2021-10-04 28 浏览
Today is happy Friday, I go to a small coffee shop near the office and try some refreshing breakfast. I ordered Dirty Coffee, Green Matcha Soy, Balanced toast and Traditional Toast for takeaway. This small coffee shop only has one staff, so the coffee and toast are made per order and need to wait long. It is not suitable for busy and rush morning. The Dirty coffee is hot and cold coffee mixed together and Green Matcha Soy full of matcha flavor. For Balanced toast contains Avocado and ham, the Traditional Toast contains Ham and Cheese, there is only one thick bread, so it is a light breakfast. If you walk pass, you may try this small coffee shop.
2021-09-24
2021-09-28 18 浏览
行過天文臺道,見到有間細細地,新開既coffee shop,就走左去買黎試下~Coconut Brew姐係cold brew加椰子水~行到熱辣辣就緊係想飲凍野,而呢一杯就好適合!加左鮮甜椰子水既cold brew會變得無咁rich,但就多左份清爽既感覺。而且個底仲有啲椰青肉,幾特別!Coconut Gula Jawa用椰青殼上既熱咖啡,除左奶之外,仲加左用椰子水同椰糖調配既糖漿,味道對我黎講幾surprised😍甜甜既椰子香氣再加埋順滑既奶,同咖啡既香氣,成件事好有熱帶風情😆好香口👍店內仲有幾款Muffin可以揀,我地就揀左檸檬桑莓流心鬆餅同三重朱古力肉桂焦糖流心鬆餅。甜度就一定唔會低架啦,但口感同味道都做得幾好,可以滿足下想食甜既我地😋

Coconut Brew

Coconut Gula Jawa

2021-09-23
一早行完科學館諗住搵杯咖啡飲下,發現對面有間好迷你的可愛咖啡店,有咖啡飲又有野食,最特別係有一系列用植物奶和椰子水做的特飲,唔飲奶都有有趣選擇!這天咖啡店門口搭左棚維修,影唔到打卡相添!現場其實只有兩個座位,所以大部分做外賣為主。咖啡餐牌都幾齊備,比較特別我見到有  Dalgona coffee。夏日凍飲有好幾款都以植物奶為基底,有燕麥奶、杏仁奶,仲有椰子水咖啡,全部配搭都好有趣。鹹食有提供三款盒裝三文治,中間「Healthy」餡料只有牛油果,算係素食。另外有四種口味鬆餅,中間有流心的類型。咖啡店使用 Vitasoy 牌子的植物奶,這天剛好燕麥奶無貨,只剩豆奶和杏仁奶。這杯是黑芝麻配杏仁奶。Gray Almond Sesame HK$45(凍)想影打卡相的話這杯最搶眼,上層黑芝麻醬非常濃厚,絕對無偷工減料。糖漿沉晒落最底,飲之前記得攪一攪勻啊!不過枝紙飲筒給力,浸耐左就攪唔郁,都係環保少少自備飲筒更好!Healthy Toast HK$42牛油果多士用紙盒入住,外賣和食用都好方便,好穩陣又唔驚緊污糟手!厚多士有塗牛油烘烤過,吃起來好香好軟好味道,牛油果也非常足料,我覺得好滿意。Caff

另外有四種口味鬆餅,中間有流心的類型。

這杯是黑芝麻配杏仁奶。

Gray Almond Sesame HK$45(凍)

Healthy Toast HK$42

Caffe Latte HK$42(大)
這裡的咖啡使用自家烘焙咖啡豆,入口幼順有少少鹹香,我覺得飲黑咖啡應該都唔錯。

三重朱古力肉桂焦糖流心鬆餅 HK$28
朱古力控見有三重朱古力一定揀佢啦!鬆餅翻熱之後朱古力好似溶岩咁流出來,確係好誘人,蛋糕本身亦濕潤鬆軟,配咖啡真係一流。

個流心都幾澎湃喎!我略嫌佢唔夠朱古力香,吃起來似朱古力糖漿之類,不過整體又唔算太甜。

現場無座位除了買返辦公室飲飲食食之外,拎過對面公園,坐在大榕樹下野餐都唔錯,樹下面唔會太曬太熱終於有點秋意,真係舒服。
2021-09-27
📍尖沙咀的骰咖啡空間‼️ • 超濃郁黑芝麻奶🖤 -- Mood Coffee☕️😍=======================Mood Coffee位於科學館對面,舖頭的骰,只有兩個企位,主打grab and go~------------------------------⭐️Gray Almond Sesame $45 (8.5/10)黑芝麻控必試‼️😆飲落質感好rich,帶少少沙沙嘅口感!!!黑芝麻味超濃郁,濃到好似芝麻糊咁😍甜度亦唔會太高,整體嚟講好有驚喜!🤤------------------------------⭐️Apple Cinnamon Caramel Filled Muffin $28 (7.4/10)外賣咗一個鬆餅返屋企食~😍翻熱咗之後鬆餅體濕潤,面頭有蘋果粒,中間有焦糖醬流心,食落香甜,如果肉桂味再濃啲就perfect!------------------------------賣相:7.5/10味道:7.8/10性價比:6.8/10回頭度:7/10------------------------------店舖資料名稱:Mood Coffee地址:尖沙咀漆咸道南8
=======================

地址:尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖
前往方法:尖東站P2出口
  • Gray  Almond  Sesame
2021-09-24 21 浏览
尖沙咀漆咸道一間小小既咖啡店☕️舖頭係裝修簡潔舒服,面積雖小,但作為一人咖啡店舖岩岩好~杯既圖案都係自家設計☕️☕️☕️咖啡選擇唔少,今次叫左Coffee Mocha試試~咖啡味較香濃,朱古力味較淡~係一種帶有少少甜味既咖啡另外叫左份Traditional toast, 烤香嘅方包🍞夾住香濃芝士🧀同火腿,加少少調味香料,整得幾好食😆食完成個早餐嘅感覺好滿足同精神,為工作日充滿電😳見佢仲有推出椰子咖啡☕️,下次可以試試佢🤨
尖沙咀漆咸道一間小小既咖啡店☕️

食完成個早餐嘅感覺好滿足同精神,為工作日充滿電😳

見佢仲有推出椰子咖啡☕️,下次可以試試佢🤨
2021-09-24 12 浏览
🔻 Mood Coffee尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖/🧃Dirty Coffee $42飲咖啡一直都要有奶,之前飲開latte, flat white, 飲過dirty之後,愛上了!將凍牛奶倒入咖啡杯,再倒Double Ristretto ,兩層味道分明,熱咖啡同冰牛奶,真正冰火二重奏!/🧃Long Black $29balance favor, 唔會烘焙得太深,帶少少果味,但唔會好酸,啱晒香港人口味!/🧃healthy toast / traditional toast $42/1Healthy之選係厚多士夾牛油果同火腿,toast 加牛油烘過,好軟熟好香,牛油果已經成熟,好creamy香甜!traditional 即係芝士火腿多士,芝士係韓國多士經常食到嘅芝士,特別厚身同埋拉絲,好咸香好邪惡!

🔻 Mood Coffee
尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖
🧃Dirty Coffee $42

🧃Long Black $29

2021-09-21 76 浏览
尖東尖沙咀cafe 飲咖啡嘅地方其實唔小,想試下d 特色野,又係openrice 見到依間好似幾有特色就去試試。其實唔太近地鐵站,大家記得google 下先。其cafe 其實好細,主打外賣,得兩個位。不過就好靚,好有夢幻嘅感覺。menu 唔花巧,店員會細心介紹佢地嘅特色咖啡比你。我同事叫左兩杯大路野,mocha (中)matcha soy(右),我果杯聽完店員講就試下gray almond sesame (左)iced caffe mocha, 同事要黎提振,為OT前充一充電。唔太甜,鐘意甜嘅朋友頭留意一下。唔飲咖啡嘅同事叫嘅green matcha soy,綠茶同豆奶好match, 有茶味又有豆味。夏天飲一流。有一種又溫和又冰凍嘅感覺。店員推介嘅gray almond seasame杏仁奶 好小飲,黑芝麻我以為係打卡用,點知好重味。杏仁奶健康卡係人都知,原來味道都唔差,唔怪,可以再飲。成杯野嘅感覺好新奇。其實佢地仲有d 椰子咖啡同其他特色嘅咖啡未試,下次番工得閒落去再試試店員又熱力推介嘅檸檬桑莓流心鬆餅,勁熱,店員reheat 過先比你。第一次試依個組合嘅muffin, 檸檬味唔太出
其實唔太近地鐵站,大家記得google 下先。

其cafe 其實好細,主打外賣,得兩個位。
不過就好靚,好有夢幻嘅感覺。

menu 唔花巧,店員會細心介紹佢地嘅特色咖啡比你。

Iced  coffee  mocha

Iced  green  matcha  soy

唔飲咖啡嘅同事叫嘅green matcha soy,

Ice  gray  almond  sesame

店員推介嘅gray almond seasame
成杯野嘅感覺好新奇。

Lemon  flavoured  muffin  with  raspberry  filling

店員又熱力推介嘅
檸檬桑莓流心鬆餅,勁熱,店員reheat 過先比你。

第一次試依個組合嘅muffin, 檸檬味唔太出,不個入面嘅桑莓流心好正。出色
2021-09-20
10 分钟 (外卖自取)
Iced  coffee  mocha
Ice  gray  almond  sesame
2021-09-18 17 浏览
勞碌一星期, 終於黎到星期五,決定買杯靚咖啡獎勵自己, 和同事!平時飲3合1都飲夠, 見到呢杯咁靚既拉花LATTE真係心情都好D!呢到既咖啡都幾濃香, 奶亦都好滑, 口感好RICH好厚, 真係唔錯! 咖啡豆應該比較NUTTY, 好合我口味!朋友揀左黑芝麻SOYMILK, 佢話真係好好好黑芝麻,又唔太甜, 好好飲!呢到除左咖啡飲品, 仲有TOAST,, 就順便買埋早餐!TOAST選擇不同, 有3款, 有我最愛既牛油果, 賣相亦都好靚, 絕到帶到比你HAPPY FRIDAY!!決定個個FRIDAY都黎呢到買咖啡!!!

呢到除左咖啡飲品, 仲有TOAST,, 就順便買埋早餐!
近近地在公司附近,開了間新的coffee shop <Mood Coffee>,名字實在吸引了我,今天是怎麼樣的心情?我都想來品嘗一下。傍晚時份,蘋果綠色的招牌燈箱,鮮明吸引,而走進店內,就以黑白色作為主調,簡約得來,亦充滿型格感覺。Mood Coffee 除了有一般的Black and White Coffee,還有Tea 同自家調配的Mood Special。今天的小食有自家製的Toast,走的是天然健康的路線,正合我心意。<White Mood Oat $45>燕麥奶入口感覺非常柔滑,帶輕而清淡的燕麥味道,感覺天然,亦不會很甜,後勁帶有一陣香料氣味,有點兒像印度香料的茶香,混合於奶中,有別於一般的燕麥奶。<Gray Almond Sesame $45>杏仁奶與芝麻的結合,再加上黑糖糖漿,入口感覺又綿又滑,口感柔絲細膩。淡淡的杏仁奶香,加上濃厚的芝麻,味道非常協調,而且亦不會很甜,感覺更為清新健康。<Balanced $42>用上整個新鮮的牛油果,加上火腿的鹹香味道,健康得來,亦非常惹味好食。<Classic

<White Mood Oat $45>
White mood oat

<Gray Almond Sesame $45>
Gray almond sesame

<Balanced $42>
Balanced

<Classic $42>
傳統的芝士火腿,配上已塗上牛油的厚多士,再加上黑椒作為點綴,同樣美味,值得一試。
Classic

忙碌的下午,找個空閒位,走進這家小店,心情自然就變得更美好。

餐廳用上的是優質的杏仁奶及燕麥奶,更顯其質素。

外賣包裝亦非常簡約企理。

無論心情如何,下次都可以再來,品嘗一下這裡的咖啡。

下午茶
White mood oat
Gray almond sesame
Balanced
Classic
  • Grayalmondsesame
  • Whitemoodoat
2021-09-16 23 浏览
前幾日得閒冇嘢做去咗尖沙咀行街~ 行到攰佢哋諗住食下啲輕食😌偶然間發現咗呢間咖啡小店!😋小店有好多唔同類型嘅咖啡,仲有啲特色飲品~ 店鋪得兩個位置🥰所以應該主要都係專做外賣!因為啱啱飲完珍珠奶茶,所以都費事又飲咖啡了,剩係咗佢嘅多士!😎多士表面烘到好香口,仲搽咗啲牛油,牛油果好大份😍😍估計都有成個😋食落生熟啱啱好,唔會泰山又唔會太熟~ 口感一流!其實牛油果都幾健康,大家都應該多啲食!而且自己整都唔錯㗎~~

2021-09-16 15 浏览
今朝喺呢間cafe買左早餐,幫自己叉叉電🤩有早餐先係good morning😆😆好少cafe八點已經開門,啱晒喺附近返工嘅你哋~ 可以買返去Office慢慢嘆!Avocado toast($42)小編係牛油果控,超鍾意食牛油果❤️呢到有成個牛油果,生熟度岩岩好,口感綿密軟熟,而且表面仲加左啲黑胡椒調味,唔錯!多士烘到好香脆,一脆一軟咁食,味道充滿層次感!Cappuccino($42)咖啡味道香濃,飲落口感都幾幼滑,記得一定要轉oak milk,飲落燕麥味好出!而且都好夾~ 值得一試😚😚

Avocado toast($42)

Cappuccino($42)
2021-07-29 76 浏览
“Create Moods , Create Coffee“身處尖沙咀鬧市當中、可以多行2步由最繁忙嘅街道行去到另一個遠離煩囂嘅小角落店內只有2個座位主要for take-away價錢都好親民white coffee普遍都只需要$36-$42 。Coconut Brew $58 今次專程試新飲品Coconut Brew用咗Home-made Cold Brew加上新鮮清甜椰子水啡底味道偏向 fruity飲落有微微的果香酸味最有特色係下面仲有好多切條椰子肉有咬感又令成杯咖啡更有層次飲完清新又涼爽係其中一款夏日之選正如當日心情一樣揀一杯涼透心嘅飲品正好對抗咁炎熱嘅天氣!

身處尖沙咀鬧市當中、可以多行2步
由最繁忙嘅街道
行去到另一個遠離煩囂嘅小角落
店內只有2個座位
主要for take-away
價錢都好親民
white coffee普遍都只需要$36-$42

。Coconut Brew $58

今次專程試新飲品Coconut Brew
用咗Home-made Cold Brew
加上新鮮清甜椰子水
飲完清新又涼爽
係其中一款夏日之選
正如當日心情一樣
揀一杯涼透心嘅飲品
正好對抗咁炎熱嘅天氣!
外卖自取
2021-06-28 315 浏览
尖東隱世咖啡室🤍🖤Gray Almond Sesame $45黑芝麻,黑糖再配上杏仁奶,飲落其實有好濃郁嘅黑芝麻味,有啲似芝麻糊咁🖤🤍但係杏仁奶質感比較薄,所以飲落都唔會好有負擔咁。雖然加咗黑糖漿,但係味道都唔太甜,而且出到嚟效果幾靚,係幾值得一試嘅❤️Coffee mocha $46咖啡味偏苦嘅一杯mocha,但係都幾出色,如果有埋忌廉喺上面就更好啦😆Traditional toast $42🥪店員話呢一個三文治比較出名,呢份係火腿🥓芝士🧀三文治🥪火腿配芝士非常有鹹香,而且剛出爐仲有拉絲嘅效果。多士麵包亦都唔馬虎,麵包有厚度,搽咗牛油🧈再烘烤,口感味道滿分💯Chocolate muffin $28朱古力鬆餅整體味道比較甜,但係朱古力味真係好濃,而且仲有朱古力醬流出來🍫係一款重甜重朱古力嘅鬆餅🧁同fd share 食就啱曬喇🥰Cafe位於天文臺道,附近係歷史博物館,店舖比較細,只有兩人站立嘅吧枱🤣相信係主打外賣嘅一間cafe🥰個人認為佢啲咖啡都幾高質素,如果經開附近想飲杯咖啡一路行一路chill都可以試吓👍🏻Mood Coffee (尖沙咀)尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖
尖東隱世咖啡室🤍🖤

Traditional toast $42🥪
Traditional toast

Chocolate muffin $28
Chocolate muffin

Mood Coffee (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖
2021-06-28
Gray  almond  sesame
Coffee mocha
Traditional toast
Chocolate muffin
M͏ÖöD͏ Co͏f͏f͏e͏e͏ is a little coffee stand with an eye-catching neon shop light that suits the vibes of this part of Tsim Sha Tsui with pubs and bars nearby in Knutsford Terrace.If we should never judge a book by its cover, we should also never judge a coffee shop by its shop area. M͏ÖöD͏ Co͏f͏f͏e͏e͏ definitely put some effort in designing their interior with beautiful neon lights. And their coffee cups? Simple yet artistic.I was hoping to get a Brown Almond Chai, but it was not available, so I got this Gree

Green Matcha Soy
I was hoping to get a Brown Almond Chai, but it was not available, so I got this Green Matcha Soy instead. To be honest, I kind of regretted not getting a coffee. It’s not that this Green Matcha Soy is not good, it’s nice and smooth Vita soy milk with a rich matcha flavour. Yet, it always feels a bit pricey to get a cup of flavored soy milk from a coffee shop. If you are a coffee drinker, you know what I mean in this sense of “lacking substance”.

Well, I guess this is a reason for stopping by M͏ÖöD͏ Co͏f͏f͏e͏e͏ again to get a cup of legit coffee!
2021-05-26
下午茶
Green Matcha Soy
2021-05-24 26 浏览
𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟑𝟖𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲嘅有趣之處就係可以見到𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨倒入鮮奶時既漸層效果,再享受佢哋慢慢混合一體嘅味道。咖啡豆𝐟𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲味突出,入口順滑,同鮮奶好夾。-𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐒𝐨𝐲 $𝟑𝟖以豆奶代替鮮奶既𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞,質感會再𝐫𝐢𝐜𝐡啲,抹茶同豆奶比例岩岩好,兩者味道唔會互搶。-三重朱古力肉桂焦糖𝐌𝐮𝐟𝐟𝐢𝐧 $𝟐𝟓翻熱後嘅𝐌𝐮𝐟𝐟𝐢𝐧爆左啲朱古力流心出黎,朱古力好濃味,口感鬆軟,幾特別。

𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟑𝟖

𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐒𝐨𝐲 $𝟑𝟖