2020-12-23
專食燒鳥串燒嘅居酒屋(Yakitori)香港有好多,但主打食豚肉串燒嘅居酒屋(Yakiton)就好少有!呢間Mokumoku 尖沙咀同銅鑼灣都有分店,主打豚肉串燒,同燒鳥嘅一樣,豬嘅好多唔同部位都一樣可以製成串燒:包抬豬脷、豬大腸、豬耳、豬肝🤪真係成隻豬都被你食均哂呀🙊.今次去左尖沙咀厚福街嘅樓上分店,位置細細所以最好訂好位先好去😮值得一讚嘅係除了串燒之外,呢度嘅刺身都非常唔錯,串燒之前先來[刺身盛合五款]($298)每款都非常新鮮,每片油甘魚,三文魚都勁厚切🤪海膽亦好鮮甜冇腥味,作為開端不錯👍🏻.然後開始點佢地嘅豚之串燒:($58)招牌之一,平時食免治雞肉串就食得多,換了豬嘅做法又點呢🤔口感會較腍更沉重,再配上月見增強返豬肉嘅滑度,賣相一流但比較之下我都係鍾意食免治雞肉串多啲🤣.🌟($28)呢個反而令我最驚喜!豬皮燒至微燶,外脆嘅口感內裡反而係軟熟彈牙,💥記得師傅燒完要趁熱即刻食(店員都再三叮囑🙊)因為如果待涼左 豬皮會變到好硬唔好食..($34)平時肥姐食粉腸就食得多,換上串燒竟然都唔錯,跟串燒醬汁好夾,火喉亦控制得相當好,食時可配上少少七味粉更惹味😋.雖然呢間專食燒豚肉,但其他串
然後開始點佢地嘅豚之串燒:
(右)🌟[舞茸]($88)平時冬菇,蘑菇就食得多,呢個就真係第一次食,狀似珊瑚,形態有如翩翩起舞嘅樣子所以日本人稱之為「舞茸」口感清爽,配以師傅以牛油燒香,比起平時燒大啡菇個啲呢個會比較乾身冇咩水份但相對地菌味就比較濃烈.
(左)[芝士翠肉瓜]($28)平凡但十分出色嘅一道燒蔬菜,芝士燒至半融配上清爽多汁翠肉瓜一流👍🏻
整體食物質素都非常唔錯,有時去得食yakitori 多偶爾嚟食返個yakiton 燒豚都係唔錯嘅選擇,其實仲有豬嘅好多部位我都未試(唔敢試應該係話🤣)等大家食完話我知了嘻嘻😏