🏮🍜🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🇯🇵🦁評分:6.8/10醬油慢煮雞髀拉麵超掛湯嘅粗身拉麵,麵好有蛋味,好有咬口,湯底好濃,雞髀🍗煮到超軟身,一夾就斷嘅肉,唔會痴住條骨🍜🥢😋半熟蛋好味,煮得啱啱好!鰻魚玉子春卷呢個鰻魚有啲腥🥲春卷比較膩,皮嘅粉比較厚,蛋過熟了🫣份量都幾大份蟹肉三文魚子飯團賣相好精緻,不過價錢都唔平,蟹肉係好花功夫拆出黎,無咩調味,食到蟹嘅鮮味和牛浸豆腐豆腐表皮輕輕沾上炸粉炸至香口,牛肉好有牛味,好軟滑❤️🤩整體都幾好味😋但湯就會比較油膩因為和牛油脂較重慢煮雞胸配黑醋汁雞胸顏色好靚,而且一啲都唔粗糙,但會比較有咬口,要用啲力先咬得開,醬汁好味🍗送酒都幾啱回頭率:🦁🦁🦁 氣氛同環境都好熱鬧,但因為多人都會嘈吵一點,飲得盡興嘅人都真係好多😳🍻,嘢食係唔錯,拉麵出色👍🏻但略貴一點🥢🍜🍣🍱
🏮🍜🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🇯🇵🦁評分:6.8/10

醬油慢煮雞髀拉麵

鰻魚玉子春卷

蟹肉三文魚子飯團

和牛浸豆腐

慢煮雞胸配黑醋汁

2023-03-18
2023-04-11 595 浏览
每次喺中環返實習,都會約friend子黎呢一間拉麵食lunch 🍜🍜🍜呢間拉麵好特別,主打唔係日式而係美式拉麵😮😮 成間舖頭嘅裝修都係偏美式風格(有啲Cafe嘅感覺),係咁嘅環境食拉麵都幾有特色😙1. 原隻慢燉雞髀醬油湯拉麵 $138Food Sec基本上每次嚟都係食呢一款招牌嘅雞髀醬油拉麵😂😂因為平時食拉麵都係配叉燒或者係雞扒,呢度竟然有原隻雞髀上,都幾吸引🤣🤣佢隻雞髀係慢煮嘅,所以啲肉係超級軟稔,基本上你輕輕一督都已經夾到啲肉黎食,但你又唔會覺得好似煲湯煲咗好耐嗰啲老雞咁鞋咁柴,所以都幾好食❣️湯底係雞白湯嚟嘅,就加咗醬油味,配上乾蔥同埋木魚粉吊味,拉麵都係比較稔身嘅~2. 柚子海鹽拉麵 $98Friend子啱啱做完運動,所以就叫咗比較清新嘅柚子海鹽拉麵🍃🍃個湯底做得相當出色,比較輕身(Food Sec食拉麵係好怕一啲好濃好稠嘅湯底😅),唯一有少少不足嘅係柚子味唔夠出,但整體嚟講都好好食嘅(friend子差唔多飲晒佢啲湯咁滯😂😂😂)呢度嘅定價一啲都唔平嘅,但有喺中環返工都會知道中環食lunch都真係幾貴🫠🫠所以呢間衡量過質素、環境同地段各樣因素之後我覺得還可以接受嘅~味道:👩🏻‍💻7

1. 原隻慢燉雞髀醬油湯拉麵 $138

2. 柚子海鹽拉麵 $98

味道:👩🏻‍💻7/10
性價比:👩🏻‍💻6/10
環境:👩🏻‍💻7/10
呢間中環拉麵有少少fusion感覺,唔知係咪正宗日本人開,但入面嘅格調就比較似西式風格,或者岩中環feel飲吓嘢咁,有outdoor and indoor座位揀,星期六下晝1點去到,唔太多人。之後我同朋友揀bar檯坐,對坐個open kitchen,廚師兩位一手包辦,但佢哋冇著廚師衫,讀冇戴帽及口罩去煮麵,比起其他正宗日本拉麵店,衛生處理方面就冇咁嚴謹,呢點有啲扣分。食物質素都okay,中環嚟講過一碗百蚊嘅拉麵,收費都預咗亦接受到。鹽味蜆拉麵,okay嘅雞脾拉麵,朋友話okay。櫻花蝦及粟米天婦羅,好食。餐牌

鹽味蜆拉麵,okay嘅

雞脾拉麵,朋友話okay。

櫻花蝦及粟米天婦羅,好食。

餐牌

2023-04-08
2023-03-19 485 浏览
好耐冇食啦!係回憶殺🥲,曾經同我來食既人都不在我身邊了😟,坐上了幾年前同一座位懷念一下以前吧⋯⋯🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀食左幾樣野但唔記得影相,感覺冇以前咁好食?係氣氛還是人的問題?🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀哩個雞髀麵係必食😋以前食覺得好食🤤,但今次覺得普通,雞肉有少少硬朋友食肉丸拉麵🍜個肉丸唔錯😂另外見到隔離枱啲串燒好吸引😍😍😍😍不過我哋已經好飽所以冇叫到🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀往事只能回味

朋友食肉丸拉麵🍜個肉丸唔錯😂
另外見到隔離枱啲串燒好吸引😍😍😍😍
不過我哋已經好飽所以冇叫到

往事只能回味

2023-03-11 474 浏览
NOJO是一家日式拉麵店,位於中環。這次我就品嘗了很多人推介的的雞白湯醬油雞髀拉麵 。首先,湯頭非常濃郁,雞白湯和醬油和的味道相互融合,讓人回味無窮。雞髀煮得很淋滑,骨肉分離😋麵條的口感很棒,有嚼勁,非常好吃又掛湯。配菜方面,蔥花的香氣和炸蒜片的酥脆口感為整體口感增加了層次感。洋蔥的甜味和糖心蛋的濃郁口感也很好。總的來說,這碗醬油豬骨湯底雞髀拉麵非常美味,配菜的搭配也非常到位,讓整碗拉麵味道更加豐富。如果您喜愛濃郁的湯頭和多樣的配菜,這碗拉麵絕對值得一試。建議提前預約或避開繁忙時間前往。拉麵HKD148 +10% ,價錢不算便宜,但中環地段可以一試。

2023-02-15
$162.8 (午餐)
2023-02-28 801 浏览
為食嘅同事又帶我哋去食好嘢 今日難得早咗放下午飯 同事就帶咗我哋去H code地下嘅Nojo食拉麵 睇餐牌 有少少似日本居酒屋嘅感覺 見到都有好多唔同酒精嘅選擇 可惜今次冇緣份 試吓佢哋嘅特飲 下晝仲要返工 今日嘅主角就係醬油雞腿拉麵食得出佢個湯底係用豬骨同埋醬油熬製而成,雖然湯底比較濃郁,但食完唔會好鹹要係咁飲水嗰啲,雞髀亦都大大隻,雞皮應該用火槍燒過,食得出有脆脆地嘅感覺,成隻雞髀比較滑身,唔會有太柴嘅感覺,水準都幾高拉麵都好彈牙,軟硬適中,時間控制得唔錯值得推介

今日嘅主角就係醬油雞腿拉麵

拉麵都好彈牙,軟硬適中,時間控制得唔錯
值得推介
醬油雞髀拉麵
醬油雞髀拉麵
2023-02-20 511 浏览
服務差,食物貴又唔抵食,入面九成員工都係講普通話!問佢拎杯水要叫4次!好似要求佢咁!唔會再有下次去呢間店鋪!我見有人係門口行過都比佢地嘅大陸保安眼望望,好似睇下都唔得想打交咁!
2023-02-19
2023-02-11 392 浏览
一入去就同你講我地只接受預訂左的,你地有無訂位… 俾佢睇OpenRice 的booking page, 又問有無英文版…. 成個感覺已經好差。入到去坐左10分鐘都無人俾水 (仲以為一定要買先有), 問可唔可以俾幾杯水, 服務員就直接問要大bottle 定細bottle… 後來睇到其他桌的一坐低就即刻俾左幾杯水(免費) 。激死!食物選擇少,味道普通,最重要係態度服務差!

2023-02-11
2023-02-08 475 浏览
呢間NoJo好多人都試過,但我哋趁住節日,除咗嘆酒之外,仲試咗NoJo Holiday Special 嘅set。Holiday Appetizers Wagyu Roast Beef Salad好fresh,有時啲沙律好唔精神,真係會食晒啲肉唔想食啲菜。但呢個就夠多汁又香。Holiday Main Sushi Platter真係嚿嚿都夠晒新鮮。💛For 我自己就當然唔少得order返杯whiskey先夠盡興🥃🥃🥃每個dish都好好味,三個人食都夠飽。Holiday Soy Sauce Ramen大家share 食,幾溫馨😂😂😂Japanese Fried Bread / Assorted Ice Cream三個雪糕球,啱啱好fit我哋三個女仔~可以試晒三個口味😍😍😍😍😍😍😍😍

呢間NoJo好多人都試過,但我哋趁住節日,

Holiday Main Sushi Platter
真係嚿嚿都夠晒新鮮。💛

每個dish都好好味,三個人食都夠飽。

Holiday Soy Sauce Ramen
大家share 食,幾溫馨😂😂😂

三個雪糕球,啱啱好fit我哋三個女仔~
可以試晒三個口味😍😍😍😍😍😍😍😍

2023-01-30 348 浏览
#20230125 🤍📍 NOJO @nojo_hk 中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下5號舖及開放空間——————————————————————————————#醬油拉麵 #SoySouceRamen $148💭 應該係每枱都總會有一個碗呢個拉麵!雞髀既好味程度係超乎想像🍗外面用日本醬油搽左層慢煮然後再炙燒,甜甜地但好淋好淋 ,雖然碗麵本身已經有一隻,但好味到🐷有一刻衝動想再加錢要多隻😋麵質用加拿大麵粉加日本小麥粉整成,煙韌偏硬身,掛到湯唔錯👍🏼湯底重骨膠原偏咸,飲幾啖都有啲膩,飲晒真係搞唔掂😅.#烤牛肉茶漬飯 #RoastBeefOchazuke $88💭 個價錢都驗證左佢係屬於小食行列,所以唔好諗住靠佢食飽😅個湯好清,有粒仔wasabi撈埋幾香幾特別,有啲一條條既烤牛🐄估到係啲其他餸菜既邊邊位但照樣高質,好重牛味之餘食到陣陣油香,好正😋.#清酒煮蜆 #SakeSteamedClams $88💭 係一間咁似bar既餐廳入面,真係估唔到大部分都係食日式野🇯🇵叫清酒煮蜆反而食唔出清酒味🍶不過勁重牛油香🧈蜆肉大粒彈牙,🐷好似食橡皮糖咁咬咬咬唔捨得吞.#中環美食
#20230125 🤍
📍 NOJO @nojo_hk
#醬油拉麵 #SoySouceRamen $148

#清酒煮蜆 #SakeSteamedClams $88

#中環美食 #🐷在中環 #🐷_食
2023-01-15 267 浏览
▪️sᴏʏ sᴀᴜᴄᴇ ʀᴀᴍᴇɴ $𝟷𝟹𝟾湯底用醬油以及豬骨熬製而成,濃郁得來又唔會太鹹,拉麵好夠彈牙拉麵好夠彈牙,夠掛湯。雞髀個皮燒得好香,好淋滑,又夠大隻😍
▪️sᴏʏ sᴀᴜᴄᴇ ʀᴀᴍᴇɴ $𝟷𝟹𝟾
sᴏʏ sᴀᴜᴄᴇ ʀᴀᴍᴇɴ
sᴏʏ sᴀᴜᴄᴇ ʀᴀᴍᴇɴ
2023-01-15 187 浏览
中環嘅雞髀拉麵🍗🍜🍜Soy Sauce Ramen @ HK$148 💰原隻雞髀,成隻手板咁大🤩 好正,唔似平時拉麵嘅兩片薄薄叉燒,超滿足😆 雞髀肉質嫩滑,非常入味,再加上半隻溏心蛋和蔥花。NOJO出品嘅拉麵有啲似蕎麥麵,掛湯能力高👍 豉油湯底味道濃郁,我都差不多飲完成碗湯。不過成隻雞腿浸左係湯入面,增加咗食用嘅難度,哈哈😆 另外,果日實在太多人飲酒,都唔見有人食拉麵,仲以為去錯地方😅 不過唔緊要,好食就得啦🤪
中環嘅雞髀拉麵🍗🍜

🍜Soy Sauce Ramen @ HK$148 💰

2023-01-02 230 浏览
有一日好想食拉麵😝咁啱去中環,聽聞有間好好食嘅拉麵就即刻book左夜晚😚諗住試下佢!真係超有驚喜好好味我同朋友都叫咗呢個醬油拉麵入邊有超大個雞皮,而且醬油湯底先咪好足夠唔會太龍泰行落去熱辣辣好滿足。而且雞髀係慢煮嘅啲肉超林,唯一不足嘅地方可能就係由於係慢煮啲肉仲有少少紅😂食落去有啲驚🥲一碗嘅份量啱啱好兩個人食,可以再叫多一個小菜試吓所以我同朋友另外都叫咗個燒牛肉牛肉上邊有黑醋汁,估唔到咁夾好好味有機會會想再試吓其他菜式,呢間嘢值得回頭👍🏻

一碗嘅份量啱啱好兩個人食,可以再叫多一個小菜試吓
所以我同朋友另外都叫咗個燒牛肉
牛肉上邊有黑醋汁,估唔到咁夾好好味
有機會會想再試吓其他菜式,呢間嘢值得回頭👍🏻

• Soy Sauce Ramen
  • Soy  Sauce  Ramen
  • Soy  sauce  ramen
  • 醬油雞髀拉麵
🇭🇰美國過江龍|慢煮雞髀🇭🇰呢間 @nojo_hk 算係拉麵介嘅大熱🤤 番工頭幾日已經聽同事講 一定要去朝下聖😶‍🌫️估唔到 真係幾高水準🤪 不過價錢有些少貴 happy friday去 可以當獎勵下自己🥰/🌟整體🌟✔️環境坐得舒服 夠曬寬闊😝✔️lunch time 都幾多人 建議大家book定位✔️野食款款高質 同行嘅朋友讚口不絕🥳/🍗Soy Sauce Ramen🍗 $138+1✔️慢煮雞髀嫩滑Juicy 外面焦香😍✔️雞髀大大隻 夠曬滿足🥳✔️湯底濃郁 拉麵彈牙掛湯😙評分:4.7/5/雖然價錢貴少少 但好值得大家去一試😝 好難得見到有雞髀拉麵呢個組合 仲要係高質嘅😙回頭指數:4.7/5
食物質素:4.7/5
性價比:4/5環境:4.8/5人均消費:HKD150多謝您睇到呢道❤️⚬⚬店鋪資料⚬⚬地址:中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下5號舖及開放空間
🇭🇰美國過江龍|慢煮雞髀🇭🇰

⚬⚬店鋪資料⚬⚬
午餐
  • Soy Sauce Ramen
  • 醬油雞髀拉麵
在openrice見過NOJO有原隻雞髀的Soy Sauce Ramen (醬油雞白湯拉麵) 而被吸引,一直收藏著這餐廳。這晚趁去中環處理一些事情前,訂了枱和親戚來晚飯,我們獲安排坐室外的長吧檯位。正值Happy Friday,環顧四周,7pm已有很多人放工來飲酒,但室外座位沒見到人用餐啊!好像有點格格不入,我們也不管了,反正一場來到,就照吃自己想吃的吧~~~原來有部分食物是晚上不供應的,例如Sukiyaki Wagyu Beef Don (壽喜燒和牛丼飯)。由於可以share Soy Sauce Ramen (醬油雞白湯拉麵),所以我點了另一款想試的Yuzu Salt Ramen (柚子鹽雞白湯拉麵)。同行親戚另分別點了Roast Beef Ochazuke (烤牛肉茶漬飯)及Crab Meat and Salmon Roe Ochazuke (三文魚子蟹肉茶漬飯)。柚子鹽雞白湯拉麵,配料有豆苗﹑粟米芯及雞肉丸,並加入少量柚子。拉麵麵質彈牙,有淡淡小麥香。拉麵的雞白湯湯底味道鮮香濃厚,加入柚子食用,味道沒那麼膩,感覺清爽!加上清新的蔬菜配料,與口味相對清淡的雞肉丸,吃完整碗拉麵也毫無

Yuzu Salt Ramen (柚子鹽雞白湯拉麵)
柚子鹽雞白湯拉麵,配料有豆苗﹑粟米芯及雞肉丸,並加入少量柚子。拉麵麵質彈牙,有淡淡小麥香。拉麵的雞白湯湯底味道鮮香濃厚,加入柚子食用,味道沒那麼膩,感覺清爽!加上清新的蔬菜配料,與口味相對清淡的雞肉丸,吃完整碗拉麵也毫無負擔。

醬油雞白湯拉麵 ($138),雖然湯頭同為雞白湯,但味道更為濃郁,帶點骨膠原質感。慢煮原隻雞髀大大隻,充滿醬油香,皮脆肉嫩,並不粗糙,甚至入口即化,輕輕一咬已骨肉分離!

Roast Beef Ochazuke (烤牛肉茶漬飯)

三文魚子蟹肉茶漬飯,小小的一碗飯上鋪有許多蟹肉。而烤牛肉茶漬飯的烤牛肉,肉質軟嫩,帶有牛香味。聽說兩碗茶漬飯的味道都不錯。

Ripe Mango Sour
見到周遭客人淺酌幾杯,我也點了杯Ripe Mango Sour,芒果味香甜,帶微微酒精味,容易入口。甜美的味道適合女生飲用啊~~~不過,$83一杯飲品,可以多點一份餐點啊!是偏貴的價格呢!
2022-09-09
Yuzu Salt Ramen (柚子鹽雞白湯拉麵)
Ripe Mango Sour