2018-10-28 426 浏览
鋪頭位於天橋附近,地鐵出口行2分鐘就到啦。閒日朝頭早去到冇咩人,兩個人就坐咗出面戶外嘅位置,好多植物,呢個天氣都幾舒服。行入鋪頭點餐,成間鋪頭裝修得好外國風情叫咗一份漢堡包連薯條套餐加一杯呢度最出名嘅chocolate mike shake!!杯mike shake飲完真係好罪疚感😂😂😂完全係飲緊一杯溶解咗嘅朱古力雪糕!好好味但超肥!個套餐漢堡包都好好食、又唔貴,百零蚊就有啦。呢個天氣呢個環境真係超值!
鋪頭位於天橋附近,
地鐵出口行2分鐘就到啦。
閒日朝頭早去到冇咩人,
兩個人就坐咗出面戶外嘅位置,
好多植物,
呢個天氣都幾舒服。
行入鋪頭點餐,成間鋪頭裝修得好外國風情
叫咗一份漢堡包連薯條套餐
杯mike shake飲完真係好罪疚感😂😂😂
完全係飲緊一杯溶解咗嘅朱古力雪糕!
好好味但超肥!
個套餐漢堡包都好好食、
又唔貴,百零蚊就有啦。
呢個天氣呢個環境真係超值!
2018-10-23
2018-10-22 520 浏览
星期日想搵間chill啲既餐廳食Brunch!一行四人約左12點食NOMILKSHAKENOLIFE。餐廳不接受訂座,只接受WALKIN。地點十分方便,香港大學站B出口,一出就會見到間餐廳牆身寫住NMNL,好容易搵到。12點去到要等位,但餐廳細心安排左表格比你填名、留電話,唔洗傻更更企定定係到。餐廳設有屋外立食,有一張長高枱係室外,唔介意既話可即時「入座」。但我地都選擇等坐位,大概等左15分鐘之後就有位。不過餐廳好細,四個人要迫係一張長櫈,四人枱只係兩張櫈仔。餐廳安排座位經驗不太理相,反而兩人可以坐大枱,呢方面有待改善。餐牌都頗多選擇,一共柯打左三樣咸食,signature dish 「CRAZY CHEERS CHEESE」、CRAB MEAT AVOCADO CROISSANT、BUFFALO CHICKEN BURGER W/ FRIES。三樣都好好食,芝士三文治睇得又食得,啲芝士多到爆哂出黎,加埋pesto sauce,為清新、惹味、邪惡之選。芝士味頗濃,據說芝士是溝左藍芝士,但一啲都食唔出平時藍芝士既濃烈氣味,同行朋友一致認同呢個最好食。本身唔太好牛角包既我試左一小舊牛角A

本身唔太好牛角包既我試左一小舊牛角Ahhahaha🤣have a good one folks💛💛💛包,牛角包唔會太油,都算脆口,Creamy既牛油果加蟹肉呢個組合無得輸,餡料份量足,所以都決定比好評

最後係漢堡包,Buffalo chicken醬汁做得好好,炸得脆身又唔乾,包既質地似potato bun,整體黎講又係惹味之選,好評!

Milkshake

飲品方面梗係柯打milkshake
1. PEANUT BUTTER W/ CHOCOLATE
2. OVALTINE
3. OREO
4. CHOCOLATE
喜愛次序如上!飲第一款好濃花生味但又品會太甜,無「假奶」味!好似見到小店係用明治奶,真材實料!另外兩款都稍稍遜色,味道品夠出,如果OREO味可以再濃啲就PERFECT池啦!
四個人一人一杯奶昔加三個咸食已經飽到上心口!建議奶昔可以share,如果唔係都幾漏

PS: 餐廳全自助,由柯打、清理都要自己黎。食物出餐速度慢,小店廚房兩人工作,出齊你柯打既食物先會叫你拎,所以要食就要有點兒耐性!
2018-10-21
Milkshake
2018-10-04 621 浏览
No milkshake no life 🥤個名店吸引咗去openrice 睇吓佢食d咩?🤔果然一睇完d相好吸引我即刻要去😬好彩嗰日可能落大雨,而且我12點左右已經去到,所以唔需要等位✌🏼店內坐位亦唔多,有個全開放式廚房,佈置都幾得意。🥤叫咗peanut butter chocolate milkshake 🥜🍫🥤, 可能實在太耐無飲milkshake, 真係好正👍,又夠濃味,真係忍唔住不停啜😆🤤🍔叫咗個BBQ double cheese chicken burger, 老實無咩特別🥪叫咗個mushroom grilled cheese 🧀 ,d芝士比想像中少,影唔到芝士拉絲feel, 少少失望,不過味道okay👍最後忍唔住叫多杯coffee Oreo milkshake 🥤, 個人覺得peanut butter chocolate milkshake 正好多🤤

2018-09-01
午餐
2018-09-08 550 浏览
食物一般 枱只有8個位 其他要坐側邊位 如果肥ge 我勸你5好黎 見到枱客有人走 想轉上枱坐都難 要等岀面無人等先可轉枱 可惜岀餐時間要成20分鐘 工作人員態度又差 貼錢買難受 一次就夠
2018-09-03 649 浏览
芝士+拉絲+奶昔=罪惡感100%相信沒有人能抵抗邪惡的誘惑,正所謂肥死人不償命,這天來到了西環的NMNL,就是要一嘗主打的拉絲多士和奶昔。當日入座時間為平日12點左右,眼見半小時內已經客滿。裝修走美式風格,非常 “IG able”。店內有一半空間預留給廚房,加上店鋪面積小,目測只能提供15個座位。用餐環境擁擠,客人除了需要搭檯,靠牆的座位更加需以高凳當餐桌,你可以說是藝術、是設計,但更多的是因為空間不足而帶來的不便。「Crazy!Cheers!Cheese」加入了紅菜頭而製,粉紅色的外表和拉絲效果非常吸睛。多士表面撒上了椰絲和香料,裡面則塗滿了香草醬,味道不會太單調。多士份量絕不能小看,由於裡面加入了大量芝士,所以吃半份就已經很膩,加上即叫即製,多士烘的鬆脆,吃完喉嚨馬上紅腫,亦導致小妹我第二天獲得暗瘡兩粒(苦笑)而奶昔確實是誠意之作,對比以前在其他美式漢堡店喝到的奶昔更足料更濃稠,差不多每口都能喝到花生醬。到底這一頓的卡路里要花多少時間才能消耗掉?不敢想,也不願想,還是吃完再算罷了!餐牌:
芝士+拉絲+奶昔=罪惡感100%

當日入座時間為平日12點左右,眼見半小時內已經客滿。

裝修走美式風格,非常 “IG able”。

Crazy!Cheers!Cheese

Peanut butter  chocolate  milkshake

餐牌:
2018-08-29
2018-07-30 747 浏览
I received so many inbox msg to ask about the address of this amazing cafe which serve super rich, milky , favourable #milkshake and super cheesy evil French fries 🍟 ! Its really small cafe which can mac fit 12 ppl, located up the slope from HKU station exit B. It's mainly self-served and cash only. You better be an early bird if you want a seat there!Recommend menu: • Almond caramel milkshake • Peanut butter milkshake • Buffalo chicken burger • Avocado crab meat croissant • Cheesy fries

Recommend menu:
• Cheesy fries
2018-07-29
  • Peanut  butter  milkshake
  • Cheesy  French  fries
  • Avocado  crab  meat  croissant
2018-07-21 749 浏览
本人講咗好耐好耐好耐想去食,終於去到啦!因為香港好少地方專做milkshake之餘,好少地方有peanut butter milkshake!而peanut butter milkshake係本人最愛啊,所以一定要來食一食飲一飲。因為前面都有d輕熟女係到排隊入去食野打卡,所以本人都無謂阻住佢地啦,所以我就買外賣,係店旁既長枱到食。叫咗一杯milkshake一個grilled cheese,一百廿幾蚊,都算偏貴。但!係!為咗完成一日港女任務,哼,錢,本人比得起啊!等咗15分鐘左右就有得食啦~~~~~~呢間野其中一個最大既賣點啊 當然係佢個包裝啦!閃靈對孖妹真係可愛到好想拎個袋返屋企。{mushroom grilled cheese}因為即叫即整,加上天氣好好,所以好熱好熱。好濃好濃既芝士,好足料既磨菇,最重要既係入面仲有好鮮甜既洋蔥,令到件事唔會得cheese,唔會過鹹。好好食。不如grilled cheese呢家野,你知幾多油嫁啦。所以兩個人share一件就比較好。(不過腸胃唔受得太油既就小心,本人因為腸胃唔受油所以屙到傻咗)(但放心,唔係唔衛生,個廚房都幾開放,睇
本人講咗好耐好耐好耐想去食,終於去到啦!

因為前面都有d輕熟女係到排隊入去食野打卡,
但!係!為咗完成一日港女任務,哼,錢,本人比得起啊!
等咗15分鐘左右就有得食啦~~~~~~
呢間野其中一個最大既賣點啊 當然係佢個包裝啦!
閃靈對孖妹真係可愛到好想拎個袋返屋企。
mushroom grilled cheese
{mushroom grilled cheese}
因為即叫即整,加上天氣好好,所以好熱好熱。
令到件事唔會得cheese,唔會過鹹。好好食。
不如grilled cheese呢家野,你知幾多油嫁啦。
所以兩個人share一件就比較好。
(但放心,唔係唔衛生,個廚房都幾開放,睇到晒,乾淨既。)
peanutbutter choco milkshake
{peanut butter milkshake}
戲肉來啦!係本人最愛啊!
拿,一入口會覺得係同超市入面隻朱古力花生醬一樣味。
好濃既花生香,朱古力唔會太甜,真係好足料。
聽說一杯milkshake店員會落三球雪糕,that is crazyyyyyy
不過都係果句,同人share會好d。
自己一個飲會太滯。

總結,好食,外國人口味(啫係有點肥膩)
但係肥一次半次本人覺得無所謂啦!
同埋如果唔洗打卡其實可以係門口食
別有一番風味(前提係唔怕熱!)
2018-07-21
15 分钟 (外卖自取)
mushroom grilled cheese
peanutbutter choco milkshake
於平日下午一時與友人到達餐廳,門外有大約五組食客在輪候。於等候20分鐘內被安排入座。餐廳裝修風格有特色,但位置較少,只有十來個座位。我們叫了芝士三文治,辣薯條,煙肉pancake以及雜莓奶昔。食物很快便煮好。芝士三文治有大量拉絲芝士以及香草醬,味道不錯只是有點滯。辣薯條加煎蛋味道不俗,但食落味道偏鹹。煙肉pancake與期望中的相若但也是有點鹹。雜莓奶昔味道普通但可以一試。總括而言食物都是可口的。但餐廳嘅設計確有改善空間我們被安排坐於牆邊,位置狹窄,頭上的掛畫會頂着頭部,而且只有用酒吧椅子當作枱面,並不方便。如果想嘗試數款食物建議分開次序落單,以免失控。餐廳內有一大座奶昔攤檔占了總面積有¼, 遮擋了後面的落地大玻璃,相當可惜。另外由於餐具是自助的並被存放於廚房出菜位,如於繁忙時間,要於接過食物後再要過多個食客出入,相當不方便。另一方面餐廳內有大量海報鼓勵食客支持環保。但餐廳內一切食具都是塑膠做的即棄餐具(鐵碟除外),與Menu上的口號和餐廳的佈置成強烈對比。雖然海報呼籲食客自備餐具但並不代表這便可以完全將使用塑膠的責任推於食客身上,使食客有無奈的感覺。總結而言餐廳食物不錯但整體設計有待

芝士三文治有大量拉絲芝士以及香草醬,味道不錯只是有點滯。

辣薯條加煎蛋味道不俗,但食落味道偏鹹。
煙肉pancake與期望中的相若但也是有點鹹。
雜莓奶昔味道普通但可以一試。
總括而言食物都是可口的。

但餐廳嘅設計確有改善空間

總結而言餐廳食物不錯但整體設計有待改善。
香港大學站B2出口前面就有條馬路🛣過對面轉右就已經到NMNL,一分鐘都唔使,超輕鬆😚小店大概有十個位,我地四人星期日十二點前黎到啱啱好剩四個位👨‍👩‍👧‍👦之後黎嘅食客似乎都要等⏱小店裝潢同佈置都好用心♥️美國風嘅設計同食物互相呼應🇺🇸牆身掛滿裝飾🌿非常ig able!.✅黐線芝士黐住芝士治 Crazy! Cheers! Cheese $68 : 濃郁芝士湧泉呀!!!⛲️🧀🧀🧀 拿上手仲有長長拉絲~ 見到都好激動😍搭配紅卜卜嘅爽脆多士🍞面頭仲灑上椰絲碎🥥同羅勒葉🍃賣相同口感都一流🌟必食!😋.✅焦糖杏仁碎比利士酒奶昔 Almond+caramel baileys milkshake $52 : 見到有Baileys就不加思索即刻點左🥂超好飲的!👍🏻雖然baileys的味道唔濃,但飲得出佢嘅香味,感覺超幸福💓底部仲有好多杏仁碎片,口感唔錯🤤平時都唔太鍾意飲凍飲🥤但今次呢杯好快飲嗮👏🏻.✅ 焦糖香蕉朱古力 Caramel+chocolate banana pancake $48 : 很有心思的經典組合🌟最出色是一層焦糖脆完整地凝結在香蕉切面上🍌令每一啖都有脆口感🍯Pancake偏向似輕身嘅熱香

黐線芝士黐住芝士治

Almond+caramel  baileys milkshake
焦糖香蕉朱古力班戟

很有心思的經典組合🌟最出色是一層焦糖脆完整地凝結在香蕉切面上🍌令每一啖都有脆口感🍯Pancake偏向似輕身嘅熱香餅🥞軟綿綿嘅感覺好幸福☁️!面頭淋上朱古力醬將成個甜品融合🍫另外仲灑上杏仁片增加口感🤤又係小心思💓層層疊疊之間有三舊cream,只是小編對cream無咩興趣,如果可以變成雪糕就完美啦❄️~
2018-07-08
黐線芝士黐住芝士治
焦糖香蕉朱古力班戟
2018-07-07 294 浏览
之前成日見到啲人喺ig打卡,所以我終於都黎左喇!!!我覺得呢間野嘅裝修都幾靚㗎,淨係出邊都已經好有美式嘅風格!佢出邊都有幾個位可以坐,其實幾有feel ge~秋天冬天嘅時候都可以坐出邊傾吓計休閑一下🍂但當日太熱啦所以我就坐左係室內你唔好睇小室內環境啊,即使係室內都有好多唔同嘅美式風格掛畫成個裝修都好似係美式工業風咁,非常有特色!我最鍾意就係佢個餐牌,有超級多漫畫畫風嘅插畫,成間餐廳都好有設計感!我就嗌左打卡必備嘅三文治🥪仲有呢度叫到No Milkshake no life,咁就梗係要試吓佢哋嘅milkshake la~先講呢個milkshake先~《peanut butter chocolate milkshake》 $44呢個係人氣第一位嘅milkshake,再加上花生醬同朱古力都係我嘅最愛所以毫不猶豫就叫左佢喇!呢度嘅milkshake整得好有誠意,全部都係用雪糕整成,所以非常之杰同埋濃味,絕對係真材實料!《Crazy Cheer cheese》 $78如果我冇記錯呢個嘅麵包係用紅菜頭整成嘅,所以都幾健康,而且麵包本身已經有少少香草味🌿會幫助中和芝士,令佢冇咁漏~不過因為我係一個人
之前成日見到啲人喺ig打卡,所以我終於都黎左喇!!!
我覺得呢間野嘅裝修都幾靚㗎,淨係出邊都已經好有美式嘅風格!

但當日太熱啦所以我就坐左係室內

你唔好睇小室內環境啊,即使係室內都有好多唔同嘅美式風格掛畫

成個裝修都好似係美式工業風咁,非常有特色!

我就嗌左打卡必備嘅三文治🥪

先講呢個milkshake先~

《Crazy Cheer cheese》 $78
會幫助中和芝士,令佢冇咁漏~
不過因為我係一個人食,所以食到最尾都有少少濟,建議同朋友一齊你食可以知道更加多野!

1. The whole cafe is very instagrammable (menu, food, interior design)2. Crazy Cheers Cheese is absolutely fantastic! The red beet root toast is very delicious with garlic salt on top3. The melty cheese is gorgeous, very tasty! If you don’t wanna be messy eating it, you can wait a bit for it to mold first and then eat it as a slice4. The PB & Choco milkshake is awesome! I love the heavy PB taste in it5. Everything in this cafe is just so perfect, I would love to visit it a few more times to try
5. Everything in this cafe is just so perfect, I would love to visit it a few more times to try out other milkshake and food before it gets popular
Crazy Cheers Cheese and PB & Choco Milkshake
2018-05-22
2018-05-30 3713 浏览
自從上次我在港島西區「石塘咀山道」,幫襯過一檔以「草莓西瓜蛋糕」為招牌菜的輕食食店「LifetXXtic」的同時,我也有留意過在「LifetXXtic」旁邊,原來還有一檔以奶昔為招牌菜的小食店,店名很長叫做「No Milkshake No Life」。雖然「No Milkshake No Life」其實不是只有奶昔提供,食店其實另外還有提供堂食食品,以及讓食客用餐的座位,但是「No Milkshake No Life」餐飲的重點始終仍然是奶昔飲品。其實早在已經忘記多久之前,我曾經坐港鐵重臨石塘咀跟「香港大學」,希望親自上門光顧「No Milkshake No Life」,購買跟試飲「No Milkshake No Life」的自製口味奶昔飲品。可惜當時的「No Milkshake No Life」,店主忽然關上大門,還在大門門口貼上通告,通知食客店主放假一段日子,我連「No Milkshake No Life」當時的休息時間都忘記了,只知道「No Milkshake No Life」忽然因為店主外遊,而關門休息一段長時間。事隔一段時間之後,我再次重臨石塘咀,雖然「No Milkshak

事隔一段時間之後,我再次重臨石塘咀,雖然「No Milkshake No Life」已經重新關門營業,但是與此同時,上門幫襯光顧「No Milkshake No Life」跟「LifetXXtic」的年輕顧客,多得幾乎擠滿兩間食店。

我一直站在兩間食店的門外,眼看在兩間食店裡面的食客,恐怕在一時三刻內都未必能夠完全消退,我越等候下去,耐性就一直此消彼長,一路流失減少。

於是我唯有出下策,我的下策其實不是什麼激進手段,只是從「No Milkshake No Life」裡面,購買一杯外賣自取的奶昔飲品,然後一個人站在「No Milkshake No Life」店外飲完就算。

至於「No Milkshake No Life」的內部樓面,跟「No Milkshake No Life」廚房的面貌,就完全在我的手機鏡頭之下,完全顯露無遺下被我完全收錄在我的「媒體瀏覽器」內。

幸好「No Milkshake No Life」又未至於是人龍店,誇張得有長長購買奶昔飲品的排隊顧客人龍。但是我始終未能,在「No Milkshake No Life」店內光顧享用奶昔飲品,我始終還是心有不甘。

此時此刻,我忽然覺得自己的處境,竟然有點像電視臺某個有名新聞資訊節目,節目曾經訪問過的隱蔽青年「阿源」,節目藉着「阿源」的事蹟,從而探討香港的隱蔽青年跟潛在問題。

「阿源」在節目內留下了不少,為人傳誦一時的金句,例如「這些機會不是屬於我的」、「我覺得自己是零」、「樣貌問題,高度問題」,還有「唔好再講喇」!尤其是前者更是現在廣告都聽得到的金句王。

現在的網民更加會,時不時都會引用「這些機會不是屬於我的」這金句,來表達形容個人的失落心情,例如網民在網絡上偶然看到一些美女圖片,網民就會引用此金句,來表達自己「有得睇,無得食」的憤慨。

這一刻我在「石塘咀山道」的「No Milkshake No Life」店門面前,眼白白看着大量年輕食客仍然坐滿在「No Milkshake No Life」的檯櫈上,我苦無機會入內享用奶昔跟食品,最後立刻想起這金句。

我一路站在「No Milkshake No Life」店外的位置苦等,直到自己開始失去耐性為止。劉備「三顧茅廬」的事蹟看似不難做到,但是真正做到劉備事蹟的人少之又少,像張飛一樣失去節制大吵大鬧的人卻比比皆是。

我等到下午兩點鐘時間都過去了,連「No Milkshake No Life」的午餐時間都已經完全過去了,我自知嚐試「No Milkshake No Life」的機會已經幻滅,「這些機會不是屬於我的」跟像「阿源」一樣頹廢的表情立刻在我臉上浮現。

結果,我只能退而求其次,在「No Milkshake No Life」的飲品餐牌裡面,純粹購買一杯「No Milkshake No Life」的自製奶昔飲品,然後以「外賣自取」的方式,站在「No Milkshake No Life」店外飲完就算。

不過,原來「No Milkshake No Life」不單止純粹有一般的自製奶昔飲品,而且還有提供,含酒精成份的自製酒精奶昔飲品「Boozy Milkshake」。

不過我撫心自問,我現在身體狀況已經大不如前。如果我以前跟朋友同學光顧「No Milkshake No Life」的話,我還有可能,有機會嚐試有酒味的「Boozy Milkshake」。

可惜現在的我,已經很難有機會嚐試,試飲「Boozy Milkshake」了。結果我只能選擇一些,沒有酒精成份,一般成份口味的甜味奶昔。

我再將一些可能含有提神食材成份的奶昔飲品,包括「花生醬朱古力」、「阿華田」、「奧利奧」、「經典朱古力」、「咖啡奧利奧」,還有「香蕉朱古力」味道的奶昔刪去之後,剩下的口味就是適合我的奶昔之選。

結果刪去不適合口味之後,「No Milkshake No Life」剩下適合我的奶昔口味,就只剩下了「雜莓」、「香蕉」跟「香芋」三種味道的奶昔。

結果我選擇了,大杯裝十六安士的「香蕉」味奶昔。「No Milkshake No Life」的單售版本奶昔飲品,奶昔飲品的價錢一點都不便宜,小杯版本的「十二安士」也需要港幣四十二元的價錢。

至於我的大杯裝「香蕉味」奶昔飲品,飲品的價錢絕對不算便宜,大杯裝份量售價就需要港幣五十六元。

跟著我付款後,就拿着「No Milkshake No Life」給我的收據,跟其他苦等座位的食客,站在「No Milkshake No Life」的店外,跟苦苦地等候。

或許是「No Milkshake No Life」自己都知道,發現自己舖位面積不夠大,不能夠同時做多點生意的問題吧,所以「No Milkshake No Life」還在店外設立了,讓食客可以站在店外「立食」的掛檯。

當然,我還無意中在「No Milkshake No Life」店外旁邊的空地,發現了一些疑似讓食客在外面用膳的檯櫈,不過我由於內心對那些檯櫈的疑慮,所以最終沒有選擇使用那些檯櫈。

我自己一個人,站在「No Milkshake No Life」的店外立食餐檯面前,享用「No Milkshake No Life」的大杯裝「香蕉奶昔」好了。

我一路站在「No Milkshake No Life」的店外,一邊看着「No Milkshake No Life」店員在製作我購買的大杯裝「香蕉奶昔」,一邊用手機瓜相機鏡頭,光明正大地把「No Milkshake No Life」製作奶昔的過程完全拍攝下來。

我等候了差不多十八分鐘的時間,才等到「No Milkshake No Life」廚房製作完成我的大杯裝「香蕉奶昔」飲品。

「No Milkshake No Life」的「香蕉奶昔」,奶昔的質地頗為稠密實淨,實淨得如果不攪拌「香蕉奶昔」的話,食客就不可能把奶昔直接飲下去。

我隔着「No Milkshake No Life」店舖玻璃外牆,看見廚房店員切香蕉,然後店員從廚房雪櫃裡面,取出和準備製作奶昔的奶類材料,跟著店員就開始製作,製作出一杯人手製作版本的「香蕉奶昔」。
Banana Milkshake

從「香蕉奶昔」實際製成品的外型來看,我單看「香蕉奶昔」已經覺得奶昔質地真的很稠密,不是隨便可以用口,可以順利吸啜入食道的手製奶昔。

跟著我終於用口啜着飲管,試吸啜了一下,我立刻發現「No Milkshake No Life」「香蕉奶昔」質地真的很稠密。即使「No Milkshake No Life」的飲管已經有夠粗,但是我還需要再大力吸啜下去,才能令「香蕉奶昔」移動了一下。

雖然「香蕉奶昔」的質地很稠,但是「香蕉奶昔」的香蕉味道真的很濃很甜,而且「香蕉奶昔」製造出來的密度很強,強得我要出盡九牛二虎之力,才能喝到一點點份量的「香蕉奶昔」。

「No Milkshake No Life」人手製作的大杯裝「香蕉奶昔」,隨着我出盡九牛二虎之力的情況下,終於喝到了一大半,「香蕉奶昔」隨着奶昔飲品密度漸退,終於都可以輕鬆喝到,直至「香蕉奶昔」飲光為止。

我喝完「No Milkshake No Life」的「香蕉奶昔」之後,準備離開之時「No Milkshake No Life」仍然高朋滿座,坐到水洩不通。看來我跟「阿源」一樣未夠緣份。我雖然喝得到「No Milkshake No Life」的甜味手製奶昔,卻未能品嚐到「No Milkshake No Life」的午餐主菜。
2018-04-17
18 分钟 (外卖自取)
Banana Milkshake
  • BananaMilkshake
  • BananaMilkshake
酷熱天氣下約了遠方來的老友,游完水再搭叮叮來試吓此店的鎮店之寶「crazy cheers cheese 」,另外點了個和牛漢堡。要等就預咗,但高溫下去等又另一番滋味但見到熱辣辣的痴線芝士黐住芝士三文治和那份香噴噴的和牛漢堡,就口水都留晒。追加兩杯冰凍飲品:檸檬梳打及熱情果梳打,坐在精緻的小型花園共享美食,好味到難以形容。希望有機會再來試吓其他美食。
要等就預咗,但高溫下去等又另一番滋味
2018-05-29
2018-05-11 680 浏览
因為上次食唔到「Crazy Cheer Cheesee」所以今次要食番。外表紅噹噹十分吸引,胃口大增,濃濃芝士傾盆湧出,趁熱食真係無得頂,而且仲要係厚多士,十分爽脆,喜歡芝士的人就最like 。而且多士面有椰絲,特別香口。至於飲品一定係milkshake 啦,基本上朱古力和香蕉永遠是一對,呢杯「Chocolate banana milkshake」朱古力超濃,加上每啖也嘗到香蕉肉,好好味吖。但milkshake 12oz $44 略為貴咗少少。如果想坐得舒服,休閒一點,最好在weekday 去,不用等位,人流唔會太擠迫。

2018-05-06
  • Chocolate  banana  milkshake
  • Crazy  cheers  cheeses
2018-05-09 479 浏览
“Banana Chocolate Pancake” ($48)評分:8/10.價錢實惠,水準非凡的 Pancake。呢間嘢都算係HKU 附近數一數二無論野食定嘢飲都幾唔錯嘅 cafe 😋 比起同區其他個幾間,佢哋更加係價錢最經濟嘅一間。佢哋嘅奶昔好飲相信唔少人都知。芝士治夠晒搶鏡亦都已經出咗名。所以今次要重點介紹嘅係佢地嘅甜點。🥞 呢個班戟走嘅係宜家似乎越嚟越少見嘅美式路線。低調得嚟水準一樣有板有眼先講最出色嘅地方。朱古力🍫、焦糖🍯同香蕉🍌嘅配搭係最經典嘅班戟配搭,但好明顯佢哋系設計甜品嘅時侯真係有花心機將材料用唔同方式呈現係甜品入面。🤗 特別係焦糖,唔系純粹唧啲焦糖醬就算,而係將切開咗嘅香蕉用厚實嘅焦糖封咗面,令到香蕉同焦糖嘅元素二合為一。咬落去焦糖香蕉甜度啱啱好,更保持到脆口。😍有種食分子料理嘅新鮮感覺感覺Pancake 系走熱香餅嘅路線,薄身,實在嘅口感,同宜家成行成市嘅梳乎厘班戟相比系另一種嘅好味。然而我覺得呢度甜品由於配料做得好高質👍,pancake就算平凡,都已經足夠有餘
評分:8/10.

價錢實惠,水準非凡的 Pancake。

Banana Chocolate Pancake
Banana Chocolate Pancake