2019-05-17 266 浏览
2杯凍飲+招牌蛋治及咖喱牛肉飯共二百幾真系好貴。成58蚊杯Iced Latte少冰居然少咗一大截好離譜吓!份蛋治系比$時系cashier個櫃底攞比你既感覺好唔衛生囉!蛋治有wasabi味系蒸蛋好滑,但無蛋香凍冰冰;咖喱牛肉飯無乜特别,味道一般,人均佰幾蚊無下次啦!
2019-05-15
  • Egg Sandwiches
  • Matcha  Latte
2019-05-17 244 浏览
Japanese egg sandwich (HKD58) - omelete eggs were done to perfection with yummy soft white bread along. Not to mention, the mustard mayo favour was the best part. The atmosphere is so cozy. It such a good spot to grab a coffee with friends. Definitely a best cafe you gotta try!
1K
2019-05-14 2817 浏览
我都幾鐘意利東街嘅歐陸風格建築,黎到附近,又未夠鐘睇演唱會,想搵個地方坐下消磨時間,揀左Omotesando Koffee。兩年前黎過,當時試左mocha、玉子三文治,未有留低深刻印象。不過無所謂啦,有時你入咖啡店,唔係因為佢啲啡好飲,野好食,純粹係附近冇咩選擇極簡的門面係不少人的打卡背景,店內裝潢以木色、水泥色為主。地下為點餐區、外賣區;經小樓梯上去係吧枱同用餐區。全開放式店面,可以見到咖啡師沖調咖啡店內座位不多,一邊向牆、另一邊高枱高櫈、中間為長枱。下午茶時間客人頗多,只有少量位置,本地人、遊客各佔一半。當然仲有啲一個人點杯野飲坐左四個位,而又打開部電腦唔打算離開嘅人。餐牌主打咖啡,熱咖啡定價$32-$70;凍咖啡定價$45-$63。餐點以輕食為主,例如三文治、班尼迪蛋、多士、燴飯,定價$58-118。餐點即製,需時等候。堂食點餐後,會提供號碼方塊,由店員送餐。Cafe Latte $42Matcha Latte $42拿鐵咖啡味較重,帶烘焙香氣,入口順滑。抹茶拿鐵冇額外加糖,抹茶濃度高,後續甘苦,唔係我杯茶。French Toast $85多士即製,大約等候十分鐘,灑上糖霜、附上

Cafe Latte $42
Matcha Latte $42

French Toast $85
多士即製,大約等候十分鐘,灑上糖霜、附上楓糖醬、奶油,賣相吸引。麵包邊位微脆,帶蛋香
連同焦糖香蕉、軟滑奶油,好吃無誤,只是價格稍高。

2019-05-12
2019-05-03 1036 浏览
今天刻意去朝聖,這家位於灣仔利東街的咖啡店。Omotesando Koffee曾幔選為「東京最佳咖啡店」之一。是不少外國人到東京都專程到訪的咖啡店,可惜東京總店已結業!幸運的是竟在香港開了分店!!!與日本店同樣堅持以咖啡作為主打,使用京都小川珈琲烘焙的咖啡豆,提供一系列的Espresso Based coffee以及日式Hand Drip咖啡。店內是簡約裝潢,以木系擺設為主;下層點餐,上層則是沖調和堂食。點了一杯cafe latte 和香港限定的雞蛋三文治。厚厚的雞蛋煎得極似玉子燒,口感細緻似豆腐,略帶芥末味雖然價格是貴了一點,但絕對值得一試!!!!
今天刻意去朝聖,這家位於灣仔利東街的咖啡店。
幸運的是竟在香港開了分店!!!

點了一杯cafe latte 和香港限定的雞蛋三文治。
cafe latte
厚厚的雞蛋煎得極似玉子燒,口感細緻似豆腐,略帶芥末味

egg sandwich
egg sandwiches

雖然價格是貴了一點,但絕對值得一試!!!!
2019-03-03
$80 (早餐)
cafe latte
egg sandwich
egg sandwiches
2019-04-30 557 浏览
OMOTESANDO KOFFEE在日本表參道是一家很有名氣的咖啡館,店面的建築是一棟日本老式住宅,裝修也是以日式極簡主義與現代感結合。有品性的裝修佈置和好喝的咖啡吸引了很多人來。由於位置有限制,等位成了這家店的常事。但排隊的人大多都是享受狀態,因為在等位元的這期間可以欣賞庭院裡的風鈴和植物,這往往比喝上一杯咖啡更讓他們開心。所駐古老大屋的Omotesando Koffee 因為建築條例問題需要重修,面臨關店的困擾之余,店主決定開設分店待客。繼於虎ノ门、京都開店後,Omotesando Koffee 終於來到香港。香港店面不大,主要分三個區域:點單區,外賣區,堂飲區域~裝修風格是原木色+水泥灰色,空間感非常精緻。整體視覺都是正方體的效果。LOGO、咖啡操作間、工作服還有甜品等等~在簡潔的正方體的環境中靜心品嘗咖啡也是一件幸福的事。點了一杯Latte,有點苦,奶不香,並非沒有想像中的“驚豔”~可能沒有點的原因吧

2019-04-07
咖啡迷注意⚠️呢間咖啡店曾經被TimeOut評為東京最佳咖啡之一,而且所用嘅咖啡豆係由小川珈琲烘焙,幾乎每年都係咖啡比賽攞獎🏆一直bookmark左好耐,終於有機會去朝聖🥰本身想食嘅Egg Benedict賣曬🥺所以最後叫左雞蛋三文治$58/3件🍳同埋牛油果多士$118🥑我同朋友都覺得egg sandwich好食同抵食好多,佢舊雞蛋煎到好似玉子燒咁,蛋香味濃,加埋帶wasabi味嘅蛋黃醬真心幾好味🤤牛油果多士上面有隻水波蛋,隻蛋都十分之流心🥚睇住啲蛋汁流出嚟真係好治癒😆而且蛋汁配上煙三文魚同牛油果都唔差😋只係有對比之下價錢稍貴同埋味道比較遜色🤫飲品方面我地叫左iced cafe mocha$58(要cream)☕️同埋matcha latte$42🍵兩樣都好濃好好飲👍🏻話說平時小編淨係中意飲熱嘅咖啡同埋要多奶,但哩杯mocha凍都好好飲,雖然無咩奶味但就有好多朱古力醬🍫
同埋牛油果多士$118🥑
2019-04-16 744 浏览
Omotesando Koffee成日經過利東街都未有機會試, 今日真係超眼訓, 睇黎今次都唔可以放過佢啦~~根據Omotesando Koffee提供原來於2016年已經登陸香港, 作東京文藝咖啡店,店舖沿用京都小川珈琲烘焙咖啡豆,所以咖啡沖調得更出色。環境方面 - 門面好簡潔, 甚有日本風格...簡單到連一幅畫都無。入到去好似實驗室一樣,簡簡單單,有幾張MEUN係枱面可以慢慢細看, 附近仲有一些小食可供選擇(三文治, 吐C等等…)我眼訓到就黎企係度都訓得著, 要回魂啦, 所以就叫左杯Cafe Mocha在地下位置先點完野飲後, 就可以步行上一層, 將收據給予上層的實驗室職員(咖啡師)穿著白色袍,都幾特別CAFE MOCHA - $52講番我地既重點, 緊係回魂啡啦, 看到實驗室職員(咖啡師)細心調教後最後輕輕的撒上可可粉, 賣相相當吸引,MOCHA入口感軟滑, 而且甜度適中,  但就比較細杯了一點,飲完真係醒一醒神👍🏻
Omotesando Koffee

我眼訓到就黎企係度都訓得著, 要回魂啦,
所以就叫左杯Cafe Mocha

CAFE MOCHA - $52
Cafe  Mocha
Cafe  Mocha
1K
2019-04-15 413 浏览
這所咖啡店於日本是紅遍咖啡界,剛好到來灣仔,當然要品嚐一下!店內地方不大,設計風格簡約,以素色木系擺設為主。主要分為兩層,下層為點餐區,下單後拿著收據到上層交給咖啡師便可。上層則是沖調和堂食區;設計裝潢十足實驗室一樣。座位設計相當慳位,可隨意拉出及收入枱底,令店內空間感提升。由於是開放式,顧客可以清晰地看到整過製作過程。Iced Cafe Mocha ($58)雖然我點了凍Mocha,但我又不喜歡太凍,所以向咖啡師表明了不要冰。咖啡師說可以,不過份量會比正常的少一點。這裡是用朱古力醬的,所以朱古力味道濃郁,但又不會搶了咖啡的味道。口感軟滑、甜度適中。

上層則是沖調和堂食區;設計裝潢十足實驗室一樣。

座位設計相當慳位,可隨意拉出及收入枱底,令店內空間感提升。

由於是開放式,顧客可以清晰地看到整過製作過程。

Iced Cafe Mocha ($58)
Iced Cafe Mocha
外卖自取
Iced Cafe Mocha
2019-04-10 353 浏览
都係第一次去呢間出名既日式咖啡店,首先係樓下點餐,可惜地想要既Avocado Toast賣曬,唯有只係叫杯野飲,要樓上攞飲品,Barista著住實驗袍用Test Tube同Beaker沖好有趣,仲有堂食位置大約三十個座位,不過人流都真係幾多,坐左個幾鐘飲曬杯野後都不敢再久留🤪▪️ Iced Matcha Latte 💲50本身係唔加糖既,跟住店員問我喜好,我揀左少甜🥤果然突顯到幾香濃回甘既抹茶味,我係滿意呢個濃度,唯獨係叫左杯凍既,入口會仲有少少粉末咁,感覺唔算非常順滑,但都可以接受既,一路飲都即管攪下雖則知無咩用,飲到尾真係聚左啲係底溶唔曬🙈🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ Iced Matcha Latte 💲50

Iced Matcha Latte

🔎 整體評分(7.5/10)
Iced Matcha Latte
2019-04-09 564 浏览
路經利東街 順便嚟呢度買杯咖啡飲 喺門口已經覺得佢哋嘅裝修好靚 簡單得來又精緻 好有日本嘅感覺🇯🇵 啱晒依家大家要打卡影相既要求🤩 男朋友大推佢地wasabi 三文治🥪好好食 特登排隊買來試吓 順便買左杯會hot latte ☕️ 飲落好滑 口感好好🥰 第一次食Wasabi味嘅三文治 個人覺得幾特別 🤩
2019-04-05
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
2019-04-02 414 浏览
黎呢到飲過幾次咖啡,最鍾意都係呢到既ice cappuccino!! 最上層撒上可可粉,一個個咖啡泡泡,超可愛!當然味道也是很好的,咖啡香,奶泡濃,加上一點來自可可粉的微苦,能不喜歡嗎?佢地賣既點心唔多,點了個kashi 試試,有點像canele,不過吃起來沒什麼特別,又不便宜,試試就夠了。係呢到坐,冇乜壓力,可以同朋友仔傾下計

係呢到坐,冇乜壓力,可以同朋友仔傾下計
2019-03-22 433 浏览
為行山做足準備!行山前當然要黎個豐富早餐!🏔今日黎到呢間小清新日系早餐店,一入到去就覺得樓底好高。原來點完餐先比錢,再係上面自己搵位坐。到我號碼啦~自己拎嘢食再埋位。我就叫咗份最出名嘅EGG SANDWICH,食第一日就驚覺點解有WASABI味嘅,原來自己無睇清楚添哈哈(本人麻麻地芥末)咖啡方面就試咗ICED CAPPUCCINO,好重咖啡感,而且口感唔錯,好滑,好味好味。話明豐富早餐當然要黎多個AVOCADO TOAST,感覺好清新,牛油果配埋煙三魚&蟹肉 (118$)。其實以上都係同人SHARE唔係一個人食哂啦當然,牛奶妹都要KEEP FIT啦是時候,不過食埋呢餐先啦。。。
為行山做足準備!行山前當然要黎個豐富早餐!🏔

$100 (早餐)
  • Egg  sandwich
  • Cappuccino
2019-03-13 543 浏览
如果你係milk lover 你一定會鍾意呢度嘅iced cappuccino❤️好濃郁嘅牛奶味,只可以用香滑黎形容!不過講真,似飲奶多過似飲咖啡😂未必個個鍾意~但係拿黎打卡呃like就好perfect❤️唯一嘅缺點 就係有d overprice😔

唯一嘅缺點 就係有d overprice😔
小編其實唔飲咖啡☕但想黎試下個Egg Sandwich😆店內簡約設計..環境舒服🌿專程揀平日黎…等候時間短好多😊 💰 $58 Egg Sandwich一盒內有3件蛋三文治🥪靚靚既賣相 好吸引蛋係超厚🥚都好滑* 咬落口感有D似食緊凍既玉子豆腐..夾住濃郁既芥末醬同蛋黃醬。其實完全係唔出有蛋既味道😩有D失望!!💰 $18 Kashi日式甜品Kashi…偏甜。單食係完全唔得既🤓可能配咖啡邊飲邊食會好D☕💰 $25 Matcha Brownie同出面既Brownie質感有小小唔同..佢硬度有小小似朱古力。Matcha味濃..但都係偏甜🌞。..……………………👱🏻‍♀️肥妹小編..........................
小編其實唔飲咖啡☕但想黎試下個Egg Sandwich😆
店內簡約設計..環境舒服🌿專程揀平日黎…等候時間短好多😊

💰 $58 Egg Sandwich
一盒內有3件蛋三文治🥪靚靚既賣相 好吸引
蛋係超厚🥚都好滑* 咬落口感有D似食緊凍既玉子豆腐..
💰 $18 Kashi
💰 $25 Matcha Brownie
Matcha味濃..但都係偏甜🌞。
..……………………
👱🏻‍♀️肥妹小編
..........................
2019-02-28 525 浏览
成曰經過都唔會入,因為太多人,閒日放假就去望下,見無乜人就試下(講明先,我對咖啡無咩研究,淨係憑直覺覺得個體驗好唔好)環境我係好鍾意,好有格調,好簡單,好舒服,D椅好得意,我第一次見咁樣既設計呢個蛋糕仔人人都買,味道一般,無乜特別呢個係舖頭最出名既cappuccino,我地揀左用oatmilk,味道幾好matcha latte,都係揀用oatmilk,係真係綠茶味架!唔係假甜果D。鍾意!坐响度hea下做下野都幾好,咁就坐左成朝~good morning~

呢個蛋糕仔人人都買,味道一般,無乜特別