2016-06-28 2096 浏览
宅女雖然也算是個中女, 但終日還是喜愛卡通及童話, 重拾一下童年回憶. 當然, 如果可以一邊對著自己喜歡的卡通一邊吃飯, 胃口也會特別好. 日本就深明此道, 長年都會推出不少限間限定的卡通主題餐廳或CAFE, 有些受歡迎的更索性把整家店裝修作長期主題店. 近年香港也緊隨著日本的步伐, 開設越來越多的主題CAFE, 當中好壞參半. 而這家位於尖沙咀的MOOMIN CAFE, 不知不覺巳開了有2年多. 這天假日跟妹妹來到尖沙咀閒逛, 言談間發現原來妹妹還沒有來過, 馬上帶她來會一會姆明家族.記得宅女也曾經到訪過東京那家MOOMIN CAFE (詳細文章請看這裡), 印象不錯. 所以當這家香港店開業初期宅女也有去過一次. 而這家香港店就是位於尖沙咀的海港城內的LCX那邊, 在大商場內, 找起來算相當方便. 餐廳於2014年開業, 還記得那時候天天都要排長龍, 所以宅女那時也是特別找了個平日下午才去, 避過人潮. 不過正所謂香港人都是貪新鮮, 時至今日, 人龍巳不見. 就算是假日再來, 都不用排隊巳經可以直接入座.餐廳就是以芬蘭童話, 即我們香港人熟悉的為主題, 記得求學時期每到假日早上打開電
餐廳就是以芬蘭童話[Moomins], 即我們香港人熟悉的[小肥肥一族]為主題, 記得求學時期每到假日早上打開電視機, 都會播放這套卡通片, 講述小肥肥姆明一家跟幾位朋友在姆明谷的生活, 溫情得來帶點冒險情節, 對於當年還是小朋友的宅女來說是看得津津樂道的.

現在這套卡通片當然難以在電視中看得到, 所以一進來餐廳看到店內全以姆明谷來佈置, 童年回憶馬上湧上心頭.
餐廳地方都算大, 而且一邊全是大型玻璃窗, 較東京店來得更明亮光猛. 內裡的裝潢帶點童話感覺但不會來得太花巧, 周圍都放滿了姆明家族的擺設及畫作, 牆上亦放了幾本由姆明家族創作人Tove Jansson所著的童話小說. 不過宅女覺得最有心思的還是他們所用的餐具都有姆明的標意, 甚至連胡椒及鹽瓶都做上小精靈的模樣!
不過餐廳最令小朋友歡喜的, 還是他們每桌都會放置一個巨型的姆明公仔, 陪食客一起進食. 初開業來的時候, 餐廳一角的一張桌子更佈置成姆明跟他女朋友科妮的專屬餐桌!! 細看每件餐具都做成了姆明的主題, 非常別緻.

這天我們來時被安排坐在靠窗的長枱, 雖然是並排而坐, 但大家都可以面向著窗看對出的海景, 感覺不錯. 甫座下後, 店員隨即捧上一大個小精靈籃子的公仔來陪我們吃飯. 不過因為我們對小精靈興趣不大, 所以拍完照過了一段時間問店員能不能換公仔, 幸好店員都很樂意配合, 最後替我們換上了科妮, 太好了!!

不過雖然有得玩, 有得拍照, 但既然是餐廳, 最重要當然是來醫肚.

因為兩次都是中午來, 所以供應的都是以午市套餐為主. 套餐有好幾款選擇, 有牛扒有燴雞或咖哩吉列豬扒等等, 內裡均帶點姆明主題的, 價錢平均都在HK$125左右. 記得日本店的午餐除了日式還有芬蘭風味以配合主題, 不過香港店看來都是做得偏向日式或港式一點, 可能是需要迎合香港人口味吧.

另外亦有幾款意粉及意大利飯就沒有主題, 價錢由HK$88起, 比較便宜.

套餐都有包括餐湯, 沙律及餐飲.

宅女第一次來時, 就點了個牛扒套餐.

先上個沙律
看看這個沙律色彩十分豐富啊! 看看內裡有生菜片, 青瓜片, 紅蘿蔔絲及其他沙律菜, 簡單的只淋了點沙律醋汁, 不過吃起來夠清新, 而且菜葉爽脆, 味道偏清淡一點. 但個人最喜歡的是上方還放了一片阿美造型的紅蘿蔔片, 加分不少.

再來是餐湯
這天的是枝豆湯, 上來湯的份量比想像中多, 而且隨湯還附上一小碗餅乾, 看看也是阿美造型的餅, 雖然宅女不是阿美粉絲, 但餅乾實在非常可愛啊! 湯頭質地不算濃稠, 其實喝起來味道是有點淡的, 不過番一番湯底, 原來內裡放了好幾顆通心粉, 而且不是普通通心粉, 是姆明造型的通心粉啊~不過因為有些巳煮爛了, 所以還是要花點心思看看.

姆明餐廳併盤 (HK$140)
這天的姆明餐廳併盤就有肉眼排配牛油香煎蝦. 看看上來的份量也不少呢, 有兩塊牛扒, 雖然不算很厚身, 但體型都算大. 底下墊了一小堆的煎蝦, 旁邊還有些時令蔬菜及薯塊. 上方還放有一片麵包. 這款併盤雖然沒有什麼姆明主題, 不過賣相也算不錯, 無論配菜或主菜份量都十足.
看試試牛扒吧, 下單時有跟店員說要五成熟, 不過上來時仍是偏熟大約有7-8成熟. 牛扒本身不算厚身, 但頗大塊的. 配上日式燒汁, 當中還有點滑子菇在內, 入口帶點香口感覺, 不過肉質就有點鞋口, 但肉味尚算香濃. 感覺是有點茶餐廳水準, 但又不是很差那種. 而底下的煎蝦細細隻都有7-8隻, 吃起來不算很有彈性, 但也帶點微爽, 水準也是平平. 反而旁邊的蔬菜做得不錯, 薯仔粉棉西蘭花爽脆長豆有咬口. 麵包吃起來是煙韌那種, 雖然味道不錯, 不過吃起來有點乾, 宅女自己還是比較喜歡有牛油伴吃吧~

整體來說味道都只屬普通, 當然不會難吃, 但又說不上很好吃.

而這次再跟妹妹來, 我們兩人也是吃午市的套餐, 先上來餐湯.
這天的是南瓜湯, 份量跟之前的差不多. 不過這次來就沒有了阿美的餅乾, 感覺有點失望呢~南瓜湯質地比較濃稠, 不過喝起來南瓜味道不算很香濃, 而內裡還是有找到2-3塊通心粉, 不過這次的通心粉巳煮至軟爛, 完全看不到是什麼樣子的...

沙律
當這個沙律上來時, 宅女不禁說了句: 嘩, 怎麼跟之前的差了那麼多? 還記得上次來吃時那個沙律的配料頗多, 有青瓜又有蘿蔔絲, 還有幾種沙律菜. 不過這天上來的沙律, 就只有幾片生菜墊底, 上面就只放了一堆混了沙律醬的粟米粒, 誠意差了很多啊....味道吃起來就沒什麼特別, 反正就只是生菜粟米加點沙律醬而已, 怎麼以前那個色彩豐富的沙律不做了? 令人失望啊.

卡邦尼意粉 (HK$98)
妹妹點了這個卡邦尼意粉套餐, 上來的意粉份量都算多, 頂端還有不少洋蔥絲跟煙肉條. 原以為忌廉汁不太夠, 不過攪拌後原來醬汁是剛剛好, 不會過多, 而且醬汁也做得夠濃稠. 入口意粉帶點咬口, 不過可以再煙韌一點, 每條意粉都被醬汁緊緊包裹著, 吃起來也算CREAMY, 而煙肉條肉質也有彈性, 整體來說這個意外的不錯.
香煎石斑配白酒蘑菇忌廉汁 (HK$125)
因為這天不太想吃紅肉, 最後在雞及魚當中選了後者. 上來的有兩塊香煎石斑, 還配著迷你姆明跟樹精造型的白飯! 看起來份量不算很多, 不過原來白飯被壓實了, 吃到最後其實也覺得幾飽的. 看看兩塊石塊配上白酒蘑菇忌廉汁, 醬汁夠濃黏帶點CREAMY的豐厚口感, 汁是做得不錯. 不過石斑就略嫌煎得太乾, 肉質也較鞋口, 水準不太行. 而姆明跟樹精造型的白飯, 他們的眼睛原來是用茄汁點上的, 配著那個醬汁來吃還不錯. 配菜方面還有幾顆薯仔, 西蘭花跟粟米.

其實整體來說都幾飽肚, 就是可惜石斑太乾太鞋口了, 最後還是吃剩了大半塊.
餐飲
午市套餐有包括冷熱咖啡, 紅茶, 橙汁, 蘋果汁, 可樂或雪碧. 另外加可以額外加HK$20要來一杯姆明主題的特色飲品. 不過最後我們還是簡單一點來杯蘋果汁算了. 上來的蘋果汁都幾大杯, 而且最重要沒什麼冰.

姆明之家班戟 (HK$138)
近年如果是從海外進駐香港的分店, 大多數都會推出1-2款香港店限定的食品, 這裡當然也不例外. 餐廳推出了這個名為姆明之家班戟, 單看賣相就夠可愛了!! 其實這個除了班戟之外, 也可以說是一個甜品併盤, 皆因那個高高的姆明屋模型內, 原來是藏了三款不同的甜品! 而在班戟旁邊還有一堆士多啤梨. 不過點這個甜品的重點, 其實是甜品上的那個迷你姆明陶瓷擺設是可以拿回家的! 陶瓷擺設分別有姆明, 科妮, 姆明媽媽, 姆明爸爸及阿美五款可以選一款. 宅女最後還是選了主角姆明.
先來當然是要試試這個堆得高高的班戟塔了. 看看班戟塔由多達七片班戟砌成, 上方還有一大堆的忌廉作點綴, 賣相非常吸引. 切開來這個畫面真的太吸睛了! 而上方的忌廉看起來十分結實, 不過入口其實也是很輕, 有點像泡沫似的, 班戟吃起來鬆軟度一般, 有點點硬, 是有改進的空間但水準都算OK吧. 不過忌廉就真的不太夠, 以至吃到底下幾片的班戟時有點乾. 如果忌廉份量可以再加倍就更好了.
再來打開姆明塔看看吧, 原來塔身是由三個陶瓷小杯組成的, 當中有雞蛋布丁, 朱古力慕絲及白桃啫喱三款甜品. 先試試味道較淡的白桃啫喱吧, 啫喱本身都幾結實, 帶著點點桃味, 不算很強, 只屬OK水準, 而雞蛋布丁質地同樣結實, 但吃起來都幾滑, 也有蛋香, 不錯. 最後的是朱古力慕絲, 慕絲上還放了一大堆的朱古力碎, 吃起來朱古力味都幾香, 但還是不夠濃, 而且質感可以再做濃稠一點.

整體水準只是平平, 不過就以賣相取勝.

吃完後, 餐廳旁餐也有劃出一部份用來做姆明精品專門店. 內裡除了有文具, 水杯, 餐具之外, 也有毛巾, 公仔及一些擺設家品等等. 定價是有點貴, 不過勝在全都是真品正貨, 反正坊間比較少姆明的精品, 如果是粉絲的話就可以來這裡集中掃貨了.
來吃午餐埋單每人不過HK$150, 以尖沙咀地段來說的話收費還可以吧. 也能吃到7成飽.

食物水準就真的只是一般, 但菜色賣相是不錯的. 加上餐廳裝潢及佈置也算是花心思, 不會做得很馬虎, 也會令人有一定的投入感.

不過比較可惜的是店內很少史力奇的出現.....宅女小時候覺得史力奇是很有型的~
如果非姆明粉絲的話, 宅女就會建議閣下還是可以選附近幾家餐廳, 水準都會比他好.

不過如果是姆明粉絲的話, 就值得來一次試試, 既可以有姆明(公仔)陪吃, 又可以吃完大掃姆明精品, 最起碼不用飛日本都可以來這裡重拾童年回憶吧!

2016-06-06 1663 浏览
細細個睇姆明睇得多但姆明cafe 就第一次去真係勁靚叫左綠茶牛奶可以自己揀圖案所以揀左我最愛既史力奇綠菜味道唔算香濃 但牛奶十分順滑上層既泡沫好正味道唔太甜 要自己落多d糖先會甜d最期待係依個pancake !真係好靚仲會送一隻公仔個pancake 上面有厚厚既泡沫 配上pancake 本身香濃既朱古力味 真係令人好難忘香蕉 加上朱古力pancakes 再加上泡沫 真係完美姆明屋企 其實係三層甜品有柚子醬 香芒啫喱同牛奶布丁最鐘意牛奶布丁 夠香滑附送既姆明媽媽公仔
細細個睇姆明睇得多

所以揀左我最愛既史力奇
綠菜味道唔算香濃 但牛奶十分順滑
上層既泡沫好正

味道唔太甜 要自己落多d糖先會甜d
最期待係依個pancake !

真係好靚
仲會送一隻公仔

香蕉 加上朱古力pancakes 再加上泡沫 真係完美
姆明屋企 其實係三層甜品

有柚子醬 香芒啫喱同牛奶布丁

最鐘意牛奶布丁 夠香滑
附送既姆明媽媽公仔
2016-06-05 1095 浏览
看餐牌有很多不同的選擇,,亦提供下午茶set選擇,,這次我卻看中它們的甜點,,=w=因為圖片上滿漂亮xd朱古力牛奶//意外好飲((樹精><可愛柔滑的口感,,那抹牛奶帶上朱古力的濃郁,,味道剛好不會太甜w絕對值回價,,不是普通朱古力奶!!!=/////= Tiramisu,,捨不得吃掉,,不過略嫌口感層次不足,,上層是曲奇碎,,中間是cream,,底層是蛋糕。份量是適中,,以飯後甜品來說xd((還送了可愛的紀念杯😳😳原先點餐前以為是食用後拿走😂就是相片中的款式,,是全新的杯子,,用盒子裝好,,作為留念w最後,,要說一下水果茶//據說是荷蘭出產的紅茶包w茶的氣味淡而帶甜香,,與水果的酸配搭,,非常適合不過,,不彷去試一下吧w
看餐牌有很多不同的選擇,,
亦提供下午茶set選擇,,
這次我卻看中它們的甜點,,
=w=因為圖片上滿漂亮xd
朱古力牛奶
朱古力牛奶//意外好飲((樹精><可愛
柔滑的口感,,那抹牛奶帶上朱古力的濃郁,,
味道剛好不會太甜w
絕對值回價,,不是普通朱古力奶!!!
Tiramisu
=/////= Tiramisu,,捨不得吃掉,,
不過略嫌口感層次不足,,
上層是曲奇碎,,中間是cream,,底層是蛋糕。
份量是適中,,以飯後甜品來說xd
((還送了可愛的紀念杯😳😳
原先點餐前以為是食用後拿走😂
就是相片中的款式,,
是全新的杯子,,用盒子裝好,,作為留念w

最後,,要說一下水果茶//
據說是荷蘭出產的紅茶包w
茶的氣味淡而帶甜香,,與水果的酸配搭,,
非常適合不過,,不彷去試一下吧w
水果茶
2016-06-01
朱古力牛奶
Tiramisu
水果茶
2016-06-02 957 浏览
彷如走進姆明屋企,仲有無敵海景。平日晚飯時間,店內食客不多。大家都可以不騷擾別人的情况下隨意拍攝。店內職員很有禮貌。見我朋友未到便抱姆明媽媽過來放在我身傍,然後送上微笑說:“等佢陪下你吖。”若想帶姆明用品返屋企,店內有紀念品店呢~ 呢啲小毛巾都幾靚嘅~餐牌除了食物介紹,還有會介紹姆明和他的家人朋友。我哋選擇Dinner set。這些都是芬蘭特色前菜,包括牛奶湯(有薯仔,西芹,洋葱,牛奶。奶味不重,味道清淡),麵包(右邊竹籃內如雞仔餅的。細細個,中間夾有蘋果蓉。),焗洋葱薯蓉,生果和三文魚。主菜是紅菜頭蓉鹿肉(味道如牛但冇羴味)和魷魚釀意大利飯(魷魚有啲乾)。餐包一般飲品。+$20可成特飲,例如呢兩柸latte(可以揀自己喜愛嘅圖案)。味道適合喜歡重奶味的朋友。
彷如走進姆明屋企
,仲有無敵海景
餐牌除了食物介紹,還有會介紹姆明和他的家人朋友。
)。味道適合喜歡重奶味的朋友。
Dinner 之前菜
Latte
2016-06-02 664 浏览
我係一個超級姆明fans,又點可以錯過哩間姆明餐廳呢?芬蘭太遠,近近地在尖沙咀食定先。我分別lunch and dinner都有食過。我個人覺得食lunch好味d,我點了個姆明之家Pancake set$138,個pancake好味道加埋士多啤梨醬,個pancake唔會太甜仲有生果伴邊,唔怕食到溜。再order杯Moomin Latte,有四款拉花圖案選擇(史歷奇,姆明,啊美和精靈),um....yummy!我鍾意唔太甜!質素拍得住外而出名既咖啡店!反而Dinner就無咩特別,唔知係咪果度冷氣太大?d 食物好快凍,尤其是牛扒,凍咗完全唔好食!個姆明臉形飯份量太少肉丸粒無咩驚喜,好似宜家傢私果款肉丸。果晚真係有點失望,有史歷奇陪住我坐就當bonus啦!
我分別lunch and dinner都有食過。

2015-02-12
2016-05-02 779 浏览
琴日去尖沙咀行meow 街, ,入咗海港城原本諗住食lady M。但係lady M實在太多人呀所以呢就去咗食姆明Cafe,我一入到去就見到超靚。。好似真係去咗姆明森林咁。話每一台仲有隻公仔陪我食飯啊啱晒我呢啲讀男。叫咗杯綠茶牛奶,味道都唔錯有綠茶味秒,上面仲有好靚嘅時嘅史力奇,真係好靚啊。不過我就覺得杯野唔夠甜啦,可能係我太重口味啦,所以我都自己家左半包糖。不過成杯野都好滑好好飲。跟住我就叫咗個Pancake食啦係香蕉朱古力pancake。成個pat pat都好靚好香濃朱古力味熱辣辣好好食。仲有啲香蕉都好甜呀連埋pancake一齊食簡直係天堂啊我估唔到姆明嘅屋入邊原來係三種甜品嚟嘅。有啫喱,柚子密同布甸!我特別鐘意食估布甸 好滑好好食

2016-04-21 904 浏览
其實一開始我連姆明喺邊個都唔知~純粹喺友人話海港城開左間好得意嘅卡通主題cafe,想去影相~好啦,咁我都捨命陪君子~陪友人去朝聖。一入去見到裝修風格全部都係姆明~喺好得意!不過食物都真係麻麻地~我地叫左份芝士焗三文魚,原來就喺三文魚上擺左個芝士波~三文魚嘅皮都算煎得OK~夠香夠脆~火候啱啱好~裡面嘅肉依然好嫩,唔會太老,口味偏清淡。另外還有一份肉眼排伴牛油香煎蝦,無乜特別,肉眼排可以選擇幾成熟~我地揀左7成熟~食落去又唔會覺得好“鞋”。仲有一份香煎鱸魚配大蝦,魚肉還算比較嫩,配上番茄醬汁,清淡又帶有d酸甜,都算開胃。整體份量比較細,味道亦不算出色~最後都喺食唔飽,唯有影相飽。

我細個時侯成日睇既一套卡通片「姆明」估唔到相隔多年可以到佢既主題餐廳食嘢!撞啱星期一又兩點幾唔多人, 我哋就決定喺呢度食個晏!雖然冇咩人等位但係我哋都等咗10幾分鐘先有位好在撞啱門口有個展覽區, 展示住好多玩具Figure! 佢哋就拎住相機周圍影唔駛企喺度呆等餐廳隔離循例有個精品店等你食嘢之餘都入去濕平吓!雖然坐唔到海景位, 但係都有個卡位坐冇咁論盡~我問職員哥哥話點樣先可以好似人哋咁有隻大公仔陪坐佢話我最好預先拎ticket既時侯講定! 不過佢問我要邊隻角色既時侯我話無所謂, 最好有姆明啦! 點知唔夠3分鐘佢就拎咗過嚟俾我雖然佢態度極其Cool, 不過都多謝佢芊芊好開心坐喺BB櫈度隔離有姆明陪住佢我先叫咗一個兒童餐俾芊芊食, 價值$88同一般角色主題餐廳價錢差唔多! 不過我覺得如果個餐盆可以有D設計會好D囉兒童餐配呢杯橙汁, 個杯就真係幾靚, 好想拎走佢...之後好似發覺冷落咗哥哥咁, 所以搬隻姆明陪吓佢坐, 俾佢攬吓影張相點知佢冇咩興趣, 一來佢唔識姆明, 二來姆明都唔識佢....如果係獸電戰隊可能佢會癲咗然後叫咗個樹精拼盤(係雞扒飯配藍苺醬) $130, 我記得好似姆明餐(牛肉)
我細個時侯成日睇既一套卡通片「姆明」

估唔到相隔多年可以到佢既主題餐廳食嘢!
撞啱星期一又兩點幾唔多人, 我哋就決定喺呢度食個晏!
雖然冇咩人等位但係我哋都等咗10幾分鐘先有位
餐廳隔離循例有個精品店等你食嘢之餘都入去濕平吓!
雖然坐唔到海景位, 但係都有個卡位坐冇咁論盡~
我問職員哥哥話點樣先可以好似人哋咁有隻大公仔陪坐

雖然佢態度極其Cool, 不過都多謝佢
芊芊好開心坐喺BB櫈度隔離有姆明陪住佢

我先叫咗一個兒童餐俾芊芊食, 價值$88

兒童餐配呢杯橙汁, 個杯就真係幾靚, 好想拎走佢...

然後叫咗個樹精拼盤(係雞扒飯配藍苺醬) $130, 我記得好似姆明餐(牛肉)貴$10

塊雞扒唔差, 真係焗得皮脆肉滑! 不過太鹹! 我諗咗好耐塊紅蘿蔔造型係咩....

依家喺相度睇番可能係「阿美」
兩個都食得開心, 好好食!姆明你勞苦功高, 等我同你影番張Portrait啦!
叫餐+$30有杯牛奶咖啡, 我又係揀咗姆明造型! 我覺得好好飲
之後隔離枱走咗, 剩番張大公仔, 我就一手拎咗過嚟俾哥哥同佢影張相

我唔記得咗佢叫咩名, 有冇人可以留言話我知
臨近聖誕梗係要帶住頂聖誕帽影張相啦!之後哥哥又將聖誕帽俾咗佢帶!之後呢個「姆明之家班戟餐」到啦! 好靚好靚同好靚 (價值$138)

大家記住要快D同佢影相, 因為班戟上面舊Cream好快就會瀡落嚟 ^>^
起初我以為呢座塔只係裝飾, 原來裡面真係有得食

最高層係焦糖燉蛋
中間呢層係西柚啫喱
最低層係Mousse但食唔出咩味...食完都好飽好滿足, 但係用咗3百幾蚊!
2015-12-21
2016-01-30 1955 浏览
開了那麼久都只是在門口經過,沒想到聖誕節的晚餐最後決定是在這裡吃其實價錢有令人卻步,所以一直游走在旁邊拉麵店和這次間但因為已經逛到很累,就決定看哪家有位先就吃那家,最後是姆明Cafe打來說有位Menu一早已在門口看過,坐下後選好主菜不久~侍應已經超快的上菜快的程度已經可以說是一早弄好放廚房而已 (・д・*)香煎蟹餅配華道夫沙律蟹餅其實味道很夠,但明顯已煎好一段時間,還是應該跟沙律一樣是冷食?沙律主要材料有西芹、蘋果等,味道清新!龍蝦帶子忌廉湯 湯味夠濃,帶子也頗多~還配有餡的麵包不過湯也是暖的而已 (ÒωÓױ)葡萄汽酒還算易入口,但始終不太喜歡汽酒的味道啊燒火雞釀蘋果配白菌燒汁聖誕還是要吃火雞嘛 (笑)扒澳洲M5和牛西冷配牛肝菌燒汁 比想像中的大塊而且看似滿有水準!!要了六成熟~肉質鮮嫩不會韌且牛味濃。可能是邊邊位的脂肪較多,煎後還滿香的~配牛肝菌燒汁讓整道菜更為惹味另外白蘿蔔是姆明身影來的喔 (●´∀`●)超快速上了一輪菜後 (幸好主菜是熱的),甜品倒是等了良久也未到我們現在倒有時間拍姆明和他的朋友們!!剛巧我們桌旁放了一張椅子,侍應會時不時換上其他公仔給客人拍照臨走時還拍了內在環境
其實價錢有令人卻步,所以一直游走在旁邊拉麵店和這次間
快的程度已經可以說是一早弄好放廚房而已 (・д・*)
香煎蟹餅配華道夫沙律
沙律主要材料有西芹、蘋果等,味道清新!
香煎蟹餅配華道夫沙律
龍蝦帶子忌廉湯 湯味夠濃,帶子也頗多~還配有餡的麵包
不過湯也是暖的而已 (ÒωÓױ)
葡萄汽酒
還算易入口,但始終不太喜歡汽酒的味道啊
燒火雞釀蘋果配白菌燒汁
聖誕還是要吃火雞嘛 (笑)
燒火雞釀蘋果配白菌燒汁
要了六成熟~肉質鮮嫩不會韌且牛味濃。
另外白蘿蔔是姆明身影來的喔 (●´∀`●)
扒澳洲M5和牛西冷配牛肝菌燒汁
現在倒有時間拍姆明和他的朋友們!!
臨走時還拍了內在環境和整間店子~~看到海景很讚喔 ლ(╹◡╹ლ)
接著甜品來了 - 聖誕樹頭伴焦糖蘋果忌廉班戟
滿滿蛋香的班戟鬆軟得超過份~樹頭蛋糕的朱古力味也很濃
不過寫有「Merry Christmas」的大概只能放著看~超甜的根本吃不下啊 !!
聖誕樹頭伴焦糖蘋果忌廉班戟
飲品其中一杯選了蘋果汁
另一杯則加$50轉成 聖誕版姆明牛奶咖啡
蘋果汁
聖誕版姆明牛奶咖啡
$488 For One (未計加一服務費)
這價錢比平時吃晚餐最少貴一倍有多,只能說這就是聖誕節的陷阱 Orz
不過這聖誕餐有送一隻姆明聖誕碟~還在中途,侍應拿出在店內有售賣的牛古力出來說是送
另外轉成特飲送的杯子跟碟的印花一樣 (〃ノωノ)
在最後因為食滿一個額,一口氣儲了半張印花卡即時換了兩份禮物仔
很豐富的感覺而且還滿足了我一試 Moomin Cafe 的願望!
2015-12-25
$536.8 (晚餐)
扒澳洲M5和牛西冷配牛肝菌燒汁
2016-01-10 1861 浏览
聖誕夜,在沒有任何安排的情況下來到姆明谷的人口 (不是在芬蘭的那個喇),為的就是補回屬於我們兩口子的聖誕大餐。這夜到訪姆明谷的客人較周末來得要少,大概只等了15分鐘,姆明谷的管理員便安排我們進谷。還記得小時候有看過小肥肥一族,對於那疑似河馬造型的姆明及朋友絕對不陌生,這夜踏進姆明谷,最先看到的是獨個兒用餐的歌妮(掉下女朋友的姆明不知去了哪?)。不久,管理員便捧來一盤早已被我忘了名字的生物過來。葡萄汽酒管理員最先奉上2杯味道一般的葡萄汽酒,大概是想增加聖誕夜的浪漫情調而已。龍蝦帶子忌廉湯稠身的龍蝦忌廉湯味道挺香濃,切成粒狀的帶子爽彈十足,惟鮮度一般。喝著湯的時候,管理員又帶來了袋鼠先生力夫。側著頭的力夫,你也想喝湯嗎?香煎蟹餅配華道夫沙律先不理會袋鼠先生,這道沙律其實是蘋果沙律沒差,全都是蘋果片及一些乾果、核桃等,然而我家那位的卻多了西芹?香煎蟹餅質感香軟,吃得絲絲蟹肉,美味。看著管理員放下這籃餐包,思考了兩秒後才意識到是甚麼回事。這應該是主菜可選配飯或麵包的「麵包」吧!雖然看不出釀了甚麼東西,但總算香口。燒火雞釀蘋果 配 白菌燒汁聖誕節沒有火雞,就好像中秋節沒月餅吃一樣,總會差一點點。
不久,管理員便捧來一盤早已被我忘了名字的生物過來。
香煎蟹餅配華道夫沙律

香煎蟹餅質感香軟,吃得絲絲蟹肉,美味。
看著管理員放下這籃餐包,思考了兩秒後才意識到是甚麼回事。
燒火雞釀蘋果 配 白菌燒汁
聖誕節沒有火雞,就好像中秋節沒月餅吃一樣,總會差一點點。所以嘛,就選了一客燒火雞釀蘋果。蘸點果醬同吃,火雞肉的肉香更形豐富,雖然口感好像較正常的來得結實了點。
燒火雞釀蘋果 配 白菌燒汁
配菜一環也不見馬虎,除了甘筍、迷你椰菜及西蘭花等雜菜外,紅白蘿蔔更特意造成姆明的形狀,有趣。
扒澳洲M5和牛西冷 配 牛肝菌燒汁
扒澳洲M5和牛西冷 配 牛肝菌燒汁
另一客則選了和牛西冷,雖然不算厚燒,但肉質尚算軟腍,不錯。只是筋位其實也挺多,美中不足。
主菜也吃掉了,卻仍然未見其他姆明朋友,唯有主動找找管理員吧。很快,史力奇終於與我們見面了。相對於獨個兒的歌妮,史力奇明顯長高了不少,而且也帥氣了點呢~
聖誕樹頭蛋糕 伴 焦糖蘋果忌廉班戟
聖誕樹頭蛋糕滿滿香濃的朱古力香氣,熱哄哄的班戟在焦糖醬的點啜下,牛油香份外突出。

有聖誕大餐,聖誕禮物似乎也少不免?惠顧每份聖誕套餐還可帶走一隻用作盛載甜品的姆明聖誕碟呢!
蘋果汁
由於這天已喝了咖啡,飲品還是點了蘋果汁。而我家那位則選了聖誕版姆明牛奶咖啡。
聖誕版姆明牛奶咖啡
聖誕版姆明牛奶咖啡 +$50
雖然升級這聖誕版咖啡可帶走一隻姆明聖誕杯,其實就是$50買一隻姆明杯,聖誕佳節算是可以接受吧。
用餐過後,最後決定在姆明谷裡遊走,終於發現了姆明、姆明爸爸及阿美呢,還有掛住吃的姆明爸爸!
姆明濃情方塊朱古力
姆明濃情方塊朱古力
正當想離開姆明谷的時候,管理員送上一份沒註明在餐目的聖誕禮物 –姆明濃情方塊朱古力!朱古力上印有姆明、歌妮及阿美等的圖案,收到這份禮物會捨得吃嗎?
雖然聖誕節沒有遇上聖誕老人,但這晚有同樣來自芬蘭的姆明一族陪伴,也不失聖誕節的氣氛呢!
2015-12-25
$564.5 (晚餐)
庆祝纪念
圣诞节
2016-01-02 1854 浏览
其實我並不是姆明超級粉絲,但都好想來潮聖一下,今日11:00左右到,剛開門不用排隊(應該熱潮已過),每張枱都有一位公關陪住你地,而且仲會不定時換更,剛坐下來時侍應哥哥聽到我地講史力奇之後就將佢帶咗黎我地張枱,贊!我點了姆明餐廳拼盤,其實係煎龍脷柳配飯,個飯同配菜都係姆明同樹精造型,好得意,而龍脷柳都好滑。加了30個大洋有餐飲選擇,我揀了朱古力咖啡配阿美圖案最後當然要點姆明之家pancake(其實我係為了阿美陶瓷公仔) pancake暖暖的配上酸甜雜莓醬,好好味,另外還有姆明屋的雞蛋布丁,石榴啫喱同芒果慕絲(忘了影相) 啫喱好香石榴味,而慕絲配pancake一齊食仲好食,好滿足。以 Lunch來說,價錢略貴,不過試一次都可無妨。
姆明餐廳拼盤
加了30個大洋有餐飲選擇,我揀了朱古力咖啡配阿美圖案
姆明之家班戟配雜莓醬
以 Lunch來說,價錢略貴,不過試一次都可無妨。

姆明餐廳拼盤
姆明之家班戟配雜莓醬
2015-12-30 1582 浏览
Moomin Cafe已開業有一段時間,但仍未到訪留影及試試。雖然小妹不算是姆明Fans,但男友得知「大不透」的小妹一直想來,下班後就偷偷拉小妹來到海港城。由於是閒日,幸好Walk-in不需要等太耐。全店均採用姆明設計,並設有不少拍照位,吸引不少家長也帶同小朋友前來。部份卡位可望維港景呢,晚上能一邊吃,一邊看煙花,景觀相對不錯。打開餐牌就有姆明人物圖,角色介紹及故事,令不熟悉姆明的客人更了解。食物款色大多以姆明一家設計,款色尚算多元化,不過價錢並不便宜,望望好像這個北極光晚餐比較划算。2百多元提供醃製三文魚、三文魚牛奶湯、水果、Jansson的誘惑(洋蔥焗薯)、主菜及飲品。醃製三文魚較薄身,味道不算鹹,中規中距,而三文魚牛奶湯來到時還暖,內有三文魚碎,質感比較稀,牛奶味不算重,略為失望。至於Jansson的誘惑,是洋蔥焗薯,做得不錯,十分脆口。另附上焗蒜蓉包,味道亦是不錯。備有4款主菜選擇,我們點了香草忌廉汁燒美國帶子及鮮蝦意大利飯,份量比較細,意大利飯味道較想像中好,加入鮮蝦製成,意大利飯雖略嫌不夠挺身,但入口Creamy,而帶子彈牙軟腍,不過只有2顆,可算是極度珍貴。最期待的是飲品
北極光晚餐
餐包
另附上焗蒜蓉包,味道亦是不錯。
香草忌廉汁燒美國帶子及鮮蝦意大利飯

最期待的是飲品,另加$30轉了姆明飲品,有牛奶咖啡、朱古力牛奶及鮮奶綠茶選擇,而圖案則可任選姆明、亞美、史力奇及樹精。
史力奇朱古力牛奶
最後點了最愛的史力奇朱古力牛奶,灑上朱古力粉的史力奇非常精緻,捨不得喝。單求賣相不俗,相機食先是不錯選擇,但朱古力味偏淡。
這裡最具特色的是可問問店員,再跟公仔們一齊排排坐,拍拍照,不過公仔數量不多,陪坐輪侯需時。連亞美也在喝朱古力牛奶呢,哈哈。
史力奇也拍拍枱,嚷著想喝牛奶!!!!
姆明芝士蛋糕
最後單點了姆明芝士蛋糕/$88,為全晚之中覺得最好的食物。芝士蛋糕參考著姆明樣子來製,細細件非常可愛。
姆明芝士蛋糕
蛋糕以3.6北海道牛奶及美國忌廉芝士製成,質感挺身而滑溜,又不會太甜,而一旁的水果亦十分新鮮,特別是蜜瓜非常甜。
見亞美有得食,史力奇無得食,十分氣憤,連腳也放在枱上!

吃完豐富的晚餐,再和一眾公仔拍個照後,埋單時得知原來每次消費都可以儲印花,儲夠一定的印花有優惠或有小禮物。是次消費已足夠換到姆明枱墊。
拿著印花卡,到一旁的小商店換領姆明枱墊。
再與餐廳外面的姆明及亞美拍拍照。拍照的同時,由於枱墊太大,先放在枱上,不過Selfie興奮過後,就連枱墊也忘了取,離開只步行到附近幾間店舖,再醒覺回頭時,前前後後大概只是1~2分鐘,枱墊即不翼而飛,還記得拍照時周邊卻沒有人,想也想不通0_o? 究竟被何人取了枱墊? 雖小禮物不見了,也渡過一個快樂的晚上,不感太大失望。
2015-11-20
  • Jansson的誘惑
  • 水果
  • 香草忌廉汁燒美國帶子及鮮蝦意大利飯
2015-12-28 1383 浏览
我不是姆明的粉絲,只是這間餐廳比隔鄰食肆快點有位,便抱着姑且一試的心態光顧。門外放了一對大公仔,成爲拍照的景點。甫踏進店內坐下便看見一隻姆明公仔坐在我身旁。店員主動問我是否已為公仔拍了照,然後她把公仔搬到其他地方譲其他食客拍照。店內不同角落放了公仔,很fancy,是哄小孩和少女的勝地。店內人手不足,等了好久才有侍應為我們點菜。我點了一個三文魚套餐,加一前$248,包括前菜,湯,主菜,焗薯蓉,生果,飲品。上菜之快簡直驚人,快過茶餐廳,5分鐘內所有食物上齊,餐廳沒有考慮到這樣令食物冷卻,影響味道。而且餐檯面積不大,要同時容納所有食物並不容易。份量不少,魚子頗腥和鹹,吃了一粒已放棄。焗薯蓉特別之處在於上面的麥皮餃,餡料是飯,不過味道不好。有三文魚粒和薯仔粒,湯很稀,丁點牛奶味也沒有,而且較鹹。三文魚柳似乎是低溫煮的,中間質地像刺身,很淋滑,亦偏鹹。有少量蔬菜,薯仔伴碟。忌廉汁味道不錯,把蔬菜薯仔點汁可口。整個套餐有三道菜有薯仔,太多澱粉質了。姆明樣的白飯太可愛了,眼睛是用橄欖砌成的,很有心思。飯後果沒有浸過糖水,味道自然,較吃甜品有益。此套餐取價絕不便宜,大堆頭和環境搭夠,以食物質素和服務評
店內不同角落放了公仔,很fancy,是哄小孩和少女的勝地。
前菜煙三文魚
份量不少,魚子頗腥和鹹,吃了一粒已放棄。
焗薯蓉
焗薯蓉特別之處在於上面的麥皮餃,餡料是飯,不過味道不好。
三文魚牛奶湯
有三文魚粒和薯仔粒,湯很稀,丁點牛奶味也沒有,而且較鹹。
主菜香草忌廉汁三文魚柳
白飯
姆明樣的白飯太可愛了,眼睛是用橄欖砌成的,很有心思。
雜錦生果粒
飯後果沒有浸過糖水,味道自然,較吃甜品有益。

此套餐取價絕不便宜,大堆頭和環境搭夠,以食物質素和服務評分,便不值此價(接近三百元),果然店如其名,"冇命"。
2015-12-19
2015-12-23 1394 浏览
嗰日因工作嘅需要,去咗尖沙咀海港城,諗住順便係嗰到搵食~~同行嘅朋友就提議去姆明Cafe,我當然樂意奉陪啦!!!!晏晝兩點左右去到,門口無人排隊,入面都唔係太多客人,所以有一種很悠閒嘅感覺~內部環境都好靚,四圍都擺滿姆明同姆明朋友嘅裝飾同公仔,而坐係我隔離正正就係姆明公仔!!(店員會不定期轉換啲公仔嘅位置,所以大家可以安坐位到,等待唔同嘅"公關"黎)午餐嘅餐牌選擇唔係太多而呢啲卡通主題嘅餐廳啲野通常都好䏲唔好食 但係我真心覺得呢間啲嘢食OK嘅,比我想像中好味我就嗌咗一個姆明Café拼盤同姆明之家蛋糕share ,不過唔知點解竟然上咗甜品先 lol而呢個甜品,除咗有熱香餅配焦糖同香蕉之外,其實仲有焦糖布甸、士多啤梨啫喱同芒果慕絲🍋嫁!!!食完仲可以拎隻細細嘅膠製公仔走添~(大家可以找找史歷奇)雖然姆明Café啲甜品好靚,但係甜品係不能醫肚餓嘅姆明Café拼盤終於都黎喇其實唔係好明點解叫拼盤??因為係香草醬煎龍利柳,再配上由白飯整成嘅姆明同樹精圖案,不過味道比一般主題café好~我加多30蚊,就係為咗要杯靚靚嘅史歷奇綠茶鮮奶咖啡,樣係幾靚嘅,但係味就好苦澀食完之後就要趕番公司lu~~
嗰日因工作嘅需要,去咗尖沙咀海港城,諗住順便係嗰到搵食
~~

同行嘅朋友就提議去姆明Cafe
,我當然樂意奉陪啦
!!!!
午餐嘅餐牌選擇唔係太多
而呢啲卡通主題嘅餐廳啲野通常都好䏲唔好食
但係我真心覺得呢間啲嘢食OK嘅,比我想像中好味
我就嗌咗一個姆明Café拼盤姆明之家蛋糕share ,不過唔知點解竟然上咗甜品先 lol
Moomin House Pancakes
姆明Café拼盤+史歷奇綠茶鮮奶咖啡
雖然姆明Café啲甜品好靚,但係甜品係不能醫肚餓嘅
姆明Café拼盤終於都黎喇
其實唔係好明點解叫拼盤??
史歷奇綠茶鮮奶咖啡
我加多30蚊,就係為咗要杯靚靚嘅史歷奇綠茶鮮奶咖啡
,樣係幾靚嘅,但係味就好苦澀

食完之後就要趕番公司lu~~
2015-12-09
Moomin House Pancakes
姆明Café拼盤+史歷奇綠茶鮮奶咖啡
2015-11-18 2444 浏览
奶油包一直都係『小肥肥一族』既腦殘飯特別係超級鍾意史力奇係奶油包多次邀約下終於有朋友陪我去一試Moomin Cafe去到門口時...已經俾門口既姆明爸爸同姆明媽媽吸引左人咁大既姆明爸爸同姆明媽媽坐係門口有好多小朋友同大朋友都係咁同佢地影相(PS. 我冇影相...因為佢地好似由開業一直坐係門口...好Dirty)之後入到去...發現成間鋪都係『小肥肥一族』既成員呢間Moomin Cafe有樣野真係好特別就係會安排『小肥肥一族』既成員坐枱食一餐TEA有咁多『小肥肥一族』既成員係度陪你食真係咪話唔開心奶油包發現成員中最受大家歡迎既係--史力奇(請無視我惡攪史力奇)講返正題....食物因為奶油包去既時間係TEA TIME所以就好HEA咁試一試佢個甜品 -- Tiramisu仲有一杯味道好似雜果賓治既飲品老實講價錢唔算平HK$88但食Tiramisu有杯送而且個Tiramisu真係好食加上個杯最少都值$50咁計計真係咩都抵返晒另外杯野飲又唔係貴HK$48個隻味冇咩特別奶油包覺得好岩香港人既口味唔會太甜而且好似有少少Mint既feel好清新總括嚟講....奶油包覺得值得再去食呢餐值75分
奶油包一直都係『小肥肥一族』既腦殘飯
特別係超級鍾意史力奇
係奶油包多次邀約下
終於有朋友陪我去一試Moomin Cafe

去到門口時...
已經俾門口既姆明爸爸同姆明媽媽吸引左
人咁大既姆明爸爸同姆明媽媽坐係門口
有好多小朋友同大朋友都係咁同佢地影相

之後入到去...
發現成間鋪都係『小肥肥一族』既成員
呢間Moomin Cafe有樣野真係好特別
就係會安排『小肥肥一族』既成員坐枱
食一餐TEA有咁多『小肥肥一族』既成員係度陪你食
真係咪話唔開心
奶油包發現成員中最受大家歡迎既係--史力奇
(請無視我惡攪史力奇)

講返正題....食物
因為奶油包去既時間係TEA TIME