9K
欣賞維港景色好地方
琉璃
2025-10-03
关注
星期日同侄女、及朋友一齊海事博物館參觀,行完博物館就去搵食~正正海事博物館樓上就有間café, 咁方便,環境又靚, 當然就去食啦~Café 樓底超高, 再加上半圓形落地大玻璃窗, 空間感充足,餐廳有戶外及室內位置, 室外位置可以望著維港及中環摩天倫, 日落時景色應該超靚🤩Café 係非牟利機構, 佢地會聘請不同國籍及能力的員工, 而且性價比超高,好值得支持👍🏻🌟Cafe 8 西班牙火腿沙律($105)份量超充足的沙律,有大量的沙律菜,再加上青瓜、車厘茄、雞蛋、無花果、芝士碎及西班牙火腿,非常的豐富,沙律新鮮好味,非常的清新,只加少許的dressing, 夠晒健康👍🏻🌟山羊芝士菠菜咸批($88)見到有菠菜咸批,當然唔會錯過,批焗得黃金香脆,批邊酥脆,而內餡保持香軟濕潤,濃郁的山羊芝士味及菠菜互相配合,濃香但𣎴會太過,鍾意食芝士嘅朋友千萬不要錯過!🌟黑麥麵包吐司配煙三文魚、牛油果($95)另外朋友點了黑麵包吐司配三文魚及牛油果,三文魚夠肥美,配牛油果的creamy口感及濃郁堅果香,絕配組合😋🌟Just Beet It ($65)| Cappuccino ($42)這裏有不同的飲品,除要般的咖啡、茶、啤酒、雞尾酒這些外,還有新鮮果汁,夠晒健康,朋友就點了Just Beet It,裏面用上紅菜頭、胡蘿蔔、檸檬、蘋果和生薑,紅菜頭及胡蘿蔔夠晒抗氧化及對心血管有益,加入蘋果及檸檬更美味,最重要夠晒健康👍🏻查看更多
+ 11
山羊芝士菠菜咸批
小綿羊廚房
美味午餐兼有好努力工作嘅樓面員工👍
小綿羊廚房
2025-09-29
关注
呢日嚟咗呢間係中環碼頭⛵️嘅西餐餐廳食午餐🤣呢間餐廳由非牟利機構營運,支持不同能力嘅員工,員工基本上係本地或嚟自好多不同國家包括菲律賓🇵🇭同尼泊爾🇳🇵澳洲🦘紐西蘭🇳🇿 等等🤣👍呢度有室內同埋室外部份可以任你揀嚟坐🤣餐廳有「午市套餐」可以自由組合,咁我哋揀咗1個 $155 A+B+C+D 即係「頭盤 + 主菜 + 甜品 + 飲品」同埋1個 $140 A+B+D 即係「頭盤 + 主菜 + 飲品」🤣頭盤「紅蘿蔔西芹湯」:熱辣辣大大碗有濃郁紅蘿蔔味🤣頭盤「菲達芝士沙律🥗」:沙律菜新鮮爽脆,Feta cheese 🧀 有鹹香我不嬲都鍾意食🤣主菜「火腿車打芝士三文治」:多士烘焙到脆卜卜,配埋火腿同埋有鹹香嘅芝士,簡單得嚟好好味喎🤣主菜「雞肉批」:熱辣辣嘅雞肉有香蔥香味,雞批批皮好鬆化🤣甜品「士多啤梨芝士蛋糕」:幾 creamy,唔算好甜,幾啱食🤣飲品「泡沬咖啡☕️」:香濃兼夠滑🤣飲品「美式咖啡☕️」:香濃好飲🤣另外仲叫咗 $105「Museum Cafe 西班牙火腿沙律」:沙律菜新鮮爽脆🤩,Jamón Serrano 非常有鹹香🤣,其他配料包括雞蛋、小蕃茄、Emmental Cheese 等🤣要讚吓呢度嘅樓面員工努力工作態度好好👍🤩$65 VERY BERRY SMOOTHIE:有好香嘅草莓味,唔係好甜,好滑,好飲🤣查看更多
healingbobo
中環八號碼頭享受愜意時光🥰
healingbobo
2025-09-14
关注
之前經過海事博物館都一直想嚟依間cafe,今日終於有機會嚟食啦🥰 餐廳有唔同國籍嘅店員,因為係非牟利機構開嘅,佢哋仲支持不同能力同國籍嘅員工,所以依餐特別有意義🙂 🐮牛肉千層麵 $92起身未食嘢想食啲熱食,所以叫咗依個千層麵,份量都幾多,有大量芝士肉醬,舖滿一層層,夠晒飽肚。🥗Museum Cafe 西班牙火腿沙律 $105 超大堆頭嘅沙律,Serrano Ham, 芝士🧀,青瓜🥒,蕃茄🍅及雞蛋🥚,材料新鮮,食完感覺健康咗😂🥑🥐煙三文魚牛油果牛角包 $58煙三文魚牛油果舖滿晒,如果牛角包整返熱更加好食🤩Plant Based Smoothie $65依杯smoothie感覺似奶昔多啲,菠菜菠蘿椰漿,甜甜哋好易入口,冇草青味。🍎Apple Crumble + Mocha $97依個係下午茶餐,Apple Crumble好足料,有淡淡牛油香,蘋果粒仲有少少咬口,甜酸啱啱好,一啲都唔膩👍Mojito $75對住咁靚嘅風景仲有摩天輪🎡,當然要追加多一杯cocktail慢慢享受,依一餐我由下午茶食到黃昏,晚飯都唔使食啦😂餐廳食材有使用可持續食物,值得支持。另外仲有好多Alton Wong嘅主題佈置,粉絲記得去朝聖啦🙂@museum_cafe8Museum Cafe at Pier 8中環8號碼頭香港海事博物館天台觀景層📍港鐵香港站B2出口9分鐘路程#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #香港美食 #Central #中環 #中環打卡 #中環好去處 #摩天輪 #cafehk #中環美食 #MuseumCafe #Pier8 #Museum CafeatPier8查看更多
Lindzee
海景社企chill歎cafe
Lindzee
2025-08-05
关注
約了舊同事小聚lunch,嘗試找一間在海邊有好環境和開陽的餐廳,試下中環8號碼頭海事博物館入面的天台cafe,環境寧靜,舒適好chill,清新簡潔,牆上有不同的藝術畫。餐廳有户內和户外,有平台,由於天雨關係暫不開放,但環境非常好,從餐廳玻璃可直望中環地標摩天輪,仲好近,從室內都可以清楚影到,仲有無敵海景。呢間cafe原來係非牟利社企機構,支持不同國籍和能力嘅員工,啲staff好Nice和熱情,會周不時問吓你有冇啲咩需要或者提點,仲會介紹吓菜式。我哋點咗兩份lunch set,每個item都可以揀一款,有湯/沙律、主菜、甜品和飲品,選擇都幾多,尤其是甜品款式和飲品種類,不只是咖啡奶茶,很多飲品都不用加錢,而且食物都有水準。Set Lunch 頭盤蘑菇湯:溫度暖暖,香濃幼滑,蘑菇味突出牛肉千層麵:熱辣辣,適中份量,芝士、牛肉和千層板層次分明,牛肉餡料都多,最吸引是麵上好大塊的芝士英式香蕉拖肥蛋糕:甜度頗高,但拖肥和香蕉的組合意外地和諧Latte:拉花latte,香味奶味順滑Set Lunch 頭盤菲達芝士沙律:都幾大碟,食材新鮮,芝士有層次,沙律醋好開胃雞肉牛油果卷:好細心一分為二,可以同朋友share,嫩滑雞肉和牛油果,感覺好健康紅絲絨蛋糕:加$10轉了紅絲絨蛋糕,好大件,質地實淨,忌廉層不會過甜Cappuccino:泡沫綿密,咖啡香濃食飽後還買了少許外賣返屋企俾小朋友做下午茶雙重朱古力Muffin:朱古力味非常濃郁,咬到入面好多朱古力醬,每口都充滿爆漿感,適合朱古力控和鍾意甜食的朋友Babychino:小小杯,奶泡細膩查看更多
牛肉千層麵
Cappuccino
Lydia16597
超讚社企Cafe。假日Feel
Lydia16597
2025-07-09
关注
星期六帶媽咪來中環看馬戲團,看之前媽咪說有點口渴,所以經過中環碼頭看到有Cafe就進去了,身為香港人,竟然是第一次來到海事博物館也不知道8號碼頭裡有餐廳及Cafe..海事博物館裡有升降機上天台cafe~這裡蠻大的,有室內及戶外的位置,今天有啲曬,就坐室內吧發現有一個戶外不怎麼曬的位置,但媽咪就覺得悶焗,坐室內比較好這個位置應該很好打卡這裡掛了些畫作,應該是出售的,挺漂亮的.小妹坐了一會才發現這間餐廳是社企,大部分員工都是有身體障礙或智力障礙的人士,但他們都很棒,都能英文傾通,而且服務得很好雖然他們會比一般人行動慢了一點,但感受到他們更友善用餐時還有一位視障人士演奏鋼琴超棒的!他們也可以自力更生幫媽咪點了菠蘿汁$30,用來止渴小妹則點了超愛的薄荷朱古力$48好大一杯哦!!!薄荷味重,朱古力也不會很甜很甜,剛剛好!好喝也順便點了一份煙三文魚牛油果牛角包$58,知道社企一般都不會太便宜,但這個價錢在中環地段是可以接受的而且,他們很用心,是加熱了牛角包,再加入餡料煙三文魚不油膩,牛油果又夠熟口感很好整個包都很好吃!吃完就快快去看馬戲團了查看更多
+ 6
Pineapple  Juice
Mint  Chocolate
Smoked  Salmon  and  Avocado Croissant
clam
善意不代表妥協品質
clam
2025-12-09
关注
走進這間以社企形式經營的餐廳,本來是抱着支持弱勢群體的心態而來。店內環境開揚、氣氛溫和,服務員多位為唐氏綜合症人士,他們的努力與真誠值得尊重。然而,食物質素卻令人失望。點了辣肉腸帕尼尼,鹹得難以下嚥,芝士蛋糕一般。雖然明白社企的宗旨在於提供就業機會而非追求利潤,但基本的餐飲品質仍然是顧客最直接的體驗。以每位約 $150 的價位而言,性價比極低。除非本來就抱着「捐出其中三分之二作善款」的心態,否則在中環這個競爭激烈、選擇豐富的地區,確實很難找到再光顧的理由。支持社企固然值得鼓勵,但真誠的支持不應止於沉默的包容。給予真實的回饋,才是幫助他們成長的最好方式。查看更多
alicecintwondl
海邊木系社企餐廳
alicecintwondl
2025-11-21
关注
呢日去開中環行海邊,咁岩見到呢間cafe,環境真係好舒服。望住個摩天輪同埋藍天真係好chill!!!原來佢地係社企黎!Lasagna🧀 層層堆疊既意大利麵好有口感,夾著濃郁既肉醬同埋芝士!表層金黃微焦,香氣撲鼻,估唔到呢度有幾好食既千層麵Open Toasted Sandwich (Salmon Avocado)🥑三文魚好足料,配上口感酥脆既麵包,味道都好清新,又飽肚又唔會膩,牛油果都好新鮮Apple Crumble🍏 淡淡肉桂香,金黃酥脆既餡,味道幾特別,仲有加左其他醬汁,都幾大舊既!!Carrot Cake🥕呢個幾有驚喜,蛋糕濕潤柔軟,甜而不膩,食落都幾開胃,帶有滿滿既紅蘿蔔香氣🍰Rocky Road Gelato🍨濃郁既朱古力雪糕仲有堅果碎,口感豐富,十分香甜,第一次食呢個牌子既GelatoHealthy Smoothie🌿個顏色真係好sharp,融合左新鮮水果與蔬菜,夠哂營養同埋解膩Flat White☕香氣濃郁,飲杯靚啡提下神,仲有靚靚拉花,係偏Nutty 既咖啡總括而言,野食夠哂性價比,幾岩一家大細weekend 黎happy family time。查看更多
+ 7
cannyshum
中環碼頭社企café的蔬菜咖喱批,海邊chill到不想走
cannyshum
2025-11-14
关注
星期五早上去中環碼頭闖進這間「museum café at pier」社企咖啡店,人流少得剛剛好,完全是慢活節奏✨先講主角蔬菜咖喱批:酥皮烤得金脆帶香,咖喱味溫和不嗆,濕潤內餡剛好中和了酥皮的乾,配旁邊清爽的沙律剛剛好。再配一杯拉花細緻的flat white, 咖啡香夠醇又不苦,整個set吃完舒服不膩。重點是這裡是社企,邊吃邊支持有意義的營運,靜靜的坐著發呆都覺得時間變慢——這種chill到心坎裡的早晨,在鬧市真的太難得。查看更多
HoichingChan8642
支持社企cafe
HoichingChan8642
2025-10-23
关注
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》中環碼頭係一個假日好去處,尤其踏入秋天🍁放假行下海旁飲杯咖啡☕️好寫意🤭最近去咗8號碼頭一間NGO cafe,專門聘用唔同能力同國藉嘅staff 😊cafe環境都好有feel,望到維港海景同摩天輪🎡仲有室內室外位置,好舒適寫意😌◆⁠牛肉千層麵 $92 👍估唔到呢度嘅千層麵咁出色😲 層層嘅麵團中間夾住濃郁嘅肉醬同芝士,份量比例啱啱好🧀🍝口感同味道都好豐富😍◆⁠無麩質朱古力蛋糕 $60◆⁠chocolate brownie $36 一口氣叫咗2款朱古力甜品🤭好大件嘅朱古力Brownie😲濃郁嘅朱古力味,又唔會太甜◆⁠凍朱古力 $48◆⁠Sauvignon Blanc $65人均價錢: $150味道: 7.5/10環境: 8/10服務: 7.5/10回頭率: 7.5/10👍=必食#misshcfoodie_中西區📍Museum Cafe at Pier 8 (中環)地址: 香港中環8號碼頭香港海事博物館天台觀景層查看更多
DorothyLam4222
中環碼頭社企業chill cafe
DorothyLam4222
2025-10-23
关注
上個weekend 去咗呢間海景Cafe, cafe係非牟利機構,支持不同能力及不同國籍嘅人仕,提供就業機會及幫助他們融入社會,係一間充滿愛心嘅社企❤️餐廳有室內同室外,環境好chill , 仲可以欣賞摩天輪及維港景色💕蘇格蘭煙三文魚沙律🥗:份量十足,有煙三文魚、青瓜🥒、車厘茄、雞蛋同酸青瓜仔等等,健康之選!Lasagna:千層麵層次分明,內餡塞滿牛肉碎及芝,口感好豐富!Margherita pizza::pizza 🍕上面鋪咗芝士及茄醬, ,芝味🧀濃郁!Gluten Free blueberry Cheesecake:無麩質藍莓🫐芝士蛋糕🍰輕盈蓬鬆,不會太甜 !同coffee ,完美搭配!Latte - 拉花好靚,奶味香滑, 咖啡香濃☕️Slated caramel gelato : 鹹鹹甜甜的,好好吃!查看更多
Kaloyo Pmt
幫到非牟利機構,覺得好開心
Kaloyo Pmt
2025-10-21
关注
前排去中環碼頭搭船,意外發現咗原來碼頭上面有餐廳😯我哋揀咗間可以望海同摩天輪嘅!氛圍感拉滿!而餐廳採用落地玻璃設計,採光極佳,空間感十足。最欣賞原來佢哋係一間非牟利機構,支持不同能力和國藉的員工!一開頭入到去有啲唔係好慣,但係佢哋相當熱情,都有講有笑,覺得幫到佢哋個人都好開心!我諗我下次都會過嚟飲吓咖啡傾吓偈~· 是日精選蔬菜湯:口感綿密濃郁,作為開場湯品清爽無負擔。· 山羊芝士菠菜咸餅:酥脆餅底搭配濃郁山羊芝士與新鮮菠菜,鹹香交織,層次豐富。· 墨西哥卷配雞肉:內餡飽滿,雞肉嫩滑,牛油果醬清香不膩,搭配菠菜和番茄更顯健康,飽足感十足。· 牛肉千層麵:必點推薦! 層次分明的麵皮與濃郁肉醬、芝士完美融合,肉香濃厚且不油膩,我覺得好好食· 煙三文魚牛油果牛角包:牛角包酥脆鬆化,煙三文魚鹹鮮與牛油果綿滑口感碰撞,輕食首選!· 特調飲品——Just Beet It |Very Berry Smoothie🍹前者既紅菜頭與胡蘿蔔的天然甜味,加上檸檬和薑的微酸辛辣,口感清新獨特;而後者混合藍莓、士多啤梨和香蕉,果香濃郁且順滑,酸甜平衡,夏日解渴良品。查看更多
cw.foodie.hk
中環碼頭隱世Cafe發現
cw.foodie.hk
2025-10-20
关注
估唔到中環碼頭海事博物館入面原來有間咁正嘅Cafe!空間感超開揚,仲可以對住摩天輪嘆咖啡,環境真係一流 最有意義係呢間係社企,好支持佢哋嘅理念!入面有好多唔同國籍嘅職員,主要用英文溝通,多元文化氣氛濃厚 佢地主要都係提供輕食、咖啡同蛋糕 碎蛋沙律牛角包牛角包酥脆,碎蛋沙律調味啱啱好 三文魚牛油果全麥包佢地係選用有可持續性嘅三文魚,配上牛油果沙律菜等,好清爽夠健康 牛肉千層麵芝士拉絲超滿足,牛肉粒好多,飽肚之選 英式香蕉拖肥蛋糕(太妃批)蟻螞人至愛,香蕉軟腍夠香,拖肥同忌廉真係好邪惡,個批邊都幾脆 呢度真係一個好特別嘅地方,可以一邊支持社企,一邊享受美食同靚景!對住維港景色食嘢,感覺好chill~下次經過中環碼頭記得上嚟坐吓查看更多
chillyhk_foodie
海景 chill cafe
chillyhk_foodie
2025-10-19
关注
今日去咗中環嘅 museum cafe, 喺8號碼頭,佢就喺天星小輪碼頭隔離,又或者對正摩天輪就搵到喇。佢除了有靚海景, 環境好 Chill, 仲係非牟利機構, 支持不同能力和國籍的員工, 真係好值得鼓勵幫襯。室內光線充足, 環境好 Chill.🥢煙三文魚沙律份量大, 配料多, 食材健康。🥢蛋沙律牛角包牛角包好香, 沙律醬好豐富。🥢開心果醬配麵包開心果醬厚厚一層, 上面再加隻流心蛋, 味道一流, 無論賣相, 味道都無懈可擊。🥢牛肉千層麵芝士, 牛肉, 寬條麵份量比例剛剛好。 芝士味好香, 係不錯的選擇。🥢蘋果金寶豐富的一餐, 加上微酸既甜品, 完美了一個很 Chill 的星期天。📍Museum Cafe at Pier 8📪8號碼頭香港海事博物館天台觀景層#維多利亞港 #香港美食 #向海靚景餐廳 #seaview #優質西餐廳 #非牟利機構餐廳 #8號碼頭 #foodie #chillyhk #海景餐廳 查看更多
enricafafa
《食盡中環碼頭•優雅餐廳》
enricafafa
2025-10-17
关注
在陽光正好☀️的日子逛中環 8 號碼頭,意外發現海事博物館旁的 Museum Cafe,從環境到菜品都透著驚喜。💜頭盤蘑菇湯🥣口感綿密,每一口都能嘗到濃郁的菌香,喝起來溫潤暖胃,作為開胃前菜再合適不過。❤️主菜牛肉千層面層層面皮裹著足量牛肉餡與芝士,拉絲效果十足,牛肉調味咸香適中😋。💛甜品蘋果金寶也沒讓人失望,烤得金黃的酥皮脆口,內里蘋果塊酸甜多汁,搭配起來解膩又清爽。🩵輕食選擇同樣有賣相,黑麥麵包吐司質地鬆軟帶點嚼勁,鋪上新鮮煙三文魚和牛油果,融合得恰到好處。💚招牌合桃沙律,牛油果軟嫩、士多啤梨清甜、嫩菠菜爽脆,再淋上蘋果醋調味,酸甜開胃,每口都能吃到不同食材的口感層次。作為社企餐廳,在這裡用餐不僅能享受美味,還能支持公益💪🏻,是非牟利機構,支持不同能力和國藉的員工,加上臨近碼頭的舒適環境,感覺非常舒適。查看更多
SwallowHongKong
中環最好飲嘅咖啡之一,仲有liveband好chill
SwallowHongKong
2025-10-15
关注
❣️Museum Cafe at Pier 8 🔍中環8號碼頭香港海事博物館天台觀景層-----最近睇咗“衛食攻略”介紹,去咗中環海邊呢間非牟利社企 café,餐廳係海事博物館樓上,可以近距離望到摩天輪,週末過去感覺非常chill。Café 背後嘅理念好有意義,係一間會支持唔同能力、唔同國籍員工嘅社企,裏面可能會見到身體或者智力上有少少缺陷嘅員工,餐廳俾佢地一個包容而有尊嚴嘅工作環境,睇得出佢地返工係好開心,而且全部都非常有禮貌,咖啡質素亦都好有驚喜。星期六中午過去,仲有現場音樂彈奏,好有feel。🥗Feta Cheese Salad:沙律菜清新,加上片爽脆青瓜、香甜蕃茄、橄欖同鹹香菲達芝士,味道平衡,幾開胃。 🐟 Fishalicious with Mashed Potato Pie:外層微脆嫩,裡面有白汁同薯蓉,幾用心嘅配搭。- Avocado Toast with Soft Boiled Egg:牛油果鋪得厚厚,配上軟心水煮蛋,黑麥吐司口感香脆,健康好食。 - Carrot Cake:味道濃郁,不會太甜,一啖啖都有肉桂同胡蘿蔔嘅香氣。 最驚喜係佢哋嘅咖啡☕Flat White 同 Cappuccino 都好出色,奶泡幼滑,咖啡味香濃但唔苦,熱啡尤其香濃,水準係中環競爭咁大嘅地方都算數一數二。 單據:查看更多