2022-11-11 128 浏览
OVO係灣仔其中一間我好鍾意嘅店舖😍 佢地有室內設計、傢俬家品、花藝、仲有餐廳,成個環境都好靚好舒服😌間中食下素,健康又環保🍔Impossible Meat 漢堡配薯角 $128 漢堡扒用植物肉製作,賣相、口感同味道嘅仿真度極高,我都食過唔少未來漢堡,呢個真係食過當中最好味👍🏻👍🏻配合埋個特色醬,好味好滿足😋揀咗配薯角,除咗茄汁,仲有自家蜜糖芥末醬,同埋川椒辣粉,呢個辣粉真係不得了,好香麻辣嘅味道,但識落又唔會好辣,正!另外點了一份 Jumbo Set套餐包括:湯/沙律+小食+主菜+甜品+飲品主菜揀咗忌廉芝士牛肝菌扁意粉 $148一上枱已經聞到好香嘅牛肝菌味,唔算特別Creamy, 唔會太漏,偏乾身一啲,多啲醬汁就好喇,個醬汁真係幾好味😋仲有好多唔同種類嘅菇菌,都幾足料意大利雜菜湯好明顯係用新鮮食材煲成,食到粒粒粟米甘筍😋個湯好鮮甜小食:芝士粟米流心蛋大啡菇, 大大隻甜品:芒果水晶小丸子好耐冇食過呢款甜品呀,仲要芒果汁底😋好好食,芒果好清甜,完全唔酸!小丸子煙煙韌韌,水晶粒粒好爽口,三樣嘢嘅完美配合簡直無敵!即刻覺得自己青春左,回到中學時期探訪許生~飲品:清新健康水果茶 +$33不過可

🍔Impossible Meat 漢堡配薯角 $128

另外點了一份 Jumbo Set
套餐包括:湯/沙律+小食+主菜+甜品+飲品

主菜揀咗忌廉芝士牛肝菌扁意粉 $148

意大利雜菜湯
好明顯係用新鮮食材煲成,食到粒粒粟米甘筍😋個湯好鮮甜

小食:芝士粟米流心蛋大啡菇, 大大隻

甜品:芒果水晶小丸子

飲品:清新健康水果茶 +$33
不過可以兩個人share一壺,原來只有凍飲,新鮮水果浸喺茶入面,飲到水果嘅味道亦都冇蓋過茶香👍🏻

最後,見到台台都嗌,忍唔住點埋 「黃金奇異果爺爺」上面係3.6牛乳雪糕,下面椰殼載着夜水整嘅水晶,質感有啲似大菜糕,椰味十足!好味😋

呢度嘅服務非常好👍🏻店員會同每枱客人傾計介紹下呢度,原來呢度係灣仔舊街市,已經列為三級歷史建築物,想帶俾客人五感嘅享受~其中味覺就開咗OVO Cafe!

• Impossible  Meat  Burger  配薯角
2022-11-11 79 浏览
這間新素食餐廳OVO Café位於近百年歷史的灣仔舊街市,被列為三級歷史建築物,活化古蹟保留了部份外牆及階梯的歷史痕跡和味道。餐廳那邊有一部份是花藝店「OVO Garden」的,而對面則是三層的包括家品店「OVO」,均來自同一本地品牌OVO Group。餐廳裝修同樣以大自然為主,擺放不同精美的自家品牌裝飾。OVO Café主打西式素食,除A La Carte外,亦有不同時段的套餐供應;同時與「大飯糖」合作提供中式和西式的甜品,讓更多人接觸到素食。Dinner Set好豐富,包括前菜、主菜、小食及甜品,我們再單點了一些。Impossible Meat漢堡 - $228這塊厚厚的Impossible Meat植物肉漢堡扒煎得略帶焦香,口感極似免治牛肉,肉味好濃郁及多汁,幾可亂真,有著相同的營養,卻有著較少的總脂肪及全無膽固醇,更加健康;還有其他經典的漢堡配料,包括生紫洋蔥、蕃茄、生菜及素芝士,鬆軟的麵包一邊塗上蕃茄醬,一邊則是蛋黃醬。黑松露薯條即叫即炸的薯條好金黃酥脆不油膩,另上的黑松露忌廉醬有著松露的飄香且口感幼滑。鮮果沙律碗除了翠綠的沙律菜外,有香蕉、西瓜、芒果、菠蘿及柚子肉五款水果,

Impossible Meat漢堡 - $228
是日餐湯&黑松露薯條&鮮果沙律碗

黑松露薯條
鮮果沙律碗

除了翠綠的沙律菜外,有香蕉、西瓜、芒果、菠蘿及柚子肉五款水果,還有各式堅果,伴著輕盈的和風沙律汁酸酸甜生,色彩繽紛。
是日餐湯

綿密的南瓜湯好清甜,略帶陣陣胡椒辛香。
朱古力心太軟配北海道3.6軟雪糕

朱古力心太軟配北海道3.6軟雪糕 +$18
完整的心太軟好飽滿,切開流出濃濃的朱古力醬,外脆內軟的蛋糕濕潤軟熟,配軟雪糕以北海道3.6牛乳及意大利雪糕粉製成,牛奶味特別濃郁及絲滑,旁邊還有爽脆的餅乾碎及香甜的朱古力醬。
忌廉芝士牛肝菌扁意粉

忌廉芝士牛肝菌扁意粉 - $108
多款鮮味彈牙的雜菌,當中最矜貴的牛肝菌好飽滿,甘甜帶獨特菌香,撒滿鹹香的巴馬臣芝士碎,煙韌彈牙的扁意粉富麥香,掛滿幼滑的忌廉汁。
熱椰奶西米露

熱椰奶西米露 - $28
奶白色的椰奶好濃郁,富椰子香氣,一粒粒晶瑩剔透的西米露好有口感。

七色花茶 - $66
包括洋甘菊、玫瑰、金盞花、桂花、胎菊、茉莉花及高原綠蘿花七款花茶葉,花香味超濃郁且層次豐富,色彩好繽紛。
清新水果茶

清新水果茶 - $66
浸著大大塊西瓜、香蕉及菠蘿等水果切件,茶味中帶著香甜及清爽的果香。
2022-11-10
2022-11-09 617 浏览
記得早幾年嚟過食飯,已經覺得呢度好靚,周圍有d花同盆景,望落好舒服~嗰時冇而家有咁多甜品款式,但野食都算幾掂!今次嚟都幾有驚喜,有新菜式😻✨沙律+餐湯+小食 - 我地叫左一個餐,包晒鮮果沙律,南瓜湯同川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞脾🤩鮮果有金奇異果,西瓜同芒果,樣樣都好甜好新鮮!南瓜湯落左d黑椒,又幾特別啊😆個小心好惹味,個雞脾其實係腐竹卷埋炸,口感唔錯!✨炸素魚配薯條 - 第一次食炸素魚,口感同味道都整得幾真實啊!炸完夠晒香口,連個他他醬都係素,幾體貼,啱晒全素嘅人🥰✨黑松露野菌燉飯 - 份量超足,大碟得嚟又幾入味,黑松露好香,飯嘅軟硬度亦剛剛好👍✨鮮果爺爺 - 好巨好吸睛,跟餐+$28 就可以轉呢個,入面係椰子果凍,仲有唔同嘅鮮果,面頭係高高嘅牛乳雪糕,好滑好正,成個配搭好特別😋✨熱朱古力 - 打卡都幾靚,甜度可以揀少甜/多甜,我地揀左正常,味道剛剛好💕✨香蕉奶昔 - 我幾鍾意佢好真材實料,飲到香蕉蓉,飲落口感都夠smooth🤤

鹽酥素雞脾

炸素魚配薯條
熱朱古力
香蕉奶昔
2022-11-09 389 浏览
有時食得太多肉對身體都唔好🐷 呢間小店主打健康又美味嘅新派素食料理,除此之外更有中西式甜品同特色小食💗 整體環境十分舒適,有好多綠色植物同花花佈置,充滿田園嘅氣息🌳 伴素套餐超級豐富,有齊主食、小食、沙律、餐湯、甜品同特飲🐷 Impossible meat 以植物肉製成,肉質軟腍,風味十足👍🏻 漢堡包外脆內軟,搭配素芝士、番茄等配料,口感豐富🤩 芝士忌廉西蘭花鮮甜美味,沙律搭配水果食落幾清新,餐湯都唔錯,質感濃稠,十分足料😗瑪嘉烈特芝士薄餅有驚喜!純素芝士都係第一次食,味道濃郁而唔油膩,唔覺唔覺就食哂成個了🧀!另外加咗個鮮果沙律碗,大大碟夠晒健康😬 飲品方面要咗菠蘿荔枝沙冰同芒果奶昔~ 兩款都OK但建議唔好加雪糕球,會影響咗佢原本嘅味道呀🤧甜品種類繁多,選擇困難症人士表示我全都要!芒果爺爺賣相精緻,上面係乳酪雪糕,味道酸酸甜甜咁好解膩,下面搭配鮮甜嘅芒果同果凍,份量驚人,性價比幾高🍦 焦糖燉蛋面層燒至脆香,入口嫩滑,帶點雲呢拿味~ 朱古力心太軟外脆內軟,流心偏少但勝在味道夠濃郁!中式甜品三點盛有齊芝麻糊、杏仁糊同腐竹糖水,一次過試晒三款傳統嘅味道😬 開心又滿足🥱

2022-11-03 106 浏览
“日式咖喱野菌素漢堡扒飯”($105)“油漬蕃茄羅勒醬松子意粉伴素晚餐”($208)“焦糖燉蛋配雪糕”($58)“芒果梳打/芒果冷萃白桃烏龍茶”($46)OVO自從灣仔舊街市活化之後就已經進駐除咗素食cafe,仲設有傢俱,花店🌺而cafe最近就同大飯糖甜品店crossover主食同甜品可以一次過享用🥰呢道食物選擇非常多而且menu有寫明邊啲係vegan/可轉vegan真係十分之貼心晚餐方面有提供伴素晚餐dinner set包咗前菜,主菜,小食,甜品我地主菜選擇咗油漬蕃茄羅勒醬松子意粉🍝小食就點咗忌廉芝士西蘭花前菜就有鮮果沙律同餐廳,真係好豐富😆意粉羅勒醬味道好香幾惹味☺️跟餐甜品叫做呂宋海峽🥭滿滿超香甜嘅呂宋芒果肉,水晶凍加上海鹽雪糕想講呢個set份量超級多😆好抵食😛我地另外單點咗個日式咖喱野菌素漢堡扒飯🍛漢堡扒食落味道,質感都同真肉好似😍咖喱係經典日式咖喱味道,好下飯🤤入面仲有好多蔬菜☺️好似雜菌,椰菜花,蘿蔔等最後仲叫多咗個焦糖燉蛋配雪糕😍面頭焦脆,入面超creamy😚仲見到唔少雲呢拿籽3.6牛乳雪糕超級軟滑🍦配上Crème Brûlée一齊食真係好滿足🥰
“日式咖喱野菌素漢堡扒飯”($105)

“油漬蕃茄羅勒醬松子意粉伴素晚餐”($208)

“焦糖燉蛋配雪糕”($58)

“芒果梳打/芒果冷萃白桃烏龍茶”($46)

OVO自從灣仔舊街市活化之後就已經進駐

除咗素食cafe,仲設有傢俱,花店🌺

而cafe最近就同大飯糖甜品店crossover

主食同甜品可以一次過享用🥰

呢道食物選擇非常多

而且menu有寫明邊啲係vegan/可轉vegan

真係十分之貼心

晚餐方面有提供伴素晚餐dinner set

包咗前菜,主菜,小食,甜品

我地主菜選擇咗油漬蕃茄羅勒醬松子意粉🍝

小食就點咗忌廉芝士西蘭花

前菜就有鮮果沙律同餐廳,真係好豐富😆

意粉羅勒醬味道好香幾惹味☺️

跟餐甜品叫做呂宋海峽🥭

滿滿超香甜嘅呂宋芒果肉,水晶凍加上海鹽雪糕

想講呢個set份量超級多😆好抵食😛

我地另外單點咗個日式咖喱野菌素漢堡扒飯🍛

漢堡扒食落味道,質感都同真肉好似😍

咖喱係經典日式咖喱味道,好下飯🤤

入面仲有好多蔬菜☺️好似雜菌,椰菜花,蘿蔔等

最後仲叫多咗個焦糖燉蛋配雪糕😍

面頭焦脆,入面超creamy😚仲見到唔少雲呢拿籽

3.6牛乳雪糕超級軟滑🍦

配上Crème Brûlée一齊食真係好滿足🥰
2022-11-03 98 浏览
最近好鐘意植物就搵咗間好靚嘅cafe打下卡😍第一次嚟就叫咗個jumbo set - 包咗個主食,沙律,小食,甜品啱曬想試多啲野嘅我~impossible meat burger之前食過omi 素肉其實有啲麻麻,但朋友勁推話impossible 係唔同,就試吓真係有驚喜,唔講以為真嘅,切開仲見到少少血紅色😂 原來係紅菜頭嚟,質感亦做到好似。~黑松露薯角~法式焦糖燉蛋幾似paxxxxxx個間,建議加$10就升級做呢個~超級榴連奶昔身為榴連愛好者,見到有即叫。勁足料😆如果有食過ikea個雪糕,就好似個雪糕溶咗咁,我諗99%係榴連肉😆~水果茶又係勁足料,目測有西瓜,波羅,香蕉,配甜品勁解溜~芒果爺爺其實本身已經好飽,因為想試埋個色乳酪雪糕就加埋,又係個句洗品洗咁足料😂 食曬啲雪糕發現入面啲芒果仲有勁多,食極唔完,仲有啲椰子凍🤣 用椰子水整,好清甜
最近好鐘意植物就搵咗間好靚嘅cafe打下卡😍

啱曬想試多啲野嘅我
~impossible meat burger

~黑松露薯角
~法式焦糖燉蛋
幾似paxxxxxx個間,建議加$10就升級做呢個

~超級榴連奶昔

身為榴連愛好者,見到有即叫。勁足料😆

~水果茶

又係勁足料,目測有西瓜,波羅,香蕉,配甜品勁解溜

~芒果爺爺

食極唔完,仲有啲椰子凍🤣 用椰子水整,好清甜
OVO, meaning egg in Latin, comprises of a high-end furniture store, a boutique of floral art and a vegetarian cafe. OVO Cafe is now in collaboration with Sweet Canteen that offers a wide range of desserts from parfait to sweet soup.Dirty - beautiful marbled color. Aromatic espresso that infused gradually into the cold milk.Jumbo setLinguine Creamy Porcini - smooth and slightly creamy, perfectly made sauce. Soup of the Day - a blend of chopped veggies like celery, carrot, pumpkin... Feeling healt

Dirty

Jumbo set

Soup of the Day - a blend of chopped veggies like celery, carrot, pumpkin... Feeling healthy!

Cheesy Corn Portobello with Lava Egg - vibrant orange egg yolk mixed with the umami of portobello. Sooo good.

Fresh Fruit Platter - mango, watermelon, banana, golden kiwi and pineapple. All fresh and sweet!

Quesos Impossible Meat Linguine Bolognese with Lava Egg - linguine flooded in melted cheese and loads of plant-based meat. Huge portion. Such a satisfying dish!

芒果爺爺

Mango with Gr.papa - fresh coconut water kanten jelly, topped with fresh mangoes and Hokkaido 3.6 soft milk ice cream. Irresistibly delicious combo that would satisfy every person with a dessert stomach!!

The cafe features vivid indoor garden design that creates relaxing nature vibes. As the passionate owner emphasized "Even one vegetarian meal would be able to save the environment". Really appreciate their effort in going the extra mile to promote the vegan/vegetarian culture.
Dirty
雖然我成日出去食好嘢,但耐唔耐我都想食返啲素食,今次推薦番一間我幾鍾意既素食餐廳比大家,因為呢一間餐廳最近改名同大飯糖合作,可能有啲男仔會覺得素食好似聽落唔吸引喎,但佢地依家既新Menu除左有多款impossible meat 菜式(食落唔講真係唔知係素食),又有好幾十款甜品,另外周末都有jumbo set $148(前菜+主菜+小食+甜品+飲品) 或者比較細食嘅朋友可以選擇light set$88 (主菜+前菜/小食+甜品+飲品) ,係咪好吸引呢🥰OVO 除左係cafe,隔離仲係花店同傢俬舖,食完野仲可以去行下,藝術感好強!佢個地站係灣仔舊街市三級歷史建築物,依家反而變咗做素食餐廳,其實食素食都有好多好處,例如卡路里比較低啱晒想減肥嘅女仔,而且有比較多嘅膳食纖維,除咗對身體好之外當然對個環境都有好處,減低排碳!前菜: 芒果金柚有機沙律好fresh!好鍾意呢個前菜,芒味好甜!主菜:四重芝士Impossible meat 肉醬流心蛋扁意粉唔係誇張,我試左一淡就停唔到口,我鍾意佢係比較濕潤,芝士味濃但唔會搶咗肉醬同蕃茄味,肉醬都好好味,真係完全唔似係食素。小食:素雞脾其實係腐皮做既,但食落

前菜: 芒果金柚有機沙律
好fresh!好鍾意呢個前菜,芒味好甜!

小食:素雞脾
其實係腐皮做既,但食落都好好食,係炸過既腐皮,外面再加上醬油燒汁,仔細食落去真係雞肉味

甜品:芒果水晶撈小丸子
勁多芒果,差唔多有成半隻,如果係食少d肉但係可以食多份甜品,我係覺得ok嫁🤣
份量都幾多,食完甜品心情特別好

另一份主菜: Impossible meat漢堡
可以見到佢漢堡扒係比較厚,味道微甜原來係因為入邊有紅菜頭成份,而且食囉特別有咬口彈牙,好似係因為啲肉醬入邊加咗啲蘑菇洋蔥之類,食食吓唔講都唔記得自己係食緊素🤣

小食:甜椒粟米芝士卷
加上honey Master特別開胃甜甜酸酸,食完一份都覺得唔夠喉

甜品:雜果西米
佢哋係用大粒嘅西米,雜果方面有香蕉芒果西瓜金奇異果,水果份量真係好多

仲有嘢飲,篇文係有啲長嘅帶嘢飲方面都好吸引真係要睇埋落去,唔好錯過啲重點

我哋試咗榴槤咖啡!latte上面再加榴槤雪糕,呢個真係好少見到,當時一見到即刻眼前一亮,唔理咁多叫咗先,幫你地做吓白老鼠試吓好唔好飲,咁我個味道真係都幾match! 衰佬其實係唔食榴槤既,我呃佢飲咗幾啖,佢一開頭仲話幾好飲,我一話係榴槤佢就唔飲!都唔知係真唔係😅

佢自己就叫香蕉奶昔,奶昔質地好濃滑,佢未飲就比我飲左半杯😁香蕉味真係好濃!

其實食完已經好飽,唔好彩俾我見到有人叫一份椰青咁嘅嘢上面仲有雪糕!🥹真係好吸引呀,我地決定坐多一陣之後叫黎食,其實環境真係幾好,有好多盆栽乾花鮮花,坐咗好耐都得,之後我哋叫咗個芒果爺爺!上面係3.6牛奶雪糕加意大利雪糕!我覺得牛奶味真係特別濃滑下面有芒果,再過個底係椰青水加寒天,雪糕微溶加上椰青寒天,真係勁正!必點!必點!

其實整體來講成個用餐感受,食物方面都非常之好,你想食完之後都覺得好似好健康!一啲罪惡感都冇😍飽肚之餘又唔驚會好肥,其實有時出去食得肉多都覺得特別熱氣個人都燥底,所以我自己係會每隔一段時間要自己食返多啲菜或沙律,去清一清腸胃。

人均200 lunch
食咗咁多嘢都係咁價錢真係抵食

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2022-10-30 79 浏览
聽店主介紹,這個地方是由舊灣仔街市改建而成🏠所以樓底夠高,地方也很寬敞😎他們希望打破傳統素食的觀念,希望提供健康又美味的素食選擇,吸引更多人嚐試素食☺️🥦.主食方面,我們點了兩個jumbo set🍱有前菜、主菜、小食、甜品和飲品,超豐富😻😻我們選了芒果柚子有機沙律🥭🍊🥗芒果香甜,配合柚子粒和黑醋,是個很開胃的前菜🤩小食的紫薯甘栗餅是必點🍠🌰❤️‍🔥❤️‍🔥紫薯和栗子餡的配搭簡直完美🥰兩者都很甘甜,可能因為是栗子的季節🍁所有栗子食物都特別好吃🥹黑松露薯角🥔🍟也毫不遜色,薯角炸得很香脆,沒有油膩的感覺,黑松露醬味道濃郁,非常可口💓.主食點了韓式野菜蟲草花炒粉絲、和忌廉芝士牛肝菌扁意粉🍝粉絲炒得很乾身,夾雜了大量我喜歡的菇菌和蟲草花,調味剛剛好,不會過咸❤️❤️扁意粉同樣出色,但覺得牛肝菌的味道可以做得再濃郁一點🤣🤣.甜品則選了宇治金時🍵🍡和水果拼盤🥭🍉🍌🤣宇治金時裡面有抹茶的布甸和丸子,喜歡抹茶的話一定要試試🙋🏻‍♀️.飲品方面,很推介檸檬冷萃荔枝烏龍茶🍹入口散發檸檬和荔枝兩種天然的果香味,然後烏龍茶的甘香隨之而來,甜度剛剛好,十分清新😎.雖然吃完主食已經很飽很滿足🤭🤰🏻但甜品有第二個胃🫡而且他們跟大

主食點了韓式野菜蟲草花炒粉絲、和忌廉芝士牛肝菌扁意粉🍝

雖然吃完主食已經很飽很滿足🤭🤰🏻但甜品有第二個胃🫡而且他們跟大飯堂合作,所以也點了一個芒果芭菲杯來試試🥭🍨😆😆
這個完全驚艷了我們🥰🥰🥰
北海道3.6軟雪糕的牛奶味極濃郁🥛🍦配合酸酸甜甜的芒果,為這一餐作了完美的總結💯
芒果芭菲杯
芒果芭菲杯
2022-10-30 100 浏览
這間素食西餐廳位於灣仔,前身是灣仔舊街市,現在是三級保護歷史建築物。由於活化舊街市,被OVO Group投得,內有OVO家具店,花藝店和餐廳。一入門口是鋪滿牆壁的綠草,右面有一道樓梯,兩旁都攞滿了美麗的盆栽和植物,餐廳的一角也擺設了蘭花和很多小盆栽,樓底十分高,設計師就善用這空間,吊掛了很有特色的裝飾,不少食客都忙於在各處打卡。餐廳雖然是素食,但款式多和新派,我們揀了JUMBO SET, 餐廳很有心思,用了多邊形的餐盆放上前菜,小食和新鮮水果,前菜是鮮甜的蔬菜湯,將蕃茄,紅蘿蔔,西芹等蔬菜打成溶混合配以黑椒,所以湯十分清甜。小食是芝士流心蛋粟米大啡菇,大而鮮紅的流心蛋放在碗型的啡菇上,令人垂涎三尺,味道很夾。主菜是芝士牛肝菌意粉,也很好味。此外,我們還吃了四重芝士肉醬流心蛋意粉,那些肉碎與新鮮肉口感很相近,你不會以為在吃素,配以芝士和蛋混合來吃,令你回味無窮。甜品我們揀了有特色的芒果爺爺,它是用椰皇水配以寒天冷凍配以芒果放在椰皇內,再加上北海道3.6牛乳的軟雪糕,甜味剛剛好,雪糕香滑,是一款很好味的甜品,值得推介。想不到平時不吃素的我,這一餐使我吃得樂透,每一款食物由選料,烹調,設計和

芒果爺爺

想不到平時不吃素的我,這一餐使我吃得樂透,每一款食物由選料,烹調,設計和配搭都見有心思,而餐廳的氛圍讓你會放鬆心情,要細細品嚐食物,這一餐我帶著一份感恩和與自然結合的心去享受美食。
芒果爺爺
近期remodeling嘅一間素食café菜式上有新嘅調整佢地個ABD都幾特別素肉漢堡調味同口感都好像真芝士粟米流心蛋大啡菇幾好食(私心如果加少少黑松露會更惹味)紫薯甘栗餅甜甜地得嚟口感近似日式“可樂餅”幾有驚喜最特別嘅係有細細杯楊枝甘露變咗唔駛捱茄汁焗豆喇😂同埋室內環境好似花海咁都幾打卡able- All Day Breakfast (veg)- 西瓜沙冰灣仔灣仔道1號地舖
All Day Breakfast (veg)
西瓜沙冰
Ovo cafe x 大飯糖灣仔區出名多美食, 今次嚟到灣仔嘅綠洲冇記錯,幾年前來講食過一次, 餐廳前身係灣仔街市, 宜家被列為三級歷史建築入到去感覺非常之清新,好似置身於大自然熱帶雨林咁而最近Ovo Cafe聯成左大飯糖繼續主打健康美味素食 promote 持續發展一入餐廳就好似入咗一個Garden咁原來餐廳旁有個花店, 所以餐廳既環境都好多綠色植物同埋花❤️ 難以想像係一個咁繁忙嘅灣仔區咁舒服嘅地方另外,呢間餐廳令一個賣點就係健康素食岩哂我地呢d 繁忙又想食得好味食得健康既都市人! ❤️menu 上既特上套餐非常吸引 前菜+主菜+小食+甜品+飲品前菜小食甜品都用六角形既擺盤 非常別緻☺️芒果金柚有機沙律d 沙律菜好新鮮 配上好甜既芒果同柚子肉 好開胃 🌟🌟🌟🌟🌟忌廉芝士牛肝菌扁意粉 比得上出面意大利餐廳既手工意粉🌟🌟🌟🌟🌟日式咖喱流心蛋野菌素飯除左野菌 亦都配有好多既蔬菜 1d 都唔會寡 ☺️🌟🌟🌟🌟🌟Impossible Meat 漢堡第一次食impossible meat一開頭都有d 好奇究竟有幾impossible 呢 同埋點樣可以素食做到好似真既肉呢但一咬落去 真係有驚喜🥹真心唔
Ovo cafe x 大飯糖

灣仔區出名多美食, 今次嚟到灣仔嘅綠洲
冇記錯,幾年前來講食過一次,
餐廳前身係灣仔街市, 宜家被列為三級歷史建築
入到去感覺非常之清新,好似置身於大自然熱帶雨林咁
而最近Ovo Cafe聯成左大飯糖
繼續主打健康美味素食 promote 持續發展

一入餐廳就好似入咗一個Garden咁

另外,呢間餐廳令一個賣點就係健康素食
岩哂我地呢d 繁忙又想食得好味食得健康既都市人! ❤️

一開頭都有d 好奇究竟有幾impossible 呢
同埋點樣可以素食做到好似真既肉呢
但一咬落去 真係有驚喜🥹
真心唔講係用素做真係覺得食緊一個好正常既burger
除左塊肉之外, 個包都非常非常好味 😋
外脆內軟 好高質 !!
個人認為呢個burger 係必食 !! ❤️
🌟🌟🌟🌟🌟+🌟

好香 我唔食辣既都食到 好好味😋

素雞脾
原本以為係扮雞肉 但原來係d 腐竹包成好似雞髀咁 個表皮好香脆 入面d 腐竹都好juicy 好好味
素雞髀

芒果水晶撈小丸子
素菜加甜品呢個概念真係好好,食得健康之餘,又滿足 芒果新鮮好甜加埋水晶同埋小丸子。其實淨係食呢個已經好開心。😆

水果拼盤🍉🥭🍌
跟餐仲可以叫埋水果, 喺繁囂嘅日子入面係好好嘅點綴,水果好新鮮,同埋可以一個人食或者share

超級榴槤奶
超級推介! 本身唔係榴槤嘅超級粉絲,不過都鍾意加埋可以喺set入面upgrade,飲緊杯嘢嗰時都真係覺得係明智選擇,榴槤味好濃唔會太甜裏面仲有榴槤肉同埋雪糕真係好好好好飲
🌟🌟🌟🌟🌟+🌟
D24超級榴槤奶

如果覺得套餐太多,可以a la cart
款式非常之多,尤其是甜品,有成30至40款🤭
中式西式新穎既都有 !! 好多都好想試 !!

原來對面係ovo 自家品牌既家品店

忌廉芝士牛肝菌扁意粉、意粉
素雞髀
D24超級榴槤奶
  • 鮮果拼盤
-//位於灣仔•舊街市🏭已列為三級歷史建築物餐廳放滿花花草草,好似喺田園森林用餐🥳睇得出老闆放咗好多心思去佈置呢間餐廳👍🏻OVO都係一間花藝店🌹用餐時都聞到陣花味仲係一間以木製為主嘅傢俬賣🫶🏻 非常多元化*順帶一提 餐廳員工幾有禮貌招待 值得讚賞👍🏻📍Impossible Meat 漢堡配薯角 $128漢堡既漢堡扒,其實係植物肉製作嘅漢堡扒無論係賣相 定係口感都呃到人,仿真度極高同真肉好似冇乜分別🤣 雖然唔係真既漢堡扒但賣相絕對唔執輸,滿足感同樣令你爆燈💡另外個芝麻包烘到好香口,外脆內軟幾正😋Burger配上新鮮生菜、半融芝士、蕃茄等等絕對適合想食肉,但同時又重視健康既你😏📍忌廉芝士牛肝菌扁意粉 $148(套餐:前菜+主菜+小食+甜品+飲品)呢個牛肝菌意粉真係 令人心掛掛想食多次😋深深俘擄咗我既心🥹 絕對係餐廳必試之選意粉用左幾款菇類去烹調,令口感更加豐富仲特別加咗松露粉做點綴🤪係舌尖上既殺手濃郁而不失香氣,味道即時提升咗一個層次📍雜菜湯+芝士西蘭花雜菜湯好足料好濃味,絕對唔係溝水個啲😏西蘭花配埋芝士呢個最佳組合 絕對冇得輸🥦📍芒果水晶撈小丸子(升級+$10)甜品時間🔔口感煙韌既小丸子
//位於灣仔•舊街市🏭已列為三級歷史建築物
餐廳放滿花花草草,好似喺田園森林用餐🥳
睇得出老闆放咗好多心思去佈置呢間餐廳👍🏻
OVO都係一間花藝店🌹用餐時都聞到陣花味
仲係一間以木製為主嘅傢俬賣🫶🏻 非常多元化

*順帶一提 餐廳員工幾有禮貌招待 值得讚賞👍🏻

📍Impossible Meat 漢堡配薯角 $128

漢堡既漢堡扒,其實係植物肉製作嘅漢堡扒
無論係賣相 定係口感都呃到人,仿真度極高
同真肉好似冇乜分別🤣 雖然唔係真既漢堡扒
但賣相絕對唔執輸,滿足感同樣令你爆燈💡
另外個芝麻包烘到好香口,外脆內軟幾正😋
Burger配上新鮮生菜、半融芝士、蕃茄等等
絕對適合想食肉,但同時又重視健康既你😏
📍忌廉芝士牛肝菌扁意粉 $148

(套餐:前菜+主菜+小食+甜品+飲品)

呢個牛肝菌意粉真係 令人心掛掛想食多次😋
深深俘擄咗我既心🥹 絕對係餐廳必試之選
意粉用左幾款菇類去烹調,令口感更加豐富
仲特別加咗松露粉做點綴🤪係舌尖上既殺手
濃郁而不失香氣,味道即時提升咗一個層次
📍雜菜湯+芝士西蘭花

雜菜湯好足料好濃味,絕對唔係溝水個啲😏
西蘭花配埋芝士呢個最佳組合 絕對冇得輸🥦
📍芒果水晶撈小丸子(升級+$10)

甜品時間🔔口感煙韌既小丸子 配上冰涼水晶
夠哂正🤩 仲要係芒果汁底,絕對係香芒誘惑
📍新鮮水果茶(升級+$33)

成壺茶俾你慢慢嘆🫖 仲係用上新鮮生果🍎
味道天然,水果茶有熱飲,另外都有凍飲的
📍西瓜爺爺 $75

原隻鮮椰皇果凍,上面再配埋3.6軟雪糕🍦
雪糕口感好滑,奶味幾濃郁,西瓜都好甜🍉
下底其實仲內有乾坤😏係好清甜既椰子啫喱
食完涼浸浸,感覺食完好似清熱解毒咁🤣
📍3.6芒果奶昔 $52

用上北海道3.6牛奶,配上天然芒果甜味🥭
飲落有淡淡既芒果味😚 奶香幼滑 好smooth
餐廳環境10分舒適
  • 忌廉芝士牛肝菌扁意粉
2022-10-23 523 浏览
CAFE選址喺前三級歷史建築物灣仔街市💚好鍾意佢地將以前殺生嘅街市 翻身變做素食餐廳呢個概念🍴經活化之後擺滿鮮花同植物 環境舒服寧靜🌷🪵🪴除左西式主食 佢地仲同大飯糖合作 推出中西合璧嘅甜品🍮無論係咪素食人士 都好推介‼️.📌特上套餐套餐包前菜+主菜+小食+甜品+飲品 性價比好高 超豐富🤩1️⃣前菜: 是日餐湯意大利雜菜湯好足料 啲菜仲多過湯🥹有甘旬,椰菜,西芹…味道清甜 啲料唔會打到好爛 仲好有口感🥕另外仲有啲黑椒同番茜 飲落更加開胃🧂2️⃣主菜: 忌廉芝士牛肝菌意粉 $148除咗牛肝菌之外 面頭仲鋪滿野菌:雞髀菇,秀珍菇,冬菇,鴻喜菇 🍄撈勻晒啲意粉 每一啖都菇香十足💕扁意粉口感彈牙煙韌 炒得好香口 不過就好油 食到底比油浸住咁🥺3️⃣小食: 芝士粟米流心蛋大啡菇 +$10大啡菇好厚肉又juicy 配埋面頭炙燒過嘅鹹香芝士🧀清甜粟米🌽流心雞蛋🥚口感味道層次感非常豐富😍4️⃣甜品: 水果碟拼盤估唔到水果嘅種類會有咁多 夠晒清新✨有菠蘿🍍香蕉🍌金奇異果🥝芒果🥭西瓜🍉5️⃣飲品: 七色花茶 +$33(洋甘菊, 玫瑰, 金蓋花, 桂花, 胎菊, 茉莉花, 高原綠蘿花)平時Cafe飲花茶最多都係得兩三款花🫖但呢度

📌特上套餐
套餐包前菜+主菜+小食+甜品+飲品 性價比好高 超豐富🤩
1️⃣前菜: 是日餐湯
2️⃣主菜: 忌廉芝士牛肝菌意粉 $148
忌廉芝士牛肝菌意粉

3️⃣小食: 芝士粟米流心蛋大啡菇 +$10
4️⃣甜品: 水果碟拼盤

5️⃣飲品: 七色花茶 +$33
平時Cafe飲花茶最多都係得兩三款花🫖但呢度竟然有七款咁多 味道清香 不過就有啲花嘅苦澀味🌸🌼🌻
七色花茶

📌Impossible Meat漢堡配芒果柚子有機沙律 $128
佢地唔係用現成買番嚟嘅impossible beef patty🥩而係買肉碎再加入自家調製嘅配料整成 真係超有心思❤️‍🔥漢堡扒整得好厚身 咬落鬆軟 再加埋馬蹄同洋蔥粒 口感更像真🤩個包一邊係番茄醬 一邊係蜜糖芥末醬 烘到外脆內鬆軟🍔加埋番茄, 洋蔥, 生菜, 車打芝士片, 面頭啲芝麻 個味神還原🍅🧅🥬🧀同媽咪一致都認為係食過最「真」嘅素漢堡包🍔
旁邊仲有撈左和風沙律醬嘅芒果柚子沙律 好fresh呀🥗
Impossible Meat漢堡配芒果柚子有機沙律

📌忌廉芝士西蘭花 $48
呢款試下轉純素+$10 忌廉會變左豆奶同冇芝士 但味道有驚喜🤍冇平時咁溜 仲多左份豆香 配爽脆嘅西蘭花又幾夾🥦但個人覺得黑胡椒落得有啲重手 有少少搶味🤏🏻
忌廉芝士西蘭花

📌北海道3.6軟雪糕朱古力香蕉西多士 $58
雪糕用左北海道3.6牛奶嚟整 奶味濃郁 口感好軟滑🥛份量超驚人 絕對唔係空心雪糕 由杯底唧到勁高‼️朱古力西多士 外層沾滿蛋漿 炸得好脆 食落又好鬆軟 蛋味出奇地濃🍳再加埋內餡嘅朱古力醬🍫香蕉🍌雪糕🍦焦糖脆脆🍮一齊擺入口 冰火交融 味道口感層次都好豐富 超邪惡😈但真係好幸福🤤
北海道3.6軟雪糕朱古力香蕉西多士

📌芒果爺爺 $88
原個鮮椰皇 底層填滿自家製椰皇水寒天果凍 淡淡椰香味 口感Q彈🥥再鋪滿清甜多汁嘅芒果肉🥭頂層+$10轉左乳酪雪糕😝建議一定要轉 係用左日本乳酪雪糕+北海道3.6牛奶+意大利乳酪雪糕粉混合而成 酸酸甜甜 乳酪味勁濃郁 超開胃 口感仲好軟滑 可以媲美坊間嘅牌子💯

📌冷萃咖啡 $60
甜品一定唔少得配番杯咖啡☕️咖啡豆唔會好苦澀或者偏酸 味道啱啱好🙌🏻仲非常之解膩😚
冷萃咖啡
忌廉芝士牛肝菌意粉
Impossible Meat漢堡配芒果柚子有機沙律
忌廉芝士西蘭花
北海道3.6軟雪糕朱古力香蕉西多士
冷萃咖啡
2022-10-21 208 浏览
📍灣仔灣仔道1號地舖近期真係食得太多油膩嘢,所以要食返啲清淡少少detox吓,早排聽朋友講過喺灣仔有一間fusion嘅素菜館,所以趁過開海去咗試吓😁😁1. 伴素晚餐dinner set 🍱 $228 - 咁咁晚餐呢就會包一個湯,一份沙律啦,一個小食,一個主菜,再加甜品同飲品😋😋A. 意大利雜菜湯🍲 - 甘筍同椰菜嘅味道好濃郁,因為佢哋打磨左呢材料,所以個湯嘅質感會比平時嘅意大利雜菜湯更加有層次,飲落口唔會太稀而且會有豐富嘅雜菜味道🤤🤤🤤B. 雜果柚子沙律🥗 - 沙律有好多生果,雜菜都非常新鮮,超鮮甜開胃👍🏻👍🏻👍🏻 C. Impossible Meat 漢堡🍔 - 漢堡包係用咗非肉類製成,佢用咗薯仔,豆類,紅米,椰子油,紅菜頭製成,所以係一個素包,不過最特別嘅係口感勁似牛肉😮😮😮再加埋新鮮嘅洋蔥粒,蕃茄同埋羅馬生菜更加可以帶出佢嘅香味,令到成個漢堡包更解有層次感,真係覺得自己好似食緊一個牛肉漢堡包,最重要就係唔會太肥😂😂😂下次一定會再食👍🏻👍🏻👍🏻E. 芝士忌廉西蘭花🥦 - 呢個就冇乜特別,因為唔夠多芝士,如果多啲就會更加好😋😋F. 朱古力心太軟配北海道軟雪糕🧁🍦+$18 - 嗰朱古力
📍灣仔灣仔道1號地舖

F. 朱古力心太軟配北海道軟雪糕🧁🍦+$18 - 嗰朱古力海綿蛋糕味道唔會太甜,食落口軟綿綿,再加上香濃嘅流心朱古力漿配上香滑嘅軟雪糕實在係冰火混合😂😂😂,不過識食㗎就會將啲流心朱古力醬放喺軟雪糕上面,等佢可以凝固咗個朱古力脆皮先食😋

G. 梅酒梳打🥃 +$65 - 梅酒味道清甜,不過有啲貴,但係佢有個餐酒搭配加$148有三杯酒都幾抵飲,如果唔係要返工都一定會揀嗰個會比較開心啲🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️

餐廳整體佈置有好多花花草草,設計到好似一個Garden咁樣,食物CP值都高質😂😂價錢性價比高,想試一個清新嘅Fusion素菜😁😁😁
雜果柚子沙律
芝士忌廉西蘭花