Paintable Cafe開咗業大概半年 佢哋特登請左本地插畫師設計牆壁 變成風格獨到嘅手繪牆 有好chubby嘅主角◡̎ 店內有四個戶外位可以同手繪牆影相 另外都有法式窗台位 簡單嚟講坐邊都可以影到靚相´ㅂ`➸彩虹乳酪 | $98 | 7.5/10最適合打卡嘅菜式莫過於呢款𖤐有紅石榴 柑 香蕉 奇異果 同埋藍莓配上穀物同埋淺藍色嘅原味乳酪好似陽光與海灘咁•͈ω•͈我地都覺得凍食好食啲 所以建議大家先食呢個材料簡單不過幾開胃.ᐟ➸帶子黑松露蘑菇意粉 | $138 | 8/10黑松露味道幾濃郁 意粉掛汁帶子有輕輕煎過 幾嫩滑另外都仲有啲菇粒同埋洋蔥粒大大份一個人食好夠 兩個人share都冇問題~➸花生醬煉奶牛角包窩夫配雪糕 | $78 | 8.5/10呢間嘅croffle配搭唔少花生醬鹹香味比想像中重 之後先有淡淡嘅煉奶甜味仲要係粗粒花生醬 自己幾鍾意同其他口味嘅croffle相比 呢款唔單止係冰火交融 仲有鹹甜交融嘅效果 好好食´ㅂ`唔知係咪因為我哋影左兩三張相先食 croffle就唔係新鮮出爐熱辣辣嗰種 不過都仲熱嘅通常雪糕做配角嗰時都係雲呢拿口味所以見到係cookies & cream

➸彩虹乳酪 | $98 | 7.5/10

➸帶子黑松露蘑菇意粉 | $138 | 8/10

黑松露味道幾濃郁 意粉掛汁
帶子有輕輕煎過 幾嫩滑
另外都仲有啲菇粒同埋洋蔥粒
大大份一個人食好夠 兩個人share都冇問題~

➸花生醬煉奶牛角包窩夫配雪糕 | $78 | 8.5/10

呢間嘅croffle配搭唔少
花生醬鹹香味比想像中重 之後先有淡淡嘅煉奶甜味
仲要係粗粒花生醬 自己幾鍾意

唔知係咪因為我哋影左兩三張相先食
croffle就唔係新鮮出爐熱辣辣嗰種 不過都仲熱嘅
通常雪糕做配角嗰時都係雲呢拿口味
所以見到係cookies & cream口味嗰陣都有啲驚喜.ᐟ

➸Elderflower and Grapefruit Soda | $58 | 8/10

好少見梳打裏面嘅水果會切成咁大片 視覺效果滿分
之前都試過加左接骨木花嘅梳打
其實都係帶少少乾果嘅果香味
grapefruit味道比較突出 氣泡重 唔會太甜🫧
2023-04-16 19 浏览
小編一直都覺得中上環荷里活道果頭既餐廳都好有特色好有feel,呢一日閒日day off, 特地走去果頭搵間有chill vibe 既cafe 享受一下個人時間,畀小編發現到呢一間文青feel滿滿Paintable Cafe,唔單止餐廳內環既舒適,店員亦非常有禮貌令我感受到優質既用餐體驗(有睇開呢個channel既都知道mm7小編至愛❤️加分加分!),仲有係佢既食物presentation好吸引得黎仲要係好好食!🥰mm7!!【帶子黑松露蘑菇意粉】$138見有人推介過呢碟帶子黑松露蘑菇意粉,印象中張相畀我印象好吸引,所以小編都試下叫,一食就真係不得了!好creamy 好香濃既黑松露同蘑菇,落足晒料,大大粒既帶子亦有用牛油煎到超香口先放落去意粉上面!超級好味!小編大推!!😋😋❤️【玫瑰開心果慕絲蛋糕】$58見佢個combination 幾特別所以想試一試,玫瑰🌹味好清新好香,一層層唔同顏色、味道& texture , 絕對感受到廚師手藝既高超❤️【Rose and Lychee Soda】$58原來玫瑰同荔枝係咁夾架!呢杯凍飲令小編覺得好refreshing 🌹呢間餐廳絕對喺小編心中高質餐廳排行榜

【帶子黑松露蘑菇意粉】$138

【玫瑰開心果慕絲蛋糕】$58

【Rose and Lychee Soda】$58

呢間餐廳絕對喺小編心中高質餐廳排行榜入面🥰it’s already on my encore list🎶😋

💥 Paintable Cafe 📍上環差館上街16號地舖
#美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#hkgirl #hongkongfoodies #香港美食 #相機食先 #手機食先 #平民美食 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#打卡好去處#上環美食#高質餐廳#文青cafe
好耐冇同大家介紹過上環午餐喇,今次去咗一間文青Cafe度食,之前嚟嘅時候仲係上手一間cafe,今次再嚟發現已經轉咗手仲多咗唔多嘅食物,入面嘅食物真心係食得又睇得🫶🏻———————————————🌟明太子櫻花蝦意粉 $118呢個意粉嘅明太子醬份量係啱啱好,唔會太重醬,味道鹹香又有少少甜咁,味道非常啱心水!上面仲有少少紫菜同木魚絲,口感更豐富之餘仲為成個菜式增添更多顏色。.🌟蒜香蝦鯷魚扁意粉(微辣)$128呢個扁意粉煮得啱啱好咬落會有少少煙靭感,同埋唔會話炒得太乾或者太油,好重香蒜味,加埋少少辣味感覺好爽。上面一共有3隻蝦,基本上都彈牙爽口!.🌟木糠布甸牛角包窩夫配雪糕 $78牛角包窩夫真係必叫,好睇又好食,同出面嘅窩夫完全唔同,入面唔係麵粉果種,而係好似牛角酥一層層果種,甜甜地超好食!唯一可惜係木糠布甸主要得木槺,其餘都係忌廉,如果可以做成好似吉士醫果種再似少少布甸可能就會更好!不過我依然都係非常推薦牛角包窩夫俾大家🫶🏻.🌟Iced Matcha Latte $45抹茶味好濃,所以味道會比普遍偏澀少少,但個人都幾鍾意個味道。.🌟Iced Hojicha Latte $45對比之下我會更推

———————————————
🌟明太子櫻花蝦意粉 $118
🌟蒜香蝦鯷魚扁意粉(微辣)$128
🌟木糠布甸牛角包窩夫配雪糕 $78
🌟Iced Matcha Latte $45
🌟Iced Hojicha Latte $45
對比之下我會更推薦呢個培茶味Latte,首先出面有呢個選擇嘅cafe唔多,其次係佢個調味真係好唔話得,奶味同茶味你都會覺得非常之濃但又好夾👍🏻
🔸整體評價🔸
呢間餐廳食物水平都高,全部都好食之餘又可以打卡。同埋鋪內外其實都有唔少色彩繽紛嘅壁畫,最啱鍾意影相嘅朋友仔過嚟影相食甜品🥰

如果你想遠離城市喧囂,享受一份寧靜嘅下午茶時光,我一定會推介你呢間Paintable Cafe @paintable_cafe 上環嘅隱世cafe☕️裝潢同壁畫都好特別好得意,打卡一流❣️溫泉蛋三文魚無花果沙律🥙美味指數:👅👅👅👅👅(5/5)沙律材料新鮮,三文魚肉質鮮嫩,美味無花果爽脆甜美,配搭溫泉蛋更加豐富層次。沙律醬汁輕盈清新,唔會過於油膩,令味道更加清爽,真係好開胃棉花糖牛角包窩夫配雪糕🍧美味指數:👅👅👅👅/👅(4.5/5)牛角包窩夫外皮酥脆,軟綿內裏嘅麵包,加上棉花糖嘅甜味,令味道更加豐富,同牛角包一齊食,好似雲朵咁輕盈,同曲奇雪糕嘅組合更加出色😋明太子櫻花蝦意粉🌸美味指數:👅👅👅👅👅(5/5)明太子嘅鹹香味同櫻花蝦嘅鮮甜味完美結合,令味蕾喜出望外😍 明太子味道鹹鹹地加上忌廉汁,好creamy,而櫻花蝦就更加增添咗味道豐富度,味道香脆,有啲微微甜嘅感覺,同明太子一齊食真係好啱,意粉配合味道濃郁嘅醬汁,真係一流,絕對值得一試‼️英式鬆餅(川寧伯爵茶&原味) 配玫瑰蜂蜜堅果醬川寧🍯美味指數:👅👅👅👅👅(5/5)川寧伯爵茶鬆餅香氣濃郁,帶有淡淡嘅花香,食落去令人心情愉悅。英式鬆餅口感鬆軟,

溫泉蛋三文魚無花果沙律🥙

棉花糖牛角包窩夫配雪糕🍧
美味指數:👅👅👅👅/👅(4.5/5)

明太子櫻花蝦意粉🌸

英式鬆餅(川寧伯爵茶&原味) 配玫瑰蜂蜜堅果醬川寧🍯
美味指數:👅👅👅👅👅(5/5)
川寧伯爵茶鬆餅香氣濃郁,帶有淡淡嘅花香,食落去令人心情愉悅。英式鬆餅口感鬆軟,外層微微酥脆,加上玫瑰蜂蜜堅果醬,味道更加香甜可口,增加咗口感層次同甜度😚

Rose and Lychee Soda🌹
美味指數:👅👅👅👅/👅(4.5/5)
味道清新怡人,荔枝同玫瑰味道完美結合,令人垂涎三尺。梳打口感鬆脆,加上微微嘅甜度同花香,味道更加豐富,令您享受一份獨特嘅味覺體驗🤩

Lavender Soda💜
美味指數:👅👅👅👅(4/5)
薰衣草味道淡雅,帶著一份清新嘅感覺,喝落去令人心情平靜,帶有一份放鬆嘅感覺,令人心情平靜,如果想試吓一款獨特嘅口味絕對係一個好選擇👍🏻

中上環除了名店林立外,其實有不少隱世咖啡小店,值得我地去逐一探索!無論你是上班一族,還是想遊走街頭小巷影相打卡,享受一刻愜意的咖啡時光🤩 Paintable Cafe純白咖啡小店,鋪面設計簡約,配合落地的大窗大門,純白設計讓人有種寧靜療癒的感覺,又設有半戶外休息區,牆壁由本地藝術家 Toballkidrawing 創作的彩色壁畫,充滿活力及生氣,最適合同朋友來打卡影相📸彩虹乳酪 ($98)推介Signature dish,一共有七隻顏色,由神石榴(紅) 、柑(橙) 、香蕉(黃) 、奇異果(綠) 、藍莓(藍紫) 同乳酪(淺藍) 賣相吸引又清新好味道🌈素食朋友至愛,都岩哂注重健康的朋友,提供多一個不錯的健康選擇😋ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ $138黑松露炒蛋、厚蕃茄、牛角包🥐、炒蘑菇、煙肉🥓、香腸,沙律菜,相當豐富😜帶子黑松露蘑菇意粉 $138滿滿的黑松露醬配上鮮嫩厚厚的帶子,意粉吸收滿滿的醬汁🤤與好友同享滋味!Dirty Coffee $45夏天來杯Dirty Coffee 🧉絕對值得一試!Cafe 歡迎毛孩,想帶主子一起打卡就不要錯過😎
彩虹乳酪 ($98)
ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ $138
帶子黑松露蘑菇意粉 $138
Dirty Coffee $45
夏天來杯Dirty Coffee 🧉絕對值得一試!
Cafe 歡迎毛孩,想帶主子一起打卡就不要錯過😎
2023-04-15
氣溫乍暖還寒, 難得趁假期來到中環,陪朋友走一下 荷李活道的特色壁畫牆、古玩鋪,感受一下中環充滿歲月痕跡的美態, 真是人生一大賞心樂事! 中上環的舊建築,其實真的可以說是買少見少了, 有人說這是都市發展的必經現象,我可不以為然。。。 為何同是大灣區的澳門和廣州做得很好的時候,香港卻做不到呢?? !!But anyway, 剛好在轉角看到了這家全白色的cafe, 正在被數百支竹棚包圍著, 還好,應該只是翻新大廈罷了,不是拆樓! 不過 呢間cafe看起來很有誠意, 整間cafe都有很多窗戶, 而且裝修十分別緻。好,一於入去試下, 順道支持誠意特色小店!餐牌的選擇也頗多, 一於一個category 點一款來試,yeh!!溫泉蛋三文魚無花果沙律 $98懂得吃,當然是:首先將流心蛋弄開, 讓蛋黃汁好像 沙律醬一樣塗勻每片沙律菜葉, 然後切一小片煙三文魚 、連同一粒 bite size 無花果 一同放入口中, 讓味蕾同一時間感受「魚香」、「菜鮮」和「水果爽」混在一起的美味!!煙三文魚吃起來很新鮮 ,一點也不韌,而且很嫩滑, 選得不錯,值得一讚!薯條配黑松露醬 $58看著店員新鮮即製脆脆薯條!著實令

溫泉蛋三文魚無花果沙律 $98

薯條配黑松露醬 $58

看著店員新鮮即製脆脆薯條!著實令人食指大動, 新鮮當然好吃啲!

慢煮雞胸肉醬牛角包窩夫配沙律 $88

特別試一下店家的鹹窩夫, 感覺不錯,是一個幾得意的新嘗試, 慢煮雞肉也很嫩滑,a good try !

飲品方面,我們選了以下兩款特色熱飲,俱不錯:

熱榛子拿鐵 Latte ( 配燕麥奶 ) $50

熱玄米茶拿鐵 Latte $40

最後的壓軸甜品, 是店員推薦的 是日精選蛋糕:

玫瑰開心果慕斯蛋糕 $58

個人覺得玫瑰味很搶, 整個蛋糕給人一個很lady的感覺,哈哈! 如果開心果味可以濃一些,就更perfect了! 不過整體感覺不錯, 蛋糕不會太甜, 很適合我們口味。

。。。🦉

吃完飯,又是時候繼續我們的歲月之旅。。。

#kuro福福郎 #lunchbreak #流金歲月 #paintablecafe #bonappetite #brunch #central #coffee #latte

。。。。。。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」,參閱我的其他文章。
2023-04-01
庆祝纪念
纪念日
  • 慢煮雞胸肉肉醬牛角包窩夫配沙律菜
  • 溫泉蛋三文魚無花果沙律
2023-04-10 28 浏览
上環有間小店cafe 使我好鍾意❤️ ,假期來到比較多人, 但店員仍服務親切貼心,加上食物有水準,環境寫意舒服!這日便品嚐了主餐和甜點🍮蒜香蝦鯷魚扁意粉🍝鯷魚被攪碎了混在意粉內,入口微辣增加胃口,大蝦🍤大粒又彈🦷!🍌香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕🧇🥐牛角包窩夫上面搭配忌廉淋上榛子醬, 香蕉上面有層脆香焦糖甜而不膩!口感煙韌軟滑,甜品愛好者一定喜歡💕!大蝦🍤意粉Paintable Cafe📍上環差館上街16號地舖

這日便品嚐了主餐和甜點🍮
蒜香蝦鯷魚扁意粉🍝

🍌香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕🧇
口感煙韌軟滑,甜品愛好者一定喜歡💕!
大蝦🍤意粉

Paintable Cafe
📍上環差館上街16號地舖

2023-04-10 23 浏览
襯住復活節又唔想同人迫,其實係香港都仲有好多特色Café,今日就來到差館上街中的「Paintable Cafe」!雖然門外剛巧有裝修工程,但一樣無阻餐廳中的特色風格,以藝術風格手繪主題,真的畫出了一片天,帶出休閑舒適的感覺!Hazelnut Latte☕入口散發陣陣榛子味,口感厚滑,味道香甜。Caramel Latte ☕️拉花精美,焦糖味香濃,層次分明。薯條配黑松露醬粗粗的薯條即叫即炸,口感香脆,再輕沾黑松露醬,味道更顯突出。帶子黑松露蘑菇意粉 來到時已聞到陣陣黑松露香氣,而且都做到掛汁效果,入口彈牙煙韌,再加上蘑菇、洋蔥粒再添層次,而他們更有厚身帶子微微香煎,內裡還保持嫩身鮮甜,Creamy!花生醬煉奶牛角包窩夫配雪糕用上了港式做法,牛角包窩夫加上花生醬、煉奶,旁邊邊有雪糕,窩夫酥脆可口,入口煙韌香甜,冰火交融,一食愛上。

Hazelnut Latte☕
入口散發陣陣榛子味,口感厚滑,味道香甜。

Caramel Latte ☕️
拉花精美,焦糖味香濃,層次分明。

薯條配黑松露醬

2023-04-09 1282 浏览
📍今日我哋就揀咗呢間係上環一條小斜路上面嘅小Café☕️我哋坐喺向對侄舊街嘅落地玻璃嘆個lunch🍽️一邊享受美食之餘😋一邊望住街道上行人走過嘅畫面🕵️加埋老字號同文藝社區交雜嘅視覺享受感覺🥳放假留係香港都係一個好選擇吖🥳🦐蒜香蝦鯷魚扁意粉 $128🌈喜歡煮又喜歡食嘅我哋係menu見到呢個叫「蒜香蝦鯷魚扁意粉」👀覺得好好奇🤔究竟佢係蝦定係魚呢❓好奇心驅使下🈵我就叫咗黎試吓喇💯原來係好大隻嘅蝦🦐仲有濃郁又唔嗆口嘅蒜香同埋蝦嘅鮮味都係完全融入個汁裏面🫕蝦又爽口💕個汁融合咗蝦鮮味😋再淋埋上個扁意粉上面就真係冇得彈呀👍🐔慢煮雞胸肉醬牛角包窩夫配沙律 $88🌈假期瞓醒出街食嘅第一餐通常都會揀all day breakfast 🍳 但我今日係呢間餐廳見到呢個「慢煮雞胸肉醬牛角包窩夫」就比佢哋吸引左🧇首先佢哋嘅雞胸肉係切到一片片🔪慢煮過嘅雞胸口感好滑仲一啲都唔鞋口👍而佢哋個牛角包窩夫上面鋪滿肉醬之後仲變得好惹味添🥐配埋沙律🥗唔單止有賣相📷食物質數仲好🈶️水準添💯☕️Ethiopia Guji Uraga Washed $58🌈至從🈶️一次係佐敦一間咖啡小店試過 Hand-drip coffee之後☕️每次去到一啲

🦐蒜香蝦鯷魚扁意粉 $128

🐔慢煮雞胸肉醬牛角包窩夫配沙律 $88

🌈至從🈶️一次係佐敦一間咖啡小店試過 Hand-drip coffee之後☕️每次去到一啲Café 見你佢🈶️特別嘅手冲咖啡嘅menu嘅時候😍環境啱feel我就會order杯chill下☕️今日見呢間餐廳有好幾款唔同嘅咖啡豆產地🫘我揀咗埃塞俄比亞Hand-drip☕️呢杯裏面🈶️peach、orange同埋jasmine味道嘅咖啡🔥熱飲嘅時候咖啡豆好香帶點甘味😋當放咗陣涼左少少嘅時候❤️咖啡味就帶啲水果香味🥳層次感豐富💕喜歡咖啡嘅朋友仔一定要黎試吓☕️一定會好🈵️足呢🥳

☕️Hazelnut latte $40

🌈放假揀杯自己favourite 嘅咖啡嘆吓☕️真係賞心樂事喔💕呢度+$5就可以按自己口味轉埋燕麥奶添👍

🍰玫瑰開心果慕絲蛋糕 $58

🌈一件細細件嘅蛋糕都咁有層次😍呢間Café的確係好用心經開營呢👍一層一層唔同嘅餡料🍰中間仲夾著一層開心果慕絲💕唔單止食到開心果嘅味道😋玫瑰花嘅味道都好吸引🌹整體甜度適中🍰

• Ethiopia Guji Uraga Washed
  • 慢煮雞胸肉醬牛角包窩夫配沙律
復活節假期我約了好耐無見的同學走去中上環一日遊,參觀博物,做返一日文青。經過先發現原來我bookmark好耐既「Paintable Cafe」就喺附近,之前見到有人打卡佢地既彩虹乳酪覺得幾吸引,今次終於有機會試到。<All day breakfast> $138全日早餐有黑松露炒蛋、牛角包、炒蘑菇、煙肉、蕃茄、香腸、沙律菜,款式多樣。當中以黑松露炒蛋最為吸引,蛋汁半凝固,入口順滑,伴帶着淡淡嘅黑松露香味。<彩虹乳酪> $98擺設按照彩虹順序,有石榴籽、柑橘、香蕉、奇異果、藍莓,以木糠做一個過渡成一片海灘,有心思。淺藍色嘅乳酪味道酸酸地,加埋水果健康又打卡。<木糠布甸牛角包窩夫配雪糕> $78本身想點提拉米蘇口味,不過咁啱冇提供。窩夫配嘅喺曲奇雪糕,焗得香脆。<Matcha latte > $40奶味明顯,整體甜味大過苦味,怕苦既人唔洗驚。<Hojicha latte> $45更推介這杯, 茶味夠濃。

<All day breakfast> $138

<彩虹乳酪> $98
<木糠布甸牛角包窩夫配雪糕> $78

<Matcha latte > $40
奶味明顯,整體甜味大過苦味,怕苦既人唔洗驚。

<Hojicha latte> $45
更推介這杯, 茶味夠濃。
午餐
  • 彩虹乳酪
  • Latte
  • 木糠布甸牛角包窩夫配雪糕
週末又到了𝑐𝑎𝑓𝑒 ℎ𝑢𝑛𝑡𝑖𝑛𝑔嘅時間٩(๑❛ᴗ❛๑)۶見到𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑢有手沖咖啡 即刻試試先!點左𝐸𝑡ℎ𝑜𝑝𝑖𝑎-ɢᴜᴊɪ嘅水洗豆~飲落好重茉莉花香味+甜身果香味(◕ᴗ◕✿)另外呢度有D好靚嘅璧畫✌︎︎♡︎♡︎♡︎非常有特色見到咁𝗰𝗼𝗹𝗼𝗿𝗳𝘂𝗹個人都零舍開心(((((ી(・◡・)ʃ)))))—✰ ▪︎ / 帶子黑松露蘑菇意粉 / $138帶子煎得好嫩滑(。◕ ∀ ◕。)~而且黑松露醬汁的味道十分濃郁🤩加埋洋蔥係入面令整個菜式的口感更加豐富(゚▽゚*)✰ ▪︎ / 薯條配黑松露醬/ $58非常不錯的菜式🤣薯條炸得非常酥脆!! 黑松露的味道夠濃郁,而且份量都好足夠(´▽`)ノ同朋友吹水必備的小吃!✰ ▪︎ / 英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬 / $58揀左原味+抹茶朱古力味🤩鬆餅可以做到外脆內軟((^∀^*)) 玫瑰蜂蜜堅果醬好清香 感覺輕盈唔膩 私心覺得配抹茶味係非常之夾!✰ ▪︎ / 花生醬煉奶牛角包窩夫配雪糕 / $78非常邪惡的甜品🤤牛角包非常鬆軟,而且夾上了巨量濃郁花生醬+煉奶,將口感升華去另一個層次ヾ(✿゚▽゚)ノ。・‥…━━━☞・‥…━━━☞@paintable_cafe📍上環差館上街

週末又到了𝑐𝑎𝑓𝑒 ℎ𝑢𝑛𝑡𝑖𝑛𝑔嘅時間٩(๑❛ᴗ❛๑)۶
見到𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑢有手沖咖啡 即刻試試先!
點左𝐸𝑡ℎ𝑜𝑝𝑖𝑎-ɢᴜᴊɪ嘅水洗豆~
飲落好重茉莉花香味+甜身果香味(◕ᴗ◕✿)
另外呢度有D好靚嘅璧畫✌︎︎♡︎♡︎♡︎非常有特色

・‥…━━━☞・‥…━━━☞

@paintable_cafe
📍上環差館上街16號地舖
2023-04-07 76 浏览
位於上環差館上街的「Paintable Cafe」,以手繪壁畫作為餐廳設計主題,環境色彩繽紛,感覺好開心。座位寬敞舒適,感覺開揚,空間感十足餐廳採用QR code自助點餐,餐牌上的食物選擇豐富且多元化,更有特色咖啡及手沖咖啡彩虹乳酪七彩繽紛的彩虹乳酪,新鮮配料包括有奇異果、香蕉、藍莓、燕麥脆脆、柑橘、餅乾碎及原味乳酪等等,營養豐富又健康蒜香蝦鯷魚扁意粉扁意粉口感軟硬適中,加咗蒜蓉及辣椒一齊炒,微微辣,香口惹味!蒜香蝦爽口彈牙,味道鮮甜英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬有原味、川寧伯爵茶及抹茶合共三種口味可選,我就揀咗原味。即叫即翻熱的scone,熱騰騰,外脆內軟,質感不錯;配上餐廳自家製的玫瑰蜂蜜堅果醬,帶陣陣玫瑰清香,更添滋味英式早餐茶以洋燭保溫,English Breakfast Tea香濃而不澀口,去脂解膩泡沫咖啡加$5可轉燕麥奶✨拉花精緻用心,咖啡味道濃厚醇香

蒜香蝦鯷魚扁意粉

英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬

英式早餐茶

泡沫咖啡

加$5可轉燕麥奶✨拉花精緻用心,咖啡味道濃厚醇香
走入Hollywood Road,整個心情被街道兩旁特色質感的店家給吸引,各種異國風情的櫥窗與商店設計,好似翻開了KINFOLK,每一頁都是獨特有故事的朋友推介了這家Paintable Cafe,手寫字體溫潤感招牌的窗景門面,店裡氛圍呈現了大部分的白,柔情的粉色牆面,配上玄關處的迎客盆花,讓人感受到非常Cozy~前菜點了慢煮雞胸肉肉醬牛角包窩夫配沙拉菜配了香酥的松露薯條玫瑰金的薯條籃,真的是美拍的好大一亮點,拍照時可以感受到現炸薯條的氣味,真的無法拍太久,因為真的太香了,想趕快食用啊下午茶主角登場。Hazelnut LatteandRosy Pistachio Raspberry Mousse.堅果拿鐵絕對要換燕麥奶,滑順的口感配上堅果香氣,絕對是今日的No.1與玫瑰凝露的開心果慕斯蛋糕,今年熱搜第一名就是各種以Pistachio 為主角的甜點,原來在這就可以吃到,太棒了很有趣的,在餐廳的後半段是很有中上環插畫風格的塗鴉牆,在質感的白與玫瑰金下,可以感受到多一些些的調皮童趣,就好像人的喜好一樣,很喜歡極簡風格,但有時又會被很不一樣的風格給吸引著最好的,買完單,結帳檯前招福又招財的貓,實

前菜點了
慢煮雞胸肉肉醬牛角包窩夫配沙拉菜
配了香酥的
松露薯條

慢煮雞胸肉肉醬牛角包窩夫佐沙律菜

下午茶主角登場。
Hazelnut Latte
and

Hazelnut    latte

最好的,買完單,結帳檯前招福又招財的貓,實在太可愛了,也希望影到相的我,也能招福又招財

慢煮雞胸肉肉醬牛角包窩夫佐沙律菜
Hazelnut    latte
  • Rosy Pistachio Raspberry Mousse.
純白色寵物友善ᴄᴀғᴇ大門口入去喺木系裝修配淺粉色牆身,日光透落嚟簡潔明亮。店內後方連住條小巷牆上畫滿巨型色彩繽紛可愛壁畫,好有活力,使人心情變得輕鬆愉快。不單喺打卡ᴄᴀғᴇ,環境舒適 食物質素都好高,喺會不斷ʀᴇᴘᴇᴀᴛ嘅好選擇ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭✧.🐈🎀ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆.▪️sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴘᴀsᴛᴇ ᴀɴᴅ sᴄᴀʟʟᴏᴘs $𝟷𝟹𝟾 ▫️sᴇʀʀᴀᴅᴜʀᴀ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ ᴄʀᴏғғʟᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ $𝟽𝟾 ▪️ɪᴄᴇᴅ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $𝟺𝟾 ▫️ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟻 .帶子黑松露蘑菇意粉一端上嚟黑松露嘅香氣撲鼻,𝟹粒香煎帶子大大粒飽滿彈牙,配上蘑菇更加增添口感。麵條軟硬度啱啱好,掛上味道濃郁又ᴄʀᴇᴀᴍʏ嘅黑松露醬汁,食到尾都唔會乾, 每啖都十分滋味︎︎✌︎ᵕ̈︎︎ 木糠布丁牛角包窩夫配雪糕顏色鮮豔賣相好吸引,見到就心心眼流曬口水。 烤過嘅牛角包金黃外脆內軟,口感煙煙韌韌有咬口。上層有厚層ᴄʀᴇᴀᴍ同淋咗少量蜜糖,不過唔會太甜太漏,而且曲奇雪糕真喺有一大片
🐈🎀
ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆
ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆
▪️ɪᴄᴇᴅ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $𝟺𝟾
▫️ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟻
帶子黑松露蘑菇意粉一端上嚟黑松露嘅香氣撲鼻,𝟹粒香煎帶子大大粒飽滿彈牙,配上蘑菇更加增添口感。麵條軟硬度啱啱好,掛上味道濃郁又ᴄʀᴇᴀᴍʏ嘅黑松露醬汁,食到尾都唔會乾, 每啖都十分滋味︎︎✌︎ᵕ̈︎︎ 木糠布丁牛角包窩夫配雪糕顏色鮮豔賣相好吸引,見到就心心眼流曬口水。 烤過嘅牛角包金黃外脆內軟,口感煙煙韌韌有咬口。上層有厚層ᴄʀᴇᴀᴍ同淋咗少量蜜糖,不過唔會太甜太漏,而且曲奇雪糕真喺有一大片曲奇,味道好豐富。食完更加喺念念不忘,已經ᴘʟᴀɴ緊幾時再訪🫶🏻💕︎︎
📍ᴘᴀɪɴᴛᴀʙʟᴇ ᴄᴀғᴇ
🐾上環差館上街𝟷𝟼號地舖
💸$𝟹𝟶𝟿/𝟸ᴘᴇᴏᴘʟᴇ

☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇ
ʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎ʙᴇᴀᴜᴛʏ⋆̩♬︎ ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ*⋆✈︎

《Always be kind because you never know the impact you might have on others.》「放工食又得,放假食都得,得咗!🤣🤪」- 出自Helary(H)語錄。🤭這日星期六,我約了好友H到上環一間Paintable Cafe感受慢生活,閒談一番。這裡裝修舒適簡約,約十張桌,分室內和戶外的位置,戶外塗滿色彩繽紛的塗鴉,感覺是充滿童真的圖畫,令人歡愉。這裡是採用手機下單,之前見到朋友吃過彩虹乳酪,見到賣相五顏六色,十分吸睛,本身都想試彩虹🌈乳酪,可惜當日去到已售罄了。💕Haha溫馨提醒:提提大家如果真的很想吃的話,可以先致電給餐廳問問喔~🙈不過這裡選擇也不少,我們最後點了帶子黑松露蘑菇意粉($138)、香蕉榛子醬牛角包🥐窩夫🧇配雪糕($78)、玫瑰開心果慕絲蛋糕🍰($58),Passion Fruit Soda($58)和菊花茶($48)。😋🥳我們很喜歡吃帶子黑松露蘑菇意粉,推介這個意粉!🤤😝😝帶子有3大粒,都煎得剛好,軟滑彈牙,蘑菇份量也不少,意粉黑松露和蘑菇味道香滑濃郁,好吃!😍🥰香蕉榛子醬牛角包🥐窩夫🧇配Oreo味雪糕,平

💕Haha溫馨提醒:
提提大家如果真的很想吃的話,可以先致電給餐廳問問喔~🙈

香蕉榛子醬牛角包🥐窩夫🧇配Oreo味雪糕,平時窩夫就吃得多,牛角包窩夫則比較少吃,牛角包口感酥脆,煙煙韌韌,我們點的香蕉榛子醬相當邪惡😈,香蕉🍌的外層燒至焦糖脆,配合甜甜的榛子🌰醬,很滋味!🤩

玫瑰開心果慕絲蛋糕🍰,散發出陣陣玫瑰🌹香味,吃下去軟綿綿,酸酸甜甜,不會好膩,我覺得很不錯!👍🏻😊
但這個H說她不太喜歡吃,因為玫瑰味重得蓋過她吃不到開心果味了~🧐

我們看到很多人在OpenRice都說鬆餅好吃,下次過來可以試試鬆餅喔!😆😆🤣

至於飲品🍹方面,
Passion Fruit Soda賣相有心機,吃得飽的時候喝一口,很開胃!😙

菊花茶一壺用小蠟燭一直暖著,典雅貼心,清熱解毒,養生必備!😚

夢很easy 很easy 笑一笑沒什麼大不了

Info