Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-04-18 1364 浏览
放工約了舊公司的同事食飯,朋友建議去這間Odelice,可以用平民價錢享受到高質的法國菜。頂級廚師拼盤:有巴馬火腿、意大利腸、煙三文魚、巴馬臣芝士及焗麵包配牛油果醬,一個豐富的小食,而且適合配紅酒,麵包跟牛油果醬配搭合拍,巴馬火腿的咸香味道、意大利腸則有點似午餐肉味,是一個不錯的餐前小食。藜麥菠菜苗沙律:現今藜麥盛行,是很多健康人士之選,這個沙津配上醋汁,沙律菜爽脆,裏面有些羊奶芝士及番茄等,味道開胃清新。燒黑毛豬配紅酒燒汁:黑毛豬已經切成一片片,旁邊伴著燒蔬菜及薯蓉,黑毛豬肉質有咬口,但不鞋口,肉味濃郁,燒蔬菜味道帶蔬果甜味,薯蓉更是軟滑味濃。波特菇雜菌意粉配火箭菜及黑松露醬加煙三文魚:意粉有很香的黑松露味道,火箭菜的苦澀味,加上忌廉雜菌的菇香,意粉軟硬度適中,整體creamy但不膩。蘋果,青瓜,西芹:青瓜味較為突出,味道很清新,而且有蘋果的甜味,反而西芹味比較淡。總結:食物高質做法特別,全部都不會太油膩,比較清新健康。

蘋果,青瓜,西芹

總結:食物高質做法特別,全部都不會太油膩,比較清新健康。
蘋果,青瓜,西芹
2018-04-18 1129 浏览
法國菜給人的感覺好像高不可攀,難道想平平地貼地的吃一餐法國菜又係只可以到D字頭餐廳?但其實我對食係有要求的!!朋友介紹下來到灣仔的<Odelice!>主打法式平民美食,是間精緻小餐館喔餐館內的裝修簡潔,氣氛放鬆,可以和親友暢所欲言歡度時光。先點餐飲解一解渴!我點了沙冰涼涼的沙冰由熱情果味做主導,芒果嘅香甜中和了熱情果嘅酸,非常夏日熱帶風情的感覺。老公則點了蜜糖檸檬薄荷茶。紅茶味濃加上蜜糖嘅滋潤清甜,接著便有小許薄荷味涼涼地滲出,很清爽。來一個餐前小食<意大利水牛芝上香烤火腿 >。整個小食分開了兩碟,頭一碟有鮮水牛馬蘇尼拉芝士, 車厘茄和芝麻菜, 另一碟則有香烤帕爾馬火腿 , 配羅勒醬多士。芝麻菜不苦而且好爽脆,配上微酸的番茄再加上黑醋汁後甜甜酸酸的,正合我口味!!大大個水牛芝士味道淡淡的,不是激烈芝味的那種,但口感超幼滑放在卜卜脆的帕爾馬火腿上和羅勒醬多士一起吃,味道香脆微鹹,整個多士無論口感還是味道都超match,好好味!!三文魚外皮煎得超~~香脆,切下的時候真的有<卡>一聲魚肉雖然不是重魚油的那一種,但口感不柴而且勝在很有魚鮮味而不
但其實我對食係有要求的!!

餐館內的裝修簡潔,氣氛放鬆,可以和親友暢所欲言歡度時光。

椰青芒果熱情果沙冰

先點餐飲解一解渴!我點了沙冰

蜂蜜薄荷檸檬冰茶(中)

老公則點了蜜糖檸檬薄荷茶。

意大利水牛芝士香烤火腿

來一個餐前小食<意大利水牛芝上香烤火腿 >。

挪威三文魚柳配羅勒醬

三文魚外皮煎得超~~香脆,切下的時候真的有<卡>一聲

魚肉雖然不是重魚油的那一種,但口感不柴而且勝在很有魚鮮味而不腥。喜歡的話還可以點上加了少少鹽提味的羅勒醬和底下的炒菠菜一起吃,又是另一種口感和味道

燒黑毛豬肉配紅酒燒汁

燒得香軟的黑毛豬肉質不韌中保留著咬口,肉味較清。

我覺得光吃也不錯,但如果像老公這樣重口味的朋友便要由紅酒燒汁把味引出來,點不點醬汁一起吃的效果也不同,隨大家心意選擇!!

濃縮咖啡配雪糕

最後我們還點了<濃縮咖啡伴雪糕>作為甜點。雪糕杯來還加了小餅乾,可以代替匙羹把雪糕<不>出來吃。

熱辣辣的濃縮咖啡倒在冰涼的雪糕上後便變成了微暖的雪糕咖啡滑漿。甜美的雪糕中和了濃縮咖啡的苦澀,輕輕帶少許甜,而且口感介乎融與不融之間,做法雖然簡單,但也是一個美好的輕甜點

不出二百元有主菜,飲品甜品都只係幾十元,可説是貼地的平民法式小餐館
2018-04-13
椰青芒果熱情果沙冰
蜂蜜薄荷檸檬冰茶(中)
意大利水牛芝士香烤火腿
挪威三文魚柳配羅勒醬
濃縮咖啡配雪糕
2018-04-17 1062 浏览
灣仔區聚集了很多不同國家的人,餐廳亦都有很多不同菜式,其中一間法國餐廳更是性價比高,無論是外觀設計、顏色配搭、味道質素以及價錢在灣仔區來說是抵食又好味之選。果汁方面全部是無添加先打蔬果,我的牛油果,蘋果,菠菜,味道清新帶點甜味,蘋果味比較出眾,但有牛油果的幼滑咁。生薑檸檬吞拿魚吞拿魚肉有淡淡的煙燻香味,以黑椒醃制過的吞拿魚肉,肉質結實有肉絲,配上水瓜及青檸汁,令吞拿魚肉的味道提升到另一層次。煙三文魚蕎麥餅蕎麥餅煎成薄薄一片,味道有點似蛋餅,但比蛋餅更清新,上面鋪上了太陽蛋及煙三文魚,裏面包着菠菜,有點似食班尼迪早餐一樣。雜錦海鮮意式扁麵扁意粉軟硬度適中,麵質爽口彈牙且不會糊口,番茄醬汁帶點微辣,原來是加了西班牙辣肉腸,裏面還有些帶子肉及青口等,帶子肉未煮到全熟,所以肉質嫩腍。迷迭香菠蘿,雪糕窩夫窩夫望落去雖然很大份,但窩夫不會太結實及飽肚,反而焗得香脆且鬆軟,窩夫本身無甜品,配上雪糕及菠蘿的甜味,甜度剛好。餐廳食物高質,而且都算大份,價錢合理,絕對抵食。

牛油果,蘋果,菠菜

迷迭香菠蘿,雪糕窩夫

餐廳食物高質,而且都算大份,價錢合理,絕對抵食。
牛油果,蘋果,菠菜
迷迭香菠蘿,雪糕窩夫
剛出糧就心思思想吃好一點。在灣仔區工作一段時間了,但一直都沒有機會試過這家熱選餐廳~所以這晚Happy Friday便和親愛的來試一試。餐廳環境算闊落,坐得舒適~牆上掛掛著一幅幅西洋玩味畫~Menu是圖文並茂的, 看圖點菜非常方便~ 而且種類都好多, 適合大夥兒來Happy Share~ 相中有好幾道菜都好吸引呢!!!由於復活假期吃太多了, 我們想吃得輕型點, 所以點了些沙律、輕食~ 款式也很多的, 想吃light D這裡也是一個不錯的選擇呀!!Fresh Tuna Carpaccio 生薑檸檬吞拿魚 ($138)看相覺得很好吃的樣子所以我們便點了~果然沒有令我們失望!!! 吞拿魚外邊是火灸的, 中心大部分呈半生熟~吃起來肉質軟腍得來又有彈性, 而且完全沒有一點腥味~ 配上生薑檸檬汁味道酸酸甜甜, 外邊黑椒微微辣, 十分開胃~不知道是否因為黑椒的關係, 感覺像是吃軟腍版的豬肉乾 XDQuinoa Salmon Salad 藜麥菠菜苗沙律 ($108) 加配煙三文魚 ($25)因為想吃得輕型一點所以點了沙律, 想不到proportion都幾大, 我們吃完一整盤也有一點點飽肚的感覺了~Su

餐廳環境算闊落,坐得舒適~牆上掛掛著一幅幅西洋玩味畫~

相中有好幾道菜都好吸引呢!!!

Super food的藜麥, 配了沙律菜感覺更健康~ 意大利黑醋汁感覺比平時吃的甜一點, 味道很fresh~

羊奶芝士一點也不羶, 配搭肥美豐膄的煙三文魚, 更有豐富幸福感~ 而煙三文魚比平時吃的沒那麼咸, 但煙燻味也沒那麼重的, 整體沙律味道不會太濃郁~很清新自我感覺很健康!!

法國青口配薯條 ($175)
聽說來這裡必點青口, 而且更是限量供應的!! 所以我們也點了一個來試試~

來自法國的青口雖然算不上是肥大肉厚, 但質感嫩滑無渣, 用芫茜、洋蔥等去煮, 還帶有一點點白酒的香味~ 還吃到有幾隻特別鮮甜美味的~ 一點也不覺得漏, 不知不覺把整鍋都吃完了~我們也喜歡吃配著條的酸忌廉汁~滿足!!

青口還配了個烤露筍 ($40), 烤得剛剛好, 非常青嫩, 感覺這一餐更健康了!!

吃到這時已經有有飽的感覺, 但甜品又不可不吃, 還貪心地點了兩款~
香蕉焦糖醬雪糕班戟 ($68)
因為店主極力推介, 而我也喜歡吃香蕉的甜品, 所以點了一份~ 沒想到這個看似甜到爆的配搭, 竟然一點也不漏!!
Pancake本身質感煙煙韌韌的, 像平時吃有好多cream的pancake厚皮版~ 但好Q彈且好有蛋香~ 香蕉微熱, 煎過後更香甜可口!
焦糖醬加了點海鹽, 味道有點飲拖肥糖, 但一點也不覺得太過甜膩, 配搭著雲呢拿雪糕, 整體配搭得天衣無縫, 不得了的好吃!!! 我們二人極速把一整份KO!!! 店主果然沒介紹錯!!!

自家製Tiramisu ($88)
這個Tiramisu的餅底好鬆軟, 像吃咖啡味的海綿蛋糕, 而可可粉和Cream都好細滑, 與其說Creamy, 不如用空氣感十足來形容, Cream有點鮮牛奶香味, 入口即溶~整體味道比平時吃的沒那麼甜, 不會覺得漏, 我們二人又不知不覺把它KO了~

飲品方面我們點了熱的鮮榨蘋果汁果茶 配法國蜂蜜 ($42)法國有機的Apple Cider ($45)

因為鮮榨的關係, 還有些泡泡呢~ 蘋果味好清香, 配有花香味的法國蜜糖, 可自己控制甜度~
我覺得連配果茶的小餅乾也很好吃!!! 極香脆, 有一點薑味~正~

而Apple Cider 只有2.5%酒精, 完全零責擔勁易入口, 岩晒喜歡飲甜酒的女士~
题外话/补充资料: 建議晚餐訂座, 因為7點半後開始滿座了. 想吃限量供應的法國青口更加要早些打電話預留~
2018-04-06
  • 香蕉焦糖Pancake
2018-04-15 144 浏览
星期五夜晚6時到odelice!食晚餐, 因為預先訂位, 所以不用等位, 侍應好快安排我地入座卡位, 位置尚且闊落。 店內牆壁掛滿畫, 係幽暗燈光下都幾有情調。我們點了侍應推薦的法國黑青口, 另外點了燒黑毛豬同雜錦搭丁拼盤。食物好快送到, 首先係拼盤($158)。三文魚正常發揮; 風乾牛肉同帕爾馬火腿比較咸, 配上多士同濃郁牛油果醬, 算係一個開胃嘅小食。再黎係燒黑毛豬配薯蓉雜菜($188), 雜菜燒得爽口, 配上燒汁的確幾好食, 藩茄仔多汁唔酸, 一咬啲汁就爆出黎。 另外個驚喜就係啲薯蓉, 並唔係全部爛蓉蓉, 有一粒粒薯仔粒, 口感非常好。主角黑毛豬香味燶郁, 好有獨特嘅味道, 就好似牛肉加豬肉味, 口感彈牙但唔煙韌。但個份量就略少, 如果一個人食都會唔夠飽。最後係青口($175), 侍應向每枱都推薦依個, 唔知係要散貨定真係好新鮮。依個菜係配埋幼薯條, 薯條外面好脆好熱, 食每一條薯條隔離枱都會聽到脆卜卜嘅聲, 入面係接近空心, 入口即化, 非常好食。 青口真係好鮮嫩, 海水味濃, 無渣, 應該係bb青口, 配上藩茄洋蔥加上份量多, 應該有30隻, 侍應算係無推薦錯。

雜錦搭丁拼盤
燒黑毛豬配薯蓉雜菜
法國黑青口
题外话/补充资料: 有啲地方需要改善, 食青口時應該要俾埋濕紙巾抹手, 如果唔係就用紙巾抹就成手海水味, 一係去廁所洗手, 非常唔方便。 加上去廁所嘅走廊有啲跣, 會容易跌倒。
2018-04-13
雜錦搭丁拼盤
燒黑毛豬配薯蓉雜菜
2018-04-14 301 浏览
一星期忙透了,選間法式小店吃晚飯。這小店晚間時分坐無虛席,全場爆滿。餐點選擇多,有小吃、沙律、意大利麵、主菜、galettes, 甜品和班戟等,應有盡有,價錢幾親民。在昏黃的燈光下,播放節拍音樂,加上食客的歡樂笑聲,氣氛十足。今晚我們點了頭盤、意粉、主菜同甜品,來一個法式大餐吧!Apple cider $38飲落很清涼,滿有蘋果香甜味,唔會好dry或太甜,是幾合適的餐前飲品。真係幾好飮,配合菜式又唔錯,結果又encore 左一杯。Apple cucumber celery juice $38由於我唔飲酒,選擇了健康果汁。這個juice 好fresh, 感覺好green, 有清新的青瓜同西芹味道,隠隱約約中有少許蘋果味,唔會好甜,以蔬菜作主導,一貫清爽夏曰氣息。Fresh tuna carpaccio生薑檸檬吞拿魚$138這吞拿魚有七件,顏色鮮豔吸引。魚肉口感鮮嫩,配上酸酸地的生薑檸檬汁,同咸咸地的醃豆,味道簡單鮮美又醒胃,是不錯的開胃菜,難怪每一枱都點這道前菜。Mixed seafood linguine 雜錦海鮮意式扁麵$188這意粉用的是扁意粉。材料有魚肉、紅椒、青口和肉碎。估唔到

今晚我們點了頭盤、意粉、主菜同甜品,來一個法式大餐吧!

Apple cider $38

這意粉用的是扁意粉。材料有魚肉、紅椒、青口和肉碎。估唔到煮過的海鮮仍然保持嫩口質地,青口同魚肉都好嫩滑,沒有半點腥味,果然有水準。意粉的鮮茄風味十足,酸度剛剛好,口感煙韌,每一條意粉都均勻地包上醬汁。蕃茄醬的味道酸酸地,有層次,令人胃口大開,當中還有丁點辣勁,令意粉更為惹味可口,真的愈食愈想食。這個強烈推介!

US angus beef Rossini 美國安格斯羅西民菲力牛排$265

這牛排賣相唔錯,有成吋厚,
醬汁幾好味,甜甜地有少少醋香。還伴有豐富配菜:鵝肝、磨茹、雅枝竹、青豆和薯蓉等,建議叫medium rare.

煎香蕉焦糖醬及雪糕可班戟$68

香蕉烤到焦香,十分香甜,配上香軟煙韌的軟薄pancake, 加上甜美的海鹽焦糖,真是完美配撘,好正呀!呍呢嗱雪糕,加上軟熟pancake,一冷一熱,加埋焦糖和香蕉,香甜而沒有半點甜膩,無論口感同味道都叫人吃過不停,幸福感都滿滿的,正呀!真想多吃一片!

估唔到這小店可以品嚐到有水準的平民法菜,沒有太多的花巧,簡單直接而味美,令我們有個愉快的晚上。推介!
2018-04-14
Odelice - 這間位於灣仔蘭杜街的法式小餐館,與我們印象中的法國餐廳有點不同。一般的法國高級餐廳,總給人一種奢華、高不可攀的感覺。Odelice 卻給人一種輕鬆、隨意和溫馨感覺,坐在裡面彷佛就就像在巴黎角落的小餐館一樣!客人可以坐在這𥚃望向街景,享受一個舒適寫意的晚上。餐廳提供的菜式也很全面,當中包括:自家製湯、分享小吃、三文治、沙律、意大利麵、主菜、法式蕎麥餅、甜品、班㦸、窩夫和飲品等等,而且價錢合理。生薑檸檬吞拿魚 Fresh Tuna Carpaccio($138)👍👍👍👍👍要做到出色的 Tuna Carpaccio, 首要條件是食材新鮮,吞拿魚必需用上壽司級別的食材製作和處理。這碟生薑檸檬吞拿魚,每片大小長度一式一樣,厚薄均匀適中。嫩紅色澤的魚肉加上外層包着磨至粗粒的黑椒,配以水瓜柳和刁草,吃的時候更可點上碟邊的生薑青檸汁,各種配料和醬汁配合一起,令這個 starter 成為一個又清新又美味的小吃。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~美國安格斯羅西尼菲力牛排 US Angus Beef Rossini ($265)👍👍👍👍👍牛扒當中我最喜歡的部位,就是菲力牛

👍👍👍👍👍

生薑檸檬吞拿魚 Fresh Tuna Carpaccio

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

👍👍👍👍👍

牛扒當中我最喜歡的部位,就是菲力牛扒。這裏的菲力牛扒,厚度大約有兩吋厚,圓圓的一整件放在幼滑的薯蓉上,牛扒上放了三條法邊豆,豆上放有一件鵝肝,最後配上磨菇醬和牛肉醬汁,就成為這個羅西尼菲力牛扒了。

切開菲力牛排,顏色粉嫩,肉汁緊緊鎖在肉內,入口鮮嫩多汁,外層則帶有微微焦香,肉味濃郁。鵝肝煎得外脆內軟,質感軟綿細緻。
從價錢來看,$265 可以吃到這麼高質的菲力牛排,算是十分超值。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

白酒煮青口配炸薯條 Fresh Mussels & French Fries ($175)
👍👍👍👍

我本身不是十分喜愛吃青口的,因為怕青口又靱又鞋。但這𥚃的青口則令我改觀,這道㕑師推介的青口是用了法國的全殻黑青口。
法國黑青口肉質細緻,鮮甜多汁,食落唔會有渣。廚師用了白酒、洋蔥、蕃茄和莞茜來煮這個青口,汁料味道清甜,令每隻充滿海水味的青口加添白酒的香氣。

薯條新鮮炸起,配合酸忌廉醬汁,又香又鬆脆。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

迷迭香菠蘿、雪糕窩夫($75)
迷迭香菠蘿、雪糕窩夫

甜品我選了這個窩夫,熱烘烘的窩夫,外脆內軟,加上菠蘿粒和冰凍的雪糕球,一涷一熱,形成強烈對比,加上甜品不太甜,正好適合香港人口味。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mocha ($38)
Mocha

最後以一杯 Mocha 來總結當晚的晚餐,咖啡透出淡淡的焦糖和朱古力的香氣。就在這𥚃細味品嚐每道菜式,輕鬆渡過一個法式的晚上。
~~~~~~~~~~~~~~~~~

門面

餐牌
2018-04-10
迷迭香菠蘿、雪糕窩夫
Mocha
2018-04-11 243 浏览
法國菜不一定是又貴又隆重,有時想食得Casual少少兼同經濟點,Odelice 也是不錯的選擇,價錢貼地同時食材又新鮮。先點杯100% 鮮榨果汁,這杯是橙、紅蘿蔔、生薑 $38,鮮甜的橙味中有少少紅蘿蔔味,而生薑味也夠突出,推介!黑松露蘑菇湯 $55,是素食,一上檯就聞到陣陣黑松露香味,湯最重要夠熱,用蘑菇打成蓉,湯中更有少少有咬口的蘑菇粒,味道濃郁,好正!生薑檸檬吞拿魚 $138賣相好吸引吞拿魚不會太熟,剛好,而醬汁帶少許麻油香味,而綠色的水瓜鹹中帶酸,好開胃,配搭很不錯。Galettes法式蕎麥餅也是必點之一,香脆夫人 $95,有法國火腿、埃塔曼爾芝士、雞蛋等,會聞到陣陣香松露及松露香味,味道有濃厚的蕎麥香味,如果整體味道更濃郁就完美。好想點青口,不過已早早售完沒緣。燒黑毛豬肉配紅酒燒汁 $188以慢煮方法去烹調,外皮帶有少少香脆,肉質好軟腍juicy,而且紅酒燒汁,有酒味之餘帶少少甜味,滿足!檸檬生薑甘菊花茶 $42用了teapig 甘菊花茶茶包,茶味夠香、有檸檬清新,令人好舒服。煎香蕉、焦糖醬雪糕班戟 $68是用了海鹽焦糖醬,味道不會太甜,班戟也是值得一試。

100% 鮮榨果汁(橙、紅蘿蔔、生薑) $38

黑松露蘑菇湯 $55

賣相好吸引

香脆夫人 $95

好想點青口,不過已早早售完沒緣。

煎香蕉、焦糖醬雪糕班戟 $68
是用了海鹽焦糖醬,味道不會太甜,班戟也是值得一試。
煎香蕉、焦糖醬雪糕班戟 $68

100% 鮮榨果汁(橙、紅蘿蔔、生薑) $38
黑松露蘑菇湯 $55
2018-04-11 259 浏览
餐廳環境清幽,乾淨企理,燈光微暗偏紅,好有情調,好適合情侶黎把酒談心,不過今晚係同個好姐妹黎晚餐,傾下女人心事。XDXD 老闆非常熱情,不時會為人客介紹食物同埋問下客人對食物既意見,完全同其他餐廳唔一樣,好有親切感。GALETTES::法式蕎麥餅::帕爾瑪火腿蕎麥餅::應該好多人同我開頭一樣會以為呢個餅係PIZZA,其實佢只係個樣似PIZZA,正式係叫蕎麥餅,原來蕎麥係含有好豐富既膳食纖維同埋蛋白質,健康過普通PIZZA好多架!! =]我地揀左PARMA HAM做主角,係蕎麥餅上放左好多片大大片既PARMA HAM,用左MOZZARELLA CHEESE,中間仲有一隻金黃色既雞蛋,側邊放了幾粒烤過既蕃茄仔,再配上一片羅勒做裝飾。賣相已經不得了!!!味道方面,因為本身PARMA HAM已經有足夠既咸度,所以配上無味既蕎麥餅底中和,咸度即時變得適中,再加上小小生蛋黃汁增加JUCIY感,配搭一流!!PASTA::意粉::雜錦海意式扁麫我地本身想叫一個意粉SHARE食,但有成6個意粉,我地都拿不定主意〉尽是就問下老闆有咩推介,佢就推介左我地呢個雜錦海意式扁麫,即管試下!結果是沒有令我地失望。海

帕爾瑪火腿蕎麥餅
GALETTES::法式蕎麥餅::帕爾瑪火腿蕎麥餅::

PASTA::意粉::雜錦海意式扁麫
海鮮方面有煎帶子‧三文魚柳‧同埋青口,海鮮新鮮,份量適中。但我本人覺得今次個扁意粉同埋個自家龍蝦濃湯底做左主角。意粉煙煙UNUN,同平食開既普通意粉確車有好大分別,而且個自家龍蝦濃湯有好少好少既辣味吊住,味道好特別,非常喜歡。

MAIN::主菜::
主角終於出場啦。我地既主菜揀左法國黑青口,食完呢個青口後我對青口都改觀啦。講返佢個賣相,用左一個鍋仔黎上碟,裡面放滿左黑青口,真係好多好滿,份量超班,青口唔係平時見到大大隻個啲,第一個反應係BB青口?好得意。
青口配左個白酒忌廉汁,好新鮮好清甜,而且粒粒肉都很肥美,一粒接一粒咁不停食,都忘卻了自己係餐廳要保持儀態了。仲有佢個炸薯條!即叫即炸,熱辣辣,再配埋佢地自己既香蒜蛋黃醬,真係好特別,香蒜蛋黃醬入面仲加左小小芥末,所以食起上黎特別野味。

香煎香蕉·焦糖·雪糕
DESSERT::甜品::
一坐低未諗到食咩既時候已經揀定左呢個甜品,的確係比MENU上既相片吸引住───香煎香蕉‧焦糖‧雪糕。PANCAKE做底,上放左香蕉片,無限既焦糖同埋一球雲呢拿雪糕。食既時候焦糖加上PANCAKE皮再加小小雲拿雪糕,一口品嚐了不同既味道同口感,真係好好味。當老闆走過黎問我地覺得食物怎樣既時候,我地都異口同聲咁話呢個焦糖真係好味到不得了,甜得黎恰到好處,完全冇膩既感覺,老闆補充原來係因為加左海鹽,所以焦糖特別好味。真係想講「一試難忘」!
帕爾瑪火腿蕎麥餅
香煎香蕉·焦糖·雪糕
2018-04-08 98 浏览
今日放工約咗個朋友去食法國菜,其實呢間餐廳有朋友提過都幾好食,所以今日就試試佢啦。我哋嗌左個starter, 兩個mains , 兩杯飲品同一個甜品。首先就係生薑檸檬吞拿魚分量都好適中,大約有6塊, 配上個生薑青檸汁非常開胃 (平時我都唔系太食吞拿魚,但佢呢個配搭有幾特別,都幾讚)之後就有燒黑毛豬肉配紅酒燒汁,仲有薯蓉及雜菜。個豬肉好嫩,幾juicy ,佢個薯蓉亦好出色,好滑之餘,仲有少少嘅薯仔粒,完全增強左口感。另外就係個法國黑青口我個朋友由食第一口,之後就讚到出門口 。 (我絕對冇誇張)其實一開始入到餐廳,已經問我地洗唔洗留份青口,因為係限量供應嘅。好彩我哋最後留咗份,因為佢真係非常非常出色。個青口雖然比較細,但份量多搭救。重點係佢真係好鮮甜,配埋白酒忌廉汁,非常入味。薯條就配個香蒜蛋黃醬,個配搭亦唔錯喎。 如果你覺得唔夠飽,仲可以加配菜嫁。而杯椰青芒果熱情果冰沙同鮮榨蘋果汁果茶同樣都好好飲,前者啲水果味好出同埋好滑,後者就好fresh好清甜。最後我哋就叫咗個Tiramisu 為我地嘅甜品我哋去嗰日係平日,但都算多人,所以建議去食嘅話最好book定位!

首先就係生薑檸檬吞拿魚

之後就有燒黑毛豬肉配紅酒燒汁,仲有薯蓉及雜菜。

另外就係個法國黑青口
我個朋友由食第一口,之後就讚到出門口 。 (我絕對冇誇張)

好彩我哋最後留咗份,因為佢真係非常非常出色。

個青口雖然比較細,但份量多搭救。
重點係佢真係好鮮甜,配埋白酒忌廉汁,非常入味。
薯條就配個香蒜蛋黃醬,個配搭亦唔錯喎。
 如果你覺得唔夠飽,仲可以加配菜嫁。

最後我哋就叫咗個Tiramisu 為我地嘅甜品

2018-04-03
2018-04-07 285 浏览
係利東街拍完拖, 想搵價錢比較相宜而又好味既餐廳, 蘭杜街有唔錯既選擇. 今日就去左Odelice! 呢間餐廳食法國菜!星期五晚,餐廳生意真係唔錯, 我地無booking, 所以都要等一陣. 所以建議最好打黎book 左檯先, 因為真係幾full坐低叫左2杯野飲先~石榴冰茶呢個應該係紅石榴做成既冰茶, 同平時飲到既蕃石榴味道有點唔同,  紅石榴味道偏甜少少, 適合鍾意飲甜既女生Americano朋友最鐘意飲既Americano, 其實係濃縮咖啡加水而成, 無齋啡甘苦, 所以可以試下唔落糖/奶, 都會好易入口. 驚喜係呢度仲要跟一塊我最鐘意既焦糖餅! 焦糖餅非常酥脆, 而且焦糖氣味配咖啡真係一流! 估唔到叫杯咖啡就可以見到餐廳既細心前菜 / 沙律生薑檸檬吞拿魚之前係美國食過一間秘魯菜, 係用檸檬汁醃熟啲海鮮, 非常鮮味, 我覺得呢個生薑檸檬吞拿魚有啲相似, 吞拿魚唔係完全未煮過, 應該都係用生薑及檸檬醃熟過, 所以睇落好似係生既, 但食落肉質又似熟既一樣. 但係我覺得呢個生薑檸檬吞拿魚無甘酸, 易入口好多, 岩香港人口味. 配埋沙律菜, 真係好開胃.牛油果烤雞沙律牛油果新鮮, 夠熟夠淋,

坐低叫左2杯野飲先~

石榴冰茶

Americano

前菜 / 沙律

牛油果烤雞沙律

牛油果新鮮, 夠熟夠淋, 份量都好多.  新鮮沙律菜配上乳酪醬, 乳酪醬唔會太重味所以唔會蓋過其他味道, 酸酸甜甜又係非常開胃!
最鐘意係呢個香草蒜蓉包. 上面既Basil pesto 係我最愛既香草醬, 加上暖暖既ciabatta, 有必於普遍既牛油搽面包, 真係超好味呀!

主菜

法國黑青口

用上既係baby mussel, 所以size會比香港較常食到既紐西蘭青口細, 但味道就比較鮮, 海水味比較重. 白酒忌廉汁同青口好夾, 白酒可以去除青口既腥味, 又唔會蓋過青口本身既鮮味.忌廉汁令青口食落更加creamy, 的確唔錯.
就算連旁邊既薯條都即叫即炸, 非常香口. 最抵讚既係點薯條果個香蒜蛋黃醬, 平時其他餐廳多數都係比茄醬, 最多比多個沙律醬, 但呢度自己整左個香蒜蛋黃醬,  比普遍蛋黃醬咸少少同埋有好香既蒜香味. 用黎點薯條真係一流!

燒黑毛豬肉 配 紅酒燒汁

賣相100分! 除左有燒黑毛豬肉外, 另外配有薯蓉及雜菜.

薯蓉一啲都唔乾身, 非常Creamy, 好香奶油味, 就甘食唔使點任何醬汁都好夠味

靚既黑毛豬其實唔使煮到well done, 中間仲有少少粉姐色, 9成熟係岩岩好. 黑毛豬好juicy, 入口好多肉汁, 好香既紅肉味, 估唔到食黑毛豬可以好似食到牛肉既質素.
實在太飽, 好遺憾無食到甜品

總括來說食物質素高, 餐廳坐得舒服, 員工好有禮貌, 食完一個course 先會上其他野, 好似fine dining 一樣. 價錢對於法國菜來說係非常相宜, 岩晒拍拖情侶呀!
2018-04-04 93 浏览
好一段時間沒有去灣仔吃飯去,是日由老闆帶路,找上由真正法國人烹煮的法國小店食法國菜呢!很欣賞店子餐牌是中英對照,不止有法英語言,對於不善溝通的客人來說,下單時寧舍方便易明。果汁45要了大杯的蘋果青瓜西芹的鮮榨組合,入口青瓜跟西芹味甚濃,蘋果味after taste帶有香味 ,喝下就不明顯,整杯都沒有草腥味,而且不會太暖,亦不過冰,比室温要清涼一點,喝時真順喉。凍比利時巧克力48味道香濃得來不過甜,上層唧了適量忌廉就更是滑溜,冰塊亦剛好,涼快解暑致極了。雜錦塔丁拼盤158一客有三款,煙三文魚pama ham同牛肉,法包烘好香脆,醬分別係牛油果同酸忌廉青瓜,當中煙三文是最岀色,厚切外還不會過咸,加上香草,有賣相之餘,食味👍🏻生姜檸檬吞拿魚138好靚呀,相機食先啦,擺盤吸睛,食味呢?外面微脆已熟,入面保持刺身般,一次滿足兩種層次,生姜檸檬醬汁好醒胃,酸甜增鮮味,這塊吞拿魚外面用黑椒作佐料,刺激味蕾,開胃的前奏。法國黑青口175由熱情男店員介紹的,說是新鮮由法國空運到港,不得不試。一上枱,有點驚訝,竟配薯條的,炸得金黃脆卜卜。下了酒,有酒香的湯頭調上黑青口真地道哎,不缺鮮美。baby黑青口比平

果汁45

凍比利時巧克力48

雜錦塔丁拼盤158

生姜檸檬吞拿魚138

法國黑青口175
由熱情男店員介紹的,說是新鮮由法國空運到港,不得不試。
一上枱,有點驚訝,竟配薯條的,炸得金黃脆卜卜。

下了酒,有酒香的湯頭調上黑青口真地道哎,不缺鮮美。baby黑青口比平常的青口較細size,加入香菜和🍅就更加入味。

帕爾馬火腿蕎麥餅98
材料有茄醬加芝士,半熟旦沙律還有主角pama ham tim,蕎麥餅很飽肚哎,煎得不干鞋,口感是熱香餅但要薄好多的,餅有氣孔,鬆軟香口,還有旁邊的小蕃茄也很新鮮。

食後感:餸菜精緻,價錢定位可以,環境簡約,間隔開懷舒適,服務佳,吃到一段時間時,有主動提供清水,我有種直覺,很快會再來光顧的☺️
  • 雜錦塔丁拼盤
  • 生薑檸檬吞拿魚
2018-04-04 706 浏览
提到食法國菜, 一定聯想到 : 價錢貴/份量少/食得耐又拘謹, 本來我都咁諗架, 但經過今晚呢餐, 我諗要改觀啦!呢間法式餐館近金鐘, 港鐵站一出行幾分鐘就搵到, 見門口裝潢似係走法式小館路線打開門見到入座率已達七成, 柔和燈光配上木製餐枱, 牆上掛著帶有法式原素畫, 幾有外國情懷!肚餓啦............叫嘢食先, 咪睇佢店子細細, 餐牌上提供由頭盤, 沙律, 意大利麵, 主菜, 法式蕎麥餅, 甜品及飲品都照顧到!飲品呢度除左有酒精類, 梳打類, 沙冰類, 冰茶及花草茶供應外, 仲有天然鮮榨菓汁, 分別叫左2本同樣係綠色色系嘅果汁, 都係以蘋果, 青瓜為主調, 分別係一杯有西芹, 而另一杯係菠蘿!  有西芹呢杯飲落更加清新; 而有菠蘿嘅就多一份甜味, 真材實料, 飲左當食左生果!頭盤先黎個生薑檸檬吞拿魚 ($138), 伴以菜苗, 車厘茄及青檸! 擺盤成一幅畫咁靚, 法國菜嘅精美度由此可見!每片吞拿魚嘅厚度岩岩好, 太薄會無口感, 太厚會好快膩, 邊位以黑椒粒調味, 食到少少辛辣味; 魚肉保持嫩口無渣, 配埋個特色醬汁, 又帶少少甜味, 整體感覺幾唔錯, 唯獨薑味唔太食到!沙律

天然鮮榨菓汁

生薑檸檬吞拿魚

沙律之選有呢客健康到爆嘅藜麥菠菜苗沙律 ($108), 加配煙三文魚 (另加$25)
藜麥菠菜苗沙律

顏色吸睛, 擺盤靚仔, 材料都幾豐富, 有含高蛋白質藜麥, 幾有口感; 捲成玫瑰花狀咸香嫩滑煙三文魚; 唔會羶味嘅綿滑羊奶芝士; 甜美紅莓乾粒; 大量爽脆多汁嘅新鮮沙律菜!  仲有2片烤過嘅麵包, 咁嘅份量, 絶對可以當一個午餐!

法國黑青口配薯條 ($175), 每晚限量供應, 當然一早留一份先啦!
法國黑青口配薯條

以白酒忌廉汁煮嘅法國黑青口填滿左整個熱鍋, 面頭灑上芫茜更添香味; 青口雖然唔係大隻種類, 但味道鮮甜, 幾重青口味, 本身嘅自然海產味配以白酒忌廉汁, 互相發揮味道但又好夾喎!  難怪差唔多係每枱必叫!  正呀!

當然唔能夠遺忘另一亮點 - 炸薯條!  無論點香蒜蛋黃醬或白酒忌廉汁都同樣好味, 唯個炸薯條可以走鹽以原味上就仲好!

另一主菜係呢碟美國西冷牛扒意大利扁麵 ($158), 一客份量足夠2人分享, 侍應一放底, 牛扒嘅肉香已經撲鼻!
美國西冷牛扒意大利扁麵

已切成塊狀嘅西冷牛扒, 肉質幾香帶少少嚼口, 肉汁仍然KEEP到

而個意大利扁麵好有口感, 軟硬度適中, 每條意大利扁麵被蕃茄醬汁所包圍, 味道帶點酸甜, 中和肉類與澱粉質嘅結合, 好快又被我地幹掉! 哈..哈.............

侍應招呼周到, 每食完一味菜都會細心換碟, 呢餐輕鬆法國菜, 食得開心又滿足!!  佢嘅甜品, 下次一定要會一會佢.............................
法國黑青口配薯條
美國西冷牛扒意大利扁麵
2018-04-03 447 浏览
假期前夕黎左灣仔小巷嘅法國菜小店慢活下晚上嘅7點半,店舖已經坐無虛席。友人點左杯passion fruit & banana smoothie 飲落去,兩種果味都好突出,酸酸地出乎預料的夾。我就點左杯house red$68 2012年法國嘅波爾多出品,飲落順口唔澀!Odelice! 牛肉他他 $148配4塊多士 他他已預先有莞茜、酸瓜、喼汁等調味。將雞蛋拌勻再配多士食,幾好味開胃嘅前菜!法國黑青口配薯條 $175呢道菜可以話係每桌客人都總會order!新鮮青口有500g 甘多,食到一半忍唔住飲啖湯汁。䶢味的確來自海水味。薯條配左店家自己秘調嘅醬汁,比一般沙律醬或芝士醬無甘膩口!安格斯牛扒扁意粉 $158牛排火候控制得恰度好處,肉質軟稔juicy!扁意粉掛汁情況都理想。藍莓、焦糖、雪糕班戟 $78班戟即叫即製,新鮮熱辣嘅餅皮配凍嘅雪糕,仲沾埋焦糖醬tim,超邪惡ar!試埋店內另一窩夫系列。窩夫熱辣辣外脆內軟嘅口感,配埋雪糕同水果,真係三重享受
假期前夕黎左灣仔小巷嘅法國菜小店慢活下

晚上嘅7點半,店舖已經坐無虛席。

飲落去,兩種果味都好突出,酸酸地出乎預料的夾。
我就點左杯house red$68
2012年法國嘅波爾多出品,飲落順口唔澀!

Odelice! 牛肉他他 $148
配4塊多士

他他已預先有莞茜、酸瓜、喼汁等調味。

將雞蛋拌勻再配多士食,幾好味開胃嘅前菜!

法國黑青口配薯條 $175
呢道菜可以話係每桌客人都總會order!

薯條配左店家自己秘調嘅醬汁,比一般沙律醬或芝士醬無甘膩口!

安格斯牛扒扁意粉 $158

牛排火候控制得恰度好處,肉質軟稔juicy!
扁意粉掛汁情況都理想。

藍莓、焦糖、雪糕班戟 $78

試埋店內另一窩夫系列。

窩夫熱辣辣外脆內軟嘅口感,配埋雪糕同水果,真係三重享受
2018-03-29
  • 牛肉他他
  • Crepe
  • 法國黑青口
灣仔蘭杜街係灣仔站同金鐘站之間, 之前係灣仔返工食lunch如果早的話都會過黎食, 不過13:00後就好多人, 今晚同老婆係灣仔行完街, 老婆建議過黎Odelice開餐, 由於未到晚市繁忙時間, 我地就快步行去碰碰運氣睇下waikin會唔會有位。🏃我地7點左右到餐廳, 已經差不多坐滿客人, 餐廳唔大, 裝修好有歐陸小店風格, 店內掛的法文掛畫同餐廳裝修風格好搭配, 加上柔和燈光, 環境好舒適。😙我地一坐底, 店員已經好熱情咁介紹餐廳招牌菜式, 我地點左一份沙律, 一客前菜, 一客主菜同甜品share食。煙三文魚藜麥菠菜苗沙律 $133呢款沙律係店員極力推介的, 我見其他食客好多都點左, 菠菜苗沙律爽脆鮮甜, 配上意大利黑醋同羊奶芝士, 味道層次豐富, 而且份量十足, 3至4人share都好夠食。👍生薑檸檬吞拿魚 $138吞拿魚配生薑檸檬味道配搭好新鮮, 微微酸味提升左吞拿魚嘅鮮味, 而且魚肉唔會太腍, 非常美味。😋燒黑毛豬肉配紅酒燒汁 $188每次食西餐基本上老婆都會點佢最愛嘅豬肉, 當中佢最喜歡食西班牙黑毛豬, Odelice呢款燒黑毛豬肉外層烤得好香, 肉質軟腍多汁, 紅酒燒汁唔會

煙三文魚藜麥菠菜苗沙律 $133

燒黑毛豬肉配紅酒燒汁 $188
每次食西餐基本上老婆都會點佢最愛嘅豬肉, 當中佢最喜歡食西班牙黑毛豬, Odelice呢款燒黑毛豬肉外層烤得好香, 肉質軟腍多汁, 紅酒燒汁唔會太咸, 淡淡酒香, 連配菜薯蓉都好好食, 老婆超滿意。👍

香煎香蕉焦糖雪糕班戟 $68
餐廳甜品款式都唔少, 我地點左呢個班戟, 份量都唔少, 香甜煙靭, 海鹽焦糖唔會過甜, 配上煎香左嘅香蕉, 味道一流。😍

香煎香蕉焦糖雪糕班戟

最後飲埋餐廳特色嘅健康果汁同花草茶, 呢餐超級滿足。😙

橙胡蘿蔔生薑汁 $38

橙胡蘿蔔生薑汁