Odelice! (The ONE)

餐厅: Odelice! (The ONE)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-01-04 163 浏览
今日同朋友去尖沙咀The one食晚餐 Odelice個Dinner Set for 2都幾岩食是日餐湯 蘆筍忌廉湯 濃鬱香甜 仲配埋干脆左既酸種麵包法國田螺配辣肉腸蕃茄汁 田螺用上牛油香草焗成 之後伴碟嘅酸種麵包仲可以點埋啲蕃茄汁食經典燒雞 有半隻燒雞配薯蓉 加埋蘑菇忌廉汁 雞肉燒得都幾嫩滑阿根廷安格斯肉眼牛扒 薯條 黑松露紅酒醬汁 牛扒帶油脂香 有肉汁唔會乾柴 讚冧酒燒菠蘿可麗餅 有海鹽焦糖醬 杏仁片 雲呢拿雪糕 幾重口感加埋 食落唔會膩另外叫咗兩杯特飲Mad Mango係芒果熱情果椰奶沙冰 Bosque Rouge由氣泡酒做Base再溝左雜莓汁同青檸

是日餐湯 蘆筍忌廉湯 濃鬱香甜 仲配埋干脆左既酸種麵包

另外叫咗兩杯特飲
Mad Mango係芒果熱情果椰奶沙冰

原先念住同大家介紹呢間嘅聖誕大餐🎄,點知去旅行去到完全唔記得咗🥹,唯有依家同大家介紹翻啦😅。見佢平日嘅二人餐都有呢幾款食物揀嘅🙇🏻‍♀️。~Festival set for two ($768)🎅可以揀餐湯or沙律🥗,我同朋友都揀咗芝士磨菇湯,仲食到有磨菇碎粒🍄。頭盤方面我地就揀咗青口,配埋酸種麵包同龍蝦濃湯汁好好食呀😋,我個人覺得青口熱食好過凍盤🤓。主食我地就揀咗阿根廷安格斯牛脊肉🥩同聖誕焗火雞胸🐔,雖然係雞胸但都係我第一次聖誕食火雞😂。火雞胸配法式芥末蘑菇忌廉汁一齊食,增加咗creamy嘅感覺😌,一直喺度諗下面加埋risotto應該都好夾🤣。牛脊肉我哋就揀咗三成,肉質超嫩滑🤤(應該都係我食過嘅牛肉頭幾名黎🤪),外層就微微煎香左硬硬地。本身就配咗鴨肝砵酒醬汁,但個人覺得就咁點鹽🫙食已經好出色🥹。甜品就揀咗 法式椰子撻🥥,椰子撻味道偏甜,上面仲加咗海鹽焦糖醬。不過配咗個雲呢拿雪糕🍦,啱啱好可以中和到椰子撻嘅甜味😙。Mulled Wine ($65)Warm Cider ($65)歐洲聖誕節集人手一定揸一杯嘅Mulled Wine梗係要試吓啦😎,兩杯飲落去都有比較強烈嘅玉桂味😗,即刻好有

~Festival set for two ($768)🎅

Mulled Wine ($65)
Warm Cider ($65)
歐洲聖誕節集人手一定揸一杯嘅Mulled Wine梗係要試吓啦😎,兩杯飲落去都有比較強烈嘅玉桂味😗,即刻好有聖誕氣氛😂而且個身體即刻暖笠笠啊😚。
2023-12-26 107 浏览
今晚同朋友嚟尖沙咀行街食飯,夜晚去咗The One 搵食,見到有間西餐廳,仲有聖誕節日套餐,我哋就選呢間坐低食餐好兼慶祝埋聖誕節🧑🏻‍🎄聖誕2人套餐好豐富喎!有餐湯/沙律(我哋二人各選一款),頭盤有主廚拼盤,主菜我哋選咗脆皮燒豬腩、龍蝦燴飯,最後嘅甜品就選咗法式椰子撻😌😌餐廳都唔細,環境都唔錯,坐得舒適,好啱嚟相聚傾偈🙂落完單,好快就上前菜沙律好大份,沙律菜種類多又新鮮,配有有酸酸果醋,非常之健康餐湯今次係芝士磨菇湯,啖啖湯有磨菇碎粒,充滿香濃菇味,伴有麵包,好好的配搭主廚拼盤係法國南部篇😆 好豐富嘅有鵝肝醬多士、吞拿魚他他、白毛豬火腿、炸黑松露磨菇球、山羊芝士、餅乾條等好多款小食,真係好有心思,賣相已經非常之吸引,每款味道都配搭得好👍🏻 最喜歡炸黑松露磨菇球,口感特別,味道又調得好好,出面都未食過,好有新鮮感😊食完個拼盤,就上主菜😎脆皮燒豬腩,雖然睇落去份量唔算大,但食落份量係好適中,豬皮真係好香脆可口,豬腩肉表面都有煎炸調味,點埋d醬汁更加美味🤤龍蝦燴飯賣相非常之吸引🤩因為我哋兩個唔係大食,無升級做一隻龍蝦🦞 半隻已經好夠啦😌 龍蝦啖啖肉都好鮮甜,意大利飯嘅調味好夾,唔錯呀甜品時間

餐廳都唔細,環境都唔錯,坐得舒適,好啱嚟相聚傾偈🙂

落完單,好快就上前菜

沙律好大份,沙律菜種類多又新鮮,配有有酸酸果醋,非常之健康

主廚拼盤係法國南部篇😆 好豐富嘅

食完個拼盤,就上主菜😎

甜品時間🤓 法式椰子撻😚 配有一球雲尼拿雪糕,呢款甜品我哋之前都未試過🙈 原來椰子撻都好啱我哋,上面嘅海鹽焦糖醬味道唔會好甜,又有香香椰子味,連埋個冧酒菠蘿粒粒,真係好正😊
2023-12-24 71 浏览
近日天氣轉涼, 聖誕氣氛越來越濃厚, 餐廳推出嘅聖誕套餐自然非常吸引, 二人節日套餐$768, 食物豐富, 性價比高。開胃菜Poke 沙律沙律菜好新鮮, 份量都幾多, 爽脆鮮甜, 口感清新。頭盤烤虎蝦配酸種麵包, 賣相精緻, 配以蒜香蘑菇忌廉汁, 吃起來更滋味。主菜香煎三文魚三文魚煎得好香脆, 皮脆肉滑, 加上爽脆嘅烤露筍, 甜酸珍珠洋葱和橙香蜜糖醬汁提升三文魚鮮味, 唔會有腻滯感。阿根廷安格斯牛脊肉牛背肉煎得好香口, 牛味香濃肉汁豐富, 點埋鴨肝砵酒醬汁更突顯牛肉美味。羊奶芝士蛋糕切開蛋糕便看到軟心芝士內層, 散發羊奶香味, 口感清甜, 沒有羊奶羶味, 滑溜可口。熱蘋果酒入口暖暖蘋果酒香, 加上檸檬, 羗片和玉桂條嘅香味, 有著回甘潤喉之感。香料熱紅酒酒味好香醇, 加上橙片和玉桂條清香, 暖暖窩心。

二人節日套餐$768, 食物豐富, 性價比高。
開胃菜

Poke 沙律
沙律菜好新鮮, 份量都幾多, 爽脆鮮甜, 口感清新。
頭盤

主菜
香煎三文魚

阿根廷安格斯牛脊肉

羊奶芝士蛋糕

熱蘋果酒

香料熱紅酒
酒味好香醇, 加上橙片和玉桂條清香, 暖暖窩心。
#尖沙咀地膽 今次去The One 嘅ÔDELICE French Kitchen品嚐法式聖誕晚餐🍴餐牌主打法式食物、生蠔等;聖誕餐可以試招牌菜及火雞🦃️,跟餐有湯、頭盤、主菜及甜品🍮,性價比高過平時散叫!🎄Festive Set for Two🍴 $768🧀Starter:Chef’s platter有香滑綿蜜嘅鴨肝多士,濃濃芝香嘅山羊芝士、肉嫩鮮甜嘅吞拿魚他他咸香滿滿嘅白毛豬腿、香氣四溢嘅炸黑公露菇球同豆醬配餅乾條等!款款都好味!🦃️聖誕焗火雞胸:聖誕大餐當然要有火雞,火雞胸唔會太鞋,配上磨菇醬汁一齊食好夾好好味!🦀龍蝦燴意大利飯:大大隻鮮活龍蝦🦞肉質鮮甜,龍蝦膏香氣濃郁,配煮得飯粒分明嘅意大利飯,海鮮汁味道鮮甜又惹味! 🥞火焰橙酒可麗餅:甜品令我驚喜萬分!店員喺薄薄嘅Crêpe上面淋上火焰+橙酒,橙味香濃,酒味濃郁,配搭雲尼拿雪糕食甜美滿分!🥗Set我地分別揀左沙律同湯!🥣是日餐湯係忌廉湯,跟左一片麵包沾湯汁食十分滋味 !🧉飲品點了熱橙酒及熱朱古力,美酒配美食!下次再來!Odelice! (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖
🎄Festive Set for Two🍴 $768

🧉飲品點了熱橙酒及熱朱古力,美酒配美食!下次再來!

Odelice! (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖
  • 龍蝦燴意大利飯
  • 聖誕焗火雞胸
2023-12-20 60 浏览
Odelice! (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖Poke沙拉,這是一道來自夏威夷的傳統菜餚,以新鮮的生魚片為主要成分,加上各種時令蔬菜和調味料。這道沙拉通常輕盈而清爽,帶有豐富的口感和美味的味道。主廚拼盤“法國南部篇”是一道結合了多種法國南部地區的美食的拼盤。它包括自製鴨肝醬多士、Sainte-Maure山羊芝士、吞拿魚他他、白毛豬火腿、炸黑松露蘑菇球、枝豆蘸醬和餅乾條。這道拼盤提供了多種不同口味和質地的食物,可以讓你在一道菜中品嚐到多種美味。脆皮燒豬腩是一道經典的菜品,它的外皮酥脆,內部肉質嫩滑。搭配蘋果蓉、西蘭花苗和紅酒磨菇醬汁,增添了豐富的口味層次和平衡。阿根廷安格斯牛脊肉是一道高級的肉類菜品,提供了濃郁的牛肉味道。搭配燒薯粒、露筍和鴨肝砵酒醬汁,這道菜品可以帶給你豪華而美味的享受。如果你願意的話,還可以額外加點煎鴨肝,這將進一步提升菜品的豐富度和口感。最後是法式椰子撻,這是一道傳統的法國甜點。它的外殼酥脆,內部椰香濃郁,搭配林酒燒菠蘿、海鹽焦糖醬和芸呢嗱雪糕,帶來了甜蜜的滋味和令人愉悅的口感。
Odelice! (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖

2023-12-19 56 浏览
這間位於尖沙咀THE ONE的【Odelice!】,主打法國菜,晚市除了有單點外,還有2人套餐,適合情侶或朋友聚會的好地方。二人餐十分豐富,有湯或沙律、前菜、兩個主菜及甜品。我們先點了杯酒,冬天飲暖酒更好,其中紅酒溝白蘭地酒味香濃,Gin就有些薑味及檸檬香。煙三文魚大蒜薯蓉湯薯蓉湯濃稠,配上酸種包。雜菜沙律沙律清新爽脆,開胃又健康。烤虎蝦虎蝦彈牙,放在酸種包表面,加上濃郁蘑菇忌廉汁更添風味。脆皮燒豬腩豬腩肥瘦均勻,烤至表皮香脆,配上蘋果蓉可減輕油膩感。龍蝦燴飯燴飯配上大量的蘑菇及龍蝦汁,煮至軟糯,龍蝦新鮮彈牙。火焰橙酒可麗餅入口酒香味濃郁,又有淡淡橙香,十分清新且不會太甜。

二人餐十分豐富,有湯或沙律、前菜、兩個主菜及甜品

煙三文魚大蒜薯蓉湯
薯蓉湯濃稠,配上酸種包。

雜菜沙律
沙律清新爽脆,開胃又健康。

烤虎蝦
虎蝦彈牙,放在酸種包表面,加上濃郁蘑菇忌廉汁更添風味。

脆皮燒豬腩
豬腩肥瘦均勻,烤至表皮香脆,配上蘋果蓉可減輕油膩感。

龍蝦燴飯
燴飯配上大量的蘑菇及龍蝦汁,煮至軟糯,龍蝦新鮮彈牙。

火焰橙酒可麗餅
入口酒香味濃郁,又有淡淡橙香,十分清新且不會太甜。

2023-12-18 68 浏览
放假間中都會黎呢間食個Lunch,晚市嘅2️⃣人餐都好豐富,侍應Service 好,會主動加水是日精選餐湯係煙肉忌廉湯,口感香滑沙律🥗有半熟雞蛋,沙律菜配上酸醋汁一齊食,非常開胃主廚拼盤法國南部篇🈶自製鴨肝醬多士、Sainte-Maure山羊芝士、吞拿魚他他、白毛豬火腿、炸黑松露蘑菇球、枝豆蘸醬➕餅乾條,我就最鍾意食炸黑松露蘑菇球,外香脆內香滑煎鴨肝,油封鴨腿意粉鴨肝超juicy,鴨腿食落惹味,意粉口感彈牙,不過食到最後有點兒膩亞根廷安格斯牛脊肉🈶200克牛脊肉,配菜有燒薯粒➕露荀,牛扒唔需要點汁食都好味,食落充滿牛味火焰橙酒可麗餅加入橙酒再用火焰燒灸,可麗餅配上雲呢拿雪糕一齊食,非常美味椰香咖啡沙冰咖啡味香濃得黎帶有點兒椰香味,飲落好冰爽Soothing - 舒緩
呢款法國花草茶飲落真係好香好舒服😌就算refill 完都依然夠香

是日精選餐湯係煙肉忌廉湯,口感香滑

沙律🥗有半熟雞蛋,沙律菜配上酸醋汁一齊食,非常開胃

煎鴨肝,油封鴨腿意粉

亞根廷安格斯牛脊肉

火焰橙酒可麗餅
加入橙酒再用火焰燒灸,可麗餅配上雲呢拿雪糕一齊食,非常美味

椰香咖啡沙冰
咖啡味香濃得黎帶有點兒椰香味,飲落好冰爽

Soothing - 舒緩

臨近聖誕,今日又放假,約了媽咪行下尖沙咀,兼提前吃下火雞啊!我們來了The One 四樓的Odelice,叫了松露磨菇湯、空運黑青口、聖誕🎅🏼焗火雞胸,和甜品羊奶芝士蛋糕。~ 松露磨菇湯:這個湯帶有香濃的松露及磨菇味,口感很rich,湯面放著芝士,更令味道提升。~ 空運黑青口:黑青口份量十足,湯底是椰香青檸及墨西哥辣椒湯汁,點著一起吃,更感到青口的鮮味。另外,配埋大大條外脆內軟的茨條,非常飽肚。~ 聖誕焗火雞胸:上枱時非常吸睛,火雞胸肉帶著濃濃的肉味,配上栗子、抱子甘藍,及法式芥末磨菇忌廉汁,非常有特色,~ 甜品:媽咪想試吓羊奶芝士蛋糕,就叫了一個,果然很有驚喜!入口有濃濃的芝士香,味道帶點鹹,蛋糕鬆軟,確是令整頓午餐劃上完美的句號。整體來說,午市套餐食物款式多,性價比高,加上地方寛敞,靚境開揚,招呼亦親切,下次一定會再來。

2023-12-14
午餐
  • 聖誕焗火雞胸
  • 法國空運藍青口
2023-12-15 97 浏览
在尖沙咀看完展覽後,友人帶我來這家法式餐廳,店內裝潢洋溢着法式清新優雅感。午市套餐有不少選擇,附有餐湯或飲品。是日餐湯蘑菇松露湯撒上大量芝士,松露香突出,粒粒蘑菇更添口感,美味有驚喜。墨汁意大利飯用上原隻炸軟殼蟹,軟殼蟹外層酥脆,內裏保持juicy、意大利飯煙韌度適中。空運黑青口以椰香青檸及墨西哥辣椒湯汁煮成,青口肉肉質偏腍。粗薯條伴以黑松露醬和茄汁,或者蘸些湯汁同吃更惹味。友人點的熱Latte有拉花,並配上一件Lotus餅乾。店員服務不俗,會主動加水及提供額外餐具給我們share dishes。

友人點的熱Latte有拉花,並配上一件Lotus餅乾。

今日有時間同媽媽吃午餐,因為喺The One附近買東西,所以即興選擇這間餐廳。我哋叫咗lunch set ,一個意粉餐(偏濃味)都好味,一個意大利飯餐一個牛扒餐,份量剛好,餐湯味道唔錯 。不過點完食物後,先見到有杯熱朱古力好吸引,但係冇再特別改單。好值得一讚服務非常好,經常會收碟,清理枱面,也會主動詢問需要飲水。流程很細心,雖然我哋三個人叫咗三個午餐,但其實都好想分享彼此食物,亦主動遞上小碟。好想試埋他他同青口,下次一定會來的😎😎最重要媽媽食得好開心。

好值得一讚
服務非常好,經常會收碟,清理枱面,也會主動詢問需要飲水。

好想試埋他他同青口,下次一定會來的😎😎
最重要媽媽食得好開心。
2023-12-07
2023-12-09 103 浏览
最近好多餐廳都推出聖誕套餐,好豐富😍❤️昨晚約朋友去尖沙咀the one商場的odelice,節日二人套餐$768,價錢不貴👍以前來過見到餐廳裝修過,坐得更舒服。💗💕套餐可以優惠價選購白酒及🦪生蠔,當然加配👍增添不少節日氣氛。生蠔好新鮮, 蠔味重,good。🥣是日餐湯:薯仔豌豆忌廉湯。🥗沙律加吞拿魚,新鮮開胃。😋空運黑青口好彩有選擇呢個頭盤,真係太喜歡。❤️時令青口勁鮮嫩,連汁都食曬,清甜不太鹹。🎄🎅聖誕焗火雞肉平時少少,難得有就要試下。火雞肉想不到能煮得這麼嫩。加上蘑菇忌廉汁好creamy,清曬碟👍🦞龍蝦燴飯鮮活龍蝦肉質新鮮彈牙,意大利飯索曬龍蝦精華👍🍨甜品:火焰橙酒可麗餅來到必食,真系好好味,充滿酒香,吾會太甜的甜品😁點火好有儀式感。
最近好多餐廳都推出聖誕套餐,好豐富😍❤️

以前來過見到餐廳裝修過,坐得更舒服。💗💕

🥣是日餐湯:薯仔豌豆忌廉湯。

🥗沙律加吞拿魚,新鮮開胃。

😋空運黑青口

好彩有選擇呢個頭盤,真係太喜歡。❤️

時令青口勁鮮嫩,連汁都食曬,清甜不太鹹。

🎄🎅聖誕焗火雞肉

🦞龍蝦燴飯

鮮活龍蝦肉質新鮮彈牙,意大利飯索曬龍蝦精華👍

🍨甜品

2023-12-02 3819 浏览
位於尖沙咀The One的法國餐廳 ’Odelice’最近經過重新裝修後,煥然一新。作為一家法國餐廳,ODELICE提供了多樣化的菜單,旨在為食客帶來正宗的法國料理體驗。今午和朋友在此享用了一頓午膳。首先,椰子南瓜湯作為頭盤,展現出ODELICE的創新思維。這道湯以椰子的清香和南瓜的濃郁香味為特色,味道鮮美而令人愉悅。椰子的香氣為湯品帶來一絲迷人的甜美,而南瓜的豐富口感使整體菜品更加豐富多樣。主菜中的Lobster Spaghetti"Extravaganza"和Argentinian Angus Ribeye Steak展現了ODELICE在料理技巧和食材選擇上的高水準。Lobster Spaghetti "Extravaganza"以其鮮嫰龍蝦肉和獨特的醬汁迎合了食客的味蕾,每一口都充滿了鮮美的龍蝦風味。Argentinian Angus Ribeye Steak則以優質的阿根廷安格斯牛肉為基礎,肉質鮮嫩多汁,口感豐富。搭配的法式薯條炸得金黃酥脆,為整道菜品增添了一抹獨特風味。蘋果焦糖脆皮可麗餅配冰淇淋是一道美味的甜點。薄脆的可麗餅包裹著焦糖化的蘋果,口感豐富,搭配一球冰淇淋,冷熱

蘋果焦糖脆皮可麗餅配冰淇淋是一道美味的甜點。薄脆的可麗餅包裹著焦糖化的蘋果,口感豐富,搭配一球冰淇淋,冷熱交融,口味和諧。這道甜點結合了甜、酸、脆和柔滑的元素,絕對值得一試!

餐廳的重新裝修也值得一提。新的裝潢設計營造出優雅而溫馨的氛圍,舒適的座位和精心佈置的空間增添了用餐的愉悅感。這使得用餐環境更加舒適,與法國餐綜合來看,ODELICE法國餐廳以其正宗的法國料理和精緻的服務,為食客提供了一次令人難忘的用餐體驗。
2023-12-02
2023-11-05 101 浏览
周日去完沙田馬場湊下熱鬧,係時候搵個靚靚地方high tea~~ Odelice 位於沙田新城市嘅6樓,近年都開左好多分店,一向我都將呢餐廳列入親民好味嘅法國菜!最近逢周六日推出野餐·巴黎 下午茶套餐$258/ 兩位用上碟時用上巴黎鐵塔層架呈現,精緻吸引!下層鹹點煙三文魚& Sainte-Maure多士吞拿魚他他迷你撻自製鴨肝多士 跟醃漬過洋蔥枝豆蘸醬 配上迷你脆脆法棍炸黑松露蘑菇球 吉列炸皮夠薄,爆餡蘑菇餡好creamy~西班牙白毛豬火腿唔太咸,肉質有彈性上層甜點焦糖布蕾迷你撻士多啤梨朱古力迷你撻紅桑子馬卡龍羊奶芝士蛋糕 芝士味比一般濃郁Tisarom 法國花草熱茶兩壺唔同花香,舒緩解膩~

最近逢周六日推出野餐·巴黎 下午茶套餐

$258/ 兩位用

上碟時用上巴黎鐵塔層架呈現,精緻吸引!

下層鹹點
煙三文魚& Sainte-Maure多士

吞拿魚他他迷你撻

自製鴨肝多士 跟醃漬過洋蔥

枝豆蘸醬 配上迷你脆脆法棍

炸黑松露蘑菇球 吉列炸皮夠薄,爆餡蘑菇餡好creamy~

西班牙白毛豬火腿唔太咸,肉質有彈性

上層甜點

焦糖布蕾迷你撻

士多啤梨朱古力迷你撻

紅桑子馬卡龍

羊奶芝士蛋糕 芝士味比一般濃郁

Tisarom 法國花草熱茶
兩壺唔同花香,舒緩解膩~
2023-11-05
  • 自製鴨肝多士
  • 炸黑松露蘑菇球
2023-10-17 243 浏览
慶祝朋友生日,決定揀一間好同性價比高嘅法國餐廳,所以我去咗odelice 晚市雙人套餐最方便!前菜甘荀湯配酸種麵包番茄茴香酒煮蜆生蠔🦪 4 隻-新鮮即開即食,好鮮甜好味🤤呢度生蠔價格合理,非常抵食法國🇫🇷波爾多紅酒🍷主菜💛法國油封鴨髀椰菜,薯團丸子非常特別,口感煙煙韌韌配合砵酒醬汁一流,肉質鮮嫩可口!💛澳洲肉眼牛排🥩香脆薯條,牛扒配上黑松露紅酒醬汁更惹味更有口感,入口即化,肉汁完美鎖住,配上紅酒一流!甜品💛酸甜熱情果焦糖布蕾 crème brûlée我本身唔鍾意太甜,呢個巖巖好,消除我之前食嘅油膩!必試正宗法國甜品!
晚市雙人套餐最方便!
前菜
甘荀湯配酸種麵包
番茄茴香酒煮蜆
生蠔🦪 4 隻-新鮮即開即食,好鮮甜好味🤤
呢度生蠔價格合理,非常抵食
法國🇫🇷波爾多紅酒🍷
主菜