2023-12-24 74 浏览
大埔OX Steak Lounge是一家位於大埔區以其出色的牛排和精緻的菜單聞名於地區內外。這家餐廳擁有一支優秀的廚師團隊,他們擁有豐富的烹飪經驗和專業知識,致力於為客人提供優質的美食體驗。今晚我們來此慶祝紀念日,點了兩份set dinner 。頭盤⭐️凱撒沙拉配烤雞肉這是一道經典的開胃菜,新鮮的蔬菜搭配烤雞肉,再加上濃郁的凱撒醬,帶來豐富的口感和味道。烤雞肉保持了肉質的嫩滑,與清爽的沙拉完美結合,給人一種美味的享受。⭐️水牛芝士車厘茄沙律這度菜以水牛芝士、新鮮的車厘茄及火箭菜為主要材料。水牛芝士的豐潤與車厘茄的清新相互融合,帶來豐富的口感和奶香味道,火箭菜也很嫩口,絕對是一道令人愉悅的頭盤。餐廳提供了頂級牛肝菌忌廉湯和龍蝦湯,我們各點了一款。⭐️頂級牛肝菌忌廉湯忌廉湯以新鮮的牛肝菌為基礎,加入濃郁的忌廉,呈現出濃郁的香氣和滑順的口感。⭐️龍蝦湯(+$38)龍蝦湯以新鮮的龍蝦熬煮而成,湯汁鮮美濃郁,帶有龍蝦的甜味,給人一種豪華的感覺,絕對是湯品愛好者的不二之選。主菜一:⭐️烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁(+$38)龍蝦尾肉經過烤制,保持了肉質的鮮嫩多汁,搭配濃郁的西班牙紅蝦汁,讓意粉充分吸收了醬汁的

今晚我們來此慶祝紀念日,點了兩份set dinner 。

頭盤

⭐️凱撒沙拉配烤雞肉
烤雞肉凱撒沙律

⭐️水牛芝士車厘茄沙律

水牛芝士車厘茄火箭菜沙律

餐廳提供了頂級牛肝菌忌廉湯和龍蝦湯,我們各點了一款。

⭐️頂級牛肝菌忌廉湯

頂級牛肝菌忌廉湯

⭐️龍蝦湯(+$38)

龍蝦湯

主菜一:
⭐️烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁(+$38)

龍蝦味紅蝦汁意粉

龍蝦尾肉經過烤制,保持了肉質的鮮嫩多汁,搭配濃郁的西班牙紅蝦汁,讓意粉充分吸收了醬汁的風味,味道鮮美而豐富,我很喜歡。

主菜二:
⭐️英式傳統布袋牛柳(+$38)

傳統英式布袋牛

第一次吃布袋牛柳,相當有驚喜❤️。這道8安士的牛柳以規定了是七成熟,外面包着的是煙肉,牛柳裏有鵝肝及生蠔。外面煎得香脆,雖然是七成熟,但牛柳保持了肉質的嫩滑和牛肉的鮮美。蠔鮮嫩多汁,增添了牛柳的鮮味。配菜是黑松露薯條,薯條灑上新鮮的黑松露,再配合黑松露蛋黃醬,香脆惹味。

餐飲方面除了一般的咖啡或茶,也可以加$38選擇紅酒和白酒,我們就點了紅酒白酒各一杯。

整體食物味道也不錯,就價格方面而言,價格相對較高。然而考慮到餐廳提供的高品質食材和專業烹飪技術,相信這是值得的!
烤雞肉凱撒沙律
龍蝦湯
龍蝦味紅蝦汁意粉
傳統英式布袋牛
2023-12-19 23 浏览
Love-mocktail Strawberry 🍓milk🍼mint🌿少少薄荷味中和咗成杯嘢飲嘅口感🌿飲落去幾清新Well done-cocktail Martini🍸+triple sec🥃+orange juice 🍊主調係橙汁✨所以飲落去偏甜比較易入口😝配搭杯邊嘅鹽 飲落去更加有層次😙自家製牛骨牛油麵包🥖牛油係放係個牛桶骨入面✨味道特別香濃麵包鬆脆香口~自家製A5和牛手工千層麵千層麵肉醬口感豐富😝牛肉味香濃🥩切到細細粒有入口即溶嘅感覺🥹黑松露鵝肝醬威靈頓牛柳外層酥皮好香脆✨內含黑松露鵝肝醬😙味道層次好豐富💖牛柳保持到約5-6成熟食落仲有好多肉汁❣️美國CAB頂級紐約牛西冷煎得啱啱好五至六成熟~西冷扒脂肪同肉質比例均勻✨口感有嚼頭☺️🌟晚市每個主菜都可以無限添加黑松露薯條同麵包
Love-mocktail

黑松露鵝肝醬威靈頓牛柳
外層酥皮好香脆✨內含黑松露鵝肝醬😙味道層次好豐富💖
牛柳保持到約5-6成熟食落仲有好多肉汁❣️

美國CAB頂級紐約牛西冷
煎得啱啱好五至六成熟~
西冷扒脂肪同肉質比例均勻✨口感有嚼頭☺️

🌟晚市每個主菜都可以無限添加黑松露薯條同麵包
2023-12-19 23 浏览
上星期晚入咗大埔,經朋友介紹新開一間高質西餐廳🍴不容錯過,環境浪漫💕,無論情侶🧑‍🤝‍🧑朋友定家人一齊食,或者慶祝🪅節日都適合!新張期間,更有無限添加黑松露薯條🍟及天然酵母手工麵包🍞聽說餐廳由超過二十年經驗主廚🧑‍🍳主理,讀英國🇬🇧傳統butcher 出身, 怪不得食物水準不錯👍英式傳統布袋牛柳外面的脆皮煙肉🥓包裹住嫩滑牛柳,口感豐富, 滋味到難以形容法國🇫🇷生蠔新鮮的生蠔🦪大粒又彈牙,品質極好!配上一杯靚酒慢慢享受😎實在難忘Ox steak lounge 地址:大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

新張期間,更有無限添加黑松露薯條🍟及天然酵母手工麵包🍞

英式傳統布袋牛柳
外面的脆皮煙肉🥓包裹住嫩滑牛柳,口感豐富, 滋味到難以形容

法國🇫🇷生蠔
新鮮的生蠔🦪大粒又彈牙,品質極好!

配上一杯靚酒慢慢享受😎實在難忘

Ox steak lounge
地址:大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
以這個價錢能夠食到這樣高質的西餐,更重要是服務水平及環境裝修,都是令客人絕對滿意,典雅而有不俗套,兩位高大猛男侍應,完全有酒店級的服務水平,侍餐禮儀超有水平,說都食物質素,這個300多元的晚餐,已經有紅白餐酒、牛肝菌濃湯,水牛芝士沙律配牛骨髓牛油多士,主菜一份是龍蝦尾配西班牙紅蝦醬汁意粉,伴碟吸精。另一份英式布袋牛柳,外層的脆皮煙肉包著內裏的焗蠔和牛柳,完全是高質的西餐级數,而任食的黑松露薯條,簡直令人食不停口,最後另加的法式朱古力心太軟配紅豆綠茶雪糕磚,已經令我們準備下次再來試其他高檔餐食啦。
2023-12-18
2023-12-17 23 浏览
今日揀左呢間大埔既扒房試一試,裝修都幾典雅我地叫左一個一人套餐加塊牛扒,套餐包兩餐生蠔,非常鮮味!套餐餐湯係南瓜忌廉湯,南瓜味濃郁,飲得出用南瓜打出嚟主菜要咗布袋牛扒,佢用咗煙肉包住牛扒,中間仲有生蠔,一次試到唔同味道但又出奇地夾,大推👍喺第二度試唔到!另一塊牛扒叫左西冷五成熟,初時以為西冷會韌啲,點知一啲都唔韌,亦都好有牛味,食得出係靚扒👍佢仲跟咗薯條,非常之脆口,好味!重點個薯條同埋麵包係任加,就算大食嘅人都一定夠飽!最後叫咗一杯紅酒,買單$1000左右,算係合理價錢,值得一試!
今日揀左呢間大埔既扒房試一試,裝修都幾典雅

我地叫左一個一人套餐加塊牛扒,套餐包兩餐生蠔,非常鮮味!

套餐餐湯係南瓜忌廉湯,南瓜味濃郁,飲得出用南瓜打出嚟

2023-12-17 31 浏览
門面見到藍色呢間就喺啦💙💙法式烤牛骨髓伴多士超驚喜 勁香又滑溜嘅牛骨髓 搭配脆卜卜嘅多士 口感酥脆咸香自家製A5和牛手工千層麵每一層麵片都厚薄適中A5和牛肉粒碎帶來濃郁的肉香用嘅喺茄汁底 酸酸甜甜即使喺澱粉質都忍唔到口一啖接一啖食黑松露鵝肝威靈頓牛柳切開時黑松露的香味散發香脆嘅酥皮發出一下下脆卜卜嘅聲牛柳生熟程度恰到好處帶有淡淡的牛肉香氣和豐富的肉汁底部還有鵝肝乘托著好出色嘅一道菜式另外搭配嘅黑松露薯條呈現金黃色又熱辣辣而且松露的份量絕對足夠掛滿每條薯條另外一提就係薯條同天然酵母手工麵包都喺無限量添加㗎仲有呢間餐廳有各式各樣嘅飲品,酒精飲品方面都有唔同嘅cocktails 今次我揀咗Rare 大家都嚟試吓💗

門面見到藍色呢間就喺啦💙💙

另外搭配嘅黑松露薯條呈現金黃色又熱辣辣
而且松露的份量絕對足夠掛滿每條薯條

另外一提就係薯條同天然酵母手工麵包都喺無限量添加㗎

今次我揀咗Rare 大家都嚟試吓💗
聽聞大埔有間專食高質牛🐮既Steak house, 終於有機會試下喇!餐廳走英倫風格,裝修好grand, 門面以寶藍色為主調,而餐廳內是全深啡色大梳化,還有大閃閃水晶吊燈,牆上還有好多金色牛牛頭擺設配合扒房概念,再配合柔和英文歌🎼,感覺好浪漫,好適合情侶去感受一下氣氛💙餐廳由入行20年師傅主理,牛肉到店後都會由他操刀自行改肉,所以餐廳出品有好多種類,客人可以因應喜好選擇牛扒,當然亦有Set dinner 供選擇。我地就點了餐廳最出名既💛24K 金泊斧頭扒🐮🤩 加一個威靈頓牛柳😋首先真係要讚讚慢煮煙燻牛舌👅, 煮得好軟腍,真係唔錯👍🏻軟包🥖好特別,用了牛骨來盛載牛油,所以會有淡淡咸香味😌主打既招牌菜炭燒美國24K金泊斧頭🐮上枱時真係好閃閃✨,我地平時食牛都喜愛比較生一點,所以order 了三成熟,職員及後提點才知原來貼近骨位係要熟點才會軟林,所以主動代為再加熟一點,真係長知識了🤭🤭另一款黑松露鵝肝威靈頓牛柳表面係酥皮,都幾鬆軟,內裡既威靈頓牛柳比較有牛味,而且都幾腍,配合餐廳自家特製醬汁都不錯。🐮Testing Menu $688🩵頂級牛肝菌忌廉湯 好香濃😋🩵低溫慢煮煙燻牛舌沙律🐮👅🥗

首先真係要讚讚慢煮煙燻牛舌👅, 煮得好軟腍,真係唔錯👍🏻
軟包🥖好特別,用了牛骨來盛載牛油,所以會有淡淡咸香味😌

🐮Testing Menu $688

🩵黑松露鵝肝威靈頓牛柳 $398
🩵自家天然酵母麵包🥖
🩵無限添加薯條🍟
🩵Medium🍸 $95
(Campari. rum,7up)

始終都是一間平民版fine dine, 用餐時間都會較長,所以好適合慢慢品味,同跟朋友情人傾下計既好地方😊
2023-12-14 28 浏览
今晚約左朋友係大埔食晚飯,朋友帶左我去ox steak lounge。餐廳外面的斧頭扒裝飾,同入面既大水晶吊燈都好吸睛。以深藍色為主色配以小許奢華既金色做點綴,格調高貴.我地兩個叫左一個一人set($688),以加配價$28配一杯紅酒,鄺加西意大利雲吞($168)同埋一杯rare($88). 頂級牛肝菌忌廉湯:有用忌廉拉花,先來一個視覺享受。牛肝菌味非常濃郁。配埋鬆軟嘅麵包,為美好嘅一餐打開序幕。低溫慢煮煙燻牛舌沙律:牛舌經過煙燻後有獨特嘅香味。牛舌經過低溫慢煮好好軟熟。沙律菜新鮮。24k金箔安格斯牛骨:賣相金碧輝煌,派頭十足。份量好大。要求咗五成熟,成品啱啱好。如果鍾意牛骨同肉之間嗰舊脆脆嘅膜,叫呢個就啱晒喇。鄺加西意大利雲吞:一隻碟上面,只有一個大雲吞。面皮同肉餡一層一層交替着。其實有少少似千層麵都。幾得意。黑松露薯條:炸薯條好酥脆。加上少許的黑松露醬,唔覺唔覺就食晒一碟。頂級比利時心太軟。雪糕:畫咗靚靚嘅花花做伴碟。心太軟做到流心嘅效果。配埋紅豆雪糕筒綠茶雪糕,又凍又熱好過癮。Rare: 其實係whiskey,vodka 同埋giner ale混合左一齊。好容易入口。易醉嘅朋友要

Rare: 其實係whiskey,vodka 同埋giner ale混合左一齊。好容易入口。易醉嘅朋友要注意飲既份量。

紅酒:順滑易入口
侍應服侍服務態度好好。菜式一道一道咁上,等我哋可以慢慢享受美食。
2023-12-06
2023-12-14 38 浏览
今日嚟大埔搵到呢間英倫風格扒房~ OX Steak Lounge老公揀左一份東星斑半龍蝦尾set lunch。東星斑肉質嫩滑,魚皮煎到金黃香脆,龍蝦爽口彈牙,午餐配熊本A5和牛油脂珍珠米,配菜有蔬菜薯蓉,非常飽肚又好味,啱哂男士食量午餐配埋即磨咖啡,啱哂我呢個咖啡控,又香又提晨是日餐湯係南瓜忌廉濃湯,口感creamy牛骨髓牛油配多士,多士焗到好脆口,牛油帶點蒜香,正時令生蠔~蠔肉鮮嫩又夠creamy套餐加38蚊有甜品,雙層奶凍,奶凍有淡淡草莓味。我就揀左澳洲M9頂級和牛小排,點左七成熟,牛味濃郁,仲配埋一份黑松露薯條,薯條灑上少少黑松露粉,而且又炸到金黃色外面脆卜卜,好食另外我地每人order一杯雞尾酒~Well done入邊有橙汁加馬天利酒好適合女士飲呢杯雞尾酒名叫 O,裡面有Gin,菠蘿,果汁,梳打,薄荷。口味非常清新。

午餐配埋即磨咖啡,啱哂我呢個咖啡控,又香又提晨

是日餐湯係南瓜忌廉濃湯,口感creamy

牛骨髓牛油配多士,多士焗到好脆口,牛油帶點蒜香,正

時令生蠔~蠔肉鮮嫩又夠creamy

套餐加38蚊有甜品,雙層奶凍,奶凍有淡淡草莓味。

另外我地每人order一杯雞尾酒~

Well done入邊有橙汁加馬天利酒好適合女士飲

2023-12-13
午餐
  • 黑松露薯條
  • 自家製牛骨牛油麵包
剛巧黎開太和探朋友,佢話呢間牛扒店食過好味,於是帶我去。一入店內,雖然座位不多,但樓底高,音樂柔和,食客音量又唔會太大,侍應服務一流及貼心,整體感覺良好☺😋 一坐低每枱有一碟麵包🍞,外脆內軟,細細塊剛好,另外配上餐廳既特製牛油,令人一口接一口! 🍖日本宮崎A5和牛肉眼($598): 侍應貼心提醒和牛最好5成熟,果然外脆內軟🤩,重牛味,個人喜歡原汁原味,所以連旁邊既醬汁都唔使點!側邊既配菜絕不求其,薯蓉亦有調過味,紅蘿蔔亦脆口,平時唔食既友人都食哂一條😋,另外有一碟薯條,同樣出色,炸得外脆內軟,配埋忌廉醬一流💯💯 🍄蒜蓉牛油炒什菌($38):蒜蓉牛油炒得好香,什菌好入味😋 🥔酸忌廉焗千層薯片($38):薯仔每塊切得好薄,逐塊鋪上兼配上忌廉醬,非常有口感。 🍮朱古力心太軟($88):朱古力醬唔會太甜,切開有流心效果,食完又唔覺漏,側邊仲有兩粒方形既綠茶及紅豆雪糕,正!😍 🍹LOVE (士多啤梨+奶+薄荷 $88):味道特別,有薄荷味,但唔算太出,比較重奶味,面層仲有脆口既士多啤梨乾作點綴。 🍹Forever (蔓越莓梳打 $86):蔓越莓一啲都唔酸,溝埋梳打好夾又解渴。 埋單連加一倆人共一
剛巧黎開太和探朋友,佢話呢間牛扒店食過好味,於是帶我去。

🍄蒜蓉牛油炒什菌($38):蒜蓉牛油炒得好香,什菌好入味😋

埋單連加一倆人共一千元左右,係情侶家人朋友慶祝既好地方。

係太和同八號花園之間有間裝修十分高級既英式扒房🥩價錢上都唔會話太貴套餐有2款,有$688/$588我就簡左$688係有湯、沙律🥗、主菜和甜品,加左$28叫左杯白酒,另外仲散叫了一款牛,散叫的選擇有$269-1888,仲可以無限添加薯條及天然酵母手工麵包🤩🤩🥣頂級牛肝菌忌廉湯入口順滑,帶有香濃菇味牛肝菌令到個湯更有層次😆🥗低溫慢煮煙燻牛舌沙律初嘗牛舌配沙律,有驚喜呀~牛舌係簿切,但都有口感🥩和牛柳肉質粉嫩,牛肉味濃🍮心太軟甜品係心太軟😍 碟上的畫很美,還有朱古力粉印出的ox和logo 伴碟既雪糕都好得意,唔係平時一球球嘅雪糕係長方形粒的💛🥩加拿大頂級濕式熟成西冷牛扒 $398質感軟熟,肉汁也多而且唔會好韌
係太和同八號花園之間有間裝修十分高級既英式扒房🥩
價錢上都唔會話太貴
套餐有2款,有$688/$588

🥣頂級牛肝菌忌廉湯
入口順滑,帶有香濃菇味
牛肝菌令到個湯更有層次😆

🥗低溫慢煮煙燻牛舌沙律
初嘗牛舌配沙律,有驚喜呀~
牛舌係簿切,但都有口感

🥩和牛柳
肉質粉嫩,牛肉味濃

🍮心太軟
伴碟既雪糕都好得意,唔係平時一球球嘅雪糕係長方形粒的💛

🥩加拿大頂級濕式熟成西冷牛扒 $398
質感軟熟,肉汁也多而且唔會好韌

2023-12-04 65 浏览
知道大埔開咗一間#FineDining #摩登英式扒房一直都比餐廳嘅深藍色門面所吸引今晚終於有機會同家人去試一試一走進餐廳感覺裝修設計好有格調在右手邊位置有弧形大梳化左邊牆身上則掛滿了金色牛頭配襯在這裏的招牌菜就是24K金金箔安格斯斧頭牛扒果然非常有噱頭啊見到個套餐每位都只係 $688/位另加一服務費套餐份量都頗為足夠我哋就order咗一份另外再叫了一份小食同2杯飲品 ⬇️ ⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 : ✨SIGNATURE MOCKTAILS我哋分別叫了 LOVE & YOULOVE 裏面有士多啤梨、牛奶同埋薄荷啱晒女士們嘅口味味道都幾Creamy喔另外 YOU 薄荷青檸梳打好 Fresh~SOUP頂級牛肝菌忌廉湯裏面嘅粒粒牛肝菌好足料湯則比較杰身入口順滑帶有香濃菇味還伴隨牛骨髓蒜蓉牛油餐包一齊食APPETIZER低温慢煮煙燻牛舌沙律沙律上有三大片煙燻牛舌牛舌呈微粉紅色口感非常軟嫩帶點彈牙並散發出獨特嘅肉味MAIN COURSE 三款牛肉主菜當中我哋最後揀選了黑松露鵝肝醬威靈頓牛柳整體賣相很簡約精緻鍾意牛柳的酥皮細緻酥脆而酥皮和牛柳中間夾着鵝肝醬難怪一切開
知道大埔開咗一間

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 : ✨

SIGNATURE MOCKTAILS

我哋分別叫了 LOVE & YOU
LOVE 裏面有士多啤梨、牛奶同埋薄荷
啱晒女士們嘅口味
味道都幾Creamy喔
另外 YOU 薄荷青檸梳打好 Fresh~

SOUP

即叫即用新鮮滾熱辣的心太軟出爐了
朱古力醬唔會太漏太杰
而且甜度適中好啱我哋口味

2023-12-03 68 浏览
大埔近年開了不少特色餐廳,喜歡周圍搵食嘅朋友帶特登我來試下。餐廳裝修具英倫風,座位都坐得幾舒服,適合飲杯酒傾下計。餐廳主打吃牛🐮,多款牛可以選擇,亦有2款套餐可以揀。🔸英式香草芝士焗生蠔🦪$268/6pec生蠔每隻都好新鮮肥美,加上芝士同菠菜的味道好夾,真心抵吃。🔸低溫慢煮封門牛柳🐮$298牛柳經過慢煮保留了肉汁,肉質嫩滑,沾上少許醬汁,吃到牛肉的鮮味,仲有黑鬆露薯條🍟無限量添加。🔸配菜每款都係加$38,我就揀咗蒜蓉牛油炒雜菌🍄,同牛油焗孢子甘藍🥦,淡淡牛油香,陪牛肉吃都唔錯。🔸頂級比利時🇧🇪朱古力🍫心太軟$88濃濃朱古力配上淡淡的香芋雪糕🍦,好滿足!🔸Mediun$95🥃,酒味比較濃。🔸love$88🍸,士多啤梨🍓牛奶🥛加上薄荷糖漿,好sweet。
餐廳裝修具英倫風,座位都坐得幾舒服,適合飲杯酒傾下計。
餐廳主打吃牛🐮,多款牛可以選擇,亦有2款套餐可以揀。

🔸英式香草芝士焗生蠔🦪$268/6pec
生蠔每隻都好新鮮肥美,加上芝士同菠菜的味道好夾,真心抵吃。

🔸低溫慢煮封門牛柳🐮$298

🔸頂級比利時🇧🇪朱古力🍫心太軟$88
濃濃朱古力配上淡淡的香芋雪糕🍦,好滿足!

🔸Mediun$95🥃,酒味比較濃。

2023-12-03 37 浏览
今日喺大埔收工,同朋友一齊想鋸扒,於是就搵到舊墟一間專食牛扒嘅餐廳 地理位置方便,喺太和站行過去大概十分鐘,附近都有幾間酒吧。門面方面裝修好別緻,喺附近一個較平民嘅地方突然有一間高級嘅餐廳,所以好突出,餐廳出面呢有一啲金斧頭牛扒做裝飾。內在環境餐廳唔算大大概容納30人左右,同源裝修好疊字有好多個金色嘅牛頭掛喺牆上面,感覺好高級,另外餐廳亦會播放啲西式音樂。店員方面店員十分有禮對餐廳餐牌熟悉,問佢嘅牛扒出自邊度等等到答到。食物牛骨牛油配自製麵包($38)牛油香滑,有濃郁嘅牛油味,麵包係法包,焗到好脆口,配埋牛油食好開胃。是日餐湯(南瓜煙肉忌廉濃湯)($58)南瓜蓉係用新鮮南瓜打出黎配上煙肉粒,每一啖都好香口。和牛自制千層麵($218)番茄味濃郁,入面有牛肉鮮味,自家制嘅麵有麥香味,配埋香口嘅芝士,多種豐富嘅口感好滿足。香烤大啡菇($38)& 焗新薯($38)大啡菇菇味好濃冇特別調味好明顯係新鮮嘅菇食落好香口,焗蕃薯用少量鹽同胡椒調味,食落似薯蓉。威靈頓牛扒($398)威靈頓牛扒外層酥脆中間有鵝肝另外有黑松露菇醬牛柳夠淋有牛肉香味,配菜方便有薯蓉、紅蘿蔔、原個蒜頭,呢個十分高質果然係鎮店之
今日喺大埔收工,同朋友一齊想鋸扒,於是就搵到舊墟一間專食牛扒嘅餐廳 [OX Steak Lounge ]

地理位置方便,喺太和站行過去大概十分鐘,附近都有幾間酒吧。

內在環境

店員方面
店員十分有禮對餐廳餐牌熟悉,問佢嘅牛扒出自邊度等等到答到。

食物
牛骨牛油配自製麵包($38)

是日餐湯(南瓜煙肉忌廉濃湯)($58)

南瓜蓉係用新鮮南瓜打出黎配上煙肉粒,每一啖都好香口。

和牛自制千層麵($218)

香烤大啡菇($38)& 焗新薯($38)

威靈頓牛扒($398)
威靈頓牛扒外層酥脆中間有鵝肝另外有黑松露菇醬牛柳夠淋有牛肉香味,配菜方便有薯蓉、紅蘿蔔、原個蒜頭,呢個十分高質果然係鎮店之寶。

黑松露薯條(Free)
薯條係幼身薯條,新鮮炸起香脆,配埋茄汁同埋黑松露沙律醬,送酒唔錯。

雞尾酒
Well doen ($92)
入面有橙汁、馬天利酒,配埋濃味食物好夾。

O($98)
入面有Gin酒,薄荷葉,菠蘿,好清新。

今餐食左千幾蚊,餐廳環境用餐舒適,食物質素高,慶祝節日一流
2023-11-16
2023-12-03 68 浏览
無牛不歡!英式懷舊風格扒房 唔一定要出尖沙咀/港島先食到高級扒房ge!今次係大埔朋友 介紹呢間英式懷舊風格扒房 愛食牛的我真係不能錯過!餐廳內英倫風格為主有點復古風格 可以著埋Y2K style ge衫入黎打卡!主打高質牛牛 價錢合理 自家製牛骨髓牛油配多士多士好脆口牛骨髓牛油帶點咸香-薯條炸得金黃重脆配埋黑松露醬十分出色-黑松露鵝肝威靈頓牛柳set左係五成熟剛剛好香脆外皮加埋鵝肝同黑松露非常夾啖啖滿足感!-炭燒美國頂級T骨牛扒(必食啊)真係好大件啊!今次叫左5成熟 完全入口會溶化咁!又香肉質又好 完全唔會有根!配埋個焗蒜頭更香口!-叫左2杯mocktail Foever and Love 一個就係青新有簿荷葉、青蘋果咁 好fresh另一個就係似士多啤梨奶咁 如果酸d就仲正!-仲叫左個side~炸麿菇脆皮炸麿菇!大大粒份量又多都只係加$38 好抵叫!傾計、食野、影相!開心!
無牛不歡!英式懷舊風格扒房

唔一定要出尖沙咀/港島先食到高級扒房ge!
主打高質牛牛 價錢合理

set左係五成熟剛剛好
香脆外皮加埋鵝肝同黑松露非常夾
啖啖滿足感!
黑松露鵝肝威靈頓牛柳

炭燒美國頂級T骨牛扒(必食啊)
真係好大件啊!
今次叫左5成熟 完全入口會溶化咁!
又香肉質又好 完全唔會有根!
配埋個焗蒜頭更香口!

叫左2杯mocktail
Foever and Love
一個就係青新有簿荷葉、青蘋果咁 好fresh
另一個就係似士多啤梨奶咁 如果酸d就仲正!

仲叫左個side~炸麿菇
脆皮炸麿菇!大大粒份量又多都只係加$38 好抵叫!

傾計、食野、影相!開心!
2023-11-17
  • 黑松露鵝肝醬威靈頓牛柳