由彌敦道轉入山林道就會見到呢間搶眼門面嘅餐廳😌門口係一個打卡位,入到去嘅古董老爺車、CASINO招牌同懷舊電話亭,每一個都係打卡位嘢食就日法fusion🔹French Fries (Black Trufle Mayo)炸薯條粗身酥脆,配上黑松露沙律醬,香口惹味🔹Home Made Spaghetti, Scallop & Mentaiko, Sakura Shrimp, Spicy Cherry Tomato & Lobster Sauce手工意大利麵係餐廳其中一樣賣點,自家製作,醬汁係微酸帶辣嘅車厘茄龍蝦汁。每一條意大利麵都掛晒龍蝦汁。配咸香嘅櫻花蝦同埋帶子。🔹Half Spring Chicken "Francaise", Black Truffle Mashed Potato foam, Black Olive, Caper Sauce法國🇫🇷春雞嫩滑,醬汁帶淡淡黑松露同香酒香味🔹Summer 杯Summer幾靚,用柚子底加梳打,清爽

嘢食就日法fusion

炸薯條粗身酥脆,配上黑松露沙律醬,香口惹味

法國🇫🇷春雞嫩滑,醬汁帶淡淡黑松露同香酒香味

🔹Summer

杯Summer幾靚,用柚子底加梳打,清爽
2022-06-30 75 浏览
最近有間新日法fusion餐廳開幕,妹妹是打卡達人,她又怎會錯過這種好機會呢~餐廳在山林道相當顯眼,寶藍色的大門,吸引好多女生在門外打卡啊。 餐廳內的裝修也很吸睛,全部都是寶藍色,仿如置身於別的世界一樣。食物就主打法日fusion,用法國菜的烹調方法煮日本材料,這兩個國家我都好鐘意呀! 法式香煎燒春雞-黑松露薯蓉泡沫 $228 這隻燒春雞,賣相好吸引,雞皮帶有醬香,雞肉就超級腍嫩多汁,好好食呢。黑松露薯蓉泡沫,香得來又不會過份搶味,煮得剛剛好。 紫薯鮮奶拿鐵 $58 拿鐵有超香的紫薯味,而且好足料,喝一杯都幾飽。 夏日 $58 夏日則是柚子梳打,清新又清涼。
法式香煎燒春雞-黑松露薯蓉泡沫 $228

紫薯鮮奶拿鐵 $58

拿鐵有超香的紫薯味,而且好足料,喝一杯都幾飽。
 夏日 $58

夏日則是柚子梳打,清新又清涼。
2022-06-21
最近有間全新的日法藝術餐廳• 𝕄𝕠𝕟𝕞𝕠𝕟𝕠• 開幕😍,一開張已成為人氣打卡熱點,我也忍不住來試試啦~為了順利朝聖,我預早訂座,兼請假提早下班😎,早點到達,最後更幸運地被安排坐卡位🥰,超開心的~ 整間店都是寶藍色🔵,店內亦有大量打卡位📸,例如車、電話亭、卡位等等,女生們必愛呢☺️~ 餐廳主打日法料理,以日式的食材、法式的煮法,創作出美味的佳餚🍽~ 「 自家製意大利麵•澳洲扇貝•櫻花蝦🍝 $218 」充滿龍蝦、蕃茄和櫻花蝦的意粉😍,相當美味,令我一吃愛上!! 厚重軟腍的扇貝,誰能抗拒呀~一碟有4顆,相當慷慨😋。自家製的意大利麵,吸飽醬汁精華,而且有大量櫻花蝦增加香氣和口感,超好吃的!!! 「 炸薯條🍟 $48 」 酥脆的炸薯條,同樣深得我們歡心🫶🏻。香脆的外層,充滿薯香和粉糯的薯身,沾上黑松露醬後,令人欲罷不能。 「 陰雨連連🍰 $88」 超可愛的烏雲蛋糕! 原來是芝麻慕絲呢☺️! 芝麻味很濃,配上芝麻脆脆,口感更豐富。 餐點比想像中還要好吃🥰,難怪全場一致力讚~

「 自家製意大利麵•澳洲扇貝•櫻花蝦🍝 $218 」

「 炸薯條🍟 $48 」

「 陰雨連連🍰 $88」

2022-06-30 80 浏览
曾經去過一啲餐廳呢主題就係純色,例如周圍都係充滿着白色嘅元素又或者充滿其他顏色作單一嘅佈置。😉呢一種咁簡潔嘅設計同事亦都可以營造出典雅嘅味道,無論係打卡影相定係視覺都可以係一種享受。 🤩而今次亦都係尖沙咀搵到類似呢一啲單色嘅藝術餐廳,從外面望到都已經係一片藍色,💙當你一推開門嗰一刻就更加感受到全藍嘅魅力,基本上每一個角落都可以係打卡嘅地方🤩難怪咁受歡迎,要早幾日訂枱先得😌巴馬火腿田園沙律·蜜糖芥末汁— 🥗未食主菜之前當然就係唔少得沙律,🥗不過可以重點介紹吓個沙律,高質嘅田園沙律當然就係講求每一塊菜都係爽脆,鮮嫩嘅綠色每一塊都好似疊積木一樣夠晒堅挺但又唔硬,🥬加上巴馬火腿額外提供肉鮮味,🥓比較欣賞嘅就係捨棄左傳統嘅沙律醬改用蜜糖芥末汁,甜甜地但又帶有芥末嘅後勁,係一個幾好嘅開始🥗虎蝦意大利麵·明太子香蒜汁— 🍝呢個係一個同餐廳顏色有好鮮明對比, 成碟橙色咁就充滿夏日嘅氣息。🍝非常推介呢一個主食,濃縮嘅明太子汁完美掛喺每條意大利麵嗰度,🍝甜甜地嘅味道再加上蒜蓉嘅香咁就完美襯托到虎蝦嘅清新鮮甜。🦞虎蝦嘅體型都係偏大隻🦞伯爵茶— 🍵食完主食再嘆番一杯熱嘅伯爵茶,為正餐畫上完美嘅句號。一邊嘆茶

伯爵茶— 🍵食完主食再嘆番一杯熱嘅伯爵茶,為正餐畫上完美嘅句號。一邊嘆茶一邊欣賞周圍嘅佈置,藍色嘅藝術真係與別不同!💙

MONMONO (尖沙咀)
尖沙咀山林道4號恆貿商業中心地下2-3號舖
以Monochrome設計藍本打造高級日法Fusion菜既「MONMONO」,近來以旋風式登陸山林道,隨即成為人氣打卡點。一步入門口就彷彿去左第二個空間咁,極富神秘又夢幻,每個擺設無論古董車定係電話亭都係以單色美學呈現,每一個角落都係極緻打卡位,嘆為觀止。👇📌MAIN · COURSE - ▪️ Home Made Spaghetti · Scallop - $218▪️ Half Spring Chicken ·“Francaise” - $228▫️ 黎得呢到一定要試呢個主菜「自家製意大利麵·澳洲扇貝」,澳洲帶子屬於刺身級,食落爽甜彈牙,意粉有咬口,就算影耐左相都唔會太腍身 仲保持到個彈性 而亮點係個香辣龍蝦車厘茄汁,夠哂惹味。而半隻「法式·香煎春雞」煎到岩岩好,表面帶少少焦香,食落肉質相當嫩滑,完全唔乾身,加左黑松露薯蓉泡沫,口感特別豐盈,而黑橄欖同埋水瓜柳白酒汁就有種點晴既作用,抵讚。📌SNACKS · SWEETS -▪️ French Fries · Black Truffle Mayo - $48 ▪️ Rainy · Day - $88▫️ 仲有必嗌小食「炸薯條·黑松露沙律醬」,薯

近來以旋風式登陸山林道,隨即成為人氣打卡點。

一步入門口就彷彿去左第二個空間咁,極富神秘又夢幻,

每個擺設無論古董車定係電話亭都係以單色美學呈現,

每一個角落都係極緻打卡位,嘆為觀止。👇

📌MAIN · COURSE -

法式·香煎春雞

澳洲帶子屬於刺身級,食落爽甜彈牙,意粉有咬口,就算影耐左相
自家製意大利麵·澳洲扇貝

而半隻「法式·香煎春雞」煎到岩岩好,表面帶少少焦香,
食落肉質相當嫩滑,完全唔乾身,加左黑松露薯蓉泡沫

📌SNACKS · SWEETS -

▪️ Rainy · Day - $88
Rainy Day

▫️ 仲有必嗌小食「炸薯條·黑松露沙律醬」,薯條即叫即炸,
上枱新鮮滾熱辣,脆口不得之,再配埋black truffle mayo
一啖一條相當滿足。而甜品方面,果然今日既天氣好夾到呢個
炸薯條·黑松露沙律醬

Rainy Day」,其實係「芝麻慕絲蛋糕」,質感軟綿,
但咬開其實係非常smooth, 仲充滿濃郁芝麻香
旁邊仲有檸檬味jellychocolate cumble,整體幾有驚喜。

📌SPEICAL · DRINK -
▪️ S u m m e r - $58
Summer

▪️ Purple Sweet Potato Latte - $58(H)
紫薯·鮮奶拿鐵

▫️ 佢地既特飲都幾有睇頭,尤其是呢杯「夏日」,飲落其實係柚子梳打咁,
Summer

但落左蝶豆花,令佢賣相睇落相當吸晴,幾特別;而「紫薯·鮮奶拿鐵」

入口紫薯味夠突出,奶唔會搶走紫薯香味,唔錯。
2022-06-29
  • ·澳洲扇貝
2022-06-29 71 浏览
今日約老友傾偈食飯,去咗間裝修靚靚嘅餐廳,成間餐廳都係好高貴嘅藍色,好有氣派,打卡一流📸一坐低先叫杯凍飲,係靚靚嘅Summer~ 然後梗係要啲小食啦,黑松露薯條確係唔錯,香脆熱辣辣!之後要咗個Pasta,澳洲扇貝、櫻花蝦、香辣龍蝦車厘茄意粉。呢個意粉賣相一流,調味甜甜地,味道好特別。女士們食飯當然唔少得甜品,呢個一舊雲咁嘅甜品係芝麻味道,入口creamy,造型可愛,靚到有少少唔捨得食😂呢度環境非常清靜,下次約閨蜜傾偈可以再黎!

一坐低先叫杯凍飲,係靚靚嘅Summer~

然後梗係要啲小食啦,黑松露薯條確係唔錯,香脆熱辣辣!

呢度環境非常清靜,下次約閨蜜傾偈可以再黎!
2022-06-28
2022-06-29 54 浏览
山林道出名多好野食😋Monmono 全藍色裝修佈置好有心思,出面望唔到餐廳裏面,極富神秘感,一直都好想試,終於約到閨密共進晚餐,揭開佢嘅神秘面紗‼️一入餐廳眼前一亮,全藍色店面加架復古感爆燈的藍色驕車加上英倫風裝修,鐵定成為網紅打卡人氣餐廳~除咗店面好靚,食物都相當睇得,相機食到唔停口😂香煎美國春雞配水瓜椰白酒汁,上枱已好吸引,雞肉嫩滑好味,配埋個特制醬汁,唔單止得個樣,色香味皆全!不得不讚那看似平平無奇的炸薯條,鬆脆香口,唔會好油,好爽口好好味又開胃!最後要講埋杯紫薯鮮奶拿鐵!兩個字好飲~好重紫薯味,又唔太甜,而且佢係冇咖啡因的,夜晚飲都唔怕訓唔到,加埋個超可愛雲雲拉花,為這甜蜜晚餐完美收尾~下次捉埋老公來sweet sweet下先得❣️
山林道出名多好野食😋

除咗店面好靚,食物都相當睇得,相機食到唔停口😂

最後要講埋杯紫薯鮮奶拿鐵!

下次捉埋老公來sweet sweet下先得❣️
2022-06-23
2022-06-29 45 浏览
最近好多人介紹「Monmono」呢間日法fusion藝術餐酒館。我都同朋友去咗見識下。餐廳好高檔有好多打卡位,我最鍾意佢哋放喺當眼處嘅藍色車。炸薯條 $48炸薯條熱辣辣好好味,夠粗同埋外脆內軟,五十蚊唔使份量都幾大。有黑松露沙律醬同埋烤蒜沙律醬可以揀,我地要咗黑松露醬,味道濃郁。法式香煎春雞(半隻)$228雞髀肉超級滑,其他位都唔係好鞋。佢哋用咗黑松露薯蓉泡沫加黑橄欖水瓜柳白酒汁,味道淡淡地唔會蓋過雞味。用咗啲蔥一齊煎,更香口。Rainy day $88呢個係芝麻慕絲蛋糕,好似一舊雲加啲雨水咁,設計十分可愛同有意思。舊雲有啲乳酪味,又唔係死甜。仲有啲花生碎,隔住隔住食口感豐富。Summer $58夏天就要飲Summer,夠解渴!藍同黃嘅漸變色靚,其實係柚子梳打加啲鹽,味道獨特。

炸薯條 $48

法式香煎春雞(半隻)$228

Rainy day $88

Summer $58

難得同朋友book到嚟MONMONO藝術餐廳,去享受一個精緻日法fusion下午,配合咗藝術展覽與餐廳用膳體驗,環境💙充滿視覺感官效果,日式食材與法式烹調製作嘅菜式,令我同朋友都相當期待咗今日好耐啦🥰冷烏冬 • 蜆肉 • 配三文魚子酸汁 $208賣相色彩奪目令人垂涎,精心選用新鮮青紅番茄及紫心蘿蔔作為涼拌食材,冷烏冬配上帶有海鮮鮮味嘅三文魚子酸汁更顯清爽可口👍🏻,蜆肉肉嫩鮮甜煮到剛剛好嘅生熟程度 C'est bon !跟配餐湯/沙律,我就揀咗餐湯,當中香菇鮮味濃郁,香氣撲鼻,以味噌湯作為湯底輕輕帶出大豆味噌嘅鹹香,再配上finger food法式麵包Miam😎朋友點嘅虎蝦配明大子香蒜汁意大利麵都一樣好吸引,加上餐桌用具嘅別致配搭,可見美濃燒盛器與金屬餐具,同時結合美 · 味💕用餐後再慢慢地品嘗一杯清香伯爵紅茶,好讓人舒心!

冷烏冬 • 蜆肉 • 配三文魚子酸汁 $208

虎蝦配明大子香蒜汁意大利麵
沙律
  • 冷烏冬•蜆肉•配三文魚子酸汁
2022-06-27 48 浏览
黎打張卡的事~呢間餐廳裝潢的確落盡心機同一色調的藍 襯得高貴又神秘亦有不少特色卡座~處處都係打卡位食物亦都算多選擇炸薯條黑松露沙律醬呢個薯條真心唔錯,要點! 好好食自家製意大利麵。澳洲扇貝櫻花蝦香辣龍蝦車厘茄汁味道稍濃 ,creamy ~香煎美國春雞 黑橄欖水瓜椰白酒汁春雞煮得幾好 ,嫩口入味~醬汁亦都唔膩,濃淡適宜凝雨芝麻造型幾得意,黑雲仔咁~cute 彈cute彈Summer 色彩幾鮮,底係柚子蜜,味道好出~
黎打張卡的事~
呢間餐廳裝潢的確落盡心機
同一色調的藍 襯得高貴又神秘
亦有不少特色卡座~
處處都係打卡位

食物亦都算多選擇

炸薯條黑松露沙律醬
呢個薯條真心唔錯,要點! 好好食

自家製意大利麵。澳洲扇貝櫻花蝦
香辣龍蝦車厘茄汁
味道稍濃 ,creamy ~

香煎美國春雞 黑橄欖水瓜椰白酒汁
春雞煮得幾好 ,嫩口入味~
醬汁亦都唔膩,濃淡適宜

凝雨芝麻
造型幾得意,黑雲仔咁~cute 彈cute彈

Summer
色彩幾鮮,底係柚子蜜,味道好出~

2022-06-21
藝術餐廳✖️酒吧神秘寧謐藍為主色調💠歐陸小鎮店面內 一幅幅畫作展出中可亮燈的復古轎車及電話亭置身在餐廳的每一𣊬間 都充滿故事性🖌讓人一秒化身劇情電影主角餐廳主要提供創意小食 西餐 甜品 特飲 調酒☀️炸魷魚 • 番茄汁及檸檬沙律醬 $ 78☀️香脆炸紫菜日本雞腿肉 • 粟米天婦羅 • 芝麻醬 $88☀️蝶豆花桃子特調 $58蝶豆花特飲經攪拌後變星空紫🔮店員耐心講解每道餐點的製作手法粟米天婦羅不可錯過🌽味道驚喜除了供食客打卡外 更提供場地作專業攝影📸邀請各個攝影師搶先體驗𝕊𝕥𝕦𝕕𝕚𝕠餐廳絕對將會成熱門打卡點現未有太多人發現這高質餐廳🦄快約齊朋友去打卡啦環境: 💗💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗💗
藝術餐廳✖️酒吧

環境: 💗💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗💗

2022-06-25 71 浏览
New blue-toned 💙💙💙 restaurant on tail sha tsui!.餐廳裏裏外外都係打卡位,侍應🤵🏻‍♀️仲會幫你打埋燈,勁pro🔦.講返食物先,令我最有驚喜嘅竟然係炸薯條🍟,外脆內軟,勁好食,配埋黑松露醬,停唔到口.扇貝樱花蝦龍蝦汁pasta都唔錯,鍾意佢用天使麵,口感唔錯🍝.全晚最吸睛嘅都係芝麻mousse cake,好似一嚿黑雲🌧,另外仲有幾點雨點,外表100分

1K
2022-06-25 419 浏览
Monmono主打日法fusion菜式,寶藍色的店面,裝修時尚優雅,復古轎車和英式電話亭,富異國情調,是十分吸睛的打卡位。可以輕嘆午市套餐,😇感受laid-back氣氛,令人沉醉於歐陸氣氛之中。虎蝦配明太子香蒜汁意大利麵 $188幼細意大利麵充滿咬口,虎蝦口感彈牙,拌匀粒粒櫻花蝦,鮮香滋味,加上明太子的點綴,咀嚼意粉時,慢慢滲出惹味的蒜香,令人回味。風乾白毛豬火腿田園沙律翠綠的田園沙律,味道溫和,配上🥰甘香白毛豬火腿片,火腿柔潤,充滿肉汁鹹香,以蜜糖芥末汁調味,清新開胃,口感豐富。伯爵茶熱騰騰的伯爵茶,芳香撲鼻,入口解膩,清新茶香充滿口腔。

虎蝦配明太子香蒜汁意大利麵 $188

風乾白毛豬火腿田園沙律

伯爵茶
熱騰騰的伯爵茶,芳香撲鼻,入口解膩,清新茶香充滿口腔。
午餐
2022-06-25 53 浏览
餐廳在尖沙咀山林道新開的, 佈置 好有特色,以純藍色作主調, 充滿英倫復古風,門口附近放置一架藍色的復古歐洲轎車, 打卡一流,最近更成為爆紅的人氣打卡餐廳。 日本蘑菇湯熱燙燙的日本蘑菇湯, 配料十分豐富 , 有滑溜的金菇、 鮮冬菇及蘑菇, 湯底啖啖雜菇的香氣, 美味可口。冷烏冬蜆肉配三文魚子酸汁 $208 肥美的蜆肉, 鮮甜美味, 跟配的烏冬, 口感煙韌, 加上三文魚魚籽提鮮, 令到冷食烏冬滋味提升, 喜歡它的酸汁 , 酸酸地, 炎炎夏日,夠曬開胃, 食完帶來冰冰涼涼的感覺, 十分爽。伯爵茶茶包泡製的伯爵茶,放在咀邊,已經聞到茶的幽香, 茶味芬芳,不會有茶的苦澀味。

日本蘑菇湯

冷烏冬蜆肉配三文魚子酸汁 $208

伯爵茶
2022-06-24 46 浏览
最近同成班朋友一齊去咗呢間好高人氣嘅藍色餐廳食飯💙 未入去已經被佢全藍色嘅門面吸引 入到去就見到一片藍海 全部嘅枱枱櫈櫈、餐具、裝修都係藍色 連餐廳offer嘅水都係藍色 好啱打卡💦 薯條(另加醬)$48+5叫薯條同一大班朋友share 就啱晒😚 薯條係粗薯條 新鮮炸好好脆 份量都幾多 加錢配嘅2隻醬係黑松露醬同蒜蓉醬😋 黑松露醬同蒜蓉醬都好惹味凝雨 $88呢個名好靚 當日甜品味道就係芝麻味 甜品個樣成舊雲咁☁️ 外型啱晒打卡又有詩意 佢芝麻味都幾香 中間亦有海綿蛋糕 旁邊仲有啲花生碎🥜 整體都好夾牛角包窩夫 $98呢份牛角包窩夫幾靚 有兩大份🥐 窩夫質感幾好又脆 原來佢配咗花生煉奶 花生醬流晒出嚟 配上百搭煉奶 整體甜味較重😘天婦羅三重奏 $88呢個天婦羅同平時日式天婦羅唔同 有唔同嘅組合😝 蠔肉紫蘇葉 、蟹肉春卷同蘑菇蝦肉 各有特色🤓 自己比較鍾意蘑菇蝦肉 蝦肉份量多 所以蝦肉食落好厚身 口感亦有啲彈牙🦐 自家製意大利紫菜寬麵 •蟹肉 • 海膽 $238店員介紹我哋試呢個寛麵 因為係佢哋自家製🍝 呢個寛麵成深黃色 原來係因為加咗海膽製 食到啲海水感覺 不過佢嘅寬麵比較厚身 用硬少少😜

薯條(另加醬)$48+5

凝雨 $88

牛角包窩夫 $98

天婦羅三重奏 $88

自家製意大利紫菜寬麵 •蟹肉 • 海膽 $238
店員介紹我哋試呢個寛麵 因為係佢哋自家製🍝 呢個寛麵成深黃色 原來係因為加咗海膽製 食到啲海水感覺 不過佢嘅寬麵比較厚身 用硬少少😜 咁寛麵上亦有好多蟹肉絲 好足料🦀

蝶豆花桃子特調 $58
蝶豆花嘅紫藍色真係好靚 又可以同餐廳環境match返💜 飲落去係好香嘅桃味乳酸 酸酸甜甜 幾好味😗