近期新店,位於bakehouse街口行前啲,環境較寧靜,設有戶外位置for pet friendly 🐾੯‧̀͡ 室內樓底高,闊落有空間感,感覺好外國feel~菜式精緻,分量較少,佢有自家bakery,幾吸引 ꔛ ✤Mushroom with Cream Sauce Farfalle $128牛肝菌汁好濃,每粒蝴蝶粉都掛汁,彈牙有口感𐐂𐐚✤Smoked Salmon Crepe $148皮薄,食完好似空一樣,dill + salmon + cream cheese絕配✤Pickled Black Cod with Scrambled Eggs Sandwich $118第一次食漬過既black cod,唔醒,有衝擊,開胃前菜,不過我哋放左喺2nd round reorder ᵔ︡⌔ᵔ︠ ✤Matcha Latte $52美美拉花,而且抹茶香濃不苦
菜式精緻,分量較少,佢有自家bakery,幾吸引 ꔛ

牛肝菌汁好濃,每粒蝴蝶粉都掛汁,彈牙有口感𐐂𐐚

✤Smoked Salmon Crepe $148

✤Matcha Latte $52
美美拉花,而且抹茶香濃不苦
  • Mushroom with Cream Sauce Farfalle
  • Smoked Salmon Crepe
估唔到係中環有間環境高級, 全部意粉都係 homemade, 食物樣樣質素高, 性價比相當Pesto Cream Chicken Fusilli白汁同青汁混得剛剛好成個醬汁唔會令你感覺肥膩螺絲粉彈牙, 軟硬度適中雞肉應該係雞胸, 有啲乾身Spicy Tomato Basil Fusilli轉左spaghetti 比平時食到嘅粗身彈牙,有口感吸收晒啲酸酸辣辣嘅意粉醬汁Grilled Salmon with Mixed Quinoa三文魚扒輕輕煎香少少海鮮咸咸嘅鮮味,唔乾身Quinoa 加咗檸檬汁,好開胃Dessert TimePeanut Butter Brownies兩層Brownies夾住花生醬中度軟身朱古力同花生醬配撘得好好無太甜

Pesto Cream Chicken Fusilli
白汁同青汁混得剛剛好
成個醬汁唔會令你感覺肥膩
螺絲粉彈牙, 軟硬度適中
雞肉應該係雞胸, 有啲乾身

Spicy Tomato Basil Fusilli
轉左spaghetti
比平時食到嘅粗身
彈牙,有口感
吸收晒啲酸酸辣辣嘅意粉醬汁

三文魚扒輕輕煎香
少少海鮮咸咸嘅鮮味,唔乾身
Quinoa 加咗檸檬汁,好開胃

Dessert Time
Peanut Butter Brownies
兩層Brownies夾住花生醬
中度軟身
朱古力同花生醬配撘得好好
無太甜

2025-04-10 191 浏览
餐廳推祟簡約舒適的 lifestyle除了主打的手工義大利麵 還有多樣選擇北歐式Brunch、Pastry和精品咖啡希望大家享受美食美酒同時亦能有著在家的氛圍感𓐐 Brunch board ₍ Picked 4items ₎Sourdough/ Kale/ Sunny side up/ Smoked salmon and Coconut yogurt 𓎩 Butter cream mixed seafood spaghetti Homemade pasta煙韌有嚼勁 並掛滿牛油醬汁 配上時令海鮮 十分豐富𓐐 Smørrebrød - Chicken salad with mushroom黑裸麥包上佈滿雞肉粒及磨菇 賣相精美飲品點了Long black 和Flat white 拉花圖案超可愛的 .ᐟ𖹭 Menu 選擇多樣環境寬敞 具空間感 並且有室內外位置無論打卡影相 還是享受一人chill time 都好適合 💗
餐廳推祟簡約舒適的 lifestyle
除了主打的手工義大利麵 還有多樣選擇
北歐式Brunch、Pastry和精品咖啡
希望大家享受美食美酒同時亦能有著在家的氛圍感

Homemade pasta煙韌有嚼勁 並掛滿牛油醬汁
配上時令海鮮 十分豐富

黑裸麥包上佈滿雞肉粒及磨菇 賣相精美

飲品點了Long black 和Flat white
拉花圖案超可愛的 .ᐟ

𖹭 Menu 選擇多樣
環境寬敞 具空間感 並且有室內外位置

📍中環新開業北歐風餐廳‼️· 煙韌海鮮手工意粉🍝 — MOMA✨•#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_西餐===========================MOMA位於蘇豪區士丹頓街,佔地2000呎非常寬敞~品牌主打北歐風簡約舒適嘅風格✨menu選擇多樣,有手工意粉、海鮮、肉類、pastry等等💕上星期就同@majorinfood一齊嚟試吓😍————————————————————⭐️Fiskesuppe - Norwegian Fish Soup $118食北歐嘢一定要試嘅魚湯😍魚湯鮮甜,入面仲有好多紅蘿蔔同三文魚😛·⭐️Parsley Cream Oyster $168醬汁creamy好重海鮮味,蠔肉腍身,配埋多士好夾!·⭐️Roasted Pork Loin Bone with Potato Puree $368厚切豬鞍肉腍身juicy,幾鍾意面頭嘅蘋果茸,酸酸甜甜幾開胃😗·⭐️Butter Cream Seasonal Mixed Seafood Conchiglioni $158忌廉醬汁creamy!!手工意粉粗身煙韌,配菜仲有新鮮嘅青口、帶子、大蝦😍·⭐️C

#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_西餐
===========================
————————————————————

⭐️Parsley Cream Oyster $168

醬汁creamy好重海鮮味,蠔肉腍身,配埋多士好夾!

⭐️Chocolate Danish $28

酥皮酥脆,朱古力味香濃,唔會太甜😛
⭐️Peanut Butter Brownies $38

超邪惡嘅combo!!翻熱後味道香醇濃郁,加埋花生醬無得輸✨😙
—————————————————————-
賣相:3.5/5
味道:4.2/5
性價比:3/5
推介度:3.5/5
—————————————————————-
📍MOMA @moma.eatery
中環蘇豪士丹頓街22號地舖
#pb食在中環 #pb西餐系列 中環新開人氣北歐風西餐廳🍽️New Restaurant Alert🚨✨ 今次想介紹呢間最近嘅人氣西餐廳 / Cafe😋 佢位於中環Soho區 扶手電梯附近 位置好方便👍🏻 我見大部分人都係介紹佢嘅lunch/tea 不過今次我係去食Dinner🤪 店內外裝修以木系為主 主打北歐簡約風 店內樓底好高 環境好大😍.晚餐食物選擇唔算多 主食有自家製Pasta、海鮮、肉類選擇😋 價錢$128-$328不等 唔算太平🤪 夜晚食最好嘅就係佢嘅Pastries會有7折 好抵食👍🏻 佢最近都做緊唔同嘅優惠 大家可以去佢ig望下🥰🔹Shrimp Mayo with Mango and Crab Roe🦐推介❤️ 估唔到呢個組合Refreshing👍🏻 蝦肉、芒果、蟹籽配上蛋黃醬 味道好夾 但又唔會好漏 而且口感好豐富😋 底層仲有薯蓉 配埋一齊食幾正😍🔹AOP Spinach Mushroom Spaghetti🍝手工意粉口感好彈牙 同平時嘅意粉好唔同🤪 意粉以蒜片、辣椒、橄欖油炒香 味道微辣 夠哂惹味😋 不過略嫌口感濕左少少 唔夠乾身 同埋份量都幾少🥲🔹Sous Vide
#pb食在中環 #pb西餐系列
中環新開人氣北歐風西餐廳🍽️
New Restaurant Alert🚨✨

🔹Sous Vide Whole U.S. Chicken (600g)🐣
推介❤️ 用左美國春雞 所以都偏細隻🤪 佢用左真空低溫烹飪法去處理隻雞 所以雞肉口感好嫩滑 就算食雞胸都唔鞋👍🏻 佢個Sauce調言味都好好 鹹鹹地 有微微黑椒味 同埋有少少似蘑菇汁😋

🔹Peanut Butter Brownie🥜
推介❤️ 夜晚食有7折真係好抵😍 本身驚花生醬 + Brownie會好漏 但又接受到👍🏻 佢中間有一層花生醬 花生味好突出 同朱古力味超夾😋 Brownie口感濕潤 食落好煙韌🤪

整體✨ 呢間位於中環Soho區新開嘅西餐廳最近好受歡迎😍 店內裝修採用北歐簡約風 環境好大👍🏻 食物選擇唔多 食物質素幾高 不過整體份量偏少 而且價錢亦唔算平🤪 如果簡兩人食都還好 成班朋友仔就未必適合了🥲

MOMA (中環)
中環蘇豪士丹頓街22號地舖
2025-04-05 282 浏览
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑴𝒐𝒎𝒂𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔 🇭🇰✨中環隱世文青Cafe🌟煙三文魚窩夫+抹茶控天堂!📍藏身中環蘇豪士丹頓街斜坡🏞️白色外牆木系簡約風🪵落地玻璃透晒天然光☀️近PMQ、大館🚔行完文青景點過嚟醫肚啱晒👍1. 煙三文魚窩夫 🧇($138)鹹食窩夫好特別!格仔脆到似餅乾😍鋪滿挪威煙三文魚🎏淋蜜糖芥末醬🍯鹹甜好夾🤏打卡呃Like首選👍2. 雜菇芝士可麗餅 🍄‍🟫($148)法式薄餅皮薄👍爆餡炒雜菇勁香口🤤食完成個口腔都充滿菇味🤤菇迷必叫🧇3. 青醬忌廉雞肉螺絲粉🐓 ($138)青醬唔係得個草青味!羅勒混忌廉夠creamy👍雞胸煎到外脆內嫩✨掛汁力超強😎螺絲粉索晒醬汁好邪惡🤤4. 抹茶拿鐵🍵 ($52) 茶味濃郁微苦👍奶泡打得綿密🤌飲到底仲有抹茶沉澱🥹堅過癮5. 熱Latte☕️ ($48)正常發揮✨咖啡豆烘焙度中等👍拉花穩定🤣襯返個文青vibe🫸
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑴𝒐𝒎𝒂
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔

🇭🇰✨中環隱世文青Cafe
🌟煙三文魚窩夫+抹茶控天堂!

1. 煙三文魚窩夫 🧇($138)

2. 雜菇芝士可麗餅 🍄‍🟫($148)

3. 青醬忌廉雞肉螺絲粉🐓 ($138)

4. 抹茶拿鐵🍵 ($52)
茶味濃郁微苦👍奶泡打得綿密🤌飲到底仲有抹茶沉澱🥹堅過癮

5. 熱Latte☕️ ($48)
正常發揮✨咖啡豆烘焙度中等👍拉花穩定🤣襯返個文青vibe🫸
1K
2025-04-02 433 浏览
終於見到 moma 有原個酸種同黑麥包嘞!黑麥包食咁多次都唔覺厭酸種就留返takeaway歸家再品評Dine-in我最推薦係open sandwich 正如之前講過要喺香港揾正宗Nordic版本真係唔易除咗麵包類手工pasta都係另一主打另外個人好鍾意個海鮮湯Fiskesuppe係一種揶威特色嘅傳統洋蔥、薯仔、紅蘿蔔、鱈魚同三文魚奶白濃湯內雖然只係簡單嘅家常食材但顏色同香味會令人覺得好開胃至於open sandwich 就有好多款選擇每次嚟試一兩款慢慢揾返自己最愛嘅配搭So far 串過幾次門Pickled black cod + scrambled egg係坊間少見嘅配搭黑鱈魚油香重微酸啱啱好解到膩不過蛋香如果可以再突出啲就perfect! 餐廳由8am-5pm都係brunch menu啱晒各位澱粉人~
終於見到 moma 有原個酸種同黑麥包嘞!
黑麥包食咁多次都唔覺厭
酸種就留返takeaway歸家再品評

Dine-in我最推薦係open sandwich
正如之前講過要喺香港揾正宗Nordic版本真係唔易
除咗麵包類手工pasta都係另一主打
另外個人好鍾意個海鮮湯Fiskesuppe
係一種揶威特色嘅傳統
洋蔥、薯仔、紅蘿蔔、鱈魚同三文魚
奶白濃湯內雖然只係簡單嘅家常食材
但顏色同香味會令人覺得好開胃

至於open sandwich 就有好多款選擇
每次嚟試一兩款慢慢揾返自己最愛嘅配搭
So far 串過幾次門
黑鱈魚油香重
微酸啱啱好解到膩
不過蛋香如果可以再突出啲就perfect!
餐廳由8am-5pm都係brunch menu
啱晒各位澱粉人~

2025-04-01 320 浏览
MOMA中環返工架我發現一間面積超過2000呎打卡餐廳,MOMA 定位北歐風格的Eatery,中環Soho區中高價餐廳!Brunch,wine,coffee , pastry單點食物價位由$58- 148upbasket of bread and butter $158 butter cream seasonal mixed seafood spaghetti, hand made spaghetti with large prawn. al dente pasta, creamy source is tasty$228 600g whole is chicken,baked chicken is tender and rich of gravy $52 black sesamelatteOpening Hour: 8:00-22:30 Address:G/F, Soho Central, 22 Staunton St, Central
MOMA

basket of bread and butter

$52 black sesame
latte

2025-04-01 373 浏览
經過中環SOHO 區,好少見到有咁大間咁靚嘅西餐廳,而且裝修比較有北歐風格,同時提供brunch,一系列Pastry同埋我最愛既Coffee,出邊仲有Outdoor 坐位可以打卡同帶埋寵物嚟都好方便。✨Butter Cream Seasonal Mixed Seafood Conchiglioni $158食物選擇都很多,餐廳主打手工意粉帶子煎得香口,大蝦夠彈牙,但份量略嫌可以多少少。✨Avocado Bacon & Egg Waffle $138賣相已經夠吸引,窩夫有口感配搭Espresso Tonic 好有滿足感。✨Matcha Latte $52✨Black Sesame Latte $52抹茶清新茶香層次分明,黑芝麻口感醇厚,個人覺得飲品相對出色。✨Espresso Tonic $68✨Semla $32

食物選擇都很多,餐廳主打手工意粉
帶子煎得香口,大蝦夠彈牙,但份量略嫌可以多少少。

✨Matcha Latte $52
✨Black Sesame Latte $52
抹茶清新茶香層次分明,黑芝麻口感醇厚,
個人覺得飲品相對出色。

✨Espresso Tonic $68

✨Semla $32

2025-03-10
下午茶
2025-03-31 325 浏览
呢間係中環新開既意式餐廳,一入去就俾佢地既北歐風裝修風格吸引,燈光好柔和整體好舒服😍🦐 🥭 Shrimp Mayo with mango and crab roe $108呢個係烤到好脆既麵包片配蝦仁薯蓉,個醬係蛋黃醬配上芒果同蟹籽,蝦仁好爽口同埋整體搭配好開胃!🥓 Parma ham roll $108呢個係waiter推薦,本身以為係炸野,結果原來係Parma ham包住蘆筍,個醬加左d醋酸酸地好開胃,蘆筍好嫩多汁Pasta呢間店主打手工義粉,我同朋友叫左兩款🐔 Pesto cream chicken farfalle $138青醬好creamy,螺絲粉係al dente好有嚼勁,雞肉都幾嫩滑,最驚艷係個醬加埋松子真係好香🍄‍🟫 Mushroom with cream sauce farfalle $128今日冇曬farfalle 所以我地轉左spaghetti,同fusilli一樣好有質感咬口十足,個忌廉醬芝士味好濃郁,意粉好掛汁配埋一齊好正整體黎講以呢個地段黎講價錢唔貴,而且座位好闊落環境舒服,仲有手工意粉,如果想約fd傾下計呢間餐廳係個唔錯既選擇Overall: 9/10

🥓 Parma ham roll $108

Pasta
呢間店主打手工義粉,我同朋友叫左兩款

Overall: 9/10
MOMA 係一間北歐風格嘅 Eatery,座落於中環 Soho 區。品牌推崇簡約舒適嘅 lifestyle,單點食物價位由 $58 – 148+,環境好好,我哋已經 bookmark 定要再來多次! Menu 🍽️Menu 方面有超多選擇,包括 breakfast、brunch、lunch 同 dinner options。我哋最後叫咗:Pickled Black Cod with Scrambled Eggs Sandwich呢道前菜好驚喜!Black cod 醃製過酸酸地,好開胃。個 sandwich 唔會好硬身。😋Mushroom with Cream Sauce Farfalle手工意粉嘅 texture 同軟硬岩岩好,加埋忌廉汁同野菌,真係好好食。 🍝Pistachio with Peanut Butter Crepe一個完美嘅假期必須要叫一個甜點作結,開心果加花生醬 crepe 配搭幾特別。 🍰Flat White, Lemongrass and Ginger Tea飲品方面都有好多選擇!! ☕️室外位置 🌳Pet friendly 同埋超級舒適,坐同我哋嘅兩隻小狗都唔捨得走🐶

Menu 🍽️

飲品方面都有好多選擇!! ☕️

室外位置 🌳
Pet friendly 同埋超級舒適,坐同我哋嘅兩隻小狗都唔捨得走🐶🐶。而且室外位置好乾淨!中環有寬闊嘅室外空間真係唔多,一個人嘆咖啡或者同朋友家人聚會都好岩去。 🥳

我哋見到室內都好靚,面積超過 2000 呎,下次如果唔帶 Luffy,要試下坐室內 😊

心用經營 ❤️
當日有幸遇到其中一位 partner,佢同我哋分享 MOMA 嘅日常,言談間了解到(加上感受到)佢哋用心設計 MOMA 餐單。MOMA 北歐風裝修都落咗唔少心機,希望打造一個令大家可以享受到美食、美酒🥂、精品咖啡同精美 pastry 之餘,同時有在家嘅舒適放鬆。

2025-03-28 303 浏览
位於中環Soho的一間北歐風格的Eatery,從手工義大利麵到北歐式Brunch,再到精美的Pastry和精品咖啡,早午價格介乎$28至$158,非常親民。餐廳的設計簡約舒適,無論是室內還是戶外座位,都讓人感覺仿佛置身北歐。Brunch Board好特別,四款自選配料,如新鮮的三文魚、牛油果和煎蛋等,配上手工麵包,既健康又美味。自製意大利粉好吸引,青醬雞肉螺絲粉,濃郁的Pesto Cream,有口感的螺絲粉,每一口都有驚喜。Norwegian Fish Soup完美還原了北歐風味,三文魚和鱈魚熬製的湯底,搭配新鮮的蔬菜和忌廉,感覺好溫暖此外,餐廳的三文治和窩夫也不容錯過,尤其是烘焙麵包櫃中的朱古力丹麥包,酥脆外層包裹著柔滑的朱古力醬,超級誘人。

2025-03-26 362 浏览
記得有一日經過大館附近,見到一間新開黑白色北歐風格嘅餐廳 MOMA,就bookmark咗同同事嚟食。首先,真心欣賞個裝修!無論室內同室外都坐得舒服,充滿lifestyle既感覺,簡約又悠閑,在中環真係好少有咁寬闊嘅室外空間用餐!然後想講價錢都好大眾化,多左一個午餐/同朋友coffee time既選擇!😚單點食物和全日價位由$58-148+主打手工意大利麵、北歐式Brunch、Pastry和精品咖啡。我今次點了:🥖 Brunch board - Pick 4 items $148 揀了Sourdough with avocado slides 🥑, mixed mushroom 🍄‍🟫 , scrambled eggs 🍳, bacon 🥓 幾特別,分開一個個細碗去裝配料,個Sourdough啱啱好,可惜我最鍾意嘅avocado唔夠熟有點硬。🍝 Pesto cream chicken fusilli $138Pesto cream清新,雞肉嫩滑,友人嫌份量少。🍫 Double chocolate brownie $38超級濃郁嘅雙重朱古力口感衝擊味蕾!朱古力一定唔可以錯過,我建議兩個人一

單點食物和全日價位由$58-148+

我今次點了:

Pesto cream清新,雞肉嫩滑,友人嫌份量少。

超級濃郁嘅雙重朱古力口感衝擊味蕾!朱古力一定唔可以錯過,我建議兩個人一齊開心share~

🥧 Pain Au chocolat $28
呢款Bakery好特別,裏面包住奶滑嘅cream,外皮超脆超鬆軟,非常推介!

☕️ Flat white $48
Black sesame latte $52
我哋點咗兩杯咖啡,朋友仔話他果杯正常,我個杯黑芝麻咖啡就有好香既黑芝麻味。

總結:麵包比主食好,以後一人嘆啡無難度!

2025-03-25 284 浏览
餐廳走北歐風格落於中環Soho區舒適簡約嘅環境裝潢適合一人享受午後時光或者同朋友嘆咖啡,傾下計☕️✨Fiskessuppe Norwegian Fish Soup 推薦!是日最愛!初嚐經典挪威奶油魚湯以薯仔、胡蘿蔔等蔬菜作配料切成粒粒,入口軟腍,營養豐富湯汁有淡淡既魚香鮮味,好飲!✨Dried Tomato Farfalle 自製意大利麵乾蕃茄風味濃郁酸酸的,但唔算有草青味開胃之選✨Pickled Black Cod with Scrambled Eggs 魚肉滑嫩配搭香滑炒蛋加埋脆脆麵包口感較豐富,飽肚感up✨Banana Bread 係我最愛既香蕉蛋糕味道濃郁,無油膩感口感外脆內軟,唔會乾爭爭
餐廳走北歐風格
落於中環Soho區
舒適簡約嘅環境裝潢
適合一人享受午後時光
或者同朋友嘆咖啡,傾下計☕️

推薦!是日最愛!
初嚐經典挪威奶油魚湯
以薯仔、胡蘿蔔等蔬菜作配料
切成粒粒,入口軟腍,營養豐富
湯汁有淡淡既魚香鮮味,好飲!

✨Dried Tomato Farfalle
自製意大利麵
乾蕃茄風味濃郁
酸酸的,但唔算有草青味
開胃之選

魚肉滑嫩
配搭香滑炒蛋
加埋脆脆麵包
口感較豐富,飽肚感up

✨Banana Bread
係我最愛既香蕉蛋糕
味道濃郁,無油膩感
口感外脆內軟,唔會乾爭爭
想不到中環SOHO區餐廳林立,有間走北歐風格的餐廳,似身在外國的餐廳條件之一是創造空間感,有些"留白"的空間。木系的裝橫非常舒適,早晚來到會是截然不同的感覺,這次晚上來到感覺像high-end西餐廳,日間來到會比較悠閒可以享受日光浴AOP Spinach Mushroom Spaghetti $128欣賞他們家的意大利粉都用手工意粉,有誠意,但份量上覺得可以再多一點都吃得下Sous Vide Whole US Chicken $228真空低溫烹調法的半隻雞肉質嫩滑入味,講明即叫即整上菜時熱辣辣的飲品方面 暫時未見餐廳有酒類選擇,而咖啡選擇還挺多,這兩杯覺得味道比較清新和較淡的Lime Earl Grey Tonic$58Lemongrass and Giner Tonic $58本來想食甜品但店員說還未有供應,還在研究要供應哪款甜品,真係可惜~ 期待他們甜品部出

Lime Earl Grey Tonic$58