2019-03-19 67 浏览
本身好少黎黃大仙,但為左搵食,又見OpenRice 對Olive Era哩間野評價吾錯,菜式幾吸引,決定試一試!系門口睇,裝潢既格調吾錯,落地玻璃,可以望到入邊,望落去好舒服既!門口擺曬大menu, 望到d食物圖都流曬口水~😂餐包配牛油:麵包外脆內軟,我淨系加左小小牛油,已經覺得好夠香同味道了!忌廉湯:同同時飲開既吾同,成杯泡沫咖啡甘,都係第一次見👍🏼 淨系飲表面既泡泡,已經聞到淡淡既野菌味,質感好特別!龍蝦湯:味道非常濃郁,算系幾有誠意,裹面真系有幾粒蝦架😍  🍓野莓之森🍓:超中意果茶類,清清地,淡淡既莓香,加埋青檸、薄荷葉,勁fresh。紫薯奶昔:奶昔好滑,但紫薯味較淡,甜度岩岩好,吾驚飽肚。 燒雞肉螺絲粉配洋蔥蕃茄忌廉汁:螺絲粉好有咬口,雞肉睇落好乾身,但加埋配汁,好入味。凱撒沙律配煙三文魚:爽口生菜配凱撒沙律醬,簡直係絕配。本身吾多中意煙三文魚,但今日哩碟吾抗拒,煙薰味可以接受,又吾會太鹹,份量都幾多,值得一讚!烤豬肋骨配香煎三文魚:猪仔骨燒得夠火候,好易甩骨👍🏼燒三文魚皮除皮脆肉滑,薯條內軟外脆,系高質既。呢碟餸三手兩腳就搞掂左,好味!10安士肉眼扒配洋蔥汁: 五成熟2個字形

門口擺曬大menu, 望到d食物圖都流曬口水~😂

餐包配牛油:
麵包外脆內軟,我淨系加左小小牛油,已經覺得好夠香同味道了!

忌廉湯:
同同時飲開既吾同,成杯泡沫咖啡甘,都係第一次見👍🏼
淨系飲表面既泡泡,已經聞到淡淡既野菌味,質感好特別!

龍蝦湯:
味道非常濃郁,算系幾有誠意,裹面真系有幾粒蝦架😍

🍓野莓之森🍓:

紫薯奶昔:
奶昔好滑,但紫薯味較淡,甜度岩岩好,吾驚飽肚。

燒雞肉螺絲粉配洋蔥蕃茄忌廉汁:
螺絲粉好有咬口,雞肉睇落好乾身,但加埋配汁,好入味。

凱撒沙律配煙三文魚:
爽口生菜配凱撒沙律醬,簡直係絕配。

烤豬肋骨配香煎三文魚:
猪仔骨燒得夠火候,好易甩骨👍🏼
燒三文魚皮除皮脆肉滑,薯條內軟外脆,系高質既。
呢碟餸三手兩腳就搞掂左,好味!

10安士肉眼扒配洋蔥汁: 五成熟
2個字形容,肥 美  !
雖然一切開系紅紅地,都擔心會太生。點知,一食,啲汁爆曬出嚟勁好咬,原來5成熟系岩岩好.
牛肉汁控制得好好,夠曬juicy ,真系勁勁勁好食! 記得,一定要5成熟!

西班牙海鮮飯:
意大利飯粒粒分明,海鮮新鮮,但吾多中意個汁,個人口味吾同。

總體黎講,環境、食物質素同價錢都好相宜,哩餐飯都系值既!
2019-01-07
午餐
2019-03-17 25 浏览
要喺黃大仙食好西,選擇真係唔多,好彩搵到呢間olive cafe. 我哋揀咗室外嘅位置,涼風吹送非常舒服,仲啱啱可以睇住拍喺路邊嘅車,非常方便。 同小姐二人世界,叫咗佢話一定要食嘅Pizza,石煱海鮮湯,石鍋海鮮意大利飯。首先一定要推介石鍋海鮮湯,上桌的時候仲務住煙,熱辣辣,直至係燙口的熱👍🏻 ,湯底係非常香濃嘅龍蝦湯,海鮮非常之多,🦐、帶子、蜆、青口都有。好新鮮。好正!Parma ham pizza 餅底夠脆,芝士夠多,小姐食得好happy! 😊 海鮮飯很creamy, 料多!🈵️意!

海鮮飯很creamy, 料多!

🈵️意!

2019-03-12 33 浏览
一份牛扒配薯條、一份餐湯,一份羊架,牛扒五成熟有些少肥,都幾嫩滑,兩面煎香,都不錯。餐湯揀了 忌廉 龍蝦湯,湯味算濃內有一隻蝦,較中午的菜湯和忌廉湯好飲。個人覺得羊架較牛扒好吃和CP值較高,五成熟,肉質不錯。 六點到來享用晚餐比較清靜 ,職員有禮貌,上菜時間都很快,沒有吃甜品和飲品。 之前試過二人份量的牛扒餐,但如果自己食量比較大, 就不建議吃牛扒套餐,因為我們兩個人吃我都覺得不是滿足。 見到餐牌有芝士火鍋餐,但冇見過人吃,不知真正賣相,所以都沒有去試。
  • 羊架
2019-03-12 35 浏览
屋企鄰近黃大仙 經常會起呢到開餐最近家人介紹左間餐廳俾我 叫我試一試🍽餐廳位於現崇山商場 遠離比較多人嘈吵既黃大仙南北館 更加添一份優閒 寧靜感☺️餐廳主要分二個用餐區 一個位於室外 👍🏻但今日天氣比較凍 我地選擇左室內用餐😘室內裝修比較浪漫💕 燈光比較鮮明點menu有好多選擇 實在會花多眼亂如果你有選擇困難症都唔洗擔心 餐廳有提供 Dinner Set 怕選擇既朋友可以考慮下😃餐包都製作得好有誠意 會有點擺設先奉上😘餐湯係椰菜忌廉湯 好creamy 充滿左啖啖椰菜香味主菜我地無揀dinner set選擇左散叫西班牙海鮮炒飯飯內充滿濃湯既味道 用既海鮮都好新鮮 蝦🦐厚肉 好爽口男朋友選擇左慢煮牛臉頰配薯蓉肉質雖然厚身 但絕對絕對係入口即溶醬料完全溶入左牛肉 呢道菜CP值好高👏🏻👏🏻飲品選擇都好多 又特別分別點左雙重朱古力同芒果香蕉奶昔前者 朱古力十分濃郁 🍫後者 口感好幼滑 果香味十足🥳餐廳整體質素好高 侍應招呼好周到 值得再幫襯👍🏻
屋企鄰近黃大仙 經常會起呢到開餐

前者 朱古力十分濃郁 🍫
後者 口感好幼滑 果香味十足🥳
餐廳整體質素好高 侍應招呼好周到 值得再幫襯👍🏻
2019-03-12 35 浏览
朋友仔生日飯朋友仔鍾意食西餐又想搵d 近觀塘地鐡原線嘅餐廳又唔想搵d 太噪嘅地方上openrice 用生日優惠搵吓點知搵到呢間唔算細嘅餐廳見佢又可以上網book位Book位時可以寫明係慶祝生日飯甜品又可以寫名唔洗加錢👍🏻Order咗個🦞意大利飯一個🐂另外再晒叫🦀餅👍🏻同埋甜品職員推介👉🏻石板街甜品佢話係餐廳出名嘅甜品試食後又唔錯,如果甜度輕少少仲掂服務👍🏻又唔趕你走可能係平日會鬆動d 嘅😬
朋友仔生日飯
一個🐂
另外再晒叫🦀餅👍🏻
同埋甜品職員推介👉🏻石板街甜品
佢話係餐廳出名嘅甜品
試食後又唔錯,如果甜度輕少少仲掂
服務👍🏻
又唔趕你走
可能係平日會鬆動d 嘅😬
2019-01-10
  • 龍蝦意大利飯
2019-03-09 35 浏览
開心星期五,剛好星期六放假,放工就同事打算去食餐飯輕鬆一下。係openrice度睇下搵下,見到啲食物幾吸引,又有得訂座,所以即刻訂座決定放工一齊去食。開頭都擔心餐廳位置好難搵,但出左地鐵站行行下,原來都好快到,又唔算難,而且感覺好似遠離少少巴士站,環境可寧靜啲,方便傾談。去到餐廳,見到個環境靜靜地,人少少,又有戶外室內的區域,由於落雨,所以揀左室內的區域,坐低睇下餐牌,叫左個pizza, ribs, 加多個小食同炒蘑菇,味道唔錯下次都可以再去聚餐傾下計
開心星期五,剛好星期六放假,
放工就同事打算去食餐飯輕鬆一下。
係openrice度睇下搵下,見到啲食物幾吸引,
又有得訂座,所以即刻訂座決定放工一齊去食。
加多個小食同炒蘑菇,味道唔錯

下次都可以再去聚餐傾下計

2019-03-08
  • 香煎西班牙黑毛豬鞍
2019-03-09 48 浏览
餐廳就係現崇山商場地下,係黃大仙地鐵行過去好快就到,餐廳有幾大既open area可以飲下野,食飯,好似外國咁好捨意。我地去食午餐,lunch menu 好多款選擇。我揀左美式手撕豬墨西哥卷配薯條,有2大件墨西哥卷仲入面既手撕豬肉甜甜香香辣辣幾好味仲加左醃椰菜絲加加爽脆口感,薯條係粗薯條熱辣辣幾脆口,仲有沙律,成個餐份量十足。我另外叫左野菌忌廉湯,好似cuppuccino咁面係一層奶泡下面係好濃稠既野菌湯,好多菌碎係湯好濃郁仲有黑松露味,唔錯。先生揀左香煎肉眼扒配雜菜薯蓉加$30轉左安格斯肉眼,肉質幾嫩好香牛味。餐湯係南瓜湯好香甜,有少少南瓜蓉仲叫左炸蟹餅,勁多蟹肉但比較乾。餐廳好闊落,餐廳中間有一大張枱岩晒一大班人黎開party。其中一位高大短頭髮既女侍應幾nice。

我地去食午餐,lunch menu 好多款選擇。

餐湯係南瓜湯好香甜,有少少南瓜蓉

仲叫左炸蟹餅,勁多蟹肉但比較乾。

餐廳好闊落,餐廳中間有一大張枱岩晒一大班人黎開party。
其中一位高大短頭髮既女侍應幾nice。
午餐
  • 手撕豬肉墨西哥卷
  • 野菌忌廉湯
2019-03-08 27 浏览
餐廳位於黃大仙, 正正就是最近工作的地點,餐廳位於商場的地下, 只要到達商場就能看見, 餐廳分為露天及室內部分, 這晚我和朋友選擇了室內的, 全因為發現室外,非餐廳位置有人吸煙, 而我倆也是無煙人類。青瓜忌廉湯, 意想不到嘅驚喜,青瓜味香濃, 配合忌廉, 竟有意想不到的口感, 香滑之餘,又帶點青瓜的纖維感覺, 沒想到簡簡單單的餐湯,竟是如此高質素。意式芝士大啡菇扒漢堡配薯條, 這是素食人士專用, 味道方面, 還算不錯, 最幸福的是旁邊更有沙律伴菜, 令到整體更加昇華。黃大仙也有如此高質素的餐廳, 真是意想不到。

黃大仙也有如此高質素的餐廳, 真是意想不到。
2019-03-07 33 浏览
有一次放假,找老公吃午飯,發現有一間面積都頗大的西餐廳。但當時午飯時間很多人,沒有機會。於是我決定今天過去吃晚飯,剛好老公不用加班。這間西餐廳是在商場的地下,有室外及室內。而在晚上,無論在內還是在外都很有氣氛,感覺不錯。如果有架車到這裡的話,可以坐外面看著自己的車,是一個不錯的選擇。今天是下雨天,氣溫比較涼,又著不夠衫,還是坐室內比較好。餐廳內燈光柔和,空間感很大,坐得很舒服。其中一邊是用湖水綠的色調作牆身,像某品牌的顏色,我很喜歡。而另一邊則比較簡約,家庭式的佈置,很和諧。中間位置有一張大枱,很適合家庭或大顆朋友聚餐。這間西餐廳選擇的確有好多,但怕麻煩的人還是選套餐比較適合,所以我們點套餐吧。是日餐湯是薯仔湯,湯內有碎碎的薯蓉,不太稀,味道不錯。還有兩條細長餐飽,餐飽很脆,配上餐湯一起吃,好味,飲完湯覺得暖一點。沙律是香煎芝麻吞拿魚配芒果沙沙,樣子很好。吞拿魚經煙燻過,配上芝麻很香,魚肉咸咸的,再加上有芒果及甜甜紅椒汁,口感很特別,覺得不錯。我點的主菜時香煎美國下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁,這個牛扒賣相很討好,我點了五成熟。煎的時間剛好,不會過熟,肉還是紅紅的。肉質都可以,不是太肥,入口

我點的主菜時香煎美國下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁,這個牛扒賣相很討好,我點了五成熟。煎的時間剛好,不會過熟,肉還是紅紅的。肉質都可以,不是太肥,入口亦不是太粗,我比較喜歡瘦的,還有一點肉汁的味道。配上甜甜的胡椒汁,口感更加好。而旁邊有一點點沙律菜,沙律菜是新鮮的,醬汁是甜芥辣,好食。薯條剛炸起,還是熱的,很香口。

老公就點了泰式香烤原條新鮮爐魚配香茅辣椒。魚非常大條,旁邊也有沙律菜。廚師用了青檸去烤,魚有淡淡的青檸味道,感覺清新,一點也不油膩,很鮮味。醬汁是泰式的,味道酸酸的,很是開胃。他說從未吃過原條又大條的魚,所以他吃完整條魚後,覺得很滿足。

老公點了宇治抹茶奶昔,牛奶味濃,抹茶味亦很濃,甜度剛好。上面鋪上一層忌廉,令口感更滑。本來不愛牛奶的他,他竟然喜歡,他說好好飲。

我很簡單,怕冷,所以點了一杯熱奶茶。茶包是選了英國紅茶包,可見餐廳有點講究。另外特別的是放糖的樽,這個設計是令人放少一點糖。因為口特別小,放糖的時候慢慢落,甜度很易控制。

在這區有這個質素的餐廳,真是有點意想不到。環境整潔,氣氛又好,地點亦方便。價錢亦可以接受,跟其他餐廳差不多。回頭指數相當高,經過這區會再去。
2019-03-07
2019-03-06 34 浏览
同朋友好耐冇見,就佢番工既地點,選左間幾舒服既西餐廳一試!Set dinner選擇只有幾款,但一個價錢包哂湯同沙律、飲品同主食都幾唔錯!如果唔岩可以散叫都得😆是日餐湯係南瓜湯😻南瓜味ok,食得出有有南瓜蓉,味道不錯,配埋脆卜卜既既麵包條食👍正!前菜係香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙,呑拿魚外皮煎一煎過,沾上黑芝麻,連埋酸甜既醬汁同香芒食,好特別!而且略微煎過吞拿魚一d都唔腥啊😆德國蜜糖芥末烤鹹豬手($206)豬手份量很大!而且上碟時已切成一件件,方便食用😃豬手外皮酥脆,而肉質結實但不會太硬,配上蜜糖食,好滋味😋伴碟有又脆又粗身既薯條和蜜糖芥末沙律,非常豐富!

同朋友好耐冇見,就佢番工既地點,選左間幾舒服既西餐廳一試!

德國蜜糖芥末烤鹹豬手($206)

2019-02-25 63 浏览
朋友今日帶左我黎呢間西餐廳食飯,餐廳有室內室外揀,我見天氣都幾舒服,又放左啲燈飾都幾有氣氛,就揀左坐出面喇😬都幾多野食種類選擇喎!俾佢個1855肉眼扒吸引左。介紹呢款既肉眼扒只有15%既牛隻先可以達到精選級別,油花紋係特別豐富,食落會好嫩滑!講到咁厲害,當然要試一試🤤先送上餐包俾我地食。牛扒我揀左5成熟,唔想太熟影響左塊咁靚既牛扒🤤黎到已經好香既牛肉味。食落又真係幾嫩,好多肉汁。牛味濃厚😬唔錯!再配埋三種醬汁,但我覺得唔洗沾都夠哂味😋仲有粗薯條🍟,做配菜,炸到好香脆🤤海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁🍝好多既海膽係面頭,將佢撈匀🤤每啖意粉都有陣海膽既濃郁既味道,好creamy!好味另外叫左香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬👍雞翼炸到金黃香脆,內質嫩滑,再沾上蜜糖蛋黃醬,更加惹味,個醬好夾好好味!😋

講到咁厲害,當然要試一試🤤

先送上餐包俾我地食。

食落又真係幾嫩,好多肉汁。牛味濃厚😬唔錯!

再配埋三種醬汁,但我覺得唔洗沾都夠哂味😋
仲有粗薯條🍟,做配菜,炸到好香脆🤤

海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁🍝

另外叫左香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬👍

今晚同男友去佢屋企附近食呢間西餐,有室內室外座位任君選擇😀我哋叫咗一個dinner set b原條鱸魚,另外叫咗個意大利海鮮飯同埋rosemary薯條😋落咗單就上咗兩條麵包同個跟餐嘅意大利菜湯,個麵包係微微暖同脆脆哋,軟熟得黎唔覺得熱氣😅意大利海鮮飯有好多材料,份量十足👏 蝦大大隻, 魷魚唔會過熟搞到韌,最好食係嗰條龍利柳魚,煎得香脆,又滑,仲有好香既香草味😋😋薯條係新鮮熱辣又脆又粗身嘅西式薯條,side dish黎, $38有咁多好抵😁😍鱸魚同我預期有少少唔同, 我以為會喺錫紙包住啲香草原條焗然後連錫紙上😯 不過食落唔錯,魚肉質地實實地,味道有少少咸,有魚既鮮味,加左啲檸檬汁清新啲香啲😁所有店員都好積極殷勤,滿意滿意👍👏
今晚同男友去佢屋企附近食呢間西餐,有室內室外座位任君選擇😀

所有店員都好積極殷勤,滿意滿意👍👏
2019-02-24
  • rosemary薯條
  • 西班牙海鮮飯
  • 麵包
2019-02-23 69 浏览
今日我生日,老公book咗呢度話同我食牛扒,喺OpenRice訂有八折,但係唯獨是斧頭扒同飲品冇折,一場嚟到梗係食斧頭扒啦,一場嚟到梗係食斧頭扒啦。我哋叫咗七成熟,除咗牛扒,仲有薯條同埋少少沙律,等左15分鐘牛扒終於嚟到,塊扒大概有兩寸厚,大約有兩隻手掌咁大,頭嗰幾啖都OK幾juicy 又有少少肥,切左幾啖之後發覺有少少over熟咗,但係牛肉味都幾夠,塊扒$498,我睇過出邊自己買生嘅都要三百幾蚊,性價比都OK,但唔算係物超所值,食嘢嘅環境都OK幾relax,好多人喺度飲酒食煙傾計,同朋友gathering都幾好嘅。
2019-02-22 1271 浏览
之前係喺黃大仙食飯通常都係喺黃大仙中心南館/北館 ,朋友住呢頭介紹咗間喺現崇山嘅高級西餐😳😳地鐵站行過去都係五分鐘,又幾方便喎!!! 餐廳分室外室內兩part,室外有暖爐幾好feel,好似去咗外國咁😎😎室內就相對較光,枱同枱之間好夠空間,坐得舒服,仲用咗港女 最愛嘅tiffany blue😍比起單點main course,set dinner好抵食!! 價錢已經包咗沙律或者餐湯同,埋餐茶☕ 我地2個人叫左2個set加一個小食😋是日餐湯係甘筍湯,非常香濃 😍呢度嘅餐包比較特別,係長條型脆卜卜🥖 讚👍半殼帶子大蝦長通粉配車厘茄汁🦐蝦肉結實大隻,長通粉軟硬度適中,車厘茄汁香濃開胃, 帶子略為細隻,不過味道搭夠😂美國穀飼極安格斯西冷扒配洋蔥汁🐮點左5成熟,肉質厚實有彈性,牛味濃郁,油脂分佈平均👍👍正😋香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬🐔🐔雞翼外皮煎得好香脆,辣度算係微辣,就算唔點 醬汁都好夠味,肉質嫩滑😋😋

是日餐湯係甘筍湯,非常香濃 😍
呢度嘅餐包比較特別,係長條型脆卜卜🥖 讚👍

半殼帶子大蝦長通粉配車厘茄汁🦐

美國穀飼極安格斯西冷扒配洋蔥汁🐮
點左5成熟,肉質厚實有彈性,牛味濃郁,油脂分佈平均👍👍正😋

香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬🐔🐔

2019-02-21
2019-02-20 803 浏览
呢間cafe早前搞任食🤪,所以好多人大排長龍,知道佢呢到嘅牛排好出名。今日就心血來潮提議去呢到試下,😋平時都係喺出面見到有啲戶外嘅位,環境氣氛都幾好。🥃第一次入去入面食,原來入面地方都好大,座位亦都好舒適。👍🏼今日黎呢到食lunch ,順便睇埋佢地個menu 。見到價錢都合理,可以下次試下佢個晚餐🍽。👍🏼🥣午餐Menu種類都幾多,⭐️最特別嘅係佢有素食餐牌。🥗🥬🥒🥦⭐️On top of 個set lunch 仲可以加好多嘢,例如餐湯、沙律、雞翼、炸蝦、飯/意粉、甜品🍮,可以視乎返你個人有幾大食而加😂。⭐️是日餐湯 洋蔥薯仔湯❤️⭐️牛油焗帶子配香蒜意粉坦白講,帶子係比想像中細,可能平時出去食個d都係比較大隻嘅日本帶子😂,但味道方面係幾好,意粉炒得好香,😋意粉嘅乾濕度同硬度都拿捏得好好。另外我地仲加左意粉同雞翼。⭐️香煎安格斯肉眼配雜菜薯蓉❤️不枉我升級左佢做安格斯肉眼,果然名不虛傳,肉質同肉味都好好,五成熟,剛剛好。😚另外我地仲叫左特飲。⭐️宇治抺茶奶昔奶味偏重,可能係奶昔嘅關係。⭐️Double chocolate🍫如果係朱古力愛好者一定要試下,朱古力沖得濃,再加個朱古力雪糕🍦。

⭐️是日餐湯 洋蔥薯仔湯❤️

⭐️牛油焗帶子配香蒜意粉

⭐️香煎安格斯肉眼配雜菜薯蓉❤️

另外我地仲叫左特飲。

⭐️宇治抺茶奶昔
奶味偏重,可能係奶昔嘅關係。
⭐️Double chocolate🍫