2022-11-29 112 浏览
同朋友喺旺角行完top,就一於睇吓裏面有咩餐廳搵食,結果比呢一間Cafe既名吸引咗,見到入邊餐廳環境好特別,有兩個山洞位,可以打卡,加上佢哋嘅野食唔貴,又幾靚,一於試吓!🎈 記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配香煎帶子必食!三粒帶子都煎得好香口,好厚身,墨汁亦都好香濃,意粉亦都好入味,成個配搭好夾!🎈 夏威兒果粒茶飲得出有洛神花、菠蘿同埋玫瑰嘅味道,茶底香濃,好解渴,食完甜品飲呢個一流!🎈 士多啤梨玄米奶昔打卡首選,佢上面鋪滿玄米既cream,cream質地厚身,有少少似奶蓋嘅感覺。士多啤梨奶昔味道好濃郁,飲得出士多啤梨嘅鮮甜味道,甜度適中,小朋友都啱飲!🎈海鹽焦糖脆脆芝士蛋糕蛋糕上面鋪滿我最鍾意嘅焦糖脆脆同埋焦糖醬,芝士蛋糕質地較軟身,有香濃芝士味,香甜而不膩😍

🎈 記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配香煎帶子

🎈 夏威兒果粒茶

🎈 士多啤梨玄米奶昔

🎈海鹽焦糖脆脆芝士蛋糕
又窮又孤獨似乎係人生最痛苦嘅境界,no money so lonely將資本主義社會嘅慘況以搞笑嘅quotes呈現,一貫mamaday系列嘅鬼馬抵死風格,處處都係relate到嘅笑位。菜式以fusion泰菜為主,今次好彩地坐到有聖誕裝飾山洞位,happy^^。𖦹 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 $158聞落似上海粗炒,極香;食落就係擔擔麵嘅味,不過花生粒同麻醬包住嘅係飯而唔係麵,配上大量蟹肉絲,口感超豐富。𖦹 脆炸五花腩 $128五花腩經二十四小時醃製後再油炸,入味酥脆,似食緊台灣便當嘅炸排骨without嚿骨咁,邪惡之最,所以伴上海量沙律菜減低中家嘅罪惡感。𖦹 冬蔭公大蝦比薩 $142餅底薄脆,大蝦肉質彈牙,每塊pizza上面都有一隻,食嘅時候透出陣陣嘅冬蔭公嘅酸辣味,非常惹味!

𖦹 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 $158

𖦹 脆炸五花腩 $128

𖦹 冬蔭公大蝦比薩 $142

2022-11-24
  • 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯
  • 冬蔭公大蝦比薩
  • 脆炸五花腩
2022-11-27 83 浏览
今日去了旺角一間很別緻的餐廳。這間餐廳用了很多花草,動物擺設和燈飾等做裝飾,每個卡位都有不用的佈置,非常用心,打卡一流。我們點了兩個午餐-泰式全日早餐有沙律菜,黑松露炒蛋,焗薯仔,煙三文魚和2隻炸蝦,用了甜薄餅取代了多士,表面還塗上朱古力醬,非常豐富。-羅望子虎蝦意粉有兩隻煎香的大虎蝦,扁意粉用了羅望子醬做醬汁,酸酸甜甜,還有少少辣味,十分醒胃。-青檸梳打 不太甜,酸酸甜甜,口味清新。-熱蜂蜜紅茶味道香甜。

我們點了兩個午餐
-泰式全日早餐

-羅望子虎蝦意粉

-青檸梳打
不太甜,酸酸甜甜,口味清新。

-熱蜂蜜紅茶
味道香甜。
2022-11-25
2022-11-24 78 浏览
上網睇呢間原來係Mamaday既姊妹店,所以無論menu定裝修風格都比較相似,但呢間係食泰國菜既。裝修好正,好多地方都好適合打卡❤Set lunch包餐飲同沙律或湯嗌特飲仲會有優惠🤭餐湯係南瓜湯冬蔭功海鮮炒飯冬蔭功海鮮炒飯好多配料份量亦唔少炒飯粒粒分明但又唔會好乾👍🏻雖然係冬蔭功但辣味就冇乜可以安心食用🤭泰式燒春雞(半隻)燒雞好嫩滑juicy ,配個香茅油飯好特別好match❤泰啡好特別有陣陣香茅味👍🏻👍🏻👍🏻而且唔會好甜楓糖香蕉肉桂奶昔肉桂同香蕉味濃好飲❤另外仲加配左薯條薯條炸得好好夠乾身,調味再咸少少就好喇❤

Set lunch包餐飲同沙律或湯嗌特飲仲會有優惠🤭
餐湯係南瓜湯

冬蔭功海鮮炒飯

泰式燒春雞(半隻)
燒雞好嫩滑juicy ,配個香茅油飯好特別好match❤

泰啡好特別
有陣陣香茅味👍🏻👍🏻👍🏻而且唔會好甜
楓糖香蕉肉桂奶昔
肉桂同香蕉味濃好飲❤

另外仲加配左薯條
薯條炸得好好夠乾身,調味再咸少少就好喇❤
2022-11-19 95 浏览
之前喺旺角行街見到呢間餐廳裝修好特別,玩味十足,呢幾日突然間想食泰菜一於去試試好唔好食定虛有其表。雖然變咗0+2,暫時都係未敢去泰國住,唯有繼續喺香港搵吓好食嘅泰菜,感受下異地嘅風情。入到餐廳環境好闊落,都算好多打卡位同埋佈置裝飾!見到隻碟發現係MAMADAY姊妹店,唔怪之得個感覺咁熟悉!今次叫咗泰式ALL DAY BREAKFAST($128)同燒春雞($122),呢個價錢看似不便宜,但其實已經包埋嘢飲仲有餐湯或者沙律,叫latte或者青檸梳打即刻好有feel!All day breakfast 香蕉班cake,天婦羅蝦煙三文魚雜菌奄列夠哂protein,好食之餘又健康!燒春雞一切開就見到肉質嫩滑,完全唔會燒到乾柴,醃料恰到好處仍然雞有雞味,加埋泰式甜辣醬,呢個好出色!跟餐仲可以加少少$叫埋薯條!估唔到黎到勁大份,炸得香脆之餘係我最愛既粗薯條!雜菜湯超足料亦好有住家風味,沒有加入薯粉,或者增稠劑,飲埋杯凍飲好好享受一個悠閒嘅下午😝—————————————————No Money So Lonely (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406

—————————————————

No Money So Lonely (旺角)
旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #旺角美食 #泰菜
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2022-11-14
2022-11-16 106 浏览
之前聽個名已經覺得好正😂未黎之前上網冇睇過餐廳座位designs,一黎到覺得勁靚🫠平時好少影環境的我忍唔住影咗幾張人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 人人都嗌,你估人人都想嗌咩xd但我真係想嗌(・・;)蟹肉份量好足,再有啲蟹籽鋪係面!花生味好重~而且辣辣地,真係有食擔擔麵嘅feel🤣記得抹嘴啊墨汁卡邦尼意粉配香煎帶子呢個又幾好食!意粉煮得啱啱好而且好掛汁!帶子煎得好出色,帶子唔腥而且唔會煮到過乾,夾埋勁好食!

之前聽個名已經覺得好正😂

人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯
人人都嗌,你估人人都想嗌咩xd

記得抹嘴啊墨汁卡邦尼意粉配香煎帶子

2022-11-15 87 浏览
✨No Money So lonely店名真係同我好貼切 月光族🌝餐廳係MaMaday 姊妹店黎既第一次食MaMaday覺得好合我味所以就再黎try try佢啦🤗✨NMSL Pizza$112隨機發出唔同配料既pizza咸咸地甜甜地咁既味都特別辣辣地加埋蟹肉 份外惹味👍🏾✨啖啖蟹肉擔擔飯$138其實擔擔飯就真係第一次食只不過名有相似 同麵係兩回事黎既✨貧窮是寂寞併盤$148(full)眼闊既我最鍾意唔同既小食所以併盤就岩晒啦😝唔同小食都有3-4件每款都炸得岩岩好 令人胃口大開✨如果沒有窩夫我會很寂寞$118食完正餐 點可以沒有甜品⁉️窩夫都好出色 好軟熟再配合雪糕 一流
✨No Money So lonely

辣辣地加埋蟹肉 份外惹味👍🏾

✨啖啖蟹肉擔擔飯$138
其實擔擔飯就真係第一次食
只不過名有相似 同麵係兩回事黎既

✨貧窮是寂寞併盤$148(full)
眼闊既我最鍾意唔同既小食

再配合雪糕 一流
2022-10-03
  • 如果沒有窩夫我會很寂寞
2022-11-14 4781 浏览
TOP商場開業咁耐從來都認真行過,雖然入面係好多商舖,但覺得個間隔麻麻地🫣所以都唔會話想入去搵食😆今日俾朋友捉咗入去食Lunch,佢話有間餐廳環境好靚,野食都好似好正,想去試☺️上到去我真係眼前一亮👀👀估唔到呢間餐廳咁大間,仲要係有唔同特色既Area🤩🤩🤩餐廳安排咗個勁靚嘅位俾我哋坐嘆住杯咖啡,勁有feel我又係咁相機📷食先☺️佢哋個lunch set可以揀餐湯或沙律🥗同跟埋飲品羅望子虎蝦意粉🍝 $128呢個意粉味道特別,利用羅望子加上其他配料調味,味道酸酸甜甜,寧舍開胃👍虎蝦大大隻啖啖肉😋下次可以再encore🤤🤤椰香咖喱雞Pizza🍕呢個pizza材料勁多,皮勁薄!拎上手個pizza都頂唔住d料😂😝😝食落唔唔會好滯,啖啖椰香,而且雞肉都幾嫩口,幾好食😋迷你拼盤貪心嘅人總係會食拼盤😉貪佢夠多元化🤣🤣呢個拼盤有成三款食物,我只係知道其中一款係春卷🤭不過全部都岩我口味,香脆可口👍👍其實佢哋仲有甜品食,可惜lunch time食唔到咁多嘢,所以唯有下次再點甜品😝😝佢個環境真係值得無限次encore, 十分推介大家😍😍📌 No Money So Lonely (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P

餐廳安排咗個勁靚嘅位俾我哋坐
嘆住杯咖啡,勁有feel
我又係咁相機📷食先☺️
佢哋個lunch set可以揀餐湯或沙律🥗同跟埋飲品

羅望子虎蝦意粉🍝 $128

椰香咖喱雞Pizza🍕

迷你拼盤

📌 No Money So Lonely (旺角)

#西式餐廳 #泰國菜 #環境一流 #可以encore #top #mkfood #旺角美食 #美食推介 #打卡一流 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #internationalcuisinefamily #Internatiinalfoodiesunite #foodie #hkblogger
2022-11-11
午餐
  • 羅望子虎蝦意粉
  • 迷你拼盤
  • 椰香咖喱雞pizza
這家店是某一次逛街意外發現的店,場地很寬敞,座位分散了兩個區域,到處也有打卡點,而且食物也很有驚喜!泰鍾意青檸凍的蜆 $88這個凍蜆當前菜來吃一流!加了青檸和泰式醬汁之後把蜆的鮮味提升,口感更有層次!煙三文魚秘製泰式海鮮醬意大利麵🍝 $132這個相對來說就沒有很亮眼的感覺,就是一個加了煙三文魚的海鮮醬意麵😂日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油撈飯🐷 $136這個豬軟骨聲稱慢煮四小時,確實煮得挺入味的,配上豬油攪拌而成的米飯超香!實在太邪惡了!泰式烤魚🐟 $198這個烤魚不得了!用上班蘭葉+香蕉葉+檸檬葉,用上紙包魚的做法配合秘製泰式香料製作而成,一打開時已經聞到很香,然後魚汁都被香葉包裹着,所以吃起來超鮮嫩多汁!詢問過店員魚是用上赤魚,不算多刺,這個烤魚我超喜歡!🫶🏻草莓玄米奶昔/番薯紫薯話梅奶昔🥤 $58本來以為這種配搭味道不怎麼樣,可是喝起來完全沒有違和感,番薯紫薯話梅奶昔則比較有咬口,因為有番薯泥在裏面,兩杯的味道還是不錯的👍🏻又被我發現多一間寶藏餐廳,趕快衝呀!No Money So Lonely (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-

泰鍾意青檸凍的蜆 $88

煙三文魚秘製泰式海鮮醬意大利麵🍝 $132

日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油撈飯🐷 $136

泰式烤魚🐟 $198

草莓玄米奶昔/番薯紫薯話梅奶昔🥤 $58

又被我發現多一間寶藏餐廳,趕快衝呀!

No Money So Lonely (旺角)
2022-10-12
  • 士多啤梨玄米奶昔
  • 青檸凍的蜆
  • 泰式烤魚
2022-11-08 214 浏览
菜式名好有gimmick,裝飾亦都好有心機,但現場感覺地方D逼。有book台。唔建議又食正餐,又食甜品,冇咩可能好好咁去享受食物。Pizza 同火山咖喱味道ok,但唔夠熱,只可以話暖暖地。重有半個鐘多d,個待應直接拎個雪糕過黎,呢個行為真係好差。個正餐都未食完。明白餐廳想趕第二輪生意,但基本禮貌係應該提醒客人先,而唔係直接上菜。其他甜品都算,雪糕黎,放一陣都溶哂,所以係唔建議。員工好用心幫公司趕第二輪生意,時間未到,會催你,送上句”用餐時間得返10分鐘嫁咋,你地執埋野差唔多”。間餐廳格局設計唔得,中間好窄既走廊,待應行黎行去好易同客人相撞。轉身左右望下朋友係邊果d,差d同待應相撞,之後畀佢粗言問候。好似去左食澳牛咁。食物唔算差,但gimmick野都係打卡,但呢個咁趕既時間同服務真係好難去好好享受食物。或者諗定食咩再揀一兩樣野食好,叫多d野反而冇時間食。
菜式名好有gimmick
Pizza 同火山咖喱味道ok,但唔夠熱,只可以話暖暖地。

2022-10-08
2022-11-07 270 浏览
放假約左朋友來到旺角食飯揀左呢間旺角好出名又特別既餐廳No money So lonely聽個名已經覺得夠晒盞鬼了🤣🤣未黎之前上網睇過餐廳既座位已經睇中左圓形位置呢個位餐廳只有兩張 最好提早訂定了🙈好特色又自成一角的感覺🌿🍃-同朋友各自叫左一飯一麵share食啲名超級過癮👇🏻大板燒配章魚海鮮意大利麵 $128人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 $138果薑綠茶 $46-個人喜歡大板燒意大利麵多啲😋而朋友側喜歡蟹肉飯🫣不過我地都覺得配料太少 有多啲配料會更完美 但整體都係有★★★★★🤤
放假約左朋友來到旺角食飯
果薑綠茶
大板燒配章魚海鮮意大利麵
  • 大阪章魚燒意大利粉
2022-11-07 58 浏览
旺角行商場見肚餓,見到有隻老虎喺門口,望入去餐廳環境又幾有特色,於是就試一試佢。餐廳以泰菜為主,但同傳統既又有啲唔同,種類選擇都好多。冬陰公海鮮炒飯 $116酸酸辣辣既炒飯,同港式既唔同,飯粒比較濕,但呢個效果更好,加上香濃既冬陰公湯味,配料亦非常多,辣味剛好。羅望子虎蝦意粉 $126用上扁意粉,非常掛汁,虎蝦爽口彈牙,好大隻,配料有菇同洋蔥,好有口感,醬汁都有少少辣味,好有泰式風味。炸薯條 $18跟套餐可加錢叫不同既小食,咁就叫左個炸薯條過下口癮,雖然係炸薯條,但一啲都唔馬虎,夠熱夠香脆,除左茄汁仲有蛋黃醬,非常抵食。

冬陰公海鮮炒飯 $116

羅望子虎蝦意粉 $126

炸薯條 $18
呢間no money so lonely係mamaday啲姊妹店,風格都差不多,餐廳每個角落都可以打卡。今次去食嘅午餐當然無散叫咁貴,每個午餐都跟餐湯/沙律+主菜+飲品,但味道係只屬一般。🔸冬蔭公海鮮炒飯(💰116)(6.5/10)冬蔭公味唔係太出,濃烈啲會更好。所謂嘅海鮮炒飯只有魷魚幾粒,同勁細粒嘅蜆幾粒。太吝嗇了吧?🔸椰香咖喱雞比薩(💰112)(6.5/10)比薩有黃咖喱薯蓉,雞聛肉,洋蔥,辣椒,菠菜,椰絲,芝士。料都算多,但外觀麻麻,餅底唔夠脆,亦無乜咖喱味。🔸唐揚魷魚(💰28)(7/10)不過不失之作,同普通炸魷魚圈咁。餐廳成個lunch hour都無乜人流😖大概因為係價錢唔算平,食物又普通。揀泰國菜都未必會揀佢。Overall評分: 6.5/10

🔸冬蔭公海鮮炒飯(💰116)(6.5/10)

🔸椰香咖喱雞比薩(💰112)(6.5/10)

🔸唐揚魷魚(💰28)(7/10)
不過不失之作,同普通炸魷魚圈咁。

Overall評分: 6.5/10

餐廳位於TOP,位置方便!之前行過睇餐牌覺得幾吸引已經決定要揾機會食,今日終於嚟到,睇到「繼續無錢呻吟有錢身痕」呢啲甘正嘅caption,果然無失望!裝修非常有心思,裝飾長木枱搭配籐椅,泰式休閒風令客人好放鬆。另外仲有特別木系廂座,以木板打造出一個大圓拱空間,田園風裝飾加上浪漫燈飾,點影都靚!牆上仲有多幅玩味「世界名畫」,門口有大大個打卡位,記得影夠先走!泰式全日早餐($128)有焗薯、天婦羅蝦、煙三文魚、雜菌奄列同香蕉班戟,配搭特別又非常豐富!連皮焗薯特別有半切片,入味之餘亦更易熟,外面焗到香,薯肉軟綿!天婦羅蝦炸到超香脆,但入口唔會過份油膩。個人尤其鐘意一眾鹹品之中嘅香蕉薄班戟,表面淋上朱古力醬加上香草,食落香軟!椰香咖喱雞比薩($112)薄餅底烤到香脆,軟身雞絲、爽脆洋蔥加上黃咖哩薯蓉,幾特別嘅多重口感,入口有少少辣但唔太食辣嘅朋友都接受到!唐揚魷魚($32)呢度嘅炸物真係幾出色,酥脆香口,蘸少少沙律醬,好滋味!跟餐飲品我哋就揀咗青檸梳打、拿鐵,latte香滑順喉,青檸梳打就清新解渴,好啱食泰菜嘅時候飲!

泰式全日早餐

椰香咖喱雞比薩
唐揚魷魚
Latte
2022-11-02 52 浏览
行過商場被餐廳名吸引去睇睇餐牌係食咩東東🧐原來係特色fusion泰菜 菜名都好生鬼😛叫左個水牛城芝士雞翼 係單骨雞翼黎既醬汁味道較咸香 滲住淡淡既芝士味雞翼較香脆 調味都唔錯炸五花腩 有沙律菜伴碟肉炸得恰到好處 唔會太乾 咬落仲有小小肉汁既仲有好似用蘋果打成蓉既汁可以點墨汁帶子卡邦尼扁意粉反而呢個調味較輕手 而且墨汁略嚴蓋過卡邦尼既味道呢個係其中一個少有無咩泰feel既菜式小朋友都岩食既pizza因為有小朋友而大部分主菜都係辣既 所以叫多個pizza試下餅底係脆薄底 有一層薯蓉再鋪上其他配料味道酸酸甜甜都幾好芒椰奶沙冰椰奶味重 芒果都夠甜而且沙冰打得夠綿滑 呢杯有驚喜加分:因為同小朋友一齊 reception姐姐問要唔要BB櫈坐低後有位哥哥主動提供小童餐具除此之外店員服務都好好
行過商場被餐廳名吸引去睇睇餐牌係食咩東東🧐
原來係特色fusion泰菜 菜名都好生鬼😛