2021-09-26 46 浏览
今日同另一半去食fusion菜餐廳裝修好靚我哋兩個人但安排咗四人枱有木板圍住自成一格 傾計一流青咖哩石斑魚pizza從來未試過食呢一個配搭嚟到嘅時候聞到好香青咖哩味但又唔會太辣加上石斑魚脆口嘅pizza皮 另一半都話正肉食者沙律朱古力牛初初聽到個名有啲驚覺得朱古力同牛好似好唔match咁但食落去又冇一種好甜嘅朱古力味應該係加咗少少可可粉 所以叫朱古力牛分量大 牛肉都幾鮮嫩火山黃咖哩雜菜呢個黃咖哩雜菜上面用脆皮包住 上面再淋咗一大pat芝士醬側邊圍住法國麵包 麵包同脆皮沾上芝士醬同咖哩非常惹味不過呢個有啲辣 鍾意食辣嘢嘅人就要挑戰一下啦

今日同另一半去食fusion菜

呢個黃咖哩雜菜上面用脆皮包住 上面再淋咗一大pat芝士醬
側邊圍住法國麵包
麵包同脆皮沾上芝士醬同咖哩非常惹味
不過呢個有啲辣 鍾意食辣嘢嘅人就要挑戰一下啦
要慶祝Happy Friday收工去左旺角既No Money So Lonely,個餐廳名非常切合月尾既糧尾情況。提提大家,早到係冇用,職員叫你6點先好入去。No Money So Lonely主打西餐+東南亞fusion菜式,好有特色。一日既往,餐牌有沙律,比薩,前菜,意粉,飯,主菜,同甜品。餐廳大玩東南亞菜元素,連辣的心太軟都有。野飲都有好多選擇,有咖啡,茶,奶昔,沙冰,梳打。為切合月尾既糧尾情況,我哋一行兩人只係叫左兩個主菜分享。蜜味酸辣豬肋骨(半份) $138 另加一呢個蜜味酸辣豬肋骨仲可以揀全份$238,半份都有4支骨。餐牌寫明慢煮6個鐘,果然係一切即散,可以用刀叉食。雖然外圍有少少韌肉,不過我最欣賞佢帶唔少軟骨,好腍好好味,而大部份肉都嫩,仲有少少脆皮。味道方面都算蜜味,不過唔太酸辣,肉面仲灑上少少香草。伴碟有好多新鮮沙律菜,洋蔥絲,車厘茄,仲有藍莓,加左適量甜酸沙律醬,好健康。青咖哩石斑魚比薩 $128 另加一一上枱就聞到好香醬汁味。比蕯一開六塊,石斑魚非常迷你,不過似乎每塊比薩都有一件,塊塊都有得食。青咖哩味唔太出,不過食落居然有少少甜味,都幾好味。比薩上面有唔少真係幾

為切合月尾既糧尾情況,我哋一行兩人只係叫左兩個主菜分享。

蜜味酸辣豬肋骨(半份) $138 另加一

青咖哩石斑魚比薩 $128 另加一
青咖哩石斑魚比薩

一上枱就聞到好香醬汁味。比蕯一開六塊,石斑魚非常迷你,不過似乎每塊比薩都有一件,塊塊都有得食。青咖哩味唔太出,不過食落居然有少少甜味,都幾好味。比薩上面有唔少真係幾辣嘅黑色泰國小茄子,紅尖椒同車厘茄,最後灑上少量香草。餅底維持一貫水準,超薄脆,芝士都有少少拉絲。餐牌寫左有一隻辣椒,食落我就覺得有兩隻,真係幾辣。
青咖哩石斑魚比薩

今次坐左喺私隱度高啲嘅木材卡座,都幾有特色。餐廳處處都係打卡點,黎影相幾好。

2021-09-24
2021-09-23 31 浏览
•No Money So Lonely•餐廳每個角落都有玩味裝飾,特別係霓虹燈同攪笑嘅佈置令人忍唔住狂影相📸主打東南亞fusion菜式嘅menu有沙律、pizza、意粉、飯、甜品可供選擇,今次食呢個pizza好出色,好impressive😋🍕泰式肉碎豬頸肉比薩色彩繽紛的pizza 望見已經好吸引,餅底烤得香脆,邊邊位脆卜卜好正!Pizza加入泰式香料,食到陣陣泰式香葉味,感覺清新🌱粒粒豬頸肉彈牙有口感,搭配埋肉碎、芝士同辣椒,香辣惹味,味道層次豐富值得一試👍🏻🥑估你唔到咩味牛油果意粉牛油果好有心思整成花花造型好加分,醬汁creamy 帶點辣味,同牛油果又幾夾,清新之選👍🏼
•No Money So Lonely•

🍕泰式肉碎豬頸肉比薩

🥑估你唔到咩味牛油果意粉
2021-09-22 39 浏览
泰式肉碎豬頸肉薄飯($108)配泰式辣肉醬,真係有啲辣,特別配料有細粒辣椒🌶️仔,要小心食。豬頸肉大大粒,肥美,肉汁豐富,薄餅邊邊仍是脆,但必須趁熱食。🧸肉桂焦糖麻薯蘋果窩夫($98)藍色雪糕好吸睛,海鹽牛奶味窩夫充滿牛油和肉桂的香味,外層酥脆,內裡鬆軟,中層鋪滿肉桂蘋果,酸酸甜甜,伴碟有無花果、紅桑子......唔錯吖🍮有趣的幽默的餐廳,打卡位幾多,哈哈,笑一笑,世界更美妙😀
泰式肉碎豬頸肉薄飯($108)

配泰式辣肉醬,真係有啲辣,
特別配料有細粒辣椒🌶️仔,要小心食。
豬頸肉大大粒,肥美,
肉汁豐富,薄餅邊邊仍是脆,
但必須趁熱食。

🧸肉桂焦糖麻薯蘋果窩夫($98)

藍色雪糕好吸睛,海鹽牛奶味
窩夫充滿牛油和肉桂的香味,
外層酥脆,內裡鬆軟,
中層鋪滿肉桂蘋果,酸酸甜甜,
伴碟有無花果、紅桑子......唔錯吖🍮

有趣的幽默的餐廳,打卡位幾多,

哈哈,笑一笑,世界更美妙😀
2021-09-22 48 浏览
琴日又係我銅鑼灣食神微服出巡嘅時候,今日嚟到旺角呢個年青人為主嘅商場。嚟到呢間餐廳個名好搞笑,叫No Money so Lonely…反正要同沈大師商量過㗎大計!佢問我大市點,我話死都要升!人哋就升咗兩萬點,唔係港紙係美金。化番起身10幾萬點…唔印對唔住家庭/朋友。廢話就講完,講我成日講嘅揸車先,呢頭泊車都困難,我都係偷雞泊橫巷,外圍都有個露天號車場。都好多人泊去泊啦。嘢食都係叫咗招牌No Money so Lonely…乜乜乜為主,我可以講吓檸檬汁蜆幾多好食。其他正路,冇乜特別乜乜好食,總之都好食啦。嘢飲都幾特別,有幾特別自己睇圖片又到我最着重嘅服務時間,作為米豬年食評家,除了食物出品,我們都睇環境服務整體配搭,我就覺得嗰啲年青人。回想到有禮貌嘅,每每見到服務生,我都諗起我年青的時候,勤奮上進,為理想廢寢忘餐的影像。

💡 裝修別緻玩味濃西泰式fusion餐廳早幾日去完mamaday studio,已經覺得好有特色好靚,原來佢地仲有一間行fusion風嘅cafe,同樣走玩味濃嘅裝潢設計,擺脫左傳統泰國餐廳嘅懷舊風,真係好多打卡位,小編都忍唔住今次除左影野食,都影埋自己。🍽 冬蔭公大蝦比薩🍕🦐平時冬陰功就食得多,但係冬陰功pizza就真係第一次食。配料仲有少許車厘茄,蘑菇片,薄批pizza餅底邊邊位仲係脆,岩岩上枱熱辣辣時可拉起芝士絲,pizza食個陣甜甜酸酸味,有陣陣冬陰公香,但唔又唔覺得辣,加上每件pizza上嘅大蝦好爽口彈牙,真係食得好惹味😋🍽 記得抹嘴👄墨魚汁卡邦尼巴拿馬火腿意大利麵淨係聽個名就知幾特別啦🤣好濃嘅墨魚汁味,而且食落帶有鮮味,亦唔會太鹹。意大利麵將所有墨魚汁索曬入去,所以好夠味🍽 楓糖香蕉🍌肉桂奶昔賣相好精緻,杯上面放咗少少香蕉作裝飾, 香蕉味香濃,飲落幼滑,好飲食緊雪糕咁,而且有啖啖肉桂香味,推介!

💡 裝修別緻玩味濃西泰式fusion餐廳

🍽 冬蔭公大蝦比薩🍕🦐

食得好惹味😋

🍽 記得抹嘴👄墨魚汁卡邦尼巴拿馬火腿意大利麵

🍽 楓糖香蕉🍌肉桂奶昔

• 冬蔭公大蝦比薩
2021-09-21 145 浏览
啱啱新開嘅時候, 已經知道佢係Mamaday 旗下新開嘅品牌, 做泰式fushion菜, 但一直都無機會試😭 今次咁啱平日早嚟, 見到唔駛等位, 就一於試下!🤩.🌟啖啖蟹肉擔擔飯 $138呢個main dish 幾乎係openrice/ IG上必點嘅人氣主菜, 所以我地都決定一試!😍 擔擔飯因為有好多醬汁, 所以質地偏濕, 味道辣辣地, 好有四川擔擔麵嘅風味!🤩 再加上大量嘅蟹肉同蟹籽, 真係啖啖都好滿足!😚.🌟貧窮是寂寞拼盤 $78 (任選3款, $148 有全部)我地當日唔係好肚餓, 所以就叫咗細碟啲嘅小食拼盤, 點知嚟到發現份量都唔算話好細!🙈 我哋揀咗炸魷魚, 炸飯波同埋秋葵蝦~我最鍾意就係炸魷魚, 炸魷魚嘅炸粉一啲都唔厚, 魷魚亦都好有鮮味, 我覺得好食過大排檔🤪 之後, 就係炸飯波! 炸飯波真係令人好有驚喜! 唔怪得openrice都有好多人話要試下!🤪 出面係一層炸粉, 入面包住冬蔭功飯, 好惹味!! 秋葵蝦就正正常常, 蝦嘅份量都幾大隻! 整體每樣都有4舊, 兩個人食嘅話, 每人都可以食到2舊, 開心~ P.S.佢哋仲有比咗番茄醬同蛋黃醬你點, 令味道更有層次!🤩.木瓜
🌟啖啖蟹肉擔擔飯 $138
🌟貧窮是寂寞拼盤 $78 (任選3款, $148 有全部)
木瓜蜂蜜花椒 $52
係好新奇有趣嘅配搭!🙈 飲落去有啲似木瓜奶, 最特別既係, 每啖都會有花椒嘅麻香味做尾韻~ 令你真係有麻麻辣辣嘅感覺! 鍾意食辣又想試下新嘢嘅, 不妨試下呢杯呀!🔥
P.S. 佢地嘅裝修比Mamaday 更有玩味, 最鐘意係佢地嘅碟!
(💛💛💛💛💛為滿分)
味道:💛💛💛💛
價錢:💛💛💛
環境: 💛💛💛💛💛 (玩味🤩)
服務: 💛💛💛💛
Ig-able:💛💛💛💛💛
啖啖蟹肉擔擔飯
貧窮是寂寞拼盤
木瓜蜂蜜花椒
啖啖蟹肉擔擔飯
貧窮是寂寞拼盤
木瓜蜂蜜花椒
今日終於去人氣甚高既NO MONEY SO LONELY‼️‼️ @nomoneysolonely 令人期待既🇹🇭THAI x WESTERN fusion🦀Crab Meat Sichuan Dan Dan Rice ($138)呢個配搭都幾特別好吸引我同我朋友🥰材料方面夠蟹肉 有蟹籽 飯量都okay!不過個人覺得濕得滯 味道方面太辣 有少少太overpowering🙇🏻‍♀️🍟No Money So Lonely Combo ($148)呢個係一個好啱朋友既sharing platter😍 薯條 炸魚蛋 魚肉讓秋葵 好豐富既食物!唯一要小心太熱氣啊🙈🍹Avocado x Honey x Coriander ($52)清新得黎都好rich & creamy 健康又飽肚👍🏻🍹Maple Syrup x Banana x Cinnamon ($52)一個好classic既combination! 啱有sweet tooth既人 又係一杯好filling既飲品😄overall 食物都好味 係特別得黎又唔會伏既fusion菜😋不過個人覺得服務一般般啦 環境同新意都仲搭救到🙈好想快D再同朋友去覓食啊

清新得黎都好rich & creamy 健康又飽肚👍🏻

overall 食物都好味 係特別得黎又唔會伏既fusion菜😋不過個人覺得服務一般般啦 環境同新意都仲搭救到🙈好想快D再同朋友去覓食啊!

評分:

😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🌝環境: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💰價錢: 👍🏻👍🏻👍🏻
🙈服務: 👍🏻👍🏻
🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻

🍟No Money So Lonely Combo
🍹Avocado x Honey x Coriander & Maple Syrup x Banana x Cinnamon
🍟No Money So Lonely Combo
2021-09-21 31 浏览
平時去到美食林立嘅旺角,諗食咩都好難😬,今次近近地去試下喺T.O.P嘅No Money So Lonely,點知又有啲驚喜🤤,餐廳環境仲好靚🖼,坐得又舒服,啱哂一班朋友邊食邊傾計啊👬🏼👩🏼‍🤝‍👩🏻!🍲是日餐湯 今日lunch set 跟嘅餐湯係蘑菇湯,飲落有好濃嘅蘑菇香味😌。🍟原味炸薯條($18)Lunch set 再加嘅add-on,開頭以為係普通薯條,點知佢咁咬落去咁脆,配上蕃茄醬🍅,又幾好食喎!🍗香茅雞翼($68)雞翼有3種口味俾大家揀,分別係避風塘、鹹蛋黃及孜然味,今次我就揀咗避風塘,帶少少辣🔥,口感好脆,啲肉都好嫩👍🏻。🍚日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯($128)呢個炒飯好足料,夠哂兩個人食,有好多海鮮配料🦐,有蟹肉、蟹籽、蝦、八爪魚等等,每一啖飯都有好香嘅醬油味,配上新鮮嘅海鮮配料,味道一絕啊😋!值得推薦!🥤楓糖香蕉肉桂($52)飲品方面就叫咗個milkshake,飲落好清新,甜度唔會好假同過甜,佢仲有片香蕉🍌,肉桂都好出,想試下新奇野嘅你可以試下啦!

🍲是日餐湯

🍟原味炸薯條($18)

🍗香茅雞翼($68)

🍚日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯($128)

🥤楓糖香蕉肉桂($52)
2021-09-18 42 浏览
唔知大家係咪都係為左個名黎食😂 餐廳裝修都幾有特色 好多打卡位 菜式既presentation幾有創意 不過唔係好夠食😂淡淡蟹肉擔擔飯 $138應該係最多人叫同最受歡迎既菜式~偏辣 配料有蟹肉同埋蟹子 係就係幾特別 不過個飯有小小鹹 ,唔算多蟹肉蜜味酸辣豬肋骨 $116呢個係辣得黎又好野味既豬肋骨,超好食!煮得好lum同好入味,又易切,食落真係有酸酸辣辣既味🙋🏻有驚喜

淡淡蟹肉擔擔飯 $138

蜜味酸辣豬肋骨 $116

2021-08-19
2021-09-17 1425 浏览
今日我和朋友來到一間玩味裝修的餐廳,真是處處都是打卡熱點!位置:在旺角B2出口就是T.O.P.商場,搭扶手電梯上四樓,商場一個角落就是了!環境:在門口位置已經有相當的特色,右手邊是一個老虎頭上寫上店名的招牌,右手邊就是霓虹燈英文,餐廳幾個部分,每部分的裝修都不同,各有特色。首先是一間有藍光燈和玻璃反射的派對房,好像Team Lab展覽,真是好閃呀✨!其次是一個像居酒屋的角落,再者是泰式的風格、竹簾佈置、總之處處都是拍照位,這裡的佈置好像一個打卡館。服務:午市:是日餐湯:洋蔥湯,洋蔥煮得夠軟和已變得晶瑩通透,味道不會很濃。海鮮黃金炒飯$128配料豐富,有🍤蝦、蜆肉、🦑魷魚、🥚蛋絲、菇粒、洋蔥和豆角,有濃烈的飯香,應該也用秘製醬油炒過,所以很惹味,我很喜歡這碟炒飯,啖啖都是海鮮肉,魷魚味尤其突出。Select What You Like $108這是午市套餐,送是日餐湯或沙律,並提供多種選擇,是進化版的All Day Breakfast. 而朋友就選擇了法國麵包、黑松露炒蛋、泰芒果蝦蝦沙律和啖啖蟹餅。蟹餅是最好吃的,表面帶有焦香,切開可見絲絲的蟹肉,鮮味十足;之後是芒果夠香甜、蛋夠滑溜,配
今日我和朋友來到一間玩味裝修的餐廳,真是處處都是打卡熱點!

其次是一個像居酒屋的角落,
再者是泰式的風格、
竹簾佈置、
總之處處都是拍照位,這裡的佈置好像一個打卡館。

服務:

午市:

海鮮黃金炒飯$128

Select What You Like $108
蟹餅是最好吃的,表面帶有焦香,切開可見絲絲的蟹肉,鮮味十足;之後是芒果夠香甜、蛋夠滑溜,配麵包剛好,性價比高!

🥤兩款Milk Shake可以套餐價減20元!
🍓士多啤梨玄米$32
杯面貼上了士多啤梨片,外型吸引,喝起來忌廉味十足,我非常喜歡忌廉,正合我心意!雖然不能嘗到玄米,反而綠茶味和草莓味較突出,但一層層厚忌廉真是一流!

🫑苦瓜豆奶$32
這款好特別,是朋友點叫,豆奶味會重過苦瓜味,不多忌廉,喝到最後就發現了一片苦瓜,值得一試。
2021-09-15
  • 海鮮黃金炒飯
  • 士多啤梨玄米
2021-09-17 43 浏览
📌牛油果蜂蜜芫荽沙冰 (左)📌奶昔番薯愛話梅(右)芫茜味沙冰又估唔到幾好味一飲落口成件事好fresh ,一啲都唔重芫荽味就連我唔中意食芫荽都覺得正蕃薯愛話梅又估唔到幾夾但味唔夠濃 加上 佢唔係奶昔佢只不過係「蕃薯」鮮奶完全無左奶昔的感覺#btw唔中意餐廳唔問下洗唔洗走飲管📌青檸凍的蜆凍蜆幾得意 不過有啲沙撈埋泰式辣醬 係幾新潮 做前菜唔錯但蜆仔好細隻📌記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉原來墨汁同卡邦真係可以好夾!超好食😋 唯一挑剔係入面啲菇切到好似魷魚咁但我一舊都食唔到係魷魚🥺🥺🥺同想像有啲落差咁📌泰式沙律配滷水辣味豬手豬手好好食 但我食唔到有滷水味但加上個生蝦醬原來都幾夾沙律睇就好吸引 但辣到食唔到🥵🥵🥵呢道啲態度真係麻麻地我地放左個蛋糕係雪櫃點知佢地個雪櫃水浸咁事先無講不單止 仲好似好巴閉咁連一句唔到意思都無 但個盒浸到爛左!蛋糕盒都硬正 都可以浸爛🤷🏻‍♀️話就話義務佢地無負責 但真心如果知係咁我地唔會先入餐廳個雪櫃
📌牛油果蜂蜜芫荽沙冰 (左)
📌奶昔番薯愛話梅(右)

芫茜味沙冰又估唔到幾好味
一飲落口成件事好fresh ,一啲都唔重芫荽味
就連我唔中意食芫荽都覺得正

凍蜆幾得意 不過有啲沙
撈埋泰式辣醬 係幾新潮 做前菜唔錯
但蜆仔好細隻

📌記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉

原來墨汁同卡邦真係可以好夾!
超好食😋 唯一挑剔係入面啲菇切到好似魷魚咁

呢道啲態度真係麻麻地
我地放左個蛋糕係雪櫃
點知佢地個雪櫃水浸咁
事先無講不單止 仲好似好巴閉咁
連一句唔到意思都無 但個盒浸到爛左!
蛋糕盒都硬正 都可以浸爛🤷🏻‍♀️
2021-09-16
2021-09-16 23 浏览
今日同屋企人係旺角行街 順便就係旺角食埋晚飯~ 去左呢排好多朋友都有食既一間餐廳🍴 餐廳好搞笑 行走一個FUSION加復古路線!🤣🤣 佢個餐廳名都幾好笑🙈所以就吸引左我黎試😂蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵 $138呢個都唔錯 鮑魚有兩隻👍🏻 呢個價錢比到兩隻再加唔算好細隻 🥰都算抵架啦~ 不過唔好放咁多油好似好啲 因為食到底有好多油🥲 茄子加埋意大利粉口感都唔錯~啖啖蟹肉擔擔飯 $138估唔到呢個咁重花生醬味 唔會辣! 個人就覺得上面個個好食啲 雖然呢個飯都好足料🤣但花生味太重 食少少已經覺得好heavy.

蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵 $138

啖啖蟹肉擔擔飯 $138
呢間係under Mamaday既餐廳,一樣充滿玩味,裝修以暗藍綠色為主,牆上掛滿掛畫,分左3個area,加加埋埋地方都好大,都好多位。菜式特別,中西/泰西/西日fusion都有,不過唔少款式冇哂。✨味道77分,環境78分,服務72分。.🔸大阪章魚燒意大利粉($126)⭐️味道好似大阪燒章魚燒,估唔到同意粉係咁夾!扁意粉有咬口,大阪燒醬同沙律醬令意粉好開胃幾足料,有章魚,蝦,蜆,菜,蘿蔔絲,木魚絲,紫菜。醬汁方面,略嫌多咗少許。.🔸冬蔭公大蝦比薩($136)上菜熱辣辣,餅底薄又脆,芝士又拉絲,惹味!大蝦肉質堅彈牙鮮甜,上面放蒜蓉,味道似蒜蓉開邊蒸蝦,配料仲有少許車厘茄,蘑菇片,整體味道微微酸,唯獨有一邊既餅邊稍為燶dd。.🔸甜品師睡覺前想做的甜品($58)其實係Daily Cake,今日係抹茶朱古力夾心撻。抹茶味濃,唔會好甜,食完都幾飽肚。我會形容佢有7層,兩塊撻餅,一塊朱古力撻餅,每層夾住cream cheese同抹茶去整既醬。抹茶味較出,鹹鹹地既cream cheese 味唔太出,最頂係雲呢拿雪糕,同埋水果。
呢間係under Mamaday既餐廳,一樣充滿玩味,
裝修以暗藍綠色為主,牆上掛滿掛畫,
分左3個area,加加埋埋地方都好大,都好多位。

✨味道77分,環境78分,服務72分。
🔸大阪章魚燒意大利粉($126)⭐️
味道好似大阪燒章魚燒,估唔到同意粉係咁夾!
扁意粉有咬口,大阪燒醬同沙律醬令意粉好開胃
幾足料,有章魚,蝦,蜆,菜,蘿蔔絲,木魚絲,紫菜。
醬汁方面,略嫌多咗少許。
大阪章魚燒意大利粉

🔸冬蔭公大蝦比薩($136)
上菜熱辣辣,餅底薄又脆,芝士又拉絲,惹味!
大蝦肉質堅彈牙鮮甜,上面放蒜蓉,味道似蒜蓉開邊蒸蝦,
配料仲有少許車厘茄,蘑菇片,整體味道微微酸,
唯獨有一邊既餅邊稍為燶dd。
冬蔭公大蝦比薩

🔸甜品師睡覺前想做的甜品($58)
其實係Daily Cake,今日係抹茶朱古力夾心撻。
抹茶味濃,唔會好甜,食完都幾飽肚。
我會形容佢有7層,兩塊撻餅,一塊朱古力撻餅,
每層夾住cream cheese同抹茶去整既醬。
抹茶味較出,鹹鹹地既cream cheese 味唔太出,
最頂係雲呢拿雪糕,同埋水果。
抹茶朱古力夾心撻
2021-08-27
大阪章魚燒意大利粉
冬蔭公大蝦比薩
抹茶朱古力夾心撻
NMSL 位於旺角新年輕人聚腳點TOP商場的4樓 到訪前已對他抱有一定的期望 怎料他真的沒有讓我和友人失望🥰 餐廳裝潢的風格玩味很重 大走復古風 很適合打卡✨坐下後 店員便會奉上餐具、碗碟和飲用水以及菜單📜 菜單款式很多 分了前菜、主菜、甜品和飲料🍸很多創新的餐點每桌客人均有一壺飲用水 這一點值得讚賞 因為現在很多餐廳已不會主動提供飲用水〰️水帶點檸檬🍋和薄荷的味道 感覺清新墨魚汁卡邦尼意粉🍝 (可轉烏冬)意粉彈牙 粗幼適中 墨魚汁味道並沒有很出 反倒是忌廉和煙肉🥓的鹹味比較明顯Parma ham 中規中矩配上菜 層次也豐富一點 這個很好吃 我很喜歡💕Chef’s Choice 🍕 因為友人和我想試一下廚師發板的Pizza 於是便點了Chef’s Choice 反而這個便沒有這麼特別 裏面的配料基本是素的 就是一些蕃茄🍅、蘑菇、洋蔥🧅和芝士🧀 是薄披〰️小食拼盤🧆 可任選三款我們挑了薯條🍟、炸魷魚🦑、腐皮扎肉都很好吃 就是你可以幻想得到的味道🤣而我自己最喜歡的就是腐皮扎肉 抱歉 因為手機對焦不了🙈 腐皮扎肉非常厚身 但又不會是緊實的口感 相反是彈牙而且Juicy🤪配上外層炸得酥脆的腐皮 真

墨魚汁卡邦尼意粉🍝 (可轉烏冬)
意粉彈牙 粗幼適中 墨魚汁味道並沒有很出
反倒是忌廉和煙肉🥓的鹹味比較明顯
Parma ham 中規中矩
配上菜 層次也豐富一點 這個很好吃 我很喜歡💕
Chef’s Choice 🍕
小食拼盤🧆 可任選三款
我們挑了薯條🍟、炸魷魚🦑、腐皮扎肉
都很好吃 就是你可以幻想得到的味道🤣
而我自己最喜歡的就是腐皮扎肉 抱歉 因為手機對焦不了🙈 腐皮扎肉非常厚身 但又不會是緊實的口感 相反是彈牙而且Juicy🤪配上外層炸得酥脆的腐皮 真的好好吃😛
雙拼雞翼 (孜然+避風塘)🐔
雞翼是單骨雞翼 兩隻味道也是大家可以幻想的味道 沒有特別 可能鹹蛋黃口味會跟出彩一些〰️ 而且單骨雞翼有一個缺點,就是沒什麼肉的質感 只有皮和骨頭吧〰️對於肉食愛好者便可能沒那麼吸引🙈
食物味道不錯 亦很欣賞店家有用心設計餐單和店家的裝潢🥰 衛生環境也不錯 餐具也不會油膩👍🏻 大部份店員態度也是有禮和親切 只有一位是比較惡劣 可能她當天心情比較差吧〰️
2021-09-08
  • 墨魚汁卡邦尼意粉