2015-11-09 2019 浏览
同朋友食飯唔知食咩好,諗起呢間姆明餐廳,旨在食下環境氣氛...聽講餐廳有個姆明節目,不過大家都唔好期望太多,否則註定難過...節目內容係姆明同大家猜包剪鎚同埋影相,主持人介紹姆明時又話佢小器,又大牌,如果知道姆明係咁,會唔會仲有咁多fans?言歸正傳,想介紹嘅係鹿肉配紅菜頭,第一次食呢種肉,口感比牛肉腍,但無牛肉嘅氈味,但可以塊扒比較薄,有啲「鞋」口,配埋紅菜頭食,清新而不膩,可以一試。溫馨提示:餐廳有時限(1.5 hours),如果叫set呢就會差唔多時間上哂所有嘢食同嘢飲,所以好快凍哂,介意食物攤凍哂嘅朋友就要留意一下~

鹿肉配紅菜頭
鹿肉配紅菜頭
2015-10-19 2225 浏览
終於等到人潮過去, 不用大排長龍就可與史力奇相聚了◦ 店員都會安排不同的公仔陪伴你一起進餐, 而我幸運地有我最愛的史力奇陪伴左右, 當然要大量拍照留念◦這裡的消費的確挺高, 一個tea set都要不少於$150, 還要沒有特色圖案◦ 要特色的都是散叫或再加錢◦之前看的評價就食物方面都是偏壞, 但就我點的, 我覺得味道不錯, 所以反而有點驚喜, 以為這裡只是食環境而已◦
史力奇咖啡
燒三文魚加牛肉多士
2015-09-13 2669 浏览
路過見到唔太多人等位而一入去仲安排到Window Seat添還有Moomin媽媽係左近所以我覺得環境同主題係吸引的咁就試咗個下午茶set而且有點驚喜個fries好得喎夠熱夠脆好好味最遲上個cappuccino就唔OK喇因為唔係特別平而賣相係可愛好得咁所以有點expectation但真係冇咖啡香味 絶對可以做好D有改善空間
還有Moomin媽媽係左近所以我覺得環境同主題係吸引的
咁就試咗個下午茶set而且有點驚喜
個fries好得喎夠熱夠脆好好味
最遲上個cappuccino就唔OK喇
但真係冇咖啡香味
絶對可以做好D有改善空間
cappuccino
题外话/补充资料: 海景係正不過個人覺得張櫈同張檯高度比例可以adjust下
2015-09-12
下午茶
  • 意大利包下午茶餐丶薯條
2015-09-07 2393 浏览
第一次黎,同姆明一齊食tea, 啲野貴左少少但幾好食,磨菇味醬好得意好味,有小靈精嘅牛奶朱古力啲朱古力味好濃,好飲,有大大公仔玩,的公仔肥大肉厚好得意,店員會定時幫啲公仔掉位
星期六的午餐時段竟不用排隊?心想:一定有甚麼蹊翹⋯⋯未進內已被姆明爸、姆明媽所吸引,好恩愛!甫進內又是許許多多毛娃娃給你「打招呼」,少女們定當呼叫「好打耳(得意)呀」~坐下前,沒找到姆明在旁,可幸還有樹精們。看看MENU,喜歡它的木製外皮,但內裡的設計還得花多點心思吧 ?說是CAFE,不論吃的、喝的其實選擇很少⋯⋯勉強點了幾個SET LUNCH吧。先上場是前菜與餐飲⋯⋯前菜:雜菜沙律嗯,我承認,我不太愛橄欖油,所以這醋加橄欖油的雜菜沙律實在叫我難堪,直呼「雞肋、雞肋」!在切菜上有點點心思:紅蘿蔔切成阿美的身子——但要一口吃掉,情何以堪?餐湯:忌廉蘑菇湯將蘑菇打碎,用蓉來煮湯令味更香,尚好。然而,份量比例未拿穩,結果湯汁還是有點水汪汪的感覺,可惜。然而,湯汁中還提供了一娛樂:找小粉、猜公仔。當然,猜對了沒特別獎,只是增加了玩味。至於小粉的口味,哈哈,就別抱期望了⋯⋯在湯中泡久了太稔,但卻由於湯味不濃而沒給它添上甚麼味道了。餐飲:熱咖啡因為選擇不多,而且都沒推介,就選了以為應該安全的熱咖啡。可惜,我・錯・了!它的咖啡也太酸了,加兩奶球、兩包糖,還是難以下嚥;我・投・降! 意大利麵拼盤 $1
星期六的午餐時段竟不用排隊?心想:一定有甚麼蹊翹
⋯⋯未進內已被姆明爸、姆明媽所吸引,好恩愛!

坐下前,沒找到姆明在旁,可幸還有樹精們

先上場是前菜與餐飲⋯⋯

前菜:雜菜沙律
前菜:雜菜沙律
嗯,我承認,我不太愛橄欖油
!在切菜上有點點心思:紅蘿蔔切成阿美的身子
——但要一口吃掉,情何以堪?

餐湯:忌廉蘑菇湯
將蘑菇打碎,用蓉來煮湯令味更香,尚好

餐飲:熱咖啡
餐飲:熱咖啡

意大利麵拼盤 $120
意大利麵拼盤
這拼盤可說是「每日精選」意大利麵套餐,而當天的精選就是芝汁牛柳長通粉——呃,當次是否低很多?哈,事實的確如此:橙紅色的醬汁就是芝汁,不過不失
;牛柳的件頭也很大,但比較有嚼勁,幸肉汁還不俗
。至於長通粉尚可,還不算太稔令人倒胃

樹精拼盤 $130
樹精拼盤
將白飯造成樹精的模樣,的確蠻可愛,但要吃的時候則沒甚麼驚喜,呃,飯也只是暖暖的,感覺反有點怪
。至於雞扒呢,香煎的處理還好,皮有點脆脆的,但加上茄汁放久了就稔了
;肉質尚可,惜黃油仍是一塊塊與皮相連(太多肥膏是該在煎前剪一下吧)
。茄汁很醒胃,受不了的人會覺著太酸,我還可接受。伴碟菜倒是不錯,西蘭花不是白烚而是用牛油稍稍炒了
,其他菜也如是。

姆明拼盤 $130
姆明拼盤
同樹精拼盤一樣,將白飯造成姆明的模樣。(純粹個人觀感:怎麼樹精造型好像要比姆明的來得用心?)飯也是溫熱而已
。至於它的配汁(蘋果忌廉汁)卻令人失望:在忌廉的強勢下,蘋果味根本是傳說,找不到實體的
!豬柳肉質軟稔
,但無肉味
;倒是配上薯角比較令人歡慰

總括而言,我只為「趁墟」而非朝拜,所以可能對食物更多點期望!若你只為公仔而來,絕對值得一試!若只為閒坐,其實還有很多很不錯的CAFE選擇!
题外话/补充资料: 若果想試,又不想排隊,可選擇在早上11時入座,即剛開店之時——反正它沒有入座時限。
2015-07-11
$137.5 (午餐)
2015-07-09 3710 浏览
平日的下午,約了GOGO去行街食飯,選了一個有特色又優閒的地方,姆明cafe,雖然不是姆明的粉絲,但也好奇去一躺呀。一入去已有不少姆明的畫、公仔及精品。有部份枱椅擺放了姆明系列的大公仔,像一起進餐一樣。置身在姆明的世界。我們被安排同科妮進餐。要了一個set lunch,包餐湯、沙律、餐飲及主菜。要了一個甜品,可揀一個陶瓷小公仔帶回家。餐具都是姆明,好得意呀。moomin latte,$50,可以揀公仔的,要了史力奇,好厚的奶泡,少少甜,正常水準。GOGO的餐飲,蘋果汁。蘑菇湯,比較杰身的蘑菇湯,味道濃郁,不俗。沙律,菜、青瓜及蘿蔔,正常水準。姆明拼盤,$130,是姆明臉形,好得意呀,咖喱雞好硬同韌,唔好食,咖喱味道普通,係得薯仔同野菜正常。姆明之家班戟配雜莓,$138。賣相好吸引的小班戟,有好多件,口感香軟好味,配上面層厚身的cream味道更加香甜,士多啤梨少酸,加了$15雪糕,好滿足呀。最初以為姆明屋只是裝飾,原來屋內隱藏了三款甜品。雞蛋布丁:香甜好味。香橙朱古力:好濃朱古力味,少少橙味。白桃啫喱:好香桃味。陶瓷小公仔要了姆明,好可愛呀。埋單之後去了精品逛。有不少精品。好有心思的Mo
一入去已有不少姆明的畫、公仔及精品。
有部份枱椅擺放了姆明系列的大公仔,像一起進餐一樣。
置身在姆明的世界。
我們被安排同科妮進餐。
要了一個set lunch,包餐湯、沙律、餐飲及主菜。
要了一個甜品,可揀一個陶瓷小公仔帶回家。
餐具都是姆明,好得意呀。
GOGO的餐飲,蘋果汁。
蘑菇湯,比較杰身的蘑菇湯,味道濃郁,不俗。

沙律,菜、青瓜及蘿蔔,正常水準。
姆明之家班戟配雜莓,$138。
最初以為姆明屋只是裝飾,原來屋內隱藏了三款甜品
雞蛋布丁:香甜好味。

香橙朱古力:好濃朱古力味,少少橙味。

白桃啫喱:好香桃味。
陶瓷小公仔要了姆明,好可愛呀。
埋單之後去了精品逛。
有不少精品。

好有心思的Moomin Cafe,每一個角落盡是姆明,食物上味道普通及偏貴,服務態度不俗,岩姆明粉絲來呀。

2015-06-28 3571 浏览
去年moomin cafe正式登陸於香港海港城LCX,數月過去了,人龍消失,終於可以黎試下新店,這是我們遲來的朝聖。我點了杯ICE的姆明牛奶咖啡(HKD$50)採用日本牛奶來沖泡有4款剪影(姆明、亞美、史力奇、樹精)供選擇咖啡注入大量的牛奶 口感香滑綿密 淡淡的咖啡 伴著濃厚的牛奶味無咩特別 主要為公仔而來其實姆明之家Pancake十分吸引, 奈何我們兩個人食不了禁多...餐廳內有很多佈置, 牆上亦畫有圖案, 環境好靚, 入到去真係好興奮, 餐廳內盡是影相位, 可以與姆明拍照
有4款剪影(姆明、亞美、史力奇、樹精)供選擇
姆明牛奶咖啡
無咩特別 主要為公仔而來

2015-06-09
姆明牛奶咖啡
2015-06-21 3635 浏览
一直以為姆明係日本卡通人物, 直至一個芬蘭朋友同我講,我先知原來姆明係來自芬蘭。今次係平日去Moomin Cafe食下午茶, 唔洗排隊, 輕輕鬆鬆直接入座。店內佈置精美,設有數個位置俾顧客拍照新增說明文字客人可以座入去影相可愛既姆明餐廳下午茶時間也差不多滿座姆明屋企地圖hehe一入去就見到佢地 Moomin Cafe 既甜品好可愛。叫左個Moomin House Pancake, 食物相當精緻。Pancake附送一隻自選陶瓷小公仔帶走。Pancake好軟熟好好味!Pancake上既cream甜得黎唔會漏 。另外pancake旁邊既姆明屋內係雞蛋布丁,朱古力慕絲, 芒果啫喱。間屋好得意! 而Moomin Latte (Snufkin) 就普普通通, 但咖啡上既圖案真係好靚!Moomin House Pancake姆明屋內係雞蛋布丁,朱古力慕絲, 芒果啫喱姆明屋自選陶瓷小公仔Moomin Latte (Snufkin)

店內佈置精美,設有數個位置俾顧客拍照
新增說明文字
客人可以座入去影相
可愛既姆明
餐廳下午茶時間也差不多滿座
姆明屋企地圖hehe
一入去就見到佢地

Moomin House Pancake
姆明屋內係雞蛋布丁,朱古力慕絲, 芒果啫喱
姆明屋
自選陶瓷小公仔
Moomin Latte (Snufkin)

2015-06-01
So a good friend and I decided to get together and see what the big hype was about Waiting time was pretty quick as we went in the afternoon. However, queue was massive every other time I went by -_- As you walk into the Cafe you can see a table with a life size Moomin and his family dining at the table dining with his family. I didn't take any pictures but pretty sure you can find plenty on other reviews anyways. Decor was lovely (esp because I am a huge moomin fan )Anyways. Back to the food. F

Anyways. Back to the food. Food here is quite pricy (around 100 for pancakes, 100 something for curry rice) and the portion is not very big.

We decided to order the pancake.

It came with a giant tower with jellies and pudding. It's quite pretty to look at with the little house-like tower and the fresh fruits as a decor
.  I Loved the peach jelly, the pancake itself is nice and soft and properly cooked(it's cold and i prefer hot pancakes:')). Fruits are fresh as well. It tastes alright, but just not very sure if it was worth the money since it's quite pricy -_-

plus side: you get to take the little moomin papa home
you can also choose other characters as well!
pancake with fresh berries, peach jelly and pudding
题外话/补充资料: there is a moomin store next to the restaurant where you can buy the silverwares and plates they used and MORE. :) seriously thought about buying that tower!!! would be lovely to plate appetizers with :)
2015-06-10 2858 浏览
週4下午到呢間平日超多人排隊的主題餐廳聊聊天,當日不用排隊之餘店內食客也不多。大行其道以姆明主題餐廳來說,陳列品較弱,有些蒙騙之意,求奇放dd大公仔和畫便算是,食客不停影相,但不久便完了,實不不知有什麼好影,太行了。食物水準也不錯,但份量真是少得很。牛奶咖啡,奶味過濃搶了咖啡味,以為飲奶。呑拿魚治,味道可以,面包外皮不太硬有咬口,呑拿魚不會太凍,室溫,咬下去不會有雪冰冰的反感。薯條也熱烘烘,粗粗地有咬感覺。食客較少坐得彼舒適,會再來?不用排隊都可以。
姆明陳列較少
味道也好吃
茶也彼香濃
烈日當空,窗照入店較刺眼
牛奶咖啡,奶味較重蓋過啡味
2015-06-04
味道也好吃
茶也彼香濃
2015-05-27 2969 浏览
和朋友試試下午茶。3點開始!由於平日關係,不用排隊,點了兩個餐:吞拿魚批拼薯條 / 煙三文魚燒牛肉法包。吞拿魚批:微暖,不熱,不鬆化,普通之極!薯條就夠熱。煙三文魚燒牛肉法包: 非常細件。煙三文魚和燒牛肉都OK, 反而塊生菜同蕃茄嗰樣就麻麻地!味道口感一般!點了熱咖啡,呢樣就真係好唔得!咖啡無咖啡味,連一點咖啡香都無。還有只得latte同普通咖啡兩款選擇而已!如果以呢個價錢食呢個質素嘅出品,咁都應該唔會再幫襯!至於服務就算幾好,侍應還要幫客人影相呢!
吞拿魚批:微暖,不熱,不鬆化,普通之極!薯條就夠熱。
如果以呢個價錢食呢個質素嘅出品,咁都應該唔會再幫襯!
至於服務就算幾好,侍應還要幫客人影相呢!
吞拿魚批拼薯條
煙三文魚燒牛肉法包
咖啡
2015-05-22 2710 浏览
知道有這moomin cafe 已很久,可能一直很忙又同朋友夾不到時間,所以遲遲未能朝聖~最後決定在閑日到訪,果然好少人   餐廳很易找,在lcx內,裝潢很別緻,是拍照/gatheirng的好地方。原本想坐窗邊位,可是有遊輪停泊,所以最後都選擇了卡位。  跟朋友點了朱古力醬pancake,可以自選一隻公仔帶回家($138)~味道不錯,份量也大,兩個女生吃剛好。對屋仔一直好有期待,可是最後卻很失望,屋仔分三層,最上層應是燉蛋,可沒有蛋味,但朋友說覺得還ok(她很喜歡吃燉蛋的)。而中間的是柑桔味的jelly ???!很難食!而最後一層是柑桔味的朱古力慕絲,不太甜,可以接受吧。拍照不錯,很是美觀   另外怕不夠飽,還點了薯條芝士火腿牛角麵包!($78)這個超讚的!薯條是即炸的,超脆,不是平常快餐店的那種,份量也夠!而牛角麵包也也算脆口,加埋芝士既配搭不錯。  跟朋友被latte art 吸引了,名自點了一杯(牛奶咖啡 $50 )。拉花靚係靚,可是沒什麼咖啡味,沒落糖都已經幾糖,未必適合喜歡咖啡苦甘味的人吧~Total $340 埋單,感覺ok ,想影下相,傾下計都係一個好地方 (食環境的
最後決定在閑日到訪,果然好少人

Total $340 埋單,感覺ok ,想影下相,傾下計都係一個好地方 (食環境的餐廳)

Chocolate pancake
2015-05-12
2015-05-05 2794 浏览
總的來說,裝修得很漂亮,環境很好,有主題。但餐飲質素一般,午餐價格也不便宜。等候的時間沒有服務員來喊號,取了號輸了手機就沒有人來理了。點了牛排拼盤,味道一般。甜品的菜單很吸引人。
2015-05-02 2845 浏览
去開LCX就諗住邊等moomin cafe邊行街. 等左一個鐘仲要等多幾十張. 行埋隔離間moomin gift shopgiftshop可以望到餐廳情況. 一望...裡面入座率只有5成. 唔會係要做勢唔俾入座咁可惡掛?! .\_/.入座前再去giftshop"月及"下, 又一次目擊低入座率vs門口人龍既奇怪現象.Cafe成個menu其實得飲品同甜品會有公仔樣...其他係普通野侍應亦唔專業. 唯一一款是日意粉都講唔出係乜. 落單加水更加等極到冇.叫杯朱古力奶(貪佢有公仔樣而公仔樣係可以自選既). 只有牛奶味. 完全feel唔到飲緊朱古力. risotto算係好少少. today special 既pasta同自己係屋企煮蕃茄味意粉冇分別招牌樹精甜品.... 滿心期待喇. 結果我地只得到碟連隻眼都擠得唔好既制成品!! 點解廚房咁都俾佢出黎??食物既quality同呢度既service...完全唔值呢個價錢.對於卡通theme既 restaurant..本身都唔會expect好好食. 但連切合主題既食物都咁粗製濫造成咁就真係太過喇!我諗就算免費同唔駛等位...我都唔會再黎大家樂既質素比佢高

我諗就算免費同唔駛等位...我都唔會再黎
大家樂既質素比佢高好多!
媽媽喜歡姆明⋯就帶佢去朝聖一下睇左食評之後,都預左係去食環境7點15分鐘去到都仲有10張枱最尾差吳多8點30分先等到枱點解等禁耐。。因為d員工個個吳願做禁。有3-4張吉枱都吳叫飛可能要做到好多人排隊既效果啦~做勢掛😏我地3母女叫左2個set又湯又前菜又水果。。非常豐富主菜選了香煎豬架配白飯豬架好香好鬆軟,略嫌個磨菇芥末忌廉汁味道淡左d...如果可以濃味少少會更出色另外一個主菜係廚師精選意粉今日係茄汁鴨胸意粉👌🏻味道,意粉吳會好淋最後梗係甜品時間😁姆明之家班戟 配雜苺班戟熱辣辣好新鮮配雜莓不是太甜另配有白桃啫哩,香橙朱古力mousse 同焦糖燉蛋。。。個人最like 焦糖燉蛋,好滑唔太甜叫呢個甜品會送你一粒小陶瓷公仔,可自由選擇你鍾意嘅角色。。我梗係幫媽媽安排姆明啦😂最尾套餐有飲品要有公仔圖案的飲品就要加$30Latte 味道一般無特別仲想反映下d 服務員好吳專業麻煩佢幫手映張相123⋯就禁制。。。求其到呢!我地同pancake 映緊相個小姐好似趕收工不停執走碗碟!大佬啊,你應該見到映緊相啊嗎?你隻手入曬鏡啦,一陣先執啦😤醒少少啦

媽媽喜歡姆明⋯就帶佢去朝聖一下
睇左食評之後,都預左係去食環境
7點15分鐘去到都仲有10張枱
最尾差吳多8點30分先等到枱
點解等禁耐。。因為d員工個個吳願做禁。
有3-4張吉枱都吳叫飛
可能要做到好多人排隊既效果啦~做勢掛😏

我地3母女叫左2個set
又湯又前菜又水果。。非常豐富

主菜選了香煎豬架配白飯

另外一個主菜係廚師精選意粉
今日係茄汁鴨胸意粉👌🏻味道,意粉吳會好淋

最後梗係甜品時間😁

姆明之家班戟 配雜苺
班戟熱辣辣好新鮮
配雜莓不是太甜

最尾套餐有飲品

要有公仔圖案的飲品就要加$30
Latte 味道一般無特別

仲想反映下d 服務員好吳專業
麻煩佢幫手映張相123⋯就禁制。。。求其到呢!
我地同pancake 映緊相
個小姐好似趕收工不停執走碗碟!
大佬啊,你應該見到映緊相啊嗎?
你隻手入曬鏡啦,一陣先執啦😤醒少少啦
2015-04-30