2011-06-19 19 浏览
試過不同分店的outback, 我認為這間的水準最好。昨晚一行六人為外父慶祝父親節, 一早訂了檯, 8點半準時入坐。之前荃灣和尖東分店吃牛扒, 感到水準差了, 令我猶豫是否再叫牛扒, 但外父想食, 便不用再考慮了, 慶幸自己肯再試。食物:黑糖麵包(送的) - 我的至愛, 熱辣辣, 叫了兩份爆谷蝦 - 很惹味, 加埋醬汁更是停不了口, 六個人以極速消滅了它炸魷魚圈 - 味道淡了一些 (可能是爆谷蝦太搶)安格斯肉眼扒 - 叫了五成熟, 非常好味, 肉與筋部都份量適中, 烤得恰到好處, 值得推介 肉眼扒拼蟹腳 - 類似的牛肉, 比較安格斯牛肉當然遜色少少(一份錢一分貨嘛), 但其實都好好味。蟹腳也不錯, 如果送來時再協助鋏碎蟹殼, 更方便食客, 蟹肉鮮甜 (不過始終不及中環的stormies)豬肋骨全份 - 配合燒汁依舊的美味, 從來都是我不二之選曲奇杏仁雪糕 - 過甜了服務:十分好, 我們知道星期六晚餐廳很忙, 我們也感到不好意思地經常提出加水、加食物、轉醬汁等要求, 侍應仍然十分耐心地一一聆聽及盡力滿足我們的要求, 及禮貌地回應, 實在值得一讚。與一星期前到同一地區用餐的不快經驗, 和食
試過不同分店的outback, 我認為這間的水準最好。

食物:
黑糖麵包(送的) - 我的至愛, 熱辣辣, 叫了兩份
炸魷魚圈 - 味道淡了一些 (可能是爆谷蝦太搶)
豬肋骨全份 - 配合燒汁依舊的美味, 從來都是我不二之選
曲奇杏仁雪糕 - 過甜了

服務:
十分好, 我們知道星期六晚餐廳很忙, 我們也感到不好意思地經常提出加水、加食物、轉醬汁等要求, 侍應仍然十分耐心地一一聆聽及盡力滿足我們的要求, 及禮貌地回應, 實在值得一讚。與一星期前到同一地區用餐的不快經驗, 和食評反被老闆攻擊之相比, 更反映餐廳的誠懇和親切呢, 高下立見。

食物好, 服務好, 價錢可接受, 自然帶來口啤, 吸引食客, 我期望這outback繼續保持水準, 我們一定會再來食!!!
2011-06-18
父亲节
  • 爆谷蝦
  • 安格斯肉眼扒
2011-06-18 20 浏览
前陣子才來吃過dinner,現在來試試lunch!Lunch set 也頗划算,min charge $58,包黑糖麵飽、沙律、湯、主菜、餐飲。黑糖麵飽: 一個的感覺沒有一條的味道好,不過都是暖的。沙律: 新鮮西蘭花菜湯: 不會太稀,味道不錯呢!魚柳飯: 魚柳炸得很脆,配了雜菜和野菌飯。吃過了set lunch 已經很飽,可今天來的目的是為了dessert…只有2個人,卻叫了2個遠遠超過2人份量的dessertChocolate thunder: 繼上次吃過以後,今次再來一客,慢慢回味!Chocolate cookies: 這個是由碎曲奇組成的,不過味道比不上chocolate thunder!很辛苦的吃清光,200%飽,要逛逛街消化一下才肯!
前陣子才來吃過dinner,現在來試試lunch!

黑糖麵飽: 一個的感覺沒有一條的味道好,不過都是暖的。
沙律: 新鮮
西蘭花菜湯: 不會太稀,味道不錯呢!
魚柳飯: 魚柳炸得很脆,配了雜菜和野菌飯。
只有2個人,卻叫了2個遠遠超過2人份量的dessert
很辛苦的吃清光,200%飽,要逛逛街消化一下才肯!
2011-06-17
生日
  • Chocolate Thunder
2011-06-07 7 浏览
食過幾間連鎖美國餐廳eg,FIRDAY,Dan Ryan's,Mr Steak,一直唔想起outback~不過今次同事約食飯提議去outback 抱著(沒什麼特別)心態的我去同事聚會6人沒有訂位.....7:00pm,我先到達outback,原來剛開始waiting(後梅沒訂位),侍應生較繁忙,但都有禮貌而且建議先坐裡面bar枱等候,當係bar枱等位時,見到坐bar枱上嘅食客大部份係外國人,好enjoy一個人飲啤酒食意粉同事嚟到剛好有位 6人開始睇MENU,唔知點揀~呢個時候同事話【香脆薯條混芝士】非常好食兼唔夠食,話要order 2 碟haha~我就想試【肉醬味肋骨雞膇拼盤】,【鮮蝦蘑菇寬條麵】原來【安格斯肉眼扒】&【紐西蘭羊架】係必食(同事推介)!傾下傾下已經落order!飲品方面有soft drink,beer,lemon tea,cocktail,special drink......DRINK~big size每枱附送黑糖麵包(可以REFILL)麵包軟熟,我哋食唔停口而且 refill咗一次 當【香脆薯條混芝士】嚟到兩大碟~嘩!即刻見到各同事嘅手係枱上來來回回(出現狂食)狀態
抱著(沒什麼特別)心態的我去同事聚會

同事嚟到剛好有位

DRINK~big size
每枱附送黑糖麵包(可以REFILL)
麵包軟熟,我哋食唔停口
而且 refill咗一次
當【香脆薯條混芝士】嚟到
薯條真係好脆加上煙肉同香濃芝士好好味!平日少食薯條嘅我都加入(狂食)狀態
香脆薯條混芝士
再嚟【肉醬味肋骨雞膇拼盤】,炸雞膇肉質滑而且唔油,肋骨好入味,呢個頭盤佐酒一流!
肉醬味肋骨雞膇拼盤
肉眼扒非常嫩滑,一咬肉汁滲滿整個口裡
呢刻嘅我已經被味覺包圍住自己好像聽不見外界聲音
!(超級好味).....扒類附送是日餐湯或凱撒沙律或公司沙律及自選伴菜兩款,我哋揀咗焗薯&特色雞味飯!
安格斯肉眼扒

各同事見到我充滿非常滿足個樣,異口同聲話妳真係好鐘意食
見到【鮮蝦蘑菇寬條麵】係面前,質感juicy嘅白汁配上滑身寬條麵,一啖入口有好香及濃郁白汁味道,好香嘅mushroom & 蝦身彈牙爽口(份量較少)!
鮮蝦蘑菇寬條麵

【紐西蘭羊架】先至係主角~(可選切件或原件),羊架肉身非常腍而且完全無羶味good!配有黑椒汁或蘑菇燒汁,不過單食係最原汁原味
紐西蘭羊架

我哋邊食邊傾計兼影相,侍應見到立即熱誠幫我哋大合照
雖然人手有不足情況,但服務亦算不俗!我對呢餐評價係《味覺好享受》
2011-05-17
香脆薯條混芝士
肉醬味肋骨雞膇拼盤
鮮蝦蘑菇寬條麵
紐西蘭羊架
2011-06-06 12 浏览
考試過後第一時間約朋友聚聚,, 這次選址outback食店地理位置超方便,, 一出尖咀地鐵站步行5分鐘便到了早幾天打來預約,, 所以不用等位最意想不到的是在毫無要求竟然被安排近窗的位置,, 太高興了侍應生的服務態度一流,, 會友善的介紹自己然後才給客人點單端來了水,, 又有招牌菜--- 暖烘烘的黑糖麵包招呼客人,, 超好吃!!朋友們都把握「無限添加」的機會,, 就是主菜到了還吃個不停先來了白汁蝦雞肉意粉,, 這個很一般,, 也不太值那個價錢不過這3個人share這意粉挺不錯,, 不會吃到太飽的同時又可以嚐嚐其他食物然後是來了11安士西冷扒,, 跟凱撒沙律及2種配菜相比起意粉, 這牛扒餐價錢相約,, 抵吃得多侍應會要求客人切開看看牛扒的生熟程度切開牛扒,, 肉質顏色似是order的6成熟,, 還可以啦..可是吃起來卻似八成熟…失落之時,, 芝士煙肉薯條帶來了希望和驚喜配料還真是毫不吝嗇,, 薯條外脆內軟超正的一直認為旺角瘋薯已是高水準了,, 這刻卻被outback的被比下去跟朋友很艱辛地將薯條吃清光時已經夠飽了,,但outback的甜品一向都跟黑糖麵包和薯條也是招牌菜,, 一於頂硬上!C
考試過後第一時間約朋友聚聚,, 這次選址outback
食店地理位置超方便,, 一出尖咀地鐵站步行5分鐘便到了
早幾天打來預約,, 所以不用等位
最意想不到的是在毫無要求竟然被安排近窗的位置,, 太高興了

侍應生的服務態度一流,, 會友善的介紹自己然後才給客人點單
朋友們都把握「無限添加」的機會,, 就是主菜到了還吃個不停
黑糖麵包
先來了白汁蝦雞肉意粉,, 這個很一般,, 也不太值那個價錢
白汁蝦雞肉意粉
然後是來了11安士西冷扒,, 跟凱撒沙律及2種配菜
相比起意粉, 這牛扒餐價錢相約,, 抵吃得多
侍應會要求客人切開看看牛扒的生熟程度
可是吃起來卻似八成熟…
11安士西冷扒
失落之時,, 芝士煙肉薯條帶來了希望和驚喜
配料還真是毫不吝嗇,, 薯條外脆內軟超正的
芝士煙肉薯條
跟朋友很艱辛地將薯條吃清光時已經夠飽了,,
Chocolate Thunder由忌廉, 雪糕, 朱古力蛋糕堆砌而成,, 賣相很蠻不錯,, 味道跟賣相也一樣讚!
口感一凍一熱,, 就是吃飽了,, 也會不自禁繼續拿起匙去瘋狂地吃!!
chocolate thunder
這晚有著好的環境和食物, 又有侍祇熱情細心的招待,, 是滿足的一餐
芝士煙肉薯條
chocolate thunder
  • Chocolate Thunder
2011-05-04 36 浏览
睇過其他人o既好評,就揀選左Outback慶祝我同男友o既生日,亦都係第一次黎呢度~由於係walk-in O既關係,所以都等左20分鐘左右先有得入去。入到去見到仲有唔少檯係未有人坐O既,,唔知係咪留俾訂左位O既客人呢。睇左menu,,揀左以下幾款食物。- 免費的黑糖麵包。平日十分愛吃麵包,所以見到係必試,,暖暖甜甜的麵包配帶有咸味o既忌廉,味道不錯,不過驚食滯所以只係切左2塊黎食。- 啤酒: 男友揀o既,,無留意價錢&啤酒名, 飲落好大陣麥味。- 肉眼扒拼豬勒骨+可以揀2款伴菜+ 湯或沙律。$2xx 肉眼扒有黑椒汁&磨姑汁揀, 揀左黑椒汁, 伴菜我揀左薯條&雞味飯,,再配凱撒沙律。肉眼扒揀左7成熟, 邊位O既肉可能比較熟.所以”UN”左d, 但中間d肉就好多肉汁,夠嫩口。之後問waiter 攞埋磨姑汁, 2種醬汁都食齊,太好了^.^ 薯條夠粗好夠脆,好味道。 凱撒沙律細細份, 味道一般, 無咩特別。雞味飯似炒飯,好夠味。- 肉醬意粉: $13x 覺得呢樣係意粉中最穩陣o既選擇, 酸甜味道適中. 肉醬好多, 個面稍為乾身左少少,,如果多d汁就好喇!總體黎講,呢度食物份量係美國人吃o既份

睇左menu,,揀左以下幾款食物。

總體黎講,呢度食物份量係美國人吃o既份量, 好夠飽。環境同氣氛夠寧靜,好岩慶祝紀念日。

本來開餐前想食完主菜後吃埋CHOCOLATE BROWNIE., 但食到最後已經好飽了, 下次再試過啦~

負責serve我地個位服務生o既服務同態度都好好, 成日走過黎問有無漏單或其他需要。最後仲幫我地影合照。
2011-05-01
生日
  • 肉眼扒
  • 黑糖面包
2011-04-27 5 浏览
男朋友話帶我食講左幾個月,終於有得食喇但2個人3pm先食完麫,其實唔係太餓諗左好耐都諗唔到食咩,人地好快已經先上free黑糖麫包最後叫左一個烤雞,一個牛柳拼ribs黑糖麫包可能我好飽,覺得唔特別,男朋友就話個醬好好味牛柳係餐so有餐湯,係超超超超超好飲!好creamy好濃,正呀!早知叫多個!烤雞既味道有D似土匪雞翼,好香,但唔滑牛柳拼ribs超大份,仲有2個配菜,見到都有D流汗haha牛柳好普通,ribs就ok啦~反而男朋友超鐘意配菜甜薯,狂話好食哈哈我都唔知佢咁鐘意食甜野架咩?一讚係service幾好賣單速度超快呢~
男朋友話帶我食講左幾個月,終於有得食喇
但2個人3pm先食完麫,其實唔係太餓
諗左好耐都諗唔到食咩,人地好快已經先上free黑糖麫包
最後叫左一個烤雞,一個牛柳拼ribs

黑糖麫包可能我好飽,覺得唔特別,男朋友就話個醬好好味
牛柳係餐so有餐湯,係超超超超超好飲!
好creamy好濃,正呀!早知叫多個!
烤雞既味道有D似土匪雞翼,好香,但唔滑
牛柳拼ribs超大份,仲有2個配菜,見到都有D流汗haha
哈哈我都唔知佢咁鐘意食甜野架咩?

一讚係service幾好
賣單速度超快呢~
2011-04-14 7 浏览
與男朋友三週年紀念,我話明要食西餐。本來諗住食德國豬手,不過我地兩個都未試過outback,結果忍不住轉軚了。去到大約八點,等左約五分鐘就可入坐。位置好寬闊,好舒服。餐前小食: 黑糖麵包超好味!!一拎黎,摸一摸,暖烘烘。吃一口,鬆軟,甜甜的。加上少許半溶的鹹牛油,黑糖的甜更顯突出。女朋友從網上得知黑糖麵包可以無限添食,男朋友仍膽粗粗問侍應多拿一份,計劃成功,嘻嘻。芝士薯條($72)看見薯條有很多人推薦,我們二話不說跟風試試。粗粗的薯條,全都是肉,外表炸得微脆,芝士不是吃了一點就會很滯的那一種,跟麥當奴芝士的味道差不多,配合在一起讓人停不了口。雖然有一點煙肉,但完全感覺不到它的存在,沒關係,已經很好吃。安格斯12安士牛扒($228)去OUTBACK 沒有理由不吃牛扒的吧........反正來了,就破戒吃一次(少少)吧。我們都怕吃得生,所以點了7成熟,效果很滿意,感覺剛剛好,口感很好。牛扒份量挺大,而且有薯蓉,蔬菜。啤酒(~$40)不得不提的是吃牛扒不配啤酒就是一種後天的缺憾呀!!一口牛肉一口啤酒能夠讓人升仙呢~這裡有三種啤酒,反正都未喝過,就隨便點了一杯。女朋友說啤酒很苦,唏,那是麥味來

餐前小食: 黑糖麵包

芝士薯條($72)

安格斯12安士牛扒($228)

啤酒(~$40)
這裡有三種啤酒,反正都未喝過,就隨便點了一杯。女朋友說啤酒很苦,唏,那是麥味來的。男朋友說啤酒只要夠冰就什麼都好,所以這杯就是好啤酒了,哈哈。不知是心理作用還是化學作用,牛肉和啤酒在嘴裡,牛肉會變得更腍,更好味。

凱撒沙律
牛扒餐送的,沒想到跟餐的沙律份量都唔少。不過味道沒什麼特別,都幾清新。
芝士薯條
2011-03-27
纪念日
芝士薯條
2011-04-02 8 浏览
訂了位便不用等位, 大夥兒相約聚會, 點了以下食品:這開胃小吃, 非常美味, 炸粉不厚, 蝦型小但有咬口, 沒有腥味, 短短幾分鍾便整碟消失了茄汁酸味較重, 令人引起食慾, 意粉很多, 海鮮有蝦及魷魚, 亦是非常多呢!!Prime Rib 五成熟, 絕對是完美, 肉質鮮嫩, 肉汁美味得很, 回味無窮!Ribeye and BBQ Ribs Combination能滿足大家想多試幾款食物的心態, ribeye很鮮嫩入味, bbq ribs嫩滑, 入口即溶, 100分!白汁香濃, 不會令人太飽, 意粉爽滑, 磨菇及蝦亦有很多, 大家吃得津津有味!再來一客Angus Ribeye, 與剛才的普通ribeye相比, 這簡直是天堂!! 味道完全不同, 真的不簡單!是晚顯然嚴重不足, 伸手不見人, 錯漏多, 漏了一道前菜及跟主菜的沙律, 點了的酒遲遲不來, 但眼見全場爆滿, 真不想令人工作得難上加難, 多一事不如少一事呢!
訂了位便不用等位, 大夥兒相約聚會, 點了以下食品:
茄汁海鮮意粉

燒牛肉
肉眼扒配豬肋骨
磨菇闊條麵
2011-03-30 2 浏览
最近天氣反覆無常,希望各位保重身體。言歸正傳,今次寫Outback。其實Outback係香港開左好耐,朋友中口碑亦唔錯。但本人只係去過2次,而且都係近半年的事。好,今次order完全由朋友發板,先黎個黑糖麵包打頭陣。黑糖成份應該唔係好多,所以個麵包唔係太甜。食完麵包黎左碟沙律(牛扒附送的),偏鹹。跟住黎左3個頭盤。份量唔錯,不過芝士味唔夠濃。呢個認真唔錯,蘑菇夠熱夠juicy。另一香口之作,洋蔥香甜,同個醬好夾。食完頭盤,再黎4個main courses,本身想試羊架,點知無羊。最後點左2碟牛,1碟雞同1碟海鮮意粉。全晚最貴之作,要左7成熟,跟沙律同自選伴菜x2。平時對牛扒無咩研究,好食但個人認為貴左d。其實係牛肉粒,無咩特別,肉眼扒好食過佢。又有薯條喇。雞胸還可以,調味很好。煙肉唔錯,個蜜糖醬好好味。上次黎都有食呢個甜品,特色係熱既朱古力漿同cake配上冰凍既雪糕。如果一個人食會好滿足。今次無order到酒,埋單每人$130左右,多人share真係好抵食;食物水準,環境同服務都唔錯,侍應非常有禮貌同有笑容,不過人手不太足夠。有機會一定要去試下個羊架。
最近天氣反覆無常,希望各位保重身體。
言歸正傳,今次寫Outback。
其實Outback係香港開左好耐,朋友中口碑亦唔錯。
但本人只係去過2次,而且都係近半年的事。

好,今次order完全由朋友發板,
先黎個黑糖麵包打頭陣。
傳說中的黑糖麵包
黑糖成份應該唔係好多,所以個麵包唔係太甜。
食完麵包黎左碟沙律(牛扒附送的),偏鹹。
跟住黎左3個頭盤。
Aussie Cheese Fries $72
份量唔錯,不過芝士味唔夠濃。
Bushman 'Shroom $72
呢個認真唔錯,蘑菇夠熱夠juicy。
Bloomin' Onion $76
另一香口之作,洋蔥香甜,同個醬好夾。

食完頭盤,再黎4個main courses,
本身想試羊架,點知無羊。

最後點左2碟牛,1碟雞同1碟海鮮意粉。
Ribeye $198
全晚最貴之作,要左7成熟,跟沙律同自選伴菜x2。
平時對牛扒無咩研究,好食但個人認為貴左d。
Black Pepper Steak $134
其實係牛肉粒,無咩特別,肉眼扒好食過佢。
Alice Spring Chicken $132
Chocolate Thunder From Down Under $52
上次黎都有食呢個甜品
特色係熱既朱古力漿同cake配上冰凍既雪糕。
如果一個人食會好滿足。

今次無order到酒,埋單每人$130左右,
多人share真係好抵食;
食物水準,環境同服務都唔錯,侍應非常有禮貌同有笑容
,不過人手不太足夠。
有機會一定要去試下個羊架。
2011-03-29
傳說中的黑糖麵包
Bushman 'Shroom $72
Ribeye $198
Alice Spring Chicken $132
  • 黑糖麵包,炸蘑菇,燒雞胸
2011-02-26
其實都食過唔少次outback, 呢間都有食過兩三次, 不過今次寫食評既原因係::::::::1. 個manager實在好離譜, 外國人有優待, 冇訂位仲快過訂左位既入座,2. 個小食拼盤真係好食兼抵食,平時叫個小食同叫個扒都冇食到咁飽,餐飯又可以多幾個小食!book左8點,去到都要等,有d係訂左位,有d係work in,manager叫我地等一陣好快有,咁我聽到佢同d work in客講等5-10分鐘就有檯,我仲以為我地訂左檯好快會有啦,點知我認得有個外國人係跟住我地後面到既,仲早過我地入去,我點哂面咁行去個counter度等個manager,個manager望到我仲叫我等陣,係度行黎行去,行左一輪先過黎,我問佢幾時先有,佢有問我有冇訂檯,係邊個booking,跟住就話有位,求其耍左我地入去其他職員都nice,見到我地拎住部相機仲主動問我地駛唔駛幫我地影相!
其實都食過唔少次outback, 呢間都有食過兩三次,
不過今次寫食評既原因係::::::::

正: 保持水準
正: 味道ok,份量仲要好多!
2011-02-13
情人节
正: 味道ok,份量仲要好多!
正: 保持水準
近兩年喜歡食五成熟牛扒, 故此店, 尖東, 銅鑼灣及荃灣分店的美國與澳洲牛扒也試過, 其間亦光顧過其他價值接近的扒房, 但整體表現仍是Outback較好.此晚餐作我跑半馬拉松的最後一課練習, 預訂了七時的頭圍時段, 啤酒七點半前買一送一, 不過女友不嗜啤酒, 故我們以水代啤, 我們落單時服務員告知當晚無蟹腳無羊供應, 幸好不是我的首選, 而女友對無缘食蟹腳感到有點失望. 八時半是晚餐次輪時段, 所以已選的菜式很快便送到.餐前黑塘麪包暖暖地而且軟綿綿, 水準平隱, 點附上的淡忌嬚醬更美味.洋蔥忌嬚湯黑椒味偏重, 整個湯味濃, 尤其剛食完清淡的黑塘麫包後, 當然希望留下味覺來品嚐牛扒, 否則或會覺得牛扒味淡了.燒肉醬味豬肋骨 ($140) 女友選半份骨排, 肉質較乾身, 正合她意, 她善用最原野的食法, 是用手拿着骨排咬旁的豬肉, 而配上的薯條香囗, 菜絲沙拉亦清新, 女友的意見對此菜式也覺得不俗.美國牛扒(十安士) ($228)上次試經濟一點的五成熟澳洲扒, 可是味道只是合格而且, 故今次再選五成熟美國扒, 是最能帶出牛扒的鲜肉味, 牛肉味濃, 切開後見面内裏的肉汁流出來, 試食中

, 幸好不是我的首選, 而女友對無缘食蟹腳感到有點失望
八時半是晚餐次輪時段, 所以已選的菜式很快便送到.

餐前黑塘麪包

暖暖地而且軟綿綿, 水準平隱, 點附上的淡忌嬚醬更美味

洋蔥忌嬚湯
黑椒味偏重

燒肉醬味豬肋骨 ($140)

美國牛扒(十安士) ($228)

上次試經濟一點的五成熟澳洲扒, 可是味道只是合格而且, 故今次再選五成熟美國扒, 是最能帶出牛扒的鲜肉味, 牛肉味濃, 切開後見面内裏的肉汁流出來, 試食中間的一小件已知此牛扒絕對是我喜愛的五成熟
, 外面燒至頗乾身, 內裡肉質保持半生熟
, 見到此賣相令我食慾大振 ,而傍邊只有小許脂肪, 其餘的相信已被廚師切去.
之前我已試過其他配菜, 是次我再選印象較深刻的焗甜蕃薯及焗薯仔
, 焗薯更配上煙肉, 香味十足, 而且分量亦不小.
服務員主動送上牙籤及濕紙巾
, 我用會員八五折優惠結賬
, 食後感覺飽暧, 也感體力充沛,可應付後天早上的半馬拉松賽事, 最後往樓下的Paffic coffee 享用買一送一的優惠
洋蔥忌嬚湯
燒肉醬味豬肋骨
燒肉醬味豬肋骨
焗甜蕃薯及焗薯仔
2011-02-18
焗甜蕃薯及焗薯仔
2011-02-20 8 浏览
本來食開黃埔分店,發覺招呼及食物質素變差,一年前改出尖沙咀分店,又有泊車優惠。可惜,今天訂左位,到來進食晚餐,叫了燒牛肉prime rib small cut flame grilled medium,切下去已覺不對勁,見圖,中間又乾又鞋,好像過熟,但係又見紅,可能牛扒本身質地不是太好,二百幾蚊貨仔。服務方面,侍應沒有像從前般,放低碟就算,沒問食物是誰的,水平都降低了。
Prime rib small cut medium?
2011-02-20
  • Aussie Fries
2011-01-31
很久沒有光顧outback, 主要是因為我去吃的必定是burger, 而目前廉價選擇如麥記表現有點爭氣, burger king亦愈開愈多;中價的如burger room真的出類拔萃; 跟outback同級的ruby tuseday、BLT亦保持水準, 幾乎忘了outback的存在。早前有機會去光顧, 依然是人山人海, 排晒長龍, 尖沙咀分店的環境仍然是適合一班朋友聚會。然而, 食物走樣得可怕。我吃的是一個classic burger, 麵包好像沒有烘過一樣, 也就是像麥記的貨色。件漢堡扒是涼的, 加上其他材料如番茄, 整個包都是冷冰冰。芝士也跟麥記相若, 價錢卻是天淵之別! 除了size大之外, 實在跟麥記的至尊漢堡沒有分別。結果, 歷史性地, 我無法把一個burger吃完就埋單。 這次經歷, 可以用嚇了一跳去形容:不知是生意太好, 還是水準控制得不好了, 實在令人失望。記憶中銅鑼灣JP那間還不錯, 想不到尖沙咀這間可以相差如此遠。坊間burger店愈來愈多, 大家不妨多作比較, 別過分迷信名牌。

然而, 食物走樣得可怕。

2011-01-09 5 浏览
吃完這一餐就有「妹仔大過主人婆」的感覺,本來以為牛扒會最好味,怎知。。。安格斯牛扒  七成熟,肉質很精糙,我們都不太喜歡拼薯蓉  牛油的香味在口中慢慢才滲出來!及雞味飯  還可以啦~~拼盤 超級好味,而且非常大份抵吃,包括:炸雞搥 揀了少少辣味,香草味也濃豬肋骨 軟軟的,甜甜的芝士煙肉薯條 全晚我覺得最好味的就是這個妹仔了!黑糖麵包  很軟的,好味!薯蓉湯  大鹹了~~因為揀了安格斯牛,我們都不滿意,不知其他牛扒會不會好一點呢?

安格斯牛扒
 七成熟,肉質很精糙,我們都不太喜歡
拼薯蓉
 牛油的香味在口中慢慢才滲出來!
及雞味飯
 還可以啦~~

拼盤
 超級好味,而且非常大份抵吃,包括:
炸雞搥 揀了少少辣味,香草味也濃
豬肋骨 軟軟的,甜甜的

芝士煙肉薯條 全晚我覺得最好味的就是這個妹仔了!

很軟的,好味!
薯蓉湯
 大鹹了~~

2011-01-06
2010-12-28 4 浏览
對我來說,而家Outback Steak House已經係我地相聚暢談既好地方。平時因為地區關係,都係去荃灣的outback比較多。今次因為要遷就朋友,所以到尖沙咀的這間。這次一定要好好嚐嚐!!一如既往柔和既燈光、友善既服務員令我地十分享受今次既聚餐在我地點餐完後,服務員就無聲無息地送上一客免費的黑麥包其實每一次到outback很期待的就是它我認為它絕不比任何菜色遜色!!而每一次都會encore幾次因為一人一舊已經沒有了。麥包因為上桌之前烘了一下,所以吃的時候還是微溫的。麵包十分鬆軟而香甜!!而我就習慣配合牛油來調和麵包的甜味。食左麥包後其他食物陸陸續續上桌。凱撒沙律生菜十分新鮮爽脆,脆麵包不會因放久而變「林」。沙律配合少量的芝士絲加強濃味,而且沙律醬的份量恰到好處,吃起來很清新跟開胃爆谷蝦蝦身爽,經過炸後十分香口!!配以其醬汁亦中和了爆谷蝦的「漏」這碟一口蝦一粒一粒咁食,好快就已經清碟了香辣雞搥(勁辣)雖說是勁辣,但實際上也只是微辣。不吃辣的人吃了這個也說不辣!!不過這個辣可能是調味而已,而雞搥被炸至香脆可口吃完後可以吃一根生紅蘿蔔或西芹,可以消除炸雞搥既「熱氣」,可算是照顧周到香脆
平時因為地區關係,都係去荃灣的outback比較多。
今次因為要遷就朋友,所以到尖沙咀的這間。
這次一定要好好嚐嚐!!

一如既往柔和既燈光、友善既服務員令我地十分享受今次既聚餐

在我地點餐完後,服務員就無聲無息地送上一客免費的黑麥包

熱呼呼的,十分鬆軟!!

其實每一次到outback很期待的就是它
我認為它絕不比任何菜色遜色!!
而每一次都會encore幾次
因為一人一舊已經沒有了。
麥包因為上桌之前烘了一下,所以吃的時候還是微溫的。
麵包十分鬆軟而香甜!!

而我就習慣配合牛油來調和麵包的甜味。

食左麥包後其他食物陸陸續續上桌。

新鮮!!

生菜十分新鮮爽脆,脆麵包不會因放久而變「林」。

香口!! 配附屬的醬一流

蝦身爽,經過炸後十分香口!!
配以其醬汁亦中和了爆谷蝦的「漏」
這碟一口蝦一粒一粒咁食,好快就已經清碟了

香辣雞搥(勁辣)

香脆可口!!

不過這個辣可能是調味而已,而雞搥被炸至香脆可口

香脆芝士混薯條

好食在芝士+煙肉碎!!

芝士混薯條一向是我鍾情於outback的另一道菜

不過說實話,其實好吃不是在於薯條,而是在於芝士跟煙肉碎!!
薯條本身不是不好,十分香脆跟香口。
不過大量的芝士覆蓋整個薯條群,再將煙肉碎鋪在最上,三樣配搭加在一起實在是讚不絕口

薯條所跟既沙律醬也很配,不過我是比較喜歡點蜜糖芥末醬

這個醬要向服務員拿,點後這味道已經不能形容

白汁蝦雞肉意粉

熱度不夠、白汁過淡!!

上桌的時候只是微熱,吃上口白汁已經有一點變乾跟變稠

白汁的味道比較淡,可是雞肉味道卻很濃

所以一定要兩者一齊吃才能夠得到平衡,不知道是特意還是不小心。
不過味道還是不錯的。

肉眼扒併半份豬肋骨配甜番薯

配菜甜番薯比主菜更好吃!!

這一次我們叫了五成熟,幸好廚師煎的火侯剛好

肉質嫩滑,不會很靭,吃下去有血肉汁

豬肋骨的醬汁太酸了

味道跟外面差不多普通,我吃了一小節已經沒吃了

配菜甜番薯是我來outback最喜歡的第三樣食物

一個人吃兩個都不夠

個人認為尖沙咀的這間跟荃灣的差不多,
不過不同就在於這間的服務員相當友善親切

所要求的東西都會迅速送到,菜色上桌也很快!!
仲會問我地「還有什麼需要」、「有什麼食物還沒有來」等等
態度十分好
值得再來
2010-12-27
熱呼呼的,十分鬆軟!!
新鮮!!
香口!! 配附屬的醬一流
香脆可口!!
好食在芝士+煙肉碎!!
配菜甜番薯比主菜更好吃!!
  • 黑麥包
  • 芝士混薯條