2021-08-20 211 浏览
以前係觀塘番工都會間中同班同事黎呢度食lunch😛但就未試過晚餐🤣我地叫左兩個set dinner😆上餐前已經有餐前小食🙊係一份酥炸脆脆片😍 其實我今日都仲病病地🥲但都忍唔住食左3-4片🤣🤣🤣仲有個是日餐湯😎係蘿蔔南瓜湯😍😍😍男朋友岩岩將湯匙放入口就話「好(英文字母)好味」🤣🤣🤣🤣我即刻大笑左😂同佢講洗唔洗講粗口啊🤣有無咁誇張🧐 點知真係幾好飲🙊🌟碳燒北海道和豚肉眼 配燒汁 $268(田園沙律、餐湯、精選甜品、餐飲)豚肉肉質扎實有彈性😆咬落嫩中帶脆‼️‼️經碳燒燒過後肉味突出💓味道濃郁而且脂肪平均分佈😎男友大讚佢帶脂肪部分油脂豐富食落更香濃👀💓💓🌟自選DIY PASTA $168(田園沙律、餐湯、精選甜品、餐飲)我地自選左👉🏻蒜片欖油+煙鴨胸+海鮮+墨汁意粉蒜片欖油係我最愛意粉配搭之一🐷蒜片的香氣慢慢融入在橄欖油每一啖都非常惹味香口海鮮粒粒Q彈😆比吃大大塊的海鮮感覺更過癮🐽層次感更豐富💓💓而今次呢個墨汁意粉絕對唔會搞到你個咀「黑媽媽」🤣大讚👉🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻#minifriday #觀塘西餐 #西餐 #觀塘 #觀塘美食 #hkfoodie #hongkong #香港 #飲酒吹水好地方 #美
以前係觀塘番工

就話「好(英文字母)好味」🤣🤣🤣🤣
我即刻大笑左😂同佢講洗唔洗講粗口啊🤣
有無咁誇張🧐 點知真係幾好飲🙊

🌟碳燒北海道和豚肉眼 配燒汁 $268
(田園沙律、餐湯、精選甜品、餐飲)

豚肉肉質扎實有彈性😆
咬落嫩中帶脆‼️‼️

經碳燒燒過後肉味突出💓味道濃郁
而且脂肪平均分佈😎
男友大讚佢帶脂肪部分油脂豐富
食落更香濃👀💓💓

🌟自選DIY PASTA $168
(田園沙律、餐湯、精選甜品、餐飲)
我地自選左👉🏻蒜片欖油+煙鴨胸+海鮮+墨汁意粉

蒜片欖油係我最愛意粉配搭之一🐷
蒜片的香氣慢慢融入在橄欖油
每一啖都非常惹味香口

海鮮粒粒Q彈😆比吃大大塊的海鮮感覺更過癮🐽層次感更豐富💓💓

#minifriday #觀塘西餐 #西餐 #觀塘 #觀塘美食 #hkfoodie #hongkong #香港 #飲酒吹水好地方 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
2021-08-17
2021-08-19 198 浏览
今日放工做完facial,喺The Wave是但撞咗入一間餐廳食~餐牌都係同一般西餐廳差唔多,但見到menu有個「時代抗翼」推薦😆,作為雞翼控每餐都叫雞翼是常識吧😌~今次揀咗維尼雞翼(即係柚子雞翼)。雞翼個炸皮好脆!就算掛咗柚子汁都唔會淋咗,仲熱辣辣咁好正🤤另外叫咗個餐廳推薦嘅辣肉腸parma ham pizza,上面有爆多芝士,批底脆卜卜好香批皮味,唔會因為太多芝士而整到淋哂,係好好食嘅薄批~坐低時見到隔離枱有個噴哂火嘅食物,於是都叫咗個黎打下卡😆!個火焰脆豬手真係好大火,個火仲噴得高過個隔板,其他枱見到都嘩嘩聲😂俾你影完相之後職員會問洗唔洗幫你切埋,如果要佢就拎返入去幫你切。外皮因為上枱時有火燒一燒,所以比起平時出面嘅脆豬手多咗陣焦香味~所有食物雖然唔係話超級好食,但都俾返應有質素,而且重點樣樣都熱辣辣!呢樣真係唔係間間餐廳做到!食完先發現今日樣樣食身都又炸又脆,應該會好熱氣🤣🤣🤣

2021-08-17 210 浏览
觀塘平日都滿座的餐廳實力不容小覷,西餐廳環境佈置頗有氣氛。甫坐下餐廳便送來墨西哥脆片作餐前小食,有心思,送酒一流 !這裏有我吃過最好吃的明太子忌廉長通粉!翅膀是看不見明太子,但吃下去卻十分香口,帶子煎得香軟,加埋魚子在口中爆開新鮮的感覺,加上少少煙燻的味道和忌廉的香滑,超好食!另外美國肉眼扒肉質鮮嫩,份量很大,建議熱食,凍咗就會肉質開始硬成晚都見到其他客人不停咁樣點火焰豬手,睇到我都流晒口水,下次黎試吓!
觀塘平日都滿座的餐廳實力不容小覷,西餐廳環境佈置頗有氣氛。

甫坐下餐廳便送來墨西哥脆片作餐前小食,有心思,送酒一流 !

2021-08-15 191 浏览
今日放假得閒,喺觀塘行完街好攰,就決定去食好西。估唔到俾我哋搵到寶!我哋入到去坐低之後,覺得個環境唔錯。呢度啲梳化櫈好舒服,行咗咁耐,隻腳都好攰啦,一坐低即刻放鬆晒。呢度一路播住英文歌,環境好放鬆。我哋今日叫咗威靈頓牛,簡直喜出望外,超級好食,超級鬆軟!我話所有嘢食都係好好食嘅,而且環境好舒服,一定會再嚟!
香港人加油
Ribs
威靈頓牛
  • beef Wellington
2021-08-15 144 浏览
之前忘記咗寫食評,e家寫翻先。尼間餐廳係睇網上推介而去食,感覺真係冇去錯!好好食必試!建議平日都一定要訂位去食,因為真係好多人價錢唔算平,但真係一分錢一分貨,間唔中去吓係唔錯既!
之前忘記咗寫食評,e家寫翻先

尼間餐廳係睇網上推介而去食,感覺真係冇去錯!好好食
必試!
建議平日都一定要訂位去食,因為真係好多人

價錢唔算平,但真係一分錢一分貨,間唔中去吓係唔錯既!
2021-08-10 172 浏览
又黎到一間我幾鍾意嘅西餐廳,一坐低就即刻為我地送上墨西哥脆片配千島醬作為開胃菜。小食我就揀咗個超邪惡嘅鹹蛋黃薯角,每舊薯角都沾滿鹹蛋黃醬,香脆鹹香雙重滿足。椰香菠蘿沙冰夠晒Fresh ,沙冰打得好幼細,椰子同菠蘿兩者嘅味道都好平均。熱熔芝士牛肉漢堡都係邪惡之選,芝士醬超級澎湃, 牛肉漢堡煎到5分熟,超juicy,一切開D肉汁即刻流, 漢堡包上仲好有心思咁印上「香港」。仲嗌左個DIY Pasta套餐,包左餐湯,沙律同餐飲。雖然係pasta套餐,但係我選擇咗意式燴飯配黑松露忌廉汁,配料我就揀咗煙肉同煙鴨胸。忌廉汁好creamy,醬汁裏面本身都有少少蘑菇片作為配料,黑松露味道好突出。

2021-08-10 158 浏览
今日約咗個朋友喺觀塘食飯,有啲朋友鍾意食西餐就揀咗呢間Mini Friday良心餐廳💛💛餐前小食就有一個西湯(聽店員講呢個係青豆湯)依度有四款雞翼<<時代抗翼>>,只係見到個名已夠哂吸引 ,本身鍾意黃色當然叫黃到金雞翼試吓,每啖都有鹹蛋汁同牛油香,雞翼表面仲有一粒鹹蛋喺度,唔會比牛油同鹹蛋嘅味道搞到好肥膩,雞肉嫩滑,皮脆肉香,果然係時代抗翼卡拜尼依個意粉做得意外地出色,首先佢意粉嘅份量同埋配料多,意粉煮得啱啱好好彈牙,個汁加埋溫泉蛋嘅味道配合得幾好 香濃滑身得來唔會過膩,特別鍾意佢刨左好多芝士到主角出場啦外層酥皮好鬆脆,切開見到中間牛嘅熟度部份啱啱好,黑松露同埋牛嘅配合效果出黎唔錯,而牛柳咬落去都好Juice,整體來講好好食,份量都比較多建議兩個朋友一齊食❤️❤️整體來講呢間餐廳食物質素同價錢絕對值得大家嚟試吓

餐前小食就有一個西湯(聽店員講呢個係青豆湯)

卡拜尼

到主角出場啦

整體來講呢間餐廳食物質素同價錢絕對值得大家嚟試吓
2021-08-09 187 浏览
💥龍蝦西班牙海鮮飯​個飯太乾,好有鑊氣,好似食緊西炒飯咁😃​龍蝦太熟啦❗️仲有舊極普通嘅蒸魚​得個樣無內涵 唔知以為食緊茶記🤷🏻‍♀️​​💥皇牌威靈頓牛柳​有牛味,但係口感一般​點醬會好食啲​​💥溫泉蛋菠菜大啡菇​超級普通❗️完全唔值得呢個價錢​真係唔會再幫襯​​
💥龍蝦西班牙海鮮飯​
個飯太乾,好有鑊氣,好似食緊西炒飯咁😃​
龍蝦太熟啦❗️仲有舊極普通嘅蒸魚​
得個樣無內涵 唔知以為食緊茶記🤷🏻‍♀️​

💥皇牌威靈頓牛柳​
有牛味,但係口感一般​
點醬會好食啲​

💥溫泉蛋菠菜大啡菇​
超級普通❗️完全唔值得呢個價錢​
真係唔會再幫襯​

2021-08-08 340 浏览
之前觀塘有間CP值好高既半自助午餐,好可惜不敵疫情執左。今次咁岩有同事搵到,原來Mini Friday 都有,我地三人就決定黎試。佢都係簡一款主菜再任食自助吧,或者可以俾$98淨係食自助吧,以出面既選擇黎講,淨食自助吧就唔多抵。主菜一:茄汁忌廉🐔柳意粉,🐔柳份量都幾多,搭配茄汁,幾好食。主菜二:日式咖哩🐷扒,塊🐷扒都幾大舊同夠脆。主菜三;炭烤澳洲🐑架配紅酒汁,🐏架好Juicy,切落去個下都知燒得岩岩好,肉質好滑。而且有2件,不過好可惜其中一件有d太咸。自助吧有湯同糖水,湯就淡味同稀左d,糖水西米露因為有杏仁味,所以我冇飲到。湯品列有脆片俾你搭配湯食,個脆片幾好食,值得推介。有蝦米腸同辣魚蛋🍢,幾特別,腸粉有鼓油同甜醬俾你撈,我朋友仲試左加隔離既魚蛋汁,佢話好夾好好食。辣魚蛋意外地好食,魚蛋好彈同爽口,個辣汁既辣味亦都出到,好香口,我朋友食左10幾粒炸🍤球同炸春卷,都仲有熱既感覺,炸🍤球炸粉唔算厚,唔錯。沙律亦有幾款選擇,味道都ok,如果有埋黑醋簡就好啦。甜品有幾款,之後仲多左一款啫喱,試左朱古力蛋糕同啫喱,都唔錯,啫喱係好出名個隻牌子既味道。佢呢到refill速度都算唔錯,門口有個姐姐

茄汁忌廉雞柳意粉

吉列豬扒配日式咖哩汁

主菜二:日式咖哩🐷扒,塊🐷扒都幾大舊同夠脆。

炭烤澳洲羊架配紅酒汁

湯品自助吧

鹹點自助吧

炸品自助吧

炸🍤球同炸春卷,都仲有熱既感覺,炸🍤球炸粉唔算厚,唔錯。

沙律自助吧

沙律亦有幾款選擇,味道都ok,如果有埋黑醋簡就好啦。

甜品自助吧

佢呢到refill速度都算唔錯,門口有個姐姐除左接待客人入場,仲會mon住食物消耗既進度,會不停叫廚房出菜。

唯一缺點就係飲品太細杯啦,不過杯飲品又有其中一個優點,就係冇冰(又或者我地叫小冰,佢聽錯左走冰
)。如果有埋冰,杯飲品再細份d。

2021-08-03
炸品自助吧
沙律自助吧
甜品自助吧
2021-08-07 155 浏览
🍽 Mini Friday (The Wave) (觀塘)觀塘興業街4號The Wave 3樓旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場2期6樓🐽今日午餐黎到於觀塘嘅The Wave食黃店西餐💛,觀塘返工既朋友就要留意啦🥴呢間黃店於The Wave 3樓,同系列既餐廳分別位於旺角、銅鑼灣,觀塘店地方闊落,座位非常舒服!食物出品也有一定水準,偶然想食個靚靚午餐都可以黎呢間黃店💛⚠️注意:OpenRice 訂位仲有88折優惠!快啲黎懲罰佢地啦!以下兩款價錢為午市套餐,已包有餐湯&飲品,當日餐湯為南瓜湯,味道清甜帶點南瓜香,但略為稀咗少少!飲品則包汽水/咖啡/茶☕️炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁意粉$128 (🧡🧡🧡🧡)​ 今次呢塊肉眼扒煎得好好,🐽叫左五成熟,外層帶點焦脆,內裏口感軟淋,肉汁仲非常豐富。呢塊肉眼既水準可以媲美其他餐廳晚餐賣$200-$300既牛扒。強烈推薦大家黎試吓佢地既牛扒!至於黑松露燒汁嘅黑松露味未有很突出,意粉也是正常水平!香烤美國大雞扒配黑椒汁意粉 $88(🧡🧡🧡)相比起牛扒,呢個雞扒則比較普通,外皮未有煎得香脆,但肉質鬆軟滑溜,也是可以一戰!而且
🍽 Mini Friday (The Wave) (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 3樓
旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓
銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場2期6樓

以下兩款價錢為午市套餐,已包有餐湯&飲品,

炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁意粉$128 (🧡🧡🧡🧡)​

香烤美國大雞扒配黑椒汁意粉 $88(🧡🧡🧡)
相比起牛扒,呢個雞扒則比較普通,外皮未有煎得香脆,但肉質鬆軟滑溜,也是可以一戰!而且份量十足,的確稱得上「大」雞扒!

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🧡🧡 (闊落舒適,人流稀少)
價錢:🧡🧡🧡🤍
味道:🧡🧡🧡🤍
抵食指數:🧡🧡🧡🤍
⁣⁣​
2021-08-07 119 浏览
見到隔離個枱叫左幾杯,圓圓大大,覺得好吸引,所以叫左,來到一飲似刨冰,好粗好大粒,以smoothie/飲品來講,口感唔ok, 咖啡味唔好飲,冇焦糖咪,菠蘿味冇味,以1杯$ 68@觀塘⋯⋯真係可一不可再咸靈頓牛係伏左杯嘢飲後叫,又係諗住試一次,穌皮ok, 牛唔得,收$328價錢牛的肉質真係過分差⋯⋯送左個火焰xx, 叫左個心太軟,2樣都有個超粉紅色的士多啤梨雪糕⋯好耐冇見過餐廳serve咁差的雪糕唯一好食的是明太子手捲粉,不過補救唔到成餐飯

唯一好食的是明太子手捲粉,不過補救唔到成餐飯

2021-08-06
庆祝纪念
生日
  • 明太子忌廉帶子手捲粉
2021-08-02 245 浏览
今日收工老公神神秘秘話帶我去觀塘工廠區一間特色西餐食晚飯,我心諗觀塘有咩我未食過,咪又係嗰啲西餐。最後去帶左我去一個the wave嘅大廈。原來真係別有洞天,帶咗我呢一間叫做mini friday嘅餐廳,個環境好浪漫,好舒服,地方好大。呢間餐廳主要食西餐,仲有威靈頓牛柳食。可惜我唔食牛,如果唔係都去想試下。佢哋dinner有得DIY PASTA set,價錢都唔算貴。最緊要係可以自由配搭,鍾意食乜都得。佢哋個set包咗有一碗西湯,一個沙律,一個自由配搭意粉。首先上左沙律先,沙律用左佢地自製嘅沙律汁超級開胃。黑松露忌廉汁雞柳意大利飯:一上枱已經聞到濃濃嘅黑松露味,食落口好creamy,啲意大利飯煮得剛剛好,廚師嘅手勢一流。水牛城雞翼$78雞翼超級大隻,仲有六隻咁多,外脆內軟,辣度剛剛好。卡邦尼扁意粉$108卡邦尼意粉我諗大家都唔陌生,但唔係間間都煮得咁好食,意粉煮得好煙韌,個卡邦尼汁好滑,加埋個半熟水波蛋,絕配。辣肉腸帕爾馬火腿薄餅$158佢哋啲pizza全部即叫即做,係我最鍾意食嗰款,係脆邊嗰隻pizza,配埋Parma ham又好食。最後加一蚊可以要埋個甜品,食埋士多啤梨蛋糕,真係

最緊要係可以自由配搭,鍾意食乜都得。

佢哋個set包咗有一碗西湯,一個沙律,一個自由配搭意粉。

首先上左沙律先,沙律用左佢地自製嘅沙律汁超級開胃。

水牛城雞翼$78
雞翼超級大隻,仲有六隻咁多,外脆內軟,辣度剛剛好。

卡邦尼扁意粉$108

辣肉腸帕爾馬火腿薄餅$158

最後加一蚊可以要埋個甜品,食埋士多啤梨蛋糕,真係一個完美嘅終結。
2021-07-27
2021-08-01 140 浏览
朋友推介的西餐廳,地方闊落,燈光雖然微暗,但滿有格調。🔸墨西哥脆片坐底後,店員便會送上一客墨西哥脆片小食,配搭的千島醬不錯。我地分別叫了兩客晚市套餐,每份晚餐都包沙律、湯。沙律無太大特別,但入面有爆珠味幾得意,沙律汁有點太酸。🔸磯燒鮑魚拼美國雞扒燒汁 $188雞扒肉厚嫩滑多汁,雞皮煎到微脆,最驚喜是鮑魚的份量,比想像中多同大隻。還配搭左黑松露味薯蓉,味道錯。🔸香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁牛仔骨的份量同樣好多,有三大係牛仔骨,牛仔骨都算厚肉,中間是剛好的粉紅色,蜜糖燒汁甜甜的,覺得呢個好食。🔸芝士醬牛肉漢堡最後我們看到隔離吃漢堡包忍不住也點了一份。芝士醬是流心的,所以是滿滿的芝士醬。牛肉漢堡滿厚的,不過麵包有點乾。配搭的整體食物質素不,店內也很有氣氛。
朋友推介的西餐廳,地方闊落,燈光雖然微暗,但滿有格調。

🔸墨西哥脆片
坐底後,店員便會送上一客墨西哥脆片小食,配搭的千島醬不錯。

🔸磯燒鮑魚拼美國雞扒燒汁 $188

🔸香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁

🔸芝士醬牛肉漢堡

整體食物質素不,店內也很有氣氛。
2021-07-31 145 浏览
由於喺觀塘返工,所以對呢啲餐廳都唔算陌生,而呢一間餐廳,我就係第三次嚟幫襯㗎啦,主要係因為佢食物都算唔錯,同埋坐得都夠舒服,所以都係一個唔錯嘅選擇安排入座之後,大家可以睇睇餐牌,其實佢嘅選擇都幾多,除咗散叫,佢另外仲有一啲套餐,甚至乎連意粉都可以係自選設計配搭呢一個係餐前小食,有少少似Taco果d脆脆,旁邊係一兜芝士醬,所以將呢啲脆脆點上芝士醬食,係一個幾有趣嘅餐前小食除咗啱啱嘅餐前小食,仲會有餐湯及沙律,我覺得呢兩個嘅味道就比較一般,因為唔係好啱我口味,餐湯同沙律嘅味道都偏酸,所以我個人比較一般首先要介紹嘅就係餐廳而家推出嘅優惠,餐廳叫佢做時代抗翼,感覺都幾有 Gimmick,我哋叫咗兩款,分別係胡椒雞翼,同埋催淚雞翼兩款雞翼都大大隻,用黎做呢d特色雞翼小食好適合,兩款既味道同樣突出,雖然佢主要靠外層既香料醬汁味道帶出,但因為都好夠味既關係,連帶入面既雞肉都好有味道我個人覺得呢胡椒味雞翼好味d,因為除左香濃既黑椒味,佢上面重帶有一d蜜糖,所以味道更加香濃之餘,同黑椒形成一個對比,食落更加有口感呢個係我哋嘅主菜之一, BBQ醬汁既豬勒骨,當然,佢嘅質素就冇得同一啲著名嘅澳洲及美國大型連

呢個係我哋嘅主菜之一, BBQ醬汁既豬勒骨,當然,佢嘅質素就冇得同一啲著名嘅澳洲及美國大型連鎖餐廳相比,不過如果以味道來講,佢都確實唔錯

佢嘅份量大大件,肉咁豐富,脂肪位相對比較少,所以食落口感非常實在,而且外層醬汁嘅味道已經夠晒香濃,所以帶動入面嘅肉依然有濃厚嘅味道,同埋佢肉質唔算韌,所以就算切嚟食,都好唔錯

呢個卡幫你意粉係我哋自選嘅意粉,意思係我哋自己揀配料,麵嘅種類,因為佢呢度就係有呢個選擇,可以自創一個意粉出嚟㗎

我哋呢個配搭都幾唔錯,我哋揀咗卡幫你醬汁,上面有一隻溫泉蛋,當中嘅配料有大蘑菇,煙肉碎等等,雖然係一個普遍嘅配搭,但係味道就好唔錯

最後,我哋個餐飲就揀咗一啲好普通嘅飲品,分別就係熱檸水同埋凍檸茶,因為今晚唔飲酒,亦冇選擇到其他啲特別嘅飲品,所以就有咁嘅選擇啦
2021-07-29 213 浏览
呢間西餐已經食過幾次,之前都喺食晏晝,今次第1次食夜晚. 我哋book咗晚上7點,到咗攞位唔使等. 環境都舒服嘅,最開心係呢未嗌嘢食,就已經有脆卜卜嘅零食食住先. 我哋叫咗1個威靈頓牛、2碟雞翼(黃金、胡椒)、1份fish and chip、1個海鮮飯. 威靈頓牛外表好脆、裡面肉汁好夠(唔記得影相). 炸魚就細舊啲,薯條都唔錯. 胡椒雞翼真係有驚喜,好好食,少少辣口、少少甜. 黃金雞翼就一般般啦. 服務方面,店員都冇趕我哋走,可以坐到10點鐘. 埋單發現都幾抵食,每人$200都唔洗.
炸魚薯條
胡椒雞翼