2019-12-06 83 浏览
朋友原來未食過呢間店所以一定要帶佢嚟,食完之後返唔到轉頭,對西餐既要求都會提高咗,真係平靚正既最佳之選。薯條配黑松露醬薯條份量好多,基本上由開頭都埋單個陣都仲食緊,鋁罐裝住所以都keep到熱力。薯條係美國薯,大大條又夠脆,黑松露醬既味好突出而且配合埋沙律醬好夾,送酒真係基本一定要叫。燒美國肉眼扒今晚想据下扒所以叫左個5成熟美國肉眼,就咁睇面頭sealed得好靚而真係可以鎖到肉汁,肥瘦度亦都適中,應該都有8安士左右所以食完都飽左7成。艾丁格白啤酒好少西餐廳有艾丁格白啤酒,自從之前飲過一次真係好難忘,泡既濃度不下於日本啤酒而且佢既麥味好勁,點嚟同朋友一齊吹水食嘢係好享受!

薯條配黑松露醬

燒美國肉眼扒

艾丁格白啤酒

2019-12-06 69 浏览
好鍾意mini friday既心太軟~今日又毒左位朋友一齊黎食dinner有set不過3心兩意既我地都係散叫水牛城雞翼雞翼炸得好脆而且夠大隻,醬汁調味亦都適中,唔會太咸或太酸,加埋咁大隻雞翼一齊食好開胃亦都夠幾個朋友一齊share,次次嚟都一定會叫!DIY Pasta今次見到有得自己DIY個pasta所以就試一試,我揀咗番茄醬同埋大啡菇,菇既數量比起我之前食更加多而且係厚切,唔係普通菇扮啡菇。意粉方面我揀咗扁意粉,夠彈牙同埋每條意粉都會有茄醬。有得自己配搭出得嚟個效果同口味一定係最岩口水,下次再試一試其他醬!心太軟配雪糕心太軟要大約廿分鐘左右所以要提早叫定,心太軟朱古力味好濃而且流心既效果好明顯,飯後甜品真係一流。另外雪糕亦都好出色而且唔會好甜,每次嚟親都唔會失望!真係好正啊~~~
有set不過3心兩意既我地都係散叫

水牛城雞翼

DIY Pasta

心太軟配雪糕

2019-12-06 49 浏览
旺角樓上舖高CP值之選!搵食搵到嚟旺角,咁多間餐廳中就揀咗呢間好評如潮既樓上西餐廳試一試餐廳裝修好典雅,暗暗地中帶點柔和既黃光,好似平時啲高級西餐咁,估唔到林立旺角鬧市中都有個咁令人舒適relax既感覺!前菜有一籃脆片,啱晒鍾意食脆口既朋友。另外跟餐叫咗個羅宋湯湯同沙律,見到大大兜沙律,沙律好特別😂😂有芒果脆珠。小食叫咗個「香草牛油焗田螺酥」十分精緻既一道菜,田螺味道同酥皮夾得唔錯,不錯!主菜就分別叫咗「夏威夷帕爾馬火腿」pizza同醬燒西班牙黑毛豬肋骨。pizza好大份,絕對係3-4人份量嚟!只係一百頭!Parma ham 舖滿整個pizza,啖啖都會有濃濃既咸香,足料仲有好多菠蘿同雞肉👍🏻👍🏻 而黑毛豬肋骨都同樣大大份好少見到連肋骨又有咁多肉,搭上燒烤醬汁,啖啖肉😛最後仲貪心叫咗個梳乎厘班戟配雪糕,小驚喜! 即叫即做等返廿分鐘,做到入口即溶,幾鬆軟,食落有d奶皇香味,不過雪糕就用上一般雪糕,用其他牌子會令個甜品滿分呢!
旺角樓上舖高CP值之選!

前菜有一籃脆片,啱晒鍾意食脆口既朋友。

小食叫咗個「香草牛油焗田螺酥」
十分精緻既一道菜,田螺味道同酥皮夾得唔錯,不錯!

而黑毛豬肋骨都同樣大大份
好少見到連肋骨又有咁多肉,搭上燒烤醬汁,啖啖肉😛

最後仲貪心叫咗個梳乎厘班戟配雪糕,小驚喜!
1K
旺角其實地點好方便,不過之前試過幾次旺角樓上cafe 中伏,感覺呢頭cafe 水準特別參次今次決定黎呢間係因為朋友之前食過觀塘店話ok. 咁就試試,又真係唔錯dinner set 包salad/soup 同 drink 是日湯係羅餸雜菜湯酸酸甜甜,正常水準香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁 $228份量比想像中多,有3大片. 燒得火喉剛好,中間仲係嫩紅色,肉質軟腍有肉汁,配上略帶點蜜糖甜味蠻好吃題外話,朋友刀頗鈍,肉腍身但都難切. 我個把刀又幾正常. 另外order 左個parma ham pizza $128薄批,批底焗得香脆,中間有大堆我喜歡rocket leaves. 除左咸香parma ham 唔少得緊係有cheese. 呢個價錢大大塊好抵食dessert 試左網上人推薦soufflé pancake $108有3大份,texture 都ok. 唔會太空氣,輕盈中間濕潤,不過蛋香唔算好出不過一邊配料亦較為遜色,例如抹茶雪糕茶味較artificial,又無whipped cream 等. 呢個定價叫多個小食會更令人滿足. soufflé pancake 都係留番專門店食最後抵讚係環境裝潢都唔

是日湯係羅餸雜菜湯
酸酸甜甜,正常水準

香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁 $228

題外話,朋友刀頗鈍,肉腍身但都難切. 我個把刀又幾正常.

最後抵讚係環境裝潢都唔錯,幾有格調坐得舒服, service 都ok. 係可以bookmark 旺角cafe

2019-12-04 55 浏览
每個月既拍拖紀念日我同男朋友都會出去食飯慶祝~因為我地兩個都好懶,放假淨係會一齊喺屋企攤屍😂,所以每個月我地都會出去食返餐🍽~除左試到唔同既餐廳之外,仲可以順便趕大家出去拍下拖💑。-今個月我地就去左Mini Friday食西餐,環境配埋啲燈飾都幾有情調💋,難怪入座既大部分都係情侶。入座既時候,侍應已經送上小食炸三角脆脆,入口好酥脆。雖然幾惹味,但略嫌有啲過油😛,太熱氣,都係費時食咁多。-Mini Friday 除左有Dinner Set之外,亦都有自選意粉Set🍝。呢兩款套餐都會包田園沙律、餐湯同餐飲,加$1仲有埋是日甜品,咁抵食我就當然唔執輸要埋甜品啦😈~-沙律夠凍夠新鮮🥗,好清新,上面仲有幾粒爆珠,�瞬間好似去左食Froyo咁。餐湯係羅宋湯,比我想像中更濃味同多料,又夠熱,幾好飲😋。-燒澳洲牛肉眼扒配黑松露燒汁 $248五成熟岩岩好,煎得好靚,外面微微焦脆😻,但入面依然保持到軟嫩既口感,而且鎖到肉汁,好好食呀呢個🤩🤩。個汁黑松露味唔太出,但甜甜地同啲牛好夾。仲有薯蓉同燒茄子,薯蓉好香忌廉味。-溫泉蛋芝士忌廉汁雞柳闊條麵 $148闊條麵煙煙韌韌,口感都幾彈牙,而且食落都幾有蛋味🐣。雞

燒澳洲牛肉眼扒配黑松露燒汁 $248

溫泉蛋芝士忌廉汁雞柳闊條麵 $148
闊條麵煙煙韌韌,口感都幾彈牙,而且食落都幾有蛋味🐣。雞柳嫩滑,而且份量幾多,不過芝士忌廉汁有啲淡味,質感稠啲會更加好🙊。

炸薯條配黑松露醬 $48
超級熱辣辣,每條幼薯條都外脆內軟🤤,黑松露味好濃郁而且份量又多~超正!必點🥳🥳🥳🥳。

食完仲有泡芙做甜品,雖然泡芙有少少水氣,淋淋地,但入面既忌廉甜而不膩,幾好食😍。
2019-12-03 74 浏览
📍 Mini Friday (旺角) 👍🏼👍🏼 旺角行完街街...原來近近地銀城樓上有間幾有格調嘅西餐,環境舒適,好有又到聖誕又到聖誕既感覺呀! .✅碳燒紐西蘭牛肉眼扒 配 黑松露燒汁 dinner set $258 必食😍件扒有成1cm 厚,而且七成熟岩岩好,鎖住曬d 肉汁,鍾意鋸扒嘅唔好錯過👍🏻朋友仲話係佢人生食過最好食嘅牛扒🤣 .✅西班牙海鮮飯 $228有至少七款海鮮,仲有大大隻龍蝦,真係足料!再配埋橄欖,軟綿綿嘅飯幾有咬口 .✅凍朱古力沖得勻,唔會太甜好食指數:🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇8/10分環境指數:💡💡💡💡💡💡💡💡8/10分地址:旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓Tel: 37059125人均消費:$250
📍 Mini Friday (旺角) 👍🏼👍🏼

Tel: 37059125
人均消費:$250
  • 燒澳洲牛肉眼扒配黑松露燒汁
2019-12-02 51 浏览
位於旺角銀城廣場的西餐廳「Mini Friday」炸脆tortilla chips作餐前小食🥳dinner set再加左兩個小食 DINNER SET有齊沙律、湯、餐飲田園沙律開胃,車厘茄細細粒幾新鮮。菜上面仲有啲甜甜酸酸既果汁爆珠😍😍田園沙律開胃,車厘茄細細粒幾新鮮。菜上面仲有啲甜甜sauce香煎三文魚柳外皮煎到香脆 😋😛內裡肉質嫩滑 還帶點生🤗配上的黑松露薯蓉幾香羊架配薄荷醬汁medium rare 熟度😋😋切開來肉很粉嫩 有肉汁🥰-Yum:👅👅 👅/5Revisit:💃🏼💃🏼 💃🏼/5Price: $200/head————————————————🌈 mini fridayMongkok———————————————— . .

位於旺角銀城廣場的西餐廳「Mini Friday」
炸脆tortilla chips作餐前小食🥳

Price: $200/head
————————————————
🌈 mini friday
Mongkok
———————————————— . .
  • 燒澳洲牛肉眼扒配黑松露燒汁
2019-11-30 49 浏览
上次食日本野時,見隔離間西餐幾吸引。今次去食一次,睇下好唔好食。原來有dinner set,仲有diy pasta(即係意粉車仔麵,自選汁,意粉種類,配料),見到好多野都想食,最後2個人,選擇左3樣野。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:Dinner set:🐑羊架,5成熟。本身都怕太生,但原來唔會,而且肉質唔韌,剛剛好,加上薯蓉配搭,飽肚。🐂威靈頓牛柳出面酥皮,內裏肉質重。唔需要擔心生,因為煎完牛柳面,會再落酥皮去焗。功夫多,而且仲有菇係入面,完全係食心機野。🍝DIY意粉好似車仔麵咁叫意粉,我都係第一次。黑松露汁,煙鴨胸,三文魚,鴨肝做餸。料多過意粉,分量足夠。

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:
Dinner set:

🐑羊架,5成熟。

🐂威靈頓牛柳

🍝DIY意粉

2019-11-26 54 浏览
和家人去食晚飯, 之前在觀塘食過不錯, 打算今次和媽媽慶祝生日,誰料食物及服務也不似如期。 第一沒有提供飯前小食,而且點餐服務員態度很差, 問他一句好似不耐煩一樣⋯食物又一般, 不夠熱, 雖然大份量。甜品 ( 火🔥) 燒更不好食, 好彩是免費的
食物又一般, 不夠熱, 雖然大份量。
甜品 ( 火🔥) 燒更不好食, 好彩是免費的
2019-11-25 1966 浏览
剛從韓國回來,過去幾天,品嚐了無數韓餐,開始有點懷念香港的西餐。回香港的第二天,坐言起行,帶女友到旺角銀城廣場,食西餐。餐廳名叫Mini Friday,餐廳乾淨整潔,座位舒適。坐下後,還未點餐,待應已經奉上,餐廳自家制的薄脆,十分香脆,很好食。餐牌上的選擇十分豐富,除了一些單點菜式,亦有晚市套餐。下單後,便慢慢等候上菜。先上的是DIY 意大利粉,故名思意,由麵到醬汁,都可以自由配撘。我選了意大利粉配黑松露忌廉醬,再加鴨胸肉,再另外加錢加配煙三文魚及鴨肝,麵質偏淋,黑松露味適中。另外一份套餐,選擇了香烤寶雲酥羊架配紅酒汁,待應推薦了五成熟,廚師火候控制很好,肉質很嫩,羊架表面有一些如麵包糠的東西,為羊架增加了香口的口感。單點餐牌中,有一道菜吸引了我,所以要了一份。那就是威靈頓牛柳,牛柳是七成熟,外層是酥皮,夾層是蘑菇、蘑姑醬、芥末,層次豐富,但味道口感有點似是而非。餐飲,除了常規飲品,亦可選擇雞尾酒,我選的是無物,採用了蜜瓜酒,菠蘿汁等等,味道略甜。女友叫的是環遊世界,材料就不知有甚麼,味比無物更清爽,更好飲。此店水準,在旺角西餐中,水準不差,勝在坐得舒服,服務亦不錯,有興趣可以來試試。

Mini Friday (旺角)
人均消費450元
旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

本人以簡單的飲食隨筆為主,有興趣請follow我~緣食魔宮

2019-11-21
1K
2019-11-21 86 浏览
旺角銀城廣場9樓「Mini Friday」西餐廳, 水準高食物質素好,價錢合理,環境舒適,合適三五知己一齊聚餐或搞慶祝活動,天天也是快樂的星期五。前菜「咸蛋黃薯角」$58這是一款超邪惡的小食,個人很喜愛咸蛋黃有關的食物,加上啖啖薯肉的炸薯角,還要即叫即製,熱辣辣,香噴噴,相當吸引,單用鼻子聞都已經流口水。味道方面咸蛋黃味香濃鹹鹹香香,重薯味惹味十足,真是好好味啊~前菜「水牛城雞翼」$78雞翼很肥美,水牛城醬汁香辣帶點酸,滋味又過癮,這個很不錯。主菜「皇牌威靈頓牛柳」$288牛柳約煮到4至6成熟,外面包一層金黃色的牛油酥皮, 切開一半後看到半生熟的牛柳, 肉質嫩腍,緊緊鎖著肉汁,果然是皇牌美味無比。甜品是「蘋果金寶」$58焗得火喉剛好,蘋果蓉清甜,酥脆可口,值得一試。

前菜「咸蛋黃薯角」$58

前菜「水牛城雞翼」$78
雞翼很肥美,水牛城醬汁香辣帶點酸,滋味又過癮,這個很不錯。

主菜「皇牌威靈頓牛柳」$288

甜品是「蘋果金寶」$58
焗得火喉剛好,蘋果蓉清甜,酥脆可口,值得一試。
  • 水牛城雞翼
  • 咸蛋黃薯角
  • 威靈頓牛柳
2019-11-18 83 浏览
朋友就話想食威靈頓牛扒睇到呢到有就即刻book左黎試下想食好既牛可另選其他店舖黑松露湯同田螺係幾好味既但係個水牛城pizza好淡味豬鞍較un要咬好耐先 而且無鮮味要靠個汁先叫好食d最後啦,我地重點期待既威靈頓牛扒酥皮好厚 同食粉無乜分別至於塊面煮得太熟食肉味 都係靠個汁整體真係好一般 唔係話好難食但係埋單$1100可以有更好既選擇
朋友就話想食威靈頓牛扒
睇到呢到有就即刻book左黎試下
想食好既牛可另選其他店舖

黑松露湯同田螺係幾好味既
但係個水牛城pizza好淡味
豬鞍較un要咬好耐先 而且無鮮味
要靠個汁先叫好食d
最後啦,我地重點期待既威靈頓牛扒
酥皮好厚 同食粉無乜分別

豬鞍
威靈頓牛扒
酥皮田螺
2019-11-18 93 浏览
今日來到Mini Friday食返個weekend lunch~~以下有d係Lunch menu 有D係Main menu既野食見到佢Menu咁多黑松露我地都好期待 亦都叫左幾款都係有黑松露既野食😂😂😂黑松露Carbonara . 呢個味道唔錯!Creamy, 黑松露味亦都唔少,幾Match.黑松露雞肉焗飯完全冇松露味😂=白汁雞肉飯黑松露牛扒配薯蓉個汁亦都係無黑松露味😓😓😓不過薯蓉落咗好多牛油、味道亦都唔錯黑松露薯條一樣!松露味好少好少.....不過薯條味道亦都還可以水牛城雞翼好濃味,亦都好重醬汁~味道幾多.總括嚟講佢係一間食物正路嘅餐廳~價錢亦都唔算貴,不過就唔可以期望好好食

黑松露雞肉焗飯
完全冇松露味😂=白汁雞肉飯

黑松露牛扒配薯蓉

黑松露薯條
一樣!松露味好少好少.....不過薯條味道亦都還可以

水牛城雞翼
好濃味,亦都好重醬汁~味道幾多
2019-11-17 73 浏览
星期五雖然仲未到 不過都可以食住呢間mini Friday先~當日朋友唔係太肚餓 我地就決定點一份sᴇᴛ餐 再加小吃同甜品🍮呢度環境不錯 有好多情侶黎撐枱腳❤.Dinner set 係包左餐湯 沙律🥗枱面仲有炸三角餅可以食~ mix埋香濃蕃茄牛骨雜菜湯 好正🤤.朋友單點左一個黑松露野菌湯 佢話好飲 好重野菌香💙.主菜到啦~係豬鞍扒表面有炭燒交叉既紋理 非常juicy 朋友本身好中意食豬鞍扒 佢話呢度既豬鞍扒真係算幾出色唔嚡口 食落帶點軌腍 啖啖肉👍🏻仲有薯蓉拌碟 食完大滿足。.水牛城雞翼有成6隻 留意返 係全部都大大隻!而且非常入味 同樣啖啖肉 酸甜辣既味道好惹味一食就停唔到口😍.甜品點左最愛既心太軟 拌green tea雪糕個雪糕球好大個 食極都有😂不過心太軟先係重點 香濃朱古力好似瀑布咁流出黎🍫唔會太甜 係苦苦地既朱古力 成功👍🏻配埋水果 好fresh~完美既一餐。
呢度環境不錯 有好多情侶黎撐枱腳❤

Dinner set 係包左餐湯 沙律🥗

朋友單點左一個黑松露野菌湯 佢話好飲 好重野菌香💙

主菜到啦~係豬鞍扒
表面有炭燒交叉既紋理 非常juicy
朋友本身好中意食豬鞍扒 佢話呢度既豬鞍扒真係算幾出色
唔嚡口 食落帶點軌腍 啖啖肉👍🏻
仲有薯蓉拌碟 食完大滿足。

水牛城雞翼有成6隻 留意返 係全部都大大隻!
而且非常入味 同樣啖啖肉 酸甜辣既味道好惹味
一食就停唔到口😍

甜品點左最愛既心太軟 拌green tea雪糕
個雪糕球好大個 食極都有😂
不過心太軟先係重點 香濃朱古力好似瀑布咁流出黎🍫
唔會太甜 係苦苦地既朱古力 成功👍🏻
配埋水果 好fresh~完美既一餐。

2019-11-14 82 浏览
星期五當然要Happy Friday,依間餐廳真係私心推介,我已經食過無數次,佢哋嘅Menu不定期地更新,而且價錢合理。火焰脆燒德國鹹豬手上枱後店員會為豬手點火,作火焰表演同令表皮更香脆,再細心地幫助切開。豬手嘅外皮炸得非常之香脆,絕對卜卜脆,一隻豬手嘅份量都好多。鹹蛋黃薯角真係超級無敵邪惡,每舊薯角都沾滿濃濃嘅鹹蛋黃,雖然會肥死,但係令人食到停唔到口。我仲叫咗一個DIY 套餐,包左餐湯同餐飲。可以自己選擇醬汁,配料同意粉或燴飯。我當然就揀咗我最愛嘅黑松露忌廉汁配煙肉同大啡菇搭配燴飯。黑松露味突出,醬汁夠creamy。個個套餐仲可以加$1加購是日甜品。

火焰脆燒德國鹹豬手
鹹蛋黃薯角