Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-04-28 583 浏览
見天陰陰就近近地同同事係附近食lunch 見間餐廳唔太多人就試下~裝修簡約 不過地方唔大 食lunch時間坐得有少少逼🥢O Classic Burger🍔 個burger好豐富 中間塊牛肉漢堡好厚 咬落啖啖肉❤️配埋好爽口既紫洋蔥同蕃茄 中和番個油膩感💯 不過塊漢堡偏生 如果唔鐘意太生 記得留意❗️配埋脆🍟🍟 好滿足☺️🥢Creamy chicken spaghetti with onsen egg 相對個burger個意粉比較普通 creamy sauce配溫泉蛋呢個組合都無得輸令個意粉好滑🍝

🥢O Classic Burger🍔

2021-04-15 770 浏览
最近學識一個新名詞叫「儀式感」,適用於生活中的多方面,今日來到一間充滿儀式感的法國餐廳。這間法式小酒館位於灣仔蘭杜街,臨近地鐵,交通方便。座位寬敞舒適,乾淨衛生,裝修簡約但不失優雅。蟹肉牛油果他他$145牛油果含有大量的膳食纖維和不飽和脂肪酸,充肌而又有飽肚感,作為前菜對於減肥人士最好不過,牛油果與蟹肉味道好夾,層次更為豐富。雜錦海鮮意粉$175雜錦海鮮有青口、虎蝦、蜆肉、帶子伴意粉。意粉混合醬汁,味道吸引,有淡淡酒香味更加令人消魂。極致羅西尼牛排$318牛排採用新西蘭牛脊肉,厚厚一塊,慢火煎至5成熟,保持肉質鮮嫩,又不失肉汁豐富,切一塊佐法國牛肝,味道變得更加有層次,伴碟的燒洋蔥帶來動感,真係做到色香味俱全。如此浪漫的晚上配上美味佳餚又點能夠無美酒。可惜我們要揸車,美中不足留返下次品嘗。蘋果茶$42不止蘋果茶咁簡單,配上蜜糖甜度由自己控制。喝完令人甜絲絲美滋滋。芒果熱情果沙冰$42芒果味濃郁又帶有酸甜的味道,特別開胃及消滯。火焰橙酒可麗餅$88最後甜品作為完美句號,櫈酒上燒火令氣氛上升,可麗餅溫度上升,啖啖帶有酒香味,加上雲尼拿雪糕冷熱相冲帶來口感火花,橙肉可酸可甜,在口中上演一出好

這間法式小酒館位於灣仔蘭杜街,臨近地鐵,交通方便。

座位寬敞舒適,乾淨衛生,裝修簡約但不失優雅。

蟹肉牛油果他他$145

雜錦海鮮意粉$175

極致羅西尼牛排$318

蘋果茶$42

芒果熱情果沙冰$42
芒果味濃郁又帶有酸甜的味道,特別開胃及消滯。

火焰橙酒可麗餅$88
最後甜品作為完美句號,櫈酒上燒火令氣氛上升,可麗餅溫度上升,啖啖帶有酒香味,加上雲尼拿雪糕冷熱相冲帶來口感火花,橙肉可酸可甜,在口中上演一出好戲。
2021-04-15 418 浏览
西餐一直都係我至愛,但法國菜就真係比較少嘗試,今次呢間餐廳氣氛幾好,侍應態度極佳❤️,食物質素高,總括黎講性價比唔錯😊。.精選雙人套餐💲698🔸Soup是日蕃茄南瓜湯🔸頭盤特式主廚拼盤🔸主菜鴨肝醬漢堡配黑松露薯條橡果級伊比利亞黑毛豬柳🔸甜品Nutella 榛子醬tiramisu.🧀主廚拼盤包含了 煙三文魚、帕爾馬火腿、北非辣腸、牛油果沾醬、意大利青瓜、油封蕃茄、巴馬臣芝士、麵包,食完呢set其實已經飽左一半🤣🍔鴨肝醬漢堡入肉塊牛肉勁厚身,咬落啖啖肉😍,配埋鴨肝醬和芝士真係絕配💯🍟薯條每條都炸得金黃香脆,仲有黑松露散係表面,最值得欣賞嘅地方係佢配埋黑松露醬去點薯條食💯‼️————————————————價錢:💲768 / 2pax味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸📸等待:0 mins (8pm)回頭率:100%📌 侍應好有禮貌

精選雙人套餐💲698

味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (8pm)
回頭率:100%
📌 侍應好有禮貌
2021-04-11
我認我衰仔,我本身係想book 尖沙咀分店,見eatigo book有折手快快book錯左灣仔店,估唔到搞到咁唔高興。準時七點去到店門口,等極都冇人理,等到d食客都不時眼望望,店仔咁細,店員s 好似個店有幾萬呎咁,你揮極手都冇人睇到你,係到要你係門口大嗌先見到。幾經辛苦終於有得坐低,都未坐好,經理(?)就話 「你地個優惠過左時間就冇效。」我消化左好耐,佢到底講緊咩,我諗係指用餐時間得1.5 hr掛,其實都係得個9折,只係我即日book唔返尖沙咀店,我先過黎食,大佬你d態度唔洗咁呀?食西餐少不免想飲d酒,佢竟然話酒牌過左期,今日冇酒供應,大佬呢d野係你打黎confirm booking就要講啦,好掃興,如果唔係男朋友生日,我應該就起身走左。不過店家都應該唔介意客人走唔走,因為佢安排張A4 size枱比客人,人地唔滿意走左,佢一路係咁em人地冇家教,可能太好生意啦,店家一d都唔志在。鮮蟹肉闊條麵  $158蕃茄為主,都真係有d蟹肉,OK啦可以啦,講真食咩都冇心情架啦不過心情咁差都仲食得落本身都應該合格嘅,可惜呀唔會有下次囉,要食蟹肉意粉我都係返去後街牛扒食啦。海陸拼盤 $518佢冇問我牛扒
我認我衰仔,我本身係想book 尖沙咀分店,

準時七點去到店門口,等極都冇人理,等到d食客都不時眼望望,
店仔咁細,店員s 好似個店有幾萬呎咁,
你揮極手都冇人睇到你,係到要你係門口大嗌先見到。

幾經辛苦終於有得坐低,
都未坐好,經理(?)就話 「你地個優惠過左時間就冇效。」
大佬你d態度唔洗咁呀?

食西餐少不免想飲d酒,
好掃興,如果唔係男朋友生日,我應該就起身走左。

鮮蟹肉闊條麵  $158
蕃茄為主,都真係有d蟹肉,
OK啦可以啦,講真食咩都冇心情架啦
不過心情咁差都仲食得落本身都應該合格嘅,
可惜呀唔會有下次囉,要食蟹肉意粉我都係返去後街牛扒食啦。

海陸拼盤 $518
佢冇問我牛扒要幾成熟,上枱大概7成,都ok,易切有肉味。
龍蝦我其實以為係清焗,因為餐牌只mention係焗龍蝦,上枱先知係香草焗,
都好食嘅,不過唔係我想像中嘅野。

用左一個鐘食完主菜,本身想再食下甜品,話哂男友生日都想佢甜下,
不過諗起一開始店家就咁認真提我用餐時間,
可能人地真係好忙,都係轉去隔離利東街食了,唔係一陣又有說話聽。

食物其實都合格,所以先會黎慶祝,
不過服務咁樣,就真係唔會有下次。
2021-04-12 255 浏览
星期六下午在灣仔找地方午餐,利東街和QRE一帶食肆已經光顧了很多次,今天轉換地點到蘭杜街一間有不少好評的平實法國餐廳。餐廳不算寬敞,裝修和風格與一般西餐廳無異,雖說是法國餐廳,餐牌提供的食物比較多元化,有意粉、牛扒也是有漢堡包。週末有weekend brunch set,基本上是主菜送餐湯或飲品。卡邦尼意粉 - 意粉不算是al dente 那種,但也有質感,醬汁芝士味不算濃厚,也沒有煙肉的鹹香,反而以近乎全生的poached egg 代替,以蛋香代替傳統芝士和煙肉/醃製火腿的味道,效果不錯。紅酒牛肉燉寬條麵 - 寬條麵有口感但也不是al dente那種,燉牛肉很嫩腍,也有豐富的肉香,醬汁不算多但味道豐厚,值得推介。Parma Benedict - 這個不像傳統的Egg Benedict ,找不到Hollandaise sauce 的踪影也不太感覺到餐牌所寫的truffle 味道,已烘乾了的醬汁蓋着兩只近乎生的雞蛋,而底層的麵包也不像餐牌所寫的法國軟包(brioche)般鬆軟,但這樣反而更好,因為流出的蛋黃不會把軟包弄得過濕兼容化,值得一讚的是Parma ham份量不少,有兩大片而且不

卡邦尼意粉

紅酒燉牛肉寬條麵

Parma Benedict - 這個不像傳統的Egg Benedict ,找不到Hollandaise sauce 的踪影也不太感覺到餐牌所寫的truffle 味道,已烘乾了的醬汁蓋着兩只近乎生的雞蛋,而底層的麵包也不像餐牌所寫的法國軟包(brioche)般鬆軟,但這樣反而更好,因為流出的蛋黃不會把軟包弄得過濕兼容化,值得一讚的是Parma ham份量不少,有兩大片而且不是薄得像紙的那種,雖然不太傳統,但整體味道不錯。
Parma  Benedict

跟餐咖啡非常一般,薄身苦澀,有點失望。
咖啡

朱古力熱飲 - 朱古力味非常濃烈,入口較稠,不會太甜, 值得推介。
Original  Chocolate
2021-04-10
卡邦尼意粉
紅酒燉牛肉寬條麵
Parma  Benedict
Original  Chocolate
2021-04-10 206 浏览
朋友在港島上班,就選了灣仔Odelice吃一餐~🦀|蟹肉牛油果他他|$145上面舖滿咗蟹肉,牛油果材料份量好多,好Creamy,對於怕吃生牛肉嘅人~都可以食到呢道前菜🐷|燒黑毛豬肉配紅酒燒汁|$228黑毛豬好腍滑,配上紅酒燒汁,燒蕃茄、翠玉瓜可以中和肥膩,簡直人生一大享受~🌮|香煎帶子蕎麥薄餅|$155賣相好吸引,材料好豐富,帶子厚肉蔬菜都好新鮮。尤其個雜菌醬好香濃、好配合薄餅🍝|煙三文魚菠菜意粉|$125呢個令我有少許意外,我以為係綠色菠菜意粉,估唔到會係新鮮菠菜~三文魚有四大塊~🍓|士多啤梨夢可麗餅|$88忌廉好香滑但唔覺得肥膩,好似食雪糕嘅感覺咁,兩個人share啱啱好 ~
朋友在港島上班,
就選了灣仔Odelice吃一餐~

🦀|蟹肉牛油果他他|$145
上面舖滿咗蟹肉,
牛油果材料份量好多,好Creamy,
對於怕吃生牛肉嘅人~都可以食到呢道前菜

🐷|燒黑毛豬肉配紅酒燒汁|$228
黑毛豬好腍滑,配上紅酒燒汁,
燒蕃茄、翠玉瓜可以中和肥膩,
簡直人生一大享受~

🌮|香煎帶子蕎麥薄餅|$155
賣相好吸引,材料好豐富,
帶子厚肉蔬菜都好新鮮。
尤其個雜菌醬好香濃、好配合薄餅

🍝|煙三文魚菠菜意粉|$125
呢個令我有少許意外,
我以為係綠色菠菜意粉,
估唔到會係新鮮菠菜~
三文魚有四大塊~

🍓|士多啤梨夢可麗餅|$88
忌廉好香滑但唔覺得肥膩,
好似食雪糕嘅感覺咁,
兩個人share啱啱好 ~
  • 香煎帶子蕎麥薄餅
  • 蟹肉牛油果他他
今日星期日,lunch叫外賣自取,一份燒雞半隻加蕃薯條,一份燒豬柳。一句講晒,我覺得呢間餐廳店做生意唔老實,份燒豬柳218蚊,如圖中所見,份量少得可憐,得7片勁薄嘅豬肉片,完全唔值呢個價。份量少都算,你講到伊比利亞黑毛豬咁勁,如果好好食,火候控制恰到好處我都無咁嬲。但睇但樣就見到佢幾乾,啲肉勁柴,有啲位就好燶,你可以話係炭燒味嘅,我就真係唔識欣賞。另外蕃薯條又係勁差,全部腍到好似烚出嚟咁,同凍,我由拎外賣到番到屋企都係十分鐘,我相信如果佢係啱啱炸好熱同脆,無可能十分鐘就變到咁。唯一可取係燒雞,起碼係熱,同份量足,可能半隻雞佢無得偷工減料掛。另外就係,拎外賣時店員態度幾好囉。但整體我就覺得店家相當唔老實,或者可能係歧視外賣客?貪我地外賣無得投訴同換?我係食到一肚氣,一間咁多好評嘅餐廳竟然係咁做生意,我真係奉勸各位幫襯前三思,起碼一定唔好外賣囉,希望舖頭自己可以正視下呢個問題(雖然無乜可能)

伊比利亞黑毛豬柳
2021-04-03 193 浏览
灣仔呢間Odelice! 位置唔錯,無論係金鐘定灣仔返工黎食都好方便!餐廳雖然偏細,但係都坐得幾舒服~😎椰菜花忌廉湯Cauliflower cream soup 今日嘅餐湯飲落去特別,佢唔係慣常嘅忌廉湯咁濃稠,不過又好有忌廉嘅香味。加上有椰菜花味飲落去都唔會太heavy。😙Tuna carpaccio ($88)上面嘅醬甜甜地又有d檸檬青檸味,減低魚腥味。Tuna捲住d橙黎食, 開胃又清新!😚蒜香白酒大蜆闊條麵Clams Fettuccine ($138)白酒大蜆意粉以往一直係我嘅favourite,今次同樣冇令我失望~ 大蜆冇煮到過熟~ 闊條麵都仲好有咬口同韌勁,加上用咗白酒、香草同大量牛油去煮,所以整體味道係幾香濃同惹味!特色啤酒烤雞Roasted Beer Chicken ($148)入面有半隻烤雞配蕃薯條~ 雞皮烤到微脆,雞肉厚身又唔嚡!炸到金黃嘅蕃薯條甜得黎又健康,罪惡感都少d!仲可以點香辛蛋黃醬或者茄汁~正!

椰菜花忌廉湯Cauliflower cream soup

Tuna carpaccio ($88)
上面嘅醬甜甜地又有d檸檬青檸味,減低魚腥味。
Tuna捲住d橙黎食, 開胃又清新!😚

2021-04-01 167 浏览
蟹肉牛油果他他 蟹肉同牛油果的份量都好多,蟹肉帶有清甜,同牛油果配合起黎味道非常清新。青口以番茄,大蒜,洋蔥,淡忌廉來製作,當中帶有陣陣酒香,香濃忌廉和新鮮的青口,飲杯白酒配海鮮同薯條,真係一大享受。紅酒燉牛肉闊條麵在醬汁中燉煮至軟嫩、入味,而且充分吸收了紅酒汁的香味。闊條麵的口感有彈性,不錯。 士多啤梨提拉米蘇呢道甜品唔只賣相好吸引,而且層次豐富,在傳統的提拉米蘇的香濃朱古力味上稍微做了一些改良,加入士多啤梨後味道更清新,蛋糕口感軟綿幼滑,一口一口食下去根本係停不了口。班戟薄餅是法國菜的代表甜品之一,係呢間餐廳,有超過十款的選擇法式可麗餅,如果你有選擇困難症就不妨跟我的選擇。香煎香蕉焦糖雪糕班戟同樣係餐廳經理極力推薦的一款。唔好以為個名叫得焦糖就會好甜,呢個焦糖帶點拖肥味道,甜度剛好,薄餅柔軟帶韌,食下去的每一口都係好療癒。之前已經到訪過Odelice的其他分店,今次係灣仔店用餐的體驗係讓我感覺最舒適。灣仔店感覺更強調親民,店員會細心為客人推薦菜式,也會照顧到客人的用餐速度來上菜,用膳後都會了解客人的用餐體驗。以食物質素同服務質素來說,我必定會再次到訪!

紅酒燉牛肉闊條麵

士多啤梨提拉米蘇

2021-03-31 202 浏览
我一直好喜歡法國菜,但好吃的法國菜價錢並不便宜,最近我發現一間性價比很高的法國菜餐廳 - Odelice! 餐廳開設了數間分店,而我在港島區上班,所以這次選擇了灣仔店跟朋友共進晚餐!食物:《特色主廚拼盤》$175拼盤內有多款食物,最喜歡法式北非辣腸,外層口感香脆。煙三文魚新鮮、帶有香濃煙熏味。《香煎帶子蕎麥薄餅》$155帶子厚身多肉,入口陣陣焦香,野菌用了白酒和忌廉烹調,味道十分香濃!《紅酒燉牛肉闊條麵》$145牛肩肉混合時蔬慢燉於濃郁蕃茄紅酒醬汁,牛肩肉份量多,而且醬汁有非常濃郁的蕃茄味。《鮮活空運黑青口》$188青口限量供應,香蒜蕃茜白酒汁煮黑青口,青口非常新鮮,味道鮮甜,湯汁有香濃白酒味和一點酸味!是我最喜歡這一道菜!它還配有香脆薯條和蒜香沙律醬,薯條新鮮香脆,配搭但有一點酸味的沙律醬,感覺不會太油膩!《特色士多啤梨提拉米蘇》$88這個甜品是這餐廳特色食品,用了獨特意大利杏仁甜烈酒製作,表面有香甜的士多啤梨醬,內裏蛋糕充滿着香濃的酒味!飲品: 晴天冰茶$38 - 用了橙、檸檬和迷迭香調配,味道酸甜,很解渴適合夏天飲用士多啤梨羅勒冰茶$38 - 香甜的士多啤梨味,適合喜歡甜味的你服

食物:
《特色主廚拼盤》$175

《香煎帶子蕎麥薄餅》$155

《紅酒燉牛肉闊條麵》$145

《鮮活空運黑青口》$188

《特色士多啤梨提拉米蘇》$88

飲品:

服務:
服務生非常專業地講解餐廳特有菜式,亦很關心食客對食物味道的意見,還會跟顧客聊天,服務非常十分滿意。

環境:
環境整潔衛生,座位舒適!很適合跟朋友、情人食飯聊天!

• 法國空運黑青口
2021-03-29 199 浏览
很久沒吃法國菜了,便跟朋友到這間法國餐館聚一聚,餐館裝飾很有法國風味,暗暗的燈光很有情調。餐牌選擇很多,價錢又合理。頭盤先來蟹肉牛油果他他,牛油果蓉及青瓜實實的圍了一圈,頂層滿佈蟹肉,旁邊伴以刁草、車厘茄、蒜香沙律醬及熏紅甜椒粉,味道清新賣相精緻。極致羅西尼牛排極度美味,新西蘭牛脊肉外面煎得脆身而肉質嫩滑沒有筋,我能完整吃掉整舊肉,頂層的香煎鵝肝鮮味濃,薯蓉超級滑身,伴菜的洋蔥也非常甜,蘑菇又完全入味,整個菜式是味道細緻的結合,好味得一試難忘。鮮活空運黑青口是限量供應的,這個青口品種較迷你但肉質鮮甜,醬汁由香蒜蕃茜及白酒煮成,厚切薯條香脆,配蒜香沙律醬是多麼的完美😋甜品有橙酒可麗餅配雲呢嗱雪糕,著了火的橙酒慢慢倒到可麗餅上,橙酒香氣即時撲鼻,雪糕加橙肉加橙皮加橙酒,一凍一熱口感享受,睇得又食得👍🏻 店員服務非常專業及細心,真正關心客人之需要,臨走時更問我有沒有帶外套,因外面風大了,多麼的體貼啊😊
極致羅西尼牛排
火焰橙酒可麗餅,雲呢嗱雪糕
  • 美國安格斯羅西尼菲力牛排
  • 橙酒可麗餅配雲呢嗱雪糕
2021-03-25 175 浏览
灣仔有很多辦公室餐廳亦林林總總 有時候午市排晒長龍的餐廳通常都是武林高手平日走過Odelice!多是全院滿座相信又要穩世高質餐廳今天下午時間經過終於過了繁忙時段好不容易有位置所以二話不說拉着朋友一試慶幸趕得上午市套餐午市套餐當然有餐湯及沙律餐湯每日不同是日餐湯為🌽粟米蓉湯味道清淡 非常健康朋友點了香煎帶子闊條麵 $118條麵份量還好 用了蕃茄醬烹調闊條麵均勻沾上醬汁麵條入味 帶子清甜而且用了不少茄子🍆南瓜🎃等雜菜口感豐富經典肉眼牛扒配薯條 $148肉眼牛扒非常大塊 220g來自新西蘭草飼牛肉用上炭火煎煮 肉汁鮮嫩香甜另外加點了煎封芝麻吞拿魚 $88本人的是日推介🙌🏻🙌🏻吞拿魚微微煎煮過 但仍帶刺身味道混和甜酸柑桔汁及柑果肉 開胃至極😋
灣仔有很多辦公室

但仍帶刺身味道
混和甜酸柑桔汁及柑果肉
開胃至極😋
2021-03-02 273 浏览
今晚約了兄長前來灣仔一間主打法國菜的小店「Odelice!」晩膳,這間始創店是一位法藉老板主理,由於口碑好,幾年間已開了數間分店。總店地方雖小,但佈置簡約,有法國風情,由於時間尚早,食客不多,更覺舒適寧靜。先來兩杯冰凍比利時小麥啤酒 - 麥味濃郁,清新怡神。是日餐湯 - 蔬菜濃湯,配以蒜蓉麥包,相當滋味。頭盤點了蟹肉牛油果他他 - 新鮮蟹肉配上營養豐富的牛油果令人百食不厭。燒雞意粉 - 驚喜之作,剛烤好的雞斬件放在充滿羅勒香草醬的意粉內,皮脆肉嫩,相當和味。煙三文魚菠菜意粉 - 優質煙三文魚配法式芝士白汁菠菜意粉,吃時將意粉蓋在三文魚上一會再吃,效果相當好。士多啤梨提拉米蘇 - 餐廳的招牌甜品加了意大利甜烈酒,令甜品加添酒香,果然不同凡響。香蕉朱古力法式多士 - 香蕉、濃郁朱古力醬、椰絲和鮮忌廉加在法式多式,多麼邪惡的甜品,看來又要多做運動。最後再叫了兩杯cappuccino,賣相靚絕,香濃幼滑,極佳之作。

先來兩杯冰凍比利時小麥啤酒 - 麥味濃郁,清新怡神。

是日餐湯 - 蔬菜濃湯,配以蒜蓉麥包,相當滋味。

2021-02-28
2021-02-21 311 浏览
灣仔日月星街近來都多好野食, 今次行落少少就有所發現!週末早午套餐,試了香煎帶子法式蕎麥薄餅 同 特色啤酒烤雞餐湯是南瓜湯,口感綿密,南瓜味濃。香煎帶子蕎麥餅,帶子煎得好香,入口鮮甜,配上炒香的蘑菇,提升了鮮味!第一次試蕎麥餅,口感似較乾身的pancake, 較香口有朱古力的味道雞肉juicy, 味道甜甜的,份量十足,配上蕃薯條感覺健康,蕃薯條甜甜的,不用點茄汁都可以最後,送上一杯咖啡,偏nutty, 岩曬飯後飲
灣仔日月星街近來都多好野食, 今次行落少少就有所發現!

週末早午套餐,試了香煎帶子法式蕎麥薄餅 同 特色啤酒烤雞

餐湯是南瓜湯,口感綿密,南瓜味濃。

最後,送上一杯咖啡,偏nutty, 岩曬飯後飲
2021-02-13 223 浏览
年初二13:30 walk in, 有brunch sets.. 點了兩客蟹肉露筍 galette..(Sauce with cheese) 但我們不吃 所以重新整兩份galette without cheese .. 味道不及scallop with mushroom & bacon galette好味! 跟餐的湯是mixed vegetables soup.. 另外單點了 tuna capparico ($138) 口感像吞拿魚刺身!