2021-04-10 62 浏览
泰國橙象吸客特色$1 菜式橙象每日都有提供唔同款的$1 菜式,我地星期三去, 個日係做緊泰式明爐烏頭魚星期一: 泰式炸蝦餅(3件)星期二: 酸辣去骨鳳爪沙律 星期三: 泰式明爐烏頭魚星期四: 黃咖哩雞星期五: 飛天通菜星期六: 各式細支裝啤酒星期日: 泰式香茅炸豬扒椰青大大個, 椰青水又可以解油膩感😍泰式明爐烏頭魚$1 (原價$169) 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅用明火煮既烏頭魚, 湯底帶少少酸, 加埋原粒鮮梅, 可以辟除魚腥味, 仲有好多新鮮配料, 秀珍菇、冬菇、生菜、蔥絲等等, 完全吸收晒湯汁精華烏頭魚都相當有份量, 好大條魚肉扎實, 我地另外再叫佢比多個泰式辣醬, 提鮮魚味泰皇咖喱炒大蝦$180 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅醬汁濃稠, 大蝦經炸過香脆得黎吸收晒醬汁, 每一啖都平均食到咖哩椰汁, 好香滑,而且味道偏甜大蝦真係好大隻, 好似食極都仲有, 每隻真係手掌咁大隻, 肉質爽口, 都算新鮮~椰青焗海鮮飯 $104 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅呢個椰青焗飯係我之
泰國橙象吸客特色$1 菜式

星期一: 泰式炸蝦餅(3件)
星期二: 酸辣去骨鳳爪沙律
星期三: 泰式明爐烏頭魚
星期四: 黃咖哩雞
星期五: 飛天通菜
星期六: 各式細支裝啤酒
星期日: 泰式香茅炸豬扒
大大個椰青😍😍

椰青大大個, 椰青水又可以解油膩感😍

泰式明爐烏頭魚$1 (原價$169)
👅👅👅👅👅👅👅

烏頭魚都相當有份量, 好大條
魚肉扎實, 我地另外再叫佢比多個泰式辣醬, 提鮮魚味

泰皇咖喱炒大蝦$180
👅👅👅👅👅👅👅👅

椰青焗海鮮飯 $104
👅👅👅👅👅👅👅👅
呢個椰青焗飯係我之前無試過既口味, 佢味道都係偏甜, 但同樣地, 佢令到個飯增添左幾分特點

飯中加入左幾種唔同既椰子絲同椰肉, 咬落口中散發好香椰子味, 面頭有埋香脆腰果同埋椰絲乾, 食落好有層次感

食到中間, 有大量唔同既新鮮海鮮, 魷魚、蝦、青口等等, 又係大大粒, 童叟無欺架~

不過份量太多啦 >< 4個人食先食得晒
2021-04-07
大大個椰青😍😍
係大角咀附近周圍行,兩個人決定去吃泰國菜,由於今天是平日晚飯時間,唔駛book就有位。首先,我們飲品點咗椰青&龍眼茶。椰青,清甜多水;龍眼茶,有好多龍眼肉,甜甜地易入口😋跟著,即點餐廳而家做緊啲$1優惠 — 泰式明爐烏頭魚,簡直係超值👍🏼魚肉鮮嫩,冇乜骨,有好多不同的菇菌,芫荽做配菜,有粒酸莓吊味,非常清新開胃。另外叫左兩個餸,泰式滷水豬髀焗粉絲煲和西蘭花炒蝦球。泰式滷水汁原來係甜甜地嘅,超級多粉絲,豬髀非常入味,入口即溶,好夠分量,超讚👍🏼👍🏼👍🏼西蘭花炒蝦球,有些炸蒜片吊起蝦球鮮味,鹹鹹地😛好有泰國風味,蝦球大大隻,又多又爽。非常抵食,怕辣但係又想食泰國菜嘅朋友,行過大角咀,不妨行入去試吓。當然餐廳都有辣嘅泰國菜食物供應。題外話,橙象泰國餐廳,室內設計簡單舒服,好有泰國特色,侍應姐姐們都係泰國人,聽到她們叫入廚房,係用泰文同廚師溝通~ 所以呢度真係賣正宗泰國菜!

首先,我們飲品點咗椰青&龍眼茶。
椰青,清甜多水;龍眼茶,有好多龍眼肉,甜甜地易入口😋
龍眼茶

泰式明爐烏頭魚

另外叫左兩個餸,泰式滷水豬髀焗粉絲煲和西蘭花炒蝦球。

泰式滷水豬髀焗粉絲煲

用餐时段
龍眼茶
泰式滷水豬髀焗粉絲煲
  • 椰青
2021-04-08 76 浏览
復活節假期後返工真係生不如死,食啲好嘢幫自己打打氣。Orange Elephant 每日都有一蚊特價菜色,星期三超級抵食,原本$169嘅泰式明爐烏頭魚,而家只需要一蚊,真係平到笑。條魚夠滑,冇腥味冇泥味。可能因為佢落咗一啲泰式醃檸檬或者梅子(?)去辟腥味,令到個醬汁酸酸甜甜,非常開胃,而且仲有一啲菇菌類伴碟, 十分豐富,呢個真係超級抵食,星期三必食之選。泰式滷水焗豬脾粉絲煲又係超抵食,一上枱見到全部都係粉絲,以為係啲鬼祟餐廳只放少少肉喺下面,仲要用生菜托住扮多果種,點知一撥開d粉絲,下面全部都係肉!肉好淋唔需要練牙力,又有少少豬皮唔會太瘦,味道又甜甜地,好食。西蘭花炒蝦球比我想像中細碟,好彩蝦球尚算新鮮,唔會軟爛爛,西蘭花都夠味, OK。飲品叫咗個椰青,好有泰國feel。咁豐富埋單唔洗$300,真係好過自己煮🤪
復活節假期後返工真係生不如死,食啲好嘢幫自己打打氣。

西蘭花炒蝦球

飲品叫咗個椰青,好有泰國feel。

咁豐富埋單唔洗$300,真係好過自己煮🤪
2021-04-08 1956 浏览
餐廳佈置、簡約明亮 , 每天都有$1優惠菜單, 十分抵食 ,剛好今晚遇上泰式明爐烏魚 , 因為平時好喜歡食烏頭魚, 立刻決定入去試。泰式明爐烏魚(原價)$169 ($1換購優惠)大條新鮮烏頭, 原條放在爐火盛上,保持溫度, 用上香茅南薑、辣椒、酸梅及醃蒜頭煮成惹味醬汁 ,魚肉鮮甜可口 , 與酸酸辣辣的醬汁一起吃 ,十分惹味開胃, 令人食指大動, 充滿泰式風味。泰式拼盤$145拼盤十分豐富 ,有春卷、蝦餅、魚餅、香葉包雞,全部即叫即製,外皮炸到金黃酥脆 ,熱辣辣, 香噴噴 ,每款都令人垂涎,我最愛泰式炸蝦餅和炸魚餅, 肉質爽彈,口感飽滿,沾上泰式酸辣醬, 十分惹味,令人停不了口。原個菠蘿海鮮焗飯$104 菠蘿海鮮焗飯好正宗, 將半個新鮮菠蘿起肉,再將蝦肉 、魚塊、魷魚加上青豆、腰果、葡萄和蜜甜多汁的菠蘿等 一起炒 , 再放回新鮮菠蘿裏面, 賣相精緻和吸引, 炒飯炒得好乾身, 口感很豐富, 啖啖幸福的滋味。特選椰青$42 啜一口椰青水, 冰爽香甜,慢慢滲出迷人椰香, 滋味又潤喉, 用匙羹好容易將椰子肉取出, 椰子肉香甜嫩滑,十分享受。芒果冰特飲$36鮮黃色的芒果沙冰,入口細滑柔順 ,散發著

泰式明爐烏魚(原價)$169 ($1換購優惠)

泰式拼盤$145

原個菠蘿海鮮焗飯$104

特選椰青$42

芒果冰特飲$36
鮮黃色的芒果沙冰,入口細滑柔順 ,散發著誘人的果香,冰爽解渴。
2021-04-08 44 浏览
為左$1菜式再嚟幫襯平時去開九龍城店今次去開大角咀都揀橙象因為一蚊真系抵食今次星期一去咁啱係炸蝦餅佢地每日都有唔同一蚊菜式雖然系1蚊但都有6舊㗎我最愛食佢地嘅海南雞夠滑溜,而且肉厚味道夠,唔點汁都好味豬手粉絲煲滿滿粉絲系個煲面吸收曬啲汁淨食粉絲都好好味底下就系豬手煲仔熱過之後豬皮就更加啫喱入口即化泰國嘢叫返泰式飲品芒果沙冰透心涼餐廳地方環境都比起九龍城店細但梳化位嘅報紙都幾有泰式風情仲有啲箍臣坐得舒服
為左$1菜式
佢地每日都有唔同一蚊菜式

雖然系1蚊但都有6舊㗎

我最愛食佢地嘅海南雞
夠滑溜,而且肉厚
味道夠,唔點汁都好味

豬手粉絲煲

餐廳地方環境都比起九龍城店細
但梳化位嘅報紙都幾有泰式風情仲有啲箍臣
坐得舒服

2021-04-06 43 浏览
黎到假期最黎一日食個簡單lunch Orange elephant 有兩種lunch set 飯類同麵類 我揀左個冬陰功蝦湯河配熱泰式奶茶奶茶黎到都熱,不過略嫌茶味過濃 冬陰功湯河好夠味又唔太辣啲蝦新鮮又爽,仲要好細心挑埋蝦腸添我以為得3粒,點知食食下又發現多一粒又多一粒
黎到假期最黎一日
食個簡單lunch
Orange elephant 有兩種lunch set
飯類同麵類
我揀左個冬陰功蝦湯河配熱泰式奶茶
奶茶黎到都熱,不過略嫌茶味過濃
冬陰功湯河好夠味又唔太辣
啲蝦新鮮又爽,仲要好細心挑埋蝦腸添
我以為得3粒,點知食食下又發現多一粒又多一粒
上星期五在大角咀附近覓食,遠處看到這間橙象排滿長龍等入座的客人,當時估計這間餐廳應該不錯吃!由於我們當時太肚餓不想排隊等,所以今天來到大角咀便一嚐這家餐廳!可能今天是工作日所以排隊的人便沒有了,但同樣看見餐廳內的食客,證明沒有選錯!在門口看見這個promotion,終於明白為何上星期五有這麼多人在排隊!原來每天都有一元優惠菜單!同樣衛生日做到足,店員會將一碗熱水把餐具都先以消毒!順帶一提,餐廳來的店員都是在說泰語,這樣一來提起我們對這間餐廳的信心!由於本日的一元優惠是酸辣去骨鳳爪,當然這個優惠不能錯過!我們便要酸辣去骨鳳爪作為頭盤,這道頭盤辣味剛剛好,而且吃起來的感覺很像青瓜絲沙律的味道!而去骨鳳爪滲透了泰式酸辣沙律汁的味道而張鳳爪味提升,十分姿味! 在食鳳爪的過程中餐飲已很快送上,我選擇了珍多冰而女友選擇了芒果沙冰!要讚一讚這兩杯飲品一點也不太甜,平時在外面喝這些飲品都是一味死甜!珍多冰椰漿味十足,而且珍多及大樹菠蘿 “真多” 亦好足料,平時在出面吃這個冰塊超級多,這裏反而材料多於冰塊!值得一讚! 我們在餐牌上看到椰青焗海鮮飯無論外觀及名稱都十分吸引,而且在其他

我們在餐牌上看到椰青焗海鮮飯無論外觀及名稱都十分吸引,而且在其他泰國餐廳在沒有看過這個產品,所以便大膽叫上一試!這個椰青焗海鮮飯簡直有驚喜,不甜也不膩,椰漿甜度混入飯鐘剛剛好!除了有椰香味重之外亦有椰絲在內,所以咬起來吃起來都有一些口感存在!加上腰果做脆香配搭吃起來脆香脆香!雖然這個菜式叫做椰青焗海鮮飯,但其實比我感覺沒有海鮮在內我亦吃得津津樂味,當然加上海鮮椰汁提升海鮮的鮮味更加有品味!

而另外一道主菜我們選擇了咖哩海鮮脆包盅,其實泰國餐不能不嘗試咖哩所以我們才點上這一道!同樣沒有選錯,這道菜的包十分脆軟,配上黃咖哩,咖哩汁滲透在麵包來,完全好味道不能亦不知如何形容!加上黃咖哩搭配椰漿,而黃咖哩是沒有辣味,出來的效果令人再三回味都想吃一口!同樣畀我感覺海鮮只是一個陪襯,主菜還是黃咖哩角麵包!

由於我們已經吃得很飽所以今晚沒有點上泰國名甜品芒果糯米飯!只有下次才能品嚐報告!
2021-03-29
2021-03-29 1042 浏览
🥢大角咀泰國人主理光猛乾淨美味泰國菜🥢突然想食泰國菜,之前有聽過朋友食大角咀一間泰菜,每日有提供唔同款的$1 蚊菜式,夠曬好味地道,而家環境光猛乾淨,今次就等我地去試下係咪咁正先🥢香料燒焗鰂魚 $162我地好鐘意食泰式燒鰂魚,如果要食泰國菜餐牌有既話,必定會點的一個菜,呢個燒魚燒到好香,因為魚肚放了很多香料同香茅,啖啖魚肉又夠滑溜,點青醬或橙紅色的酸汁一齊食更正🥢蛋網海鮮金邊粉 $88用網蛋包住熱辣辣的金邊粉,打開蛋皮內有炒到金黃色的金邊粉,入口同平時泰國食到的口感帶點煙韌,味道甜甜酸酸的感覺很好味,而且仲有青口魷魚大蝦海鮮夠曬足料🥢黃咖哩雞 $76 (星期四優惠 $1 )最抵食的就係每日都有唔同的$1 菜式,估唔到咁平都很有驚喜,黃咖哩味道充滿椰香加上咖哩味道甜甜的辣度溫和,可以撈飯食勁正🥢芒果沙冰 $36飲芒果冰最重要夠曬凍,仲要重芒果味又夠甜🥢椰汁冰 $28清新的椰汁味,甜度剛剛好🥢原來除咗大角咀,九龍城,仲有北角都有分店,最鐘意裝修好光猛乾淨,坐得舒服可以同朋友傾計,店員姐姐全部都係泰國人,味道夠曬地道正宗,最正係晚市有$1 菜式,日日唔同
🥢大角咀泰國人主理光猛乾淨美味泰國菜

🥢香料燒焗鰂魚 $162

🥢蛋網海鮮金邊粉 $88

🥢黃咖哩雞 $76 (星期四優惠 $1 )

🥢芒果沙冰 $36
飲芒果冰最重要夠曬凍,仲要重芒果味又夠甜

🥢椰汁冰 $28
清新的椰汁味,甜度剛剛好

🥢原來除咗大角咀,九龍城,仲有北角都有分店,最鐘意裝修好光猛乾淨,坐得舒服可以同朋友傾計,店員姐姐全部都係泰國人,味道夠曬地道正宗,最正係晚市有$1 菜式,日日唔同款,等我下次要星期三去食最抵嘅,明爐烏頭魚先原價$169,一蚊就食到真係超級抵

每日優惠價 $1 :
星期一 泰式炸蝦餅 $73
星期二 酸辣去骨鳳爪沙律 $72
星期三 泰式明爐烏頭魚 $169
星期四 黃咖喱雞 $76
星期五 飛天通菜 $64
星期六 各式細支裝啤酒 $26
星期日 泰式香茅炸豬扒 $66

Orange Elephant Thai Restaurant (博文街) (大角咀)
大角咀博文街42號

• 黃咖喱雞
  • 芒果特飲
  • 香料燒焗鰂魚
  • 蛋網海鮮金邊粉
2021-03-28 52 浏览
久不久又想食泰國菜,想起奧運站附近的橙象,已經一段時間沒吃了,又剛好是星期一(等一下就明白!)眨下眼已經到門口。在門口睇到有每日$1優惠!星期一$1炸蝦餅星期二$1酸辣去骨鳳爪沙律星期三$1泰式明爐烏頭魚星期四$1黃咖喱雞星期五$1飛天通菜星期六$1各式細支裝啤酒星期日$1泰式香茅炸豬扒我是算好星期一來吃炸蝦餅的!泰式炸蝦餅這是每次來必點的,熱辣辣的半圓形似Dount既蝦餅,外皮炸得酥脆,內面的蝦餅肉厚厚的幾彈牙,外脆內軟又香又Juicy!必食!椰汁青咖喱牛腩煲青咖喱充滿椰香又濃,不會辣,怕辣的朋友可以盡情食!牛腩份量也多,大概有十多塊,每塊大小好接近,炆到好焾好入味,仲配上肉豆!泰皇咖喱炒大蝦(2隻)黃咖喱香又濃,2隻大蝦切半分為4份,很容易脫殼,稍為炸過的蝦沾上濃濃的黃咖喱,好好味!還有三色椒和洋蔥,濃濃的黃咖喱配飯食也是一流!泰式奶茶茶味濃微甜,很有泰國味。椰汁冰椰汁味很香很濃,奶味也重,好喝,我很推薦!
久不久又想食泰國菜,

想起奧運站附近的橙象,

已經一段時間沒吃了,

又剛好是星期一(等一下就明白!)

眨下眼已經到門口。

在門口睇到有每日$1優惠!
星期一$1炸蝦餅

星期二$1酸辣去骨鳳爪沙律

星期三$1泰式明爐烏頭魚

星期四$1黃咖喱雞

星期五$1飛天通菜

星期六$1各式細支裝啤酒

星期日$1泰式香茅炸豬扒

我是算好星期一來吃炸蝦餅的!

泰式炸蝦餅

這是每次來必點的,

熱辣辣的半圓形似Dount既蝦餅,

外皮炸得酥脆,

內面的蝦餅肉厚厚的幾彈牙,

外脆內軟又香又Juicy!

必食!

椰汁青咖喱牛腩煲

青咖喱充滿椰香又濃,

不會辣,怕辣的朋友可以盡情食!

牛腩份量也多,

大概有十多塊,

每塊大小好接近,

炆到好焾好入味,

仲配上肉豆!

泰皇咖喱炒大蝦(2隻)

黃咖喱香又濃,

2隻大蝦切半分為4份,

很容易脫殼,

稍為炸過的蝦沾上濃濃的黃咖喱,

好好味!

還有三色椒和洋蔥,

濃濃的黃咖喱配飯食也是一流!

泰式奶茶

茶味濃微甜,很有泰國味。

椰汁冰

椰汁味很香很濃,

奶味也重,

好喝,我很推薦!
2021-03-24
2021-03-27 44 浏览
椰汁雞湯橙象呢個名真係聽過好多次,但次次都miss咗,今次終於有機會食啦!食泰國野又點少得椰汁呢一個靈魂呢!今次呢個雞汁係我個人最推薦嘅野,呢個湯椰汁味超濃!!!而且唔會大辣,但係市面上飲到咁濃椰汁味既湯真係比較少見香蒜軟殼蟹飲完個靚湯就叫咗樣香口野,呢個軟殼蟹食落去非常之脆,同埋唔會太鹹,值得一讚既係佢個泰式辣醬,就咁食個蟹同加埋個醬又更加豐富咗味道,鐘意食香口野既你一定要試下泰式明爐烏頭魚最後叫咗明爐烏頭,條魚真係好滑好嫩,同埋好大條,食極都仲有。細心少少佢上面仲有啲肉粒,吸晒啲魚湯味依家佢哋做緊優惠,每日都有唔同既菜色$1就食到,我哋嗌左嘅呢條烏頭只需要$1就食到,真係超抵! 希望下次嚟仲有得食🤤

椰汁雞湯

香蒜軟殼蟹

用餐时段
2021-03-27 66 浏览
前排疫情肆虐,政府又要停晚市,令到出去食飯慾望大大減低,依家終於開返晚市啦,就搵咗一間泰國菜,聽講佢哋一蚊就食到烏頭,就馬上嚟試下講到泰國嘢點少得生蝦同豬頸肉啲蝦大大食又好鮮甜,同埋佢哋用shot杯上好特別。另外仲有配綠色一個綠色既汁,酸酸甜甜好開胃豬頸肉份量都幾大,而且唔會太乾或者太燶,唔錯唔錯通菜就差少少火侯,但係味道都唔錯魚肉好滑好嫩,味道反而無咁濃味,不過我覺得正正因為咁先更加食得出鮮味 。隔離仲有湯可以fill 唔怕食到乾堂最重要係一蚊換購價就食到,邊度搵!
講到泰國嘢點少得生蝦同豬頸肉

生蝦剌身

炭燒豬頸肉
豬頸肉份量都幾大,而且唔會太乾或者太燶,唔錯唔錯

飛天通菜
通菜就差少少火侯,但係味道都唔錯
泰式明爐烏頭

最重要係一蚊換購價就食到,邊度搵!
生蝦剌身
炭燒豬頸肉
泰式明爐烏頭
  • 泰式明爐烏頭魚
響大角嘴迷失之際,俾我見到Orange Elephant泰國野,咁岩我好耐無食過泰國野,成日經過又無機會食,所以今次決定一試!一入店感受到好有泰國風味,連坐既梳化都有泰國既cushion,非常有趣。坐低就即刻叫左野食,叫完話有優惠,加一蚊可以加個咖喱雞,唔執輸加左試下😌首先來個無骨鳳爪,少少辣,幾清新,份量都幾足,抵食!之後來生菜包,肉碎味道濃郁,岩晒重口味既我!然後炒通菜同明爐烏頭就正正常常。反而個一蚊咖喱有驚喜,椰奶味好香,好開胃,可惜我已經好飽,唔係我會叫個飯😆😆😆唔知個優惠做到幾時呢?大家快啲一齊去支持!

首先來個無骨鳳爪,少少辣,幾清新,份量都幾足,抵食!

之後來生菜包,肉碎味道濃郁,岩晒重口味既我!

然後炒通菜同明爐烏頭就正正常常。

大家快啲一齊去支持!
2021-03-25
2021-03-26 34 浏览
做緊1蚊優惠,每日一天指定菜式做優惠價星期1係炸蝦餅,2-去骨酸辣鳳爪3.泰式烏頭魚,4.黃咖哩雞,5,飛天通菜6.啤酒優惠,星期日,香茅豬扒落單先上飲品,飲住吹水先等上菜青檸可樂,椰汁冰1蚊優惠 飛天通菜微辣,略為多水,炒得夠脆綠配料有蒜有辣椒,唔算太辣,做前菜開胃菜夠味係唔知點解好多湯汁,不過味道唔錯泰式烤牛仔骨原件連骨上,肉身夠厚,本身已經醃過食起黎少少甜,肉質鬆軟,配埋辣汁配埋辣汁食味道更美味,每次黎都食呢款泰式臘腸炒飯食到有肉碎粒,辣椒,蝦米,肉鬆,炒蛋碎仲有蔥花等食材,雖然睇落平凡無特別但用臘腸炒飯又真係幾好食,掃清光!大角咀博文街42號42 Pok Man Street, Tai Kok Tsui
做緊1蚊優惠,每日一天指定菜式做優惠價
星期1係炸蝦餅,2-去骨酸辣鳳爪
3.泰式烏頭魚,4.黃咖哩雞,5,飛天通菜
6.啤酒優惠,星期日,香茅豬扒
落單先上飲品,飲住吹水先等上菜
青檸可樂,椰汁冰
1蚊優惠 飛天通菜

微辣,略為多水,炒得夠脆綠
配料有蒜有辣椒,唔算太辣,做前菜開胃菜夠味
係唔知點解好多湯汁,不過味道唔錯
泰式烤牛仔骨
原件連骨上,肉身夠厚,本身已經醃過
食起黎少少甜,肉質鬆軟,配埋辣汁
配埋辣汁食味道更美味,每次黎都食呢款

泰式臘腸炒飯
食到有肉碎粒,辣椒,蝦米,肉鬆,炒蛋碎
仲有蔥花等食材,雖然睇落平凡無特別
但用臘腸炒飯又真係幾好食,掃清光!

大角咀博文街42號
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-03-24 606 浏览
Orange Elephant之前已經食過九龍城分店,野食唔差,最吸引一定係每日都有一款指定$1菜式,朋友未食過,所以今次就同佢黎大角咀分店。大角咀店比九龍城店新淨,座位亦冇咁迫坐得舒服啲。一星期七日嘅$1菜式入面,以星期三嘅泰式明爐烏頭魚最抵食,所以我地都特登約個星期三黎食。芒果冰特飲($36) - 沙冰打得夠滑,唔會飲到碎冰,不過味道偏甜。番石榴冰($28) - 番石榴冰同樣打得好滑,不過就冇芒果冰咁甜,味道比較清甜。泰式拼盤($145) - 拼盤有蝦餅、魚餅、春卷同香葉包雞各兩件,大大份夠二至四人share。蝦餅好爽口彈牙,唔會成口粉咁。魚餅雖然冇蝦餅咁彈,但食落都可以。春卷脆得唔黎唔會太硬。香葉包雞醃得夠味,不過雞肉就鞋左少少。泰式明爐烏頭魚($1) - 明爐烏頭雖然特價$1,但份量絕對冇將貨就價,烏頭有成隻前臂咁長,上面仲放左好多秀珍菇同椰菜。烏頭魚幾厚肉,個湯酸酸地好開胃。冬陰蝦炒飯($86) - 炒飯唔算好大碟,兩三個share啱啱好。炒飯個冬陰功味都幾出,酸酸辣辣好惹味,中間仲有幾隻大蝦同秀珍菇。總結,野食唔差,份量對版,$1菜式確係抵食,其他餸菜亦唔特別貴,雖然佢嘅$

芒果冰特飲 & 番石榴冰
泰式拼盤
蝦餅好爽口彈牙,唔會成口粉咁。
泰式拼盤

魚餅雖然冇蝦餅咁彈,但食落都可以。
泰式拼盤
春卷脆得唔黎唔會太硬。
泰式拼盤
香葉包雞醃得夠味,不過雞肉就鞋左少少。
泰式明爐烏頭魚
烏頭魚幾厚肉,個湯酸酸地好開胃。
冬陰蝦炒飯

總結,野食唔差,份量對版,$1菜式確係抵食,其他餸菜亦唔特別貴,雖然佢嘅$1明爐魚係最抵食,不過其實佢仲有其他口味嘅明爐魚,雖然就唔係$1,不過有機會都想試下。
芒果冰特飲 & 番石榴冰
2021-03-22 316 浏览
事緣今日約左個住係大角咀嘅朋友食飯佢介紹話呢到有間泰國菜頗高質♥️而且每日仲有$1優惠菜式 超抵食店肉周圍嘅環境光猛舒適💪🏻牆上掛起了大象頭的掛飾🐘再配撘其燈飾 使得滿有泰式風格🐣 泰式咖喱雞 $1$1精選優惠每天不同 而今日就係咖喱雞咖喱調味不辣但好香濃 並有淡淡椰香雞肉亦很嫩滑可口😋雖然只是優惠價 但份量也足夠2-3人分享🐮 炭燒牛肋骨 $96一上枱 那炭燒氣味撲鼻而來看到表面帶著那微焦🤩非常誘人一口咬落去充滿肉汁 且牛味濃郁旁邊伴隨的泰式辣汁用上泰式辣粉相當具風味兼惹味👏🏻👏🏻🥥 椰青焗海鮮飯 $104首先賣相十分澎湃 焗飯推至小山丘般高啖啖椰香脫穎而出💋於口內徘徊不散而海鮮包括了:青口,蝦,尤魚,魚柳⋯當中更加入了多款配菜同椰肉增加口感同時又不會蓋過海鮮鮮味💕果然高質🥭 芒果冰特飲 $36這是沙冰類的 口感綿綿飲落芒果味好清香 不會像藥水味最好是甜度恰好👅不算太甜🥤 椰汁三色冰 $28椰漿的味道真心香濃😍口感豐富 煙韌同時爽脆 夠哂Q彈 炎熱天氣下飲 簡直大快人心
事緣今日約左個住係大角咀嘅朋友食飯

相當具風味兼惹味👏🏻👏🏻

🥥 椰青焗海鮮飯 $104
首先賣相十分澎湃 焗飯推至小山丘般高
啖啖椰香脫穎而出💋於口內徘徊不散
而海鮮包括了:青口,蝦,尤魚,魚柳⋯
當中更加入了多款配菜同椰肉增加口感
同時又不會蓋過海鮮鮮味💕果然高質