2017-03-12 296 浏览
約左個好耐冇見嘅friend去金鐘食lunch。因為佢想慳錢,但又想食英式午餐,所以我就推介左Oliva's Super Sandwiches畀佢! ~我之前已經係尼間野旗下嘅其他分店食過,所以對佢印象真係唔錯。今次,我特登order左之前成日都想試嘅「蜆肉配忌廉汁拼肉醬意粉」,因為平時嫌夜晚食尼個餐好heavy。今次lunch食罪惡感好似冇咁大。尼個餐肉醬同忌廉做得好夾。我平時最驚啲忌廉汁唔夠濃,會變得又似湯,又似醬! 好彩今次完全冇問題。 我個friend見我覺得個餐唔錯,就同我order左個一模一樣嘅!佢都覺得尼個餐60幾蚊,又有忌廉白湯送,又有餐飲送真心唔錯。不過,我地都覺得,如果間野lunch hour可以少啲人就perfect啦...

2015-12-23
等候时间
13 分钟 (堂食)
  • 蜆肉配忌廉汁肉醬意粉
2017-01-23 349 浏览
吉列豬扒飯同香草燒雞飯。 好驚訝super sandwich竟然有飯食。 門口寫住係lunch special menu. 豬扒冇肉又好少。 隻香草燒雞味道幾好不過都係冇咩肉又多骨。 隻雞雞好瘦多謝今日遇到2個女仔,佢地見我地3個人肯同我地掉位。 多謝。
吉列豬扒飯同香草燒雞飯。

2017-01-23
2016-11-23 435 浏览
今日要去金鐘上堂,收工後立刻趕去金鐘,見到附近有間super Sandwich,就淰住食一個快速噶晚餐。點左個煙三文魚蜆肉意粉加粟米忌廉湯。中學時候好中意食super Sandwich,貪區夠平又好食,但今次食,真係令我太失望啦。碟意粉完全無味道,d蜆好多沙,又腥腥地,個粟米湯又勁有罐頭味,份量又少,真係完全吾值呢個價錢阿。
用餐时段
2016-09-27 610 浏览
去海洋公園之前,食返個豐富嘅早餐先出發。炒蛋香滑,生熟度掌握得好好,唔會炒得太老,好夠蛋香味,但就太多油了!值得欣賞嘅係麵包採用左麥包,相對一般早餐多數採用白麵包更加健康。
2016-09-25 450 浏览
金鐘區雖然有兩間分店寧可行遠少少都會過來和記大廈這間,因為無論食物味道,選擇和服務質素都比較好之前來午餐通常都會選烤雞套餐但今天選擇了煙三文魚碎蛋沙律意大利包+蘑菇湯點菜付款後坐下,服務員很快便將餐送上意大利蕃茄包是烘熱了包身仍暖暖的有少許脆,配上了凍吃的煙三文魚及新鮮蕃茄生菜,再加了碎蛋沙律,明顯是新鮮即弄,件包才會保持乾身脆口熱吃的餡料份量也足夠,加上磨菇湯味香濃絕配吧!這款套餐原來可以選擇半份包,換上凱撒沙律下次一定要試試這個配搭
金鐘區雖然有兩間分店

之前來午餐通常都會選烤雞套餐
但今天選擇了煙三文魚碎蛋沙律意大利包+蘑菇湯
點菜付款後坐下,服務員很快便將餐送上
意大利蕃茄包是烘熱了
餡料份量也足夠,加上磨菇湯味香濃
絕配吧!

這款套餐原來可以選擇半份包,換上凱撒沙律
下次一定要試試這個配搭

2016-09-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 烤雞套餐
2016-09-17 361 浏览
不想再吃大xx下,決定來點久違的新意,健康一點點,加上星期六好靜無乜人,坐得更舒服,有夠大冷氣。單點公司治54賣相雖然唔點巨型,但內容都幾多種類,雞旦生菜煙肉蕃茄火腿雞胸肉,夾在烘底麥包三文治內,麥包烘到脆一脆,本來好食多,不過有點干同鞋口既,但個材料好fresh,蕃茄好新鮮,好多汁咁,肉類白烚但有好多配料夾到都幾有味,不過好刺無芝士就爭d,三層包既陣容食後剛夠飽,健康好選擇。食後感:食完個人好健康,個口仲好香麥香嫁呢。P.S.  由於餐廳的奶茶咖啡唔得,所以今日醒目單點,寧願食完行下超市買仲好,又多ya簡。
單點公司治54
食後感:食完個人好健康,個口仲好香麥香嫁呢。

2016-08-22 403 浏览
第一次食呢一間早餐所有套餐都係炒蛋 腸仔 麵包你呢一類型組合我見到有一款有熱香餅 唔使諗即刻叫咗果然不失所望熱香餅好香牛油味而且熱辣辣 非常好食我覺得甚至好食過麥當勞至於腸仔果皮比較硬 炒蛋薯仔亦都好油如果油量方面可以減少會好d套餐可以揀咖啡或茶我叫咗一杯紅茶 佢落左兩個茶包 好濃
第一次食呢一間早餐

如果油量方面可以減少會好d
套餐可以揀咖啡或茶
我叫咗一杯紅茶 佢落左兩個茶包 好濃
2016-07-30 426 浏览
金鐘打工仔吃lunch 嘅choice 多到大家都知, 比較平的super sandwich 係我經常光顧的餐廳之一。吃飯時間真係好多人。呢日我試左西西里炸猪扒配飯,熱奶茶。 可能我胃口大, 呢碟猪扒飯嘅飯唔夠吃,隔離嘅所謂西西里汁其實係蕃茄醬加橄欖碎。 蕃茄醬比較鹹,唔ok, 反觀烤猪扒就唔錯,熱辣辣好脆口~
吃飯時間真係好多人。呢日我試左西西里炸猪扒配飯,熱奶茶。

2016-07-29
等候时间
20 分钟 (堂食)
2016-07-17 380 浏览
返工之前走咗去食返少少嘢先開工 ,就叫咗個焗薯,一半係三文魚沙律一半係蛋沙律,兩個沙律都幾好食,咁我就再加咗少少錢要咗個caesar salad ,啲菜同都幾新鮮同爽口,同埋叫左杯凍檸茶,茶葉好香又唔會太澀 ,都係一個幾好既下午茶餐。
2015-12-11 876 浏览
今天突然很想吃燒雞,走過來和記大廈的Oliver's Super Sandwiches返尋味 金鐘區有兩間分店,但只有這間分店才於午餐時段增切一些特價套餐與一般餐牌有別,之前也有吃過一些漢堡包套餐包飲品,特價午餐一律$48包飲品,可加多$10連湯,所以$58的燒雞套餐包飲品及湯 非常抵吃!香草燒雞半隻好入味,肉質好霖易吃, 不用擔心拆肉困難 磨菇忌廉湯,非常夠熱 湯滑入口好重磨菇味,而且有蘑菇碎粒 熱奶茶,雖說是港式奶茶,但茶味不夠濃,茶質較稀水,有些似阿薩姆奶茶味可惜不太合我口味! 如果杯奶茶能做到像茶餐廳奶茶,我會比這個套餐滿分
非常抵吃!
燒雞飯套餐
香草燒雞半隻好入味,肉質好霖易吃, 不用擔心拆肉困難

磨菇忌廉湯,非常夠熱
湯滑入口好重磨菇味,而且有蘑菇碎粒

可惜不太合我口味!
如果杯奶茶能做到像茶餐廳奶茶,我會比這個套餐滿分
题外话/补充资料: 先付款購買,有服務人員送上套餐!
2015-12-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
燒雞飯套餐
  • 燒雞
2015-04-18 502 浏览
昨晚八時到香港大會堂觀賞音樂劇。五時十分下班的我要計劃怎樣打發時間……想吃得經濟一點。事前已想到長江大廈的Oliver's Super Sandwishes。還趕及吃到下午茶。不過,我不知道那裡能否讓我閒坐一個小時以上。又轉念頭到美國銀行大廈的McCafe。突然想先前往洗手間,便來到和記電訊大廈。找不到訪客可用的洗手間,卻找到Oliver's Super Sandwiches!洗手間也不去了,便立即買了個下午茶餐坐下來享用。(我怕過了下午茶餐時間。)這間店不算小。光線充足。簡約的裝潢,以木材質為主。有單人靠牆的座位。我選坐木頭造型椅子,沒有椅背也坐得舒適。敞大的四人木桌子,當時只有少量客人,就這樣被我一人佔用了。不過,店員只有兩人。一人是負責下單和做食物,另一人負責清理桌面和清洗碗碟。負責下單的店員,吃個晚餐也要分多次進行。因有客人便要跑去招呼。這樣進食真讓人消化不良呢。這種工作真不容易……好了,來介紹一下我的下午茶餐。蘑菇、芝士熱飛碟配熱illy咖啡,$29。飛碟烤得夠脆。我喜歡!麥包烤過後,粗糙的口感與脆的口感交雜。健康的食材也變得邪惡了。有很多蘑菇啊。新鮮蘑菇,很爽口。味道就如在
昨晚八時到香港大會堂觀賞音樂劇。
五時十分下班的我要計劃怎樣打發時間……

想吃得經濟一點。
還趕及吃到下午茶。

不過,我不知道那裡能否讓我閒坐一個小時以上。
又轉念頭到美國銀行大廈的McCafe。
突然想先前往洗手間,便來到和記電訊大廈。
洗手間也不去了,便立即買了個下午茶餐坐下來享用。
(我怕過了下午茶餐時間。)

這間店不算小。
光線充足。
簡約的裝潢,以木材質為主。
有單人靠牆的座位。
我選坐木頭造型椅子,沒有椅背也坐得舒適。
敞大的四人木桌子,當時只有少量客人,就這樣被我一人佔用了。

不過,店員只有兩人。
一人是負責下單和做食物,另一人負責清理桌面和清洗碗碟。
負責下單的店員,吃個晚餐也要分多次進行。
因有客人便要跑去招呼。
這樣進食真讓人消化不良呢。
這種工作真不容易……

好了,來介紹一下我的下午茶餐。
蘑菇、芝士熱飛碟下午茶餐
蘑菇、芝士熱飛碟配熱illy咖啡,$29。
飛碟烤得夠脆。
我喜歡!
麥包烤過後,粗糙的口感與脆的口感交雜。
健康的食材也變得邪惡了。
有很多蘑菇啊。
新鮮蘑菇,很爽口。
味道就如在樹林採摘下來即時食用的鮮菌味。
微微濕潤的感覺混合乾燥的麥包滋潤了口腔。

芝士略略的鹹味在兩者均為平淡味道的食材中,像為黑白世界添了色彩般。

其實用手抓起飛碟來進食更開心。
大口大口豪邁地吃著才有滿足感。
不過,餐盤上有餐具,而且又在中環與金鐘交界的商業區,也不好意思以手來代替刀子和叉子……
熱illy咖啡
咖啡味道濃郁。
即使下了一包糖,嚐到甜也嚐到苦。
就像人生吧。
(哈哈!為何今天說得那麼怪?!)
2015-04-17
蘑菇、芝士熱飛碟下午茶餐
熱illy咖啡
2014-10-21 669 浏览
Iced coffeeIt was as good as their hot coffee, full bodied, aromatic and strong.I need two espresso shots at other chain cafes but here I could just order a regular. Cheese and mushroom toastJust want to have something with my coffee.Both the cheese and mushrooms were of pretty good quality.Overall the toast was cheesy and crunchy, tasted alright and was perfect for a tea break.
Iced coffee
Cheese and mushroom toast