2022-10-20
中午食飯時間又到,但冇乜胃口,靚女同事叫我跟她去食,包我越食越開胃。好彩有佢帶路,否則我唔會知道麥花臣球場對面有間特色嘅樓上Cafe。Cafe名叫MOBIN,店主好有心思,怕客人去錯賓館,响梯級面貼上路標,只要跟住,一定唔會去錯。樓梯好乾淨,店主真幽默,店外玻璃門寫了一句「不是賓館 沒有房租」。店內空間感足夠容納多人,餐桌夠大,還有梳化椅,玻璃窗夠大,店外景觀夠開揚,無遮無擋,真係好舒服。同事替我點菜,先來一客Pork Cracker 烤粟米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅($85)餅外形好趣緻,脹卜卜,卜卜脆,係空心的。我將粟米粒、蕃茄豬手肉醬混埋酸甜沙律放入空心脆餅內,真係越食越開胃。同事再替我點咗一份「Meat Free」Spanish Omelete「無肉」西班牙烤洋蔥薯仔5”原個蛋餅($115)蛋餅好有層次感,用薯蓉、日本蛋將洋蔥分隔數層形成一個5”圓形蛋餅,餅面舖上一片烤過蕃茄,加埋芝士,好香好惹味。蛋餅係冇肉,食素人仕必定要試試👍此店甜品叫甜食,雪糕係我最愛。我哋叫了一份Bunuelos (Affogato) with Ice Cream 布朗尼甜脆餅($108)脆餅做底,分三層,餅
脆餅做底,分三層,餅係底層,第二層係布朗尼巧克尼,朱古力味夠濃,唔係太甜,雪糕係第三層。每層都係咁好味😋
同事自己叫了一杯Ginger Latte咖啡($45)
佢飲完,讚不絕口,話咖啡香滑又唔太甜。
我自己則叫了一杯凍飲Ginger Fizz蜜糖檸檬薑汁氣泡水($60)
充氣蘇打水加埋薑汁、潤喉蜜糖,飲完好醒神,充滿精力。
萬聖節就快到,店內已佈置妥當,迎接節日來臨,晚上店內一定好有氣氛。