2011-11-18 10 浏览
呢度有四款唔同國家既生蠔,好新鮮即叫即開,廚師會教你由右至左開始食,由淡至咸!我就比較喜歡頭嗰兩款,好creamy無咁咸!三文魚、海膽、帶子、翡翠蝦、長腳蟹,鵝肝都好好食,無令我失望!甜品有好多款式,朱古力心太軟味道吾錯,吾會太甜!你亦可以叫甜品師傅寫低d祝福語落隻碟度影相!侍應服務都好好,收碟都收得好快!
長腳蟹鮮甜
2011-11-15
長腳蟹鮮甜
  • 長腳蟹 生蠔 海膽 三文魚刺生
2011-11-17 35 浏览
聽說有關Mr. Steak 的自助餐已經好耐,但係我一向都覺得兩個人去食自助餐無咩意思,兩個人行去行入,想傾多兩句計都唔得,所以今個紀念日食咩我都遲疑左好耐,最後覺得既然Mr. C鐘意食得飽,我又鐘意食得好,咁Mr. Steak既自助應該都滿足到我地。上網睇下d資料先發覺原來佢依家分左兩個時段,一係5:15-7:15,一係7:30-10:30,前面個時段仲要平好多,平日去308咋(未加一)!既然我同Mr.C果日都請左假去玩,又我地都係可以早食飯既人,咁不如食早D啦! 事實証明依個選擇非常正確,早既時段成間餐廳得half full,人少少攞野食唔使點排隊,又靜靜地,野食又一D都無少到,連我依個相對細食既人比依個價都覺得抵食呀!一開始就梗係食生蠔LA!今次4款生蠔分別來自:美國,愛爾蘭,蘇格蘭同澳洲。美國蠔:爽脆度、海水味、蠔味、鮮甜都最平均,我個人至愛。愛爾蘭蠔:同美國蠔差唔多,但海水味較重,爽甜亦差少少。蘇格蘭蠔:勁creamy,未食過咁creamy既蠔(可能係我孤陋寡聞),蠔味濃,但唔太鮮甜。澳洲蠔:細細仔但係好爽甜。食完蠔加插左海膽同帶子刺生,都好新鮮,但係花多眼亂既情況下立即變得

美國蠔:爽脆度、海水味、蠔味、鮮甜都最平均,我個人至愛。
愛爾蘭蠔:同美國蠔差唔多,但海水味較重,爽甜亦差少少。
澳洲蠔:細細仔但係好爽甜。

食完蠔加插左海膽同帶子刺生,都好新鮮,但係花多眼亂既情況下立即變得平平無奇。

第二盤就食下前菜,佢一共有5款cheese,我至愛的soft cheese有3種,全部都好好味,同場仲有肉肝醬,不過就唔係佢地自家制的。
另外果個魚子配玉子豆腐賣相唔錯,不過就普通左D。

之後到main course,有和牛刺生,薄煎和牛,澳洲和牛柳同香煎鵝肝。
和牛刺生:解凍得唔錯,有牛味,最畫龍點睛係吸收左下面鋪底既洋蔥香味,令到和牛刺生既味道更有層次。
薄煎和牛:牛味比一般的濃,但係幾普通,無咩和牛feel。
澳洲和牛:都係比普通味濃少少啫,不過師傅煎個生熟情度恰到好處。
香煎鵝肝:very nice,最鐘意佢細細件食完唔會"漏"。

追左盤生蠔,正!
飲左碗龍蝦湯......敗筆><"

我胃口細,係時候想食甜品喇.....Mr.C本來覺得我有少少浪費,於是我同佢講:"其實甜品都好貴嫁....", 佢靜左3秒,之後由得我。
事實証明甜品絕對係一個亮點!
牛奶布丁,細細樽好好味.....食左2樽。
杏仁餅:外脆內軟,一D都唔甜,仲好味過好多外面賣成十幾廿蚊一件果D,我食左3件。
朱古力熱情果cake: 好rich,好meltly,好好味,細細件啱啱好。仲想食但係食唔落!
法式焦糖燉蛋:sorry,依個味道雖然做得幾好,但係質感太實,可能因為我好鐘意食法式焦糖燉蛋亦食過好多間...佢依個做得水準之下。
心太軟(連寫字):好多謝師傅幫我寫左字好靚呀!! 不過個心太軟.....嗯.....又係因為我好鐘意食心太軟亦食過好多間...佢依個都係做得水準之下。

最後明明食飽晒又心思思....走去加左盤長腳蟹,very nice,好鮮甜,肉質爽口無雪味,食過既最好!

總括黎講食物算好好嫁喇!選擇多,我只係食左一半都無既款! 味道大多水準之上。我唔係果D食自助餐為追回本既人都覺得物超所值。
唯一比較扣分既係服務,佢地D員工唔係無禮貌,但係做得唔夠足唔夠好,!見到D待應好生手,可能都係臨時工仲要無經驗果隻(咁唔怪得佢地)。經常我出完去返嚟,之前個碟仲係度(我係清晒嫁喎)!更搞笑係試過兩三次我坐係度,Mr.C出左去揾食,佢收走Mr.C個碟但唔收我個碟(但我真係清晒碟無晒野食嫁喎)!唯一有對答既係叫我落餐飲同比錢既時候,一次就好似驚驚青青咁(新人),一次就好似好趕時候咁,一輪咀背書咁講完佢要講既野,而唔係真係對住人講野。

最後.....對唔住各位睇依篇食評既食友.....我都唔知點解D相過唔到嚟.....所以但家看字猜圖LA!
反正人人影去嚟都係差唔多樣...我唯有咁安慰自己同埋你LA!
2011-11-15
纪念日
  • 1
2011-10-27 18 浏览
見到咁多人讚好,諗住無衰啦,可能其望過大,好失望!生蠔又細隻又難食,雖然係即開,但除左海水味咩味都無,又多人排隊,半個鐘先輪得果三隻,刺身又要排,除左三文魚其他刺身都無味既!所謂既和牛又好似柴皮咁咁既價錢可以有好多好選擇囉!
2011-09-10
  • 三文魚
2011-10-22 30 浏览
今日同至愛慶祝生日,特意個多星期前book位(因上次是試過於一星期前都book 唔到),第1個Like,甘難book 位一定是好嘢,因為香港地唔係超平或超正都唔會多人book。第2個Like,餐廳位於銅鑼灣港鐵出口斜對面,交通極方面。第3個Like,地方雖然不大,但食物擺設絶不馬夫,麻雀雖小但五狀俱全,配合燈光投影,有落心思。第4個Like,侍應招呼相當有禮,由於我們早到了,時間還未開始,侍應無需我們等待就引領我們入座。第5個Like,由於時間未夠鐘開始,我的至愛便第一時間便拿部相機出嚟影下啲食物攞設及裝飾,出面啲廚師都好楽意俾我地任影。食物方面,冷盤講起,就是第6個Like,就算酒店Buffet 食蠔通常都是一款起兩款止,但佢有四款。第7個Like,四款蠔唔係亂甘擺,仲要由淡味排到咸味嚟上俾你,有心思對客人。第8個Like,今時今日仲邊到Buffet嘅蠔係即要即開,通常時間關係,一早開定晒,然後放上啲冰上。第9個Like,通常蠔,呢啲好嘢拖住嚟上,出完一盤,等下先第二盤,唔係多多唔夠,佢地可以源源不絕咁推出嚟,你食得幾多有幾多。第10個Like,啲蠔好新鮮感覺,因為見全部都係空運到嚟
,餐廳位於銅鑼灣港鐵出口斜對面,交通極方面。第3個Like
,啲蠔好新鮮感覺,因為見全部都係空運到嚟嘅,係發泡膠箱攞出嚟,好新鮮呀!第11
Like好,通常一個菜式一個師父照顧,如人多,等得就等,但呢到開蠔則有兩個師父,加快輪候時間。第12個Like
,長腳蟹,通常在一般Buffet,如擺放得多必定是無肉前半折蟹腳,但呢到連蟹岡也寧舍多。第13個Like
,通常長腳蟹因急凍的,如擺放時間短,食到係冰凍味,唔係鮮味,但呢到真食到鮮味。第14個Like
,魚生好多地方都有,但Buffet 有埋海膽,鮑魚,甜蝦,元貝等貴價食材真好小有。第15個Like
,海膽都算貴價貨,Buffet 好多時一至兩板就無晒,呢度,多多都可潻食。第16個Like
,啲鮑魚處理相當得,每隻都切粒,方面入口唔會𡁻餐死。第17個Like
,上碟賣相非常正,每次用閃爍鮑魚殼加塊小葉盛載。第18個Like
,呢到啲翡翠螺是拉晒啲肉出嚟切咗啲腸放回殼內,好方面食客。第19個Like
,牡丹蝦於Buffet 都少有,雖然不是大碼個隻,但有出現已不錯,第20個Like
,啲牡丹蝦用一隻一隻酒杯仔莊住,夠精誌。第21個Like
,啲蝦一啖一隻洽度好處。第22個Like
,熱薫方面,竟有鵝肝,供應仲沿沿不絕。第23個Like
,佢仲將鵝肝配一小塊麵包糠,配搭恰到。第24個Like
,這裏和牛都有,雖然唔係A5級,但都新鮮熱辣辣。第25個Like
,羅宋湯,製法有別港式一般製法,辣辣哋好野味。第26個Like
甜品方面,一般蛋糕cheese cake 唔多講,反而特別有兩樣,一瓶瓶嘅日本鮮奶布丁。第27個Like
,同此處出名嘅「心太軟」,這個將冷暖共和,一咬落軟眠眠嘅朱古力蛋糕,內即流出香甜朱古力溶,一個字「正」。第28個Like
,唔講都唔知,原來如果有一同來的朋友或者你自己生日,呢到仲有個服務,就是用張紙仔,寫低啲祝福,交俾製心太軟的廚師,佢會用個大碟特製一個寫有你所寫的祝福語嘅心太軟特別版,仲不另收費,我至愛雖非當日生日,但我們都寫張紙俾佢,佢都照做。第29個Like
,仲有,如果係訂枱時,話佢聽有人生日,佢地仲有個服務,就是係你食得咁上下時間,突然將燈轉暗,兩位侍應一個拿住一個非常迷你蛋糕仔,上面插住一支小洋燭,一邊行過嚟,一邊同你唱生日歌。第30個Like
,一般人多Buffet,收碟都收唔切,但我們密密攞,一回枱舊蝶好快收走,夠專業服務。
場地佈置有心思
心太軟即席製作予生日客人
甜品種類繁多,牛奶布丁值推介
  • 羅宋湯
2011-10-03 20 浏览
因已book位,所以7:30去到就可直接入去坐我本身對生蠔麻麻,但見長期出現人龍亦不得不排埋一份。生蠔即攞即開,每次4隻唔同款,真係好新鮮好好味,我前後排咗4次另外魚生,鵝肝,長腳蟹,凍海鮮都好好味好好味熱葷就無乜攞過,淨係試咗豬頸肉,都ok整體黎講都非常滿意,唯獨係枱與枱之間有d迫,一定會再黎過
生蠔好好味~~
2011-10-02
纪念日
生蠔好好味~~
2011-10-01 19 浏览
未到8時正, 已收到mr steak的致電, 我們也剛好到了現場. 放下手袋, 已急不及袋去排隊了! 先試了各款刺身和生蠔. 要了甜蝦, 茅丹蝦, 海膽, 帶子, 赤貝和三文魚. 大概是元氣貨色吧, 別期待太多. 赤貝一點味也沒有, 吃了一隻便很夠, 海膽還可以, 可惜他們用了香葉承著, 海膽味全被香葉掩蓋. 如果改用紫菜, 定必加分百倍. 但他們今天沒有提供紫菜, 只好"走青"罷了. 我和開蠔師傅並沒有任何對話, 放下碟子, 夠數便走了. 5款蠔當中, 以紐西蘭和澳洲的最吸引我. 我不喜歡美國蠔大件厚肉的感覺, 太creamy了. 吃完立刻encore, 我問師傅, 可否不要美國蠔, 師傅爽快答應. 第二次還是有一兩隻"大隻蠔", 應該是西非的Nelia, 較重海水味. 第三次拿蠔, 我問師傅, 可否只要澳洲和法國, 師傅跟我講, 今晚根本沒有法國蠔. O! 既然全晚也沒有法國蠔, 幹嗎放了法國蠔的紙牌出來?? 我失望的告訴正等待刺身的朋友, "原來今晚沒有法國蠔!". 正在處理刺身的師傅突然抬頭, 說, "有呀!" 然後轉身便入了廚房, 拿著一大磚未開

走青的海膽, 好d~

第三次拿蠔, 我問師傅, 可否只要澳洲和法國, 師傅跟我講, 今晚根本沒有法國蠔. O! 既然全晚也沒有法國蠔, 幹嗎放了法國蠔的紙牌出來?? 我失望的告訴正等待刺身的朋友, "原來今晚沒有法國蠔!". 正在處理刺身的師傅突然抬頭, 說, "有呀!" 然後轉身便入了廚房, 拿著一大磚未開封的"包裹"出來. 他興奮地說著, "這批貨剛剛到的, 生蠔還是活." 他純熟地開了一隻給我們看, 果然裙邊還在郁動. 他還教我們如何把全隻蠔起出來吃, 因為帶子部份, 是最鮮甜爽口的, 但卻常被人遺忘的. 他殷勤而有善, 可見對工作十分熱誠. 由於已沒其他人在等候生蠔, 我們大概談論了七八分鐘. 我高高興興的拿著八隻生蠔回座位品嚐, 興奮得連檸檬也忘記了拿. 淡淡的海水味, 偏鹹, 而且散發著少許礦物味, 新鮮是新鮮, 但可不是我杯茶. 總括生蠔來說, 本人吃了20隻, 有一隻有怪味要吐. 其他都很不錯, 尤其是紐西蘭的, 香甜脆口.
法國的
其他熱葷不值一提, 只吃了鵝肝四件, buffet來說, 相當不錯, 未有外脆但有內嫩.
心太軟很有驚喜, 但真的要看手神, 我自己的很好, 但隔離檯就只有朱古力蛋糕.
未中不足的是兩小時實在有點趕. 想慢慢品嚐甜品也不能了.
2011-09-30
走青的海膽, 好d~
法國的
2011-09-30 4 浏览
一向不喜愛寫食評的我,,昨晚一試...不得不寫出感受...原本訂了特惠時段,但因太晚起床關係...決定把心一橫 walk in...(因餐廳說已full booking, 確實有些少冒險)幸好無驚無險有位。環境確實不怎麼樣...但看openrice食評,平日不食生蠔的我亦決定一試非常好食...最好笑是...師傅同男友講...不好意思,,,今晚的生蠔是開張以來最差的一天.,因8號風有180班機取消...但....已經非常好食....對於第一次嘗試鵝肝的我...果然有驚喜!!!長腳蟹亦非常新鮮 食了3 round...所有熱食味道都不差..尤其羅宋湯非常好味....我飲了5碗呢...haha~!!最後心太軟味道亦不錯....不會太甜...剛剛好...較為失色是蛋糕部分,,,款式較少,...外觀亦不太吸引總結...餐廳位於cwb,.,食物亦相當有水準....價錢算不太貴...絕對可以一試...
一向不喜愛寫食評的我,,昨晚一試...不得不寫出感受...

幸好無驚無險有位。

非常好食...
但....已經非常好食....

對於第一次嘗試鵝肝的我...果然有驚喜!!!

長腳蟹亦非常新鮮
食了3 round...

所有熱食味道都不差..

尤其羅宋湯非常好味....
我飲了5碗呢...haha~!!

最後心太軟味道亦不錯....不會太甜...剛剛好...

較為失色是蛋糕部分,,,款式較少,...外觀亦不太吸引

總結...
絕對可以一試...
2011-09-29
  • 西湯
2011-09-30 19 浏览
一向不喜愛寫食評的我,,昨晚一試...不得不寫出感受...

幸好無驚無險有位。

生蠔~~~~正!!!!

非常好食...
但....已經非常好食....

對於第一次嘗試鵝肝的我...果然有驚喜!!!

長腳蟹亦非常新鮮
食了3 round...

所有熱食味道都不差..

尤其羅宋湯非常好味....
我飲了5碗呢...haha~!!

最後心太軟味道亦不錯....不會太甜...剛剛好...

較為失色是蛋糕部分,,,款式較少,...外觀亦不太吸引

總結...
絕對可以一試...
2011-09-29
生日
生蠔~~~~正!!!!
  • 西湯
1K
2011-09-25 34 浏览
九月份是外星人嘅牛一, 於是師傅就主動相約飯局賀壽; 其實師傅都唔係好知外星人鍾意食啲咩, 皆因外星人出晒名揀飲擇食, 為免撞板, 師傅都係主動問下外星人穩陣啲, 原來除左甜品, 外星人最鍾意就係食牛肉, 咁師傅就向著呢個方向諗! 其實師傅已經有左目標, 以防萬一, 還是再細問外星人對生蠔有冇興趣, 幸好外星人都幾識食, 對生蠔全不抗拒, 咁師傅就決定黎呢間食店作為外星人嘅賀壽晚餐!早一星期致電訂座, 預定日期約為一星期後, 點知至電後方發現滿座, 咁師傅又好想黎呢間食店, 唯有將飯局日期再推遲一星期, 為的只望能一試呢間食店! 當天比預定時間早來少少, 但未行到埋接待處時, 師傅已經收到店員嘅電話, 看來真的急不及待想見師傅喎, 當師傅話已到達喺面前, 店員有少少唔好意思, 不過仍十分禮貌招待師傅入座! 坐底後侍應就話自助餐已開始了, 於是師傅就同外星人出去看看, 有咩野好食; 只見到一條小小嘅龍尾, 原來就係排隊攞生蠔, 有見及此師傅同外星人亦二話不說, 即刻排隊! 呢度嘅生蠔係即開的, 每次亦只能攞四隻, 師傅就唔係好清楚點樣食法, 於是亦問下開蠔師傅, 開蠔師傅就話今日有紐西蘭

坐底後侍應就話自助餐已開始了, 於是師傅就同外星人出去看看, 有咩野好食; 只見到一條小小嘅龍尾, 原來就係排隊攞生蠔, 有見及此師傅同外星人亦二話不說, 即刻排隊! 呢度嘅生蠔係即開的, 每次亦只能攞四隻, 師傅就唔係好清楚點樣食法, 於是亦問下開蠔師傅, 開蠔師傅就話今日有紐西蘭, 法國同澳洲, 依次序由碟嘅右至左咁吃, 即係由淡至濃; 亦同時攞左少少青口同凍蝦, 呢一碟亦係師傅嘅第一碟!
師傅同外星人返埋位後, 謝過全能嘅天父後, 就即刻開餐! 坦白講師傅唔係好識點樣講生蠔, 最重視一點就係新唔新鮮, 於是亦跟著開蠔師傅嘅指引, 由碟嘅右至左開始, 先試紐西蘭蠔, 紐西蘭蠔入口真的十分新鮮, 味道鮮甜, 冇得頂; 再接著落黎係法國蠔, 法國蠔相對味道較濃, 都係十分新鮮, 味道鮮甜; 最後係兩款澳洲蠔 澳洲蠔亦十分新鮮, 味道鮮甜之餘亦較之前兩款味濃, 味道相對亦較吸引, 師傅稍為偏愛澳洲蠔! 至於青口就普普通通, 裡面有沙, 師傅唔多欣賞; 凍蝦就有蝦味, 味道鮮甜, 蝦身爽口, 幾正!

一口氣食左四隻生蠔同少少海鮮後, 師傅食生蠔嗰鋪癮已經被撩起, 打算再去攞生蠔, 點知條隊又好長, 加上師傅已經非常肚餓, 所以冇咩耐性, 就決定攞住另外一些食住先! 第二碟有少少壽司, 煙三文魚, 火腿同粟米等, 每款食物嘅水準都不俗, 師傅並唔再一一細講! 到第三碟同第四碟師傅當然係翻兜生蠔啦, 一碟隻真的未免太少, 到最後當晚師傅總共食左廿二隻生蠔, 最尾時段亦多左一款蘇格蘭蠔, 而蘇格蘭蠔亦真的不錯, 師傅相信如果唔係要排隊, 總數可能係四十八隻添呀, 生蠔嘅水準真的十分高!
第五碟就係時候試下熱盤有咖哩, 鵝肝, 和牛, 壽司等等, 其中師傅前後食左四件鵝肝, 鵝肝都煎得幾香, 帶少少肥, 可惜未能做到入口即溶, 但都算合格; 而和牛亦十分酥香, 有牛味而且煎得五成熟, 入口鬆軟唔韌, 真的不錯, 正呀! 到第六碟同第七碟師傅還是生蠔, 再少少凍蟹! 蟹從來都唔係師傅嘅至愛, 皆因師傅怕麻煩和十分懶, 不過是夜師傅亦豁出去, 落手品嚐, 發覺蟹肉非常鮮甜, 肉身嫩滑, 真的十分不錯!
最後師傅係飽到連甜品都食唔落, 甚至乎雪糕都冇食到, 不過外星人嘅戰鬥力都不比師傅弱, 由頭帶到尾, 甜品更唔會放過, 外星人一共食左兩份心太軟, 仲不斷比like, 師傅心想呢份心太軟都應該好正, 可惜甜品始終唔係師傅至愛, 如果可以放得落, 師傅相信還是會選擇生蠔!
總括黎講自助餐嘅食物水準甚高, 地方就乾淨, 係逼少少, 氣氛亦唔會太靜, 而服務都殷勤有禮, 價錢就接受到, 三九八一位再加一, 自助餐黎講仲要有即開生蠔都算合理! 師傅覺得係唯一場地較細, 空間較少, 而盛放食物嘅碟亦十分細小, 莫非就係要大家行多幾次才可食多啲, 而要食多啲時就自然要行多啲啦! 相信是晚外星人對師傅嘅安排亦十分滿意, 而師傅對呢間食店亦十分欣賞, 笑臉一定會比, 有機會一定會再黎!
2011-09-15
2011-09-25 17 浏览
星期六的午餐自助餐好抵食。原以為有生蠔食的,睇食評好吸引。不過星期六中午係國際自助餐,所以沒有生蠔。不過三文魚刺身好正,好肥美,鮮甜。鐵板雞心同鮮菠蘿都係好選擇。牛奶布丁也不錯。和牛刺身壽司也值得推介。
2011-09-24
生日
  • 三文魚刺身,牛奶布丁,豆腐花,和牛刺身壽司
嘻~ 呢間黎左不下五次,難得有好飯友,每逢過時過節,又或者做野好大壓力,就會黎mr steak 食大餐減下壓~我同佢都係鵝肝fans, 搵勻全港,都無邊度可以鵝肝任食...所以,我地一直都好捧場。差唔多成大半年無黎過啦~ 今晚都幾full. 原本要坐近門口位,問過可唔可以坐入d, 侍應服務好好,一有位即刻幫我地轉,讚! 好,講番野食先~ 今晚食左以下既野:冷盤1) 長腳蟹:好甜! 但後來攞出黎果d 有d 太凍~2) 翡翠螺: 無乜特別3) 三文魚: 一貫作風,好肥美好新鮮4) 希靈魚:無食過咁爽脆,新鮮 5) 大甜蝦刺身:好好味! 6) 生蠔:有d 鹹熱盤1) 鵝肝:細左d, 但真係好好食2) 海南雞:ok, d 飯無乜味3) 魚柳: 都唔錯~ 不過係雪魚,調味幾好,但無乜鮮味4) 南瓜皇帝蟹:食唔到蟹味...5) 炸魚皮: ok~其實款式就唔算太多,但質素唔錯~ 今次飽到無食甜品。我同飯友都覺得,只要佢鵝肝保持水準,我地都會繼續定期黎~

好,講番野食先~ 今晚食左以下既野:

冷盤
1) 長腳蟹:好甜! 但後來攞出黎果d 有d 太凍~

2) 翡翠螺: 無乜特別
3) 三文魚: 一貫作風,好肥美好新鮮

4) 希靈魚:無食過咁爽脆,新鮮

5) 大甜蝦刺身:好好味!

6) 生蠔:有d 鹹

熱盤
1) 鵝肝:細左d, 但真係好好食

2) 海南雞:ok, d 飯無乜味
3) 魚柳: 都唔錯~ 不過係雪魚,調味幾好,但無乜鮮味
4) 南瓜皇帝蟹:食唔到蟹味...
5) 炸魚皮: ok~

其實款式就唔算太多,但質素唔錯~ 今次飽到無食甜品

我同飯友都覺得,只要佢鵝肝保持水準,我地都會繼續定期黎~
2011-09-24
2011-09-21 16 浏览
睇到咁多人說呢間好食,今日早左出來cwb就去看看睇下好唔好食,出到去13:15分,自助餐去到2:30pm.可以呀~我都唔係坐好耐,入到去平日無full,坐得都好舒服,$148.加一,唔好理啦~食左先,出到去一個小圈食物種類不多,先來個沙津啦~都還算新鮮,第2轉食安牛,每人每次可以拎3塊,火焰壽司有2種,三文魚同蟹柳,仲有d串燒,同熟食.個牛都幾生,不過好好食,壽司三文魚正,只有呢2類好食,其他都好一般呀~甜品有好多類,雪糕d味先q呀~都可以.成餐可以說不過不失啦~
2011-09-19
2011-08-30 28 浏览
其實我本身對生蠔麻麻地,但對鵝肝情有獨鍾,為左可以食番夠本,專登搵左對生蠔極之瘋狂的表姐同我去一試,展開我地既美食之旅!去到果然不負我地所望,四款生蠔無間斷供應,表姐當然不在話下,連唔多食生蠔的我都排左2 轉,打破個人紀錄食左8隻。講真,四隻生蠔既味有咩分別我真係食唔出,但見到平時對生蠔有要求的表姐係咁食係咁食,我就知呢d 生蠔應該都係好野。我o個日就主攻鵝肝同長腳蟹,有一樣野今我好suprise, 就係鵝肝o個度竟然無乜人排隊!我就算去d 五星級酒店,拎鵝肝都要排好長隊先有,仲要係派完就無,要再等過。所以呢度真係一流,每次拎2 塊,鵝肝入口鬆化,味美甘香,真係好好味,食到你唔食。雖然價錢係酒店價,佢除左坐既方係無咁舒服外,其他無論SERVICE 定食物都拍得上酒店,絕對係ENCORE 之選

2011-08-24
  • 鵝肝、生蠔、朱古力心太軟
2011-08-19 12 浏览
一直都喜歡係九龍,新界食自助餐, 好少過海,因為好似好遠(新界人嘛), 但係食自助餐都好似無乜新地方,係OPENRICE睇到呢間食評幾好,不過價錢較貴,1516之下,打電話睇下食午餐價錢,同埋食物種類同晚上有乜唔同,點知最近做特惠時間5:15-7:15PM同埋星期日午餐時間,食物跟晚餐相同種類,但價錢就HK$328+10%. 因為友人星期日唔得閒,但係特惠時間又好似不係幾就, 但又好想來,所以最後都係挑咗星期六的特惠時間la.早15分鐘到,等咗一陣,就叫咗我地入去先坐,但係未夠鐘食,要等一陣. ok la 入去後問去可唔可以到處睇吓同埋影相,的侍應都說沒問題. 好nice地方唔係好大, 食物種類都以海鮮為主,反而熟食同埋甜品種類唔係太多,唔緊要,我地都係沖住海鮮來的魚生有11款,海胆,帶子,蟹柳,甜蝦,八爪魚,尤魚,不寄貝,希靂魚,肉子蛋,三文魚,鯛魚 魚生好生鮮,最更要海胆都鮮味,帶子,不寄貝都唔錯,連肉子蛋都好香蛋味. 第一碟我我朋友要全部款都要,因11款之多,之後都唔比,只能每次4款. 所以我可以食齊咁多款yumy yumy 而且仲食了3碟潻 蟹腳好壯觀,好粗壯. 食落

所以我可以食齊咁多款yumy yumy 而且仲食了3碟潻
蟹腳好壯觀,好粗壯. 食落好鮮味,我起碼食咗10條以上,原本好鮮味,臨尾都覺得好咸(食得多得濟)

生蠔有4款不同國家 師傅好樂意介紹,由淡至濃開始食, 我反而對淡口的較喜歡,濃味的不太習慣. 不過都好鮮味. 平時我要落好多茄槳同埋lemon汁,但係佢個d生蠔,只係落lemon汁就已經好好味.

巴拿馬火腿,如乾身一些更好,吃了8件

和牛不太似,不過吃落也不錯
鵝肝有兩片好大塊,吃落好甘香,唔so
泰式生蝦,在角落位,好遲先睇到,吃了兩隻,不錯,蝦肉幾爽甜,d汁幾好味

沙津真的好有驚喜,有好多貴價日本菜,同埋菜苗,好有菜青青脆口感.

還有其他熟食,口水雞,炸魚皮,煎銀雪魚申燒…………等,味道ok,但係真的好飽,所以不能每款都試
甜品款式不多,有北海道布丁,金吉lemon味糕,朱古力蛋糕,芝士蛋糕….樣樣細細件,幾好,心太軟, 最好都係布丁同埋心太軟.

當天朋友仔生日,見到openrice可以問師傅在碟邊寫字,試試問la,答應咗,仲要點埋蠟燭. 個侍應仲要提議一起唱生日歌,全場囑目,攪到朋友仔不知幾有驚喜.

總結: 如你鐘意食海鮮,一定要來食,實翻本. 侍應同埋所有師傅服務為態度一流,好有盛意. 特惠時間更好,不太多人,就算排隊都好快,吃得好舒服
2011-08-13
$360 (其他)
  • 沙津
2011-08-17 12 浏览
這日是我生日正日,第一次去食,其實所有野大多好食,魚生新鮮、生蠔比較細隻,但味道ok新鮮,鵝肝最正,不能食太多,全部不停供應,最特別係book位時講左自己生日佢話有蛋糕送,點知食到一半突然之間熄晒燈,原來有個哥仔攞住件蛋糕出來唱生日歌,真係好驚訝,仲有張生日咭和$100 coupon送
好新鮮
2011-08-11
好新鮮
  • 甜蝦、心太軟、鵝肝多士、北海道牛乳布甸丁、生蠔