2019-04-11 68 浏览
今日約咗老公食飯,佢帶咗我去一間喺荃灣嘅西餐廳食lunch, 呢間餐廳喺正一條天橋底, 其實位置唔多起眼, 但係估唔到午餐時間都要排長龍, 好彩老公一早book定位, 去到就可以入座。Lunch 都有多種款式選擇, 我哋點咗Set H, 香煎盲鱸配海鮮龍蝦龍湯, 我未食過盲爐, 肉質好滑好好味, 個龍蝦濃湯杰杰地, 有水準。 另外叫咗Set J, 香煎紐西蘭肉眼配什菜薯蓉, 塊扒煎得剛剛好,非常juicy, 再加兩個小食,煙三文魚、藜麥、牛油果沙律,雞翼炸蝦。 我已經約咗老公下個月帶埋 愛吃魚的 爸爸來吃 香煎原條盲鱸做晚飯

2019-04-10 665 浏览
以前的荃灣不像現在般有這麼多浪漫的西餐廳。Olive Cafe是其中一間屹立多年的西餐廳。位置在新領域廣場地下,雖然有點隱蔽,但卻多了一分情調。我和男朋友 正在想應該食什麼晚餐,不知不覺到了餐廳門外,就發現有幾張桌子供客人進食,我想在荃灣區也甚少餐廳有這種戶外的地方可以進食。由於當日怕落雨,所以我們都是進了店鋪內。看了menu,主菜選擇不少,尤其想嘗試羊膝和豬胺,不過最後看見有set dinner,包括忌廉湯,前菜還有飲品,最後都是選擇set dinner。在我們還在看餐牌的時候,侍應已經端上了一些麵包條,鬆軟香脆,馬上已為這頓晚餐加分,還提供沙律醬給我們。忌廉湯,都算香滑,但如果你想豐富一點的話,可以另加配酥皮。前菜是芝麻吞拿魚沙律。沙律方面加了很多沙律醬,十分開胃。當然重點是芝麻吞拿魚,加配上一個芒果汁,酸酸甜甜還有芒果蓉,再加上吞拿魚的鮮味,十分醒胃。德國蜜糖烤鹹豬手。下單的時候侍應很體貼的問我們說不要為我們切好豬手。我們當然說好啦,服務果然十分之好。上菜的時候賣相亦非常誇張,真係幾抵食。豬手皮香脆,內層肉嫩,當然亦有部分肉烤得乾脆,亦有不少骨膠原。調味方面加了很多蜜糖,個人就很

忌廉湯,都算香滑,但如果你想豐富一點的話,可以另加配酥皮。

前菜是芝麻吞拿魚沙律。
沙律方面加了很多沙律醬,十分開胃。

德國蜜糖烤鹹豬手。

豬手皮香脆,內層肉嫩,當然亦有部分肉烤得乾脆,亦有不少骨膠原。調味方面加了很多蜜糖,個人就很喜歡。兩個人開心share來食就啱啱好喇。配菜方面有刚才的沙律,還有粗薯條,比較喜歡粗薯條的口感。

香煎美國牛扒。

和豬手一樣,都是給我們一塊一塊的切好,今次我哋揀咗五成熟,佢真係煎得啱啱好,肉質呈現鮮紅色。食落好有肉汁,幾有咬口,而且加配咗燒汁,整體都唔錯。值得一讚嘅係牛扒旁邊嘅伴碟車厘茄,都有加工調味不馬虎。伴碟由刚才的莎倫還有粗薯條。

最後飲品選了凍檸茶和凍奶茶,都是自行加奶加糖的。

總結就是滿足的一餐,相信之後還有機會再幫襯。

2019-04-09
  • 德國蜜糖芥末烤鹹豬手
2019-04-07 102 浏览
今日同朋友嚟呢間Cafe食返個生飯,但係俾佢嘅外表呃左 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️有啲失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️住咗荃灣咁耐都未嚟過試呢間外表睇落好好cafe,我哋一早book咗位,我哋book七點半,點知要我地喺出面等等到八點鐘先可以入坐😡😡😡足足等左半個鐘😡😡😡算啦呢個都可以話係因為啲客唔肯走,我哋之後都照叫嘢食🤦🏻‍♀️今次叫咗個牛扒,叫咗兩個意大利粉同小食拼盤,但係其實所有嘢都大為令我地失望😕😕😕價錢又係中上價🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️個牛扒我話要五成熟,出嚟就嚟welldone咁滯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️所以成塊扒好銀😣😣薯條唔錯嘅因為係粗薯條🙄🙄🙄個意大利飯都唔太入味,比較淡🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️做得比較好嘅可能就係呢一個雞翼🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️同埋佢有個幾抵嘅套餐,就係兩杯Cocktail 或者一杯啤酒加3隻雞翼少少薯條就$99,我哋叫左兩set,呢個係幾抵👍🏻👍🏻但係總括成餐真係得個雞翼同埋個啤酒係又抵食又好味,主菜完全符合水準🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️環境幾靚都冇用😣😣😣所以都幾失望😣😣😣

個意大利飯都唔太入味,比較淡🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
2019-04-07
2019-04-02 61 浏览
前幾天特意約了男朋友一起到這間晚餐,這裏環境很幽靜,很適合談天。這裏食物的選擇也很多,除了一般的晚餐以外,還有素食者的餐牌,十分貼心。我們叫了一個龍蝦意大利飯,是用石鍋裝着的,所以十分耐熱。還有半隻龍蝦呢,龍蝦肉很爽口,而且意大利飯很脆,粒粒分明。我們叫了一個小食,蒜蓉炒西蘭花。西蘭花炒得很香,而且充滿蒜蓉香味。我們還叫了一個酸甜雞軟骨,雞軟骨整得外脆內煙韌,味道酸甜,令人很開胃,而且炸得很脆呢!

• 龍蝦意大利飯
2019-03-30 167 浏览
近來工作壓力好大好大好大,整個人充滿負能量,約朋友食飯,但自己卻發了整晚牢騷,真是辛苦了朋友😅餐廳環境舒適,適合聊天聚舊,牆身的photo wall予人親切之感。我們點了扇貝大蝦龍蝦汁意大利飯 ($118)、香蒜海蜆意粉($98)、煙三文魚沙律($78)和炸香醋雞軟骨($38)。飲品就是玫瑰鮮奶咖啡($34)和熱的雪泡奇緣($38)煙三文魚沙律頗新鮮,份量亦比想像中大!扇貝大蝦龍蝦汁意大利飯的扇貝上有香口的蒜蓉,而蝦肉新鮮彈牙,每粒飯也沾滿龍蝦汁~香蒜海蜆意粉一端上來就散發著惹味的蒜香,立即吃了一隻蜆,蜆肉厚身而且沒有沙,清洗得十分乾淨!意粉則較硬身,適合朋友口味。最喜歡的就是小食炸香醋雞軟骨,雞軟骨炸得酥脆,淋上特製的醬汁,酸酸甜甜很是美味這裏的飲品好好看,雪泡奇緣($38)的英文是Bubble tiramisu,的確是一杯可以喝的tirmasu~玫瑰鮮奶咖啡($34)膚淺的我覺得賣相美美的,即時充滿少女心💕味道方面,朋友認為頗不錯,咖啡口感順滑,每一口都帶著淡淡的玫瑰香味🌹

煙三文魚沙律
煙三文魚沙律頗新鮮,份量亦比想像中大!
扇貝大蝦龍蝦汁意大利飯

香蒜海蜆意粉
炸香醋雞軟骨
玫瑰鮮奶咖啡

難得有個空閒既Happy Friday🤣趁下午要幫朋友拎野前中午仲有空檔🙇🏻‍♂️黎荃灣行陣街食個Break Lunch亦最好不過☺️還掂近近地一於黎返尋味黎Tea陣醫下肚啦🤪位於新領域廣場既Olive Cafe🍴☕️雖然距離荃灣站比較遠🙈但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!由A4出口沿住往愉景新城既天橋行過黎都算方便😆呢度悠閒寧靜舒適既環境☺️配合有情調浪漫既燈光及背景音樂☺️除左可以同朋友黎嘆下酒食下野之外😆與另一半黎享用浪漫情調晚餐亦至好不過☺️👫美國牛肉漢堡配薯條Lunch Set另外可加配餐包餐湯同餐飲😆是日餐湯係椰菜花忌廉湯😋🥦忌廉湯夠Creamy香滑濃郁之餘🤤配以淡淡椰菜清香☺️🥬而漢堡以木板裝盛既一流賣相上枱🍔☺️以6安士既漢堡扒份量雖然Size細左啲🐮但漢堡扒肉質亦夠哂滑嫩入味之餘😋🍔脂肪比例均勻食落唔會太油膩☺️🥩另外有濃郁芝士及新鮮生菜茄片做夾心😋焗到香脆既包包亦口感十足☺️而薯條炸得夠透啖啖薯肉亦係小肥至愛☺️最後以熱咖啡作結☺️☕️
難得有個空閒既Happy Friday🤣
趁下午要幫朋友拎野前中午仲有空檔🙇🏻‍♂️
黎荃灣行陣街食個Break Lunch亦最好不過☺️
還掂近近地一於黎返尋味黎Tea陣醫下肚啦🤪

位於新領域廣場既Olive Cafe🍴☕️
雖然距離荃灣站比較遠🙈
但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!
由A4出口沿住往愉景新城既天橋行過黎都算方便😆

餐湯  &  餐包

熱咖啡
2019-03-29
熱咖啡
對呢間olive cafe印象最深刻係佢個柚子芝士蛋糕🍰同舒適度,放工心思思又想去食,今次俾我發現意粉也太好食了!香辣新鮮蟹肉扁意粉$186超多蟹肉唔係蟹柳,個醬汁超級好味濃郁,朋友食都覺得好有驚喜!我決定以後去都點呢款意粉😋餐湯係甘荀忌廉湯,好甘甜,同南瓜湯一樣俾人感覺好舒服~德國蜜糖芥末烤鹹豬手$206大份到嚇親人,豬手皮好香脆加上蜜糖同鹹味既豬手非常協調,薯仔大條都好似薯角咁,兩個女仔真係食唔曬🤪芝士蛋糕$38我始終都係最愛佢地個日本柚子芝士蛋糕🍰配住暖暖既伯爵味,再同知己傾計,開心時光過得不要太快!
香辣新鮮蟹肉扁意粉

香辣新鮮蟹肉扁意粉$186
甘荀忌廉湯
香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙

餐湯係甘荀忌廉湯,好甘甜,同南瓜湯一樣俾人感覺好舒服~

德國蜜糖芥末烤鹹豬手$206

甘荀忌廉湯
香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙
日本柚子芝士蛋糕
2019-03-28 101 浏览
今日同fd諗住行新嘅八咪半廣場,由於無行行人行橋,途經見到此餐廳,好似幾grand,價錢又ok,就入左去食個lunch是日餐湯系忌廉湯,餐包幾特別喺迷你法式長麵包加左隻蝦天婦羅,同雞翼,兩樣都很香脆,尤其蝦天婦羅香煎紐西蘭肉眼扒配雜菜薯蓉,牛扒五成熟,好淋,而且多汁我叫左日式咖哩吉列流心芝士豬扒飯,一切落去芝士心就流出來,整塊豬扒亦好淋,可以用鬆軟來形容,再配合豬扒醬同咖哩汁食,更好味朋友見餐中只有薯蓉,怕唔飽,特登叫多個香炸薯條配黑松露蛋黃醬,薯條好大條,蛋黃醬冰凍,有冰火口感

是日餐湯系忌廉湯,餐包幾特別喺迷你法式長麵包

加左隻蝦天婦羅,同雞翼,兩樣都很香脆,尤其蝦天婦羅

香煎紐西蘭肉眼扒配雜菜薯蓉,牛扒五成熟,好淋,而且多汁

香煎紐西蘭肉眼扒配雜菜薯蓉

我叫左日式咖哩吉列流心芝士豬扒飯,一切落去芝士心就流出來

香炸薯條配黑松露蛋黃醬

香煎紐西蘭肉眼扒配雜菜薯蓉
香炸薯條配黑松露蛋黃醬
2019-03-27 41 浏览
黎過荃灣咁多次,亦經過呢間橋底嘅Olive Cafe好多次,但尋日係第一次踏足呢間餐廳。發現lunch大件夾抵食,質素亦比想像中好,有啲尋到寶嘅感覺😍 我叫左牛扒餐,朋友就叫左個大蝦意粉,再加個羽衣甘藍salad黎share。先講個steak,份量好大,足足10oz有突。而且肉味同口感都物超所值,唔會係嗰種「乸」到冇味嘅低級扒!大蝦意粉都正,但比想像中辣,好彩我個friend頂得順😂另外一提,佢地居然lunch都有個額外嘅vegetarian menu,係一般西餐廳難得一見嘅細心👍🏻

大蝦意粉都正,但比想像中辣,好彩我個friend頂得順😂

2019-03-26 35 浏览
依到既選擇吾算好多,但每樣都幾吸引!Dinner menu只有4款我地就揀左泰式鱸魚同美國牛扒😆Dinner set包餐湯 餐包 呑拿魚配香芒沙沙今日既餐湯係粟米甘筍湯味道清甜但不是太突出如果餐包能夠烘熱就更加好啦!反而香煎吞拿魚配香芒莎莎幾特別,有驚喜!好味!泰式香烤原條新鮮鱸魚配香茅辣椒 ($196)魚肉烤得嫩滑 ,鱸魚亦唔會好腥,香茅好香好味估吾到係西式cafe都整到依類型既烤魚,有驚喜😍美國下肩翼板香煎牛扒配青胡椒汁 ($246)我地叫左7成熟既牛扒,肉有牛味,煎得好香亦鎖住肉汁,但咬落有啲韌,相對起鱸魚,這份牛扒較為遜色。
依到既選擇吾算好多,但每樣都幾吸引!
Dinner menu只有4款

我地就揀左泰式鱸魚同美國牛扒😆
Dinner set包餐湯 餐包 呑拿魚配香芒沙沙

今日既餐湯係粟米甘筍湯
味道清甜但不是太突出
如果餐包能夠烘熱就更加好啦!
反而香煎吞拿魚配香芒莎莎幾特別,有驚喜!
好味!
泰式香烤原條新鮮鱸魚配香茅辣椒 ($196)
魚肉烤得嫩滑 ,鱸魚亦唔會好腥,香茅好香好味
估吾到係西式cafe都整到依類型既烤魚,有驚喜😍

美國下肩翼板香煎牛扒配青胡椒汁 ($246)
2019-03-25 30 浏览
朋友推薦話呢間餐廳唔黎唔得,結果就同左朋友一齊黎食。呢間餐廳比較隱蔽,正門入口係天橋底,第一次去都要用左小小時間搵。不過餐廳既環境同佈置絕對值得一讚,令人食得好舒服。我同朋友叫左黑松露野菌意大利飯,食肉獸pizza,卡邦尼烏冬,一杯蜜月同埋一杯雪泡奇緣。嘢食黎得都算快,侍應服務亦都好好,一入座就會提供左個面包同醬汁俾你點餐等餐既時候食。先講下個意大利飯,佢呢款係比較新式用石鍋上,所以就算放好耐都唔會凍哂。意大利飯口感做到應有硬硬地既口感,黑松露味好濃郁好夠味,菇係用大菇再切開,口感一流,呢個飯絕對推薦。再黎就係個卡邦尼烏冬,黎到既時候已經聞到好香濃既芝士味,食落絕對滿足到身為芝士控既你。再有大量煙肉調味令口感同味道提升左一個層次。呢個亦都推薦俾中意芝士既人試下。之後到pizza,pizza都算幾大個,對兩個人黎講唔可以當個pizza係小食咁簡單。Pizza係用薄批,再鋪左好多芝士同肉腸,食落非常滿足,唯一唔太好既係芝士拉唔到絲,不過味道上絕無挑剔。兩杯飲品各有特色,個人黎講比較中意雪泡奇緣,上面層tiramisu好好味,配埋下邊既咖啡真係好好飲。蜜月就係一杯果味梳打,稱唔上有咩特別。
朋友推薦話呢間餐廳唔黎唔得,結果就同左朋友一齊黎食。

2019-03-23 31 浏览
今日同朋友係荃灣行街,經過荃錦中心時見到Olive cafe,餐牌的食物都幾吸引,就同朋友入去呢間餐廳試下。🔸Bread (Free)🔸香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬 $52雞翼外皮炸到脆卜卜,帶小辣,配上自家制既蜜糖蛋黃醬,唔同一般嘅沙律醬,好特別!🔸食肉獸薄餅 $128 (+$20 Parma ham)我係典型食肉獸,呢個pizza有曬我中意既配料❗️有辣肉腸,腸仔,仲有cheese!!!😍😍另外我地加咗巴馬火腿,呢個配搭絕對係一流呀~咸咸地仲有濃厚既芝士味💕🔸扇貝大蝦龍蝦汁意大利飯 $118海鮮唔算好多,只有一隻大蝦同扇貝。意大利飯嘅軟硬度啱啱好,不過龍蝦味較淡🔸 芒果cheesecake $38見到店內有餅櫃,分別有藍莓cheesecake,原味cheesecake同芒果cheesecake等。Cheesecake好滑,內有芒果啫喱,餅底都好脆唔會整到林曬,美中不足就係無真正芒果肉係入面🔸oreo milkshake $38

🔸Bread (Free)

🔸香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬 $52

🔸食肉獸薄餅 $128 (+$20 Parma ham)

🔸扇貝大蝦龍蝦汁意大利飯 $118

🔸 芒果cheesecake $38

🔸oreo milkshake $38

2019-03-22 336 浏览
Happy Friday約左閨蜜去荃灣食好西 兼開懷盡訴要傾計 好坐同舒服既環境當然係首要條件女孩子都係最愛分享 所以我地各自揀左一個set dinner share一齊食餐湯係非常濃郁既蕃茄濃湯 蕃茄迷真係會超愛唔記得呢個Appetizer咩名堂不過同閨蜜都覺得好好味吞拿魚以黑胡椒包住外圍 輕輕煎熟? 再配上鮮甜既芒果同沙津 味道非常fresh同夾閨蜜點既Strawberry surprise 奶昔睇落好幼滑小妹就揀左Chocolate Bubble Tiramisu 味道好豐富濃滑既朱古力有濃濃既咖啡香味之餘又有微微既薄荷香味 又靚又好味Main course閨蜜揀左香煎美國下肩舺翼板牛扒 (好長既名)五成熟既肉呈粉紅色 但又唔會有血水 生熟程度剛好 配上小妹最愛既粗薯條見閨蜜揀左牛扒 小妹就點返輕食少少既香辣蟹肉扁意粉味道好合我地口味 每啖都係蟹肉 仲食得出有蟹黃 扁意粉吸收晒蟹肉同蟹膏既鮮味 yummy
Happy Friday約左閨蜜去荃灣食好西 兼開懷盡訴

要傾計 好坐同舒服既環境當然係首要條件

餐湯係非常濃郁既蕃茄濃湯 蕃茄迷真係會超愛

唔記得呢個Appetizer
咩名堂
不過同閨蜜都覺得好好味

見閨蜜揀左牛扒 小妹就點返輕食少少既香辣蟹肉扁意粉

2019-03-19 319 浏览
雖然餐廳是位於荃灣港鐵站附近,但是位置不是在大街大巷,所以更有一份隱世感覺。門外放了幾個巨型餐牌,有什麼菜式、飲品及優惠便一目了然。就是因為咁,便被吸引,到了餐廳內晚餐。餐廳內環境氣氛很不錯,原來它不單只是café,還是一間酒吧,提供各地的美酒。另外,在牆上設了photo wall,可讓客人拍照後,把照片貼在photo wall上以作留念。選擇了一個dinner set D,加錢upgrade沙律和餐湯,再點多一個香蒜海蜆意粉,飲品要了一杯即磨咖啡和一杯黃金海岸,就是這樣,便成為我們今晚的豐富晚餐了。龍蝦湯龍蝦味很特出,還有大蝦在湯來,有得飲有得食,好極!咖啡是即磨的,非常香濃。黃金海岸金黃色,色澤很美,味道充滿菠蘿和橙香味。三文魚凱撒沙律煙燻三文魚好滑好吃,外邊不是常見的黑胡椒,而是黑、白芝麻,食落特別香。沙律菜新鮮又健康。香蒜海蜆意粉捧出來時,那股香蒜香味已撲面而來。蜆是非常新鮮,肉非常鮮甜。意粉質感幼細,香蒜味滲透其中,食落非常可口。香煎美國下肩胛翼板牛扒這個部位的牛扒,我們都較為少吃,口感並不是和牛般那種嫩滑,但是,食落較有口感,而且非常重牛味。平時吃和牛吃得多,吃吃這種又幾有

龍蝦湯
龍蝦味很特出,還有大蝦在湯來,有得飲有得食,好極!

咖啡
是即磨的,非常香濃。

黃金海岸
金黃色,色澤很美,味道充滿菠蘿和橙香味。

三文魚凱撒沙律

香蒜海蜆意粉

香煎美國下肩胛翼板牛扒

這個部位的牛扒,我們都較為少吃,口感並不是和牛般那種嫩滑,但是,食落較有口感,而且非常重牛味。平時吃和牛吃得多,吃吃這種又幾有新鮮感,

店員服務很好,經常跟進我們的用餐進度,經常為我們加水換碟,抵讚!
2019-03-17 50 浏览
今晚book左呢間西餐廳,餐廳門面都幾吸引。餐廳內裡既裝潢好靚,有西方嘅格調 大約200蚊一個晚餐。有湯、前菜、主菜同埋飲品。我地就叫左香辣雞翼、龍蝦湯、蒜香蜆肉意粉、紅酒燴羊膝同埋紅酒燴牛尾意大利飯,再加杯雙重朱古力奶昔!雞翼好好食佢炸得來唔算太油膩,仲配左沙律醬龍蝦湯好濃郁仲有一隻大蝦!如果好鍾意食蒜香味,個蜆肉意粉就最岩喇意大利粉同濃郁既蒜香味配搭得唔錯。微酸既紅酒汁食配埋個羊膝絕對係開胃飽肚自選。個紅酒會牛尾同埋意大利飯都十分之好食佢係用芝士同埋切碎既牛尾一齊煮,牛肉味道好配合紅酒,食落唔會覺得膩。整體來講,呢間餐廳性價都幾高
今晚book左呢間西餐廳,餐廳門面都幾吸引。

雞翼好好食佢炸得來唔算太油膩,仲配左沙律醬

意大利粉同濃郁既蒜香味配搭得唔錯。

整體來講,呢間餐廳性價都幾高
2019-03-15