🔅Nations Coffee🔅灣仔🔅Cafe🔅星期六早上想食個早餐,就去了灣仔以烘焙品聞名嘅cafe食~ 去到見到環境幾好,仲有搖搖凳,都幾開心!🫶🏼 today is a new dayBagel with cream cheese 好有麥香嘅貝果!佢係有用水煮的做法,口感好唔同,煙韌程度亦高啲!簡單而好食!🫶🏼 the promised land窩夫、朱古力雪糕配新鮮香橙檸檬果醬窩夫係有麵粉感嘅版本,唔係行脆嘅路線,店員講係用北海道麵粉~檸檬同香橙亦好配合窩夫~🫶🏼 Latte 同 Flat White 咖啡超香!店員亦解釋都是double shot的咖啡,入口好舒服!Nations Coffee 網址: https://s.openrice.com/QrbS0zk25W0~uZ5MGAA地址: 灣仔廈門街7-17號百旺都中心2樓B號舖電話: 27021909=====================#cafe #hkcafe #coffee #咖啡店 #咖啡拉花 #窩夫 #貝果 #bagel #creamcheese #wanchaifood #hkfoodie #hkgirl
🔅Nations Coffee🔅灣仔🔅Cafe🔅

🫶🏼 today is a new day
Bagel with cream cheese

🫶🏼 the promised land
窩夫、朱古力雪糕配新鮮香橙檸檬果醬

🫶🏼 Latte 同 Flat White

Nations Coffee

地址: 灣仔廈門街7-17號百旺都中心2樓B號舖
電話: 27021909
=====================
#cafe #hkcafe #coffee #咖啡店 #咖啡拉花 #窩夫 #貝果 #bagel #creamcheese #wanchaifood #hkfoodie #hkgirl #hkfoodblogger

2023-06-03 987 浏览
某日訓唔著 去左行山 行去灣仔的時候 見到上網有人讚呢間cafe 就上左去坐下 因為行完山 有啲肚餓 店員就介紹食Bagel 我係Bagel 愛好者 香港唔係太多地方有Bagel 整得好食 😋 呢間鋪頭整得好好食 闊番店員 佢哋話Bagel 都係推出無耐 想睇下有咩意見俾番佢地 呢啲鋪頭真係好 起碼會接受意見。 要知道好多人都唔接受批評間餐廳無咩所謂嘅特色裝修 但我覺得好舒服 我都坐左好耐下。 店主應該係基督徒 因為好多聖經嘅話語 所以感覺好舒服 值得再去。

因為行完山 有啲肚餓 店員就介紹食Bagel

呢啲鋪頭真係好 起碼會接受意見。
要知道好多人都唔接受批評

所以感覺好舒服 值得再去。
2023-05-25 937 浏览
我去了灣仔咖啡店試了他們的熱玫瑰鮮奶咖啡、凍橙汁咖啡湯力和自家製司康,感覺真的很不錯。首先來說熱玫瑰鮮奶咖啡,這道咖啡非常特別,加入了玫瑰花瓣和鮮奶,味道非常柔和,玫瑰花的香氣和咖啡的苦味完美融合,給人一種非常愜意的感覺。凍橙汁咖啡湯力也很好喝,橙汁的甜味和咖啡的苦味相互呼應,口感十分清新。自家製司康也非常美味,外層酥脆,內裡鬆軟,加上自家製香橙檸檬果醬,味道更加豐富。整體用餐體驗非常愉悅,食物份量適中,味道精緻,讓人感到非常滿足。此外,咖啡店的環境也非常舒適,裝潢簡單卻不失雅致,讓人感到古色古香的氛圍非常有特色。服務也非常周到,員工態度友善,讓人感到非常受歡迎。

2023-05-01 906 浏览
今日同朋友黎食午餐,好喜歡咖啡店內純白色既設計,仲好好彩坐到搖搖椅打卡位。好多食物都係自家製樣樣都想試。今日試左喜樂大早餐、雞柳意粉同薯條,特別喜歡大早餐既自家麵包同埋蘑菇(平時我唔太喜歡菇類配菜,但呢個蘑菇好有驚喜,完全吸收晒醬汁既精華),配意粉既雞柳都煎得好香,而且每碟份量都好足料。見到啲甜品好吸引但太飽食唔落了🙈,有機會會再黎試下自家製甜品~另外同朋友試左唔同既咖啡,特別推介Orange Espresso Tonic👍🏻
  • 喜樂大早餐
  • Orange  Espresso  Tonic
2023-04-18 621 浏览
今晚約咗屋企人喺灣仔食飯,但係早咗好多嚟咗灣仔做嘢,所以就上咗去呢一間樓上嘅精品咖啡餐廳。我以前有嚟過,上次嚟係叫咗佢嘅自家製Scone 同埋一杯Flat white,嗰個Scone 雖然好食,但係個重點係個藍莓果醬,好特別。我今次因為就嚟食飯,所以只係嗌嘢飲,我叫咗佢話剛剛做好的 Ice Drip,真的有啲驚喜,飲落去好有果香,一啲都唔苦。飲完佢之後再飲一啖水,唔係吹水,啲水都好飲啲!服務好好,環境又乾淨,我要坐個幾鐘先到飯局,所以坐咗喺向街窗口位思想人生,坐咗個幾鐘後都冇俾人趕走。哈哈😄

Ice  Drip
2023-04-18
Ice  Drip
  • Cold  Drip
2023-02-14 628 浏览
要去灣仔,便想試些新咖啡店。有三間,終於選了這店。我只想飲一杯espresso, 要用QR code 下單,一杯也是$35,但原來有最低消費$40. 我便問一問侍應應怎樣做因已下了單。他們很好人,可能我是第一次來,所以便對我說冇所謂。Espresso 是用墨西哥豆,也香和濃,但帶微酸,對我來說也可以雖然我不喜歡飲酸的咖啡。這是一間上樓的咖啡店,地方寬敞,一個星期二的下午,只有兩枱客,客人不多。這店除了有咖啡飲外,也有食物供應,因為我已食過午飯,所以便只是叫了一杯咖啡。感覺幾好,寧靜,舒服。
espresso
espresso
2023-02-11 475 浏览
從以前喺牛頭角認識呢間咖啡店,知道老闆娘用心冲的咖啡,以致而家做嘅食物質素👍🏻當年因為佢杯咖啡令我愛上手沖咖啡☕🤭今日有機會再飲到,令人回味無窮 ! 大家經開要試吓啦 !😋
2023-02-11
2023-01-21 421 浏览
Scone好大塊 唔乾也都唔甜 最驚好乾吞唔落口既scone平時都係加blueberry/strawberry jam 就選了lemon jam 也很好吃Lemon味很濃也不會太甜但如果有clotted cream就更好了Want to try their bagels next time 🥰
Scone好大塊
唔乾也都唔甜 最驚好乾吞唔落口既scone
平時都係加blueberry/strawberry jam
就選了lemon jam 也很好吃
Lemon味很濃也不會太甜
但如果有clotted cream就更好了

2023-01-18 438 浏览
lunch break到訪囍帖街旁的小店推開門已有親切招待落完order又主動幫我哋影相水都斟咗幾次埋單又問下食物質素如何其實真心feel到好用心經營💯最喜愛明亮嘅裝修設計大窗望向紅燈籠加上綠葉陪襯白色室內主調真係好舒適唔似一般樓上cafe雖要搭舊式小電梯坐低卻有寛躺寫意感覺有好幾款set lunch名字都好有心思重提了神的屬性與作為想食意粉就叫咗protect me份量比想像多好飽…..如果雞柳換上雞扒會更好蕃茄底意粉係好味嘅75%朱古力超濃厚🤤相信有時間慢慢坐同品嘗會更寫意
lunch break到訪囍帖街旁的小店

75%朱古力
超濃厚🤤
相信有時間慢慢坐同品嘗會更寫意
2023-01-15 298 浏览
未夠12點食唔落main叫左2個scones試下店家手勢平時喜歡原味嘅我竟然覺得芝士仲好食芝士味夠濃 有細細粒芝士混係成個scone入面 一上枱已經好香 食落口感都唔錯 入面帶點濕潤感 只係稍微有少少少少碎友人都覺得好食不過芝士scone好似係限定menu希望仲有機會食到
未夠12點食唔落main
叫左2個scones試下店家手勢
平時喜歡原味嘅我竟然覺得芝士仲好食
友人都覺得好食
不過芝士scone好似係限定menu
希望仲有機會食到
原味司康+芝士司康
原味司康+芝士司康
一間白色設計嘅Cafe好靚,有藤造遙遙椅可以打卡😍和朋友叫了🌟意大利雲吞蕃茄湯$138🌟自家製青醬雞柳扁意粉$98兩個比較推薦意大利雲吞蕃茄湯,餐廳配搭左一個自家製麵包,個麵包出奇地比到驚喜我哋,鬆軟好食,係一個好似蛋糕質感嘅多士麵包青醬意粉,味道偏清淡,但雞柳煎得好香兩個份量都足夠,賣相亦不錯老闆娘話食滿$500可以有一次抽獎機會,喺個籃度抽一個彩色嘅星星,星星顏色好靚,抽完可以攞返屋企;星星入邊有張紙條,話你知有咩禮物,禮物好似包括tote bag!值得一試!
一間白色設計嘅Cafe好靚,有藤造遙遙椅可以打卡😍

和朋友叫了
🌟意大利雲吞蕃茄湯$138
🌟自家製青醬雞柳扁意粉$98

青醬意粉,味道偏清淡,但雞柳煎得好香

兩個份量都足夠,賣相亦不錯

值得一試!
2022-12-27 276 浏览
今日睇番啲相原來我曾經喺10月嘅時候幫襯過灣仔另一間新開嘅cafe,裡面都係以白色為主。以一間樓上Cafe嚟講地方都算大,仲有幾個打卡位添。當日我選擇近窗邊嘅高枱坐,一邊進餐一邊望著窗外嘅街景。 原來呢間樓上cafe有自己嘅餅房,鬆餅、窩夫等烘焙食品都係自家製,每日新鮮出爐,唔係求其揀啲街外貨賣就算。▫️Hope For The Good (HKD138) - 即係ADB。配料有炒蛋、豬肉餅、珍寶腸、沙津、大啡菇、番茄豆、番茄同埋我覺得幾好味嘅自家製麵包🍞▫️Latte (HKD42) 食完主菜後突然間好想食甜品,餐牌上有好多甜品都想試….cheesecake….French toast等等。可惜我個胃只能再容納多一個scone而已😆▫️Homemade scone (HKD38) with freshly made artisan jam⭐️每人最低消費$40

▫️Latte (HKD42)

⭐️每人最低消費$40
2022-12-01 325 浏览
我們於30/11(三)中午十二時十五分左右到達餐廳,可能由於是樓上小店,故當時沒什麼人。友人選擇坐搖搖坐椅,好打卡-able,環境也優美。我們用QR code下單,我們單叫了素食意大利飯($98)及喜樂大早餐($138)。喜樂大早餐:其實就係all day breakfast,有炒蛋,面包,漢堡扒,蘑菇🍄,沙律🥗,蕃茄,茄汁豆,香腸等。素食意大利飯:有翠玉瓜🥒及茄子🍆,飯的份量也不少,熱騰騰的好吃😋可能我們是首幾位客人,等的時間比較久,但幸好食物👌🏻埋單要加一,服務態度良好,12:30之後開始多人
友人選擇坐搖搖坐椅,好打卡-able,環境也優美。
可能我們是首幾位客人,等的時間比較久,但幸好食物👌🏻
埋單要加一,服務態度良好,12:30之後開始多人
素食意大利飯
喜樂大早餐
2022-11-30
素食意大利飯
喜樂大早餐
2022-11-07 373 浏览
新試灣仔樓上基督徒cafe Nations,裝修純白有搖籃同韆鞦啱打卡,英文餐牌有基督教菜名好有心。反而落單用QR code do入出中文餐牌冇哂基督教名。想叫all day breakfast點知揀錯咗素食,好彩今日係green Monday ,午餐時間野飲跟野食半價,叫咗凍玫瑰🌹咖啡☕️,最吸引係pat cream同雲尼拿movenpick雪糕🍦,感覺似飲奶昔,正😄,臨尾諗住揸住個杯吹咗佢,點知d cream漏咗喺杯出面一揸跣手倒瀉咗辛苦咗姐姐🧍‍♀️抺🙏
Scone  and  Bagel
素食喜樂大早餐及凍玫瑰咖啡
2022-11-07
素食喜樂大早餐及凍玫瑰咖啡
  • 凍玫瑰鮮奶咖啡
之前突然有日上返我灣仔間愛店發現佢執左🥹好吾開心,跟住最近知道佢最近比第二間𝚌𝚊𝚏𝚎接手左,就即刻黎到試下✨哩間同之前𝚋𝚎𝚢𝚘𝚗𝚍𝚜𝚌𝚊𝚔𝚎一樣用返類似既設計,都係白色色調🤍不過加入左多小小綠色元素🌿同埋座位多左,不過咁樣睇落都逼左冇左以前個種空間感🤔🤔𝚌𝚊𝚏𝚎放咗好多基督教挪亞方舟嘅訊息🚢例如木製動物同橄欖葉🌱𝚖𝚎𝚗𝚞就同普通𝚌𝚊𝚏𝚎一樣~不過整體我個人覺得小貴🤏🏻不過店家好有心𝚖𝚎𝚗𝚞每樣嘢事都有跟圖片同埋有落功夫落嘢事設計度,都值得一試🫶🏻*𝚋𝚝𝚠提提如果坐吊椅位係現時𝟿𝟶𝚖𝚒𝚗𝚜既❗️🥐𝚑𝚊𝚗𝚍𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚜𝚌𝚘𝚗𝚎*𝟸 $𝟼𝟾呢個應該算係間𝙲𝚊𝚏𝚎最平嘅甜品🤔幾推薦呢個❤️佢連個𝚓𝚊𝚖都係自家製🥰有藍莓、士多啤梨同埋檸檬味揀~我哋就揀咗最多人推薦嘅檸檬味🍋食落勁香又唔會好甜👍🏻𝚜𝚌𝚘𝚗𝚎既𝚜𝚒𝚣𝚎好大,口感都唔錯👍🏻🍵𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟺𝟾佢呢度好處係每樣飲品都可以揀糖度,我呢杯就揀咗走甜既,飲落好香焙茶味✨拉花同杯都好靚✨啱晒打卡📷🌹𝚒𝚌𝚎 𝚛𝚘𝚜𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟼𝟼算係呢度嘅招牌系列~佢哋好多杯凍飲都有埋𝚖𝚘v𝚎𝚗𝚙𝚒𝚌𝚔既雪糕🍨特別係冇諗到呢杯玫瑰拿鐵都可以揀半糖,

*𝚋𝚝𝚠提提如果坐吊椅位係現時𝟿𝟶𝚖𝚒𝚗𝚜既❗️

🥐𝚑𝚊𝚗𝚍𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚜𝚌𝚘𝚗𝚎*𝟸 $𝟼𝟾

🍵𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟺𝟾

🌹𝚒𝚌𝚎 𝚛𝚘𝚜𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟼𝟼
算係呢度嘅招牌系列~佢哋好多杯凍飲都有埋𝚖𝚘v𝚎𝚗𝚙𝚒𝚌𝚔既雪糕🍨特別係冇諗到呢杯玫瑰拿鐵都可以揀半糖,飲落有玫瑰嘅香味但係又唔會好甜,幾好飲👍🏻雖然小貴🤣