2021-05-05 43 浏览
旺角📍得意泰式Fusion菜😎🤟🏻 之前已經留意到呢一間裝修咁特別嘅fusion餐廳 原來係mamaday嘅姊妹店🤣 今次終於嚟咗食!一入去成個環境都會有特色😚簡直打卡一流!啲語錄好中point 條餐巾又好得意🤣真係no money so lonely🥲啖啖蟹肉擔擔飯 $136作為專業嘅foodie 嚟之前都要做晒功課 見到好多人推薦呢一個蟹肉飯即刻點左一個😎!果然非常惹味 一食落口就食到好特別嘅香料味🤤連埋蟹肉一齊 啖啖肉好滋味😚不過唯獨美中不足嘅係 個蟹肉嘅溫度相比起個飯凍咗少少 影響咗個口感🥺 但都唔影響佢嘅味道的確出色🙈蘋果咖喱飯配香煎鴨肝 $138 👍🏿Oh yeahhh 小編好like依個💕鴨肝煎得好香口又份量十足🤤連埋個咖哩risotto 食簡單一流💯 不過我哋就冇試到連蘋果蓉一齊食🥴 但都唔會膩~唔錯唔錯番薯愛話梅 Milkshake $44見依杯野個組合幾特別就叫咗 一飲落去 真係估佢唔到 有好重蕃薯味 跟住就慢慢咁滲出話梅嘅鹹香味 甜得來又鹹鹹地 so funny! 蘋果雪梨桂花茶 $42我諗依個應該係我唯一唔滿意嘅item🥲本身一開始以為係我冇焗佢耐啲就冇咩味 點
旺角📍得意泰式Fusion菜😎🤟🏻

啖啖蟹肉擔擔飯 $136

蘋果咖喱飯配香煎鴨肝 $138 👍🏿
Oh yeahhh 小編好like依個💕

番薯愛話梅 Milkshake $44

蘋果雪梨桂花茶 $42
我諗依個應該係我唯一唔滿意嘅item🥲本身一開始以為係我冇焗佢耐啲就冇咩味 點知原來佢本身真係淡 有啲失望🥺 不過都飲得出少少桂花味

整體嚟講 環境一流 食物質素都唔算差 同埋幾多特別嘅items~ 下次有機會想試吓佢哋嘅pizza同貧窮是寂莫拼盤😋歡迎大家食完話我聽好唔好味!

No Money So Lonely (旺角)
地址:旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖

食物:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
環境:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
價錢:💰💰💰
服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
性價比:👍🏿👍🏿👍🏿
*滿分:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿

相識多年的同學慶生,我和好友來旺角覓食,好友讚美「No Money So Lonely」的泰式餐廳,食材優質美味,擁有時尚的格調,位於T.O.P,老友難得聚在一起,享受一頓豐富的晚餐。餐廳地理位置方便,擁有一份雅緻休閒,這裡十分墟冚,很多顧客前來捧埸,今次我和好友平日過來覓食。高樓底令整間店很寛敞,用餐的空間感更舒適,乾淨整潔,氣氛輕鬆。店內佈置優雅,設計新穎時尚,佈置新簇美觀,周圍更添置很多充滿泰式風情的藝術格調。餐廳美食的介紹,未食巳吸睛,令我胃口大開,真要細膩當中的滋味。啖啖蟹肉擔擔飯這道菜帶出特色風味,炒飯黏性剛好,入面見到好多蟹肉,食下來帶點胡辣味,細細咀嚼之下,新鮮滑溜,令人品嘗到鮮味,蟹籽也非常多,提升了味道很清新,令口感昇華,特別美味,我們都很鐘意,不能抗拒它的誘惑。蒜片咸魚茄子鮑魚炒意大利麵意大利麵彈牙,加入了茄子及鮑魚等,茄子鮮嫰彈牙,鮑魚新鮮滑口,再配合蒜片及咸魚,口感卻截然不同,衝擊味蕾,每次我都會叫來食,這間味道很好,必食之選。No Money So Lonely(旺角)  地址:旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-4

啖啖蟹肉擔擔飯

蒜片咸魚茄子鮑魚炒意大利麵

No Money So Lonely(旺角)

2021-04-29
2021-05-03 43 浏览
💛Mamaday 泰式分店X高質食物💛系列‼️間餐廳都有好多打卡位❤️—▫️餐廳:No money so lonely▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍此為:旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖(港鐵旺角站 B3 出口, 步行約1分鐘)▫️營業時間⏰: 星期一至日 12:00-22:30▫️價錢:~$100+—美味:💛💛💛💛環境:💛💛💛💛+0.4💛價錢:💰💰💰+0.7💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳+0.7👨🏻‍🍳—👧🏻同fd之前食過依間既其他分店❤️依家有埋泰式branch☺️要一試🌸🌸🌸都幾有驚喜—食物方面,叫咗2樣嘢📍啖啖蟹肉擔擔飯價錢:$136分數:🦀🦀🦀🦀+0.2🦀好驚喜😍😍啲蟹肉多到crazy😚😚仲要唔係蟹柳,係蟹肉☺️加埋花生粒同啲啲辣味🌸🌸好開胃❤️❤️份量仲要好多😃夠2個人食🦀👧🏻仲叫咗📍牛肝菌黑松露pizza價錢:$126分數:🍕🍕🍕🍕黑松露味都幾濃😋一黎到就超級香☺️☺️個皮好脆,仲好薄🥳🥳好食—📍避風塘炸單骨雞翼價錢:$38-4條分數:🐥🐥🐥+0.5🐥其實都唔係太抵🤣因為四條其實得兩隻雞翼😆加上避風塘嘅味唔係好出🤣一啲辣都冇—

▫️餐廳:No money so lonely

📍避風塘炸單骨雞翼
價錢:$38-4條
分數:🐥🐥🐥+0.5🐥

2021-05-03 44 浏览
係旺角shopping 完,就緊係醫下個肚!依間餐廳個名咁特別,裝修又靚,一於試吓啦!我哋柯打咗兩個主菜,分別係意粉同pizza!蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵見到成個又中式又西式的配搭好特別,配料有炒得好香嘅蒜片,鹹魚粒,切到粒狀的茄子令茄子口感好似肉粒,仲有煎到金黃香口嘅鮑魚,配料與扁意大利麵超夾,惹味可口!泰式肉碎豬頸肉比薩自家製嘅pizza 係薄批,有泰式香料肉碎加豬頸肉,配料豐富,厚厚芝士與泰式酸辣風味,令人有驚喜嘅美味pizza

我哋柯打咗兩個主菜,分別係意粉同pizza!

蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵

泰式肉碎豬頸肉比薩

2021-04-19
  • 蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵
  • 泰式肉碎豬頸肉比薩
2021-05-02 41 浏览
見到依間個名咁得意,加上平日嘅午飯時間佢冇乜人,就嚟想試吓,每人食咗一百三十幾,雖然唔係太貴,但係品質就真係麻麻啦,除咗佢個碟海鮮炒飯比較好食之外,賣相比較好,另外嗰碟意粉簡直係超級超級普通,因為佢係有啲甜味,而且佢嘅蕃茄超酸 !好一般!
2021-05-02 109 浏览
煙三文魚海鮮醬意大利麵($112)煙三文魚味道正常 但一夾就碎哂( ゚Д゚)海鮮醬意粉就咁望以為係白汁雖然本身都鍾意食啲鹹鹹甜甜嘅嘢一食落去係甜到以為食緊甜品但煙三文魚完全balance唔到嗰陣甜味 甜到好怪 食落越嚟越漏🥶NMSL比薩($112)其實姐係random口味原本見佢好似幾fun就嗌左🤫上到枱係一層好薄既春卷皮(?)上面放左芝士 蕃茄 洋蔥 同兩種菇中間夾左一層好薄既薯蓉呢個配搭其實唔會難食得去邊雖然一開始叫隨機 就應該預咗但只係覺得收得呢個價錢 上面得啲菜有啲失望(/ω\)口水牛面珠配麻辣八爪魚花生碎($108)呢個菜同肉既比例係至少2:1牛肉係parma ham程度咁薄同八爪魚一樣份量亦都唔多味道少辣重鹹 食得出麻辣嗰種香味因為太重口味 所以係一定要同啲菜一齊食先放得入口上次食左擔擔飯同小食拼盤啲野食都唔錯 fusion配搭都幾驚喜💥今次完全唔啱口味 整體性價比亦偏低(*_*)大家如果想試 都係睇翻啲大路推介比較穩陣🤝同埋感覺呢度嘅辣係比較出色嘅✨至於對飲品嘅評價都幾兩極味道比較raw 就係佢名入面嘅材料味如果大家嘅接受程度比較低 都唔好隨便嗌啦🤫
煙三文魚海鮮醬意大利麵($112)
煙三文魚味道正常 但一夾就碎哂( ゚Д゚)
海鮮醬意粉就咁望以為係白汁
雖然本身都鍾意食啲鹹鹹甜甜嘅嘢
一食落去係甜到以為食緊甜品
但煙三文魚完全balance唔到嗰陣甜味
甜到好怪 食落越嚟越漏🥶

NMSL比薩($112)
其實姐係random口味
原本見佢好似幾fun就嗌左🤫
上到枱係一層好薄既春卷皮(?)
上面放左芝士 蕃茄 洋蔥 同兩種菇
中間夾左一層好薄既薯蓉
呢個配搭其實唔會難食得去邊
雖然一開始叫隨機 就應該預咗
但只係覺得收得呢個價錢
上面得啲菜有啲失望(/ω\)

口水牛面珠配麻辣八爪魚花生碎($108)
呢個菜同肉既比例係至少2:1
牛肉係parma ham程度咁薄
同八爪魚一樣份量亦都唔多
味道少辣重鹹 食得出麻辣嗰種香味
因為太重口味 所以係一定要同啲菜一齊食先放得入口

上次食左擔擔飯同小食拼盤
啲野食都唔錯 fusion配搭都幾驚喜💥
今次完全唔啱口味 整體性價比亦偏低(*_*)
大家如果想試 都係睇翻啲大路推介比較穩陣🤝
同埋感覺呢度嘅辣係比較出色嘅✨

至於對飲品嘅評價都幾兩極
味道比較raw 就係佢名入面嘅材料味
如果大家嘅接受程度比較低 都唔好隨便嗌啦🤫
今日出嚟旺角一出地鐵站商場就到呢間餐廳,位置極之方便👍🏻餐廳裝修好夠特式,由牆身至餐碟都好別緻。Lunch set有齊沙律 / 湯 , 特別喜歡飲呢度嘅蜂蜜紅茶。「牛肝菌黑松露比薩」滿佈厚厚嘅芝士,放入口仲有拉絲...加埋黑松露味道真係好夾。「羅望子虎蝦意粉」大大隻虎蝦好新鮮爽口,薄批唔會有食麵包嘅口感,即叫即製...夠香脆。「避風塘炸單骨雞翼」跟餐加$38, 又熱又脆唔辣。「蜂蜜紅茶」加入蜂蜜甜甜地好飲呀😍
今日出嚟旺角一出地鐵站商場就到呢間餐廳,位置極之方便👍🏻

餐廳裝修好夠特式,由牆身至餐碟都好別緻。

「避風塘炸單骨雞翼」跟餐加$38, 又熱又脆唔辣。

「蜂蜜紅茶」加入蜂蜜甜甜地好飲呀😍
2021-04-22
午餐
  • 羅望子虎蝦意粉
  • 避風塘炸單骨雞翼
  • 牛肝菌黑松露比薩
上網睇原來呢間餐廳係mamaday嘅姊妹店,怪不得設計同樣玩味十足,擺脫左傳統泰國餐廳嘅懷舊風,加入左色彩繽紛嘅圖案及擺設,連吊燈都配合埋,設計真係好用心,幾值得去打下卡👍餐牌上嘅食物名好盞鬼好有特色😎食物賣相同樣吸引眼球,顏色鮮艷,配合簡約風嘅餐碟,見到已經流口水🤤食物味道整體不錯,用心製作,價錢及份量適中合理。冬蔭公大蝦比薩 $136 7.5/10Pizza冬蔭公味欠奉,反而芝士味就好濃烈,一拎起塊pizza已經有大量芝士形成拉絲效果😋入口有滿滿芝士味,大蝦食落啖啖肉,好彈牙,其他配料有車厘茄、大蝦、紫洋蔥、菇類,提升左pizza 嘅鮮味,整體係不錯嘅,但個人建議應該加強番d冬蔭公味🙈無乜芫茜味的青檸芫茜飯配燒星鰻魚骨 $128 7/10條星鰻偏幼身,無普通鰻魚肉咁重油脂感,炸過嘅星鰻魚骨,食落有D似魷魚乾,幾脆身🤤雖然炒飯充滿芫茜同埋微微青檸汁,聞落幾香口,但食落感覺芫茜同飯粒係兩個世界😖味道無混合一齊,整體味道一般

冬蔭公大蝦比薩 $136 7.5/10
冬蔭公大蝦比薩

無乜芫茜味的青檸芫茜飯配燒星鰻魚骨 $128 7/10
無乜芫茜味的青檸芫茜飯配燒星鰻魚骨
2021-04-21
冬蔭公大蝦比薩
2021-04-29 40 浏览
T.O.P.有間新既泰式cafe,延續mamaday系列既搞笑風格,唔知野食keep唔keep到高水準呢?叫咗個泰式肉碎豬頸肉pizza,唔算辣但好惹味,豬頸肉粒好爽口,肉碎包喺芝士層既下面,兩者match得好好~另外叫咗個fusion少少既pasta,係喇沙湯既天使麵,雖然話係喇沙湯但其實似清淡口味既海鮮湯,飲落舒服,天使麵份量都唔少,蝦肉彈牙。呢個pasta最特別就係湯係分開用個壺裝住既,倒落天使麵嗰下好啱打卡,但相對黎講啲麵同啲蝦就唔太入味。今晚最有創意既應該係杯野飲喇,叫做木瓜蜜糖花椒奶昔,加咗少量花椒油既奶昔味道唔算太衝突,先飲到花椒既香味,然後慢慢先再feel到木瓜味,幾得意架,可以一試,唔係伏野。

2021-04-20
2021-04-29 2926 浏览
📍旺角玩味創新fusion菜‼️• 又窮又毒點算好🥲 -- No Money So Lonely💸💛===========================No Money So Lonely 位於旺角top商場,係Mamaday嘅姊妹店,主打泰國風味嘅fusion菜~🤤裝修方面繼續貫徹玩味路線🤘前幾日就同朋友嚟試下~😎------------------------------⭐️記得抹嘴墨汁卡邦尼 配 巴馬火腿烏冬 $118 (7/10)第一次食墨汁烏冬感覺幾特別🥰墨汁食落頗有鮮味,唔會太鹹👍烏冬掛口感略帶煙韌,掛汁力好強,條條都掛滿晒墨汁,啖啖滿足🤤parma ham食落幾有鹹香,如果配菜多返啲會令口感更豐富呢🤤------------------------------⭐️啖啖蟹肉擔擔飯 $136 (7.2/10)創意十足嘅fusion飯,食落有啲似冬蔭功嘅味,同時又帶陣陣麻香,好惹味‼️而且辣度唔太勁,連平時食唔到辣嘅小編都接受到🤪蟹肉同蟹子份量頗多,撈埋啲飯令味道同口感更為豐富💕🤤------------------------------⭐️黑芝麻豆漿沙冰 $48 (7.7/10)
===========================

⭐️啖啖蟹肉擔擔飯 $136 (7.2/10)

⭐️黑芝麻豆漿沙冰 $48 (7.7/10)

芝麻控必點‼️🤤飲落黑芝麻味頗突出,有啲似沙冰版嘅芝麻糊🤣🤣後勁再有微微嘅豆香~好好飲💕
整體嚟講菜式幾特別,欣賞店家加入fusion嘅元素👍🤤店舖裝修亦好盞鬼,有唔少打卡位!
賣相:7/10

2021-04-26
午餐
  • 啖啖蟹肉擔擔飯
2021-04-28 80 浏览
💸No Money So Lonely😔 💛MAMADAY姊妹店「No Money So Lonely」最近於旺角TOP商場開張同樣大玩潮味復古浮誇風格 大量搶眼打卡位 掛滿名畫壁燈的卡廂 玩味燈箱配搭搶眼植物等 牆上寫上不少搞笑字句帶出香港人心聲 設計感十足 菜式也配搭新穎 大玩Fusion菜 菜名貫徹佢一貫搞鬼嘅風格啖啖蟹肉擔擔飯($138)呢個食落去有驚喜 份量好多有好多蟹肉同蟹子 似四川麻辣嘅味道 抵食當冬陰功遇上肉骨茶($58)真係冬陰功同肉骨茶嘅混合版🤣每樣味道都有啲感覺兩頭唔到岸😂🤔不過可能就係廚師想要嘅感覺喇沙掛麵配石斑大蝦($126)面嘅份量好少啲汁係比較稀感覺啲湯完全掛唔到落個面度但味道是ok 的整體來講空間好大 設計好刺激眼球💛 菜式亦好新穎 雖然食物質素唔算驚喜 但係會再回頭的🤭因為仲有好多有趣菜式未食同埋價錢唔貴🌝🌚🤡食裝修都抵
💸No Money So Lonely😔
💛

啖啖蟹肉擔擔飯($138)

呢個食落去有驚喜 份量好多有好多蟹肉同蟹子
似四川麻辣嘅味道 抵食

當冬陰功遇上肉骨茶($58)
真係冬陰功同肉骨茶嘅混合版🤣
每樣味道都有啲感覺兩頭唔到岸😂
🤔不過可能就係廚師想要嘅感覺

喇沙掛麵配石斑大蝦($126)
面嘅份量好少啲汁係比較稀
感覺啲湯完全掛唔到落個面度
但味道是ok 的

2021-04-27 49 浏览
炸番薯條佢個番薯感覺應該係靚貨,因為食落真係好香甜,唔係間間舖頭都做到。我唔係好點個醬都可以成盤食晒小食拼盤賣相睇落已經覺得好特別,入邊有薯條,尖椒,炸扎肉,同埋最特別嘅冬陰功團。當中冬陰功口感好特別,食落外脆內軟,同埋喺其他地方未食過。總括嚟講呢間fusion野食物質素唔錯,同埋有驚喜
炸番薯條

小食拼盤

總括嚟講呢間fusion野食物質素唔錯,同埋有驚喜
2021-03-22
2021-04-27 49 浏览
旺角T.O.P商場開張之後多左好多野食同打卡位😙 今日終於見到呢間「No money so lonely 」難得唔使等位,可能係Tea time 人比較少,對我黎講仲好,最怕同人迫😂 .主要想打卡影下相,又唔係好肚餓,所以叫左個pizza「青咖喱石斑魚比薩$128」好特別既配搭,感覺好fusion style ,香濃青咖喱配滑嫰既石班魚,餅底又夠晒脆身👍🏻另外小食就叫左半份「避風塘雞翼$68」,炸得香脆可口,香茅味較重,反而避風塘味不夠突出,不過不失咁。.飲品都算抵飲既,叫左杯特色茶「橙.檸檬片.香桃木.太陽花瓣.薑綠茶$42 」,個茶壺🫖夠特別,上茶壺下茶杯🍵,味道好Fresh+薑味重,女仔應該幾鍾意。
2021-04-24 75 浏览
Wtsapp時遲覆,講左幾點之後唔覆,以為ok,去到佢就話因為冇覆到所以你個booking取消😑大佬呀,有同冇你都講聲呀,唔覆搞到我哋好尷尬,唔想再黎,本身都好大期望,依家可以blacklist
因為餐廳個名有趣而bookmark 左 終於約到朋友去食💛 餐廳環境玩味感覺十足 岩去打卡😍 感覺似泰式fusion 菜 泰國的味道融合落意粉 pizza 之類 都幾新穎😙 好岩朋友每樣叫d 一齊share 食😛前菜方面:fried lemongrass chicken wings ($126)- salted egg flavour- cuminum flavourcold sweet & sour clam ($88)主菜方面:scallop pasta with olive picklest linguine ($128)crab meat sichuan dan dan rice ($136)飲品方面:caramel x black pepper coffee ($46)cold star anise x grapefruit x soda coffee ($46)cold caffe mocha ($44)(+10% charge)一句概括 前菜好好食 主菜一般般 飲品幾特別😆 中意泰國口味的話應該覺得幾唔錯😂前菜來講 個雞翼係單骨咁上 都幾方便食😙 咸蛋味雞翼恰到好處 唔會

前菜方面:
- salted egg flavour
- cuminum flavour
cold sweet & sour clam ($88)

主菜方面:

飲品方面:
cold caffe mocha ($44)
(+10% charge)

前菜來講 個雞翼係單骨咁上 都幾方便食😙 咸蛋味雞翼恰到好處 唔會話太咸太重味但夠香😋 孜然味雞翼聞都好香 食都好好食🤤 個凍蜆酸酸甜甜唔辣好食😆 簡單講就係泰式辣醬味凍蜆😂

主菜來講 個扁麵冇咩特別 欖菜都還可以😀 個蟹肉飯食到條脷麻麻的😳 麻辣來講佢唔辣但麻🤥 但啖啖蟹肉又幾正😛

飲品來講 都幾創新幾特別 可以一試😂 焦糖黑椒咖啡因為我冇攪勻🙈 一開始飲就普通咖啡 焦糖味唔多😬 但飲到落底就有黑椒味 辣辣地幾得意😳 凍八角柚子梳打咖啡唔太食到柚子味都唔覺梳打😗 不過八角味都幾重 咖啡味都苦同濃😬

整體來講覺得一般 可能口味唔太岩我🙈 不過餐廳環境好靚好岩打卡😍 價錢來講唔算抵食不過同朋友一齊share 試下就還好😛
fried lemongrass chicken wings (salted egg flavour & cuminum flavour)
cold sweet & sour clam
caramel x black pepper coffee
caramel x black pepper coffee
2021-04-15
cold sweet & sour clam
  • coldsweet&sourclam
  • friedlemongrasschickenwings(saltedeggflavour&cuminumflavour)