2019-08-10 511 浏览
次次喺表參道都錯過咗Omotesando Koffee☕️,宜家隨時可以係香港飲到真係幾方便🤓最愛搭配💁‍♀️:Iced Cappuccino+Egg Sandwich 個蛋治中間嘅玉子燒好似布甸🍮咁嫩滑,而最特別係入邊有加落少少mustard,但又唔會辣,令到個蛋治多咗一份清新嘅口感,好味又特別,一試難忘🤤

Iced  Cappuccino
Egg  Sandwich
Iced  Cappuccino
從來都不是一個hea打介紹食物的文章,通常都很慢很慢才會寫好一篇,好難做到多產,畢竟時間太少,工作太多。我不是那些坐擁萬多個followers的那些食家博客,有時,只係想分享下自已食到好食嘅野,希望同好者找到心頭好。而看到每人喜愛自己的推薦,比我自己吃到好東西更為興奮。與認真識食的人交流,那火花應該就如電擊般,這也是我寫下去的原因。前天,忽發其想,有時食到真係好好嘅嘢食,不如簡單寫幾隻字,勤力啲多產啲, 見多啲識食嘅人,吃東西的動力會更大一點,眼光會更闊吧。那麼就試試簡單寫下吧,一於就寫其中一間我最愛的咖啡店。起源於表參道的Omotesando Koffee本身只有利東街這一間分店,剛剛灣仔附近的美國萬通大廈也開一間。我最喜歡的老實講不是咖啡,反而是這裡的egg sandwich,咖啡也有很多空間可以寫,不過下次再詳談。昨天在灣仔工作的時候一肚氣,應該係史上最嬲嘅一日,途經灣仔,點都要氹吓自己開心。於是到這裡買了最愛的Egg sandwich。熟悉我的朋友都知我最憎食麵包,連老婆都奇怪點解我咁鍾意這裡嘅三文治。和台灣的洪瑞珍有異曲同工之妙,非常軟熟的麵包,勁有內涵的蛋,簡單的配搭已是一

而看到每人喜愛自己的推薦,比我自己吃到好東西更為興奮。

那麼就試試簡單寫下吧,一於就寫其中一間我最愛的咖啡店。

於是到這裡買了最愛的Egg sandwich。

和台灣的洪瑞珍有異曲同工之妙,非常軟熟的麵包,勁有內涵的蛋,簡單的配搭已是一間美物,個蛋就就好似軟雪糕一樣,而最重要裏面有絲絲嘅Wasabi味,基本上每次行過我都會想食。

一盒三件,剩惠$58,可能你會覺得好貴,不過如果未吃過嘅你,經過值得一試,我相信是你從未吃過嘅蛋治口感。

要注意六點後就冇三文治買,要吃記得入黑前來吃,就如遊行一樣,入黑後你就玩完,不過買唔到應該唔使爆缸。

當然10蚊一件的洪瑞珍性價比高很多,就算你唔喜歡洪瑞珍,我都建議你試吓。

返到公司食左一件都半飽,請咗另外兩件俾同事食同事,她們都話係未曾食過嘅感覺,面上呈滿足的笑容。

這應該是我寫東西的初衷吧。

Omotesando Koffee
灣仔皇后大道東200號利東街G24-25號舖
2019-07-24
1K
2019-07-30 245 浏览
店舖走簡約風格,裝潢以木色、水泥色為主。入內點餐後,經小樓梯到上層把收據交給咖啡師,咖啡師便會按收據沖調飲品。開放式的設計,可以看到咖啡師沖調咖啡的整個過程。雖然地方不大,但仍設有堂食區。座位設計相當慳位,椅子可拉出和收入枱底,提升店內空間感。Iced Cafe Mocha ($58)咖啡味道香醇,濃郁芳香;朱古力醬味道甜美。兩者融為一體,於面層再加上了忌廉和可可粉,口感豐富,質感細滑柔順,餘韻令人回味再三。
店舖走簡約風格,裝潢以木色、水泥色為主。

開放式的設計,可以看到咖啡師沖調咖啡的整個過程。

Iced Cafe Mocha ($58)
Iced Cafe Mocha
Iced Cafe Mocha
2019-07-21 264 浏览
星期六去完灣仔書展,多人到呢😫好唔容易先迫到出去地鐵站附近😳同男朋友諗住揾間咖啡店座下先🤩突然諗起哩間日本咖啡店,佢地杯lattle早早就好想飲,再加上厚厚的蛋三文治,一於入去試下先入面座位唔係好多既,木系既裝修感覺好適服,好有放假既感覺我地嗌左一杯Latte 同埋Green Tea latte😋😋但我最期待既厚蛋三文治竟然買哂了😳😳😳好失落呀😫😫😫首先我杯latte 充滿奶既味道,睇住我杯latte既製作過程,職員倒左好多明治牛奶🥛然後加上咖啡☕️所以成杯latte好奶既味道,好滑既至於杯Green tea latte 就一般般既,個人覺得Green tea味唔夠濃,同埋唔夠香,所以只屬一通🥺
入面座位唔係好多既,木系既裝修感覺好適服,好有放假既感覺

2019-07-20
下午茶
2019-07-21 315 浏览
/ᴏᴍᴏᴛᴇsᴀɴᴅᴏ ᴋᴏғғᴇᴇ🇭🇰/➖➖➖將近bookmark 左一年今日終於去啦😝早前見食評都好參差不過只有親身去試先知🙈➖➖➖1️⃣Egg Sandwich $58ღ雞蛋第一眼望落幾似平時玉子燒 幾厚食落就有布丁口感 幾特別繼續食會食到wasabi 嘅味 但唔會太嗆喉(無平時嘅咁辣)再睇過wasabi 係搽左係包入面係黃色有啲似牛油呢點令我覺得有少少surprise😋食第一件嗰陣本身覺得唔夠蛋香第二件就好啲🙈ღ方包較軟鬆軟而帶少少嚼口食得出同麵包舖嘅唔同係日本嘅味道😝➖➖分數:7.5/10▪️▪️▪️2️⃣avocado toast $118本身expect 淨係得牛油果係toast 面原來仲有poach egg 😝ღ蛋 流心程度唔錯 熟度岩岩好不過個人認為可以稍作調味🤗ღ牛油果平時唔太鍾意食大件/偏粉嘅牛油果但呢個加埋番茄粒 仲有檸檬汁更開胃💕💕💕平時唔太食 都接受到😋ღ麵包呢款似黑麥包多啲應該唔係sourdough 不過頗有嚼口 不過不失😆➖➖分數:7.3/10➖➖⭐️其實幾鍾意間舖嘅環境好有日本風▪️▪️▪️📍Omotesando Koffee 灣仔皇后大道東200號利東街G24-25號舖
/ᴏᴍᴏᴛᴇsᴀɴᴅᴏ ᴋᴏғғᴇᴇ🇭🇰/

雞蛋
第一眼望落幾似平時玉子燒 幾厚
食落就有布丁口感 幾特別
繼續食會食到wasabi 嘅味
但唔會太嗆喉(無平時嘅咁辣)
再睇過wasabi 係搽左係包入面

Avocado  toast
2019-07-15
Avocado  toast
  • Egg sandwich
本身只愛喝black coffee,係灣仔返工唔係飲cupping room就係幫襯佢。今次想講講盛惠$58的Wasabi Egg Sandwiches,絕對有驚喜,Wasabi味剛好,淡淡的,整古唔到怕wasabi的朋友,可能令佢地改觀添😅 蛋中間有好少好少的流心,帶淡淡的wasabi味,配搭驚喜又OK.以為3件size太少太貴,最後我係食剩1件,反而覺得同人share會夾D,因為食到第3件你會覺得有點悶膩。

有一日星期日行過灣仔下午茶時間想食少少嘢,朋友問我想唔想食蛋治,我第一下get到係茶記果啲🤣。後來先知原來講利東街呢一間,之前見唔少報導提過,但未有機會食。由於只係想食蛋治🥚🥪,所以買外賣算,但堂食好似都有位。成個過程最抵讚係一入去啲冷氣非常充足😍,因爲條街真係好熱🥵。啲座位係梯級上面,收銀喺下面,點知原來個蛋治係唔使整,2️⃣秒喺收銀檯到拎到出嚟😅😅😅。其實份蛋治(egg sandwich)真係好貴💸,要成$58先得3️⃣細嚿,個麵包係夠淋嘅唔會乾,但塊蛋完全唔係我認知嘅範圍,我會話佢係一片幾厚嘅玉子豆腐🤣🤣🤣🤣🤣。我唔會話佢難食,但個質感真係好奇怪,好滑好杰,完全唔似平日蛋治有一層層咁,又無蛋香味,外型就似足嚿牛油🧀。而個mayo mustard sauce唔係好嗆味,但唔夾囉。總括嚟講,一定無下次。🤷🏿‍♀️因爲佢其他嘢食都係貴貴嘅三文治類同咖啡,無興趣。而佢個蛋治性價比亦極低,不試也罷❗️🙅🏻‍♂️🙅🏿‍♀️🙅🏻‍♂️

Egg  Sandwich

2019-06-16
5 分钟 (外卖自取)
2019-07-02 307 浏览
平時真係好少會自己一個出街食野🙈所以今次起利東街就搵左依間cafe,等我可以自己一個食晏又得坐耐啲又得😊-overall 我覺得野食咖啡同環境氣氛都唔錯,係價錢有少許貴同埋得圓凳坐🙈聽講佢地個蛋治都幾好食,等我下次有機會就試埋佢啦🥪😋-Avocado Toast $118 🥑avocado spread with smoked salmon, crab meat, and poached egg on sourdough toast-Café Mocha $52 ☕️espresso with milk and richchocolate syrup. topped with whipped cream and cocoa powder
Avocado Toast $118 🥑
Café Mocha $52 ☕️
2019-06-16 502 浏览
在ig常常看到有人稱讚這家的厚蛋治,什或至專程來到港島區外賣蛋治回家吃。一直也把這cafe放在我的checklist, 這天剛好在灣仔就決定買一盒試試。我有點驚訝的是才剛點好,店員就從收銀機下面拿蛋治出來了。本以為要廚房即製的。但不要緊吧,凍的三文治我也可以的。但如果你們要吃,首先要有心理準備這不是熱的即製茶記蛋治。咬下去心想不得了,怎麼可以這樣難吃的本以為是像炒蛋/玉子燒,是有蛋液及有蛋香味的。可惜蛋的質感是像玉于豆腐般,沒有正常蛋有的層次及味道,反而不知加了什麼材料,弄得質感有點膠膠的(請看其他食評咬了一半的圖片,會看得出不是平日蛋的質感)結論是平日茶記的蛋治好吃一百倍,熱辣辣新鮮即製亦有蛋香。這裏不單是凍的,蛋還像玉子豆腐一般,也稱不上是滑,完全名過其實

Egg  sandwich

咬下去心想不得了,怎麼可以這樣難吃的
(請看其他食評咬了一半的圖片,會看得出不是平日蛋的質感)

2019-06-07 288 浏览
今日約咗個朋友去灣仔食tea,見到佢所有嘢食都好吸引呀,佢呢個三文治🥪真係超級吸睛🤩厚厚嘅雞蛋🥚🍳🥪勁似玉子燒,麵包都好鬆軟,側面搽咗蜜糖芥茉醬,食落好match好有新鮮感!呢個三文治一百分💯🥰🥰😍一啖一啖慢慢嘆,勁唔想咁快食晒🤤嘢飲就叫咗Matcha latte,拉花好靚呀,似隻天鵝,佢真係用抹茶,比較香濃同埋有啲苦,唔錯!另外叫咗杯普通嘅latte,同樣都好香,飲落都好順滑。喺度坐一個晏晝,真係覺得好舒適❤️

另外叫咗杯普通嘅latte,同樣都好香,飲落都好順滑。
喺度坐一個晏晝,真係覺得好舒適❤️
2019-06-06
下午茶
灣仔利東街有不少特色店舖,假日和朋友前來逛逛,順道光顧這間網紅日式咖啡店。 咖啡店設計簡潔,地寬闊但座位不多,環境舒適,點食物/咖啡要在門口處排隊,然後在旁邊的取咖啡處等候,而食物會由店員隨後送上。 我們中午三時前來,最有名氣的厚蛋三文治已經沽清。 我們要了兩份食物,一杯latte和一杯Cuppuccino, 下單後才知道大杯裝咖啡是用外賣杯的,不過打開杯蓋仍驚喜看到拉花,算是誠意十足。Cuppuccino(左)$50; Latte(右) $50Latte的咖啡與奶味平衡,口感綿滑,咖啡味不算重,但沒有被奶味遮蓋。法式多士 $85多士煎至金黃色,外皮香脆,有點像牛角包的酥脆口感,中間軟綿綿,整塊多士吸收了蛋汁和牛油,非常香口,配上焦糖香蕉和忌廉,忌廉質地輕薄綿滑,不用再加糖漿已經很入味。流心蛋牛油果多士 $118麵包有微烘過,不會過乾或過濕,麵包皮脆口。 多士上鋪了蕃茄粒和厚厚一層牛油果醬,牛油果醬不會弄得太蓉,有粒粒牛油果,很有口感。可惜果醬是冷的,若是溫的會更好。水煮蛋生熟剛好,蛋黃流心,蛋白滑溜。伴碟有三片煙三文魚,搭配上蔥粒很特別。

法式多士 $85

流心蛋牛油果多士 $118

• 法式多士
2019-05-29 4241 浏览
來自東京表參道既人氣咖啡店,人氣直逼內地小紅書,有唔少網紅都專程而來。所以周末時間都過黎見識下有幾勁!咖啡店門面十分簡約,以水泥色為主。店舖入面就以木色為主,維持返一貫日系設計。門口為下單處,餐牌亦十分清晰。用餐處係上幾級樓梯,座位唔算多。特別既係座位設計都用上摺疊式,設計感重。 今次點選左兩樣人氣之選!______________________________🔸 Iced Cappuccino (Single Shot) $55網上見到依杯Cappuccino造型可愛,可可粉鋪滿杯面,一凹一凸,就好似有幾個小山丘咁。但唔知係咪加左個杯蓋定咩問題,我個杯山丘好似漏哂氣咁,好傷心唔多打到卡。建議唔落杯蓋影相會更靚!味道方面,要左一個shot濃縮咖啡,整體奶味較重,奶泡都夠smooth。🔸 Egg Sandwich $58厚厚既玉子睇上去好靚,好想大大啖咬落去!玉子口感好鬆軟,似食緊玉子豆腐咁。麵包軟而香,內側更塗上蜜糖芥末醬,味道特別。但並無網上大家講到咁非食不可,而且價錢都偏貴。.by VIN環境分數: 7.8/10食物分數: 7/10

Iced Cappuccino (Single Shot)

Egg Sandwich

2019-05-25
  • Egg sandwich
  • Iced Cappuccino
2019-05-28 65 浏览
突然落雨,入黎避雨,順便試佢地出名嘅蛋治。.🔥Egg sandwiches ($58)蛋治唔係即做,凍食。一食落就有刺脷嘅感覺,食多幾啖發現原來加左wasabi,感新鮮,但我唔太好。口感都好新奇,好似布甸咁,但食落好綿。食兩舊已經有啲膩,wasabi真係好似重手左,或者佢唔係直接加平時食刺身嘅wasabi,可能佢加嘅係提煉透明水狀嘅wasabi先咁刺喉?真心係食佢個新鮮感我都係鐘意真正嘅玉子有啲層次,熱辣辣嘅。可能咁做蛋治已好好。.Hot Chocolate ($38)由於我唔飲咖啡,就飲朱古力。但喱到最出名cappuccino,不妨一試。杯朱古力同啲咖啡一杯細😂😂,唔夠喉。朱古力味濃而不膩,要求加cream,perfect!
突然落雨,入黎避雨,順便試佢地出名嘅蛋治。
🔥Egg sandwiches ($58)
真心係食佢個新鮮感
Hot Chocolate ($38)
Egg  sandwiches  +  hot  chocolates
2019-05-21 403 浏览
見到post即刻拔草,呢日試咗兩款食物,一款咖啡french toast沾滿蛋液的多士配上脆糖香蕉兩者熱辣辣係比較容易漏加少少凍冰的忌廉反而溫度上中和了甜膩糖漿對大小朋友而言比較像伴碟幾乎不需要使用egg sandwich其實,是為它而來厚蛋三文治是現成的,冷吃蛋的綿密和醬化,略有點油膩裡面濃郁的芥末味小朋友並不太能接受包裝,溫度,質地都是有誠意的Mocha選擇了用朱古力醬入咖啡攪拌就可以吃到朱古力的味道大概因為忌廉的關係☕的味道不夠澀(澀是大人的味道)如果是我,並不會要忌廉,謝謝大家I💰201,依稀記得是這樣空調夠冷,夏天很適合轉轉椅子也很好坐
見到post即刻拔草,呢日試咗兩款食物,一款咖啡

french toast
糖漿對大小朋友而言比較像伴碟
幾乎不需要使用

egg sandwich
其實,是為它而來
厚蛋三文治是現成的,冷吃
蛋的綿密和醬化,略有點油膩
裡面濃郁的芥末味
小朋友並不太能接受
包裝,溫度,質地都是有誠意的

Mocha
選擇了用朱古力醬入咖啡
攪拌就可以吃到朱古力的味道
大概因為忌廉的關係
☕的味道不夠澀(澀是大人的味道)

如果是我,並不會要忌廉,謝謝大家

I💰201,依稀記得是這樣
空調夠冷,夏天很適合
轉轉椅子也很好坐
mocha
厚蛋三文治
法式多士
2019-05-18 377 浏览
終於都來到一試!和咖啡愛好者的朋友一起来到天氣炎熱,小妹點了iced mochaccino雖然價錢有點點貴($63),但喝下第一囗後就覺得值了!香濃,質感厚滑另外, 朋友點了香港限定的atcha white choco brownie, 單嗅已經很香濃的抹茶味,味道不太甜, 可惜分量太少一口就係咬完了
終於都來到一試!和咖啡愛好者的朋友一起来到