2021-06-02 60 浏览
今晚友人約左係大角嘴,食呢間由泰國人廚師主理嘅泰菜,星期三$1菜式是❇️明爐烏頭魚,本唸住以為一蚊魚唔會大條,但原來跟平時叫的份量一樣😛,滾到熱辣辣嘅魚肉沒有泥味,湯內配料豐富有芫荽蔥、香茅、蒜頭、椰菜以及秀珍菇,湯飲落唔辣,食落清新開胃的👍, 滿滿的泰式風味。❇️泰皇咖哩炒大蝦🍤(辣)2隻蝦已開邊,方便進食,而且十分之大隻,肉質新鮮彈口,與咖喱汁融為一體,蝦個皮炸到外層脆脆的,很yummy 😋。❇️泰式滷水豬髀焗粉絲煲粉絲鋪滿砂煲,下面就有豬髀, 豬髀層皮入口即化,粉絲充滿滷水味道比較濃味,啱晒喜歡重口味嘅老友。叫番2杯泰國生啤酒🍻,啤一啤佢先,食得泰開心啊!

❇️泰皇咖哩炒大蝦🍤(辣)

❇️泰式滷水豬髀焗粉絲煲

叫番2杯泰國生啤酒🍻,啤一啤佢先,食得泰開心啊!
2021-06-02
2021-05-31 54 浏览
本時除左奧海城之外,都唔會點踏足呢個地方,今次係朋友介紹下去左呢間泰國菜試下,一入到餐廳已經好有異國情調,好似置身於泰國甘,裝修同擺設都好有東南亞格調,環境好舒適。今次分別嗌左三款主食同兩杯飲料。🍍菠蘿海鮮焗飯焗飯係連原個菠蘿一齊上,份量十足架,有肉鬆同炸腰果點綴,焗飯粒粒分明,唔會軟身,而且海洋好新鮮,蝦肉爽口,魷魚鮮甜,仲有青口,整體好好味!🥬豬肉生菜包豬肉連埋泰式香料一齊炒,有乾蔥,洋蔥同香茅等等,包埋生菜一齊食,完全中和反,而且豬肉碎加左檸檬汁有小小酸味,好開胃!$1 🍛黃咖喱雞$1既菜式逢星期一至日都唔同,如果大家想食到自己想食既一蚊雞菜式就記得留意menu 啦。飲品🍹🍹我地分別嗌左一杯芒果沙冰同泰式珍多冰,芒果沙冰有濃厚既芒果味,睇得出係真材十料,而珍多冰有濃郁既椰奶味,好正!

今次分別嗌左三款主食同兩杯飲料。

🍍菠蘿海鮮焗飯

芒果沙冰
豬肉生肉包
菠蘿海鮮焗飯
2021-05-30 38 浏览
晚上8:00到左尼間餐廳,入到門口冇人朝呼埋位,埋位點完餐等左起碼20分鐘先陸續上菜,叫左總共5個菜,最後一個菠蘿焗飯一直唔上,d野食得7788後發覺唔對路,就叫店員吹下,個店員話ok就走左,15分鐘後都唔來,叫左另一個店員再吹,佢睇左睇有冇落單,然後話快啦快啦,到第三次叫已經等左1個鐘,個店員睇左個點餐記錄同我講有落單,但應該冇整到,我瞬間嬲得滯即刻埋單走人。店員做嘢太敷衍,搞咁耐一句sorry 都冇聲👍

店員做嘢太敷衍,搞咁耐一句sorry 都冇聲👍
  • 原個菠蘿海鮮焗飯
2021-05-29 48 浏览
再訪橙象!我哋食完大概8點,餐廳都係keep 住滿座架,就知佢嘅人氣啦!泰式明爐烏頭 食泰國嘢點可以唔食海鮮呢!泰式湯底酸酸甜甜,仲有啲菇添。我哋幾個人就將條魚清晒啦!飛天通菜 必點之一,食飯點都會叫一碟菜,而飛天通菜都係人氣之選嚟呀。一直都唔知飛天姐係咩意思,不過就係最好味嘅炒法!黃咖哩雞 1蚊!! 佢哋每日都有指定嘅一蚊菜式,唔好以為會好馬虎,啲料好足架,食到尾都仲有雞件!原個菠蘿炒飯 菠蘿炒飯真係好正,飯入面有肉鬆腰果,仲有提子乾添。加埋原個菠蘿造型,正呀!

泰式明爐烏頭

飛天通菜

黃咖哩雞 1蚊!!

原個菠蘿炒飯
2021-05-28 40 浏览
The location is sort of inconvenient but the environment is quite chill. The food is normal overall. The skewers are dry and don’t really have the smoky taste.
朋友知我中意食泰國野,就介紹左呢間每晚會做唔同一蚊優惠既泰國菜俾我😘最初以為係啲細舖頭仔做gimmick,估唔到黎到見到裝修咁靚咁有泰國風情😯 (店員都係泰國人好有feel😎)我地當然點左今晚既一蚊優惠明爐烏頭😁 另外仲加左原個菠蘿焗飯,蒜蓉炒芥蘭同埋一杯珍多冰~雖然條烏頭只係一蚊,但完全無厄稱🤣好大條厚肉,配料都好多👍 有火係底熱住保到溫唔怕變腥,個汁酸酸地夠開胃~蒜蓉炒芥蘭爽脆,唔會太油或太鹹👍原個菠蘿焗飯好大個,賣相吸睛😍飯底幾重薑黃味,好香同好均勻,粒粒分明~雞蛋炒得好香👍 海鮮種類好豐富兼大舊😁 蝦同魷魚都好爽口,出色👏👏珍多冰好重椰汁味,好多啫喱係底,仲有一條條既大樹菠蘿😂 大大杯好抵飲👍真心抵食既泰菜,性價比勁高,多謝朋友好介紹😚

泰式明爐烏頭魚

雖然條烏頭只係一蚊,但完全無厄稱🤣
蒜蓉炒芥蘭

蒜蓉炒芥蘭爽脆,唔會太油或太鹹👍

原個菠蘿海鮮焗飯

原個菠蘿焗飯好大個,賣相吸睛😍
飯底幾重薑黃味,好香同好均勻,粒粒分明~

椰汁珍多冰

真心抵食既泰菜,性價比勁高,多謝朋友好介紹😚
2021-05-26
蒜蓉炒芥蘭
  • 明爐烏頭
  • 泰式明爐烏頭
呢間出名大件好味唔貴泰國菜!今日一試,食身質素ok, 不過服務要改善,漏單追左3次件食物冇影,我地覺得個侍應根本冇追!遲過我地同一款菜式都黎左但我地食曬都仲未有!冬陰公湯2人份都超足料,偏酸唔算好spicy,啱曬我呢d唔食得spicy人!炭燒牛助骨汁好味,燒得剛剛好!蝦膏炒飯勁重味,炒得香!馬拉盞通菜味道唔算濃但都有味!芒果沙冰,椰青必叫!新鮮芒果,勁足料,椰青超鮮甜,清新,好好飲!漏單生菜肉碎包,超sad, 食唔到一肚氣
呢間出名大件好味唔貴泰國菜!今日一試,食身質素ok,

冬陰公湯

炭燒牛助骨
汁好味,燒得剛剛好!

蝦膏炒飯

勁重味,炒得香!

馬拉盞通菜
味道唔算濃但都有味!

芒果沙冰,椰青

必叫!新鮮芒果,勁足料,椰青超鮮甜,清新,好好飲!

漏單生菜肉碎包,超sad, 食唔到一肚氣
2021-05-09
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 特選椰青
  • 芒果冰特飲
  • 炭燒牛肋骨
2021-05-10 86 浏览
大角咀橙象變左係我的食堂老豆又想食泰國菜好在深水埗有車直接去到估唔到甘多人幫襯食物都算合理同埋好食我很想念佢哋的一蚊雞指定菜式今日有炸蝦餅大大件,全部都係蝦膠,炸到外層金黃色蝦味濃郁,肉質結實點上甜酸醬真係好惹味我同老豆都好中意咖哩牛腩煲都係老豆至愛黃咖哩配上椰汁很香滑唔算太辣,香料味道都很濃牛腩份量多,今次算靚食落去仲有少少肥,重牛味仲有薯仔煎香過,配埋咖哩汁很惹味鮮菠蘿雞肉炒飯本身想叫原個菠蘿,但老公想食炒飯雞肉絲是雞脾肉位置,食起來都很滑菠蘿切粒,酸酸甜甜,很醒胃炒飯炒得很乾身,唔錯叫兩個椰青,椰肉鮮嫩,椰青水很清甜天氣熱,飲返個椰青很消暑
大角咀橙象變左係我的食堂
老豆又想食泰國菜
好在深水埗有車直接去到

估唔到甘多人幫襯
食物都算合理同埋好食

我很想念佢哋的一蚊雞指定菜式
今日有炸蝦餅
大大件,全部都係蝦膠,炸到外層金黃色
蝦味濃郁,肉質結實
點上甜酸醬真係好惹味
我同老豆都好中意

咖哩牛腩煲都係老豆至愛
黃咖哩配上椰汁很香滑
唔算太辣,香料味道都很濃
牛腩份量多,今次算靚
食落去仲有少少肥,重牛味
仲有薯仔煎香過,配埋咖哩汁很惹味

鮮菠蘿雞肉炒飯
本身想叫原個菠蘿,但老公想食炒飯
雞肉絲是雞脾肉位置,食起來都很滑
菠蘿切粒,酸酸甜甜,很醒胃
炒飯炒得很乾身,唔錯

叫兩個椰青,椰肉鮮嫩,椰青水很清甜
天氣熱,飲返個椰青很消暑

2021-05-04 52 浏览
之前去過北角分店幾滿意,1蚊優惠好抵食,今次黎到大角咀分店,一樣有1蚊優惠。🍴泰式明爐烏頭魚 HK$1逢星期三晚點一份指定菜式,就可以用1蚊嘆到原價169蚊嘅烏頭。骨唔算多,魚肉尚算鮮甜,配埋足料酸辣湯一齊食,非常開胃。🍴泰式拼盤 HK$145食泰菜點少得炸物,叫個泰式拼盤就唔使左諗右諗,全部即炸熱辣辣,最鍾意係蝦餅,好彈牙。🍴咖喱海鮮脆包盅 HK$148海鮮有魚柳、青口、魷魚、蝦仁,幾豐富,黃咖喱偏甜,如果辣d會食得更過癮,麵包要趁熱食先夠脆。🍴芒果冰特飲 HK$36、椰汁珍多冰 HK$28芒果冰幾綿滑,味道均勻,芒果唔會好假。椰汁珍多冰好香,料又多。📍Orange Elephant Thai Restaurant大角咀博文街42號

🍴泰式明爐烏頭魚 HK$1

🍴泰式拼盤 HK$145

🍴咖喱海鮮脆包盅 HK$148

🍴芒果冰特飲 HK$36、椰汁珍多冰 HK$28

大角咀博文街42號
2021-05-02 51 浏览
周不時都會過嚟大角咀呢頭搵嘢食,經過呢間橙象見到舖頭幾靚,價錢又唔係太貴,所以就試吓~佢每一日都會有一款$1嘅菜式,我當日係星期五,所以一蚊菜式係飛天通菜,雖然佢收一蚊雞,但絕無偷工減料,口味非常正宗!然後我仲叫咗一個咖喱海鮮麵包盅$148,份量都唔少,係嗰啲有雞蛋嘅泰式咖喱,香香甜甜,咖喱汁用嚟點麵包或者撈飯都非常之好食,海鮮有蝦、魷魚同埋青口等等。另外仲叫咗個泰式拼盤$145,有四款泰式小食,魚餅、蝦餅、春卷同埋香葉雞,四款都非常之惹味!飲品叫咗芒果沙冰$36,口味清新香甜,係由新鮮芒果打成,大大杯!

2021-04-28 47 浏览
“橙象” 英文叫orange elephant,個名都幾特別,就係咁樣畀佢個名吸引咗我哋入去食。打開個menu,入面幾多選擇,而且價錢又唔貴,值得一試。價錢都係幾十蚊上落,真係好親民啲價錢。泰式鹵水豬髀焗粉絲煲:睇下啲豬脾超多,超級入味,粉絲都吸曬豬脾嘅香味,雖然個份量好多,但因為太好食,所以都係覺得唔夠喉。$1泰式鳳爪:佢哋每日都有個一蚊菜,咁平冇理由唔食㗎。雖然係一蚊菜式,鳳爪嘅數量一啲都唔少,亦唔求其。泰式辣醬蝦醬蛋炒飯:份量好多,而且未上枱已經聞到好香,呢個份量足夠四個人食。依個炒飯炒得粒粒分明,用料好足,下次黎要再叫先得。香料燒焗側魚:個職員講話要等30分鐘,證明係即燒,燒魚係一個好考技巧嘅菜式,要燒得熟之餘仲要保留住入面嘅肉汁。佢哋個師傅燒得好好完全做到以上嘅要求。所以等30分鐘都係值得。總括嚟講呢間泰國菜係水準之上。

打開個menu,入面幾多選擇,而且價錢又唔貴,值得一試。

價錢都係幾十蚊上落,真係好親民啲價錢。

總括嚟講呢間泰國菜係水準之上。
2021-04-27
2021-04-27 2190 浏览
今日同朋友行奧海城,附近就係大角咀,諗住行下附近睇下有乜嘢好嘢食,點知見到依間門面同環境都幾靚嘅泰國餐廳,即時同老婆入去試下。原來佢地仲拎過openrice最受歡迎獎。由於我哋五點零就入去,仲未開始多人,環境幾寬敞,又乾淨,而且大部分侍應都係泰國華僑,好似去咗泰國咁。店舖嘅裝修都好有特色。個menu都有好多選擇,而且價錢都好親民。一坐低先嚟過椰青解解渴,佢哋啲椰青好甜,靚嘢嚟。原來佢哋每日都有一個一蚊菜式,今日係星期二,$1菜式就係泰式鳳爪,冇聽錯真係一蚊雞,仲以為一蚊貨色會好求其同分量好少,原來唔係,都好大份,同唔求其。而且個泰式鳳爪好入味,泰式醬汁調教得剛剛好又唔會太辣。泰式鹵水豬髀焗粉絲煲:果然冇令我失望,粉絲好入味,個底重墊住厚厚嘅豬髀,入口即溶。泰式拼盤~食親泰國菜都必叫,因為可以試幾多種唔同嘅小食,一個價錢幾種享受,佢哋嘅炸物炸得好香脆,唔會好油。總結:價錢實惠,味道正宗,環境舒適。值得返兜指數五粒星

原來佢地仲拎過openrice最受歡迎獎。

店舖嘅裝修都好有特色。

個menu都有好多選擇,而且價錢都好親民。

一坐低先嚟過椰青解解渴,佢哋啲椰青好甜,靚嘢嚟。

總結:價錢實惠,味道正宗,環境舒適。值得返兜指數五粒星
2021-04-20
2021-04-13 55 浏览
📍Orange Elephant Thai Restaurant🍊🐘說起來真的超級少會去到大角咀覓食,但這趟跑一跑發現,原來也很近奧運站,而家黃店也不少呢,是值得再發挖的地方🔸小食拼盤因為鐵了心要跟母親大來跟泰式生啤,當然要點個下酒的~ 魚餅跟雞出乎意料的不錯,可惜是蝦餅不夠彈牙(因為我超愛蝦餅,所以要求相對會提高🥲)🔸冬陰公明爐烏頭🐟單是當底就覺得很好喝不會太辣而且夠酸,香料味道豐富,在煮完魚的情況下還可以每人一小碗🔸黃咖哩雞🐣是日的1數雞小菜(1塊錢),咖喱是偏甜口帶點椰香,雞肉不會柴🔸泰式生啤🍺是我跟媽咪的是日重點🤣🤣生啤小科普:生啤酒是未滅菌直接由發酵的桶中裝取,味道清爽鮮美,但由於酵母會繼續發酵,容易變質不易保存。💲Hkd約150/人🏡香港大角咀博文街42號

🔸小食拼盤
🔸冬陰公明爐烏頭🐟
🔸黃咖哩雞🐣
🔸泰式生啤🍺
是我跟媽咪的是日重點🤣🤣

💲Hkd約150/人
🏡香港大角咀博文街42號
2021-04-12 49 浏览
The restaurant promotes $1 everyday for different kinds of food. I came here for $1 Steamed Mullet on Stove Tray on Wednesday!Steamed Mullet on Stove Tray Original price $169 This is only $1 on Wednesday! Wow the fish was so cool and so large. The sauce was appetizing. The fish meat was so tender! Marinated Pork Trotter with Vermicelli in Pot $106The Pork was so fat and juicy. Vermicelli was so tasty because it absorbed all the sauce. Baked Curry Seafood in Bread $148The outlook was quite good,

The outlook was quite good, but it was too heavy for me. I could only eat the Bread, Seafood was so little.
The curry was too sweet and not spicy at all, no need to eat rice after that.
I wont order this next time.

Selected Young Coconut $42
It tastes fresh and cool!!
2021-04-10 55 浏览
星期三有D好緊要既野要記住, 就係要去ORANGE ELEPHANT食1蚊明爐烏頭魚!!! 雖然天天都有唔同款既1蚊菜式, 但係最中意就係佢個明爐烏頭魚, 抵到爛~~~~~ ORANGE ELEPHANT其實係九龍城店同大角咀店都好受歡迎, 相信大家都係比佢1蚊優惠吸引, 不過除左優惠之外, 同時食物水準有質素先KEEP到咁受歡迎!泰藉店員全部都SERIVICE幾好又有禮貌, 讚~泰式明爐烏頭魚$1明火爐煲住大大條烏頭, 一路滾住一路聞到香味~ 魚肉新鮮唔鬆散, 厚肉肥美! 魚肉吸收左酸咪咪既湯底味道, 入口開胃滋味。湯頭仲加入左大量菇, 肉碎同埋香茅等, 越煲越香! 中意佢細心地另外再上多一碗湯, 滾到咁上下又可以加湯, 就算只係1蚊都唔會偷工減料, 依然高質, 要好好珍惜依個優惠先得!!! 炭燒牛肋骨 $96牛肋骨 大大件, 表面燒得焦香惹味, 入口卻又保留到肉汁並冇燒到乾柴, 牛味濃郁加上炭燒香, 好正! 另外配有泰式辣汁增添風味, 不過我就覺得就咁食已經好好食!!! 蟹肉炒飯 $86 有一絲絲已拆殻既蟹肉, 炒飯夠乾身粒粒分明, 味道清香, 不錯。食泰菜梗係配椰汁冰同椰青啦,

泰藉店員全部都SERIVICE幾好又有禮貌, 讚~

泰式明爐烏頭魚$1

炭燒牛肋骨 $96

蟹肉炒飯 $86

食泰菜梗係配椰汁冰同椰青啦, 椰汁冰勁濃椰奶味, 而椰青新鮮得黎熟度岩岩好, 椰青水勁清甜, 唔洗太費力輕輕一刮, 就可以食到香甜椰肉, 飯後飲一個, 爽!