2006-10-18 18 浏览
吃速食三文治,永遠只得兩間選擇,一間Pret A Manger,一間Oliver,後者可話係食足十多年.比前者更優勝的,便是Made to order.晨早流流書癮起,醒起有書要買,收工直飛又一城.葉壹堂尚未開,要在場內吃早餐,誓死不折服老麥之下,都係得超級三文治.要個拾蛋,火腿,車打芝士,煙肉,生菜,番茄三文治,加杯凍檸茶.細size盛惠$24.三文治Made to order,一定新鮮唔會凍冰冰.用料亦很有份量.車打芝士加火腿,一咸一淡的組合.永遠合拍.回想年前每一次在英國坐火車,維珍火車小賣部的三文治,凍到硬如石頭.依然照吃不誤,最多有小報Page 3女郎相伴,來填補冰冷三文治落肚的無助感.區區一個特價火車票乘客感受,Richard Branson話之你死.當然,超級三文治最得我心的,並唔係什麼牛油果三文治,而係一個簡簡單單的焗薯.自從Wendy,s走後.焗薯真係差不多只此一家.她們的芝士西蘭花焗薯,永遠是我all time favourite.定時定後,會去任何一間分店簽香油.

2006-10-10 21 浏览
今次就等我談談另一款焗薯吧!我今次吃的是西蘭花芝士焗薯。西蘭花配芝士, 配搭夠新鮮, 因為芝士經過高溫焗後, 已經溶了並滲入了薯仔及西蘭花內, 而且芝士味很濃, 若愛芝士的朋友應該喜歡!!唯一失色是芝士份量不足, 因此只有一部份薯仔能沾芝士!!!整體感覺不錯, 但我仍覺得Sour Cream較美味!上一篇手文之誤打錯了illy Coffee, 今次去一喝令人失望, Coffee充斥一股酸味, 令味道失色不少!!!因此有點懷疑是否用illy Coffee還是其他問題了!!
今次就等我談談另一款焗薯吧!
我今次吃的是西蘭花芝士焗薯。

整體感覺不錯, 但我仍覺得Sour Cream較美味!
2006-10-04 17 浏览
其實一直都覺得Oliver's的東西有點貴, 所一不是常去光顧, 但近來其他快餐的價格冒升, 反而令Oliver's的價格看上去較為相宜!!!進入正題吧, 我近來去Oliver's基本上是焗薯, 那裡約有十多款, 我吃了Sour Cream焗薯, 配Coffee & 雜菜湯。Sour Cream焗薯的味道相當好,我是一個嗜Cream之人,因此很喜歡它的Sour Cream,而它那種Sour Cream,應該是近似做Cheese Cake那種,因此頗為濃味,未必人人都能接受!而焗薯其實來來去去都是那種‘薯仔’,薯仔的質素不錯,最重要的是焗得夠熱,半冷不熱是最令人嘔心的!焗薯配上一丁點沙拉菜,雖然份量少,但配合濃味的焗薯,這點清新則可一解焗薯的油膩!餐湯方面,我這次點了雜菜湯,湯有點淡,而且欠了丁點辣味釣味,味道令人失望!Coffee 方面,Oliver’s標榜是Lily Coffee,坦白說,我喜歡飲Coffee,但不敢說有什麼研究,但可以說,味道的確較其他快餐店的出色!現在還有人幫你捧餐,對於一個人吃飯的相當體貼方便,總比在其他快餐店都唔知「霸位」好定買嘢食好,以$ 40的價錢,我覺得

現在還有人幫你捧餐,對於一個人吃飯的相當體貼方便,總比在其他快餐店都唔知「霸位」好定買嘢食好,以$ 40的價錢,我覺得是可以接受的!
2006-09-06 8 浏览
同平時一樣,放學之後過o黎醫肚,相隔一個暑假,這裡連菜牌都換了。唔知各位仲記唔記得,好耐之前o係super sandwich叫o野食係好麻煩的~又要配哩樣,又要配果樣,個menu又冇圖,得o的字。後來改善o左,簡單一o的,一望個大牌就知道自己想食o的咩,叫個number就可以。我之前仲讚佢o地有用過腦~ 可惜.....而家Festival Walk哩一間又變返以前咁樣.....真係好令人失望~變o左Menu之後,好多o野食o既味道同Presentation都唔同o左。好似湯咁,而家會用杯上,味道淡o左好多,好似一o的鹽都冇落過咁,我飲個Mushroom Soup仲有一陣油味,好怪。Milk Tea以前會用Paper Cup,而家會用瓷杯,不過係"bung"口o既。某幾款包而家會碟上,side with Cesar Salad,這一個的確健康o左,抵讚~不過我o禽日o既Salad竟然有幾塊爛菜,同埋有o的菜竟然有泥o係上面,ridiculous~o係Festival Walk開得門做生意,supposed有返咁上下,唔知哩一間分店係換o左老細丫定係換o左Recipe~之前我會比8-9分,

之前我會比8-9分,而家我只會比4-5分,我會再去多一次,如果都係咁o既話,又一城又少一個地方食o野了~
(非会员)
2006-08-27 12 浏览
三文魚碎蛋包($44)價錢太貴,味道又唔係太特別!片麵包好乾,與相片好唔同。
三文魚碎蛋包($44)
價錢太貴,味道又唔係太特別!
片麵包好乾,與相片好唔同。
(非会员)
2006-08-26 9 浏览
一直都好想試吓呢間gea三文治~今晚特登走黎試, 叫咗個set:火雞三文治+凱撒salad+湯+熱lemon tea~ 點知個三文治真係得好好好可憐...佢係將一塊麥包開4 lor...自問都唔係好大食...但真係唔多夠...個湯稀咗d,凱撒salad又好少, 不過杯茶係茶包沖, 好飲~
一直都好想試吓呢間gea三文治~
2006-05-25 5 浏览
23 May 2006 (Tue) - 晚飯原來我好耐冇食Super Sandwiches,而家既Super Sandwiches 已經有人serve,即係買完飛之後,比張飛counter,再攞個number坐低等就得啦,幾方便!而且套餐都唔係貴,我食咗個碎蛋焗薯餐+吞拿魚沙律+ice-tea,都只係$30,用滙豐咭仲有九折$27,好抵,比起以前!焗薯熱辣辣,正,但係個吞拿魚沙律就唔掂,早之揀湯!我覺得好係因為唔洗企喺度排度等,其實可能實行咗好耐,係我自己成3-4年冇去過啫!
23 May 2006 (Tue) - 晚飯

2006-05-20 7 浏览
早幾日行過又一城,好耐都無去super sandwiches 食野,所以走入去收銀處,點個三文魚蛋沙律三文冶餐,有個叫Dicky 既經理仔同我Take Order,之後就排隊等俾錢,點知等極都未到我,我抬頭一望,原來個收銀講緊電話,前面個師奶已經鬧緊,個收銀仍然無動於中,個經理仔同我後面既客重Take緊Order,之後個經理仔見到就即刻走上收銀,o個時有六個客排緊隊,個收銀收後,同個師奶收錢,而個經理就同我收錢,問題就o係度睇到啦!個收銀好似未醒咁,講野鬼食泥,有乜優惠又講得唔清唔楚,俾咭後又唔講用做乜,問多句又嫌煩咁,相反個經理主動解釋收咭後會點用,收我幾多錢同找返幾多又會講得清楚,笑容又夠,個師奶同我叫同一樣野,重比我先,反而重快過佢搞掂,個師奶就俾個收銀搞到一頭霧水。雖則經理係要有咁既服務,但都值得一讚,估佢都係畢業。人手好似唔係好夠,員工又好新,因為我個三文魚三文冶變蕃茄三文冶,諗住萛啦!唔知係咪經理仔睇到我面有難色,佢o係我身邊行幾轉,之後就問我係咪食物有問題,我就話萛啦!反正食,佢就醒起話我應該係要三文魚,我諗住食一半,唔想換,點知佢講返話我落Order時,我好快就點個三文魚餐,咁就証明我一心係想食三文魚,跟住佢禮貌地道歉,重話會做返個俾我打包。經理仔有咁好服務,就萛做錯野都有服務搭夠,我會再幫襯架。
2006-05-15 14 浏览
昨日要聽好朋友訴苦,但碰著母親節這日子,想找個可以坐耐d唔會被人趕既地方,唯有選這類coffe shop.我故意選坐餐廳外面,這樣就唔怕比人眼望望.我叫左吞拿魚轉配牛角包(唔駛加錢喎)+沙律+熱檸水$31,朋友點了香草汁煙三文魚意大利粉+沙律+熱咖啡$39.點餐後約5分鐘餐就送上,面包我都預左唔會係熱既,但朋友的意粉都係暖唔係熱,覺得唔係咁好,朋友仲話幾咸添,而沙律望得清楚有咩成份既就只望見半只烚蛋同2片蕃茄,其他一堆相信是雞肉粒既物體被沙律醬完全覆蓋得無法確定係咩肉,真係唔明白點解要加咁多沙律醬,我同朋友都只食左一啖沙律就放棄,而我既包同朋友既意粉都係食左一半,因為太多醬汁覺得好膩.
2006-02-28 9 浏览
  昨天和朋友吃午飯,我跟朋友分別吃了一個三文魚意粉跟一個鮮蝦意粉。除了意粉,我們還點了熱朱古力喝。不曉得是那些意粉還是那杯朱古力出事,我和和朋友都拉肚子了。我們都覺得是那三文魚作怪,吃的時候己經覺得不太新鮮了,想不到會令腸胃不適。怕怕!
2006-02-10 3 浏览
lunch黎呢度食焗薯,因為平過delifrance,而家有專人幫你捧餐,落左單坐定定有得食,幾好。要左吞拿魚焗薯加湯加熱檸茶,個焗薯份量幾大,見到都嚇左一跳,個薯仔中間切開左,入面全部都係吞拿魚,如果食哂d薯仔,都可以仲有吞拿魚剩。焗薯夠熱,夠淋,就咁用叉都可以食到~~不過個湯我自己覺得都係咸左d,可以少d鹽就好喇~杯檸檬茶都ok,酸酸咪咪~
2006-01-02 5 浏览
午餐都有幾多款揀,有三文治、意粉同沙律,我就要左個火腿芝士番茄班尼包,配雜菜湯,湯就比第一次黎食時差d,咸左d,飲左一半就無飲喇,個包烘到幾脆,夾埋溶左的芝士真係好正,番茄夠酸夠醒胃。
2005-12-27 9 浏览
前日和表妹、aunt及媽媽去左這間吃lunch,點了數個set lunch,個碎蛋很好吃啊~個包都好健康,有很多不同的菜。婆婆吃的白汁磨菇pasta也很好吃,份量也剛剛好,不多不少。
前日和表妹、aunt及媽媽去左這間吃lunch,
點了數個set lunch,個碎蛋很好吃啊~
個包都好健康,有很多不同的菜。
2005-10-13 7 浏览
昨天叫個煙三文魚碎蛋包, 三文魚唔算多, 但加埋洋蔥,蛋同個香草包就好好味, 好過delifrance個三文魚sandwich得生菜同番茄,價錢又差不多,又唔使排鬼咁耐o個friend就要個雜菌意粉,都OK,之前食過個三文魚硯肉意粉都好味,係個汁"杰"和快凍o個湯要波菜湯, "杰",但OK.

個湯要波菜湯, "杰",但OK.
2005-09-07 13 浏览
一放工便衝去上堂, 上完堂已是九時多了.未吃飯的當然要食飯先返屋企啦.隨便的黎到此店吃個快餐.有包和意粉選擇, 加數元又可以換餐飲.三文魚白汁意粉賣相一般, 三文魚和白汁味算可以, 冇偏咸.但意粉好似隔左一陣便硬左少少, 同埋唔夠幼滑.沙律幾行貨, 一大pad吞拿魚, 一塊西生菜, 一個小蕃茄和半片熟蛋.凍檸茶雖凍但較甜.服務多是年青人, 但算有禮, 見我等耐左少少杯飲品都話唔好意思要等等.一分錢一分貨幾十元一試無妨, 我覺得以此價阿儍強果間的水準好似仲好少少.後記:第一課便識了少少新同學, 都算幾開心.
一放工便衝去上堂, 上完堂已是九時多了.
未吃飯的當然要食飯先返屋企啦.
隨便的黎到此店吃個快餐.
有包和意粉選擇, 加數元又可以換餐飲.
三文魚白汁意粉賣相一般, 三文魚和白汁味算可以, 冇偏咸.
但意粉好似隔左一陣便硬左少少, 同埋唔夠幼滑.
凍檸茶雖凍但較甜.
後記:
第一課便識了少少新同學, 都算幾開心.