2022-07-04 12 浏览
韓國草莓麻薯拿破崙韓國草莓出名口感帶點爽脆又幾有彈性,味道酸甜適中,有水蜜桃香之餘又帶點清新嘅花香味🍓。拿破崙多數都係配搭水果同埋唔同口味嘅吉士/忌廉,呢度除左以上提及嘅食材之外仲加入埋近期大熱麻薯😋。麻薯帶香醇嘅牛奶味道,就算酥餅有濃濃嘅蜜糖味道都唔會蓋過麻薯嘅奶味🥛。爽脆新鮮又清甜嘅韓國草莓加上味道香醇質地軟綿有口感嘅牛奶,麻薯都異常地配合🤤。 就算係我呢啲平時唔鍾意食普通原味忌廉嘅人都唔會覺得啲大量忌廉令到拿破崙變得過分肥膩
韓國草莓麻薯拿破崙

最近有間主打拿破崙既法式蛋糕店好出名,好多人都介紹話幾好食,早排去開屯門終於輪到我試下啦😙佢地既拿破崙係標榜即訂即做,最快1小時前預訂可以拎貨😍◦ 韓國草莓麻糬拿破崙 ($308)佢個賣相真係幾靚😘三層金黃色既拿破崙酥皮、中間夾住兩層厚厚既cream,表面有幾粒來自韓國既士多啤梨🍓,拎番屋企連媽媽都讚靚🤩呢個1磅既拿破崙蛋糕,同屋企人share食岩岩好🤣拿破崙既酥皮都幾厚,每層至少1cm厚😳而且正正係因為新鮮製造,即使係拎到翻屋企仍然保持到香脆既口感,切落去仲聽到「咔嚓」聲😋中間既cream非常軟滑同厚身,奶味都幾濃,中間仲夾住士多啤梨同埋煙煙韌韌既抹茶麻糬,整體口感都幾豐富😍鍾意拿破崙既你既唔好錯過啦😘📍Neko Puff屯門市廣場一期一樓Kiosk 7網站:www.nekopuff.net

◦ 韓國草莓麻糬拿破崙 ($308)

📍Neko Puff
屯門市廣場一期一樓Kiosk 7
網站:www.nekopuff.net
2022-07-02 55 浏览
-睇到有好多人推薦嘅Neko Puff嘅拿破崙蛋糕咁啱去屯門睇戲🍿於是順便買埋個黎試吓呢個蛋糕係即叫即焗😆需時大概1小時😚我預訂好時間⏰睇完戲去拎啱啱好返到屋企依然保持酥脆😋-蛋糕造型精緻😍非常吸引仲榮獲LRN worldwide Instagram Contest 30th Competition 世界賽冠軍🏆大部份食材都係法國直送架🇫🇷有十二款口味任君選擇😛經典款有😝創意新口味都有😝①伯爵茶無花果拿破崙❷玉桂蘋果拿破崙③法式栗子拿破崙❹沖繩紫薯拿破崙⑤黑朱古力咖啡拿破崙❻紅豆麻薯鮮果拿破崙⑦香蕉麻薯朱古力拿破崙❽鮮芒果拿破崙⑨韓國草莓麻薯拿破崙❶⓪焦糖燉蛋拿破崙①❶ 3.6牛乳燉蛋白拿破崙❶② 荔枝香檳果凍芒果拿破崙款款都想試?佢仲可以雙拼添😍Give Me 2就係可以自選兩款口味拿破崙🤤啱晒我呢啲心大心細樣樣都想試嘅朋友😋-😋【Give Me 2 】🍰 1lb $348(呢個係四人份量👩🏻👨🏻👧🏻👶🏻)諗咗好耐💭最後揀咗草莓麻薯🍓同埋伯爵茶無花果蛋糕造型滿分😚有無花果🍫朱古力同埋士多啤梨點綴⬆️上面嗰層係草莓麻薯忌廉😆有士多啤梨肉同埋麻薯⬇️下面嗰層忌廉係伯爵茶無花果☕️有淡淡茶香仲有
[名不虛傳拿破崙蛋糕💖Neko Puff]

啱晒我呢啲心大心細樣樣都想試嘅朋友😋

Give  me2

Give me 2
😋【Give Me 2 】🍰 1lb $348
(呢個係四人份量👩🏻👨🏻👧🏻👶🏻)
諗咗好耐💭最後揀咗草莓麻薯🍓同埋伯爵茶無花果
有好香嘅牛油味🧈仲超級鬆脆🤩
急凍嘅酥皮真係冇得同佢比🥹
攞到獎真係實至名歸😤好味👍🏻

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

📍Neko Puff (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓Kiosk 7號舖
2022-06-30
外卖自取
$348 (其他)
Give  me2
Give me 2
  • 伯爵茶無花果拿破崙
2022-07-02 15 浏览
一早預訂左呢個拿破崙🎂特登去屯門拎🤩The one 傾情。拿破崙🍰絕對可以滿足貪心嘅你👽頂層有士多啤梨🍓中層係芒果🥭低層係紅豆麻糬❗️夠晒豐富‼️酥皮較一般坊間的厚身,令其更富層次感!將傳統吉士改成軟滑忌廉,還有濃濃奶香味。餡料甜度適中,頂層士多啤梨酸酸甜甜🍓夠晒開胃,中層甜蜜芒果🥭果香十足❗️底層除了紅豆🫘還有煙韌軟糯麻糬~夠晒驚喜又滿足‼️餅店剛榮獲由瑞士著名的甜品品牌La Rose Noire舉辦的 LRN Worldwide Instagram Contest 30th Competition 世界賽冠軍!除咗二小姐訂呢款🧛🏻‍♀️另外仲有十幾款拿破崙俾大家選擇🍰 款式多,口味亦都好特別,包括:1️⃣ 伯爵茶無花果2️⃣ 玉桂蘋果3️⃣ 法式栗子4️⃣ 沖繩紫薯5️⃣ 黑朱古力咖啡 6️⃣ 糖蔥餅椰蓉芝麻 7️⃣ 香蕉麻薯朱古力 8️⃣ 鮮芒果 9️⃣ 韓國草莓麻薯1️⃣0️⃣焦糖燉蛋拿破崙 1️⃣1️⃣ 3.6牛乳燉蛋白拿破崙有需要可以選擇兩種口味,再貪心啲可以好似🧛🏻‍♀️二小姐咁揀The one ❗️

一早預訂左呢個拿破崙🎂特登去屯門拎🤩

The one 傾情。拿破崙

The one 傾情。拿破崙🍰絕對可以滿足貪心嘅你👽
頂層有士多啤梨🍓中層係芒果🥭低層係紅豆麻糬❗️夠晒豐富‼️

1️⃣1️⃣ 3.6牛乳燉蛋白拿破崙

2022-06-26
午餐
2022-06-28 20 浏览
拿破崙蛋糕屬於其中一樣香港人最鍾意食嘅甜品之一,屯門就有一間拿破崙嘅專賣店,有多款味道。我就揀咗個焦糖燉蛋拿破崙。平時就咁焦糖燉蛋都食得多,配埋拿破崙真係無試過🤪 拿破崙有好多層,每層酥皮嘅口感都好酥脆,加埋一齊一啖咬落去就會變到超級特別酥脆🤩最重焦糖燉蛋味道同埋佢嘅主要味道來源就係每層酥皮中間夾住嘅忌廉,雲尼拿味道同焦糖香味同雞蛋味道都好夠,非常香甜但係個平衡點做得好啱啱好所以唔會過甜😍表面仲有啲藍莓同草莓,賣相精緻又好好味!

外卖自取
📍 Neko Puff📍 屯門 𝗧𝘂𝗲𝗻 𝗠𝘂𝗻 • 屯門市廣場1期1樓Kiosk 7號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Looking for mille-feuille? Why not give < Neko Puff > a try!They took part in an online contest hosted by @larosenoire_global and won the first place with their napoleon cakes! 🥇-Apart from mille-feuille, they also have a wide variety of cakes to choose from. But as their mille feuilles are award-winning, I just had to try one!Their mille-feuilles come in different flavors, and are made to order / j
📍 Neko Puff
Their mille-feuilles come in different flavors, and are made to order / just one hour before pick-up time. So you could expect the crunchiness of the puff pastry!
We got their mango mille-feuille ($308/1lb). Love the cute white chocolate leaf garnish.
As expected, the pastry was really crunchy (even it's been put in the fridge for a while). The custard cream was quite light and wasn't too sweet. Just wish there were more mangoes in each layer!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
想不到屯門這裡藏著這家「世界第一」的拿破崙蛋糕小店《Neko Puff》!
早一陣子,他們參加了由 @larosenoire_global 在Instagram上舉辦的比賽,並以他們的拿破崙蛋糕獲得第一名~
現在在屯門也可以買得到這得獎菜式啦!而且除了多種口味的拿破崙蛋糕外,這裡還有很多不同款式、口味的蛋糕呢~
他們的拿破崙標榜「即訂即做」,務求保持酥皮的香脆口感
提前一小時預訂就有了!
不過要注意,雖然店子在這邊,但取蛋糕卻要到商場另一邊的《Kuru Lab》~
芒果拿破崙 ($308/1lb)
芒果拿破崙
拿破崙可選1磅/2磅/3.5磅,一磅的為二至四人份量~
由於蛋糕是即日製造的,所以即使放了一陣子,酥皮還保持香脆鬆化
酥皮層層分明,比一般拿破崙酥皮裡的層分的開一點,所以整體看上去比較厚
空氣層較多,吃起來感覺鬆脆一點~
芒果口味是拿破崙的經典口味,一定不會錯~
層層夾著新鮮芒果粒,味道鮮甜😋
配上質感香滑的吉士忌廉,味道剛好,不會太甜或太膩
如果芒果的份量多一些就更好啦!(≧v≦)

Menu:
2022-06-27 17 浏览
送禮最啱!呢度嘅”得獎拿破崙“係即叫即焗嘅,所以需要提早一小時預訂先有得食,如果想現場買現成嘅話就會有啲芝士餅、朱古力蛋糕、慕斯蛋糕等等😋今次我地就提早預約咗個香蕉麻薯朱古力拿破崙蛋糕。平時香蕉朱古力餡料嘅薄餅就食過,香蕉朱古力拿破崙就真係第一次聽第一次食。拿破崙高度有番咁上下而且層次分明口感超級豐富,有酥脆有香滑。香蕉肉係原條切成一粒一粒,淺黃色咬感剛剛好💛 忌廉質地香滑呈咖啡色帶啲朱古力香味🍫 最頂頂仲有塊硬硬地雕咗花嘅深啡色朱古力牌,成件事更加精緻賣相又靚靚仔仔📷
送禮最啱!

今次我地就提早預約咗個香蕉麻薯朱古力拿破崙蛋糕。
2022-06-27 15 浏览
香蕉麻薯朱古力拿破崙香蕉朱古力從來都係我嘅第一名選擇🥇見到無可能唔嗌佢囉😙 呢款重要加入近幾年興起嘅麻薯 材料非常豐富!拿破崙結構係幾塊香蕉係酥皮上面,一層酥皮一層忌廉一層酥皮一層忌廉最底就再係一層酥皮。香蕉肉味道香甜非常新鮮,唔會太生帶青味或者太熟變得太軟爛🍌 表面亦都撒咗啲帶微微甘苦味嘅可可粉,味道高級而且因為帶甘苦所以會降低整體嘅甜膩感。忌廉係帶朱古力味,配上煙煙韌韌帶點軟糯嘅朱古力麻薯,配搭得宜口感細膩軟滑唔會太過甜。
香蕉麻薯朱古力拿破崙

外卖自取
📣📣📣😎邊個夠佢新鮮?講緊既係係甜品世界賽得到冠軍拿破崙既@neko.puff.hk一般蛋糕都要至少1-2日訂購但小店只需提前一小時預訂即叫即製 立刻為你送上新鮮鬆化拿破崙🥰🥰係乜都想試既情況下有雙拼真係莫大既恩賜😌🙏🏻你以為只係燒味/炸雞/pizza先見到?😳估唔到蛋糕都做到!!岩晒我呢啲貪心既豬⋯史🐷揀左 🌰法式栗子 拼 🍓韓國草莓麻糬一邊係綿密既栗子蓉 栗子香無花無假另一邊係甜甜既韓國草莓 大大粒清新開胃三層酥皮每層都至少1cm 😯所以做到香脆!鬆化!🥹唔會一砌一咬周地碎!而酥皮與酥皮之間既忌廉打得相當輕盈 口感順滑入口無果種甜膩感 食落無負擔內藏一層薄薄麻糬兩種口感 無比豐富好抵讚👍🏻鍾意食拿破崙既我表示滿足🫶🏻
📣📣📣😎邊個夠佢新鮮?
講緊既係
甜品世界賽得到冠軍拿破崙既@neko.puff.hk
一般蛋糕都要至少1-2日訂購
但小店只需提前一小時預訂
即叫即製 立刻為你送上新鮮鬆化拿破崙🥰🥰

係乜都想試既情況下
有雙拼真係莫大既恩賜😌🙏🏻
你以為只係燒味/炸雞/pizza先見到?
😳估唔到蛋糕都做到!!
岩晒我呢啲貪心既豬⋯史🐷

揀左 🌰法式栗子 拼 🍓韓國草莓麻糬
一邊係綿密既栗子蓉 栗子香無花無假
另一邊係甜甜既韓國草莓 大大粒清新開胃
三層酥皮每層都至少1cm 😯
所以做到香脆!鬆化!
🥹唔會一砌一咬周地碎!
而酥皮與酥皮之間既
忌廉打得相當輕盈 口感順滑
入口無果種甜膩感 食落無負擔
內藏一層薄薄麻糬
兩種口感 無比豐富
好抵讚👍🏻鍾意食拿破崙既我表示滿足🫶🏻

2022-06-26 13 浏览
記錄返慶祝父親節嘅蛋糕先見網上話係得獎拿破崙買來試吓貪心的我order左兩款口味”Give Me 2”中間果層係鮮芒果最低層係沖繩紫薯拎到返屋企賣相仲係咁靚晚飯都未食就食蛋糕😊酥皮幾鬆脆有牛油香夾著香滑綿密嘅忌廉因為有兩隻味食到多層次嘅口感拿破崙又名千層酥切開真係見到塊酥皮由好多層組成芒果味幾好食但我自己更鍾意紫薯味紫薯味道香濃突出又唔太甜呢個size四個人食啱啱好屋企人都滿意呢個蛋糕其實我比預訂時間早咗幾個鐘去攞結果係未ready證明佢真係會就返你攞嘅時間差不多先去焗確保大家食到condition最好嘅拿破崙
記錄返慶祝父親節嘅蛋糕先
見網上話係得獎拿破崙買來試吓
貪心的我order左兩款口味”Give Me 2”
中間果層係鮮芒果

結果係未ready
證明佢真係會就返你攞嘅時間差不多先去焗
確保大家食到condition最好嘅拿破崙
2022-06-25 17 浏览
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 𝐻𝑜𝓊𝓈𝑒 𝒾𝓃 𝒯𝓊𝑒𝓃 𝑀𝓊𝓃🌟伯爵茶無花果拿破崙蛋糕 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗙𝗶𝗴𝘀 𝗡𝗮𝗽𝗼𝗹𝗲𝗼𝗻 𝗖𝗮𝗸𝗲 (𝟭 𝗹𝗯) $𝟑𝟐𝟖好鐘意有人生日,因為又有得食蛋糕🎂蛋糕有三層,中間有滿滿既𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮,望落好靚,拿破崙酥皮勁酥脆香口!好香牛油味,食落有少許咸味,一咬彈到周圍都係🤣中間既鮮忌廉加左伯爵茶,非常香滑,同時亦唔會太甜😍中間夾雜左無花果,酸味較出,整體配合得好好😁三至四人食剛好📍𝐍𝐞𝐤𝐨 𝐏𝐮𝐟𝐟屯門屯順街屯門市廣場1期1樓𝘒𝘪𝘰𝘴𝘬 7
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 𝐻𝑜𝓊𝓈𝑒 𝒾𝓃 𝒯𝓊𝑒𝓃 𝑀𝓊𝓃

📍𝐍𝐞𝐤𝐨 𝐏𝐮𝐟𝐟
屯門屯順街屯門市廣場1期1樓𝘒𝘪𝘰𝘴𝘬 7
外卖自取
Neko Puff’s napoleon cake🤤I must say it must be the best napoleon cake I have ever tried🤩 All their cakes are made upon order within an hour and they got the Swiss dessert brand La Rose Noire worldwide competition champion! ㊗️There are 12 flavours for choosing. This time I have tried their earl grey and fig one. The pastry was super crispy with a little bit sea salt taste and the cream was very smooth with rich earl grey aroma 🥰 I would definitely love to try their other flavours next time😍見到好多fr

見到好多friend推薦Neko Puff拿破崙,放假即刻去試下🤩聽講距地既拿破崙近期仲拎埋世界賽冠軍,仲可以一個鐘頭即叫即焗,夠曬新鮮香脆🤤 有成12種口味揀,今次我就試左距地既伯爵茶無花果(1b $308)😋 拿破崙蛋糕唔容易整,Neko Puff既拿破崙真係一食驚艷,絕對係食過最好食既拿破崙❗️個酥皮超鬆軟,有少少鹽味,所以食落唔會太膩😍 而個cream都好香,真係有濃濃既伯爵茶香氣,清新又好味💕 傳統生日蛋糕食得多,可以試下拿破崙做生日蛋糕,size啱啱好,造型又靚,適合一班閨蜜聚會慶祝🥰 下次朋友生日試埋距地既其他口味先得🤩
無花果伯爵茶拿破崙蛋糕
無花果伯爵茶拿破崙蛋糕
  • 伯爵茶無花果拿破崙
2022-06-23 18 浏览
最近食過某間連鎖義大利雪糕店主打嘅開心果雪糕已經深深愛上咗呢個味道嘅製成嘅甜品💚行過見到有開心果朱古力立刻買咗一件試試佢😋開心果朱古力蛋糕外層係以開心果打碎再煮融做成,味道甜而不膩,帶點雲尼拿油嘅獨特香氣。因為係開心果漿雪冰咗嘅關係所以外層係一層脆皮,脆皮薄得黎又好夠脆,入口即融化仲要黏咗大量脆卜卜嘅雜果仁:開心果、裹著朱古力外層嘅果仁碎,香脆又非常有口感。咬開後會見到內餡好有層次,有甜甜地帶微苦嘅榛子朱古力蛋糕,唔係一味得個死甜👌

開心果朱古力蛋糕外層係以開心果打碎再煮融做成
2022-06-23 45 浏览
韓國草莓麻薯拿破崙($308/1lb,$518/2lbs,$798/3.5lbs)我地係飯後食所以叫咗個1lb既韓國草莓麻薯拿破崙🍰蛋糕表面鋪滿咗士多啤梨 雖然唔係好大粒但粒粒都脹卜卜紅通通而且味道重好清爽香甜🍓旁邊圍著滿滿嘅雪白色原味鮮忌廉 口感香濃飽滿味道比較厚實 會食到明顯嘅牛奶味🥛中間夾著一層層厚厚嘅拿破崙皮 口感酥脆用叉吉落去拿破崙皮會即刻碎開之餘仲帶好濃嘅牛油味道 唔好以為佢中層淨係得忌廉以為會有啲單調啊 去仲有啲切成小片嘅士多啤梨 成件事香而不膩令人毫無抵抗力想一口接一口繼續食!!
我地係飯後食所以叫咗個1lb既韓國草莓麻薯拿破崙🍰

2022-06-22 33 浏览
呢間Neko Puff 嘅拿破崙真係好好食😍 原來佢剛榮獲由瑞士著名的甜品品牌La Rose Noire舉辦的 LRN Worldwide Instagram Contest 30th Competition 世界賽冠軍🤩🤩 今日試咗佢地嘅法式栗子拿破崙,屋企人食完個個都話好好味😋 食得出用料優質,而且新鮮鬆脆, 佢嘅cream好新鮮,又香又甜度適中,好高質👍 唔大食嘅話,一個大概夠4-6人share😋 仲有好多口味可以選擇,下次試吓其他味先😌
呢間Neko Puff 嘅拿破崙真係好好食😍 原來佢剛

2022-06-13