2021-12-08 28 浏览
可能因為早黎,未算好多人,呢到係地鋪,側邊都係BAR,成個環境幾CHILL。我地叫左個香草醬烤雞扁意粉,出餐速度牌好快,意粉都幾夠味,青醬味突出,烤雞係切好比你,所以食落方便。海鮮串燒好似都係呢到既人氣之選, 有三文魚,大蝦,彩椒,吞拿魚,墨西哥辣椒,仲有配2塊薄餅,本身燒完已經好香,如果想重口味D,可以點埋佢比既醬,燒烤醬都幾夾架。黎到BAR都會想試下呢到既DRINKS,叫左杯SIGNATURE MOCKTAILS ,個名叫BIG BANG,入面有菠蘿,熱情果等等,成杯都好FRESH,甜甜地,但又唔會淨係得SYRUP 味。朋友就叫左杯SANTORINI,入面有GIN,菠蘿,檸檬等等,酒味都幾濃。呢到都幾岩同朋友吹下水飲下酒~ 好RELAX既環境
2021-12-07 34 浏览
Weekend緊係要食好西同朋友鬆一鬆~ 尖沙咀有好多特色嘅餐廳酒吧,可以一邊食好西一邊嘆返杯🍸 今次蕃薯妹揀咗呢間食地中海菜嘅,第一次食地中海菜🤔 其實唔係太識揀,食物種類選擇都幾多,選擇困難症表示咩都想試吓🥺之後見倒隔離檯叫咗嘅地中海串燒好吸引,賣相好特別,可惜已經落曬Order🥺 唯有下次再試😟☹️🙁🥗Mediterranean Caesar Salad 地中海烤雞凱撒沙律 $130呢個Caesar Salad嘅醬汁比一般嘅濃郁,烤雞類似手撕雞混合咗響沙律入面,配搭新鮮嘅沙律菜、煙肉碎、烤麵包粒。🍤Butter Garlic Prawn 香蒜牛油大蝦 $155炸咗嘅已剝殼大蝦,大蝦新鮮彈牙,配搭超濃郁creamy嘅忌廉汁,超好味😋 有少少衝動想叫個飯食佢嘅汁🤣可惜呢度無得order白飯😂 🥩Rib Eye Steak (14oz) 烤肉眼牛扒 $2787成熟嘅Rib Eye,牛味香濃,肉質腍嫩,沾上旁邊酸酸哋嘅Mushrooms Sauce嚟食,唔錯👍🏻 伴碟係燒烤過嘅野菌、蘿蔔、翠玉瓜等等,燒烤過嘅蔬菜都零舍好味😋🍹Mocktails - Apple Cr
Weekend緊係要食好西同朋友鬆一鬆~

地中海烤雞凱撒沙律

🥗Mediterranean Caesar Salad
地中海烤雞凱撒沙律 $130

🍤Butter Garlic Prawn
香蒜牛油大蝦 $155

Rib Eye Steak (14oz)

🥩Rib Eye Steak (14oz)
烤肉眼牛扒 $278

Mocktails - Apple Crumble

🍹Mocktails - Apple Crumble $88
Signature Mocktails有6款選擇,我揀咗呢杯Apple Crumble,除咗有清甜蘋果味之外,仲帶有少少肉桂香味。

Macchiato

☕️Macchiato $42
本身餐廳呢杯Macchiato係無凍飲嘅,但係麻煩嘅朋友話出面其他餐廳都有凍或熱選擇🤨 結果…餐廳嘅人好好,滿足朋友要求😂 就咁睇賣相好似一杯Cocktail~好靚~ 朋友話好好飲🙂
2021-11-22
地中海烤雞凱撒沙律
Mocktails - Apple Crumble
Macchiato
2021-12-06 1177 浏览
睇店名都知主打喺賣地中海菜,其實咩叫做地中海菜呢?小弟理解就喺地中海周邊一啲地區嘅菜式,如希臘、意大利、土耳其……等地,亦有聽人講過喺高纖、高鈣、抗氧化嘅食材運用,就喺地中海飲食,查實喺點我就真喺無深入研究過,總之,今晚嚟到「OPA」,就喺輕鬆愉快食好嘢啦!餐廳以酒吧為設定,所以,無論環境,抑或氣氛,都比較講求型格同格調,幽暗嘅燈光,輕柔嘅音樂營造出輕鬆嘅氣氛。近細巷一邊門面,採開放式設計,主要喺啲高腳枱櫈,俾人飲吓嘢,而裡面就主要為用餐區,一派西餐廳佈置。場內最吸晴嘅位置喺懸掛咗一張大藤椅,背後更有一張巨型人像彩繪,幾有藝術感。由於燈光比較暗,所以,餐牌就唔喺影得太清楚。以主餐牌而言,食物選擇都幾多,由前菜、湯品、沙律、薄餅、飯品、意大利麵、主菜類到甜品都一應俱全;而飲品,啤酒、紅白餐酒、烈酒、雞尾酒、果汁、汽水、啡茶都一一有提供。我哋就簡單啲,唔多諗,揀咗個二人晚餐,包咗前菜、意粉、烤雞及甜品,定價$348,都幾划算。Big Bang $88晚餐就唔包飲品,所以,揀咗兩杯無酒精雞尾酒試試。一眼就相中呢一杯「Big Bang」,因為3樣成份都喺小弟嘅有心水:芒果、熱情果及菠蘿。更有趣
Big Bang $88

晚餐就唔包飲品,所以,揀咗兩杯無酒精雞尾酒試試。一眼就相中呢一杯「Big Bang」,因為3樣成份都喺小弟嘅有心水:芒果、熱情果及菠蘿。更有趣喺用上一隻雀仔嘅酒杯,非常得意,入口冰涼,有多重果香,酸酸甜甜嘅感覺,幾醒神。
Big Bang
Jackie Brown $88

友人無特別偏好,都只喺隨心揀,結果就要咗依一杯以野莓、青檸、橙汁溝成嘅「Jackie Brown」,面面加咗一大片橙乾,非常之靚。佢話入口初段會較酸,喺野莓跟青檸嘅協同效應,隨之飲落去,就有一種平衡感,酸爽清香。
Jackie Brown
野生藜麥沙律(晚餐)

先由沙律登場,餐牌都寫到明有洋蔥、青瓜、彩椒、希臘芝士、檸檬汁,當然,大量藜麥就有眼你見,再加少少火箭菜墊底,喺一道極之健康嘅沙律。每種食材都好新鮮,希臘芝士嘅鹹香,又吊吊味,變得味道唔單調,雖然簡單,但整體感覺唔錯。
野生藜麥沙律
香蒜橄欖油意粉(晚餐)

呢一款喺好經典嘅意大利麵之一,外表睇落可能平平無奇,但做得好好食。一來麵條煮得好有咬口,極有煙韌感,二來充滿蒜香,卻唔會太霸道,加上落足橄欖油,油潤好味。
香蒜橄欖油意粉
地中海烤雞(晚餐)

烤雞烤得金香,有少少燶位,並伴有新鮮嘅沙律菜及香脆嘅薯條,佐以自家製嘅蜜糖芥末醬。隻雞果然有水準,外皮非常香脆,肉質嫩滑富肉汁,唔會「乾崢崢」,而且,醃得入味,食落有點香料嘅香味。
地中海烤雞
西班牙油炸鬼伴朱古力雪糕(晚餐)

甜點可以揀心太軟或西班牙油條,後者未必咁常有機會食,所以,就揀油條。油條炸得十分香脆,入口卻完全無油膩感,熱焫焫配上朱古力漿及夾埋個雪糕嚟食,喺好好嘅結尾。
西班牙油炸鬼伴朱古力雪糕
都講過好多次,依家啲酒吧餐廳做菜好有一手,今晚到訪嘅「OPA」亦然。所以,嚟飲吓嘢又好,食餐飯都好,加上環境輕鬆,招呼到位,店員亦好有禮,定會有個愉快嘅晚上。
Big Bang
Jackie Brown
香蒜橄欖油意粉
地中海烤雞
2021-12-06 33 浏览
🌍Opa Mediterranean Bar and Bistro (尖沙咀)最近鐘意去bar食野傾計 行完美麗華商場有啲攰 跟住黎左呢間地中海餐廳休息食下野 以落地玻璃設計 陽光透射餐廳內 燈光十足 有種舒適感覺 食物方面 經典pizza必食推介◽️忌廉菠菜卷:用feta cheese 同忌廉汁混合既濃郁醬汁,加入新鮮菠菜撈埋一齊食可以拉出絲絲效果,再用蒜蓉麵包蘸上醬汁好好味 而且唔覺得膩 ◽️海鮮拼盤串燒:大大串連住有吞拿魚三文魚墨西哥辣椒,最頂有檸檬輕輕按下汁就沿住留落,食落魚肉新鮮嫩滑,估吾到最刺激既辣椒都好好味!◽️經典pizza: (推介)材料新鮮,有雞肉、菠菜、蘑菇,配合酸忌廉,餅底薄薄的食落好香脆,加上材料十足,口感好豐富,建議趁熱食比較好味!◽️酥炸魷魚圈:上菜時熱辣辣的,薄薄炸漿炸到外皮香脆,魷魚圈質感彈牙,加上檸檬胡椒粉,好惹味!📍尖沙咀漆咸道南33-35號友聯大廈地舖1-2號舖💵人均消費:250✨環境及衛生:7.5/10🙋🏻‍♀️推介指數:7.2/10

◽️忌廉菠菜卷:

◽️海鮮拼盤串燒:

◽️經典pizza: (推介)

📍尖沙咀漆咸道南33-35號友聯大廈地舖1-2號舖

💵人均消費:250
✨環境及衛生:7.5/10
🙋🏻‍♀️推介指數:7.2/10
2021-12-04 47 浏览
#double👧🏽👧🏻吃在尖沙咀【尖沙咀|初嘗地中海菜🤩】...#🥭👧🏻第一次食地中海菜的👧🏻今次就同朋友嚟試吓佢哋嘅set lunch 另外仲加咗個薄餅同海鮮串燒👅🔻Regular Set Lunch <3 course> ($98)🔻Set Executive <4 course> ($118)► Soup of the day蕃茄湯濃郁 好真材實料咁👍🏼熱辣辣 加啲配菜就更好► Chicken Saesar🥗沙律加咗雞肉 翠綠色嘅沙律菜 好新鮮!仲有脆煙肉🥓►Smoked Salmon Carpaccio煙三文魚份量有啲細 得一塊 精緻但唔夠喉😌► B.S.P Pizza(8 inch)🍕肉食者pizza!食肉獸必點 特別嘅係Pizza一半加咗三色椒🫑🤣► Carbonara🍝卡邦尼意粉加左香蒜🧄雖然唔係正宗做法 有落忌廉 但聞落好香 食落有啲膩 如果再鹹啲就好 份量唔算大 但食完都夠飽😌意粉硬度適中► Churro口感係麵包同蛋糕中間 有少少咬口 加左朱古力醬►Salted Caramel Cheesecake 焦糖芝士餅 芝士味香濃► Caf
#double👧🏽👧🏻吃在尖沙咀

► Churro
口感係麵包同蛋糕中間 有少少咬口 加左朱古力醬

►Salted Caramel Cheesecake
焦糖芝士餅 芝士味香濃

► Cafe Latte (+$12)
► Hazelnut latte (+$12)

🔻Mixed Seafood Skewers🍢($188)
海鮮串燒有大蝦 吞拿魚 三文魚 三色椒 檸檬同洋蔥串埋一齊 賣相好得🤩

🔻Margarita🍕($145)
係薄身pizza!個邊好脆😍可以做到微微嘅拉絲效果 配料香味突出 優點係不膩👍🏼
---------
🍴餐廳:Opa Mediterranean Bar and Bistro
📍地址:尖沙咀漆咸道南33-35號友聯大廈地舖1-2號舖
🔎菜式選擇👉🏼#double_西式
🔎口味選擇👉🏼#double_咸
2021-12-03 39 浏览
今日同男朋友黎食餐好既,黎到呢間餐廳,見到裝修都好靚好放鬆好有情調啊!見到都好多野食選擇喎!Opa經典pizza $160我地都想食pizza,而呢到都係薄pizza黎既,黎到都幾大份,我地每人食左4塊😂但都唔會太膩,上面有雞肉 菠菜苗 野菌 酸忌廉 ,而底係蕃茄汁,中和返,好食啊!香草醬烤雞扁意粉 $168意粉一擺低已經聞到好香,青醬沾滿每一條意粉,意粉口感岩岩好!超正!另外面頭既雞肉係少少偏辣既,有香料調味過既,但肉質都係滑既!烤三文魚扒 $228黎到主菜,我地叫左烤三文魚,下面有d烤蔬菜墊底,最底仲有豆蓉,幾特別!三文魚煮得剛剛好,不會太熟!肉質好滑,而個皮烤到脆脆地,正!飲品方面呢,我叫左 Jacky Brown $88,係mocktail黎既,中間有雜莓,青檸同橙既香味,而杯野個樣都好靚啊,有塊橙既切片係上面,好飲~另外叫既係 Belgian Dark Chocolate Smoothies $72滿滿朱古力既一杯飲品,好邪惡但又好好飲!
見到都好多野食選擇喎!

Opa經典pizza $160

香草醬烤雞扁意粉 $168

烤三文魚扒 $228

滿滿朱古力既一杯飲品,好邪惡但又好好飲!
2021-12-02 32 浏览
今日做嘢好忙所以收工之後真係好想搵間靚啲嘅餐廳飲番杯食下野同朋友一齊放鬆吓,搵搵下搵到呢間跟住尖東嘅酒吧餐廳,環境好靚,好IG able,所以同朋友打算試一試。環境有種地中海摩洛哥嗰種嘅感覺,好靚好chill,環境寬闊,成個感覺好舒服 。《Spinach creamy rolls》$108菠菜同埋芝士都係我好鍾意嘅食物,而呢一個就真係滿足晒我兩個願望,做得非常出色!大量嘅Mozzarella 芝士包着菠菜,再點埋旁邊嘅香脆麵包,非常好食!《OPA SPecial》$160用餐廳名做菜式名嘅Pizza應該係最有代表性所以我哋揀咗呢個,面頭有好多芝士,再加配料都非常豐富有好多BBQ肉粒,薄薄地一片嗰邊又焗得好香脆,食多幾塊都唔會好濟。《燒海鮮串》呢個係好地中海feel,中間嘅海鮮主要係魚,其中一款係三文魚,整得幾滑,又香,整體感覺比我覺得好有新意,仲有三色椒,同埋有兩款醬汁可以點,仲有兩片薄餅,非常得意。《Big Bang》$88由於飲品選擇太多都唔知揀咩好見到OpenRice好多人都飲呢杯,我就出於好奇心試吓!呢杯飲品冇酒精,有菠蘿汁百香果汁同埋檸檬汁組成,好好飲,而且外型非常吸精,打卡

《Spinach creamy rolls》$108

《OPA SPecial》$160

《燒海鮮串》

《Big Bang》$88
由於飲品選擇太多都唔知揀咩好見到OpenRice好多人都飲呢杯,我就出於好奇心試吓!呢杯飲品冇酒精,有菠蘿汁百香果汁同埋檸檬汁組成,好好飲,而且外型非常吸精,打卡一流。

總括嚟講,我同朋友都好滿意呢一餐,傾偈傾得好舒服之餘又享受咗唔錯嘅食物,下次收工一定會再嚟。
2021-11-30 88 浏览
臨近年尾有位同事唔做咁就搵餐廳同佢Farewell 順便搵下尖沙咀附近有咩餐廳未試過行行下見到大路有一間充滿地中海特色嘅餐廳 於是就同同事入去坐低試下好彩當日因為少少晏 唔需要點等位 而且Staff亦都好有禮貌好親和餐能都有唔同嘅lunch set而且亦可以散叫 試下唔同菜式 當中我見最多食客叫就係海鮮串燒 可惜我地人唔夠 怕食唔晒就冇叫到 下次再黎一定要試下一坐入餐廳 成個感覺都好放鬆 不論係音樂 環境 生活節奏 以至係掛牆盆栽 都值得一讚首先我地前菜有煙三文魚切片 上面包住紅菜頭再加埋沙律醬 食落感覺好清新而另外 多士經過烘烤過程 上面加上有酸甜既番茄 真係一樣好開胃既菜式主菜我地叫咗個雞胸意粉同 辣肉腸pizz雞胸意粉值得一提就係食落好Juice好彈牙 雞亦都唔會好乾 完美同意粉搭配而pizza調味亦都非常足夠 唔需要再好似其他餐廳要額外再加啲乜嘢嘅調味所以如果鍾意食pizza同雞肉意粉既朋友真係好啱你 淨係橄欖油 香草 加 蒜香已經好吸引 而且塊雞亦都非常之嫩滑飲品方面叫咗個榛子咖啡咖啡香滑得黎甜度岩岩好 鐘意飲榛子咖啡既朋友真係要試下最後我地叫咗個西班牙油炸鬼 呢個真係絕配

主菜我地叫咗個雞胸意粉同 辣肉腸pizz

飲品方面叫咗個榛子咖啡

咖啡香滑得黎甜度岩岩好 鐘意飲榛子咖啡既朋友真係要試下
最後我地叫咗個西班牙油炸鬼
呢個真係絕配 連唔食甜野既我都想試下 油炸鬼配上少少朱古力醬 甜得來亦都好香脆 而cheesecake亦都唔係非常creamy個種 甜得黎唔漏 真係值得一試

下次真係要再約埋啲朋友再嚟試一次
因為佢仲有其他食物我都仲未試到 價錢相比起同類其他餐廳亦都好實惠 性價比真係十足 我過幾日真係要去試多次
西班牙多士
西班牙油炸鬼
芝士蛋糕
沙律
2021-11-30 29 浏览
平時搭開車去麼地道一落車,原來就係依間餐廳,經過就好多次,但入去就真係第一次☺️即刻叫咗個Mixed seafood Skewers ($188)值得一讚既係佢既三文魚雖然係好大塊,而且外皮香脆,但燒到出黎入面依然嫩滑👏🏻 證明師傅既火候控制得好好。Grilled smoked duck risotto ($145)未上碟先聞到香味👻 黎之前做咗功課,覺得依個risotto一定啱我,果然出色。鴨肉咬落口感較煙韌,但有幾濃既煙燻咸香。而飯就啱啱相反較creamy,兩者中和返恰到好處❤️‍🔥地中海烤雞 ($188)份量係半隻,啱啱好。醬汁有少少tabasco既感覺,但加添咗微微既甜味😙好特別同醒胃!雞肉都烤得恰到好處,肉汁鎖住咗喺皮既下面。我追加咗至愛既garlic mushrooms😍 超香口惹味!

地中海烤雞 ($188)

2021-11-30 44 浏览
約咗同朋友一齊去咗呢間食肆,第一次食地中海菜呀,都唔錯喎😙舖頭環境半開放式,有小許Bar枱在側門門口位,晚上約朋友飲嘢🥂傾計幾好Feel;想坐得再舒服啲,仲可以去梳化位🛋️,約閨密傾心💕事都唔錯;仲有個搖籃打卡位,背景有張幾特別嘅壁畫,亞女勁鍾意張搖籃。#sohappy◽️我哋order咗以下幾款食物:🔹野菌意大利飯🍚寶寶最愛,個醬汁好好味,意大利飯粒不太軟不太硬,剛剛好🥰🔹希臘羊肉千層茄子🍆香濃芝士配羊肉茄子,原來羊肉碎🐑與茄子係咁夾,返屋企都試下整先😍🔹意式牛肉薄片火箭菜Pizza🍕餅皮脆卜卜,牛肉薄片焗完都好正,唔會過熟而變硬,好軟身👍🔹海鮮串燒🍡有三文魚、吞拿魚、大蝦🍤、墨西哥辣椒🌶,兩款魚都好嫩滑,大蝦都好鮮,溫馨提示:墨西哥辣椒係超級無敵辣,真係食得辣嘅朋友先好試啦😂
約咗同朋友一齊去咗呢間食肆,第一次食地中海菜呀,都唔錯喎😙

我哋order咗以下幾款食物:
🔹野菌意大利飯🍚
寶寶最愛,個醬汁好好味,意大利飯粒不太軟不太硬,剛剛好🥰

🔹希臘羊肉千層茄子🍆

🔹意式牛肉薄片火箭菜Pizza🍕
餅皮脆卜卜,牛肉薄片焗完都好正,唔會過熟而變硬,好軟身👍

🔹海鮮串燒🍡
午餐
2021-11-30 30 浏览
未試過地中海菜,經過就去試下。 餐廳環境都幾relax,燈光柔和,今日天氣唔太熱好chill;下午茶時間無午餐,只可以散叫試下不同野食。兩個人叫左總共四樣嘢。頭盤叫左一個地中海茄子泥配皮塔包,同埋一個炸魷魚。炸魷魚同平時街邊港式個啲簡直係兩回事。炸皮超薄,魷魚肉又超大塊又厚切,食落唔韌之餘更加稱得上係juicy,唔錯。茄子泥配包另一邊廂就好清新,解左炸魷魚嘅油膩,食落質地雖然似bb食物但反而有種comfort food易入口嘅感覺,叫得幾好。主菜叫左個經典pizza,另外見其他枱個個都叫咗串燒,所以我哋都叫咗一串海鮮串燒。經典pizza係雞肉配上菇同芝士,中規中矩咁啦。值得一題係個海鮮串燒,一上枱果下嗰串野真係好吸晴,有蝦,吞拿魚同三文魚各一,魚燒過之後唔會燶,入面都好嫩滑,配上燒烤醬同雞尾酒醬,味道都幾襯。四樣嘢雖然睇落份量唔大,但食落都幾飽肚,黎既朋友又注意下!

四樣嘢雖然睇落份量唔大,但食落都幾飽肚,黎既朋友又注意下!
2021-11-20
  • 地中海茄子泥
  • 炸魷魚
2021-11-28 21 浏览
依家冇得去旅行,最鍾意喺香港搵唔同國家嘅菜式嚟試吓,呢間餐廳主打地中海菜,裝修設計都幾有氣氛,幾適合飲嘢傾偈。煙三文魚披薩$185 Pizza係超薄批,個底好鬆脆,餡料有煙三文魚、洋蔥、菠菜苗、野菌同埋水牛芝士,唔會太漏,一塊接一塊好快食晒~海鮮串燒$188我見好多人都有叫,係呢度嘅招牌菜式!造型非常特別,最頂有個檸檬一路留啲檸檬汁落去下面嘅食材度,增加口味嘅層次。下面就有吞拿魚、三文魚、大蝦 、墨西哥辣椒,配搭兩款唔同嘅醬汁。墨西哥辣椒辣到飛起!吞拿魚同埋三文魚都好食,生熟程度剛剛好,肉質嫩滑。西班牙油炸鬼$78香脆嘅油炸鬼上面有糖霜,仲有啲肉桂嘅味道,配搭曲奇味雪糕,好配襯!PMP smoothies $82有桃、芒果同埋熱情果嘅味道嘅一杯沙冰,消暑解渴,又唔會太甜。

煙三文魚披薩$185

海鮮串燒$188

西班牙油炸鬼$78

PMP smoothies $82

🦋🦋尖沙咀呢頭真係好多嘢食呀 乜嘢菜係都有仲要好出色 太耐冇去旅行呀真係有少少掛住歐洲地中海 嘅菜式 之前去旅行 愛上了地中海菜 今日嚟到尖沙咀呢一間地舖搵返呢個感覺喇見佢鋪面好大 好寬敞主打地中海菜💗🍴🍝😛 happy hour都幾抵入去飲咗杯嘢順便食晚飯 🦪🦪頭盤點咗個野生青口 用白酒汁煮 濃郁美味啖啖🍝 主菜嗌咗個卡邦尼意粉 有水準非常之creamy好味 熱辣辣嘅芝士好正好吸引 🍢🍖主菜嗌咗佢哋主打 串燒啖啖肉呀嗌咗個海鮮串燒裏面有吞拿魚同三文魚扒 仲有啲蔬菜咁樣好味道配埋啲燒烤醬汁 非常惹味🍮🍦甜品嗌咗個朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 朱古力流心 熱辣辣 都有驚喜喎一個 好豐富嘅晚餐

🦪🦪頭盤點咗個野生青口 用白酒汁煮 濃郁美味啖啖

• seafoodkebab
  • chocolatefondant
  • wildmussel
2021-11-27 1512 浏览
位於尖沙咀嘅呢間bar&restaurant 顧名思義主打地中海菜 地方舒適有氣氛 同朋友飲下野傾下計都唔錯 尤其幅特色牆加搖搖藤椅位置 為昏暗嘅酒吧環境增添特色 成日覺得主要飲酒嘅地方食物唔會太驚嘆 估唔到呢到嘅食物幾有水準˜”*°•𝒲𝒾𝓁𝒹 𝑀𝓊𝓈𝓈𝑒𝓁 •°*”˜ 材料有chili🌶 garlic🧄同埋white wine🥂 鹹中帶辣 兩片蒜蓉包軟得黎帶煙韌 浸死佢索晒個sauce好好味😋˜”*°•𝒮𝓅𝒶𝑔𝒽𝑒𝓉𝓉𝒾 𝒜𝓁𝒾𝑜-𝒪𝓁𝒾𝑜•°*”˜ 有時啲野越簡單越難煮🍝 呢度嘅alio-olio整得好好食 意粉夠乾爽 蒜蓉同麵包糠都有做足🧄 好香橄欖油味又唔會太油🫒 再辣啲更加正🌶️👍🏻˜”*°•𝒫𝑒𝓅𝓅𝑒𝓇𝑜𝓃𝒾 𝒫𝒾𝓏𝓏𝒶•°*”˜ pizza一入口🍕 異口同聲地讚嘆 ‘好食啊❗️‘芝士🧀 pepperoni 同餅底🫓融為一體 好香好好食 餅底激薄 真係超薄都唔足以形容 鍾意薄批嘅朋友絕對唔能夠錯過👍🏻

˜”*°•𝒲𝒾𝓁𝒹 𝑀𝓊𝓈𝓈𝑒𝓁 •°*”˜

˜”*°•𝒮𝓅𝒶𝑔𝒽𝑒𝓉𝓉𝒾 𝒜𝓁𝒾𝑜-𝒪𝓁𝒾𝑜•°*”˜

˜”*°•𝒫𝑒𝓅𝓅𝑒𝓇𝑜𝓃𝒾 𝒫𝒾𝓏𝓏𝒶•°*”˜
pizza一入口🍕 異口同聲地讚嘆 ‘好食啊❗️‘

人生中好像只吃過一次地中海菜,當其時橄欖油的味道已刻進我心底❤️,為了懷緬這味道,我決定再到尖沙咀試一次。位於漆咸道南的地中海菜餐廳,外形有點像酒吧,內裡很昏暗,配上激昂的音樂🎵,有格調,亦很Chill。由於有選擇困難症的關係,我們決定點了Dinner Set for two :🥫地中海茄泥醬前菜有豐富的地中海茄泥醬,pita bread很煙韌,而地中海茄泥醬則有大量,上面有石榴和希臘芝士,亦有茄味和橄欖香,酸酸的,相當開胃。🍝香蒜橄欖油意粉最令我印象深刻的菜式,以香蒜、辣椒、水瓜柳、白酒、橄欖,炒得超香及入味,而橄欖油的味道也很出,也很惹味。🐤地中海烤雞有雞、有薯條、有沙律,相當豐富的菜式。雞相當嫩滑,而且烤得入味,而薯條熱辣辣,配上白色酸醬有驚喜,而沙律亦可中和膩滯感。🍴西班牙油炸鬼伴香草雪糕西班牙油炸鬼熱辣辣,而且很甜,配上雪糕吃味道很夾。還有朱古力醬,以及草莓、藍莓,味道層次也豐富了。總的來說,地中海菜確是很有驚喜,而且也很有情調,絕對是令人難忘的一餐😁。

🥫地中海茄泥醬

🍝香蒜橄欖油意粉