2025-06-14 145 浏览
紅磡黃埔花園隱藏了一間泰式寶藏餐廳-O’Thai Restaurant!坐擁無敵海景outdoor座位,吹住海風歎正宗泰國菜,簡直係假日Chill之選~🇹🇭🌊 🔥 必食推薦 🔥▪️ 傳統泰國冬蔭功湯|酸辣鮮香!湯底濃郁,蝦肉彈牙,一啖就帶你穿越到泰國~▪️ 燒豬頸肉配辣羅望子醬|炭香十足,肉質爽嫩,辣醬酸甜開胃! ▪️ 芒果牛油果米紙卷|清新之選!芒果甜+牛油果滑,健康又解膩~ ▪️ 泰式蟹肉炒飯|鑊氣滿分!蟹肉鮮甜,每啖都超滿足🦀 ▪️ 慢煮熟成和牛配紅咖喱|和牛入口即化,咖喱香濃帶椰香,撈飯無得輸! ▪️ 香蒜辣椒炒通菜|蒜香撲鼻,辣度剛剛好,泰菜必點蔬菜! 🍨 甜品控注意 🍨芒果糯米飯|芒果超甜!糯米飯淋上椰奶,完美Ending~ 🍹 特調飲品 🍹▪️ Lychee Martini|荔枝香氣爆棚,微醺首選! ▪️ Red Finca Temp|紅酒愛好者必試,醇厚順口~

🔥 必食推薦 🔥

▪️ 泰式蟹肉炒飯|鑊氣滿分!蟹肉鮮甜,每啖都超滿足🦀

▪️ 香蒜辣椒炒通菜|蒜香撲鼻,辣度剛剛好,泰菜必點蔬菜!

🍨 甜品控注意 🍨
芒果糯米飯|芒果超甜!糯米飯淋上椰奶,完美Ending~

🍹 特調飲品 🍹
2025-06-11 129 浏览
國內公司領導來港,我等小輩難得機會,爭取與他共度午宴,casual的 Brunch meeting 。談談公事,順便享受風和日麗的週末泰菜。就在酒店旁邊的 O'Thai Restaurant ,擁有令人驚艷的維多利亞港海景,一進入餐廳就感受到輕鬆的氛圍。戶外座位區非常適合享受海邊的微風,搭配美食,好似置身於泰國度假。設計簡約而不失雅致,綠意盎然的環境讓人心情愉快。戶外環境,海邊走走,特色在於菜單,將泰菜與意大利菜結合,讓食客可以隨心所欲地選擇。創新的搭配,每次來訪都能有不同體驗。特別是海邊的環境,無論是與家人或朋友聚餐,都能享受到愉快的用餐時光。VIRGIN MOJITO我唔飲酒,所以叫咗Virgin Mojito,清新無酒精,適合所有年齡層。新鮮的薄荷葉、青檸汁和氣泡水,帶有甜美的荔枝香氣,口感清爽又不膩,感受到夏日的清新。HUMMINGBIRD BY THE BAY滿滿的視覺享受,特色可愛小鳥造型的雞尾酒杯。冧酒,意大利黑櫻桃甜酒,青檸汁,蔓越莓汁,紅酒提升整體風味 。酸甜味道與紅酒清香結合,自然酸爽,喜歡水果的甜香,每一口都能帶來不同的享受。Brunch by the Bay三道
VIRGIN MOJITO
HUMMINGBIRD BY THE BAY
Brunch by the Bay
三道菜$198(頭盤,主菜及甜品
APPETIZER 前菜
柚子干蝦沙律
前菜的柚子干蝦沙律色彩鮮豔,清新的口感與微酸的醬汁相得益彰,令人一口接一口,食欲大增。
香煎鵝肝
一道奢華的前菜,菜式的擺盤精緻,新鮮鵝肝質素都相當出色,搭配香脆的法式麵包、醬汁。口感滑順,與紅莓對比增添了甜酸的層次感,像是一件藝術品。
MAIN COURSE 主菜
牛扒煎蛋配薯條
牛扒金黃誘人,表面微焦,內部柔滑如奶油,散發著濃郁的香氣。味道極為豐富,帶有濃厚的牛味,每一口都是味覺的享受。煎蛋配薯條,色香味俱全,金黃的薯條,垂涎欲滴。使用的新鮮食材讓每道菜都能保留自然的風味。
和牛船麵
特色在於奢華的和牛,牛肉鮮嫩,適當的火候,美味口感,外焦內嫩,展現最佳風味。船麵湯底濃郁,完美融合了泰式與意大利風味,讓人難以忘懷。
DESSERT 甜品
芒果糯米飯
香甜的芒果和軟糯的糯米,口感豐富。椰奶的清香和細膩增添了層次感,甜度適中,作為餐後甜點,是完美的選擇。
開心果蛋糕
讓人驚喜的甜品,細膩的蛋糕,散發著淡淡的開心果香氣。開心果的碎粒增添了口感和層次感,既鬆軟又有嚼勁。搭配輕盈的紅莓,甜而不膩,香甜可口,讓人回味無窮。

• 和牛船麵
  • 牛扒煎蛋配薯條
  • 香煎鵝肝
午市套餐只是$98 起,環境十分舒服,怕熱可以選擇室內,想出去吹海風,可以坐戶外,十分寫意。簡左2個3道菜既lunch set ,有幾款覺得不錯🦪oysters 2pcs + $50 生蠔我加了$50轉了兩隻生蠔,絕對值得加!生蠔十分新鮮多汁,海味十足,搭配檸檬汁更添鮮味,很想來多一打🥹🐙Pulpo a la Gallega 八爪魚八爪魚肉質軟淋,搭配煙燻辣椒粉,配上薯蓉一起吃,簡單的調味讓八爪魚的味道展現得淋漓盡致。🥩Wagyu bavette 5成餐廳會切好才上碟,完全不用自己動刀。和牛肉質柔軟多汁,搭配微微的燒烤香氣,牛味十分出,讓我一口接一口。🥬morning giory 飛天通菜 通菜炒得脆嫩,不會過淋,保留了菜的鮮味。搭配蒜蓉同辣椒,讓這道菜更加惹味,推介👍🏻🥭Mango sticky rice 芒果糯米飯 友人選擇甜品是芒果糯米飯,芒果很甜與香軟的糯米,而且擺盤十分可愛

簡左2個3道菜既lunch set ,有幾款覺得不錯

🦪oysters 2pcs + $50 生蠔

🐙Pulpo a la Gallega 八爪魚

🥩Wagyu bavette 5成
餐廳會切好才上碟,完全不用自己動刀。

🥬morning giory 飛天通菜

🥭Mango sticky rice 芒果糯米飯

2025-06-08 108 浏览
上次黎黃埔已經覺得海濱呢邊環境唔錯,又唔會太多人,呢邊仲有幾間西餐,成個感覺都好chill,今次帶埋另一半黎enjoy下呢個氣氛▪️蟹肉忌廉咖哩配香脆長棍法包$268見openrice呢碟個樣勁吸引就跟叫🤣咖哩質感濃稠,有好多鮮蟹肉係入面,味道唔算太辣,如果長法包多幾件就perfect,可以用晒成碟咖哩▪️泰式蟹肉炒飯$178蟹肉同蛋黃炒埋一齊,感覺係就咁鋪係面冇炒入去,味道正常▪️鮮蝦芒果米紙卷$108 米紙卷皮薄餡多,鮮版肉加芒果酸甜味,食完唔覺得heavy,蘸埋酸甜汁,開胃清新▪️素春卷$88春卷夠脆,擺盤有心思,不過不失▪️燒雞肉串配花生醬$128雞肉串厚肉juicy,但調味就較淡,要靠個醬▪️Virgin Sangria $98以提子汁為主,加入雜果等等,佢話係mocktail,但飲落有少少叫酒味,薄荷味重▪️伯爵茶$48環境黎講都幾高分,野食就正正常常,上菜都幾快

▪️蟹肉忌廉咖哩配香脆長棍法包$268

▪️泰式蟹肉炒飯$178
蟹肉同蛋黃炒埋一齊,感覺係就咁鋪係面冇炒入去,味道正常

▪️鮮蝦芒果米紙卷$108

▪️素春卷$88
春卷夠脆,擺盤有心思,不過不失

▪️燒雞肉串配花生醬$128
雞肉串厚肉juicy,但調味就較淡,要靠個醬

▪️Virgin Sangria $98

▪️伯爵茶$48

環境黎講都幾高分,野食就正正常常,上菜都幾快

紅磡黃埔附近有間好Chill環境又靚的餐廳😍户外仲有好大個海景睇住食飯 認真唔錯!相信夜晚環境比日頭更有氣氛!而且呢間泰菜及意大利菜可以一齊點來食! 大家可以試到更加多嘅菜式同花款!🤪如果大家係附近收工 可以同朋友同事食下!😝芒果牛油果米紙卷來到泰國餐廳都會有的米紙卷 這款比較清新可口!配搭上都可以!記得沾餐廳附送上的酸甜醬汁!🔥泰國青木瓜沙拉平時都很愛吃的沙拉🥗! 酸酸甜甜很開胃!香煎比目魚配青咖哩青咖哩比想像中更辣但味道不遜!與比目魚肉混來吃也很不錯!魚肉鮮嫩😍而且魚皮煎得很香脆!和牛船麵口味比較偏向酸的和牛船麵 相當開胃!配料有肉丸跟和牛!和牛熟度剛剛好很好吃!推薦點看看!👀香蒜辣椒炒通菜很惹味!超重香蒜味!😝😝 ·芒果糯米飯最愛吃的甜品🥰 來到時糯米飯還是熱辣辣新鮮弄好 軟熟!芒果又甜又多汁
紅磡黃埔附近有間好Chill環境又靚的餐廳😍
户外仲有好大個海景睇住食飯 認真唔錯!
相信夜晚環境比日頭更有氣氛!
而且呢間泰菜及意大利菜可以一齊點來食!
大家可以試到更加多嘅菜式同花款!🤪
如果大家係附近收工
可以同朋友同事食下!😝

芒果牛油果米紙卷
來到泰國餐廳都會有的米紙卷
這款比較清新可口!配搭上都可以!
記得沾餐廳附送上的酸甜醬汁!🔥

泰國青木瓜沙拉
平時都很愛吃的沙拉🥗! 酸酸甜甜很開胃!

香煎比目魚配青咖哩
青咖哩比想像中更辣但味道不遜!
與比目魚肉混來吃也很不錯!魚肉鮮嫩😍
而且魚皮煎得很香脆!

和牛船麵
口味比較偏向酸的和牛船麵
相當開胃!配料有肉丸跟和牛!
和牛熟度剛剛好很好吃!
推薦點看看!👀

香蒜辣椒炒通菜
很惹味!超重香蒜味!😝😝

·芒果糯米飯
最愛吃的甜品🥰
來到時糯米飯還是熱辣辣新鮮弄好 軟熟!
芒果又甜又多汁
2025-06-01
  • 鮮蝦芒果米紙卷
  • 和牛船麵
  • 芒果牛油果米紙卷
精緻摩登地中海菜 × 泰菜,配上維港海景相伴💙 是你的菜嗎❓ 來海邊走走 享受一個美好時光吧✨餐廳位於黃埔海濱長廊附近,店內走簡約西式裝潢,戶外座位則有維港海景相伴🌊,在悠間的氣氛下,享用摩登的地中海菜 + 泰菜🥢。【Tasting Dinner Menu】 $378+ p.p.🔸Beef Tartare 🔸Salmon Tartare🔸French Fine de Clair Oyster +$120 (4pcs)估唔到前菜都有驚喜❤️:牛肉他他 肉質光澤鮮嫩;三文魚他他 加上秘製醬汁更滋味;法國新鮮生蠔🦪 飽滿鮮甜。TO WARM UP 🔸Truffle & Cheese Bikini 🔸Cod Fish Taco (1pc)🔸Pan-Seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam and Balsamic Cream +$140 (4pcs)松露醬芝士吐司香脆;香脆魚柳墨西哥夾餅🌮 厚肉加上帶微辣醬汁很惹味;香煎鵝肝配牛油包 配無花果醬🖤 超級推薦😍,邪惡誘人配上香脆麵包。THE MAIN COURSE 🔸Grilled Ha

🔸Beef Tartare 🔸Salmon Tartare

法國新鮮生蠔🦪 飽滿鮮甜。

TO WARM UP

THE MAIN COURSE
🔸Grilled Halibut Fillet served with Mash Potato and Broccolini in Garlic Herbs Salsa
🔸Signature Suckling Pig served with Rosemary Potato, and Honey Mustard +$40

扒比目魚柳🐟 配薯蓉跟芒果醬,外皮香脆而肉嫩;招牌西班牙乳豬🐽 配馬鈴薯,蜜糖芥末,肉質鬆化又精緻。

A SWEET FINALE
🔸Pistachio Cream Cake 開心菓蛋糕💚

🔸炸薯條配松露蛋黃醬 $98 (香脆)
🔸龍蝦堡 Lobster Roll $128 (烘麵包夾住滋味龍蝦)
×××[O'Thai Restaurant]×××
©紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1A號舖
2025-06-05 54 浏览
隱身於黃埔的這家泰式餐廳,既有室內絲絨沙發打造的奢華座席,又坐擁戶外維港全景的開揚景致,堪稱聚會的歡愉秘境! 〘 泰式炸蝦餅配甜梅子醬 〙 金黃薄脆的外衣裹著滾燙多汁的蝦肉,蘸上經典酸甜梅子醬——這道泰式前菜近乎無可挑剔。 〘 燒雞肉串配花生醬 〙 炭火香溢的嫩滑雞肉串,淋上綿密花生醬,層次分明的風味瞬間昇華。 〘 芒果牛油果米紙卷 〙 芒果與牛油果愛好者必試⋯⋯彈牙的米紙卷臥於翠綠蔬菜上,佐以酸甜醬汁,每一口都是清新的奢華享受。 〘 傳統泰國冬蔭功湯 〙 這道泰國國湯匯聚香草與辛香料的靈魂,更以一隻巨型河蝦將鮮味推向極致。 〘 泰式大蝦炒金邊粉 〙 捨棄平庸茄醬,以繁複泰式香料譜寫鑊氣篇章,佐以肥美彈牙大蝦,盡顯功架。 〘 慢煮熟成和牛配紅咖喱或青咖喱 〙 嚴選日本和牛腹肉部位,濃郁肉香與地道泰式紅/綠咖哩的豐腴醬汁相得益彰。 〘 香蒜辣椒炒通菜 〙 蒜香與辣椒激發出的通菜鮮活鑊氣,為盛宴添上一抹清新。 〘 芒果糯米飯 〙 以斑蘭葉為皿的藝術擺盤,糯米浸潤斑蘭幽香,與多汁芒果片共織花香馥郁的味覺詩篇。 〘 班蘭椰子湯圓配暖椰湯 〙 若仍有餘裕,不妨

〘 泰式炸蝦餅配甜梅子醬 〙

〘 燒雞肉串配花生醬 〙

〘 芒果牛油果米紙卷 〙

〘 傳統泰國冬蔭功湯 〙

〘 泰式大蝦炒金邊粉 〙

〘 慢煮熟成和牛配紅咖喱或青咖喱 〙

〘 香蒜辣椒炒通菜 〙
蒜香與辣椒激發出的通菜鮮活鑊氣,為盛宴添上一抹清新。

〘 芒果糯米飯 〙

〘 班蘭椰子湯圓配暖椰湯 〙
若仍有餘裕,不妨細品這道椰肉餡湯圓——浸潤在溫潤椰湯中,每一顆都是療癒的甜點珠玉。

飲品
〘 Yau Pale 〙
〘 鮮嫩椰子 〙

📍O'Thai Restaurant (紅磡)
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1A號舖
用餐优惠
試食活動
2025-06-04 81 浏览
位於紅磡海濱有室外同室內座位 室外位置可以飽覽一望無際嘅海景環境真係好舒服而餐廳係主打正宗🇹🇭街頭風味既泰菜菜單上選擇都好多 而且整得好味👍🏻🌟芒果牛油果米紙卷 米紙卷包裹住豐富既配料有香甜芒果🥭,口感綿密既牛油果,紅蘿蔔絲同沙律菜等的確係夏天清新之選💯🌟泰式炸蝦餅配甜梅子醬 外皮炸得香脆 配上甜梅子醬更滋味🌟柚子沙律 新鮮既柚子加上魚露等味道甜甜酸酸 食落清新開胃🌟泰式蟹肉炒飯 炒飯粒炒得好乾身又唔會乾到硬火喉控制得好好 炒飯粒粒分明搭配鮮甜既蟹肉 🦀 香氣四溢🌟泰式大蝦炒金邊粉 大蝦新鮮彈牙金邊粉炒得好有鑊氣 又夠乾身再混合花生碎,芽菜同辣椒粉等色香味俱全👍🏻🌟香蒜辣椒炒通菜 炒得夠鑊氣 通菜爽脆 蒜香味濃
位於紅磡海濱
有室外同室內座位
室外位置可以飽覽一望無際嘅海景
環境真係好舒服
而餐廳係主打正宗🇹🇭街頭風味既泰菜
菜單上選擇都好多 而且整得好味👍🏻

🌟芒果牛油果米紙卷
米紙卷包裹住豐富既配料
有香甜芒果🥭,口感綿密既牛油果,
紅蘿蔔絲同沙律菜等

搭配鮮甜既蟹肉 🦀 香氣四溢

🌟泰式大蝦炒金邊粉
大蝦新鮮彈牙
金邊粉炒得好有鑊氣 又夠乾身
再混合花生碎,芽菜同辣椒粉等
色香味俱全👍🏻

🌟香蒜辣椒炒通菜
炒得夠鑊氣 通菜爽脆 蒜香味濃
2025-06-04 93 浏览
O'Thai Restaurant  位於紅磡黃埔海濱長廊,  與海逸君綽酒店為鄰.  環境優美. 餐廳戶外座位好舒服,  面對維多利亞海港, 看看海上船隻來往, 心曠神怡,  星期日在此來個 Early Brunch 可以舒緩一個星期的工作壓力.   室內座位有落地大玻璃窗, 享受港灣景色也不錯.  今日 Brunch  3-course  三道菜, (頭盤, 主菜, 甜品)連飲品有泰式, 西式食品及飲品.   前菜有 9 個選擇, 主菜有10 個選擇(有魚, 肉, 𡶐喱及素食)飲品:  泰式凍奶茶, 熱檸檬茶 首先送到.接著頭盤有:   柚子干蝦沙律, 香煎鵝肝,  擺設靚, 柚子干蝦沙律,  蝦肉爽甜又彈牙.  有柚子醬配上更開胃. 香煎鵝肝,   擺碟吸引, 外皮亮麗 配烘多士.  香煎鵝肝夠大塊,  口感軟滑, 入口即溶.  夾上脆多士,  好滋味.   主菜:   香煎比目魚扒,  牛扒煎蛋配薯條 牛扒煎蛋配薯條,  雙太陽蛋,  帶來有陽光感覺. 牛扒己切件, 方便分嚐, 肉質稔滑牛味香.  好食.炸薯條 味道非常脆口, 又能夠食到薯仔的味道.   香煎比目魚扒,   廚
室內座位有落地大玻璃窗, 享受港灣景色也不錯.
飲品:  泰式凍奶茶, 熱檸檬茶 首先送到.
接著頭盤有:   柚子干蝦沙律, 香煎鵝肝,  擺設靚,
柚子干蝦沙律,  蝦肉爽甜又彈牙.  有柚子醬配上更開胃.
柚子干蝦沙律
香煎鵝肝,   擺碟吸引, 外皮亮麗 配烘多士.
香煎鵝肝
主菜:   香煎比目魚扒,  牛扒煎蛋配薯條
牛扒煎蛋配薯條,  雙太陽蛋,  帶來有陽光感覺.
牛扒煎蛋配薯條
牛扒己切件, 方便分嚐, 肉質稔滑牛味香.  好食.
炸薯條 味道非常脆口, 又能夠食到薯仔的味道.
香煎比目魚扒,   廚藝掌握得吾錯.
香煎比目魚扒
煎得外脆內嫩,    質素高, 肉質滑又有鮮味.  烤菜配搭得宜.
甜品開心果蛋糕,  芒果糯米飯
開心果蛋糕, 芒果糯米飯
芒果糯米飯, 傳統泰式甜品,  芒果稔甜,  加上軟糯糯米飯混合椰奶, 香滑可口.
開心果蛋糕:  蛋糕綿滑, 配上開心果及紅莓, 真美味.
餐廳環境靚, 食材有質素,  提供泰式西式食品, 好理想.
沿黃埔海濱長廊,  餐廳也有入口.
用餐优惠
團購
開心果蛋糕, 芒果糯米飯
  • 開心果蛋糕
2025-06-04 102 浏览
放假約埋朋友來到黃埔食Brunch,餐廳位於黃埔海逸君綽酒店旁邊,旁邊就是海濱長廊,主廚Amoo 在港開設餐廳廣受好評更曾榮獲米芝蓮推薦餐廳,這間O’Thai 主要呈現泰國街頭風味和意大利菜為主。▪️前菜✨新鮮法國生蠔選用法國生蠔,生蠔新鮮美味,可依個人喜好加少少紅酒醋或百香果醬,食落更清新爽口突顯鮮味✨香煎鵝肝鵝肝好厚切,入口即溶,滿口鵝油香味,搭配拌碟黑醋可減少膩感更美味▪️主菜✨香煎比目魚扒比目魚扒煎至金黃酥脆,肉質鮮嫩,搭配薯菜和簡單調味已很美味✨牛扒煎蛋配薯條牛扒煎至七成熟,肉汁香濃,口感軟嫩。太陽蛋嘅蛋黃蛋液包裹牛肉,增添滑順口感,金黃香脆薯條外脆內軟,沾點香滑蛋液和芥末醬是完美配搭✨泰式青咖喱雞✨酥脆牛油煎餅青咖喱雞帶有濃郁的香料味帶點微辣,雞肉肉質嫩滑,咖喱的香氣撲鼻而來,最佳配搭酥脆的牛油煎餅,香濃嘅牛油香味令人一口又一口接上▪️甜品✨芒果糯米飯芒果味道香甜又唔酸,每粒糯米飯的口感Q彈軟糯,掛滿香濃椰醬味道香濃順滑,是我最愛的泰式甜品✨開心果雪糕開心果雪糕清新可口,帶有淡淡的堅果香味,朋友都很喜歡餐廳設有户外區,遇著好天氣,更可欣賞維港美景,享受美酒吹著微風特別Chill
放假約埋朋友來到黃埔食Brunch,

▪️前菜
✨新鮮法國生蠔
新鮮法國生蠔

✨香煎鵝肝

▪️主菜
✨香煎比目魚扒
比目魚扒煎至金黃酥脆,肉質鮮嫩,搭配薯菜和簡單調味已很美味

✨牛扒煎蛋配薯條

✨泰式青咖喱雞
✨酥脆牛油煎餅

▪️甜品
✨芒果糯米飯

✨開心果雪糕
開心果雪糕清新可口,帶有淡淡的堅果香味,朋友都很喜歡
開心果雪糕

餐廳設有户外區,遇著好天氣,更可欣賞維港美景,享受美酒吹著微風特別Chill 。

2025-06-01
午餐
新鮮法國生蠔
開心果雪糕
1K
2025-06-03 75 浏览
早幾日同朋友約咗去黃埔嘅 O’Thai Restaurant 食晚飯,成個感覺幾舒服,餐廳環境好有泰國度假feel,有室內外坐位,坐室外仲可以望住靚靚海景,坐得闊落,而且服務都唔錯。Shrimp & mango rolls一咬落去就有芒果嘅清甜同蝦肉嘅鮮味,外皮煙韌,配埋醬汁,真係好開胃。Phad Thai with Prawn炒得好有鑊氣,唔會太乾又唔會太濕,蝦肉新鮮彈牙,檸檬汁同花生碎一齊撈勻食,超正!Garlic Baguette整得好香口,麵包脆脆地,蒜味濃郁,可以配咖哩一齊食。仲有Roti paratha,撕開嚟點咖喱汁食,好邪惡但好滿足。Dried Aged Wagyu bavette with red curry和牛肉質嫩滑,紅咖喱香辣得嚟又唔會太搶味,啲牛肉吸晒咖喱汁,正Halibut in red curry有驚喜,魚肉厚身又嫩滑,冇腥味,紅咖喱同魚好夾,啲汁好香椰味,蒜茸包沾一沾咖哩汁一齊食好正。主食方面,Wagyu Beef Soup Noodle都唔錯,湯底夠香,牛肉軟腍,好有牛香,牛丸彈牙,炸豬皮夠脆,飲晒啲湯都唔會覺得鹹,幾舒服。飲品Virgin Mojit

Shrimp & mango rolls
Phad Thai with Prawn
Garlic Baguette
整得好香口,麵包脆脆地,蒜味濃郁,可以配咖哩一齊食。
Halibut in red curry
飲品
Virgin Mojito同Virgin Colada,一個有薄荷青檸味,一個有椰奶同菠蘿,兩杯都冇酒精,好清新又解渴,啱晒夏天。
最後係必食嘅Mango sticky rice,芒果好甜,糯米飯煙韌,椰汁淋落去香滑到不得了,完美end咗成餐飯。
2025-06-03 789 浏览
若然想欣賞維港景色,又想遠離繁囂,紅磡海濱長廊是一個好選擇,位於黃埔花園的海景泰國餐廳 O’Thai,戶外室內皆寬敞舒適,洋溢渡假休閒感,食物有水準,難得價錢亦公道,值得多行兩步!看清楚店的名字 O’Thai x Bayside,原來一個場地可以食到兩款菜式,西班牙菜及泰國菜,各自有獨立餐牌,適合同枱而口味不同的人。配合環境,少不了先來兩杯雞尾酒。Pisco Sour $118杯子漂亮,酒精度比較高。Lychee Martini $128味道可口,我很喜歡。鮮蝦芒果米紙卷 $108九層塔味道香濃,特出泰菜風味,材料新鮮,米紙透薄,好吃。燒豬頸肉配辣羅望子醬 $148豬頸肉烤得香,肉質鬆軟,醬汁特色,香料豐富,味道帶少少酸,令味道昇華亦平衡肉膩。傳統泰式冬陰功湯 $128地道風味,並無過分霸氣,有3片開邊大蝦。蟹肉忌廉咖喱配香脆長棍法包 $268蟹肉忌廉咖喱非常滋味,啖啖蟹肉,黃色的忌廉咖喱尤如蝦膏,配備兩片法包多半會意猶未盡,值得多點一碟飯配合。慢煮熟成和牛配紅咖喱 $268 白飯 $28和牛肉豐腴味香,配豐富的紅咖喱同吃,別於一般的風味,都唔錯啊,值得一試。芒果糯米飯 $98意大利雪
配合環境,少不了先來兩杯雞尾酒。
雞尾酒
Pisco Sour $118
杯子漂亮,酒精度比較高。
Pisco Sour
Lychee Martini $128
味道可口,我很喜歡。
Lychee Martini
鮮蝦芒果米紙卷 $108
鮮蝦芒果米紙卷
九層塔味道香濃,特出泰菜風味,材料新鮮,米紙透薄,好吃。
燒豬頸肉配辣羅望子醬 $148
傳統泰式冬陰功湯 $128
傳統泰式冬陰功湯
地道風味,並無過分霸氣,有3片開邊大蝦。
蟹肉忌廉咖喱配香脆長棍法包 $268
蟹肉忌廉咖喱配香脆長棍法包
蟹肉忌廉咖喱非常滋味,啖啖蟹肉,
慢煮熟成和牛配紅咖喱 $268 白飯 $28
芒果糯米飯 $98
意大利雪糕(椰子菠蘿口味) $42
值得推薦,味道的確好。旅遊泰國吃到的多種顏色糯米飯,現在有兩色,見到已經開心,芒果新鮮,糯米飯軟透甜美。椰子雪糕口感非常好。
人均消費: $741

嚐味日期: 20250528
2025-05-28
Pisco Sour
Lychee Martini
2025-06-01 59 浏览
由泰國廚師親自主理嘅O'Thai Restaurant 主打正宗泰國菜,餐廳係九龍海逸君綽酒店地面 ,有迷人嘅維港無敵海景🌊,絕對係一個高質又有氣氛嘅用餐選擇❤️而且餐廳有室內同室外座位,環境舒適,無論情侶約會定家庭聚餐都好正APPETIZERS🍤 鮮蝦芒果米紙卷:清新爽口,蝦肉鮮甜,芒果增添咗一份果香,非常開胃! 🍢 燒雞肉串配花生醬:雞肉嫩滑香口,配埋濃郁嘅花生醬,味道一流! 🦐 泰式炸蝦餅配甜梅子醬:外脆內嫩,炸蝦餅非常彈牙,唔會太油膩。 MAIN🌶️ 紅咖喱大蝦配時蔬:紅咖喱唔會過辣,大蝦已經剝咗殼,配埋時蔬啱晒配飯食! 🥩 慢煮熟成和牛配紅咖喱:和牛慢煮得非常嫩滑,牛味很重DESSERTS🥭 芒果糯米飯:泰國既經典甜品,糯米軟糯甜香,仲有超多鮮甜芒果COCKTAIL & MOCKTAIL*🍷 THE BAYSIDE SANGRIA 係呢度既招牌飲品而VIRGIN SANGRIA係無酒精版本,清新解渴,適合唔飲酒嘅朋友!

APPETIZERS

燒雞肉串配花生醬

泰式炸蝦餅配甜梅子醬

MAIN
紅咖喱大蝦配時蔬

🥩 慢煮熟成和牛配紅咖喱:和牛慢煮得非常嫩滑,牛味很重

DESSERTS

COCKTAIL & MOCKTAIL*
燒雞肉串配花生醬
泰式炸蝦餅配甜梅子醬
慢煮熟成和牛配紅咖喱
紅磡海旁呢間西意餐廳最近新加入泰菜,不過我哋今晚專注品嚐佢哋嘅 西意式tasting menu。坐喺戶外位望住維港夜景,由法國生蠔到西班牙乳豬,六道菜完美展現地意式風味~ 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕋𝕒𝕤𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕄𝕖𝕟𝕦゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃 🍸 餐前酒 ・Pina Colada|Lychee Martini|經典Cocktail𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚ 🦪 前菜精選・法國Fine de Claire生蠔|新鮮生蠔簡單配檸檬已經好正・牛肉他他|配牛油包同黑醋增加層次・松露芝士Bikini|芝士+黑松露醬烘烤,有啲似港式飛碟・香煎鵝肝配牛油包|鵝肝厚切,外脆內溶,香港四溢,配搭牛油包同清新紅莓🍖 主菜二重奏・熟成和牛配有機蔬菜|熟成紐和牛揀咗七成熟,外焦內粉嫩,配搭紅酒汁/蜜糖芥末醬都好正・招牌西班牙乳豬配馬鈴薯|用慢煮再烤至皮微脆,肉質一絲絲非常軟嫩 🍰 甜品收結・Coconut Pineapple Gelato|意大利Gelato做法味道更直接・開心果蛋糕|面頭鋪滿開心果碎,一層開心果cream一層蛋糕 𓂃𓈒𓐍

🍸 餐前酒

🦪 前菜精選

・牛肉他他|配牛油包同黑醋增加層次

・松露芝士Bikini|芝士+黑松露醬烘烤,有啲似港式飛碟

🍖 主菜二重奏

🍰 甜品收結

🤑 人均消費:~$710
🤩 推薦指數:7.5 / 10
📍 餐廳資料:O'Thai Restaurant (紅磡)
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1A號舖

#香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #紅磡美食 #黃埔美食 #紅磡海景餐廳 #西班牙乳豬 #熟成和牛 #約會慶生
帶狗狗真係可以來呢間超chill泰國菜!O'Thai戶外座位望住海景,晚風吹住食泰國同意大利菜超有度假feel~ <和牛船麵>🐮 (Wagyu Beef Boat Noodle) 有好多片大大塊嘅和牛,入口柔軟嫩滑,湯底濃郁又混合泰式香料香✨幼麵混合爽口芽菜,口感超豐富,個肉丸都好彈牙有肉香!必嗌!<蟹肉忌廉咖哩配香脆長棍法包 >(Crab Meat in Egg Cream Curry) 有好多大大嚿嘅蟹肉🦀忌廉咖哩濃到掛匙羹!法包脆到"咔嚓"聲,但內裏依然柔軟有空氣感,蘸滿金黃咖哩汁...蟹肉鮮甜,口感豐富,必試 ✨<九層塔辣炒雞肉碎配香脆煎蛋 >🌶️ (Chicken in Basil Leaf) 鑊氣爆棚!雞肉碎炒到乾身又索盡金不換香氣,隻太陽蛋脆邊流心🍳超香🤤 送酒一流!<燒雞肉串配花生醬> (Chicken Satay) 雞肉燒到微微焦香又keep住嫩滑🍢花生醬濃到黐脷舌!加埋啲香茅醃料嘅清香,開胃😝 <香蒜辣椒炒通菜> (Morning Glory) 通菜新鮮莖爽葉嫩,辣度啱啱好~ 好夠味,份量又大👌<芒果糯米飯>🥭 (Mango Sticky Rice)

<燒雞肉串配花生醬> (Chicken Satay)

<香蒜辣椒炒通菜> (Morning Glory)
通菜新鮮莖爽葉嫩,辣度啱啱好~ 好夠味,份量又大👌

<芒果糯米飯>🥭 (Mango Sticky Rice)
芒果好新鮮好甜,糯米飯軟心暖笠笠,上層係斑斕味,下層係原味,椰漿甜中微鹹,更加突出芒果鮮甜~

<泰奶雪糕>🍨 (Thai Milk Tea Gelato)
奶茶香超濃!質感超綿密,完全冇冰渣,凍冰冰超滿足!

<Negroni> 🍹
聞落係柑橘皮嘅清香,入口先係淡淡哋柑橘皮嘅香氣,中後調就飲到氈酒嘅醇厚同獨特順喉嘅感覺,最後飲哂成啖就係酒同柑橘皮嘅回甘。如果鍾意清新帶少少苦味嘅朋友一定唔可以錯過,好fresh!