strawberry Smoothie ($52)草莓味既野最怕就係會遇到藥水味,依杯就一啲都無👍🏻重用左環保飲筒♻️🍪🍹曲奇沙冰•Cookies & Cream Smoothie ($52)雖然係cookies&cream,但唔會太甜。一路飲啲冰一路溶都無淡到,飲極都重有,好come飲😂🍈🥞三重蜜瓜梳乎厘班戟•Trio Melon Soufflé Pancake ($128)依個pancake有日本蜜瓜味輕忌廉+士多啤梨果肉夾心+軟心雲呢拿籽吉士醬。我覺得用士多啤梨果肉黎做夾心係好聰明既👍🏻因為梳乎厘班戟係淋既,如果用蜜瓜依啲質地無咁淋既水果放係中間個口感會好奇怪(因為之前係其他餐廳食過用青蘋果做班戟既夾心,覺得好難食🤢),所以士多啤
🧀🥩🍔
🍓🍹
🍪🍹
🍈🥞
依個pancake有日本蜜瓜味輕忌廉+士多啤梨果肉夾心+軟心雲呢拿籽吉士醬。我覺得用士多啤梨果肉黎做夾心係好聰明既👍🏻因為梳乎厘班戟係淋既,如果用蜜瓜依啲質地無咁淋既水果放係中間個口感會好奇怪(因為之前係其他餐廳食過用青蘋果做班戟既夾心,覺得好難食🤢),所以士多啤梨依個選擇係好既,夾埋蜜瓜味既忌廉都唔會覺得唔夾。
❣️Pancake House HoiHoi•九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 1樓19-20號舖
#FMA📍九龍灣

#九龍灣美食#megabox #過江龍 #名古屋甜品 #蜜瓜梳乎厘班戟 #GreenMonday #pancake #梳乎厘 #精品咖啡 #hoihoi #hkig#hkfoodie#hkfood#hkeats#hongkongfood#相機食先#hkfoodies#香港美食#吃貨#hongkongfoodie#topcitybiteshk#hkfoodblogger#hkfoodstagram#852foodie#hkfoodpic#hkfoodporn#hkfoodblog#hkfoodlover#hkfoodshare
2022-09-09 74 浏览
HoiHoi Pancake係日本名古屋的人氣班戟店, 今日係megabox準備睇戲之前就去食個lunch+下午茶 又會知道一陣間食班戟所以個main course就唔食得咁肥膩,揀咗個green嘅all day breakfast, 黑松露炒蛋香氣撲鼻!而且不會炒得好肥膩,火候啱啱好!到主角今期限定的密瓜班戟!一切開,班戟層次豐富 ,裏面仲有士多啤梨肉! 班戟鬆軟,充滿蛋香 佢哋選用嘅咖啡唔係一般pancake店用嘅普通咖啡,Ethiopia wush wush豆,用Anaerobic 處理法,果香和重果味,平衡嘅果酸,尾韻有啲茶感想不到班戟店有這樣高質的咖啡豆,十分驚喜 !

到主角今期限定的密瓜班戟!

想不到班戟店有這樣高質的咖啡豆,十分驚喜 !
  • 三重蜜瓜梳乎厘班戟
2022-09-06 62 浏览
我自己是密瓜控 🍈 身邊朋友都知道,最近她們通知我原來Hoihoi 出了限定口味是三重密瓜梳乎里班戟 😋 所以一齊lunch 幫襯下!外表係仿蜜瓜造型可愛到極,外層鋪滿香軟嘅蜜瓜輕忌廉,加上鬆軟既梳乎厘班戟,味道香甜鬆軟,仲有軟滑嘅雲呢拿吉士醬Tim呀,甜品控表示好味!另外All Day Breakfast 有款特別是素食既All Day Breakfast 我第一次食,有素豬柳、素蟹餅、黑松露炒蛋、蘑菇、番茄、茄汁豆同沙律菜好豐富!Pancake House HoiHoi九龍灣宏照道38號MegaBox 1樓19-20 號舖

Pancake House HoiHoi
九龍灣宏照道38號MegaBox 1樓19-20 號舖
來到九龍灣megabox一樓有間經常排長龍的日式料理,餐廳定期會推廣新口味的班戟,但到晚飯時間已有很多食物售罄,有點失望。夏威夷班戟漢堡配芝士 $128班戟口感香綿鬆軟,甜鹹味道配上多汁的漢堡、新鮮的蕃茄生菜、與烤得金黃色的芝士,回味無窮炸豚肉定食$118新鮮即炸的豚肉外脆內軟,肉汁豐富,沾上秘製醬汁突顯日式滋味,套餐配有兩個白飯適合與朋友分享曲奇沙冰$52甜美的曲奇與朱古力打碎後,味道就像麥旋風一樣牛奶抹茶$40抹茶味香濃天然但有明顯粉狀,客人可自行加上砂糖

夏威夷班戟漢堡配芝士 $128

炸豚肉定食$118

曲奇沙冰$52

甜美的曲奇與朱古力打碎後,味道就像麥旋風一樣

牛奶抹茶$40

抹茶味香濃天然但有明顯粉狀,客人可自行加上砂糖
《Pancake House Hoi Hoi - 九龍灣》又係時候食梳乎厘pancake啦😎今次呢間又係日本過江龍嘅班戟😌位於九龍灣MegaBox一樓💁🏻‍♀️當日閒日過去都已經好多人排隊😅仲要好多貌似係中學生喺入邊食嘅,原來而家嘅中學生咁有錢㗎🥲我當日大概等咗20分鐘先有位,由於只有我一個人嘅關係,所以都算係快安排到座位😆一坐低咗之後我就點咗個三重蜜瓜梳乎厘班戟 $128😅由於當日人流都比較多,店員都主動同我講咗需要耐少少時間先有得食🤔最後等咗10分鐘多啲就到啦🤩個班戟的確係好靚,不過呢個價錢得兩塊又真係唔係太化算,平時得兩塊pancake嘅話多數都係$100左右🤔呢一度價錢稍貴,不過好食嘅話就冇所謂啦🤓味道方面,個綠色嘅蜜瓜忌廉其實有點膩😅同埋有點多班戟入面夾住左士多啤梨同埋蜜瓜果肉,酸酸甜甜幾好食,我反而覺得如果唔放太多蜜瓜忌廉的話會更好🤓不過整體嚟講係幾新鮮嘅配搭😋而且個梳乎厘pancake軟綿綿咁真係幾好食😅撥開多餘嘅蜜瓜忌廉就可以啦😎如果途經九龍灣又鍾意食梳乎厘班戟嘅話的確可以一試👍🏻
《Pancake House Hoi Hoi - 九龍灣》

味道方面,個綠色嘅蜜瓜忌廉其實有點膩😅同埋有點多
2022-08-26
2022-09-04 97 浏览
Pancake House HoiHoi之前黎食過,今次再試下另一款口味,都好好食~  1⃣️法式焦糖梳乎厘班戟($148) 要等大約15分鐘左右,食落係帶空氣感,而且蛋香好夠🤤焦糖醬好多好正~面頭仲有塊燒脆左既焦糖。
  1⃣️法式焦糖梳乎厘班戟($148)
法式焦糖梳乎厘班戟
法式焦糖梳乎厘班戟
2022-08-30 902 浏览
今日去開Mega Box睇傢俬,行到攰搵個地方唞吓、食吓嘢,search吓openrice,原來呢度有日本過江龍人氣店HoiHoi Pancake,咁鍾意食日本嘢嘅我當然第一時間搵吓餐廳位置啦。不過其實唔洗點搵,餐廳就喺一樓,採用開放式設計,光猛簡單嘅裝修,非常易見。最近係日本蜜瓜當造季節,餐廳以此為主題 "It is Melon Time",推出三重蜜瓜梳乎厘班㦸。三重用料分別有日本蜜瓜味輕忌廉、士多啤梨果肉夾心及軟心雲尼拿籽吉士醬。梳乎厘非常軟綿綿,配上像空氣一樣軟滑嘅忌廉,一啖一啖唔覺唔覺咁好快就食晒,真係有d唔夠喉。當中嘅士多啤梨肉有甜、也有微酸的,增加了整個味道層次。加上彷蜜瓜造型超少女心,任何角度影相打卡也超美的。除左呢個靚靚又好味嘅特色甜品之外,餐牌仲見到green monday純素系列,感覺清新又健康,於是叫左個「他他醬素魚柳包配薯條」($98)。先講薯條,中size薯條,亁身唔油膩、鬆脆、香口,幾好食。至於主角魚柳包,夾住兩大條少少厚身嘅香脆素魚柳,如果唔係睇左餐牌,我真係唔知係素魚柳。味道、質感、口感,根本食唔出同真魚柳有咩分別,配合埋他他醬、蕃茄、生菜,真係好值得

三重蜜瓜梳乎厘班㦸

除左呢個靚靚又好味嘅特色甜品之外,餐牌仲見到green monday純素系列,感覺清新又健康,於是叫左個「他他醬素魚柳包配薯條」($98)。先講薯條,中size薯條,亁身唔油膩、鬆脆、香口,幾好食。至於主角魚柳包,夾住兩大條少少厚身嘅香脆素魚柳,如果唔係睇左餐牌,我真係唔知係素魚柳。味道、質感、口感,根本食唔出同真魚柳有咩分別,配合埋他他醬、蕃茄、生菜,真係好值得推介俾想食素漢堡嘅人。
他他醬素魚柳包配薯條

飲品點左抹茶沙冰($52)同洛神花玫瑰茶($38),前者抹茶味香濃,沙冰幼滑,啱晒消暑; 洛神花玫瑰茶係茶包沖製,入口幾香,侍應仲話如果覺得味太濃可添加熱水,無形中變左可以添飲。😋

木系簡約裝修,加上枱面的小盤裁,文青風令整體用餐感覺悠閒恬靜;行逛商場後,在這裡用餐的確寫意自在。

下午茶
他他醬素魚柳包配薯條
2022-08-28 112 浏览
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜來自日本名古屋的人氣梳乎厘🥞宜家做緊期間限定嘅三重蜜瓜梳乎厘班㦸,單係外表已經相當吸引,一早Mark咗要嚟試下😆餐廳除咗Pancake,仲有Green Monday Menu,見到呢個Menu 都想試吓🤣✅芝士素漢堡包配薯條$98素漢堡一啲都唔會輸俾真漢堡🍔漢堡用料豐富,番茄鮮甜,整體好滿意😍薯條本身已經有鹹味,唔洗點茄汁單食都好好味😙食完都唔會更大罪惡感😜✅三重蜜瓜梳乎厘班㦸$128班㦸係一個蜜瓜造型,外層鋪滿cream,中間夾住士多啤梨果肉和吉士醬🍓旁邊有新鮮蜜瓜,相當鮮甜🍈比起平時食的班㦸,味道上多咗層次😋✅焙茶牛奶$40茶味香濃,以為淨係Pancake出名,無諗過呢度嘅飲品會咁高質😳✅芒果沙冰$52賣相好靚,天氣咁熱飲翻杯沙冰透心涼☺️🐻總結漢堡包🍔&焙茶Latte值得一試😝📍Pancake House HoiHoi (Megabox) (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 1樓19-20號舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜
✅芝士素漢堡包配薯條$98

✅三重蜜瓜梳乎厘班㦸$128

✅焙茶牛奶$40

✅芒果沙冰$52
賣相好靚,天氣咁熱飲翻杯沙冰透心涼☺️

🐻總結
漢堡包🍔&焙茶Latte值得一試😝

晚上八點半來,待應好似完全唔想你入黎。叫你自己搵位坐坐低後,冇人會理你。待應只掛住傾計落左個漢堡塔,然後再落左個班戟,等左50分鐘,催單時話check 下,原來冇落單。我地話走,班待應完全冇反應。一句道歉都唔識,只掛住要last order 收工。咩都冇得食。一肚氣。
晚上八點半來,待應好似完全唔想你入黎。

叫你自己搵位坐

坐低後,冇人會理你。

待應只掛住傾計

我地話走,班待應完全冇反應。

一句道歉都唔識,只掛住要last order 收工。

咩都冇得食。一肚氣。
2022-08-28 47 浏览
這裡的三重蜜瓜疏乎厘班戟一直想試很久,今天終於約到朋友去,簡直是未出發先興奮店內裝修走日系小清新風格終於見到蜜瓜班戟的真身了,造型真的很可愛😍蜜瓜味輕忌廉味道調得很好,沒有很假的蜜瓜香精味,多吃一點感覺也不會很膩,平日不太喜歡吃忌廉的我,今次竟然把所有忌廉吃光光。班戟內層有士多啤梨果肉,還有吉士醬,增添了味道和口感的層次😋吃完甜食便想吃鹹點,所以叫了Hoi Hoi Veggie All day breakfast和薯條😁😁除了一般的炒蛋、茄汁豆、磨菇、番茄和沙律菜外,以素豬柳和素蟹餅代替了腸仔和煙肉,更健康之餘,味道亦很美味。素豬柳非常惹味,味道亦真豬柳很相似;素蟹餅的質感也與真蟹餅幾可亂真,不錯不錯。伴隨的醬汁甚有驚喜,似茄汁但帶點微辣,把薯條蘸這個醬汁簡直是神來之筆呢最後以冰果茶和抹茶沙冰作結,非常享受這個幸福的下午茶

店內裝修走日系小清新風格

終於見到蜜瓜班戟的真身了,造型真的很可愛😍
三重蜜瓜疏乎厘班㦸

最後以冰果茶和抹茶沙冰作結,非常享受這個幸福的下午茶
炸薯條
三重蜜瓜疏乎厘班㦸
炸薯條
2022-08-27 57 浏览
今日同老公去影樓影相影左3個鐘,之後行左過去Megabox 食野,老公成日話想食hoi hoi 薯條,咁岩我都鐘意食pan cake ,一人一份老公點左一個芝士burger ,超抵食$98 漢堡好厚好juicy ,生菜蕃茄夠新鮮,芝士溶溶地好正,個包都烘過,外脆內軟我自己就點左份抹茶pan cake ,好鬆軟好綿,勁多抹茶同紅豆,啖啖抹茶香老公最鍾意既薯條,原來真係有吾同,薯條好脆,有少少似薯圈口感,熱辣辣脆卜卜,估吾到薯條都咁特別飲品就白桃冰茶同熱情果冰茶,好清甜好舒服好彩2:30 吾算多人,等左2張枱就有位

老公點左一個芝士burger ,超抵食$98

飲品就白桃冰茶同熱情果冰茶,好清甜好舒服

好彩2:30 吾算多人,等左2張枱就有位
Intro: 有一日行到腳仔軟,但又唔係好肚餓好想坐低飲杯野,附近又唔多選擇,就去左hoihoi呢間pancake店試下佢地個飲品😆而環境係好例舒服嘅! ___________________🍹cappuccino ⭐️ 8.5/10💰 39須加一✍🏻 拉花拉得好靚✍🏻 唔需要加糖, 口感順滑✍🏻 泡沫、奶同咖啡嘅比例岩岩好,層次分明🍹焙茶鮮奶 ⭐️7/10💰 40須加一✍🏻 焙茶粉偏苦,飲表面會覺得更苦✍🏻 焙茶香唔夠,奶味唔重✍🏻 需要加糖___________________🏠 HoiHoi📍 九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 1樓19-20號舖📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓117號舖⭐️ 7.5/10 (coffee)
___________________
🍹cappuccino ⭐️ 8.5/10
💰 39須加一
✍🏻 拉花拉得好靚
✍🏻 唔需要加糖, 口感順滑
✍🏻 泡沫、奶同咖啡嘅比例岩岩好,層次分明

🍹焙茶鮮奶 ⭐️7/10
💰 40須加一
✍🏻 焙茶粉偏苦,飲表面會覺得更苦
✍🏻 焙茶香唔夠,奶味唔重
✍🏻 需要加糖
___________________
🏠 HoiHoi
📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓117號舖
⭐️ 7.5/10 (coffee)
2022-08-25 47 浏览
位於九龍灣megabox嘅人氣日本過江龍梳乎厘專門店,一直都排曬長龍。 今次肥雞搵閑日下晝嘅時間特登去試下,唔使排隊就入到 。 佢嘅三重蜜瓜梳乎厘一直都好想試, 佢嘅面頭有一陣蜜瓜味嘅cream, 中間係又香又軟嘅日本蛋糕, 夾心就係又香又甜嘅蜜瓜醬, 配埋香甜忌廉, 每一份就口都有唔同嘅口感, 鼻腔充斥著密瓜嘅香甜。 至於鹹點肥雞就嗌咗個他他像素魚柳漢堡,呢度肥雞真係要讚下 , 佢嘅素魚柳同真魚柳根本係食唔出分別, 連個口咁同味道都好似, 非常之有趣。
2022-08-09
Mega Box店今晚去咗Mega box行街,見到呢間pancake house幾吸引,就順道係度食埋飯。 商場唔算太多人,但食飯都要等位,係我地前面有兩張台等緊,等左成大半個鐘先有位。終於有位!等食中… 上菜唔算耐,叫完冇幾耐就有了。店員話冇後上服務🤣🤣 所以就叫佢咸食甜品一齊上,竟然是甜點先來。三重蜜瓜梳乎厘班㦸:好清新,甜度適中;中間既pancakes好香蛋味,好味呀。再來all day breakfast,有兩塊原味pancakes,配上糖漿好香好好味。跟著有veggie all day breakfast, 個素蟹餅幾好食。食到好飽,埋單$488。
[Pancake House Hoi Hoi] Mega Box店

終於有位!

等食中… 上菜唔算耐,叫完冇幾耐就有了。

Veggie  all  day

食到好飽,埋單$488。
2022-08-20
Veggie  all  day