2022-01-05 51 浏览
呢間出名賣咖啡,估唔到食物味道都好好!今日就同大家介紹下啦!三文魚意粉🍝三文魚好嫩好滑,個source酸酸地好開胃,意粉比較粗身,同啲source好夾,好好味!豬肉小米飯🍚呢個飯好特別,係好健康既小米飯,又好飽肚,個人好喜歡!豬都好特別,肥瘦相間,食落好juicy,同小米飯出奇地夾,小米剛好可以解肥肉既膩,不錯不錯!呢間餐廳出名嘢好飲,我地當然唔會錯過啦white呢杯係好重椰奶香味,上面既泡沫打得好細膩,係從來冇試過既味道!好好飲black呢個係竹炭飲品,飲落會feel到一粒粒竹炭,好特別!呢間餐廳既菜式好創新,將風馬牛不相及既嘢擺埋一齊,最重要係味道好夾,讚!

三文魚意粉🍝

豬肉小米飯🍚
呢個飯好特別,係好健康既小米飯,又好飽肚,個人好喜歡!

呢間餐廳出名嘢好飲,我地當然唔會錯過啦

white

black
呢個係竹炭飲品,飲落會feel到一粒粒竹炭,好特別!

2022-01-01 76 浏览
今晚小妹同朋友去左尖沙咀拎野, 順便去誠品行下買聖誕禮物, 行到咁上下就去左Ninetys到食晚餐!🌟White Peach Nectars,France果汁質感濃稠, 桃味好香, 飲落味道酸酸甜甜🌟Sauvignon White Grape,France法國野生提子味道香甜, 清新開胃🌟Crab and Burrata cheese pizza長方形嘅Pizza幾大份, 上面有大量芝士同蟹肉, 餅底口感香脆, 食落味道不錯🌟Boston Lobster Pasta龍蝦大大隻, 肉厚鮮甜, 意粉煮得岩岩好, 沾滿龍蝦汁, 食落好惹味!

🌟White Peach Nectars,France
果汁質感濃稠, 桃味好香, 飲落味道酸酸甜甜
🌟Sauvignon White Grape,France
法國野生提子味道香甜, 清新開胃

🌟Boston Lobster Pasta
2021-12-29
2021-12-30 60 浏览
平時黎開星光行都係行誠品,好少食呢度嘅餐廳!今日見黎開尖沙咀,就試吓見咗好耐嘅Cafe!今日係平日好彩,所以夜晚黑都唔會好難等位!呢度可以望到海港城嘅聖誕裝飾,同埋坐低係可以望住到出邊嘅海景😍我地叫左 crab & burrata cheese pizza!唔係平時圓形嘅Pizza,個pizza嘅餡超濃,個蕃茄醬超濃,滿滿嘅蟹肉仲有蟹子!我哋仲叫咗Boston lobster pasta!都係蕃茄醬味😋😋 啲汁吾知係普通罐頭汁開出嚟😂超濃新鮮蕃茄醬!鐘意食蕃茄醬既人一定覺得超正!當然主角龍蝦都啖啖肉!吾夠食!再多啲肉就好😂另外,野飲都出奇地好飲!叫左mocktail既grapefruit bubby 😋吾會好甜 好解渴!
今日係平日好彩,所以夜晚黑都唔會好難等位!
我哋仲叫咗Boston lobster pasta!
2021-12-28 60 浏览
最近放假一直都放空自己,今朝好想做一日旅人,於是朝早時間去左尖東海旁靜修閱讀。慢慢開始餓決定黎一個豐富得黎又撲實嘅brunch...我只諗到一個地方......書齋...呢度位於尖沙咀誠品入面嘅cafe,,環境清幽,靜中帶旺,真不愧係修練後享受嘅小時光。入面嘅工作室真係不容忽視餐牌上面有每日例牌嘅早餐set亦都有Brunch Menu啱晒我呢啲禪修嘅旅人補充體力我哋兩個決定嗌每人一個四小碟餐再share等待嘅期間可以睇吓風景,享受下餐飲嘅時光兩杯分別係Apple Cox Juice(有果肉,味道香啲);另一杯係Cabernet Rose Grape(味道清甜,而且口感純滑)兩杯都係黎自法國好啦~為大家介紹一下,我地所組合嘅Set呢個係Bakery 跟四小碟,分別有龍蝦半隻、燒春雞半隻、黑松露炒蛋、Greek Yogurt中間嘅鹹蛋醬係for醮龍蝦嘅另一Set係櫻花蝦飯,跟半隻龍蝦、香烤薯仔、櫻花蝦蘑菇炒蛋、醬汁烤叉燒咁多嘅份量我已經忍唔住要開餐喇!龍蝦真係好有肉,而且好多膏,送飯或者加入蛋一齊食真係好鮮甜佢所提供嘅半隻燒春雞都不容忽視,味道鹹香之外,肉質唔會好鞋口,咬落去係新鮮出爐製造
決定黎一個豐富得黎又撲實嘅brunch...
我只諗到一個地方...
...
書齋

...

入面嘅工作室真係不容忽視

餐牌上面有每日例牌嘅早餐set

亦都有Brunch Menu
啱晒我呢啲禪修嘅旅人補充體力

我哋兩個決定嗌每人一個四小碟餐再share

等待嘅期間可以睇吓風景,享受下餐飲嘅時光

兩杯都係黎自法國

好啦~為大家介紹一下,我地所組合嘅Set

中間嘅鹹蛋醬係for醮龍蝦嘅

咁多嘅份量我已經忍唔住要開餐喇!

龍蝦真係好有肉,而且好多膏,送飯或者加入蛋一齊食真係好鮮甜

半隻嘅份量足夠兩個人享用

特別要介紹呢款櫻花蝦蘑菇炒蛋,入邊嘅醬汁配合埋櫻花蝦嘅味道,加上蛋漿滑溜嘅口感

煮法昇華!

甜品當然唔少得Greek Yogurt 加上燕麥提子乾配搭,食完其他野再食甜品

我覺得好幸福啊!

餐廳用手機落單真係超方便,同埋我哋食咁多嘢,好清楚咁show翻我哋叫嘅嘢
User Friendly

鍾意靜修嘅朋友,絕對可以嚟到誠品Ninety試吓佢哋嘅早午餐
你絕對有驚喜嘅發現,就係望海嘅感覺真係超正呀!

2021-12-28 52 浏览
1點鐘3位到達留名時店員話30分鐘後翻黎可以卑到大枱 可惜30分鐘內翻到黎結果都係要坐bar枱 話張大枱拆咗卑兩個2位既客 店員毫無歉意話係冇辦法安排唔到既事既然係咁希望唔好同個客講做唔到既承諾 唔會再黎👌🏻

唔會再黎👌🏻
2021-12-28 53 浏览
每次去到尖沙咀誠品都覺得呢間cafe環境好吸引,落地大玻璃夠晒開揚,餐廳中央有張bar枱,四周都係木色系嘅枱櫈,環境好chill, 今次終於約埋朋友嚟試佢嘅dinner加食埋佢個夜景!Boston lobster pasta ($228)主菜首先有呢道龍蝦意粉,龍蝦足足有兩隻手掌咁長,蝦頭位置蝦膏極多,蝦身亦都啖啖肉,肉質鮮嫩而彈口,另外意粉索晒龍蝦嘅鮮味,口感creamy,論賣相同味道都必試!Crab and burrata cheese pizza ($238)另一道主菜繼續係海鮮類嘅蟹肉pizza,呢種係薄批底嘅pizza,面頭嘅芝士做到拉絲效果,蟹肉亦都鋪滿pizza面,相當鮮味,烘得脆脆嘅批底食落十分惹味!White Peach Nectars, France ($62)呢度原來除左咖啡出名,其他飲品亦好有心思。店員用心同我地解釋唔同果汁嘅產地同出品,估唔到飲杯果汁都可以好似飲葡萄酒咁講究。呢杯白桃汁味道十分清甜,無添加糖係新鮮嘅白桃味。Iced milk chocolate ($52)另外呢杯凍朱古力奶亦都唔簡單,比起平常出面飲嘅朱古力奶可可嘅味道突出好多,唔會過甜,再叫返

Boston lobster pasta ($228)

Iced milk chocolate ($52)
另外呢杯凍朱古力奶亦都唔簡單,比起平常出面飲嘅朱古力奶可可嘅味道突出好多,唔會過甜,再叫返skim milk即刻感覺健康左!

2021-12-27 46 浏览
聖誕將近,同朋友去左尖沙咀海旁度睇燈飾影相兼食飯,哩間位處誠品書店內的cafe餐廳,Main courses 都有成10款選擇,朋友話見到聖誕裝飾想起食火雞,餐牌上有燒春雞,我就想食pizza, 飲品太多選擇無咩頭緒,於是上網睇下評語,最後選左兩款樽裝飲品。透過手提電話自己落單,有哂價目,食品描述,圖文並茂,新穎方便。White peach nectars倒入杯中好濃縮感受到杏桃既精華,飲落啖啖桃味,少少酸,開胃飲品。 Cabernet rose grape來自法國的它倒入杯中色澤瑰麗似杯酒一樣美,飲落甜甜的似西梅汁。 Crab & Burrata cheese pizza 批底薄身,水牛芝士薄天蓋面配合蟹肉碎、三文魚籽、露荀、豆苗、車厘茄及茄醬一起,香脆又Juicy,茄味濃郁,係豐富的配搭。 Miso Spring Chicken 有半份雞、炒蛋、燕麥、羽衣甘藍。份量好多,兩個人share都有點多,炒蛋炒得滑身Juicy, 雞肉煮到鬆散好琳身同入味,燕麥就比較清淡。

White peach nectars

Cabernet rose grape

Crab & Burrata cheese pizza

Miso Spring Chicken
有半份雞、炒蛋、燕麥、羽衣甘藍。

2021-12-08
2021-12-22 51 浏览
作為偽文青,誠品係小胖幾鐘意行的地方,但行得耐都會餓。今次小胖又係睇到夜晚先走,走前係呢間食埋個晚餐先,點咗M7 和牛漢堡和龍蝦意粉,飲品就叫咗橙汁和西柚特飲,因為海景位full 咗,只能坐入面,但坐位都唔會好窄,亦ok 靜(可能因為係書店入面🤫)佢的主菜份量適中,配埋飲品都幾飽,佢的M7 和牛漢堡味道ok ,而且肉的份量幾多,佢的包皮十分軟熟和香,整體不錯👌佢的龍蝦意粉亦頗推,佢俾半隻龍蝦你,而且蝦肉上面仲要全部都係鹹蛋黃,每一啖都係肉,佢的意粉軟硬適中,而且唔會過油,不過份量少d ,大食之人可能未必夠飽。佢的橙汁和西柚特飲大推,雖然單價少少偏貴,但好飲,特別係佢的西柚特飲,超西柚又唔會過甜呢間景靚得黎,食物質素都ok, 價錢就適中偏高少少,但不錯食。
作為偽文青,誠品係小胖幾鐘意行的地方,但行得耐都會餓。

經過尖沙咀誠品見到開左 NINETYs 咖啡店,仲有海景座位咁寫意,即刻搵日過來食早餐。這裡有個自選 Brunch Plate 拼盤,蔬食選項非常多,想食純素或蛋奶素早餐都無問題。NINETYs 位於尖沙咀星光行誠品一樓,上扶手電梯入門口轉右就見到,佔據海傍角落,環境非常 cozy。NINETYs 有進口也有本地咖啡豆,如果你都鍾意佢地個朱古力味咖啡豆,可以買返屋企自己沖。雪櫃仲有冷凍咖啡豆,這個我都唔太懂。向書店這邊有廣闊的吧檯和非常cozy的座位。轉去吧檯後面柳暗花明,整列海景第一排座位。看著海喝咖啡的確特別寫意。這家店有自選 Brunch Board 可以吃,麵包或飯可以無限食,配菜想食4、5、6 種都可以,蔬菜選項有七個,純素都一定夠食。來 NINETYs 當然要飲咖啡,我最鍾意佢地個朱古力咖啡豆,百喝不厭。Soy Flat White HK$42+HK$5奶啡可以加 5 蚊轉豆奶、燕麥奶或杏仁奶,我想要瓷杯所以叫 Flat White,但轉左豆奶就無左拉花。朱古力咖啡豆配豆奶味道都幾好,一邊飲一邊食藍莓乾可可味會更突出。每杯咖啡都附上詳細資料卡,可以增進下自己的咖啡知識。Br

向書店這邊有廣闊的吧檯和非常cozy的座位。

轉去吧檯後面柳暗花明,整列海景第一排座位。

看著海喝咖啡的確特別寫意。

Soy Flat White HK$42+HK$5

每杯咖啡都附上詳細資料卡,可以增進下自己的咖啡知識。

Brunch Board (5 sides) HK$188
Black Truffle Scrambled Eggs
Miso Eggplant
Granola Coconut yogurt (Daily Free)
Strawberry Avocado Salad
Cauliflower

麵包有四款可以揀,按手機點餐先發現可以揀晒四款,又幾開心喎!四款麵包分別係:Chocolate Danish Loaf Bread、Lemon Danish Loaf Bread、Sourdough、Mixed Seed Whole Wheat Bread,各有半塊有烤過,我覺得四塊都幾好食喎。

配菜水準就不過不失,唔算非常有驚喜,炒蛋可以落多少少鹽,牛油果醬亦需要一點檸檬汁。

見到有這個椰子乳酪好奇試試,佢椰子味唔會太重,中間都帶點酸酸的乳酪感,配Granola 脆脆幾好食。

望住個海心情特別舒暢,食個早餐就唔小心坐左個半鐘,真係快活不知時日過。平日一早來享受人生都幾正。
2021-12-21
2021-12-17 58 浏览
Ninetys係我第二次來食,上次係灣仔食過,覺得佢食物同咖啡都好出色,今日就同朋友來食個brunch board, 餐廳位置係誠品裡面,文青味道濃厚,加上咁岩坐到窗口開揚海景位,食得開心,簡直讓人心情愉快。由於時間好早,我地點左兩個brunch board, 每款可以叫4-6 個小食,加埋飯或者面包,最後係食到好飽🙈今次我特別highlight幾個好味既講下。-Half spring chicken 呢個真係好好味,雞肉好嫩滑,好入味,甜甜地,冇諗過份量咁多,要兩個人Share先得,唯一問題係冇地方食🙈,因為食張台、成個餐盤都係食物,搵唔到位置食。-Sakura shrimp and crab fat scrambled egg呢個蛋整得好滑,有蝦同蟹肉,增加左滑蛋既味道層次感,另外個black truffle scrambled egg 都好值得推介,岩哂鍾愛黑松露嘅人。-咖啡Flat white/ piccolo latte兩款都選了fruity blend, 好香既咖啡果味,一直都冇懷疑過ninetys既咖啡水準👍🏻呢間Ninetys食物質素一流,加上靚海景,值得再來!
-Half spring chicken
-咖啡Flat white/ piccolo latte

呢間Ninetys食物質素一流,加上靚海景,值得再來!
2021-12-16 318 浏览
#brunch #尖沙嘴尖沙嘴嘅誠品係香港最靚嘅分店沒有之一(。・ω・。)ノ原來係呢間誠品入面有間好有feel嘅cafe,可以望著靚靚維港景食brunch嘆咖啡!Brunch board 🍱:Lemon & chocolate danish loaf bread, sour dough 🍞Salty egg yolk lobster 🦞Crab meat 🦀Granola coconut yogurt 🥥🥛Sakura shrimp & crab fat scrambled egg 🍳Strawberry avocado salad🍓🥗擺到成個盤都係嘅brunch board睇落都已經好滿足٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و唔止望落滿足啱打卡,而且樣樣都好好食,特別鍾意crab meat配上青檸汁,非常清新唔會腥,食落仲好creamy(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) Sakura shrimp炒蛋好有鮮味,同Spring chicken伴碟個炒蛋高下立見!Coconut yogurt 偏light同酸好開胃,可以中和吓邪惡嘅鹹蛋黃龍蝦(都好正!)(=´∀`)人(´∀`=) 啲包可以refill,不過食完咁多嘢都食唔落啦ε-
#brunch #尖沙嘴

Brunch board 🍱:
Danish  loaf  bread

brunch  board

Salty egg yolk lobster 🦞
granola  coconut  yogurt

Crab meat 🦀
Granola coconut yogurt 🥥🥛
sakura  shrimp &  crab  fat  scrambled  egg

strawberry  avocado  salad

Strawberry avocado salad🍓🥗
擺到成個盤都係嘅brunch board睇落都已經好滿足٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و唔止望落滿足啱打卡,而且樣樣都好好食,特別鍾意crab meat配上青檸汁,非常清新唔會腥,食落仲好creamy(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) Sakura shrimp炒蛋好有鮮味,同Spring chicken伴碟個炒蛋高下立見!Coconut yogurt 偏light同酸好開胃,可以中和吓邪惡嘅鹹蛋黃龍蝦(都好正!)(=´∀`)人(´∀`=) 啲包可以refill,不過食完咁多嘢都食唔落啦ε-(´∀`; )

Thai Basil Spring Chicken 🍗
Thai  basil  spring  chicken

呢碟openrice上好多人點,一於試試。燒春雞幾滑同多汁,底下嘅沙律菜仲有啲泰式醬汁調味,確實不錯~٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
Danish  loaf  bread
brunch  board
granola  coconut  yogurt
strawberry  avocado  salad
Thai  basil  spring  chicken
2021-12-15 51 浏览
行尖沙咀城品覺得依間cafe好吸引,之前經過以為只係提供飲品和小食,可以方便俾人打吓書釘,今日睇吓餐牌,原來都有主食提供。餐廳格局裝修時尚,燈明几淨,一塊落地大玻璃最吸睛,睇到夜景之餘仲可以欣賞到維港聖誕燈飾,既寫意又令人心曠神怡,為忙碌了的一整天減減壓。Char Siu w/ papaya salad配搭新鮮,叉燒唔係港式個D,係五花腩自行醃製,都得香,而青木瓜就中和咗叉燒嘅油膩感,好味又有咬口。Boston lobster pasta擺盤精緻,龍蝦新鮮肉質結實,師傅好細心,功妙地將蟹鉗預先整裂,影完相再食都冇難度。意粉酸甜適中少少辣,幾開胃。Grapefruit Buddy & Fruit Romance飲品一杯係橙+茶 幾fresh 同香,另一杯有薑味,有聖誕節氣氛。

Char Siu w/ papaya salad

Boston lobster pasta

2021-12-14 40 浏览
嘢食非常好食,種類多,食到廚師好用心煮每一道菜,Staff態度超好,環境舒服,仲有海景睇,超正嘅餐廳‼️‼️一定會再去食‼️‼️菜式種類好新穎‼️‼️ Staff推薦嘅桃茶非常好飲 清香甜甜地好正‼️‼️
2021-12-14 41 浏览
Bookmark咗呢間cafe好耐,終於有個dayoff同朋友食個brunch😇位於尖沙咀海傍,坐窗邊位置仲有得望住維港景色☺️·<𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗕𝗼𝗮𝗿𝗱 𝘄/ 𝟱 𝘀𝗶𝗱𝗲𝘀> ʜᴋᴅ 158就咁睇就已經超靚超滿足🥰心情即刻🆙🆙🔸𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗗𝗮𝗻𝗶𝘀𝗵 𝗟𝗼𝗮𝗳 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 🔸𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗗𝗮𝗻𝗶𝘀𝗵 𝗟𝗼𝗮𝗳 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 🔸𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵主食可以揀麵包或者飯,仲要係無限refill,作為包控當然係要揀麵包😛 兩款丹麥麵包都烘得好脆,檸檬味唔明顯,只有好微酸味🍋朱古力味混入朱古力粒,偶爾咬到帶點甜🍫Sourdough比較紮實,crust唔太夠脆,但餘味帶有酸香😗🔸𝗦𝗮𝗹𝘁𝘆 𝗘𝗴𝗴 𝗬𝗼𝗹𝗸 𝗕𝗼𝘀𝘁𝗼𝗻 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 (+ʜᴋᴅ 78)大大隻波士頓龍蝦對半切開🦞好大隻龍蝦鉗,蝦膏好多,肉質彈牙,最緊重要係有一兜仔鹹蛋黃醬,非常惹味香口,可以自己決定蘸幾多醬汁😜🔸𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 (+ʜᴋᴅ 35)睇落細細碟,但份量絕對唔少❕蟹肉鮮甜唔腥,好似加咗少少忌廉食落帶點creamy🦀再埋幾塊青檸更加清新🍋🔸𝗚𝗿𝗮𝗻𝗼𝗹𝗮 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗬𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁純素
就咁睇就已經超靚超滿足🥰心情即刻🆙🆙
🔸𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗗𝗮𝗻𝗶𝘀𝗵 𝗟𝗼𝗮𝗳 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱
🔸𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗗𝗮𝗻𝗶𝘀𝗵 𝗟𝗼𝗮𝗳 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱
🔸𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵
🔸𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 (+ʜᴋᴅ 35)
🔸𝗚𝗿𝗮𝗻𝗼𝗹𝗮 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗬𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁
純素椰子乳酪第一次食,真係食到椰子香🥥唔會太甜帶點酸😛
🔸𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 & 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗙𝗮𝘁 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴𝘀
非常令人驚艷嘅一款炒蛋🤩櫻花蝦蟹膏炒蛋好少喺出面見到,兩款食材嘅鮮味都好突出,但又唔覺得過分濃味🦀🦐
🔸𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
牛油果蓉上切粒士多啤梨🥑🍓食返食材本身嘅味道
<𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗕𝗮𝘀𝗶𝗹 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻> ʜᴋᴅ 128
賣相完全唔會輸比Brunch Board😉燒春雞好嫩滑多汁,非常入味,似乎係用味噌醃製🇯🇵
炒蛋亦好滑,不過比起櫻花蝦蟹膏嗰款就少咗啲鮮味啦🥚
味噌大麥好有咬口,係我鍾意嘅口感,餘韻仲食到麥香🌾
顏值味道都滿分嘅brunch💯環境又夠舒適可以望吓海🌊雖然價錢唔平,但可以recharge返自己都幾值得☺️
2021-12-13 35 浏览
係誠品入面睇書😇估唔到有一間甘高質既餐廳,依間餐廳有海景睇🥳價錢仲要唔貴都係200-300蚊左右,唯一唔好既係張檯太矮🙃比較高既人食野會有少少辛苦😅.CRAB & BURRATA CHEESE PIZZA $238店員推介,其實都好唔錯😇pizza 餅好脆口,上面啲topping 都好多下,有蟹籽,蘆筍,蕃茄仔同埋蟹肉,成個餅口感好好👍🏽同好豐富.MISO SPRING CHICKEN $228半隻春雞🐥春雞本身都較細隻,所以好岩女仔食😇啲肉雞都比唔會話好鞋口,春雞配上滑蛋同沙律🥗成個餐既感覺好健康

MISO SPRING CHICKEN $228