Morton's of Chicago

❣️結婚一週年 同蝦子餅揀間好餐廳慶祝一下見到呢間有得印名係menu有即影即有送番同埋寫碟野食都好唔錯咁 就上網book左book 時落左remarks 想要window seat 但餐廳打黎confirm 時講明唔gurantee不過唔坐window seat都望到少少海.餐廳係喜來登酒店4樓, 上到酒店大堂要轉lift大堂有其他餐廳food directory 但唔覺有morton's(笑)我地去到先發現喜來登隔離檢疫酒店, 我地冇check講笑話會唔會餐廳冇咩人想不到 餐龐差唔多full house..坐定定後, 有一位waiter 過黎介紹menu, 今日會係佢serve我呢張枱佢持左一盆肉過黎 介紹番menu上每一款肉係邊款, 牛部位, 我地最後揀左 2個steak & lobster menu  $688因為本身係巴一件6oz 牛柳 (手掌心咁細)其中一個upgrade左做Porterhouse steak (+$500).Starter揀左Center cut iceberg, wait有介紹係有blue cheese醬同龍蝦湯.龍蝦湯太咸, 龍蝦肉得一粒我地蝦子餅都覺得係
❣️結婚一週年 同蝦子餅揀間好餐廳慶祝一下

見到呢間有得印名係menu
有即影即有送番同埋寫碟
野食都好唔錯咁 就上網book左
不過唔坐window seat都望到少少海

餐廳係喜來登酒店4樓,
上到酒店大堂要轉lift

(笑)我地去到先發現喜來登隔離檢疫酒店, 我地冇check
講笑話會唔會餐廳冇咩人
想不到 餐龐差唔多full house.

因為本身係巴一件6oz 牛柳 (手掌心咁細)

同龍蝦湯.
龍蝦湯太咸, 龍蝦肉得一粒
我地蝦子餅都覺得係咁多樣野食中包尾..
Center-cut  iceburg
龍蝦湯

之後waiter上左其中一個重點
洋蔥包 (塊面咁大個)🍞
外脆內軟, 有微微洋蔥味
為免太飽 只試左少少
洋蔥包

main course.
🔸1. 6oz center-cut filet mignon+ crab cake
🌟重要事要講3次, 蟹餅好好食好好食好好食🌟
入面係滿滿蟹肉, 表面少少脆

牛柳就著通, 都軟身 但牛味不重
蟹餅
牛柳

🔸2. 24oz Porterhouse steak
Porterhouse係一塊T骨排, 係牛牛腰位, 一邊係strip steak 一邊係tenderloin, 類似西冷同牛柳咁..
超大塊. 一次過可以試兩種肉質.
個人覺得tenderloin嗰邊好食d.軟好多..
正體黎誚porterhouse 比跟餐件好食好多
建議可以揀ribeye 或者porterhouse加
我地叫左medium, 入面粉紅色 完全附合medium 冇太熟
Porterhouse  steak

🔸3. 煙肉焗帶子
件煙肉煎到好香 包住隻帶子
呢個都好食
煙肉焗帶子

食扒已經好飽, 仲想留肚食甜品.
但side dish 都真係好好食.

我地揀左洋蔥炒薯片同炒原粒蘑菇
洋蔥炒薯片d洋蔥好香,🥔🧅
薯片係一件件薄薯仔
兩樣野都炒到好淋, 同好夠味
唔似食緊薯仔
重口味推介
洋蔥炒薯片

原粒蘑菇都好香 好好食.
雖然已經好飽但都忍唔住食多幾粒

🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈
慶祝餐廳會送一個大大的梳乎里
拎到黎會先用餐廳相機影相
之後會有一張有餐廳全部員工簽左名相套送俾客人
仿似好多人祝賀我地咁(笑)
都幾窩心同有趣

不過寫碟的字有一點點醜, 建議反正係gimmick, 可以用一隻大碟, 多D位寫應該靚D.

跟餐揀左一個焦糖布甸同一個hot chocolate cake (心太軟)
焦糖布甸好好食,焦糖層厚厚的..
hot chocolate cake就有d太甜, 可能因為已經飽 再食就太漏

整體食物最好食係蟹餅同porterhouse steak
服務都好好, 影相都好專門 收碟都好快
仲會有人過黎問番意見
環境當然好, 枱之間距離都夠 private感ok

我私心好鍾意所有慶祝安排, 所以大推慶祝活動餐廳, 你另一半實鍾意
💕

Porterhouse  steak
洋蔥炒薯片
炒原粒蘑菇
2021-03-12 1025 浏览
周年紀念嘅原因所以就喺open rice book咗嚟呢度慶祝食物方面叫咗2個set menu再加個seafood platter個seafood platter唔錯 但未到話特別好牛柳反而唔係好特別 覺得係正常反而係個lobster tail同crab cake係非常出色🤤🤤🤤Truffle fries同mashed potato都好味 不過好飽🤣🤣仲送埋慶祝梳乎厘tim服務方面Menu係customise咗印咗名嘅職員服務周到 會主動加水清理檯面仲會主動幫你影相 送埋兩張即影即有比你總括嚟講慶祝嘛 豪一次 兩個人開心係值得嘅🤠

食物方面

• 芝士松露炸薯條
  • Crab Cake
  • 深海龍蝦尾
2021-03-11 1125 浏览
同老公身痕走去慶祝相識7000日, 想搵間特別啲嘅餐廳,呢間扒房好多人都推薦,所以來呢度試下.只係早咗兩日預訂,所以冇曬窗邊位,訂位時都有問我哋係咪慶祝特別日子.一去到見到餐牌印咗我哋個名,同我哋慶祝7000日感覺真係好窩心.不過疫情稍緩,好多餐廳都有同樣情況,呢度都唔例外,就係做到甩曬轆.唔知係人客太多,定係是侍應太少,總之就係追唔上個步伐.一坐低就點咗飲品,我哋繼續研究餐牌,最後前菜都嚟埋飲品都未到.送呢個洋蔥包真係好香好好食,直情一切開係仲噴緊煙, 成個包差唔多食曬咁濟.我哋點咗一個set另外再加咗生蠔.生蠔老公話好好食. 沙律冇乜特別蟹餅超好食,新鮮到似食緊成隻蟹牛扒好香,真係做到三成熟.薯條其實無乜特別龍蝦都好新鮮好好食, 好彈牙最後嚟埋送嘅甜品同跟餐嘅焦糖燉蛋, 兩樣都好甜.好彩只係叫咗一個set dinner,因為真係好好好好飽.送咗張卡員工簽曬名,仲有張即影即有嘅相不過都係要追先記得畀我哋.

唔知係人客太多,定係是侍應太少,總之就係追唔上個步伐.

我哋點咗一個set另外再加咗生蠔.

生蠔老公話好好食. 沙律冇乜特別

蟹餅超好食,新鮮到似食緊成隻蟹

牛扒好香,真係做到三成熟.

薯條其實無乜特別

龍蝦都好新鮮好好食, 好彈牙

最後嚟埋送嘅甜品同跟餐嘅焦糖燉蛋, 兩樣都好甜.

好彩只係叫咗一個set dinner,因為真係好好好好飽.
2021-03-08 1093 浏览
第一次去呢間餐廳我滿心歡喜去試叫咗個海鮮拼盤,龍蝦湯,仲有個牛扒個海鮮拼盤唔新鮮,一食完就即刻屙同行兩個人個肚都唔舒服左兩日叫咗個龍蝦湯個龍蝦湯奶多過龍蝦個牛扒係超級市場嘅$200質素鞋都食得好辛苦!收成千蚊咁既質素!食咗一啖已經成舊唔想食Outback 都好味過佢另外加咗份薯仔🥔原來係原隻薯仔焗熟冇加任何味道只係俾咗啲鹽同胡椒粉你自己沈落去完全冇技術可言對於對食物有要求嘅食家來說食到唔好味嘅嘢食真係會好唔開心所以唔好意思,我要將我嘅真心話打出嚟!最大問題係食完屙咗成日🙄🙄服務質素好似大排檔咁冇表情冇交流唔係酒店嘅質素完~~
第一次去呢間餐廳
我滿心歡喜去試
叫咗個海鮮拼盤,龍蝦湯,仲有個牛扒

個海鮮拼盤唔新鮮,一食完就即刻屙
同行兩個人個肚都唔舒服左兩日

叫咗個龍蝦湯
個龍蝦湯奶多過龍蝦

個牛扒係超級市場嘅$200質素
鞋都食得好辛苦!
收成千蚊咁既質素!
食咗一啖已經成舊唔想食

只係俾咗啲鹽同胡椒粉你自己沈落去
完全冇技術可言

對於對食物有要求嘅食家來說
食到唔好味嘅嘢食真係會好唔開心
所以唔好意思,我要將我嘅真心話打出嚟!

最大問題係食完屙咗成日🙄🙄

服務質素好似大排檔咁
冇表情冇交流
唔係酒店嘅質素

完~~
2021-03-06
說到食物,全部都好味冇伏,但未算驚艷。最令人稱心的,係服務態度💖問一句廁所喺邊,經理由我起身一路帶到我去女廁門口,第二次再去廁所全程每遇上一位店員都會遞起隻手讓你行先。食到中間我哋問可唔可以轉window side,經理冇態度不耐煩仲火速幫我哋安排,店員一執好張枱第一時間幫我哋加返滿杯水🥂食物揀好後店員為我哋送上隨餐必備嘅煙肉洋蔥包,從圖中可見個包size仲大過人嘅頭配上佢哋自己整嘅牛油,個包洋蔥味好香,但就咁食就有啲乾😅配餐湯就幾合適嘅。我哋因為驚就咁食個包都飽咗,所以都係食咗少少,剩餘嘅店員可以為我哋打包拎走。我哋order咗兩個set:首先係佢哋嘅免翁牛柳6oz 配 蟹餅 $688配菜選炒蘑菇好老實講女士食呢個size已經好夠飽牛柳好厚實濃味,但略嫌有少少韌蟹餅獲得好高讚賞,老公直頭話係佢呢幾年食過最好味嘅蟹餅第二個set加咗$400Upgrade 揀咗肉眼牛扒16oz 配 深海龍蝦尾呢塊牛扒我地都食得好開心,好濃牛味,上枱嘅時候焦香嘅味道令到我哋都急不及待想食。生熟程度拿捏得好好,我哋叫五成熟,切開係prefect pink,仲有肉汁流出!好鍾意食龍蝦嘅我表示呢個龍蝦尾好值得嗌

免翁牛柳6oz   配 蟹餅

我哋order咗兩個set:

首先係佢哋嘅免翁牛柳6oz 配 蟹餅 $688
配菜選炒蘑菇
好老實講女士食呢個size已經好夠飽
牛柳好厚實濃味,但略嫌有少少韌
蟹餅獲得好高讚賞,老公直頭話係佢呢幾年食過最好味嘅蟹餅

肉眼牛扒16oz 配 深海龍蝦尾

第二個set加咗$400
Upgrade 揀咗肉眼牛扒16oz 配 深海龍蝦尾

好鍾意食龍蝦嘅我表示呢個龍蝦尾好值得嗌,彈牙啖啖肉,淋上淡淡鹹牛油香味,怕腥可以擠吓側邊嘅檸檬汁,佢哋細心到連檸檬都煎過先上碟!食完想食多一條啊!

相反經典谷心太軟就令人有啲失望,滿心歡喜切開下竟然係唔流心嘅
未至於太熟,已經唔係流動嘅朱古力

餐廳食物單價睇唔算平,但美式高級西餐廳每分餐點嘅份量都好大,食得好飽好飽
總括嚟講CP值都幾高
推介!
免翁牛柳6oz   配 蟹餅
肉眼牛扒16oz 配 深海龍蝦尾
  • Jumbo Lump Crab Cake
  • Center-Cut Prime Ribeye
2021-02-25 981 浏览
因疫情關係晚上堂食已暫停了三個月,一直擔心紀念日是否要將晚餐改為午餐。疫情回落政府放寬晚市到晚上十點,立即訂位食燭光晚餐慶祝紀念日飯,呢間餐廳已經好耐冇嚟食過,到咗食飯嘅日子未夠六點鐘就到達餐廳,因為可能網上訂位後餐廳致電確實booking時有問是否慶祝特別日子亦可能提前一星期訂位,被安排入座於窗邊卡位。入座後侍應親切笑容令人好舒服,先問客人是否需要餐前酒,跟著有獨特性為客人設計嘅餐牌就奉上,後來侍應捧著一盤當晚餐廳所供應的牛扒介紹,雖然不是第一次到此餐廳但好像一直都沒有試過此餐廳的海鮮拼盤,今次一於要試一試當晚牛扒選擇為Porterhouse貪佢可以試到兩款不同嘅肉質,當點菜完畢後侍應隨即奉上餐廳自家制麵包,對於麵包控嘅我絕對唔會放過,當海鮮拼盤上枱嘅時候擺盤令人垂涎欲滴,生蠔還隱約有海水味浸出,珍寶蝦好彈牙、龍蝦及肉蟹已剝好殼,阿拉斯加皇帝蟹腳已由中間𠝹開用一隻义已經可以將蟹肉放入口中非常方便。到牛扒上菜嘅時候餐廳侍應亦非常貼心另外奉上兩隻預熱好嘅碟供我們share牛扒,當晚牛扒嘅要求係medium rare廚師拿捏火侯非常準繩,當晚餐廳贈送一客梳乎厘作為我們慶祝紀念日嘅甜品,餐廳
入座後侍應親切笑容令人好舒服,先問客人是否需要餐前酒,跟著有獨特性為客人設計嘅餐牌就奉上,後來侍應捧著一盤當晚餐廳所供應的牛扒介紹,雖然不是第一次到此餐廳但好像一直都沒有試過此餐廳的海鮮拼盤,今次一於要試一試當晚牛扒選擇為Porterhouse貪佢可以試到兩款不同嘅肉質,當點菜完畢後侍應隨即奉上餐廳自家制麵包,對於麵包控嘅我絕對唔會放過,當海鮮拼盤上枱嘅時候擺盤令人垂涎欲滴,生蠔還隱約有海水味浸出,珍寶蝦好彈牙、龍蝦及肉蟹已剝好殼,阿拉斯加皇帝蟹腳已由中間𠝹開用一隻义已經可以將蟹肉放入口中非常方便。到牛扒上菜嘅時候餐廳侍應亦非常貼心另外奉上兩隻預熱好嘅碟供我們share牛扒,當晚牛扒嘅要求係medium rare廚師拿捏火侯非常準繩,當晚餐廳贈送一客梳乎厘作為我們慶祝紀念日嘅甜品,餐廳食物質素高之外服務貼心。
  • Porterhouse Steak
2021-02-24 758 浏览
嚟過呢間餐廳好多次,佢哋呢度嘅牛扒係我食過咁多間數一數二今次同男朋友嚟再食多次!我哋叫咗兩個餐,都係有深海龍蝦尾同一份6安士嘅免翁牛柳。蝦肉好鮮甜,牛柳肉非常鮮嫩多汁每次食都唔會厭!Side dish: mushroom Dessert: creme brulee & 朱古力心太軟好好味!一定要試
嚟過呢間餐廳好多次,佢哋呢度嘅牛扒係我食過咁多間數一數二
每次食都唔會厭!

Side dish: mushroom

好好味!一定要試

2021-02-11
2021-02-21 586 浏览
Perfect steak, warm atmosphere, friendly and welcoming staff. We had a Birthday lunch for my daughter and made her day extra special. Printed her name on the top of their menu and a group photo card signed by the staff, how sweet is that!!! Little things makes someone feel special. and a good size of cheese cake 🎂 Definitely a place for special occasion. Tables are set for social distancing.
2021-02-21
生日
Morton’s  legendary  Hot chocolate  cake  and  Creme  Brûlée
22oz  Bone -in  Ribeye
Center-cut  Fillet  Mignon  and  lobster  tail
2021-02-20 10143 浏览
老婆生日 老公請食好西🥳想黎潮聖好耐 老公好叻咁book到位一踏入餐廳職員已經好好服務態度老公request左想坐window seat又真係安排到 好開心呀🥰🥰職員遞上menu見到有自己個名架😍好surprise 大鄉里第一次見😌先上頭盤 個包熱辣辣 點埋牛油真係好好食個洋葱湯真係好好好好飲 濃味但又唔會死咸平時唔好洋蔥湯既老公都飲哂職員好好咁主動幫我地影相又影左張即影即有到主菜喇我嗌左魚 三文魚柳煎到剛剛好 好滑個人略嫌個黑醋汁偏甜老公嗌牛Medium真係啱啱好 超嫩有跟兩個配菜添薯條條條都好乾身 脆卜卜 磨菇好入味呀 份量超多兩杯飲杯都好正襯埋個background真係不得了去到最後仲有甜品兩個跟餐一個係生日送既我想講係焦糖蛋係勁好食我好飽都忍唔住食哂🤤🤤🤤食lunch黎講 性價比無得彈!!!食物質素,服務態度,餐廳環境全部都
老婆生日 老公請食好西🥳

去到最後仲有甜品

兩個跟餐一個係生日送既
我想講係焦糖蛋係勁好食
我好飽都忍唔住食哂🤤🤤🤤

食lunch黎講 性價比無得彈!!!
食物質素,服務態度,餐廳環境全部都

2020-12-21
2021-02-10 8232 浏览
老公生日當然要食餐好,某日行經對面嘅K11 MUSEA抬頭一望就見到Morton’s,就靈機一觸決定嚟呢度慶生。之前上網睇comments見個個都係叫Steak & Lobster Menu,所以就叫3份呢個set。店員首先奉上餐包,餐包充滿洋葱香味而且熱辣辣好新鮮。龍蝦湯(Lobster Bisque)非常濃郁,而且仲有不少龍蝦肉係入面。凱撒沙律(Caesar Salad)沙律菜夠新鮮,而且仲有一片片芝士同一塊蒜蓉包喺面,非常開胃。嚟呢度就係為咗食佢嘅牛扒,叫三個set就可以試其中三款唔同嘅牛扒。以下呢款係肉眼牛扒(Centre-cut Prime Ribeye) 16oz,肉質較林身亦不失肉味,小朋友最愛呢款牛扒。另一份就揀咗紐約西冷牛扒(Signature Cut Prime New York Strip) 20oz,西冷嘅肉味就比較濃郁,外層仲帶一點點炭燒嘅味道,我就比較喜歡呢個西冷。第三份就當然試返呢度嘅signature免翁牛柳(Center-cut Filet Mignon) 6oz,免翁牛柳係牛肉中最嫩滑嘅部位,脂肪較少,6安士牛柳份量最適中,呢個真係必食推介!除牛扒外
肉眼牛扒
紐約西冷牛扒

除牛扒外,呢個set仲有另一海鮮類作主菜,當然要各一份試試啦!三款海鮮類我哋覺得珍寶蟹餅(Crab Cake)係最驚艷,蟹餅嘅蟹肉係一柳柳,好有口感!
珍寶蟹餅
另外嘅煙肉焗帶子(Bacon wrapped Sea Scallops)同樣出色,帶子有檸檬嘅橫切面咁大,用煙肉包住再煎香,帶子唔會過熟,肉質仍然非常彈牙,另外仲可以配合果蓉一齊食,絕對係一個美味而清新嘅配搭!
煙肉焗帶子
反而龍蝦尾(Lobster Tail)我個人就覺得一般,肉質唔算十分彈牙,但都正常可接受,另外可以點牛油汁一齊食。
深海龍蝦尾
芝士松露炸薯條(Parmesan & Truffle Fries)超級好味,薯條炸得外脆內軟,上面再灑上芝士同松露,真係食到停唔到口,而且雖然係side dish,但係份量都非常多,真係充滿驚喜!
芝士松露炸薯條
為咗平衡番牛扒同薯條嘅油膩感,所以其中一份side dish就揀咗忌廉菠菜(Creamed Spinach),同樣都係大大份,好香好creamy。
忌廉菠菜
最後就到食甜品,法式焦糖布甸(Cream Brûlée)面層嘅脆糖做得猶如一塊薄薄的玻璃片,稍微用少許力度就能「破冰」食到下層嘅布甸,布甸帶有雲呢嗱籽,食落香而滑。
法式焦糖布甸
另一款甜品就係焗暖心朱古力餅(Hot Chocolate Cake),其實即係我哋平時講嘅「心太軟」,朱古力味道香濃而不太甜,再配上雲呢嗱雪糕,一冷一熱的交融為口腔形成強烈對比。
焗暖心朱古力餅
預先同餐廳講咗慶祝生日,所以餐廳都會有特別安排,餐牌會有壽星名字,仲會有即影即有相連賀卡,另外還有一個梳乎厘蛋糕,好有心思!所以如果有慶祝活動,Morton’s絕對會係我嘅私心推介💖
肉眼牛扒
紐約西冷牛扒
珍寶蟹餅
芝士松露炸薯條
法式焦糖布甸
焗暖心朱古力餅
2021-02-08 976 浏览
Came for an anniversary celebration with wifey couple weeks ago and ordered from the 'steak and lobster menu' that comes with a starter, an entrée, a side dish and a dessertstarter - the lobster bisque was rich, creamy and smooth with a velvety textureentrée - you get to choose a steak plus seafood where my wife had the filet mignon with lobster tail and I had the filet mignon with crab cakeside dish - button mushrooms & creamed spinach (so fulfilling that it took up 50% of my stomach space)dess

dessert - cream brûlée & morton's legendary hot chocolate cake

Everything was tasty and the portion was larger than usual which I was 85% full after the main course and completely forgot about the dessert (and I couldn't finish all).

There was a pleasant surprise when the staff placed a giant soufflé (complementary for our anniversary) on the table which wrapped up the meal perfectly.

lobster bisque
filet mignon and crab cake
creamed spinach
button mushrooms
filet mignon, lobster tail, creamed spinach & button mushrooms
soufflé (complementary)
cream brûlée
2021-01-17
lobster bisque
filet mignon and crab cake
creamed spinach
button mushrooms
soufflé (complementary)
cream brûlée
  • filet mignon
  • lobster tail
  • creamed spinach & button mushrooms
2021-01-31 5844 浏览
與友人吃越南菜, 搶付款的我, 搶輸了, 這次是我請客吧, 貴很多倍? SO..., 上月去Ruth's Chris, 友人爭贏, 我無同大家講啫...疫市下的高檔食肆, 每間都超好生意, 對面街的半島酒店, 除了那間日本菜之外, 中法瑞三間, 都全月滿座, 二十八樓的Felix, 因暫時只星期六營業, 更三個月都一位難求, 但相比這一街之隔的牛扒店, 好像比較冷清.有幫襯過Motron's的, 都應該會與我同一感覺, 這個午市套餐, 實在太超值, 不計那前菜的龍蝦湯, 不計那頭盤的焗龍蝦尾, 再不計那原本要收費的配菜和甜品, 在晚市, 最便宜的一件牛扒, 就已經要六百多元,  而現在, 同樣是六百多元, 但就包括了以上四項, 不超值乎???一枝在759阿信屋賣十多元San Pellegrino, 這裡要HKD105, 飲落....的確係好味過759果枝, 哈! 唔信!? 你要試下喇..., 順便問下待應, 有甚麼Wine by Glass 好介紹, 她回答, 食生蠔, 飲Chablis ! 我話: Good! 就一杯Chablis吧! 友人追問: 今日我地食生蠔咩?? ...我問:
一枝在759阿信屋賣十多元San Pellegrino, 這裡要HKD105, 飲落....的確係好味過759果枝, 哈! 唔信!? 你要試下喇..., 順便問下待應, 有甚麼Wine by Glass 好介紹, 她回答, 食生蠔, 飲Chablis ! 我話: Good! 就一杯Chablis吧! 友人追問: 今日我地食生蠔咩?? ...我問: 唔係, 咁使唔使改?? , Louis Jadot, Chablis, Burgundy, 2019, HKD160/杯, 無論如何, 氣味與口腔內的味道都滿意, So..., 餐牌上寫"Burgundy", 低擋了一點吧? 高檔西餐, 應該寫"bourgogne"才有格!

友人午餐後要駕車, 不酒, 要了一杯MOCKTAILS, FLY ME TO THE MOON, HKD70, 餐牌介紹: Orange Juice, Cranberry Juice, Cocktail Mix and Sugar Syrup, SO..., this is...果汁溝果汁, 還嫌未夠甜??? 加多一湯匙"糖水"? OKAY??? Good! i love it!! Well... 我想起...法蘭仙納杜拉.. 應該會很喜歡此杯Fly me to the moon.... XD

Lobster Bisque (龍蝦湯), 跟餐是免費的, 有幫襯過晚市, 都知道一碗比教大少少的龍蝦湯, 收費要HKD188, 如今午市跟餐送埋, 重想點!?! Btw... 大家有無飲過Baxters的Lobster Bisque? 味道...

Crab Cake (珍寶蟹餅), 同樣是跟午餐, 這與晚市有異, 份量與口味都不同, 但晚市的珍寶蟹餅, 索價HKD460, 而這件則跟餐免費, 唔識講了...

Lobster Tail (深海龍蝦尾),  不再重複之前的廢話, 晚市價HKD540, 這是我吃過最好口感的"波士頓龍蝦", 重點是口感, 不是味道, 無論如何, 波士頓龍蝦, 平價貨, 不可能與本地或澳龍比, 但非雪藏新鮮的波士頓龍蝦, 仍然甚好味, 味道而言, 我估這不會是新鮮貨, 但口感絕對無得頂!
Signature Cut Prime New York Strip 紐約西冷牛扒 20oz, 另加HKD550,  無需學飲食節目那些主持人的繪形繪聲形容了吧, 與Ruth's Chris 的比較, 欠了牛油味.

Center-Cut Prime Ribeye (肉眼牛扒) 16oz, 另加HKD400, 眼闊肚窄, 竟然食唔晒..., btw, 前菜頭盤和配菜, 實在太多.
Signature Side Disk (配菜), 選了兩款: Lyonnaise Potatoes 洋蔥炒薯仔, Jumbo Asparagus 珍寶蘆筍, 兩款都是大份量, 最後幾乎無食, 原碟放檯回收, 真折墮... sosad...
Morton's Legendary Hot Chocolate Cake (莫其頓經典焗暖心朱古力餅), 長長的甜品名, 其實即是一般甜品店的"心太軟", 已經飽到無心機影那漏出來的朱古力了.
Cream Brulee (法式焦糖布甸), 友人竟然還可以把全件清空, 我就飽到起唔到身.
六百多元一位的午餐, 兩位, 即千三元, 但最後可以吃出了接近三千大元, 還貴過前天去的半島Gaddis, 完全是自作孽....
2021-01-28 732 浏览
好開心之前帶咗男朋友嚟呢度慶祝生日,嗰陣仲未結婚㗎😆餐廳好細心知老公生日特製左張Menu,老公一見到就好surprise😍洋蔥包好香,加埋軟滑嘅牛油更加好食😋香濃嘅龍蝦湯,係好濃烈嘅味道,絕無馬虎👍🏻👍🏻👍🏻Bone-in ribeye 超嫩超Juicy,趁熱食,有油香,加埋少少脆口😋😋😋😋😋最後有疏乎厘吹蠟燭😍
好開心之前帶咗男朋友嚟呢度慶祝生日,嗰陣仲未結婚㗎😆
洋蔥包好香,加埋軟滑嘅牛油更加好食😋
香濃嘅龍蝦湯,係好濃烈嘅味道,絕無馬虎👍🏻👍🏻👍🏻

最後有疏乎厘吹蠟燭😍
  • Bone-in ribeye
2021-01-18 801 浏览
星期六,12:30pm,座無虛席。😂😅生日,朋友高高興興請我來慶生,大家都滿心期待這餐——-高級版慶生飯。😊一坐下,看到寫上自己姓名+祝福字句的假餐牌,不禁會心微笑。多謝,很特別。😂😊之後,點了兩客set lunch。先來著名的洋蔥包,洋蔥味淡淡的,吃得重口味的我,覺得不夠味道。再來龍蝦湯,是泡沫狀、creamy 的。味道一般,有一兩粒龍蝦肉,沒有驚喜。重頭戲,牛上場。一是伴龍蝦尾、一是伴蟹餅。龍蝦鮮甜;蟹餅蟹肉份量多,味道不錯。至於牛,個人而言,牛味濃,但表面燒烤不夠火喉,不夠香,平平無奇,有點失望。甜品可以.......總括來說,慶生,有自己名字的假餐牌,驚喜;即影即有相片生日相,少部分餐廳做到;寫上祝福字句的小蛋糕,很多餐廳也做到......就這樣,完成我的高級版慶生飯,,$1500大元。
星期六,12:30pm,座無虛席。😂😅

甜品可以.......

就這樣,完成我的高級版慶生飯,,$1500大元。
2021-01-06 1006 浏览
送走了壞透的2020,迎接新一年想食餐好的,揀了超多好評的Morton‘s 。可能星期日人多關係,book 枱時講明限時2hr ,未試過酒店餐廳要限時🤨餐廳樓底比較矮,一入去有種壓迫感,枱與枱放得幾密,算係有個靚海景搭夠Steak and lobster menu, 基本上每枱都叫呢個setOrder完野食立即送上洋蔥包,烘得微暖,非常香口Starter我叫左lobster bisque, 龍蝦味道濃郁,但覺得有點太鹹老公揀左Caesar salad🥗 ,正常發揮附上的多士非常香脆如果唔加錢Mignon 係惟一的牛扒選擇,medium cooked, 火喉控制得唔錯,肉質非常軟淋,肉味較為淡老公選配的龍蝦肉彈牙,而我就揀左蟹餅,啖啖都係蟹肉,不過份量頗多很快便覺得太滯😳配菜揀左松露薯條和蘆筍薯條份量很多,伴以芝士松露粉非常惹味可口,送酒一流另蘆筍雖粗壯但咬落幼嫩冇渣,不過個人不太喜歡配上黑醋汁,若伴以牛油汁覺得會更夾😋甜品係creme brûlée 和朱古力心太軟伴以雪糕,味道唔錯但份量很大,作為餐後甜點實在有點太飽整體上餐廳唔係行fine dining 路線,因為碟碟都大大份,擺盤都

Order完野食立即送上洋蔥包,烘得微暖,非常香口

老公揀左Caesar salad🥗 ,正常發揮

附上的多士非常香脆

配菜揀左松露薯條和蘆筍
薯條份量很多,伴以芝士松露粉非常惹味可口,送酒一流
整體上餐廳唔係行fine dining 路線,因為碟碟都大大份,擺盤都沒有太講究。食物味道ok,服務質素中規中矩,如果想去高質素扒房我覺得有其他更好的選擇。
2021-01-04