2021-04-21
使用堅果奶(Oat Milk)🥛嘅全素茶飲店,特別照顧素食者及對奶類敏感人士。咁我都可以放心飲奶蓋唔洗怕要搵toilet啦!!!伯爵朱古力堅果奶蓋茶(半糖少冰) $47店家三粒星推介兼2019年台灣奶茶節金奬!伯爵茶底上面舖住一層厚厚嘅朱古力堅果奶蓋,上面再灑上可可粉。奶蓋質感堅挺,介乎於cream 同mousse 之間,唔會攪幾攪就散,份量好足仲多到食到你唔想食😂。好彩奶蓋下層係甘香清爽嘅伯爵茶,即時refresh 一下口腔。最後將奶蓋同伯爵茶攪勻混合飲用又成為一種口味,一杯飲品飲出三種感覺,難怪咁多人鍾意飲奶蓋。粉紅莓好堅果奶蓋茶(半糖少冰) $45店家另一三粒星推介,奶蓋同樣堅挺!但呢個原味奶蓋無朱古力味咁heavy。加上紅莓嘅酸甜味中和左奶蓋嘅濃厚感。個人偏愛呢杯多過伯爵朱古力堅果奶蓋茶,諗唔到試咩新野一定係飲返呢杯!