2024-05-08 98 浏览
朋友帶我來Ox Steak這間高質隱世扒房,我們點了兩個套餐,食物十分高質,令我很驚喜,認為這間餐廳絕對值得一試!麵包(Bread)麵包十分柔軟,最重要是配上牛骨髓牛油,味道甜厚,令人眼前一亮!雞肉凱撒沙律(Chicken Caesar)這道沙律以新鮮的生菜、烤雞肉、帕瑪森芝士和凱撒沙律醬製成,味道濃郁,營養豐富,是一個很好的開胃菜。牛肉凱撒沙律(Beef Caesar Salad)用牛肉作為主要的蛋白質來源,成分和雞肉凱撒沙拉相似,牛肉的口感較嫩滑,與其他配料的結合,令這道沙律更豐富和美味。牛肝菌湯(Boletus Mushroom Soup)牛肝菌香味濃郁,這道湯濃稠且濃郁,帶有牛肝菌的獨特風味,是一道受歡迎的前菜選擇。龍蝦濃湯(Lobster Bisque)(+$38)龍蝦濃湯是一道豐富奢華的湯品。它以龍蝦為基礎,加入奶油、洋蔥和香料,煮成濃郁的湯汁。這道湯口感滑順,味道醇厚,令人垂涎。自製A5和牛千層麵(Homemade A5 Wagyu Lasagna)這道自製的千層麵使用高級的A5和牛肉製成。A5和牛肉是來自日本的高品質和牛,肉質嫩滑多汁,這道千層麵結合了牛肉、麵條和奶酪的

麵包(Bread)

雞肉凱撒沙律(Chicken Caesar)

牛肉凱撒沙律(Beef Caesar Salad)

牛肝菌湯(Boletus Mushroom Soup)

龍蝦濃湯(Lobster Bisque)(+$38)

這道自製的千層麵使用高級的A5和牛肉製成。A5和牛肉是來自日本的高品質和牛,肉質嫩滑多汁,這道千層麵結合了牛肉、麵條和奶酪的美味,是一道豪華的主菜選擇。

黑松露、鵝肝醬、威靈頓牛柳(Black Truffle. Foie Gras. Beef Wellington)
這道菜是很傳統的英國菜,結合了三種奢華的食材:黑松露、鵝肝醬和牛柳。黑松露和鵝肝醬都是高級的食材,它們的香氣和風味為這道菜增添豐富層次感。威靈頓牛柳是將牛柳包裹在酥皮中烤製而成,口感嫩滑多汁,絕對是一道令人印象深刻的主菜。

黑松露薯條(Fries with Black Truffle)
這道薯條加入黑松露,使得酥脆的薯條更加豪華和美味。黑松露的香氣和味道與薯條完美結合,增添獨特的風味。

比利時朱古力熔岩蛋糕(Belgian Chocolate Lava Cake)
是一道口感絕佳的甜點!它的外層酥脆,內部帶有熔岩般的朱古力餡料,吃起來濃郁而且令人愉悅。這道甜點非常受歡迎,是一個完美的結束餐點的選擇。

這些菜餚都非常美味,充滿了豐富的口味和奢華的食材。無論是沙律、湯品、主菜還是甜點,這些菜餚都能帶給你一個令人難忘的用餐體驗。過來大埔,絕對值得與家人和朋友到Ox Steak一同分享,讓美食帶來更多的歡樂和回憶。

OX Steak Lounge (大埔)
地址:大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
  • 頂級牛肝菌忌廉湯
  • 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
  • 龍蝦湯
試咗呢個3-course Set Dinner ($398) 性價比好高,食物有水準✨ 環境華麗浪漫🌸 約會或慶祝都好適合🥰Starter:⭐️ Beef Carpaccio 薄切牛肉片配火箭菜(+$38)香濃咸香嘅薄切牛肉片好鮮嫩,搭配清新嘅火箭菜中和返味覺,加入芝士同capers 令層次更豐富~⭐️ Burrata E Pachino水牛芝士車厘茄沙律 🥗清新嘅沙律以新鮮嘅車厘茄、沙律菜同水牛芝士為主打,加入黑醋~車厘茄清甜而水牛芝士濃郁奶香,口感細滑~Soup:⭐️ Lobster Bisque 龍蝦濃湯(+$38)呢個有驚喜必點!以新鮮龍蝦為基底,濃郁嘅湯底帶著龍蝦嘅鮮甜味道。非常有層次感而豐富嘅味道,達米芝蓮級數🌟⭐️ 頂級牛肝菌忌廉湯濃郁嘅牛肝菌菇風味,香滑嘅忌廉湯配搭入面大量嘅顆粒感,每一口都係唔錯嘅享受~Main:⭐️ 烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁(+$38)烤龍蝦尾好滋味🦞 龍蝦尾肉烤得好香,肉質鮮嫩多汁,配上濃郁嘅紅蝦汁、蒜片、車厘茄等令味道層次更豐富~⭐️ 澳洲M9和牛小排 6安士(+$88)呢道菜好出色🌟 選用左嫩滑嘅澳洲M9和牛小排,煎後香氣撲鼻🤤 肉質鮮嫩多汁。配搭原個烤

Starter:

Soup:
⭐️ Lobster Bisque 龍蝦濃湯(+$38)

⭐️ 頂級牛肝菌忌廉湯

Main:
⭐️ 烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁(+$38)

⭐️ 澳洲M9和牛小排 6安士(+$88)
呢道菜好出色🌟 選用左嫩滑嘅澳洲M9和牛小排,煎後香氣撲鼻🤤 肉質鮮嫩多汁。配搭原個烤蒜,勁香~仲配埋黑松露薯條+黑松露醬 👍🏻❤️

⭐️ 自家製牛骨牛油麵包 (Free)

⭐️ House Wine (+$28)
烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁
烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁
龍蝦濃湯
  • 龍蝦湯
  • 自家製牛骨牛油麵包
OX Steak Lounge 📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖喺大埔舊墟直街嘅街頭,見到呢間OX牛扒餐廳,佢嘅門面設計好英倫風,絕對比同條街嘅其他食店吸引人目光!入到去,發現店內嘅裝潢同擺設都好有品味,我哋order咗Tasting menu(💰588)頭盤-凱撒沙律🥗(雞)凱撒沙律真係出色!沙律裡面嘅新鮮生菜葉好脆口,口感清爽。加上咗香烤雞肉塊同埋傳統嘅凱撒醬,味道層次豐富。醬汁酸甜適中,令味蕾愉悅。另外,沙律裡面嘅烤麵包丁令整體口感更豐富,脆脆的口感配合著沙律的清爽,真係好好味。湯-頂級牛肝菌忌廉湯湯底濃郁滑順,入口即化,令人回味無窮。牛肝菌嘅香味彌漫開來,帶出一種濃郁的木香味道,湯裡面嘅牛肝菌粒令湯更加有口感,每一口都能咬到新鮮的牛肝菌,令人愛不釋手。湯的質感非常細滑,入口即化,令人感到舒適和滿足。主菜-黑松露鵝肝威靈頓牛柳黑松露鵝肝威靈頓牛柳真係好好食,牛柳煎得恰到好處,外層金黃酥脆,內裡嫩滑多汁。加埋黑松露鵝肝,味道更加濃郁豐富,令人回味無窮。鵝肝嘅滑膩口感同黑松露嘅香氣相輔相成,絕對係味覺享受!威靈頓牛柳係用酥皮包裹,入口即化,鮮嫩的牛肉散發出誘人的肉香,配合牛肉汁,
OX Steak Lounge

📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

我哋order咗

Tasting menu(💰588)

主菜-黑松露鵝肝威靈頓牛柳

黑松露鵝肝威靈頓牛柳真係好好食,牛柳煎得恰到好處,外層金黃酥脆,內裡嫩滑多汁。加埋黑松露鵝肝,味道更加濃郁豐富,令人回味無窮。鵝肝嘅滑膩口感同黑松露嘅香氣相輔相成,絕對係味覺享受!威靈頓牛柳係用酥皮包裹,入口即化,鮮嫩的牛肉散發出誘人的肉香,配合牛肉汁,口感更加豐富。整體而言,呢道菜色香味俱佳,絕對係一道值得推薦嘅美食!

甜品-頂級比利時朱古力心太軟

呢間餐廳嘅頂級比利時朱古力心太軟真係太讚啦!朱古力心太軟外層有著光滑嘅朱古力包裹,一咬入去就會迎面而來濃郁的朱古力味道。心太軟內裡嘅朱古力餡料融化得恰到好處,入口即化,令人陶醉。朱古力餡料帶有微妙的甜味同濃郁的可可香氣,真係好好味。每一口都能感受到朱古力的濃情蜜意,令人欲罷不能。整體而言,呢個頂級比利時朱古力心太軟係一個絕對值得一試嘅甜品,朱古力愛好者絕對唔可以錯過呢個美味!

送一杯凍檸檬茶

香港好去處# 大埔好去處#英倫風#西餐#比利時朱古力心太軟#威靈頓牛柳#頂級牛肝菌忌廉湯#凱撒沙律#晚餐#香港美食#拍拖約會好去處#相機食先 #打卡#香港必食#美食推薦#香港#hkfoodie#Taipo #hkfoodie#
凍檸檬茶
2024-05-02
凍檸檬茶
  • 黑松露鵝肝醬威靈頓牛柳
  • 自家製牛骨牛油麵包
  • 頂級牛肝菌忌廉湯
  • 頂級比利時心太軟
2024-05-04 60 浏览
今日同朋友去食呢間英式扒房,首先不得不提餐廳嘅裝修好靚,好有古典特色好打卡able,忍唔住影咗好多相,影相影到夠先開始order😂😂我哋叫咗個Set dinner(💰388)頭盤係水牛芝士車厘茄沙律,芝士味夠濃,車厘茄好juicy、夠新鮮,唔會太酸,生菜好fresh,夠晒開胃。頂級牛肝菌忌廉湯牛肝菌忌廉湯超濃超滑,唔似用粉沖出嚟嗰種咁假,而且超足料超多牛肝菌碎粒,口感有層次!自家製A5和牛千層麵主菜係A5和牛千層麵。一個字,正!重點係牛味夠重,嫩滑,唔會overcook。千層麵軟硬適中,撈埋醬汁食落好惹味。黑松露薯條黑松露味重,薯條夠脆同埋薯條嘅鬆脆口感。點埋茄汁同松露醬真係好邪惡,食到停唔到!牛骨髓蒜蓉餐包牛骨包住餐包,呢個配搭好有新鮮感,餐包鬆軟,食落口感好豐富好特別。跟餐仲送杯凍檸茶,消滯消暑一流!總結: 正!大推!

我哋叫咗個Set dinner(💰388)

自家製A5和牛千層麵

黑松露薯條

牛骨髓蒜蓉餐包

跟餐仲送杯凍檸茶,消滯消暑一流!

總結: 正!大推!
2024-05-04 45 浏览
今次黎到大埔一間OX Steak Lounge鋸扒 餐廳裝修比人感覺好浪漫 好岩同另一半一齊黎拍下拖💕凱撒沙律(牛/雞)🥗牛肉同雞肉都係即叫即煎 送上黎時仲係熱熱地架 除左傳統生菜 麵包粒 煙肉 仲有蕃茄粒同酸豆龍蝦湯🍲龍蝦味好出色 好好飲👍🏻牛肝菌忌廉湯🍲香濃既牛肝菌味 聞落去好香啊👃🏻牛骨牛油麵包廚師將牛骨髓抽出混埋牛油再放入牛骨中 其他餐廳好少見到呢樣 好特別 用黎配搭麵包一流 好香♨️烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁🦞🍝龍蝦尾啖啖肉 好彈牙 用紅蝦汁黎做意粉醬汁令到好有鮮味😋慢煮美國安格斯七打牛柳🥩七打牛柳係牛柳中間部位 所以比較柔軟嫩滑 油份唔高 做到好彈牙🥰 配菜仲有松露薯條🍟餐酒🍷🥂

凱撒沙律(牛/雞)🥗

龍蝦尾啖啖肉 好彈牙 用紅蝦汁黎做意粉醬汁令到好有鮮味😋

慢煮美國安格斯七打牛柳🥩

餐酒🍷🥂
2024-05-02 61 浏览
上網見到好多人話呢間西餐好食,今日大約8:00到達, Walk In仲有少量座位。呢度分別可以揀套餐或者單點,睇咗一輪,覺得套餐好似抵好抵食,最後我哋兩個點左套餐。凱撒沙律(雞)擺盤幾靚,仲有切得好工整嘅細細粒蕃茄,有心思。薄切牛肉片配火箭菜薄切牛肉好新鮮,調味剛剛好,有驚喜。個餐包牛油係牛骨髓牛油,濃濃嘅蒜香,個包脆脆的,好特別。頂級牛肝菌忌廉湯同龍蝦濃湯兩個都好飲,味道好濃郁,仲食到牛肝菌粒,正!!自家製A5和牛手工千層麵醬汁偏甜,和牛肉碎好好食,喺香港嚟講算係幾好食嘅千層麵。英式傳統布袋牛柳8安士第一次食呢個牛柳,用煙肉包住外邊,然後整到七成熟,入面仲釀咗隻蠔落去,層次好豐富。自家製比利時朱古力心太軟朱古力醬超濃郁,配上綠茶同紅豆雪糕,不錯不錯。

凱撒沙律(雞)
擺盤幾靚,仲有切得好工整嘅細細粒蕃茄,有心思。

薄切牛肉片配火箭菜
薄切牛肉好新鮮,調味剛剛好,有驚喜。

個餐包牛油係牛骨髓牛油,濃濃嘅蒜香,個包脆脆的,好特別。

自家製A5和牛手工千層麵
醬汁偏甜,和牛肉碎好好食,喺香港嚟講算係幾好食嘅千層麵。

英式傳統布袋牛柳8安士

自家製比利時朱古力心太軟
朱古力醬超濃郁,配上綠茶同紅豆雪糕,不錯不錯。
2024-04-27 53 浏览
好朋友生日,自己私心想試下Ox Steak Lounge,裝修好grand,奢華優雅既吊燈,地方闊落,舒服,燈光偏暗,好有情調,有種好浪漫既感覺,好岩情侶去Fine Dining.我地叫左個dinner set,凱撒沙律(牛),牛油法包,頂級牛肝菌忌廉湯,澳洲M9和牛小排,黑松露薯條,白酒,非常豐富,另叫左A5和牛手工千層麵,意式朱古力紅莓奶凍.凱撒沙律,牛肉好嫩滑,有牛味,沙律新鮮,仲有芝士碎,好味.頂級牛肝菌忌廉湯,牛肝菌味好濃郁,同忌廉好夾,仲有牛肝菌粒,好有口感,正!牛油法包,牛油特別香滑,又唔油膩,法包外脆內軟,好食.澳洲M9和牛小排,我地叫左成熟,肉質柔嫩,又可以鎖住肉汁,牛肉味好濃郁,好好味,牛魔王必叫.黑松露薯條,薯條炸得好脆,入面係厚薯肉,外脆肉軟,點埋黑松露醬,真好高級,超級好食.A5和牛手工千層麵,千層麵口感豐富,每層都有和牛肉醬,芝士,忌廉,麵身煙煙韌韌,入味,好好味.意式朱古力紅莓奶凍,擺盤好吸晴,朱古力味超級濃,香滑,太正啦,又可以打卡^^西餐梗係要配酒,well Done,杯邊有碎鹽粉,飲落先鹹後甜,好特別,好飲.真係一個好chill,好grand既餐廳,
凱撒沙律,牛肉好嫩滑,有牛味,沙律新鮮,仲有芝士碎,好味.
牛油法包,牛油特別香滑,又唔油膩,法包外脆內軟,好食.
真係一個好chill,好grand既餐廳,食物又精緻,好味,真係值得再去.
2024-04-11
1K
2024-04-26 2249 浏览
在大埔舊墟直街的街口見到這家門面是英倫風設計的OX Steak Lounge,比同一條街的其他食店搶眼得多!店內的裝潢亦很有格調,惟小圓枱的實用性比較低。在openrice訂位,這次的優惠是$10/隻時令生蠔🦪,生蠔比想像中大隻,蠔肉亦不會好瘦削,帶點海水味,鮮味不鹹。英式香草芝士焗蠔 (6隻),焗蠔大隻飽滿,焗得恰好,不會乾身,仍很juicy。焗得金黃的芝士,令每口更添滋味!頂級牛肝菌忌廉湯,味道香濃,細滑的忌廉湯帶有牛肝菌碎粒,口感豐富!自家製牛骨牛油麵包,牛油以原節牛骨盛載,牛油香軟順滑,配上鬆軟麵包,很匹配。英式傳統布袋牛柳 (8oz),以煙肉包裹著牛柳,牛柳中間釀有蠔肉,牛柳軟稔,入口充滿牛肉汁香之餘,並帶有蠔味。黑松露鵝肝威靈頓牛柳 (8oz),酥皮包裹著牛柳,酥皮焗得金黃香脆。切開之後,內裡的材料不會鬆散,牛柳仍很粉嫩,肉汁豐沛,帶牛味。 酥皮與牛柳中間夾著黑松露與鵝肝,香氣四溢而不膩,比起布袋牛柳更為滋味!主菜配黑松露薯條,粗身薯條炸得脆卜卜,一點都不油膩,微微鹹香並帶淡淡黑松露香,可蘸茄汁或黑松露醬來吃,可口得食個不停。主菜的伴碟有薯蓉,但我們還是另加了Side Di

時令生蠔
英式香草芝士焗蠔
自家製牛骨牛油麵包
英式傳統布袋牛柳
黑松露鵝肝威靈頓牛柳

蒜蓉牛油炒雜菌,黑松露薯條,黑松露薯蓉
主菜配黑松露薯條,粗身薯條炸得脆卜卜,一點都不油膩,微微鹹香並帶淡淡黑松露香,可蘸茄汁或黑松露醬來吃,可口得食個不停。主菜的伴碟有薯蓉,但我們還是另加了Side Dish黑松露薯蓉 ($38)及蒜蓉牛油炒雜菌 ($38),薯蓉又香又軟滑,炒雜菌都幾大碟,又夠惹味~~
頂級比利時朱古力心太軟
甜品選了頂級比利時朱古力心太軟,擺盤用心,心太軟配一紅一綠的雪糕磚,是紅豆雪糕及抹茶雪糕。心太軟焗得夠脆,內裡朱古力漿夠流心,朱古力味香濃不甜膩。紅豆雪糕與抹茶雪糕夠冰凍又好香,好吃的一道甜品

由前菜、配菜、主食,以至甜品,都教人吃得滿足!
2024-02-27
英式香草芝士焗蠔
頂級比利時朱古力心太軟
2024-04-19 89 浏览
本身想去另一間餐廳,但早收,結果意外路過XO,見餐牌都啱食,決定入去一試,蒜片蝦,蝦就一般,但蒜片及蒜油搞到要叫麵包點嚟食,焗牛骨髓坊間小有,但不是特別出色,牛肝菌意大利飯連小食飯嘅我都差啲同老公争飯食,al dente得嚟,每粒都充滿菰香,TIRAMISU外表一般,但餅浸滿酒香,mascarpone 亦打得軟滑,相對比我個mossee較為失色,另位年輕侍應服務態度亦很好,下次會去試牛扒,希望不會失望
2024-04-18
2024-04-18 91 浏览
今日和朋友嚟到大埔吃一個有驚喜嘅lunch🤩我哋去咗一間裝潢華麗,充滿神秘但格調又優雅嘅餐廳😚一入到去就被兩顆耀眼奪目嘅水晶燈吸引住,而且牆身酒品擺設設計非常有品味。 我哋首先叫咗個水牛芝士車厘茄沙律,我想講沙律配上甜醋非常開胃,而且水牛芝士very refreshing~另外,叫左個set lunch, 法式澳洲牛骨牛油拌麵包配是日餐湯(椰菜花蓉忌廉湯),牛油味道超濃郁,釀喺牛骨入面充滿牛骨味,椰菜花蓉忌廉湯好creamy 又不會太oily 👍👍Main dish 係自家製A5和牛手工千層麵~ 和牛配蕃茄醬千層麵好match~ 肉質仍然保持嫩滑,配上千層麵,口感一流👍另外我哋叫咗黑松露鵝肝威靈頓牛柳。呢個真係不得了,鵝肝味濃郁,但又不會遮蓋牛柳嘅味道👅五成牛柳剛剛好,肉質鮮嫩同好Juicy~冇得頂🐂🐂side dish 有翠玉瓜同薯蓉都好好食😉另外又叫咗個黑松露薯條,配上黑松露醬同茄汁香脆可口我地叫左杯叫Forever mocktail,飲住杯mocktail 配上威靈頓牛柳,簡直冇得輸🥳Set lunch 加$38有個意式奶凍,朱古力同紅莓都好smoothy 又唔會太甜,爲呢個lu
今日和朋友嚟到大埔吃一個有驚喜嘅lunch🤩

我哋去咗一間裝潢華麗,充滿神秘但格調又優雅嘅餐廳😚

另外,叫左個set lunch,

另外又叫咗個黑松露薯條,配上黑松露醬同茄汁香脆可口

威靈頓牛柳,簡直冇得輸🥳

Set lunch 加$38有個意式奶凍,朱古力同紅莓都好smoothy 又唔會太甜,爲呢個lunch配上一個完美嘅句號。

非常值得推介俾大家,嚟開大埔嘅朋友仔記得嚟呢度啦~可以一嚐高質嘅A5和牛呀❤️❤️
2024-04-10
  • 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
  • A5黃牛手工千層麵
  • 水牛芝士車厘茄沙律
大埔隱藏了很多隱世餐廳,呢間係其中一間!多謝老公花時間尋寶❤️特別喜歡這裡的裝修,播放的英文歌都很有品味 🎶 很快已經warm up,跟另一半談談天。⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆𝓢𝓮𝓽 𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 $398𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻1. 「Burrata E Pachino」是一道極為出色的前菜。溫泉狀態的水牛芝士柔軟滑嫩🧀,完美融合了甜美多汁的車厘茄🍅,配以新鮮芳香的火箭菜🥬,口感層次豐富,開胃性極佳。2. 「Beef Carpaccio」薄切牛肉片質感嫩滑🥩,牛味重,配以清脆爽口的火箭菜🥬,別具特色。🙌🏻𝓢𝓸𝓾𝓹3. 「Cream Boletus Mushroom Soup」濃郁醇厚,牛肝菌的鮮香氣息濃郁🍄,一小粒一小粒菇粒衝入口中,忌廉質地滑順,很滿足。4. 「Lobster Bisque」龍蝦濃湯濃郁香醇🦞,湯中蘊含了龍蝦的鮮甜滋味,湯汁濃郁細膩,賣相優雅。𝓜𝓪𝓲𝓷5. 「Sous Vide Chateaubriand Steak」採用慢煮工藝,牛柳肉質嫩滑如絲🥩,配上醇厚的紅酒醬汁,風味絕佳。這裡order steak 沒錯了,牛味濃👍🏻6. 「

𝓢𝓮𝓽 𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 $398

𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻

𝓢𝓸𝓾𝓹

𝓜𝓪𝓲𝓷

6. 「烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁」龍蝦肉質鮮嫩🦞,與西班牙紅蝦汁相得益彰,別具特色。

𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴
7. 「紅白餐酒」選擇適當,能夠與菜品完美搭配🍷。意粉配白酒很不錯👍🏻

不是試食活動*
🎉🎉🎉 大埔的美食真是越來越豐富了!今天要和大家分享的是一家名叫OX Steak Lounge的精緻西餐廳。😍😍😍📍 餐廳位置非常便利,進入餐廳,立刻感受到其優雅的氛圍,裝潢簡約而高雅,讓人感到非常舒適。😍😍😍🍴🍴🍴 OX Steak Lounge的DINNER SET非常超值,包括了自家製生牛肉他他、龍蝦濃湯、日本A5和牛西冷和頂級比利時朱古力心太軟。😍😍😍🥩 牛排是這家餐廳的主打菜式,我們點了日本A5和牛西冷,牛排煎得非常恰到好處,肉質鮮嫩多汁,入口即化,簡直是人間美味!😍😍😍🍲 龍蝦濃湯也非常出色,湯底醇厚,龍蝦肉質鮮美,讓人回味無窮。😍😍😍甜品方面,頂級比利時朱古力心太軟更是令人驚艷,朱古力香濃滑順,口感醇厚,讓人忍不住一口接一口。😍😍😍💰💰💰 儘管這家餐廳的價錢不算貴,但服務和環境都非常優秀,讓人感到非常舒適。😍😍😍

2024-03-19
2024-04-06 94 浏览
ox steak 隱世高質西餐大埔隱世高西餐👍🏻今晚同屋企人過嚟食dinner ,食得好滿足。大埔範圍就有高級餐廳真係有驚喜👍🏻餐廳面積雖然唔太大,裝潢格調不錯,服務都不錯👍🏻餐廳主打食牛,我哋點左個慢煮七打牛柳。上碟好精緻,伴碟菜都好有心思。牛柳新鮮,牛味香濃,十分鮮嫩多汁👍🏻比目魚配檸檬牛油汁比目魚油豐富,肉質鮮嫩,滑溜又juicy !魚皮香脆,非常好味👍🏻蒜片辣蝦本身用料上乘,鮮蝦爽口彈牙,浸在特濃蒜味橄欖油裡令蝦隻口感更滑囗👍🏻龍尾蝦意粉配西班牙紅蝦汁龍尾蝦大大隻,肉質爽口鮮甜,意粉帶有濃厚嘅蝦味,非常惹味,意粉十分彈牙,讚👍🏻
ox steak
隱世高質西餐
餐廳面積雖然唔太大,裝潢格調不錯,服務都不錯👍🏻
餐廳主打食牛,我哋點左個慢煮七打牛柳。
比目魚配檸檬牛油汁
蒜片辣蝦
龍尾蝦意粉配西班牙紅蝦汁

2024-04-05 46 浏览
OX Steak Loung餐廳位於新界大埔舊墟直街九號業發大廈地下,餐廳裝修以牛為主題,牆身擺放很多不同的酒類,另一邊牆身掛有幾個金色牛頭,天花掛有一盞大水晶燈,餐廳座位寬敞坐得舒適,餐廳主打西式牛扒和各種酒類,還有很多西餐選擇,餐廳時常播放輕鬆舒暢的英文歌,令食客聽出耳油,一個好有情調聚餐的好地方,服務員招呼殷勤有禮。Set LunchChateaubriand Steak美國安格斯七打牛柳$198前菜有沙律和麵包,車厘茄雜菜沙律,沙律入口清爽,麵包上桌還熱,食落軟綿,.美國安格斯七打牛柳有青瓜,薯蓉,香蒜,紅蘿蔔,椰菜苗,黃瓜,香草作伴碟,廚師煎牛柳煎外皮小小焦香,內裹粉紅色牛肉,入口嫩滑,有牛味,點埋醬汁更好味,配料多,非常滿足。餐飲熱檸水.檸檬夠新鮮,酸酸地增加食慾。套餐十$38有甜品自家製意式奶凍,奶凍有薄荷葉作點綴,用紅莓和朱古力製作奶凍,口味唔錯。套餐十$38有生啤。Sous Vide lberico Pork Rack W/Apple Salsa Sauce慢煮西班牙黑毛豬配蘋果莎莎醬$158廚師擺盤精緻.好有田園感覺,配料豐富,有青瓜,薯蓉,香蒜,紅蘿蔔,椰菜苗,黃
OX Steak Loung

Set Lunch

廚師擺盤精緻.好有田園感覺,配料豐富,有青瓜,薯蓉,香蒜,紅蘿蔔,椰菜苗,黃瓜,香草作伴碟,廚師煎黑毛豬扒煎到剛剛好,唔會過火,食落嫩滑,同蘋果莎莎醬一齊食,別有一番風味。餐飲熱咖啡,上桌香濃的咖啡,入口順滑。

Belgian Chocolate Lave Cake頂級比利時朱古力心太軟$88
廚師擺盤精美,有綠茶雪糕,紅豆雪糕,紅莓醬作作伴作伴碟,朱古力心太軟有薄荷葉作點綴,外層朱古力有口感,內層心太軟香濃,入口微熱軟淋淋.一個朱古力甜品有兩種口感。

Signature Mocktails一YOU (Soda,Lime Juice,Mint)$86
青檸薄荷葉梳打,入口清涼,微甜,感覺透心涼。

2024-04-04 65 浏览
大埔開左間睇落幾精緻嘅西餐廳,環境燈光偏暗,貌似行中高檔路線。由佢裝修嘅時候已經開始留意,門口招牌有個S字母我成日路過見到都覺得佢係倒轉左🤔 餐廳主打唔同部位款式嘅牛肉。我地兩個人,試左個tasting menu同埋散叫左少少野,另外再叫左紅白酒配搭一下。 Tasting Menu🍄頂級牛肝菌忌廉湯:香濃嘅牛肝菌味,幼滑之餘都食到少少牛肝菌顆粒,忌廉好似有拉花(?)👅低溫慢煮煙燻牛舌沙律:簡單一個沙律清清地🥩韓國Minsok頂級純種韓牛1++肉眼:比較少接觸韓牛,煎得幾香,食落有適當嘅嚼勁,配菜嘅擺盤都幾有心思🍨頂級比利時心太軟.雪糕:心太軟配紅豆味雪糕,碟上面有朱古力粉logo A la carte🦪半打生蠔:唔記得左係咩款🥩低溫慢煮封門牛柳:封門柳通常都係打邊爐食,要黎慢煮都幾嫰滑🍟🥖a la carte main course可以任食兩樣野:薯條同麵包,最啱大胃王。薯條分別有茄汁同埋黑松露醬,麵包方面配有牛骨牛油。 整體擺盤都有啲心思嘅。座位方面幾舒適,大部分都係軟座,a la carte menu嘅薯條同麵包任食,最啱三五知己飲兩杯chill住食。

Tasting Menu
👅低溫慢煮煙燻牛舌沙律:簡單一個沙律清清地