Odelice! (PopCorn 1)

餐厅: Odelice! (PopCorn 1)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-03-24 78 浏览
朋友剛剛搬來將軍澳住,之前我喺尖沙咀食過其他分店唔錯,所以約咗佢嚟Odelice!食飯😊牛肝菌栗子濃湯配香草蒜蓉牛油多士($58):牛肝菌味道好濃好香,配埋粒粒栗子碎,增加了口感同層次😋極致羅西尼牛排($288):香煎法國鵝肝軟腍且油脂甘香,完全無騷味👍🏻5成熟嘅紐西蘭牛脊肉好厚身肉質嫩滑有肉味,薯蓉好滑,同紅酒牛肉汁好夾❤❤龍蝦燴飯($228):波士頓龍蝦肉質飽滿彈牙,帶有燒烤過後嘅焦香味😍濃郁蕃茄同芝士味嘅燴飯份量唔太多但好滋味😋椰林飄香可麗餅($95):軟身又有少少煙韌嘅可麗餅內有帶有香脆焦糖嘅菠蘿,上面再放上凍冰冰嘅椰子雪糕同椰子rum酒醬汁,唔會太過甜食完仲會有淡淡嘅酒香同埋椰子味喺口腔😋

牛肝菌栗子濃湯配香草蒜蓉牛油多士($58):
牛肝菌味道好濃好香,配埋粒粒栗子碎,增加了口感同層次😋

極致羅西尼牛排($288):

龍蝦燴飯($228):

椰林飄香可麗餅($95):

• 極致羅西尼牛排
2020-03-18 501 浏览
呢間法式小館,由香港,九龍食到黎新界呢間分店,證明真係粉絲黎架新開呢間裝修風格同另外兩間都係一樣,播住輕快音樂,柔和燈光,坐得幾舒服! 肚餓啦............點菜先先黎嘅係呢客吞拿魚尼斯沙律 ($128),顏色配搭相當吸引灸燒吞拿魚四邊,邊位灑上黑胡椒碎,入口外邊位香脆,中間位仍然有魚肉嘅柔軟口感,半點脂肪感都無,感覺相當健康而爽口嘅沙律菜,伴有咸香鯷魚,法邊豆,鷄蛋,青橄欖及法飽,淋上蜜味芥末油醋汁,份量都唔少,胃口細嘅人士可作主菜都得呀!由蝦,魷魚圈及青口組成嘅係呢客海鮮雜燴意粉 ($168)蝦肉煎香左入口彈牙又有香味,並唔係就咁烚熟放入去就算數; 青口細隻但入口嫩滑又鮮味值得一讚係意粉有口感,份量又多,每條都沾上惹味醬汁,就咁單食其實都好好味道,趁熱食,好快就被消失係差唔多食晒點意粉時,呢客香煎盲鰽魚伴他他醬 ($288)就出場,時間岩岩好自選兩個配菜 : 普羅旺斯雜燴及橙香蕃薯蓉,雜燴係用濃味醬汁煮茄子,紅蘿蔔及甜椒等蔬菜; 而蕃薯蓉就唔係好食到橙香味,入口綿滑盲鰽魚起左半邊魚肉,份量都唔細,上面有甜椒碎煎到皮脆而肉仍然保持滑度,偶然食到細骨,魚味幾香食完主菜,再慢慢嘆

先黎嘅係呢客吞拿魚尼斯沙律 ($128),顏色配搭相當吸引

由蝦,魷魚圈及青口組成嘅係呢客海鮮雜燴意粉 ($168)

盲鰽魚起左半邊魚肉,份量都唔細,上面有甜椒碎

煎到皮脆而肉仍然保持滑度,偶然食到細骨,魚味幾香

食完主菜,再慢慢嘆返杯咖啡,精緻曲奇跟隨住Latte ($32) 同 Mocha ($38)上枱,好香咖啡味,未飲先興奮,熱度又夠,確係正!

甜品時間又到啦....................蘋果檸檬磅蛋糕 ($75),伴以雲呢嗱雪糕

入口有酸甜果味,原來內有士多啤梨果蓉,酸甜味道清新左磅蛋糕嘅實感,蛋糕紮實得黎唔會令人有太膩感覺,水果配搭應記一功!

一客甜品有點意猶未盡,來多客仲夏法式多士 ($65),法式多士浸滿牛奶然後拎去慢煎,口感鬆軟,想再好味D就配埋雲呢嗱雪糕一齊食,一冰一熱,多重味覺享受!

諗下諗下今晚係全海鮮類,無半點紅肉,食得輕鬆又健康!
2020-03-15 469 浏览
與久未見面的朋友聚會, 由於武漢肺炎的關係, 朋友不願離開住所太遠, 便挑了這家鄰近的法式西餐廳. 朋友主要是喜愛這裡的衛生整潔. 餐廳備有紅外線體溫計, 先量度體溫再讓客人內進. 另外提供消毒潔手液進一步增加衛生控制, 十分好!餐廳的格局以白色為主調, 因是商場店, 感覺較開揚. 這裡的下午茶套餐價格中等, 在我當成午餐來吃實在不算昂貴. 選擇上由沙律, 粉飯, 薄餅至扒類都有, 花多眼亂. 南瓜湯做得綿密細滑, 比一般西餐廳的要做得出色. 下午茶跟餐的沙律正常份量不會太多, 但蔬菜新鮮爽脆是第一條件. 下午茶的話, 第一時間想起的是法式薄餅. 點了的這份香煎帶子蕎麥薄餅, 厚身的帶子煎至兩面金黃色. 入口彈牙鮮味. 蕎麥薄餅的質感偏軟身, 但與雜菌磨菇汁頗匹配. 味道不錯.  三文魚柳的外皮煎得酥脆, 伴以白酒刁草汁十分配合. 三文魚肉的肉質略嫌偏熟, 失去鮮嫩多汁的質感. 幸好底下的薯蓉做得十分細滑, 伴著三文魚吃能補足口感.  近來吃過的甜品中最出色的其中之一, TIRAMISU做得富有質感與層次, 不膩口的甜味與朱古力的馥郁, 奶油的綿滑. 整體平衡度十足. 是這餐最喜歡的一
餐廳的格局以白色為主調, 因是商場店, 感覺較開揚.
南瓜湯
南瓜湯做得綿密細滑, 比一般西餐廳的要做得出色.
田園沙律
香煎帶子蕎麥薄餅
蕎麥薄餅的質感偏軟身, 但與雜菌磨菇汁頗匹配. 味道不錯.
挪威三文魚柳
三文魚柳的外皮煎得酥脆, 伴以白酒刁草汁十分配合.
Nutella Tiramisu
近來吃過的甜品中最出色的其中之一, TIRAMISU做得富有質感與層次, 不膩口的甜味與朱古力的馥郁, 奶油的綿滑. 整體平衡度十足. 是這餐最喜歡的一道.
熱檸蜜
最後的飲品要了熱檸蜜, 附上的曲奇餅酥脆好吃.

點了2份較貴的套餐及加點了1份甜品, 埋單的價格仍算合理. 餐廳的店員服務水準及衛生水平都高, 下次會試試晚餐.
2020-03-02
南瓜湯
田園沙律
香煎帶子蕎麥薄餅
挪威三文魚柳
Nutella Tiramisu
熱檸蜜
將軍澳Popcorn商場早前開咗間法國西餐廳 O Delice, 之前呢間餐廳嘅總店開喺灣仔,當時主打嘅係法式Crepe, 香港其實好少餐廳有得食,幾年前試過質素唔錯。今次竟然係屋企附近嘅商場開咗新分店,今日就同屋企人落去試一試。吞拿魚牛油果他他呑拿魚刺身加埋和風醬汁,幾驚喜的餐前小食!之前牛肉他他就見得多,用了魚代替牛肉令成個前菜更清新。加埋牛油果的蛋白質,好有營養!經典肉眼牛扒配薯條220g新西蘭草字肉眼牛扒,爸爸點了五成熟。餐廳的火喉掌握得好足,肉質仍呈粉嫩的紅色。好淋身。加了一味忌廉煮菠菜,好creamy! 法國空運青口(限量供應)法國青口用上香茜,蕃茄和洋葱煮後,每一粒青口都好鮮甜。如果配埋法包,成件事就更加正宗地道了。配的薯條也炸得好香口。甜品方面,點了一個Crepe,入面有玉桂蘋果、焦糖醬及雲呢拿雪糕。先講Crepe皮,可能因為有雪糕嘅緣故,送上枱嘅時候已經有啲凍咗。不過蛋香味足夠,請食落又唔會太甜。加埋肉桂醬煮蘋果及焦糖醬,令到Crepe多了一份焦糖香味。

吞拿魚牛油果他他

經典肉眼牛扒配薯條
加了一味忌廉煮菠菜,好creamy!

法國空運青口(限量供應)

2020-03-07 85 浏览
今天吃了一間 法國菜 "Odelice!  將軍澳店" , 我看到食物菜單後就入去食了。 現在客人不多,所以冇卜位 今次點了以下菜式,好吸引呢🥰🥰(1) 青口配薯條 (2) 主廚拼盤入面有煙三文魚、火腿、芝士、豬肉腸、青瓜、茄子、麵包、牛油果果醬等等(3) O Classic Burger 配薯條、厚牛肉啖啖肉、好好食 今天食得好開心,Odelice! 餐廳提供很高水準野食比客户,而且環境好舒服 ,SO ENJOY THANK YOU VERY MUCH TONIGHT, SEE YOU NEXT TIME. WELCOME, ALL GUYS TO TRY IT !! MANY LIKES

現在客人不多,所以冇卜位

今次點了以下菜式,好吸引呢🥰🥰
(1) 青口配薯條

青口配薯條

(2) 主廚拼盤
主廚拼盤

(3) O Classic Burger

O Classic Burger

配薯條、厚牛肉啖啖肉、好好食

MANY LIKES
2020-03-07
青口配薯條
主廚拼盤
O Classic Burger
2020-03-06 436 浏览
疫症期間,公司实行分組彈性上班, 所以午膳都超越一般午飯時間。 今天有機會去了 popcorn嘅 Odelice! , 新開業以來也很多人排隊晚飯。下午茶套餐抵食, 包括餐湯或沙律和一杯飲品。澳洲肉眼扒配香脆薯條佐小牛肉膿汁午餐 $135對於下午茶都要鋸扒嘅OL, 皆因忙咗成個朝早, 午餐要吃好一点。肉眼扒煎得好香, 七成熟也是恰到好處, 有肉汁唔乾, 配牛肉濃汁更添美味。 配菜炸薯條, 熱辣辣香脆可口, 份量不少。牛油果漢堡配香脆薯條 午餐 $128因為有牛油果先揀這個漢堡~😋 果然有足半隻牛油果, 軟熟清甜 熟成度啱啱好! 漢堡都有成寸厚, 偏乾一點, 但肉味都唔錯。 個包微微暖, 外皮焗得香脆, 再加上 特色嘅香草醬和蔬菜, 味道豐富清新!下午茶包括嘅檸檬冰茶, 味道唔會太甜👍最後大家点了『肉桂蘋果焦糖醬雪糕配可麗餅』$58, 兩個人share 啱啱好, 加了雪糕球味道口感更豐富,淋上嘅焦糖雖然偏甜, 不過配合玉桂蘋果係好經典嘅法式甜品味道, 吃畢這道甜品就超滿足了!

下午茶套餐抵食, 包括餐湯或沙律和一杯飲品。

澳洲肉眼扒配香脆薯條佐小牛肉膿汁午餐

澳洲肉眼扒配香脆薯條佐小牛肉膿汁午餐 $135

肉眼扒煎得好香, 七成熟也是恰到好處,

牛油果漢堡配香脆薯條 午餐

牛油果漢堡配香脆薯條 午餐 $128

下午茶包括嘅檸檬冰茶, 味道唔會太甜👍
肉桂蘋果焦糖醬雪糕配可麗餅

澳洲肉眼扒配香脆薯條佐小牛肉膿汁午餐
2020-03-05 333 浏览
又想吃Odelice,上openrice找餐廳電話時意外發現原來將軍澳開了新分店,還要是人流最多的Popcorn。抗疫時期餐廳都有相應的措施,確保食客的健康和安全。黑毛豬上菜時已薄切,肉質比一般豬肉較實,但肉質不會韌,很有肉味,平常不愛吃豬扒的我也很能接受。沾上一點紅酒汁令黑毛豬味道帶一點鮮甜。伴碟的鮮蔬毫不馬虎,不同顏色的茄子各有特色,比較特別的是黃色的茄子,味道鮮甜中帶微微的苦澀味,反而會令本身蔬果中的甜味更為突出。羅西尼牛扒是每次都必點的菜式,性價比高,一個價錢就能吃到牛柳和鵝肝。吃優質牛柳當然要三成熟,牛柳部位比一般牛扒肉質柔嫩,肉汁豐富,再加上一點點鹽味道更佳。薯蓉嫩滑之餘,配菜洋蔥色澤帶微焦,香甜味濃。蘑菇味道清新鮮美,爽爽的口感能中和吃肉的膩感。烤雞蒜香鯷魚橄欖意粉,烤雞肉質嫩滑,雞皮脆脆的非常香口。意粉彈牙帶橄欖油香氣,配上一點點鯷魚更提鮮,味道更加濃郁。必點的香蕉焦糖醬薄餅,餅底鬆軟,香蕉烤至微焦變得香口,配上甜中帶一點點鹹的焦糖醬和一整球雪糕,甜而不膩,是每次都必點的甜品。心太軟是一貫的流心,蛋糕配上香濃幼滑的朱古力醬和清新的雲呢拿雪糕,經典的完美配搭。又是好滿足的

抗疫時期餐廳都有相應的措施,確保食客的健康和安全。

烤雞蒜香鯷魚橄欖意粉,烤雞肉質嫩滑,雞皮脆脆的非常香口。
意粉彈牙帶橄欖油香氣,配上一點點鯷魚更提鮮,味道更加濃郁。

又是好滿足的一個晚上,如果Odelice有會員制的話,相信我必定是VIP呢,哈哈!
2020-03-01
2020-03-04 249 浏览
將軍澳Popcorn 商場最近新添了一間法國餐廳,開業兩個多月,每次經過都見食客在門外排隊輪候,今天終於按捺不住,和太太來到餐廳晚膳。這間新派法間餐廳裝修簡約清新,地方不算太大,但枱與枱距離並不擠迫,員工殷勤招待。由於疫情關係,每位顧客都要探測體溫和提供搓手液,防疫功夫做足,食客安全有保障,食得開心與放心。先來一杯冰凍啤酒,頭盤點了南瓜湯和牛肝菌蘑菇湯。前者香濃幼滑,後者蘑菇清香,加入美味兼營養價值豐富的牛肝菌,相當滋味。主菜:帶子扁意粉 - 帶子新鮮,煎至剛剛熟,入口鮮甜嫩滑,美味的醬汁配以彈牙的扁意粉,回味無窮。鵝肝牛柳 - 鵝肝固然是頂級食材,煎至外脆內軟,入口溶化,牛柳選用上級牛肉,份量十足,煎至五成熟,用刀切開時,肉汁滲出,入口軟滑,肉味濃郁,配以幼滑薯蓉,相當和味。甜品 : 咖啡焦糖燉蛋 - 平時吃的焦糖燉蛋已是香甜嫩滑,今次更有濃郁的咖啡味,相當有新意。仲夏日法式多士 - 法式多士多數油膩,今次吃的由於用煎的方法代替用油炸,所以特別好吃和健康,配以椰子雪糕和多種生果,相當滿意的甜品。

2020-03-03
2020-03-02 82 浏览
在家工作的好處是可以準時收工,故相 約女朋友一起去吃晚餐。餐廳位於將軍站A1出口附近,PopCorn商場1樓。餐廳門口有消毒液,進店前要量度體溫。餐廳內部環境優美,座位舒適,店員臉帶笑容。超級沙律碗98元。牛油果軟綿綿,在口中慢慢溶化,味甘香。羽衣甘藍被稱為超級食物,味道微澀帶微酸。小扁豆和藜麥均爽脆,提升口感層次。紅石榴籽味道清甜。沙律加入了青檸汁和少量薑汁,酸酸地,最開胃。220克新西蘭草飼肉眼牛排218元,外層用猛火煎得很香,內層肉嫩多汁,牛肉味和脂肪味均濃郁,表面有少許粗鹽,有助提升牛肉鮮味。炸薯條外脆內軟,好食到唔停得口。龍蝦燴飯228元,波士頓龍蝦彈牙,蝦頭有很多蝦膏,意大利飯吸收了龍蝦汁,配有青豆和蕃茄,又香又滋味。Nutella提拉米蘇88元,份量足,榛子朱古力味道獨特,芝士忌廉很幼滑,甜味適中。椰林飄香可麗餅95元,是法式甜品,可麗餅軟綿綿帶點煙韌,椰汁味濃,連同菠蘿和雪糕一起,特別美味。總結:環境優美,食物美味。
在家工作的好處是可以準時收工,故相 約女朋友一起去吃晚餐。

總結:環境優美,食物美味。
2020-03-02
我比較喜歡吃西餐,西餐比較少煎炸菜式,主菜較多蔬菜魚肉,更討我歡心。今晚在家附近的法式餐廳吃飯,這家餐廳在灣仔和尖沙咀都有分店,終於在將軍澳也開了分店,一定要試一試。進店前,店員先為我們探熱才進店用餐。餐牌的選擇很多,單是健康果汁也有很多選擇,另外小吃、沙律、漢堡包、義大利麵等,還有不少法國特色菜。⭐️吞拿魚牛油果他他$148吞拿魚粒配上牛油果粒,清爽Q彈的吞拿魚肉配上滑膩的牛油果,魚肉配蔬果意外地契合,加上粒粒芝麻香,味道清爽,是絕佳的前菜。⭐️美國牛肉漢堡$138牛肉漢堡很有誠意,單是牛肉已經有幾厘米厚度,加上芝士、酸瓜、紅洋蔥、生菜、番茄等配料,已經讓我忍不住直吞口水!入口肉汁和蔬菜夾雜,吃起來不乾柴。蔬菜清爽,洋蔥香口,配搭厚厚的肉漢堡,肉味濃郁,滋味無窮呢!⭐️煙三文魚蕎麥薄餅$118薄餅的精髓在於蕎麥餅底,類似印度薄餅。薄薄的餅底上有菠菜、羅勒香草醬、雞蛋和煙三文魚。入口既帶有餅底香脆的部分,又有餅底香軟的部分,鹹香的三文魚碰撞清新的菠菜,入口清新脫俗,令人回味。⭐️經典鵝肝拼盤$158鵝肝配上布里歐修麵包,麵包厚厚的,略帶甜味,入口外脆內軟,果醬也很香甜,如果改用甜度較低的麵包,

進店前,店員先為我們探熱才進店用餐。

⭐️吞拿魚牛油果他他$148

煙三文魚蕎麥薄餅

⭐️經典鵝肝拼盤$158
經典鵝肝拼盤
經典鵝肝拼盤

鵝肝配上布里歐修麵包,麵包厚厚的,略帶甜味,入口外脆內軟,果醬也很香甜,如果改用甜度較低的麵包,相信能更突出鵝肝的味道。

⭐️椰青芒果熱情果冰沙$42
椰青芒果熱情果冰沙

呈奶黃色,入口味道香淡,餘韻有淡淡的芒果香氣,香而不甜,十分健康。

⭐️海鹽焦糖及鮮忌廉$45
海鹽焦糖及鮮忌廉

簡單的材料,只有忌廉、餅底和海鹽焦糖,便能製造美味的甜品,餅底香軟QQ,焦糖香味帶來香甜味道,證明美食不需要複雜的食材。

⭐️芒果香蕉薄荷熱情果醬鮮忌廉$75
芒果香蕉薄荷熱情果醬鮮忌廉

這份可麗餅多了一份視覺的享受,芒果果肉、香蕉片、忌廉和薄荷葉構成清新的圖畫。

微酸的芒果配上香甜的香蕉,撞上酸氣迷人的熱情果,在配上獨特的薄荷葉,入口清新可口。

▫️餐廳的菜式都很合我胃口,必試可麗餅,選擇多,而且價錢便宜。
煙三文魚蕎麥薄餅
海鹽焦糖及鮮忌廉
芒果香蕉薄荷熱情果醬鮮忌廉
2020-02-28 196 浏览
個人很喜歡法式優閒餐館Odelice!的氣氛,於輕鬆自在的環境下享用美食,可以將近來疫症的緊張不安氣氛掃清。Odelice!將軍澳分店與其他分店一樣,用色簡潔分明,很有法式情調。平日晚上等了一段時間才可安排入坐,看來住宅區的食店入座率比遊客區來得要好。牛肝菌栗子濃湯平日多叫上沙律,但疫情關係還是叫上熱食較好。牛肝菌的濃濃野菌香氣,配上栗子令濃湯的質感更厚。麥包搽上青綠色的蒜蓉香草醬,油香感令人感覺像食牛油蒜蓉法包。挪威三文魚柳佐羅勒香草醬三文魚柳外皮煎得香脆,內裡肉質嫩滑,配上大量綠色蔬菜如菠菜、嫩芽、刁草、車厘茄、釀青橄欖及羅勒香草醬,酸酸的味道提升菜式清新感。極致羅西尼牛排羅西尼牛排是一道在法式餐廳很常見的菜式,鵝肝與牛排煎到恰到好處後相互搭配。香煎鵝肝厚厚的一塊,鵝肝未至於煎得全熟,入面仍帶粉嫩顏色。鵝肝味道柔滑甘香,肝味濃郁。七成熟的牛排很對板,血水已收又未至於過熟,牛排肉汁保存很好,肉質有咬口而肉味香濃。牛排份量很大,兩人共享剛好。普羅旺斯雜燴普羅旺斯雜燴有意大利青瓜、黃瓜、翠玉瓜、彩椒,用上濃香番茄醬同煮,酸甜有緻。忌廉菠菜蓉幼滑菠菜配上忌廉湯味的白汁,不太濃杰感覺較輕盈。

牛肝菌栗子濃湯

挪威三文魚柳佐羅勒香草醬

極致羅西尼牛排

普羅旺斯雜燴

忌廉菠菜蓉
幼滑菠菜配上忌廉湯味的白汁,不太濃杰感覺較輕盈。

芒果 香蕉 薄荷熱情果醬 鮮忌廉 可麗餅
Odelice!的可麗餅款式很多。芒果香蕉薄荷熱情果醬鮮忌廉可麗餅很特別地配上熱情果醬及雲呢嗱忌廉,熱情果醬味道略酸,忌廉猶如日本忌廉的輕盈,十分美味。
2020-02-25
2020-02-27 86 浏览
由法國人開既8,9年前在灣仔開的第一間小店,之後尖沙咀第二間分店,再進軍將軍澳開第三間分店,我由第一間幫襯到第三間,真的佩服法國老闆的成就由於疫情嘅關係店舖亦放置搓手液,要先量體溫,才可以入內,令食客食得安心裝修跟灣仔元祖店一樣,用上藍色做主題,歐洲風Menu order主菜會送湯或沙律,所以二人分別點了2住菜,各自跟湯和沙律餐湯-薯蓉忌廉湯,內裏有一粒粒薯蓉,好美味青瓜沙律,配上酸醋汁,帶一點點日本風味,清新爽口蟹餅漢堡- 第一次食用蟹餅做的漢堡,蟹肉很新鮮,用上牛油果醬汁很匹配內裡蟹肉很多,很鮮甜黑松露帶子蘑菇藜麥餅,帶子煎得香口又夠新鮮,黑松露味濃,不過比較藜麥餅有點鹹,勝在新鮮帶子加了不少分最愛Mocha這間餐廳我最愛的Mocha每杯咖啡都會配上餅乾,是正宗歐洲咖啡應有既配搭 朱古力咖啡味濃而滑,令人一試愛上香蕉朱古力可麗餅甜品作總結,朱古力雪糕配香蕉,是最佳拍檔

裝修跟灣仔元祖店一樣,用上藍色做主題,歐洲風

餐湯-薯蓉忌廉湯,內裏有一粒粒薯蓉,好美味

青瓜沙律,配上酸醋汁,帶一點點日本風味,清新爽口

內裡蟹肉很多,很鮮甜

最愛Mocha

這間餐廳我最愛的Mocha

每杯咖啡都會配上餅乾,是正宗歐洲咖啡應有既配搭
朱古力咖啡味濃而滑,令人一試愛上

香蕉朱古力可麗餅甜品作總結,朱古力雪糕配香蕉,是最佳拍檔

2020-02-08
  • Mocha
  • 蟹餅漢堡包
2020-02-26 81 浏览
2020-02-23
Porcine   mushroom chestnut soup
Lobster  risotto
Espresso  crepe  brûlée
2020-02-24 87 浏览
這間餐廳在尖沙咀及灣仔的分店都食過了晚餐,將軍澳這間新店相對比較光猛,裝修及環境開揚舒服。星期日有早午餐供應,選擇頗多,價錢相宜,每個餐都有沙律/餐湯配一個主菜。如果是牛油果控,一定會選擇牛油果雙重奏班尼迪蛋,用上法國Brioche 麵包,舖上厚厚的牛油果蓉外,更有新鮮牛油果,火箭菜及温泉蛋,另外+$25配上三文魚,賣相精緻,還有一大堆新鮮沙律菜,健康又好味。另一個餐則比較邪惡,點了一個主廚推介的香酥蟹肉餅漢堡,自製蟹肉餅食到一絲絲的蟹肉,炸得香脆,配上蕃茄生菜,漢堡包都有烘過,塗上牛油果醬及香甜辣椒蛋黃醬,所以食落有點微辣感覺,配上粗薯條,邪惡又美味。這個餐没有餐茶提供,所以另外點了兩杯咖啡。

牛油果雙重奏班尼迪蛋

香酥蟹肉餅漢堡

這個餐没有餐茶提供,所以另外點了兩杯咖啡。

2020-02-23
牛油果雙重奏班尼迪蛋
香酥蟹肉餅漢堡
2020-02-23 72 浏览
這天朋友相約一同前往將軍澳吃飯,餐廳位於大型商場之內,近地鐵站,路程約需三分鐘左右,十分方便快捷。田園沙律, 聽起來十分簡單,沒什麼特別,但我最欣賞就是他的醬汁,酸酸甜甜,極為開胃,加上用料新鮮,絕對是一個不錯的前菜。經典澳洲牛肉漢堡,由澳洲牛肉漢堡, 埃文達芝士, 芥辣蛋黃醬,紅洋蔥,醃菜, 爽脆生菜,番茄,及布里歐修麵包組成。 味道方面,最欣賞就是他的醬汁,芥辣蛋黃醬,少少辣也帶點蛋黃香味,另外牛肉漢堡 肉質豐富,更可選擇自己喜愛的生熟度。