2022-06-24 41 浏览
上星期同幾個fd去咗山林道呢間好hit嘅打卡西餐廳💙呢間餐廳由店面到餐具杯碟都係深藍色💙 店面裝修得好有氣派,店內有好多打卡位,嗰晚好好彩坐到卡位,影咗好多相✨🍅炒活藍青口·辣肉腸·蕃茄忌廉汁 $128擺盤好靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)青口有八隻,冇腥味,幾鮮甜♪(´ε` ) 點埋蕃茄忌廉汁酸酸甜甜幾惹味。 🦀自家製意大利紫菜寬麵.蟹肉.海膽味噌湯呢間餐廳原來主打手工意粉🍝我地就叫咗呢個蟹肉海膽味噌紫菜寬麵試下(。・ω・。)ノ 加咗海膽味噌嘅寬麵顏色好鮮豔,海膽味幾突出,加埋蟹肉好夾(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)味道唔錯,值得一試🥹 🥐花生牛角包窩夫甜品賣相好靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)牛角包窩夫外脆內軟,幾有牛油香,花生cream好特別,唔會太甜(。・ω・。)ノ💜紫薯Latte 我叫咗一杯熱嘅紫薯latte💜 好濃郁嘅紫薯味,幾好飲 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

🍅炒活藍青口·辣肉腸·蕃茄忌廉汁 $128

🦀自家製意大利紫菜寬麵.蟹肉.海膽味噌湯

🥐花生牛角包窩夫

💜紫薯Latte

💙🖤💙 藍色藝術餐廳🌌終於訂到枱✨尖沙咀有間好岀名嘅藝術餐廳,岀名在於佢難Book😂Hatty親身體驗過㗎啦,Book咗幾次都冇位🥺不過店員態度都好友善,亦都提及有位會覆返我😍幾日前,終於Book到啦😎嗰種興奮嘅心情,到依家仲喺度🤪因為餐廳真係好靚好靚,仲要咁啱坐到卡位!(可能因為避開咗peak hours)雖然店內為單色調,但絕對唔單調🌌不論環境定係食物都好啱打卡,價錢又唔貴,真係要share俾大家!❣️Set Lunch 午市套餐❣️$148-$228Set Lunch價錢合理,有前菜、主菜、飲品💙是日餐湯 配 新鮮麵包💙餐湯似日式蘑菇湯,鹹鹹哋用嚟配麵包就啱啦🥣麵包厚度足夠,有口感🍞🧡冷烏冬·蜆肉 配三文魚子酸汁🧡 $208賣相色彩繽紛 好靚!烏冬選用稻庭烏冬,軟滑又帶韌度😍蜆肉新鮮又鮮甜!好欣賞依個三文魚子酸汁,蕃茄嘅酸甜仲有三文魚子嘅鮮味,令成個菜式昇華✨🤎四季果茶🤎飲品揀咗熱茶😙啱啱食完冷烏冬,飲杯熱嘅果茶balance返先🍵酸甜水果香,夏天最啱品嚐啦💕成個進餐過程都令人滿意,由服務態度到食物質素再到返環境,依個價錢好高性價比🤣唯一缺點就係,真係好難訂枱😩不過都理解嘅,又靚又高
💙🖤💙
藍色藝術餐廳🌌終於訂到枱✨

❣️Set Lunch 午市套餐❣️$148-$228
Set Lunch價錢合理,有前菜、主菜、飲品

💙是日餐湯 配 新鮮麵包💙

🧡冷烏冬·蜆肉 配三文魚子酸汁🧡 $208

🤎四季果茶🤎
四紅果茶

成個進餐過程都令人滿意,由服務態度到食物質素再到返環境,依個價錢好高性價比🤣唯一缺點就係,真係好難訂枱😩不過都理解嘅,又靚又高質嘅藝術餐廳,係難啲嘅😆下次有機會再嚟打卡!

📍MONMONO
📍尖沙咀山林道4號恆貿商業中心地下2-3號舖
2022-06-24 33 浏览
成間餐廳都係我最鍾意既藍色💙💙💙🌃MONMONO 日法藝術餐廳🍴由餐廳設計到食物都充滿藝術感😍感覺好似去咗歐洲旅行🧳🥰🥰打卡一流🌟🌟🌟🌟🌟
成間餐廳都係我最鍾意既藍色💙💙💙

感覺好似去咗歐洲旅行🧳🥰🥰
打卡一流🌟🌟🌟🌟🌟
2022-06-23 68 浏览
new restaurant spotted in tstWith French jap fusion cusineExtremely delicate decoWith spacious seatings Dividing into sessions with different settings I love the corner car seats which is very cozy and privateFrench Fries with truffle dip is just at $48But with superb qualityIt’s puffy, airy , crispy and full of flavourTo be honest we don’t have much expectation on the food Usually restaurant with such nice interior spends relatively less effort on their foodHome Made Spaghetti, Scallop & Mentai
new restaurant spotted in tst
With French jap fusion cusine
Extremely delicate deco
With spacious seatings

But with superb quality

Home Made Spaghetti, Scallop & Mentaiko $218
Huge portion of Sakura Shrimp
fried just right and sprinkled all over the pasta
Scallop is huge, fresh and full of umami
Love the Spicy Cherry Tomato & Lobster Sauce which gives you an extra layer to the dish

Will definitely revisit to try out more from the menu

Monmono#約會慶生之選香港少女風同文青風嘅Cafe就見得多,但係全藍色嘅高貴英倫風就真係冇點見過啦💙Monmono今年四月尾新開,雖然空間冇想像中咁大,但係成間餐廳都係打卡位📷仲要你一行埋去啲職員就會幫你打燈,教你點影相,可以俾大家體驗下做model嘅感覺。😂Must try ✨Set lunch $168+10%1️⃣SERRANO HAM & GREEN SALAD W/ HONEY DILL DRESSING正常發揮💁🏻‍♀️2️⃣”BAKED HOT BEEF & EGG STEW" MACARONI流心蛋贏晒🥰🥰🥰牛肉微辣,可以話係平時食開嘅肉醬意粉同埋Mac & cheese 嘅特別版 🧀 3️⃣BUTTERFLY YOGURT +$38蝶豆花做嘅乳酪酸酸甜甜,好開胃,而且賣相精緻。4️⃣CRYSTAL BALL (COCONUT CRUMBLE & PINEAPPLE FOAM) $168(Not included in the set lunch, available after 15:30)菠蘿嘅酸味同椰子嘅甜味形成味覺衝擊💥而且水晶花球晶瑩剔透🌸睇得之餘仲玩得,慢慢整爛佢享受摧
Monmono
#約會慶生之選

Must try ✨
Set lunch $168+10%
正常發揮💁🏻‍♀️

3️⃣BUTTERFLY YOGURT +$38
蝶豆花做嘅乳酪酸酸甜甜,好開胃,而且賣相精緻。

菠蘿嘅酸味同椰子嘅甜味形成味覺衝擊💥而且水晶花球晶瑩剔透🌸睇得之餘仲玩得,慢慢整爛佢享受摧毁嘅樂趣啦😈
Butterfly  yogurt
Serrano  ham  &  green  salad
Baked  hot  beef  &  egg  stew  macaroni
Butterfly  yogurt
Serrano  ham  &  green  salad
2022-06-22 70 浏览
❣️超高質藝術餐廳,餐廳融入restaurant & Bar元素,營造休閑餐酒館風🥂 .炸薯條(48),🍟金黃誘人,炸到香脆可口,新鮮即炸,更加可以keep到外脆內軟,簡單小食😋都可以達到酥脆蓬鬆的完美口感。 .香煎美國春雞(228)🍗加入濃香黑橄欖·同特製作的水瓜椰白酒汁好match,美國鮮嫩的春雞,🔥無論是香烤或香煎都非常適合! 聞落香氣四溢,賣相色澤瑩潤,💖可見師傅烤功一流。食落肉嫩鮮味,連雞胸也滑溜無比。 .紫薯鮮奶拿鐵 58.00🍶紫薯鮮奶加上紫薯蓉,latte仲有精美拉花,非常吸引!營養十足,紫薯含有豐富膳食纖維與花青素😙好味又養生!好好彩安排到卡位,舒適打卡好開心。

2022-06-22 56 浏览
好耐冇同朋友見面,大家都好期待見面,今次搵左間好適合打卡嘅餐廳。依間餐廳係啱啱新開,佢嘅佈置非常靚,係去左霍格華茲嘅感覺。田園沙律份量都幾大,都有好多材料,同時非常色彩繽紛,食落幾健康咁。最驚喜係佢嘅粟米有少少焦香味,同埋花生有焦糖味,令人好鍾意個口感。最特別係佢配嘅2款汁,都係平時比較少試嘅,欄柚子胡椒試落少少辣辣地,同沙律一齊幾開胃。火焰藍蝦冷素麵.龍蝦蕃茄清湯好特別,好有日本特色,非常有海鮮嘅鮮味。佢嘅藍蝦係比較似刺身,鍾意蝦鮮味嘅人會幾鍾意,佢食落都算新鮮,配上蕃茄湯底,食落酸酸地。佢仲配上蟹籽,食落好鮮甜。冷素麵食落有流水麵嘅感覺,同湯底幾夾。每次食甜品都好期待,今次牛角包窩夫揀左奶醬味,花生醬食落細滑,食落唔會太甜,而窩夫食落都算鬆化。依杯“MONMONO“ Starry Night 嘅外觀就好吸引,佢加左碟豆花汁同少少銀粉,好似星空咁靚。佢係一杯cocktail,佢嘅底係茶,茶味比酒味更加濃,唔鍾意酒味嘅人會幾鍾意。
2022-06-22 41 浏览
玩完攝影活動,聽聞呢間餐廳打卡位多,就預先訂位,一行四人過來觀摩一下1.黑松露醬薯條:新炸薯條配黑松露醬,薯條夠熱夠脆,絕不失敗的組合2.炸魷魚配黑松露醬:同樣,新炸魷魚配黑松露醬,炸皮味淡,配醬食妥妥的3.炒活藍青口,辣肉腸,蕃茄忌廉汁,蒜蓉多士:青口的確新鮮,全無雪藏味,又不會太熟,吃起來好軟身,配蕃茄汁更開胃4.醃漬三文魚:甜酸味,又一道開胃菜5.蟹肉寬麵配海膽味噌湯醬 :有別一般寬麵,配合的醬汁完全帶出蟹肉鮮味,不會有膩的感覺6.阿根廷肉眼扒:就是妥妥的燒牛扒🤪,正正常常7.陰雨連連(芝麻慕絲蛋糕):本人不好甜,同行女生倒是很喜歡*美食還不錯,最重要是打卡,店員會幫手打燈(店家有一支LED借用),我們四人吃飽四圍打卡,才發現其他食客都走了,變成包場打卡,店員還一直幫忙打燈拍照,拍照忘形,突發現門外一大堆食客待入場,原來已到下一個用餐時段了,有同是喜歡影相的店員,足矣

4.醃漬三文魚:甜酸味,又一道開胃菜

6.阿根廷肉眼扒:就是妥妥的燒牛扒🤪,正正常常

2022-06-13
Home-made tomato spaghetti. 靜謐高檔,🎻尖沙咀呢閒深藍系日法藝術餐廳,環境高檔超打卡😘推薦特色自家製pasta,口感搭配超豐富! 🍝條條掛汁夠煙韌🦀脆口蟹籽添口感🥢香嫩厚肉澳扇貝🦞香辣龍蝦車厘茄汁 自家製意大利麵$218誠意十足,表面灑上香脆🦐櫻花蝦, 賣相加分之餘,更有滿滿蝦香~可愛凝雨蛋糕$88。☁️雲朵形更有誘人芝麻香!夏日 $58。Dinner time 坐得好舒服,餐酒館裝修有心思,環境型格有特色✨
Home-made tomato spaghetti.

🍝條條掛汁夠煙韌
🦀脆口蟹籽添口感
🥢香嫩厚肉澳扇貝
🦞香辣龍蝦車厘茄汁

2022-06-21 123 浏览
早排行過山林道見到有間新開嘅餐廳,剛好今日在尖沙咀做嘢中午搵嘢食,諗起山林道呢間Monmono去到12:30又唔需要等位咁就梗係入去試下野啦,一坐低個侍應已經話個半鐘要交枱,心諗成個場連埋我得三張枱有客,算網紅店係有啲規矩嘅,中午冇咩選擇一人叫左一個set,食物賣相一般味道冇咩特別,如果呢個價錢食呢啲嘢真係唔掂,最唔過癮食咗45分鐘就問我要唔要甜品趕交枱,大佬呀成個場連埋我得三四枱真係唔洗囉,心諗食晚餐真係大劑,總括試過就算影相又真係幾靚嘅😅!
很有趣的藝術餐廳。 首先, 會見到9 成人都在映相, 相機先食。 餐廳職員都忙於協助各位顧客打燈影相。仲有好幾台客人在慶祝生日, 幾位員工輪流唱生日歌。 氣氛非常歡欣 🎉 主要打卡位~ 飲品鍾意藍色為主調, 呢柸 柚子味特飲叫 summer. 清新, 不過甜。 食物比預期中有驚喜, 賣相口感都很不錯。 櫻花蝦龍蝦汁帶子意大利麵帶子又大又滑嫩。 香草雞扒, 雞肉嫩滑, 香草入味。 甜品賣相精緻, 絕對需要打卡。灰雲係芝麻味嘅Moses… , 藍色水點係汽水味啫喱。
很有趣的藝術餐廳。
首先, 會見到9 成人都在映相, 相機先食。
餐廳職員都忙於協助各位顧客打燈影相。

主要打卡位~

食物比預期中有驚喜, 賣相口感都很不錯。
櫻花蝦龍蝦汁帶子意大利麵
帶子又大又滑嫩。

香草雞扒, 雞肉嫩滑, 香草入味。

甜品賣相精緻, 絕對需要打卡。

灰雲係芝麻味嘅Moses… , 藍色水點係汽水味啫喱。

2022-06-19 51 浏览
在山林道有家藍色主題的餐廳,是家日法藝術餐廳,進去之後每一處也是打卡位💕。以深藍色格調的英倫風裝修,仿佛暫時身處外地。環境舒適涼快,這次在平日下午時間去,所以較容易打卡😎。-💥前菜,每一份套餐也會附送,當天的是風乾白毛豬火腿田園沙律和蜜糖芥末汁和是日餐湯配新鮮麵包。沙律顏色鮮豔,味道酸酸的很開胃。餐湯是野菌湯,味道鮮甜口感豐富。-💥稻庭手造冷烏冬馬尼拉活蜆配三文魚子酸汁 HKD$208,這個顏色較鮮豔,蜆肉大隻肉質鮮味爽口,蜆上還有三文魚籽味道微咸。冷烏冬口感煙韌,醬汁味道酸酸的很開胃。-💥虎蝦意大利麵·明太子香蒜汁 HKD$188,這個味道很香,蝦肉大隻肉質爽口,意大利麵軟硬適中,掛汁力挺好的。醬汁味道香口,味道濃郁不咸。-跟餐附送咖啡或茶飲,選擇了伯爵茶和四紅果茶,沖泡過程的味道挺香的。飯後來杯茶飲,既消滯又可提神一下。-

環境舒適涼快,這次在平日下午時間去,所以較容易打卡😎。

沙律顏色鮮豔,味道酸酸的很開胃。

餐湯是野菌湯,味道鮮甜口感豐富。

2022-06-17
💖一間打卡卡 💎的餐廳💞✨ MONMONO ✨地址: 尖沙咀山林道4號恆貿商業中心地下2-3號舖🌟 寶石藍💎色嘅餐廳 復古感又高雅除咗食物打卡💖 環境打卡都好重要~而且唔係只係得1個打卡位~🤳嘢食未到之前影住相先☝️☺️🐘食完再影💖🤳日法 Fusion 菜色 💖嘢食全部都好味😋🐘一間去過都會再去既餐廳🍴☺️🐘#MONMONO #單色藝術 #藝術餐廳 #日法fusion #手工意大利粉 #尖沙咀 #本地藝術
💖一間打卡卡 💎的餐廳💞
✨ MONMONO ✨
地址: 尖沙咀山林道4號恆貿商業中心地下2-3號舖

🌟 寶石藍💎色嘅餐廳 復古感又高雅
除咗食物打卡💖 環境打卡都好重要~
而且唔係只係得1個打卡位~
🤳嘢食未到之前影住相先☝️☺️🐘
食完再影💖🤳

日法 Fusion 菜色 💖嘢食全部都好味😋🐘
一間去過都會再去既餐廳🍴☺️🐘

2022-06-19 272 浏览
這間MONMONO位於尖沙咀山林道,係一間英倫復古藍色日法藝術餐廳,店面環境係以藍色為主題,我覺得好有英倫風格🤔,入到餐廳見到掛滿不同特別嘅藝術畫同立體畫,同埋餐廳擺放咗㗎好吸引嘅藍色復古歐式轎車😍,而佢嘅每一款係以精緻日法菜做賣點🤔,令到環境同食物更加特別,同時係餐廳有好多打咭位相當之唔錯!.前菜呢幾款前菜有風乾白毛豬火腿田園沙律 、蜜糖芥末汁是日餐湯.新鮮麵包,跟餐奉送,尤其是佢嘅是日餐湯係蘑菇湯都好清甜,好香菇香味道😙味道都幾好😋!.虎蝦意大利麵·明太子香蒜汁 $188呢款意大利麵賣相望著都好吸引🤤,聞到香噴噴蒜香味😙色香味俱全,虎蝦大大隻爽口又彈牙🤔,佢嘅醬汁非常之濃郁又美味😋,配咗明太子香蒜汁令到意大利麵索哂D醬汁更加好食!.稻庭手造冷烏冬,馬尼拉活蜆, 三文魚子酸汁 $208呢碗稻庭手造烏冬賣相都好靚😍,真係睇得又食得係以凍食主,用咗活蜆、文魚子、烏冬,每款食材都好新鮮😙,尤其是佢嘅活蜆味道鮮甜😋蜆肉又夠嫩滑,加埋D文魚子更加美味,同時佢嘅手造烏冬口感煙韌味道都幾好🤔,整碗嚟講我覺得相當之唔錯!.四紅果茶伯爵茶呢兩款茶係以茶包泡製,味道茶味都算過得去🤔,尤其是四紅果茶都好香

前菜

虎蝦意大利麵·明太子香蒜汁 $188

稻庭手造冷烏冬,馬尼拉活蜆, 三文魚子酸汁 $208

伯爵茶
呢兩款茶係以茶包泡製,味道茶味都算過得去🤔,尤其是四紅果茶都好香果味😙,而茶味又唔會有澀味!
2022-06-18 44 浏览
記唔記得究竟有幾耐未去過旅行? 呢兩年香港開咗好多打卡餐廳, 起碼可以頂一頂旅行隱, 打下卡, 扮下去咗旅行 🧳呢一間位於尖沙咀同佐敦中間的 日法 fusion 餐廳, 以全藍色嘅裝修, 大量打卡位置。 絕對係一眾愛旅行、愛打卡、 港女 必到熱點。 我哋都專登着咗藍色嘅裙去影相。 由於現場環境真係好難,要影到靚相,一定要打燈, 而餐廳都有專人幫手打燈。 非常細心又專業。 食物質素都相當不錯。 櫻花蝦帶子意粉,醬汁濃厚。 飲品都美輪美奐。 甜品就更加不在話下, 靚得來都幾好食㗎。
記唔記得究竟有幾耐未去過旅行?

絕對係一眾愛旅行、愛打卡、 港女 必到熱點。

我哋都專登着咗藍色嘅裙去影相。
非常細心又專業。

食物質素都相當不錯。
櫻花蝦帶子意粉,醬汁濃厚。

飲品都美輪美奐。

甜品就更加不在話下, 靚得來都幾好食㗎。